Pokoli ​macskák 48 csillagozás

Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson ​Galaxy az Animal Planet népszerű sorozatának macskaguruja, leginkább egy motoros banda tagjára emlékeztet, mégis különleges képességgel rendelkezik: nem létezik a világon olyan zűrös cica, akivel ne tudna „szót érteni”, és akinek ne tudna segíteni – az állatok idegileg kikészült gazdáiról nem is beszélve. Most megjelenő könyvében Jackson Galaxy elmeséli tizenhárom éven át tartó barátságának történetét Bennyvel, egy kistermetű, rövidszőrű, szürke-fehér kandúrral, illetve tanácsokat és tippeket ad, hogyan élhetünk egy fedél alatt, harmonikus kapcsolatban nehéz természetű kedvenceinkkel.

Jackson Galaxyt többek között nevezték már macskaidomárnak és macskapszichológusnak is. Egyedülálló „Cat Mojo” módszerével segít rávilágítani a macskatulajdonosoknak, miért viselkedik úgy a kedvencük, ahogy. Galaxy tanácsadóként dolgozik, és „Cat Mojo” órákat tart magánembereknek valamint menhelyi dolgozóknak. Célja, hogy beszüntessék az egészséges menhelyi állatok elaltatásának… (tovább)

Eredeti cím: Cat Daddy

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Jaffa, Budapest, 2013
292 oldal · ISBN: 9786155492365
>!
Jaffa, Budapest, 2013
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155235719 · Fordította: Bertalan György

Enciklopédia 11


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

sarahangel P>!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Jackson Galaxy-t az Animal Planet Pokoli macskák c. műsora kapcsán ismertem meg, ahol hozzáértő szakemberként tanácsokat adott az antiszociális viselkedésű cicusok gazdáinak.

Ez a könyv, bár ugyanazt a címet viseli, nem egészen ugyanolyan, mint a műsor. Vannak benne tanácsok is, de elsősorban Jackson életútját mutatja be, onnantól kezdve, hogy egy állatmenhelyre került dolgozni, és hogyan jutott el a mostani pályafutásáig, mivel ő most már egy ún. ’macskabehaviorista’.

Jackson nem jutott be rögtön az állatmenhelyre az extrém külseje miatt, viszont később rátalált a szerencse, már ha ezt annak nevezhetjük, ez ugyanis nem egy álommunkahely. Ahhoz, hogy valaki alkalmas legyen, nem elég az állatok iránti szeretet, azt hiszem, egy kicsit elhivatottnak is kell lenni. Azt meg nem is tudtam, hogy a menhelyeken altatásokat és hamvasztásokat is végeznek. Az a szomorú, hogy sokszor az egészséges állatok esetén is rákényszerülnek erre, hiszen rengeteg kisállat kerül a menhelyekre.

Jackson, ahogy írja, korábban nem ismerte olyan nagyon a macskákat, nem gondolta volna, hogy egy napon ő lesz „a macskás srác”. A menhelyen azonban valahogy ráérzett a dologra, arra, hogy szeretné megismerni e különleges kis lények viselkedését, és segíteni rajtuk.

Jackson arról is nyíltan vall, hogy ő bizony spoiler.
Ugyanez a pasi viszont nem sajnált 3600 dollárt kifizetni az orvosi kezelésekért, akkor sem, ha ezzel lenullázta az összes hitelkártyáját, ha így megmenthette szeretett cicája életét. Benny-t még az eredeti gazdája hagyta ott Jackson hajdani munkahelyén, az állatmenhelyen, mert elütötte egy autó és szétroncsolódott a medencéje. Jackson nevelőszülőként ideiglenesen magához fogadta a cicát, aminek az lett a vége, hogy ő lett a gazdája. :) Benny-nél később sajnos egyéb gondok is felmerültek, mind lelki, mind fizikai értelemben, de ami biztos, hogy Jackson végtelen türelemmel és szeretettel nevelgette ezt a cicust.

Találtam is egy képet Benny-ről, ő volt ez a cica:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/76/31/8f/7631…

Ami biztos, a „macskásodás” hatással volt Jackson életére, méghozzá pozitív értelemben, és azóta ő is hozzá tud adni valami pluszt a világhoz.

