Fehér ​Agyar 150 csillagozás

Jack London: Fehér Agyar Jack London: Fehér Agyar Jack London: Fehér Agyar Jack London: Fehér Agyar Jack London: Fehér Agyar Jack London: Fehér Agyar Jack London: Fehér Agyar Jack London: Fehér Agyar Jack London: Fehér Agyar

„Nézd, kutyáink nem érnek semmit. Nem vastag bundájúak, és nem erősek már, és elpusztulnak a fagyban és hámban. Menjünk a faluba, és öljük meg őket, a farkasfajták kivételével, azokat meg kössük ki éjszakára, hogy párosodjanak a vad erdei farkassal” – tanácsolta valamikor réges-régen egy bölcs indián. Tanácsát megfogadták és attól kezdve a fehérhal törzs tagjai messze földön híresek lettek kutyáikról…" Alighanem így született a regény főhőse, Fehér Agyar, a farkasból kutyává szelídült csodálatosan okos, hűséges, erős és bátor állat, akinek történetét néhány évvel eredménytelenül végződött alaszkai aranyásó-kalandja után, 1906-ban írta meg Jack London.

Farkasvér címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1905

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jack London életműsorozat · Klasszikus Ifjúsági Regénytár Új Ex Libris · Minden gyermek könyve

>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2020
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786066468299 · Fordította: Ilyés Tímea · Illusztrálta: Geoff Taylor
>!
Kossuth, Budapest, 2016
204 oldal · ISBN: 9789630985956 · Fordította: Szász Imre
>!
Kossuth, Budapest, 2015
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630983396 · Fordította: Szász Imre

7 további kiadás


Kedvencelte 16

Most olvassa 8

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Jack London: Fehér Agyar

Először is mindenképp le kell szögeznem, hogy Buck és Fehér Agyar története sok mindenben hasonlít, elvégre két olyan állatról szól, akik nemesek, bátrak és sokszor megbíznak az emberben, aki végül visszaél ezzel.
Közben viszont fontos megemílteni azt is, hogy a két sztori teljesen ellentétes cselekményvezetésen alapszik, hiszen amíg Buck háziasított kutyából válik elvadult ösztönlénnyé, addig Fehér Agyar, a keverék farkaskutya a vadonból jön és szépen-lassan megszelídül.
Jack London ebben a regényében is részletesen bemutatja, az alaszkai, téli mindennapokat, az életet, ott fent északon, ami fogcsikorgató és megpróbáltatásokkal teli, de közben külön kitér a farkasok és a falka életére, valamint az indiánok hagyományaira, szokásaira.
Azt hittem, hogy Buckkal igen brutálisan bántak, de szegény Fehér Agyarnak talán még nála is rosszabb sors jutott, hiszen többször eladták, lemondtak róla, elveszítette a családját, ráadásul kínozták és kutyaviadalokra kényszerítették.
Borzasztó volt olvasni és a szívem szakadt meg érte. :( Potyogtak a könnyeim, annyira sajnáltam.
Ez a csodálatos állat mégis kitartott és végül találkozott egy igaz emberrel, aki segített neki, a gondjaiba vette és megpróbálta a lehetetlent: megszelídíteni az elvadult szívű állatot.
A befejezés már sokkal inkább reménykeltőbb és boldogabb, mint A vadon szava esetében, hiszen Fehér Agyar kap egy végső lehetőséget, amit szegény Bucktól elvettek.
Mindkét mű rávilágított arra, amit már réges-régen tudtam és amit szerintem nem lehet elégszer hansúlyozni: az állatok, esetünkben a kutyák, a végletekig hűségesek, bizalmukat és igazából úgy mindenüket, az embernek, a gazdáiknak adják, az életüket is feláldoznák értük és aki ezt megbecsüli, attól végtelen hálát és szeretet fognak kapni.
Az Ethan Hawke főszereplésével készült filmet nagyon sokszor láttam már és rengeteg mindenben eltér a könyvtől, de számomra egyszerűen megunhatatlan és bátran ajánlom mindenkinek, mert csodálatos alkotás.

