Vadak (Vadak 1.) 71 csillagozás

Jacob Grey: Vadak

Jacob Grey rejtélyes figura. Kevesen ismerik őt személyesen. Azt beszélik, az Egyesült Államok egyik nagyvárosában él, éjjelente pedig az utcákat rója, így találja ki sötét hangulatú, izgalmas történeteit.

„Az idegen kopogtat, majd elfordítja a fejét. Egyenesen Krára néz. Most a varjak is elmentek, és a világon senki nincs itt, csak Kra és az idegen.
A fiú egy aranygyűrűt pillant meg a férfi mutatóujján. Az ékszer ovális felületére valamilyen képet véstek. Egy pók potrohának és nyolc lábának éles vonalait.
A férfi alig mozgó ajkakkal suttogja:
– Érted jöttem!"

Jacob Grey: Ferals

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2015

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2015
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155541803 · Fordította: Magyari Andrea
>!
Kolibri, Budapest, 2015
304 oldal · ISBN: 9786155591211 · Fordította: Magyari Andrea

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Tejes · Kra


Kedvencelte 8

Most olvassa 8

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Jacob Grey: Vadak

Egy ideig csak barátkoztam ezzel a könyvvel, nézegettem a gyönyörű borítóját, bele-bele lapozgattam, de valahogy nem volt időm arra, hogy belemerüljek a történetbe. Majd a hétvégén egy szuszra kivégeztem… Ez valami fantasztikus volt! Nagyon tetszett, iszonyatosan jó ötletek vannak benne, érdekesek a karakterek és a kitalált világ(ok).
Különben meg kinek kellenek szuperhősök? Nem kell Batman meg Superman, hiszen itt van Kra a Vad, aki érti és beszéli a varjak nyelvét. :)
Kedvenc! Hatalmas kedvenc! Jó lenne ebből a könyvből minél előbb megkapni a folytatást, ami már most rettenetesen várós. Valaki azt írta, hogy az új Harry Potternek tartják. Odáig vagyok a Potter sztoriért, de úgy érzem, tényleg van ebben a kijelentésben valami…
Egy észrevételem azért lenne, amiért most picit csóválom is a fejem. A könyvön feltüntették, hogy 9+-os. Talán egy 9-10 éves gyereknek még nem adnám a kezébe…

hpatrik97>!
Jacob Grey: Vadak

Hűha. Sokat kell írnom erről a könyvről!

Mikor a könyvesboltban új könyvért nézelődtem, hirtelen megakadt ezen a szemem. Először a csodálatos borítója fogott meg, ami tényleg nagyon stílusosan jól néz ki. Aztán a fülszövege is felkeltette az érdeklődésem. Bevallom, nem mertem egyből megvenni. Viszont, amint itthon lecsekkoltam, hogy tényleg egy JÓ könyv, és megéri rákölteni a pénzt, más nap már rohantam is érte a boltba! Olyan szuper érzés úgy könyvre bukkanni, hogy előtte még csak nem is hallottál róla, aztán meglátod, és tudod, hogy te ezt szeretni fogod. Első látásra szerelem volt! :D

Aztán három napja elkezdtem olvasni. Nem volt túl sok időm máig, így csak az 50.-ig oldalig sikerült eljutnom, meg a történet is csak ez után kezdett beindulni. Úgy hogy amikor ma leültem a fotelembe, és egy olyan gondolattal vettem a kezembe a könyvet, hogy „na jó, most akkor ma olvassunk el belőle kb.100 oldalt”, nem tudtam letenni! Komolyan mondom, én egy viszonylag lassú olvasó vagyok, egy hosszabb könyv nekem még akár másfél hétig is kitart, de ez a maga csodálatos 300 oldalával letehetetlen volt! Úgy beszippantott a történet délelőtt, hogy még a SAJÁT SZÜLINAPOMAT sem akartam lemenni megünnepelni a családdal, mert inkább olvastam volna! De még rövidebb szünettel is sikerült egy nap alatt kiolvasnom!

