Elveszett ​kolónia (Alex Benedict 3.) 54 csillagozás

Jack McDevitt: Elveszett kolónia

2688-ban ​két csillagközi űrhajó indult útnak, utasai a Föld orwelli teokráciája elől menekültek egy szebb új világba. Soha többé nem érkezett hír róluk.
Évezredekkel később Alex Benedict régiségkereskedőnek birtokába kerül egy csésze, amely a Keresőről származhat, az egyik űrhajóról, amely a szakadárokat vitte a fedélzetén. Mivel a megtalálóra vagyon és hírnév vár, Alex és asszisztense, Chase nyomozni kezdenek, és rá is bukkannak a sodródó hajóra… egy kihalt naprendszerben. Felfedezésük több kérdést vet föl, mint amennyit megválaszol, és ez veszedelmes kalandjuknak még csak a kezdete.

Jack McDevitt Nebula-díjas regénye, az Alex Benedict-sorozat harmadik kötete ismét lélegzetelállítóan keveri a krimi és az SF stílusjegyeit, páratlan koktélját adva kalandoknak, rejtélyeknek és idegen világoknak.

„Ez a regény sokat ígér, és még többet vált valóra. Háttere pedig maga a galaxis.”
– Publishers Weekly

„A szerzőt joggal hasonlítják Arthur C. Clarke-hoz,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2010
410 oldal · ISBN: 9789639828506 · Fordította: F. Nagy Piroska

Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

Az Alex Benedict űropera sorozat nem akar több lenni, mint amit ígér: egy jövőbeli rejtély kibogozása, nyomozás sajátos, korábbról ismert eszközökkel. De a tízezer évvel korosabb, későbbi világ majd ugyan azt a képet mutatja, mint a mai, ezzel azt sugallva, hogy az egykori görögök és egyiptomiak sem voltak más emberek, mint mi, csak a technika technológia változott – mondjuk valami ilyesmit éreztem a kairói múzeumban magam is – de korunk felgyorsult világa, s a mai szélsőségek bizton előrevetítik a bekövetkező sötét-kort…Ez magyarázná a dolgot?
Ha viszont az ember nem gondol igazán bele, csak néhány kellemes órát, kíván, könnyed szórakozást most nem Poirot-val, hanem Kolpath-szal, azt megkapja a szerzőtől. A sorozat eddigi legjobb kötete, itt még az űrbe a kirajzó emberi faj újraegyesítésének nagy, magasztos gondolatát is hordozva. Nekem ez utóbbi miatt lett kedvencem…

Dyta_Kostova IP>!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

A következő életemben/inkarnációmban asztrorégész-és/vagy aukciósház vezető akarok lenni :D

2 hozzászólás
Noro >!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

Ma az Asimov-paradoxonról szeretnék beszélni. Hogy lehet egy tízezer éves emberi civilizáció majdnem ugyanolyan, mint a miénk, csak űrhajókkal? Akárcsak annak idején az Alapítvány, az Alex Benedict-sorozat is ezzel az ellentmondással küzd. A korszak távolsága és a szereplők mindennapisága közti ellentmondás annál szembetűnőbb, mivel a regények főszereplői régészek, akik feltehetően tudnak egyet-mást a régi korokról, a kultúrák változásairól. Persze tízezer évbe belefér jónéhány sötét korszak, amely valamelyest magyarázot ad a fejlődés nettó lassúságára. De aztán mindig ugyanoda kanyarodnak vissza, az amerikai álom valamilyen idealizált képéhez? Ez a már-már ciklikus, mindig önmagához (mármint az író és az olvasó jelen korához) visszavezető történelemszemlélet valahogy olyannak tűnik, mintha azt mondanánk, hogy a sumérok is úgy éltek, mint mi, legfeljebb nem volt mobiltelefonjuk.

McDevitt (Asimovval ellentétben) sosem térképezte fel ezt a tízezer évet, és első két könyvében hőse – a csillagközi kor August Dupinje, a kozmosz Hercule Poirot-ja* – mindig csak a közelmúlt, az utóbbi néhány évszázad rejtélyei nyomába eredt. Ezért is keltette föl az érdeklődésemet, amikor ezúttal végre egy igazi ősmítoszt, a harmadik évezred egy legendáját vették célkeresztbe… De a szerzőnek valahogy csak sikerült átvernie: Alexék ugyanis egy alig ötven évvel korábbi felfedező nyomait követik, aki egyszer már a rejtély nyomára bukkant. Szóval a történelmi távlatokból ezúttal sem jut ki túlságosan sok. Valójában ez a regény megint nagyon hasonlít mind az első, mind a második kötet történetére. Kár érte, de én ráuntam erre a sorozatra.

* Hálásan köszönöm, hogy végre levették a borítóról Indiana Jones nevét!