A könyvet állatbarátok számára ajánlom. :)

Bigbeus>!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Jajj de jó volt. Szeretek a ciccekről olvasni, mert nagyon macsek mániás vagyok. 5 drágaság van itthon, úgyhogy mikor megláttam a Tescoban meg kellett vennem. Megmutattam a cicuknak is és még olvastam is nekik belőle és elaludtak rajta. :)

roganedina>!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Mekkora csalódás számomra ez a könyv!!! Mindig volt macskám. 2012-ben pusztult el, 13 évesen a legimádottabb cicusom, 4 évig jóformán ránézni is fájt másikra. Most megint van egy rosszaság a családban. Na őmiatta kezdtem el ezt a könyvet olvasni, mert a kis pokoli macska kb. semmivel nem nevelhető. Áh, mondom se' gáz, nekem megvan a macska-suttogó könyve, majd kiokosodom belőle. Hát nem. A könyv kb. 80%-a arról szól, hogy Galaxy éppen milyen magánéleti válságokban tobzódott, milyen cuccokat tolt magába, milyen függőségei alakultak ki és ezekkel hogyan szállt szembe. Néha-néha eszébe jutott, hogy ő tulajdonképpen Benny cica sztoriiát szeretné elmesélni, így hébe-hóba hallunk néhány jó tanácsot – ami nálam abszolút nem volt hasznosítható…
Szóval: ha azért veszed a kezedbe ezt a könyvet, hogy többet tudj meg a macskákról, s azok lelkivilágáról, vagy épp a nevelésükről – csalódni fogsz. Ha valakinek az élettörténetére vagy kíváncsi – olvasd csak. Tiszta Bronnie Ware-érzésem volt.. :(
De Benny sztorija – mármint az a kevés, amit meg lehetett tudni róla, tényleg elég érdekes volt, a vége pedig szívszorító. :S

2 hozzászólás
Hajnalcsillag>!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Nagyon tetszett. Valahogy amióta láttam a tévében a Pokoli macskás műsort azóta érdekelt ez az ember, hogy kicsoda micsoda ő. Úgyhogy, én azok táborát gyarapítom, akik örülnek, hogy ez inkább önéletrajzi regény, mint macska-viselkedés-tanácsadó könyv. Mint három macskás, állatmentésben, újszülött, kidobott bababébi szoptatásban jártas, macska nevelőszülő közel áll hozzám a könyv. Nagyon. Természetesen a végén sírtam rajta. Remek, hogy minden ilyen jellegű könyvön bőgök mostanság, öregszem, hormonok, stb.
IVARTALANÍTSÁTOK a macskáitokat (kutyáitokat), FOGADJATOK ÖRÖKBE, mert beledöglenek a munka súlyába a menhelyeken dolgozó ÖNKÉNTESEK!!! Köszönöm.

3 hozzászólás
Carmilla >!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Igen, ez nem egy tanácsadó könyv macskákhoz, tehát a címe picit félrevezető lehet. Jackson Galaxyról szól, és arról, hogy mit tanult Ő a macskáktól. Leírja, hogyan mászott ki a gödörből és szabadult meg minden függőségétől: alkohol, dohányzás, drogok, gyógyszerek, túlevés… Teljes nyíltsággal, humorosan és nagyon szerethetően. És természetesen Bennyről is ír: A Macskáról. Ez annyira igaz, hogy a legbetegesebb, legproblémásabb macskák váltják ki (normális esetben) a legerősebb kötődést! Mint ahogy a többgyerekes anya is a beteg gyermekét fogja szeretni jobban (ha nem is vallja be).
    Egy olyan, jobb világ megteremtésén fáradozik, ahol a felelős állattartás nemcsak üres lózung. Ahol nem boltban vesznek állatot maguknak/gyerekeiknek az emberek, hanem a halál torkából mentik meg azzal, hogy a menhelyről hozzák ki azt, vagy netán egyenesen az utcáról szedik össze, úgy bolhásan, csipásan és összetörve is. És ahol nem dobják ki azt, mikor lekölykedzett, vagy beteg lett, vagy csak épp szétrágcsált egy cipőt/összekarmolta a díványt.
    Minden könyvet a maga kategóriáján belül szoktam értékelni. És ez a maga műfaján belül számomra sokat adott, nyálasabban szólva: megérintett. Nyilván belejátszik ebbe az is, hogy magam is önkéntes vagyok egy állatmentő alapítvány macskás „részlegében”, és mint ilyen, én is nagybetűs óriásplakátokon és neonreklámokon hirdetném az ivartalanítás jelszavát, ami nagyon nehezen akar elterjedni nálunk… Ahogy Kányádi Sándor írta 1974-ben (!):
vannak vidékek ahol
a fölösleges
kutya- s macskakölyköket
vízbe ölik vagy elevenen
eltemetik
de mielőtt még a szemük
kinyílt volna

de mielőtt még a szemük
kinyílt volna

(És mi még mindig itt tartunk!…) Hát ezért is szimpatizálok Jackson Galaxy könyvével, munkásságával, és küldetéstudatával. Még akkor is, ha sok esetben kicsit furcsának találom a módszereit, és bizonyos dolgokban totál ellentétes véleményen vagyok is, haha. (Pl. akupunktúra, virágeszenciák…)

robinson P>!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Egy olvasmányosan megírt élet. A macska és Galaxy egymáshoz való viszonya. Hogyan segítettek a macskák abban, hogy felépítse a saját életét. Mire, és hogyan tanították egymást.
Mint minden kapcsolat lényege a szeretet mellett: a türelem.

Forestcat>!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Ajánlom minden macskabolond molynak ezt a könyvet, igaz jobbára önéletrajz, de van jóóó pár hasznos tipp a cicatartáshoz. Megtudhatjuk, hogy hogyan jött le a szerző a drogokról, az alkoholról és hogyan volt kénytelen megszabadulni az ételfüggőségétől is. Mindemellett megtudhatjuk, hogy hogyan barátkozzunk össze/ legyen még szorosabb a kapcsolatunk ezekkel a csodás négylábú lényekkel.
Nagyon olvasmányosan, jó humorral van megírva, nem lehet letenni. Alig várom hogy kipróbáljam a tanultakat, a másik könyvét is el szeretném olvasni a Cicásítást de majd csak ha tényleg cicám lesz, és nem csak álmodozom.

Megint megfogadom, tök fölöslegesen hogy nyilvánosan nem fejezek be könyvet, amikor tudom, hogy megható/szomorú lesz a vége… Bár nem mondanám szomorúnak Benny élete teljes és szeretetben gazdag.

1 hozzászólás
Doria09>!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Érdekes történet függőségről, szenvedélybetegségről, útkeresésről, sikerekről és kudarcokról, és természetesen különleges cicákról! :) A címkék és a fülszöveg alapján másra számítottam, emiatt kicsit nehezebben haladtam a könyvvel, de végső soron nem csalódtam. spoiler

zoldbors>!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Jobban tetszett volna, ha kicsit több szó esik benne a cicákról és kevesebb a „hogyan szoktam le a drogokról” témáról.

kedaiyun>!
Jackson Galaxy: Pokoli macskák

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Születésnapomra kaptam, de csak most került sor az elolvasására. Jó kis könyv. Többen kritizálták, hogy nem igazán ad tippeket a macskatartáshoz, holott a borító ezt ígéri. Szerintem ad néhány tippet, igaz, főként a lakásban tartott macskákra vonatkozóan, de valóban nem ez a fő profilja a könyvnek. Nem tanácsadó, inkább életrajz. És ebből az életrajzból egy szimpatikus, őszinte és laza ember alakja rajzolódik ki, aki rengeteget köszönhet a macskáknak, de a macskák is sokat köszönhetnek neki. Tetszett a stílus, ahogy leírta a különböző függőségeit: drog, alkohol, gyógyszer… és az, ahogyan sikerült kilábalni belőlük, hogy egy újabb, de veszélytelen „függőség” vegye át a helyüket: az állatok iránti szeretet és tisztelet. Elgondolkodtató volt, ahogy a menhelyek világáról írt: őszintén, mind a szép, és mind a szomorú oldaláról. Nagyon megható volt Benny és az ő kapcsolatának bemutatása. Kölcsönösen segítették egymást a gyógyulásban.
Eddig nem ismertem Jackson Galaxy műsorát, de ezek után már kíváncsi vagyok rá!


Népszerű idézetek

robinson P>!

Rengetegen vannak, akik az állatokhoz fordulnak, amikor az életük darabokra hullik szét.

282. oldal

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

robinson P>!

Macskabehaviorista vagyok.
Ha ezt mondom, beszélgetőpartnereim százból kilencvenkilencszer visszakérdeznek: „Micsoda?”
– Macskaagyturkász – próbálkozom, de csak néznek rám üres tekintettel. – Macskaterapeuta….Macskákkal suttogó…
Semmi jele annak, hogy leesett volna nekik.

9. oldal

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

5 hozzászólás
Carmilla >!

Ez a nagy különbség a szimpátia és empátia között. Mindegy, mennyit törődöm veled. Csak amikor felismerem benned önmagamat, és téged magamban, akkor lebbenhet fel a fátyol a világról.

200. oldal, Térdepelő helyzet és lehulló hályog (Jaffa, 2013)

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Kapcsolódó szócikkek: empátia · szimpátia / rokonszenv
Carmilla >!

Nyilván mindig is azért vonzódtam annyira a macskákhoz, mert rájuk ismertem saját magamban.

261. oldal, Az én olvasatom (Jaffa, 2013)

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Kapcsolódó szócikkek: macska
Carmilla >!

A cél az, hogy az országban mindenki macskás pasas vagy csaj legyen – bringások, politikusok, papok, és úgy egyáltalán, az összes ember. Szükség van rájuk, hogy állatok milliói ne otthon nélkül éljék le túlságosan rövidke életüket.

10. oldal (Jaffa, 2013)

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Kapcsolódó szócikkek: cél
Carmilla >!

Mindazoknak, akik akkor és most (szerencsére egyre kevesebben) ördögi színben tüntetik fel az eutanáziát alkalmazó intézményeket, és visítva tiltakoznak az elpusztított állatok miatt, miközben semmit sem tesznek a probléma enyhítése érdekében, nos, nekik egyetlen dolgot üzenek: bekaphatjátok. Azoknak a telepeknek, amelyek eutanáziamentesnek hirdetik magukat, hogy nagyobb támogatást kapjanak, ugyanakkor elküldik, kidobják a vak macskákat és az öreg kutyákat, hogy ne növeljék a felesleges létszámot, és ne kelljen elaltatniuk őket, amikor senki nem jelentkezik örökbefogadónak: ti is bekaphatjátok. És azok számára is van üzenetem, akik epés megjegyzéseket tesznek a menhelyekre, miközben azok végzik el helyettük a piszkos munkát: ti aztán végképp bekaphatjátok. Duplán.

57. oldal, A zúgók, a szörnyeteg és negyvenöt csók (Jaffa, 2013)

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Kapcsolódó szócikkek: eutanázia
Carmilla >!

    Valahányszor bebizonyítod egy függőnek, hogy nem képes irányítani a világegyetemet, óriási csapásként fogja fel.

195. oldal, Térdepelő helyzet és lehulló hályog (Jaffa, 2013)

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Kapcsolódó szócikkek: függőség
robinson P>!

Benny immár nem a gondjaimra bízott menhelyi állat volt, hanem a családom tagja.

98. oldal

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

robinson P>!

Lehet, hogy valaki zseniálisan ért a macskákhoz, de az egész fabatkát sem ér, ha közben nem tud mit kezdeni az emberekkel.

150. oldal

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái

Carmilla >!

(…) Miután hajszál híján sikerült elkerülnöm a teljes idegösszeomlást, az öngyógyításba, ennek részeként pedig a teljes társadalmi és érzelmi elzárkózásba menekültem.

13. oldal, Bemutatkozás (Jaffa, 2013)

Jackson Galaxy: Pokoli macskák Avagy mire tanítanak bennünket a világ legneveletlenebb cicái


Hasonló könyvek címkék alapján

Zacher Gábor – Karizs Tamás: A Zacher
Szinák János – Veress István: Macskakalauz
Horváth László: Macskajaj
Bernáth István: Macskaegészség
Katrin Behrend: Macska a lakásban
Jean Cuvelier: Szeretnék egy tengerimalacot
Hubert Wirtz: Az uszkár
Macskás Viki: Macskák nagykönyve
Jean Cuvalier: Macskabeszéd – Értelmező szótár
Thomas McNamee: A macskák lelki élete