Bővebben pedig:https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/12/konyvkritik…

3 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Jack London: Fehér Agyar

A könyv alapján készült film, az egyik kedvenc filmem, és számtalanszor láttam már. Ezért határoztam el, hogy a könyvet is kiolvasom. Nagyon szeretem az állatokról szóló történeteket, – mint ezt már tudjátok – ezért is szeretem olvasni Jack London műveit.

http://zsuolvas.blogspot.hu/2016/10/jack-london-feher-a…

atalant IP>!
Jack London: Fehér Agyar

Én ezt a könyvet most hirtelen nem tudom hová tenni. Addig rendben van, hogy ifjúsági könyv. Ez látszott a kiadásom szövegének betűméretén (gyakorlatilag szürkületben és akár 5 méter távolságból is könnyedén olvasható), és a borítón is (itt kérdezném, hogy a kiadónál senkinek nem tűnt fel, hogy egy kutya mellső lába nem hajolhat vissza olyan szögben, hacsak nem egy súlyos balesetet szenvedett el szegény jószág?… mintha egy ló lába lenne, ami persze kilóg, mint a szólásban), nem is rosszféle, de a fejemben olyan furcsán előre felderengtek fordulatok.
Egy keverék farkas-eb történetébe ágyazott, néhol kissé brutális tanmesének lehetünk tanúi, ahol a már unalomig ismert „főszereplő állatunk a vadonban megtanulja a természet törvényeit” sablon kiegészül egy számomra egészen új felhanggal: a kissé szájbarágós allegóriával arról, hogy bár a természet vad, erőszakkal teli és halálos is lehet, a brutalitása azonban mégsem ér fel az emberi természet vad brutalitásával, ami képes akár jóvátehetetlen károkoat okozni a környezetében. Mindezt finoman átvezetve a tajga erdeiből, az indián falun át, egészen a fehér ember városáig. Ha ezt az olvasó nem is veszi észre, akkor az arcunkba tolva egy másik tanulság is elhangzik: az állatok bántalmazása bizony bűn.
Még a szereplők folyamatos elhullása sem zavart meg abban a fullasztó gyanakvásban, hogy én ezt a sztorit már valahonnan ismerem. Az egyetlen különbség az volt, hogy én biztosra vettem, hogy a végén Fehér Agyart megfehéragyarozzák, vagyis annak ellenére, hogy szeretik, jól elkergetik a vadonba, hogy éljen ott vidáman, mint Karcsi a csokigyárban. Hát nem ez történt. A több szempontból gyermeteg és széttöredezett, de szerethető történet szélsebesen száguldott egy egészen másféle hepiend felé, ami nem kevés frusztrációt okozott bennem. Azt hiszem, eleddig egészen hibás értelemben használtam a „megfehéragyarozni” kifejezést. Rá kell szoknom valami másra.*

*UPDATE: A youtube volt a barátom, és nagyon úgy tűnik, hogy a film-változatban viszont megtörténik az ominózus esemény. Mármint a megfehéragyarozás. Sok minden változhatott a könyvhöz képest.

4 hozzászólás
Párduc50 P>!
Jack London: Fehér Agyar

Jack London Alaszka, és a kutyás történetek nagymestere is, hát most itt van egy alaszkai farkasos-kutyás történet. Fehér agyar egy 3/4 részben farkas, 1/4 részben kutya, az ő életét követhetjük újszülött korától révbe jutásáig. A történet az állat szemszögéből, bár egyes szám harmadik személyben íródott. Megtudhatjuk, hogy válik a nagyrészt farkaskölyök az ember társává, végigkísérhetjük hányatott sorsát a különböző gazdákkal való szövetsége révén, míg végül az utolsóval révbe jut. A történet kétségtelenül happy end-es, de azért bennem felmerül mennyire Happy end egy ízig-vérig északi farkaskutyának a jó meleg Kaliforniában semmittevéssel tengetni idejét. London most is sziporkázik, bár már tudjuk, kutyás történettel nem nagyon lehet kudarcot vallani.

GreyWolf P>!
Jack London: Fehér Agyar

Imádom az állatos történeteket :) (Pláne, ha a totemállatom benne a főszereplő.)
A filmet már többször láttam, a könyvre is vár még pár újraolvasás :)

Lilla>!
Jack London: Fehér Agyar

Mivel az értékelésem sikeresen eltűnt, leírom újra….

