Csal ​minden álom 30 csillagozás

Jacqueline West: Csal minden álom

Jaye ​törött koponyával, lüktető fejfájással ébred fel egy síbalesetből és egyre inkább kicsúszik a kezéből a valóság. Mivel eltökélte magában, hogy eljátssza a Szentivánéji álom iskolai előadásában az egyik főszerepet, hazudik a nővérének, az anyukájának, az orvosainak. Azzal nyugtatgatja őket, hogy jól van. Jól van. Ha bárki tudná az igazat – hogy azt képzeli, Shakespeare és alakjai követik a kórházi ágytól az osztályteremig – véget érne minden. Majdnem sikerrel jár az alakoskodás, amikor Rómeó felbukkan az anatómia órán. És kiderül róla, hogy száz százalékban valóságos. Jaye-nek hirtelen választania kell, hogy mindenkinek vagy csak magának hazudozik a továbbiakban.
Az őt mágnesként vonzó fiú, a hódoló szerepében újra felbukkanó gyermekkori barát és a családja legsötétebb titkai között őrlődve Jaye élete összekeveredik Shakespeare leghíresebb drámáival, és már ő maga sem tudja megmondani, hol ér véget az igazság és hol kezdődik a színjáték. Nemsokára, a titkos találkák után… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034254 · Fordította: Szécsi Noémi
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
368 oldal · ISBN: 9789634034858 · Fordította: Szécsi Noémi

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Jacqueline West: Csal minden álom

Mit is írhatnék, nem voltam elragadtatva ettől a könyvtől.
A csodaszép borító keltette fel az érdeklődésemet és ejtett rabul, a tartalom viszont hatalmas csalódás volt.
Rettentően kusza történet volt, nem is értem a szerző mit akart szemléltetni, talán egy elfuserált Rómeó és Júlia átdolgozás, mai környezetbe ültetve, hát meg kell mondanom nem sikerült valami jól.
Amúgy sajnáltam a női főszereplőt, mert a szeretet nevében, mindenki befolyásolni akarja és megpróbálja az általa kiszemelt skatulyába erőltetni, és senkit nem érdekel, hogy Jaye mit szeretne, hogy vannak álmai és maga szeretné meghozni a saját döntéseit.
Mindenki bírálja és helyteleníti minden döntését, és megpróbálja elhitetni vele, hogy azok rosszak és sajnos sokszor maga is elhiszi ezt, mindez a teljes lázadásra készteti, és egyre veszélyesebb helyzetbe kerül.
Két fiú is van a történetben, az ex barát, akivel egyáltalán nem szimpatizáltam és egy új fiú az iskolában, akit a szívembe zártam.
Számomra ez egy közepes könyv volt, annyira talán nem rossz, mint az eddigi értékelések mutatják, de nem is sokkal jobb.
spoiler

ƨɔɴом P>!
Jacqueline West: Csal minden álom

Rajottem, hogy ha Francesca Zappia: Csak kitaláltalak? cimu konyvevel ezt a konyvet osszegyurnank, egy nagyon utos kis sztori keveredne ki belole.
Mig az emlitettnel a mentalis hatter volt eros, addig itt maga a koritest ereztem annak. Szamomra az volt a konyv legelvezetesebb resze.
Jaye-t egyszeruen nem tudtam vegig hova tenni, annyi baromsagot muvelt, es annyira erthetetlen modon, amitol az egesz konyv egy katyvasz lett, de nem a jobb fajtabol valo.

