Polaris (Alex Benedict 2.) 67 csillagozás

Jack McDevitt: Polaris

Hatvan évvel ezelőtt, amikor megtalálták a Polarist, az űrhajó üres volt, pilótája és utasai sorsáról senki nem tudott semmit. Most, a titokzatos eltűnés évfordulóján, árverésre akarják bocsátani a hajón talált tárgyakat. Bennfentes ismeretei révén Alex Benedict, a galaxis egyik legtekintélyesebb régiségkereskedője szerzi meg magának a tárgyak egy részét. Amikor egy robbanás következtében a gyűjtemény megsemmisül, Alex megérti, valakik mindenáron el akarják titkolni, ami a Polaris fedélzetén történt. Márpedig neki feltett szándéka, hogy végére jár az ügynek – különösen akkor, ha ez az élete kockáztatásával jár…

Jack McDevitt fantasztikus érzékkel keveri az SF-et és a krimit, hogy a Született stratéga után ismét egy magával ragadóan izgalmas történetbe rántsa magával olvasóit. És az űrkorszak Indiana Jonesba oltott Sherlock Holmesa ezúttal még egy szépséges segítőtársat is talál magának.

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2009
416 oldal · ISBN: 9789639828216 · Fordította: F. Nagy Piroska

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Chase Kolpath


Kedvencelte 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Jack McDevitt: Polaris

Itt fejeztem be ezt a sorozatot, egyszerűen nem ad annyit, hogy folytassam. Amikor ebben a könyvben is belezuhannak a vízbe, amikor nyilvánvaló, hogy veszélyben vannak, de azért sem figyelnek oda a főhősök, kizárólag azért, hogy legyen valami plusz izgalom a történetben, amikor csak a szószaporítás megy, aztán csigalassan építgeti a történetet, hát nem, köszönöm. Fele ilyen terjedelemben elmenne, főleg akkor, ha már az elején nem tudtam volna nagy vonalakban, hogy mi történt a Polarison, miközben a hőseinknek jóval később esett csak le a nyilvánvaló…

Ikarosz>!
Jack McDevitt: Polaris

Morgolódtam egy kicsit, míg olvastam.
Egyrészt a rejtély ebben a kötetben is izgalmas, olvastatja magát, és kellően fordulatos a végkifejlet is.
Ami bosszúságot okozott, az az, hogy jópár fordulat szinte egy az egyben át lett emelve az előző kötetből, de a főhősöknek ez nem tűnt fel, és gyanútlanul olyan kelepcékbe sétálnak, amihez hasonlókban már egyszer jártak. Ami még nem nyerte el a tetszésemet, hogy az előző kötet Alex Benedict-je és a mostani mintha nem teljesen ugyanaz az ember lenne, vagyis nekem teljesen máshogy maradt meg az előző történetből, külön magyarázat pedig nem volt, hogy miért változott volna meg.
Bár szigorúan ráncoltam a szemöldököm McDevitt mesterre, engem kiengesztelt a nagyívű történettel.

1 hozzászólás
B_Petra>!
Jack McDevitt: Polaris

Főhősünk, Alex Benedict, Indian Jones a kanapéról, megoldja a Polaris űrhajó relytéjét, a nyomozgatós, utazgatós gazdag sármőr sajátosan laza stilusában.
A regény eseményeit Chase, Benedict aszisztense elbeszélése nyomán követhetjük, talán egyetlen fejezet kivételével, ahol maga Alex mesél. Kicsit krimi, kicsit sci-fi, de izgalmas.
A Polaris nekem jobban tetszett mint a Született stratéga, követhetőbbek voltak a szálak, végig tudtam ki kicsoda, és maga a titok érdekesebbnek bizonyult mint a történelmi szál a nyitó kötetben.
A háttért éreztem kevésnek, de filmvásznon is megnézném.