Ez volt az első könyvem Jack Londontól, de úgy érzem, hogy nem is az utolsó. Ez a könyv nem csupán a farkas megszelídítéséről szólt. Ez a könyv maga a valóság. Volt benne rosszindulat, gonoszság, viszont jóság és szeretet is. Fehér agyar az elején csak azért engedelmeskedett a gazdájának, mert az ő keze adott neki enni, de ez a kéz büntetni is tudott, így Fehér Agyar megtanulta, hogy aki erősebb nála, annak engedelmeskednie kell. A 2. gazdájának igazából nem is engedelmeskedett, ha igen, akkor is csak azért, mert bántotta. Itt voltak benne elég durva részek, de nem zavart, mivel ez is a könyvhöz tartozik. Nagyon boldogan olvastam, amikor Scott megszelídítette és egyre közelebb csalogatta magához. Utána Fehér Agyar nem azért tisztelt valakit, mert az erősebb volt nála és nem is azért, mert ő adott neki enni, hanem azért, mert szerette. Életében először, valaki kedvesen, szeretettel tele beszélt vele, ezért megbízott benne és hűséges maradt hozzá mindörökre. A vége tetszett a legjobban, de hát abvégéhez is el kell érni valahogyan, szóval az előtte lévő események is nagyon fontosak a történet teljességehez.
Nagyon jó volt ez a könyv, (bár az elején úgy gondoltam, nem ezt fogom mondani a könyv elolvasása végén, spoiler de így lett, és meg is érdemli ezt a kijelentést!)
Ajánlom mindenkinek! ☺️

Kyrana P>!
Jack London: Fehér Agyar

Csodálatos regény, élvezet volt olvasni. Látványosan, izgalmasan írja le a történetet: Fehér Agyar születését, kölyökkorát, aztán életét egyik-másik gazdájával. Nagyon jól ábrázolja a világot az ő szemszögéből, nem akar a tudásához, gondolkodásmódjához emberi tulajdonságokat adni. Fehér Agyar lelki küzdelme a saját vadsága ellen különösen tetszett, szinte már drukkoltam neki olvasás közben. :)

kamububu P>!
Jack London: Fehér Agyar

Ez komoly.
Elképesztő könyv, elképesztő történet.
Gyerekként láttam egy filmet, de már semmire nem emlékeztem belőle, így gyakorlatilag az egész történet új volt számomra.
Lenyűgözőnek találom, ahogy Jack London bele tud helyezkedni egy-egy állat szemszögébe, és ez ebben a könyvben sem volt másképp. Az egész történet mint egy film pörgött a fejemben, és közben David Attenborough helyett Jack London narrációja ment.
Az egészből süt az a természetes vadság, ami a Vadon jellemzője.
A történetet biztosan nem mondom szórakoztatónak. Nekem nagyon nehéz volt abban az értelemben, hogy rám rakott valamiféle terhet, aminek súlya akkor sem csökkent, amikor gondolati úton próbáltam megemészteni a dolgokat. (Na, ennek így nem sok értelme van, azt hiszem.)
Rettenetesen kegyetlen, ugyanakkor ijesztően természetes az, amiről olvashattam, és ez egyszerre ismerős, elszomorító, szívszorító.

Galathynius>!
Jack London: Fehér Agyar

Azta, hát nem találok szavakat, igaz tegnapig a könyv első felét húztam, mivel sehogy sem olvastatta magát, ezért is vontam le fél pontot.
Akkor gondoltam, hogy már ideje lenne kiolvasni. Véletlenül tegnap ki is hagytam 20 oldalt és olvastam tovább, meglepődtem, hogy mi történhetett Agyarral, így visszatértem oda ahonnan ugrottam, és láss csodás, a könyv másik fele hamar lement, egyszerűen hihetetlen, hogy olvastatta magát, és Agyar, nos biztos hogy sosem felejtem el a történetét.

Olympia_Chavez P>!
Jack London: Fehér Agyar

Sajnos csak sok-sok megszakítással volt időm az olvasásra, ez pedig visszavett a könyv okozta élmény hatásfokából. A történetet messziről indítja a szerző (még Fehér Agyar születése előtt, anyja falkabeli életével), melynek középpontjában ismét a fagyos Észak áll,az ő Kovászaival és csicsakóival, íratlan törvényeivel, melyek meghatározzák egy állat életét. Ez az állat inkább farkas, mint kutya és sok tekintetben inkább kutya, mint farkas.