Hintafa P>!
Jacqueline West: Csal minden álom

Jó indításnak tartottam, hogy Shakespeare műveit, szereplőit is bevonja a történetbe, talán sokaknak kedvet csinál, hogy (újra)elolvassanak párat. Ugyanakkor a történet többi része a valóság-képzelet síkjain játszogatva mintha kicsúszott volna az író kezéből. Erős hiányérzettel csuktam be a könyvet.

agi452 P>!
Jacqueline West: Csal minden álom

Nekem kicsit csalódás volt ez a könyv. Nagyon szerettem volna szeretni, de végig olyan káoszt éreztem benne :( Azt sem tudtam, ki kivel van, álom vagy valóság zajlik éppen. Robot nagyon megszerettem, de szegényt minden bajba belerángatta a főszereplő Jaye. Aki viszont nem volt egy túl szimpatikus karakter. Ide-oda csapongott két fiú között, nem tudta, melyik iránt mit érez. Hazudozott mindenkinek, és az sem számított, hogy kit hogyan bánt meg, vagy milyen gondot okoz neki. Ez persze lehetett volna egy jó kis romantikus sztori alapja is, de a jelen történet csak kuszaságból állt… és a végére is az maradt :(

4 hozzászólás
Gabcsi77>!
Jacqueline West: Csal minden álom

Ez most mi volt?! De tényleg… jó a történet,imádtam Robot…de ilyen semmilyen véget.. bár lehet még kétszer meg kell forgatni magamban és helyre kerül..;-)

Mpattus P>!
Jacqueline West: Csal minden álom

Miközben próbáltam haladni a cselekmények kibogozásával, felrémlett egy beszélgetés, melyben Virággal arról értekeztünk, hogy vannak szerzők, akik szerint ahhoz, hogy megértsd a történetüket (egyáltalán azt tudd értelmezni, amit leírtak), többször el kell olvasni az adott könyvet. Bevallom, bennem nincs meg ez a fajta elhivatottság sem szerző, sem könyv iránt. Talán lustaságnak, talán értetlenségnek lehet bélyegezni, de pont ez volt anno az irodalomtudományos szövegekkel is a problémám: ha alapból nem értek valamit, azt nem feltétlenül egy számomra hasonlóan érthetetlen szövegből fogom megérteni.

Becsülöm, akiben megvan ez a fajta képesség vagy igény – nem mondom, hogy második nekifutásra már ne sikerülne kihámozni valamivel többet a sztoriból. Sajnálom, és csalódott vagyok, mert bár sokat vártam ettől a kötettől, ennek morzsáját sem kaptam meg, és én igazán beértem volna sokkal kevesebbel is az elvárásaimhoz képest.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/11/jacqueline-west-c…

Szil78>!
Jacqueline West: Csal minden álom

Ezt a könyvet valószínűleg többször kéne elolvasnom, hogy értelmet nyerjen a cselekmény, mert így elsőre elég kusza volt az egész, pedig a tartalom alapján egy izgalmas és szórakoztató történetre számítottam. Nem értettem Jaye viselkedését, mondjuk ezt még foghatnánk a fejsérülésre is. A vége sem lopta be magát a szívembe. Egyszer lehet, hogy neki futok mégegyszer, hátha értelmet nyer az egész, mert csak elsiklottam valami felett, mert ez így elsőre eléggé nagy káosz volt nekem.