3 hozzászólás
Razor P>!
Jack McDevitt: Polaris

Az Alex Benedict-sorozat második kötete számomra rögtön két meglepetéssel indított: egyrészt már nem a címszereplő nézőpontjából láthatjuk az eseményeket, hanem szinte végig Chase narrál, másrészt több, mint tíz évvel az előző rész után játszódik. (Gondolom ezt részben a két kötet megjelenése közt eltelt idő, részben pedig a sztori szempontjából szükséges technikai fejlődés végett lépte meg az író.)
A történet maga ezúttal letisztultabb volt szerintem, bár akadtak most is visszatekintések szép számmal ill. karakterekben sem volt hiány. Az indulás ugyan kicsit döcögős volt, de a ~200. oldal környékén rákapcsolt a sztori, onnét már faltam az oldalakat. Nem mondanám, hogy akciómentes lenne a cselekmény, de hasonlóan az első kötethez, továbbra is a rejtély megfejtésén és a nyomozáson volt a hangsúly, amit itt-ott tört meg egy mozgalmasabb rész. A finálé persze ismét eseménydúsra sikerült.
Az előző részben megálmodott világkép nagy mértékben nem bővült, bár itt-ott sikerült McDevittnek még érdekes újdonságokat behoznia. Külön tetszett, hogy a fejezetek elején szereplő és valamennyire utalásszerű idézetek java a saját világából származtak. Ez szerintem egy jópofa módja az általa létrehozott univerzum bővítésének.
Aki szereti a többnyire lassabb tempójú sci-fiket, annak megér egy próbálkozást, az előzmények ismerete nélkül is élvezetes olvasmány.

>!
Metropolis Media, Budapest, 2009
416 oldal · ISBN: 9789639828216 · Fordította: F. Nagy Piroska
jezsek P>!
Jack McDevitt: Polaris

A rejtély számomra érdekesebb volt, mint az előző kötetben, de sajnos a narrátor kevésbé tetszett. Megértem, hogy váltani kellett Alexról, mert akkor túl korán „belelátunk” a fejébe (Poirot sem maga narrálja az eseményeket), de azért valamivel izgalmasabb figura lehetett volna. A nyomozgatás lassabb, az akciójelenetek kiszámíthatóak, de a megoldás és annak tálalása jó volt. Folytatni fogom a sorozatot, mert McDewitt kb. ugyanazokat az agysejtjeimet mozgatja mint Dame Agatha, és ez kiegészülve némi tudományos-fantasztikus elemmel, kellemetes dolog.

Chöpp >!
Jack McDevitt: Polaris

Sokkal jobban tetszett, mint az első. Szöszmötölősen kezdődött, de szépen kiforrotta magát. Kurtán-furcsán lekerekítettségében is érdekes volt.

Bla IP>!
Jack McDevitt: Polaris

Alex Benedict ezúttal az örök fiatalság nyomába szegődik.Illetve azok nyomába, akik nyom nélkül eltűntek az egyik szuperluminális luxushajóról, miután végignézték, ahogy egy neutroncsillag átszáguld egy napon és szupernovává változtatja azt. Aztán kiderül, hogy az egész az élet meghosszabbítását célzó kísérletek, illetve ezek eredménye körül forog. A regényben így egy távoli jövőben zajló nyomozás rajzolódik ki. Alex Benedict műkereskedő és segítője Chase Kolpath olyan ügy végére akar járni, amelyet egy ellenérdekű csoport titokban tartana. A túlnépesedés ellen küzdő csoport által akadályozott nyomozás során a főszereplők többször egyre életveszélyesebb helyzetbe kerülnek, ahonnan a pilóta, a fénysebesség többszörösére képes superlumináris űrhajók vezetésére is jogosítvánnyal bíró Chase magas-szintű gyakorlati fizikai ismeretei segítségével sikerül menekülniük. Az izgalmas történetvezetés, az oldott stílus – , az igen logikusan végiggondolt jövőbeni galaktikus társadalomban – egy szinte letehetetlenné váló regényt, jó szórakozást eredményez minden sci-fi iránt fogékony érdeklődőnek. Nagyon ajánlom!