Első pillanatban olyan érzés volt a könyvet olvasni, mintha egy bal lábbal kelt Fekete István által írt szadisztikus, borongós regényt olvasnék. A főszereplő Fehér Agyar és minden más csak mellékes a történetben, mindent az Ő szemszögéből ismerünk meg, ő a főhős a brutális Északon. A történet és Fehér Agyar sorsának alakulása épp az inverze A vadon szavából megismert Buck történetének. Itt most a vadságból megszelídített kutya/farkas történetét olvashatjuk, ahogy az élet a rosszból még rosszabb körülmények közé sodorja, hogy végül boldogságra és szeretetre találjon messze Északtól.

Mai szemmel nézve kicsit talán elcsépeltnek tűnhet a könyv mondandója, azaz, hogy mindenki olyanná válik, amilyenné formálják. Állat és ember egyaránt (ld. Jim Hall történetét). De pont az egyszerű téma miatt válik a történet hatásossá. Továbbá biztos vagyok benne, hogy több mint 100 éve, ez még nem volt általánosan elfogadott tétel (sőt sokaknál talán még ma sem).

A könyv egyetlen negatívuma, ami talán csak a lassú olvasási folyamatnak tudható be, hogy egyáltalán feltűnt, a történet közepe táján alkalmazott önismétlések, szóismétlések garmadája és a fölösleges magyarázathalmok. Kicsit talán túlzásba vitte a szerző Fehér Agyar jellemének ábrázolását, annak tudatosítását, hogy miért is fejlődött olyanná, amilyenné. De szerencsére, amint pozitív változás áll be a farkas életében, ennek ismét nyomát sem látjuk. Összességében kiváló és szórakoztató regény, ami gyönyörködtet és elvarázsol.


Népszerű idézetek

Niko7>!

Az élet célja a hús. Az élet maga a hús. Az élet az életből él. Van, aki eszik, van, akit megesznek. A törvény így szól: EGYÉL, VAGY MEGESZNEK.

67. oldal

Kyrana P>!

A ragaszkodás helyébe a szeretet lépett. És a szeretet volt az a mérőón, amely olyan mélységekbe hullott alá benne, ahová a ragaszkodás sohasem jutott le. És válaszként a mélységből felbukkant az új érzés: a szeretet. Amit kapott, azt vissza is adta. Ez isten volt csakugyan, szeretetisten, meleg és sugárzó isten, akinek fényében Fehér Agyar természete úgy kinyílt, ahogy a virág nyílik ki a napfényben.

dre>!

Nem lehet a természet ösztökélésen erőszakot tenni anélkül, hogy a természet vissza ne üssön

128. oldal

dre>!

A ragaszkodás helyébe a szeretet lépett. És a szeretet volt az a mérőón, amely olyan mélységekbe hullott alá benne, ahová a ragaszkodás sohasem jutott el.

174. oldal

Szelén>!

A jeges folyó mindkét oldalán sűrű fenyőerdő terjeszkedett. Nemrég egy erőteljes szélroham fosztotta meg a fákat hósapkájuktól.

(első mondat)

hmeszszv>!

Megmoccant az élet. A tavasz ott volt a levegőben, a növekvő életben a hó alatt, a fákban megindult nedvkeringésben, a fagy bilincseit elpattantó rügyekben.

50. oldal, 2. rész, 2. fejezet - A tanya (Kossuth, 2015)

erdo_lanya>!

A falka élén egy nagy szürke farkas futott, a vezérek egyike.

dre>!

– Meg kell kockáztatni. Az ember csak akkor tudhatja meg, ha megtudja.

163. oldal

dre>!

Weedon Scott vállalta a feladatot, hogy megváltja Fehér Agyart – vagyis inkább megváltja az emberiséget a Fehér Agyar ellen elkövetett bűneitől.

172-173. oldal

Kilencz>!

„Határait a tanya falai jelentették; de mivel nem tudott a kinti tágas világról, sohasem nyomasztották létének szűk határai.”


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
Liselotte Welskopf-Henrich: A Nagy Medve fiai
Karl May: A Medveölő fia
Hosszú Toll: A Sós Sziklák Völgye
James Fenimore Cooper: A vadon útjain
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand
Anna Jürgen: Az irokézek fia
Mary Pope Osborne: Indiánok táborában
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Thomas Mayne-Reid: A fiatal utazók