tollacska>!
Jacqueline West: Csal minden álom

Elég nagy bajban vagyok a könyv értékelésével. Sajnos, fogalmam sincs, miről szólt a könyv, vagy mit akart vele elérni az írónő. A fülszöveg alapján érdekesnek találtam és be is indult a fantáziám, mi mindent ki lehetne hozni egy ilyen sztoriból. Hát, nem kaptam túl sokat.
Adott egy lány, aki összetöri magát síelés közben. Shakespeare, Hamlet és Ophelia hol fölbukkannak, hol eltűnnek. A nővére meg az anyja végig csak ráhagyja a dolgokat, meg aggódik, meg veszekszik és hisztikirálynőnek titulálja a lányt. A két pasi meg a hab az egésznek a tetején. A fejsérülés miatti hallucináció még valamennyire hihető is. De az, hogy percek, órák, napok maradnak ki az életéből??? Mintha az írónő nem tudta volna kitölteni az időt a reggeli ébredés és a délutáni színjátszópróba között, ezért inkább kitörölte a lány emlékezetét. Aztán ott van a folyamatos fejfájás, ami senkinek nem tűnik föl. A kiscsaj csak arra gondol, hogy Audrey Hepburn vagy Meryl Streep és máris eltűnik minden külsőleg látható nyoma a szenvedésének. Mi van???
A regény utolsó lapjáig vártam, hogy egyszercsak rájövök mindenre, kibomlik a történet és kapok egy jó kis Agatha Christie-féle befejezést. (Tudjátok, amikor az utolsó fejezetben kiderül a gyilkos kiléte és rábizonyítják, hogy hogyan is csinálta.) Nem jött össze. A szerkesztettség nyomait véltem fölfedezni, hiszen a legelején és a legvégén is a hóban fekszik a lány, csak a kettő között történnie is kellett volna valaminek.
A három csillagot végül azért ítéltem oda, mert kifejezetten szép hasonlatokat, frappáns mondatokat használ. Kellemes volt olvasni, mert szinte láttam magam előtt mindent. Talán az írónőnek inkább valami versben kellett volna gondolkodnia és akkor a cselekmény hiánya se lenne zavaró. Szerintem, még sokáig fogok agyalni a könyvön.
Aki szereti az ilyesmit, annak hajrá!

pevike>!
Jacqueline West: Csal minden álom

Ezt a könyvet csak és kizárólag a borítója miatt akartam elolvasni. Figyelmeztettek, hogy nem jó, és tény, hogy Hoover után hatalmas hátránnyal indul bármilyen könyv. De ez: egyszerűen nem értem. Végig vártam, hogy a végére majd összeáll, kialakul belőle valami. De semmi. Tényleg, mintha az írónő sem tudta volna, hogy mit is akar írni. A történet egy nagy káosz. Az álmok, hallucinációk összekeverednek a valósággal, magad sem tudod, hogy mi az igazság, ez még nem lett volna baj, ha a végén van valami értelme az egésznek. De nincs. A másfél csillag a Shakespeare iránti tiszteletemnek szól, az tette elviselhetővé és helyenként mérsékelten érdekessé ezt a könyvet. Meg talán Rob, de lehet, hogy azt csak képzeltem. :)


Népszerű idézetek

Molly7>!

Hegy fölött, völgy fölött, csipkén át, bokron át
bükk fölött, tölgy fölött, vízen át, tűzön át
kóbor röptöm messze lebben, Hold útjánál sebesebben.

42. oldal

Molly7>!

– Isten adott nektek egy arcot, erre csináltok magatoknak egy másikat – mondta végül, olyan halkan, hogy elbizonytalanodtam, hogy őt hallom-e.

13. oldal

Molly7>!

– Van ez az elméletem, hogy tíz alapvető embersablon létezik. Akárhová megyünk, ezeknek a sablonoknak az enyhén módosított verzióival találkozunk. Mármint mindenhol, ahol laktam, minden iskolában, ahová jártam… ugyanazok a modellekkel találkoztam újra meg újra. Azonnal meg lehet állapítani. De te nem… nem is tudom. Elbizonytalanodtam, hogy illesz-e valamelyik skatulyába.
– Talán selejtes áru vagyok. Mint a másodosztáyú gyártmányok.
– Vagy talán korlátozott példányszámban megjelent kiadás – most már csak a mosolya maradt. – Vagy talán az egész elméletem marhaság.

188-189. oldal

Molly7>!

Részben ezért szeretem a színjátszást. Nem kell önmagamnak maradnom a magam szűk kategóriájában. Lehetek mindenféle fura, bonyolult dolog.

189. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kim Harrington: Perception – A hatodik érzék
Robert McCammon: Egy fiú élete
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Amanda Stevens: Örök kísértés
Frances Hardinge: Hazugságok fája
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Marisha Pessl: Örök ébredés