1 hozzászólás
Ikarosz>!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

Ez nagyon jó volt!
Jó volt a rejtély, megvolt az expedíció-hangulat, kevesebb összeesküvés (na jó, egy kicsit azért belefért), szóval minden szempontból kijavította az előző hibáit, még azon az áron is, hogy a világképet kellett megbabrálni. Ebben az esetben a babrálás szerintem sokkal inkább kiigazítást jelent.
Kincsvadászat, expedíció, felfedezés, űrhajó.

marschlako P>!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

McDevitt és Chase Kolpath (no meg Alex Benedict) hozta a megszokott feelinget, sok nyomozással, utazással, érdekes helyszínekkel, no meg egy meglehetősen poros, de annál izgalmasabb rejtéllyel. Nem tudom pontosan körülhatárolni, mi volt az a többlet, ami miatt a plusz fél csillagot adtam, de ez a kötet most jobban megfogott, mint a korábbiak. Talán egyedül az eleje nyúlt egy kicsit túl hosszúra (bár lehet, hogy csak a fülszöveget nem kellett volna elolvasnispoiler), de most ez sem zavartspoiler.

mdmselle I>!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

Ez a rész végképp kedvencemmé tette a sorozatot. Mekkora ötlet már így összehozni a régészetet a scifivel, nem? Az egész történelmi hangulatú, miközben valójában a főszereplők kutatási tárgya, azaz ami nekik ősi régmúlt, az nekünk még mindig csak a távoli jövő. Meg vagyok főzve.

jezsek P>!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

A sorozat harmadik köteténél az ember már tudja, mire számíthat, megismerte a világot, a főszereplők már nem okoznak meglepetést, a módszereik ugyanolyanok, a történet is hasonló ívet ír le. Ezért kell egy nagyon ütős rejtély, amit itt sikerült az írónak megalkotni, és jól felépíteni. Egy kicsit volt csak hosszadalmas a felvezetés, bár ez betudható a türelmetlenségemnek is. Hiányérzetem a végén csak azért maradt, mert talán lehetett volna részletesebb a történelem bemutatása, a jelen leírása, és a harmadik kötet végére azért Alexről, a krónikásáról és az egész jövőbeli világról is többet szeretnék tudni.

patakizs>!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

Azt hiszem, nagyon álmos napokat fogtam ki, amikor ezt a könyvet olvastam…
Nagyon tetszik az alapötlet, viszonylag jól kidolgozott a rendszer, de valahogy mégse kötött le a történet. Azért külön morcos voltam, hogy spoiler, illetve a spoiler.

Kis_Andrea>!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

Teljesen véletlenül találtam a könyvtárban, és nem is gyakran olvasok sci-fit (úgy is mondhatnám a korfontzónámon kívül esik), de ez annyira megtetszett, hogy lehet, hogy ezen változtatni fogok. :-) Imádtam rejtélyeket benne, az űrben való ide-oda utazgatást, az idegen űrhajók, világok felfedezését. Tetszett, hogy nem volt minden szájba rágva, hanem tök természetesnek vette a mesélő, hogy mindenki tudja mi az a „sim”, és az „MI” stb. Az akció jelenetek is izgalmasak voltak. Összességében jó történet, jól megírva. Rég olvastam ilyen jó könyvet. :-)

moordavid>!
Jack McDevitt: Elveszett kolónia

Eddig az első négy részt olvastam el az Alex Benedict ( vagy inkább Chase Kolpat :-) ) sorozatból, így csak ezen epizódok tükrében merem állítani, hogy szerintem ez a sorozat legjobb darabja.


Népszerű idézetek

Bla I>!

– Chase, ők egy olyan társadalomban éltek, amely névleg köztársaság volt…
– De…?
-…Ellenőrzése alá vonta az egyházakat, a tanítás helyett betanításra használta az iskolákat. A hazafiságot a vezér és a zászló rendíthetetlen támogatása jelentette. Minden, ami ettől eltért, árulásnak számított. A hatalmat gyakorlók döntéseit nem lehetett megkérdőjelezni.
– Mi történt azzal, aki mégis megtette? Börtönbe csukták?
– A pokolba.

46. oldal

2 hozzászólás
Bla I>!

Clark rendületlen mosollyal az arcán asszisztálta végig a műsort, sikerrel érzékeltetve, hogy aki komolyan veszi az egészet, az idióta.

218. oldal

Molu P>!

Visszavonult az elméjébe és úgy nézett ki belőle, ahogy egy barlangból néz kifelé az ember.

10. oldal

Molu P>!

Az emberek csaknem 3000 év óta alkotják meg saját avatárjaikat az utódoknak szánt „ajándékul”.

103. oldal


A sorozat következő kötete

Alex Benedict sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Buzz Aldrin – John Barnes: A csillagok fiai I-II.
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
George Lucas: Csillagok háborúja
Sean Williams: Tomboló Erő II.
David Sherman – Dan Cragg: Jedi próba
Dan Abnett: Titanicus
Alexander Freed: Battlefront: Alkony század
Kim Stanley Robinson: 2312
Frederik Pohl: Az átjáró
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál