Messze ​földön 7 csillagozás

Válogatott elbeszélések
Jack London: Messze földön Jack London: Messze földön Jack London: Messze földön

Jack ​Londont (1876-1916) az amerikai naturalizmus egyik legjelesebb képviselőjének tartják – a hősiességről, az eszményeknek feláldozott életről mégis kevesen írtak olyan romantikus lángolással, mint ő. Az emberi társadalom megreformálásáért küzdött, s a legkedvesebb hősei „éneklő” és „beszélő” kutyák, legkedvesebb színterei erdő és tenger. Csupa ellentmondás: ez kölcsönöz különleges izgalmat, feszültséget művészetének. Mintha életét is maga írta volna: egy különc csillagjós és egy jó házból való úrilány törvénytelen gyermekeként látta meg a napvilágot San Franciscóban. Tizenöt éves korában mint közveszélyes csavargót börtönbe zárták. Tehervonatok tetején beutazta a déli államokat, majd tengerésznek állt be. Fiatal korától kezdve rengeteget olvasott: szépirodalmat, filozófiát egyaránt. 1896-ban csatlakozott egy aranyásó-expedícióhoz; aranyat ugyan nem talált, de későbbi elbeszéléseihez, regényeihez anyagot bőségesen.
Első novellája 1899-ben jelent meg. 1903-ban adták ki A… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1975
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630701111 · Fordította: Bart István, Határ Győző, Horváth László, Szász Imre, Vajda Miklós, Viktor János · Illusztrálta: Czinke Ferenc

Kedvencelte 3

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

werdafckawi>!
Jack London: Messze földön

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések

Nos, első Jack London olvasmányom volt. De nem az utolsó! Ez az ember egy zseni volt! Bár azt meg kell jegyeznem, hogy azért voltak olyan novellák is, amelyek kevésbé, vagy egyáltalán nem tetszettek, viszont a többi kárpótolt érte.
A legjobbak egyértelműen az aranyásós-kanadás darabok voltak. Színtiszta naturalizmus. Én, aki gond nélkül megebédel egy fincsi horror közben, sokszor elborzadtam ettől a részletes, és elborzasztó helyzettől, amiben az aranyásóknak volt részük. és ahogy az író mindezt leírja. Nem ragozza túl, egyszerűen írja le, de olyan nyersen, hogy én is úgy éreztem néha, hogy egy-két lábujjam lefagyott. Igazán értett hozzá, hogyan ültesse el az emberben a reményt, hogy talán mégis sikerrel jár aszereplő, hogy aztán egészen váratlanul meghaljon. vagy fordítva.
A munkástörténetek be kell hogy valljam, szerény véleményem szerint a rosszul sikerültek közé tartoztak, eltekintve a Mexikóitól.
A Polinézia-Mikronézia területén játszódó novellák pedig szintén tetszettek, ám elmaradtak a kanadaiak mellett, főleg, hogy kissé eltért a realista-naturalista vonaltól, és beleszőtt egy-két történetbe érzelmeket és romantikus szálakat.

lilijan>!
Jack London: Messze földön

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések

először azt hittem, hogy csak ebben könyvben van hideg. mármint úgy értem, nagyon hideg. aztán olvastam mást is, ott is hideg volt. nagyon hideg. ezt kissé egyhangúnak találtam, jöttek a novellák, eredeti nyelven. na akkor jöttem rá, hogy jack london körülbelül harmincféleképpen tudja olvasóinak értésére adni, hogy nodemosmáraztán tényleg hideg van… a könyveit továbbra is tervezem olvasni, de hatására az alaszkai életről lemondtam…

Téglagyári_Megálló>!
Jack London: Messze földön

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések

Kellemes meglepetést okozott, korábban bedőltem az „ifjúsági irodalom” sztereotípiának.
Nálam is a „hideg” történetek vitték a prímet, valamint a melós tényfeltárás.
Jöhetnek a regények, lesz még Jack London az idén! :)


Népszerű idézetek

berg>!

Minden nadrágos lényt elbűvölt maga körül. Engem is – nem szégyellem bevallani –, engem is elbolondított a többivel együtt. Fiatal kölyökkutyák és vén szürke kuvaszok, akiknek több eszük lehetett volna… ó, mind odajött, és a szoknyája körül sündörgött és nyüszített, ha a lány egyet füttyentett. Mindnyájan bűnösek voltak, kezdve a fiatal Ardmore-on, ezen a tizenkilenc éves rózsaszín kerubon, aki valami hivatalnoki állásba készült a konzuli szolgálatban, egészen az ősz, viharvert Bentley kapitányig, akiben ránézvést annyi érzelem lakott, mint egy kínai bálványban. Volt egy rokonszenves középkorú férfi is, ha jól emlékszem, Perkins, aki elfelejtette, hogy a felesége is a hajón van, míg Miss Caruthers észre nem térítette, s a helyére nem küldte.

A fedélzeten

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések

noee_mii>!

Egyetlen morzsányi élet, amint egy halott világ kísérteties sivatagjain utazik át, megremeg vakmerőségétől, és ráébred, hogy élete egy bogár élete, nem több. Furcsa gondolatok támadnak hívatlanul, s a minden dolgok titka meg akar szólalni. S elfogja a vándort az Isten, a mindenség, a halál félelme, a feltámadás és az élet reménye, a halhatatlanság utáni vágy, a börtönbe zárt lényeg hiú törekvése – ha valaha, akkor jár az ember egyedül Istennel.

A fehér csend (mek)

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések

werdafckawi>!

Első tárgyalása a csilkut indiánokkal magához térítette, és megkeményítette a gerincét. Nyolcvan centet kértek a teher kilójáért, a huszonnyolc mérföldes útra, s míg ő nagyokat nyelt, és még a lélegzete is elakadt, az ár felkúszott egészen nyolcvanhatig. Végül is tizenöt tagbaszakadt indián szíjazni kezdte a csomagjait kilencvenért, de mindjárt abba is hagyta egy piszkos ingbe és rongyos mackóruhába öltözött skaguyai krőzus kilencvennégyes ajánlatára.

172. oldal

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések

garaipa>!

Mint minden ember, Johnny is magát tette meg mércének, amihez a világmindenséget mérte.

176. oldal

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések

berg>!

– Carmen már csak pár napig húzza… – Mason kiköpött egy darab jeget, és bánatosan nézegette a szegény állatot, azután szájába vette a kutya lábát, s tovább harapdálta az ujjak közé fagyott kegyetlen jégcsomókat.
– Még nem láttam olyan előkelő nevű kutyát, amelyik egy fabatkát is ért volna – mondta, mikor befejezte a munkáját, és félretolta a kutyát. – Egyszerűen elgyengülnek, és belepusztulnak a felelősségbe. Láttatok már tönkremenni olyant, amelyiknek becsületes neve volt, például Kassziár, Szivas, Eszkimó? Nem ám! Nézzétek meg ezt a Sukumot, ez…
Huh! A sovány állat felszökellt, fehér foga alig hibázta el Mason torkát.
– Ez kell neked? – Egy ügyes ütés a kutyakorbács nyelével a fül mögé kinyújtóztatta az állatot a hóban. Lágyan remegett, fogáról sárga nyál csorgott.
– Mit mondtam? Nézzétek meg Sukumot… az belevaló kutya. Fogadok, még ezen a héten megeszi Carment.
– Én más fogadást ajánlok – felelte Malemute Kid, s megfordította a tűz mellé tett fagyos kenyeret. – Mi esszük meg Sukumot, mielőtt az út végére érnénk. Mit szólsz hozzá, Ruth?

(első mondat)

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések

berg>!

Nem állt meg. Nem törődött a fájdalommal, őrületbe csapó elkeseredéssel sietett fel az emelkedőn a hegytetőre, ahol Bill eltűnt. De a tetőről csak egy sekély, élettelen völgyet látott. Megint rárohant a félelem, de legyőzte, balra rántotta vállán a csomagot, és letántorgott a lejtőn.

Az élet szerelme

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések

berg>!

Amint Sandel fölállt, King azonnal nekiesett, de az ellenfél karja mindkét ütését felfogta. És a következő pillanatban Sandel már össze is kapaszkodott vele, és kétségbeesetten csimpaszkodott Kingbe, úgy, hogy a bíró alig bírta szétválasztani őket. King segített a bírónak. Tudta, hogy az Ifjúság milyen gyorsan összeszedi magát, és tudta, hogy ha ezt megakadályozza, Sandel a kezében van. Egyetlen kemény csapás megtenné. Sandel már a kezében van, kétségtelenül a kezében van. Taktikával, az öklével, pontozással megverte. Sandel kifordult a szorításból, és egyetlen hajszálon csüngött az élet és a vereség között.

Egy szelet sült

Jack London: Messze földön Válogatott elbeszélések


Hasonló könyvek címkék alapján

Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei
Lázár Ervin: Hét szeretőm
Kosztolányi Dezső: Velence
Gelléri Andor Endre: Szomjas inasok
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta
Isaac Bashevis Singer: A hét kicsi suszter
Ray Bradbury: Gyógyír búskomorságra
Géher István (szerk.): Ellenfelek
Ottlik Géza (szerk.): Mai amerikai elbeszélők
Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak 1987