Darker ​Than You Think 2 csillagozás

Jack Williamson: Darker Than You Think Jack Williamson: Darker Than You Think Jack Williamson: Darker Than You Think Jack Williamson: Darker Than You Think Jack Williamson: Darker Than You Think

Who is the child of the night? That's what small-town reported Will Barbee must find out. Inexorably drawn into investigating a rash of grisly deaths, he soon finds himself embroiled in something far beyond mortal understanding.
Doggedly pursuing his investigations, he meets the mysterious and seductive April Bell and starts having disturbing, tantalizing dreams in which he does terrible things--things that are stranger and wilder than his worst nightmares. then his friends being dying one by one and he slowly realizes that an unspeakable evil has been unleashed.
As Barbee's world crumbles around him in a dizzying blizzard of madness, the intoxicating, dangerous April pushes Barbee ever closer to the answer to the question „Who is the Child of Night?”
When Barbee finds out, he'll wish he'd never been born.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fantasy Masterworks angol

>!
Gollancz, London, 2003
266 oldal · ISBN: 9780575075467

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Jack Williamson: Darker Than You Think

Williamson Amerikában inkább sci-fi írásairól ismert (állítólag Asimovra és Heinleinre is hatással volt), ebben a könyvében viszont a mai urban fantasy, különösen a „krícsör fícsör” románcok egy korai ősére ismerhetünk. A borítón látható farkas + telihold párosítás után az ember azt gondolná, tudja, miről szól a könyv, és ebben az első fejezet számos, eltéveszthetetlen célzása is megerősíteni látszik – de valójában nagyon is eredeti csavarral tálalja a témát. Adott egy rejtélyes régészeti felfedezés és egy boszorkányos ifjú hölgy, hogy teljesen felforgassa hősünk, egy középszerű újságíró életét. Majd elkezdenek gyűlni a hullák, és barátunk álmai különös, ám annál pontosabb magyarázatokat szolgáltatnak e halálesetekről. De elfogadhatja-e egy modern ember ezeket a bizarr rémképeket, mint valóságot?
A XX. század közepén népszerű stílusnak megfelelően a történet nem „tiszta” fantasy: sok elemet próbál többé-kevésbé hiteles, tudományos magyarázatokkal átszőni. Megjelenik az antropológia, a kvantummechanika, és a freudizmus, ezen felül a parapszichológia kifejezést is előszeretettel emlegeti. Ez utóbbiakat talán elnézhetjük neki, mert az első kettőt nagyon pofás módon használja fel :)
Sajnos a történet emberi oldala már nem olyan meggyőző. Érdekes lenne tudni, mennyire volt hatással a szerzőre a kezdődő hidegháború, ugyanis kivétel nélkül minden szereplőt áthat a „velünk vagy ellenünk” mentalitás. Mai fejjel hihetetlennek tűnik, hogy még csak fel sem merül az egyezkedés, a másik fél megértése. De igazán a főhős alakja zavar, neki ugyanis összesen két lelkiállapota van: amikor nem hiszi el, ami az orra előtt van, illetve amikor hagyja, hogy a misztikus események elsodorják, és teljesen megadja magát nekik. Lehet, hogy ezzel a horror-elemeknek kellett volna hangsúlyt kapniuk, nem tudom, nekem ez az oldal nem jött át.
A világ viszont nagyon jól sikerült, és a történet is elég csavaros volt, még ha tapasztalt olvasóként nem is volt nehéz megsejteni a fordulatokat. Végül is majdnem 70 év előnnyel indultam az íróhoz képest. Ezt a könyvet retróként érdemes olvasni, csak úgy lehet benne elmerülni. (A Morgue utcai kettős gyilkosságot sem azért olvassuk, hogy ki a gyilkos.) Azt viszont őszintén nem tudom, hogy a mai vérfarkas-rajongóknak merjem-e ajánlani.


Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

Smiling with angelic sweetness, they shook hands.
'Darling! I'm so happy to meet you.'
They hated each other, Barbee knew, savagely.

18. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Marie Moning: Shadowfever
Richelle Mead: Spirit Bound
Robert Jackson Bennett: City of Stairs
Aliette de Bodard: The House of Binding Thorns
Max Gladstone: Three Parts Dead
Ilona Andrews: Magic Bites
Kendare Blake: Girl of Nightmares
Stephen King: Wizard and Glass
Tracy Townsend: The Nine
Anne Rice: Interview With the Vampire