És akkor most maga a sztori! Kra személyében egy igazán bátor, hűséges, jószívű srácot ismerhettem meg. Nagy jellemfejlődésen ment keresztül a történet végére. A többi karakter is érdekes volt, már amennyire egy ilyen „gyerekeknek szóló könyvben” érdekesek lehetnek. A cselekmény iszonyatosan izgalmas, és fordulatos volt! Nem voltak benne óriási logikai bakik, és a Vadak világát is szépen felépítette az író!

5/5* ez egyértelmű! :) Csak ajánlani tudom mindenkinek, legfőképpen a fiatalabb 12-15 éves korosztálynak, de az idősebbek is bátran kézbe vehetik, mert élvezni fogják!

2 hozzászólás
Navi P>!
Jacob Grey: Vadak

Jó volt, izgalmas, bár egy kicsit lassan indultak be az események.
Tetszett Kra karaktere, a maga bizonytalanságaival is, így lett életszerű. Lydia is szimpatikus volt, bátor, okos lány. Először nem tetszettek a többiek, mert mosták kezeiket, de azért a végén csak összeszedték magukat. Lydia anyukája beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, sejtettem :)Érdekes volt a másik világ is, a küzdelem.
Mi az a fehér pók??? Kíváncsi vagyok a folytatásra, pedig először azt hittem, végig sem fogom olvasni :)

kellyolvas P>!
Jacob Grey: Vadak

Az írásmód a lehető legnagyobb dicséretet érdemli, a szerző megteremtett egy sötétbe hajló hangulatot, amihez nagyon jól illett a kissé disztópikus jellegű nagyvárosi háttér. Az olvasóban pár oldal után kialakul a szimpátia a főhős iránt, aki egy árva fiú, ablakokon át figyeli vágyakozva mások családi életét, a meleg otthonokat, bennük a biztonságot és a szeretetet. Ezzel szemben ő egy faágak között épített sátorszerű valamiben él és a szemétből túrja ki az ennivalót. Ez a kétféle élethelyzet élesen fordul szembe egymással, mintha a való életből vette volna a példát.
A Vadak világa újszerű ötlet, nem csak kommunikálás az egyedüli képesség, az állatok segítségül is hívhatók, még a csatába is beszállnak. Sőt egyes Vadak még átváltozásra is képesek.
Nem hagyhatom szó nélkül, hogy mennyire tetszett a Halottak Birodalmában tett látogatás, a szerző nagyon finoman oldotta meg, hogy Kra találkozhasson újra a szüleivel.
Lényeges megemlíteni, hogy a szerző nem túl kíméletes a fiatal olvasókkal, minden szívbaj nélkül helyezett el a történetben néhány keményebb jelenetet, ahol bizony az én szívem is nagyobbat dobbant. A cselekmény pörög, elég nehéz letenni a könyvet, az olvasó egyre kíváncsibbá válik, vajon mit tartogat még a szerző, mert fordulatokban nincs hiány. Persze egy gyakorlottabb olvasónak nincsenek nagy meglepetések, mégis izgalmas volt végig. Nincs függővég, de nem is teljesen lezárt a történet, én akár holnap olvasnám a folytatást.
Összességében ez egy remek sorozatkezdő regény, szívből ajánlom az ifjúságnak, fiúknak lányoknak egyaránt, de kitűnő szórakozást nyújthat a felnőtteknek is, nálam a kedvencek közé került.
Bővebben:
http://www.kellylupiolvas.com/2015/11/jacob-grey-vadak-…

CsakSimánDorka>!
Jacob Grey: Vadak

Nagyon szerettem! Igaz nem az én korosztályom a célközöngés, de akkor is tetszett! Imádtam benne a hollókat főleg Morc volt a kedvencem :) remélem makd ha a fiúk nagyobbak lesznek, valamelyik, talán mind a ketten el fogjak olvasni :)

Jeffi P>!
Jacob Grey: Vadak

Ez a könyv, amit fogalmam sincs, miért vettem meg. Az elmémben az volt, hogy @AniTiger akarta valamikor olvasni és így került a látókörömbe, de nem. Megkérdeztem, váltig állítja, hogy nincs köze a könyvhöz. Aztán nézelődtem a könyv adatlapján: kívánságlistán, várólistán, magánkönyvtárban – nincs senkinek akit figyelek. Aztán tegnap megláttam az első értékelést, ami @KönyvParfé -é volt, úgyhogy sejtem, hogy akkor ő volt az aki miatt felfigyeltem a könyvre. Minden esetre, nem volt csalódás és örülök annak, hogy megvettem. Merthogy 999 Ft/db áron vesztegették a Libriben.