Noro>!
Jack McDevitt: Polaris

Szép és jó, de a Született Stratéga után speciel semmi újat nem adott. Mondjuk ebben talán valamivel könyebben követhetőek a mellékszálak, ellenben jóval kevésbé érdekes a maga a rejtély. Ugyanaz a piszmogós-nyomozgatós stílus, hasonló fordulatok, ezúttal a duó hölgytagjának előadásában. És a nagy történelmi rejtély megint csak pár évtizedre megy vissza, ami egy ilyen nagymúltú univerzumban kicsit kiábrándító.

Emill>!
Jack McDevitt: Polaris

Nagyon régen tetszett ennyire egy fantasztikus könyv. Jó történet, izgalmas, cselekményes, akár egy filmet is elbírna.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Az élet nem tart örökké. Fogd a poharad, és igyál. Ragadd meg a pillanatot. Élvezd a lekváros fánk ízét.

248. oldal

5 hozzászólás
Chöpp >!

– Sohasem tudtuk hogyan keltsünk vágyat a tudás iránt a gyerekeinkben. Egyes szülők néha rájöttek a dolog nyitjára. De az intézmények? Emberemlékezet óta katasztrofális hatékonysággal működtek.

301. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tanítás · tudás
1 hozzászólás
Chöpp >!

Semmi sem örök, még egy fekete lyuk sem.

248. oldal

Chöpp >!

Halandók vagyunk mindannyian. Egyikünk sem több futó vendégnél, aki beugrott egy kávéra és pár percnyi beszélgetésre. Ne időzz tovább, és ne engedd be a kinti hideget.
    – Margo Chen
A Toxiconi Krónikák

399. oldal

Chöpp >!

A matematikusokkal pedig számos rossz tapasztalatom volt az évek során. Nem találkoztam olyannal, aki a szexen és a számokon kívül bármi más iránt szenvedélyre tudott volna lobbantani. És nem feltétlenül ebben a sorrendben.

049. oldal

Chöpp >!

A Prédikátor könyvének „Ne légy túlságosan igaz” sorához ezt írta: Minden dolog, még az erény is, mértékkel a legjobb.

096. oldal

Chöpp >!

Valaki rámutatott, hogy a bűnösöket úgy lehet megtalálni, hogy keresnek egy olyan világot, ahol a politikusok egy idő óta nem öregszenek.

106. oldal

1 hozzászólás
Chöpp >!

Voltak, akik kulináris érvekkel álltak elő, miszerint az idegenek csak azt akarták megtudni, hogy emészthetők vagyunk-e. Vagy jóízűek. Miután azóta nem történt semmiféle incidens, arra kell gondolnunk, hogy nem felelünk meg az ízlésüknek.

106. oldal

Chöpp >!

A könyv részletesen beszámolt azokról az erőfeszítésekről, amelyekkel az Államszövetség száz világán menteni próbálták a veszélyeztetett fajokat, óvni a különböző környezeteket, ügyesen gazdálkodni az emberi erőforrásokkal, lassítani a népességnövekedést. Leírta a kormány, a részvénytársaságok és az egyházi csoportok ellenállását, a közvélemény közönyét (amely Hendrick állítása szerint mindig csak akkor ismer fel egy problémát, amikor már késő). Rákos daganathoz hasonlította az emberi fajt, amely elterjedt az Orion Karján, a eközben megfertőzte az egyes világokat. Még több felkiáltójel.

164-165. oldal

Chöpp >!

Az emberek, úgy látszik gyárilag úgy vannak beprogramozva, hogy félreértsenek dolgokat. Összekeverik a véleményt a ténnyel, hajlamosak elhinni, amit mindenki más hisz körülöttük, és készek meghalni az igazságért vagy annak egy olyan változatáért, amelyet magukévá tettek.
    – Armad Ti
Illúziók

275. oldal


A sorozat következő kötete

Alex Benedict sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Mur Lafferty: Hat ébredés
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Scalzi: Vének háborúja
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VII.
Amy Kathleen Ryan: Láng