A könyv belső borítóján az áll, hogy 9+, én ezt annyiban változtatnám meg, hogy úgy… 12+. A 9 éveseket én még nem tartom erre elég érettnek. Nem a történet miatt, mert az jó kis fantasy, vagy mi a szösz. Csakhogy túl sokan, túl jól leírva halnak meg benne, és nem éppen öregségükben. Tehát én ezt, kicsit agresszívnak tartom, egy 9 éveshez. Bár aztán lehet, hogy a mai 9 éveseknek ez már nem annyira megterhelő lelkileg, mint a régieknek. Változnak az idők.

Összességében, félő, hogy a történet egésze akkor fog összeállni, ha az ember már a harmadik kötetet is elolvassa. Ez jelenleg nem elérhető magyarul. (A kiadó, a közeljövőben nem is tervezi a harmadik kötet kiadását). Úgy érzem, hogy az első kötet csak amolyan bevezetés volt, hogy megértsük, kik a vadak, mire képesek. Mi történt 8 évvel azelőtt, hogy a történet ténylegesen elkezdődik. Amikor a főhősünket (Kra, vagy hívjuk Jack-nek), a szülei nem túl kedvesen kihajítják az ablakon. Az akkor 5 éves kisfiú erre nem emlékszik igazán, bár minden éjjel megálmodja, hogy kidobják, zuhan és elkapják a varjak és elrepülnek vele. Kra története az, amit jobban megismerünk az első kötetben, az ő képességeit látjuk fejlődni, és érte szurkolunk. De mellette ott van Lydia, aki nem tud a vadakról, csak kedveli Kra-t, és segít neki mindenben. A segítség néha nagyobb károkat okoz, mintha nem tenne semmit, ennek ellenére Kra meglehetősen kedveli… szereti a lányt. Nem mondanám romantikus szálnak, bár van egy olyan érzésem, hogy össze fognak jönni, de ez csak spekulálás.

A történet folyamán Kra-n kívül megismerjük a rossz fiúkat is. Mosolygóst, Spurit és Mambát, és persze megkerül a főgonosz is, a Szövőember személyesen. Leszögezném itt, hogy ha valaki FÉL a pókoktól, akkor ne olvassa el ezt a könyvet. Mert sok van benne, és emberek szájába másznak, meg minden ilyesmi, tehát, ha valaki nincs oda a pókhalálért…vagy ha csótányok zabálnak fel, akkor ez nem neki való. (tehát ezért nem tartom 9 éveseknek ajánlhatónak a könyvet). Az első kötet egy látszólagos győzelemmel ér véget, mindenki boldog, csak néhány pók mászik erre-arra, jelezve az olvasónak, hogy itt ennek nincs még vége. Függő vég, és félek, hogy a második kötetnek is így lesz vége…

Bővebben a blogomban:
https://jeffi-olvas.blogspot.hu/2018/03/jacob-grey-vada…

3 hozzászólás
annasimple >!
Jacob Grey: Vadak

Hát ez valami fantasztikus volt! A borítója elképesztően szép. A történet nagyon egyedi, a benne rejlő világok mind nagyon érdekesek és jól felépítettek. Kra igazán szerethető karakter, ráadásul képes a varjakkal kommunikálni, ami távolról sem hétköznapi. Morzsa és Magonc is a szívemhez nőtt a történet során, és Lydia rendíthetetlen bizakodása, bátorsága és Krához fűződő barátsága is nagyon megérintett.
A cselekmény gyorsfolyású, tele van pörgéssel és akcióval, ugyanakkor érezhető a veszteség és a fájdalom, amit a szereplőink éltek át.
Bevallom írtózóm a pókoktól, csótányoktól, kígyóktól, és mindenféle csúszómászó, ízeltlábú kis lénytől, melyektől azért bővelkedett rendesen a történet, de mindezek ellenére kifejezetten élveztem. Ez egy szuper jó ifjúsági fantasy, nem csak ifjaknak.

reta09>!
Jacob Grey: Vadak

Számomra felnőtt fejjel kissé kiszámítható volt a történet, de ugye nem nekem írták, így ezt nem lehet felróni hibának. A történet nekem tetszett, egész jól szórakoztam rajta, izgalmas volt, a szereplők szerethetők. Ráadásul egyik karakter sem akart több lenni annál, mint ami. A felnőttek felnőttként viselkedtek, a gyerekek pedig gyerekként, nem volt olyan érzésem, hogy valaki túl akarna ezen mutatni.

Nagyon szimpatikus volt a főszereplő, Kra, aki belátta a hibáit, próbált fejlődni és nem csak a saját érdekeit tartotta szem előtt. Kissé hamar belerázódott az emberi társaságba annak ellenére, hogy már 5 éve nem igazán beszélt senkivel, ezt talán egy kicsit el lehetett volna húzni.

Nehezményezem, hogy ebben is az az egyik fő konfliktusforrás, hogy elhallgatják az igazságot egymás elől. Ráadásul nem is vontak le ebből tanulságot, vagy nem beszélték meg, mi lett volna a helyes, ami szerintem egy gyerekkönyvnél elvárható lenne. Valamint volt egy-két hely, ahol szerintem félrement a fordítás.

Nem hiszem, hogy 9+ korosztálynak ajánlanám, néhol elég sötét és brutális jelenetek vannak benne, inkább 12-13 éves korosztálytól olvastatnám, viszont fiúknak, lányoknak egyaránt szimpatikus lehet a történet.

Bővebben:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2017/08/jacob-g…

atalant I>!
Jacob Grey: Vadak

Izgalmas alapötlet lineáris történetvezetéssel és korrekt kivitelezéssel. Ez lenne a tömör véleményem. A kicsit bővebb meg az, hogy bár erősen érződik, hogy ez egy gyerekeknek szánt könyv, a horgok még egy felnőtt esetében (én) is remekül működtek. Kicsit túl egyszerűen és gyorsan oldódott meg minden, de amikor már éppen elbizonytalanodtam volna, mindig felbukkant egy-egy fordulat, ami ott tartott. Egyedül a gyilkosságok mennyiségét találtam egy kicsit soknak a korcsoporthoz képest, de összességében ez egy teljesen jó olvasmány lehet a nagyobbacska olvasóknak.
Felnőtt fejjel (és kicsit jóindulatúan) csillagoztam, de a tizensok évvel ezelőtti énem imádta volna.

NewL P>!
Jacob Grey: Vadak

Nagyon jó ifjúsági történet, a félelmetesebbek közül. Érdekes alapfelvetés, jó kivitelezés és jó fordítás.


Népszerű idézetek

subkleez>!

– Hol vagyok tulajdonképpen? – kérdezte.
Ez itt a te vidéked, de az igazi valójában, mondta Tejes. Még mielőtt Blackstone városát megalapították volna.
– De hol vannak a többiek? – kérdezte Kra. – Ha ez itt a Halottak Birodalma, hol vannak a halottak? Mindenütt, körülötted. Egy idő után a lelkük az erdő része lesz, csakúgy, mint ahogy a te világodban a test elemeire bomlik.
– De nem mindenki! – mondta Kra. – A Szövőemberrel nem ez történt!
Végül mindenki elenyészik. De vannak, akiknél tovább tart. Azoknál, akik nagyon erős érzelmi szállal kötődnek a te világodhoz. Mert nagyon szerettek, nagyon gyűlöltek, vagy nagyon vágyakoztak valami után.

259. oldal 18. fejezet (Kolibri, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Kra · Tejes
subkleez>!

– Úgy tűnik, félsz, kölyök – mondta Mosolygó. – Miféle Vad vagy te, hogy egyetlen varjad van, ami megvédjen?
– Ez pont eggyel több, mint ahány kutyád neked van!

268. oldal 19. fejezet (Kolibri, 2015)

subkleez>!

Az éjszaka az ő világa volt.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Vadak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alex Flinn: Beastly – A szörnyszívű
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Rick Riordan: A titán átka
Joss Stirling: Misty
Anna Banks: Poszeidón
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Tom Deitz: A szelek urának végzete
Andrea Cremer: Bloodrose – A döntés
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Virág Emília: Sárkánycsalogató