Az ​éneklő kutya 108 csillagozás

Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya Jack London: Az éneklő kutya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​amerikai író egyik népszerű és érett alkotása, egy négylábú vidám és humoros, kalandokban és szenvedésekben egyaránt bővelkedő, romantikus, de valószerű története. Mihály, az ír terrier nagy kalandjai azzal kezdődnek, hogy Mihályt (A beszélő kutya hősének, Jeromosnak a fivérét) magához csalja egy szeretetre méltó, sör- és kutyabolond hajópincér. Az imádott új gazda dédelgeti, oktatja, megtanítja ötig számolni és elővarázsolja belőle éneklőkészségét is. Felejthetetlen hónapokat töltenek együtt különféle hajókon, majd San Francisco-ban, ahol „az éneklő kutya” tartja el művészetével a Pincért és barátját. Egy pénzhajhász orvos azonban nemcsak a lepratelepre hurcolja gazdájától, hanem a szabadságától is megfosztja Mihályt. Kegyetlen állatidomítók karmai közé kerül. Itt ismerik fel és váltják ki rabságából Kennanék, Jeromos gazdái. Az író a mese keretében mesteri portrékat fest a könyvben szereplő jó és hitvány emberekről, megbélyegzi a kincsre éhes filisztereket. A kötet irodalmi… (tovább)

Eredeti cím: Michael, Brother of Jerry

Eredeti megjelenés éve: 1917

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jack London életműsorozat, Az én könyvtáram, Diákkönyvek

>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2017
puhatáblás · ISBN: 9786066464383
>!
Kossuth, Budapest, 2016
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630983525 · Fordította: Szász Imre
>!
Kossuth, Budapest, 2016
278 oldal · ISBN: 9789630985345 · Fordította: Szász Imre

11 további kiadás


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Jack London: Az éneklő kutya

Nagyon kíváncsi voltam Mihály történetére. Nagy vágyakozással kezdtem bele és a várt élmény nem maradt el. Az állatokról szóló történetek mindig különös érzésekkel töltenek el.
Az író nagyon jól meséli el a történetet, nem hagyja ellaposodni mindig visz bele nem várt fordulatot,izgalmat.
http://zsuolvas.blogspot.hu/2016/09/jack-london-az-enek…

>!
Lipe
Jack London: Az éneklő kutya

Jack London másik regénye, a Martin Eden – azt hiszem, túlzás nélkül mondhatom – szinte hetente eszembe jut. Motivál és remélem nem is kopik ki az élmény belőlem soha.
Az éneklő kutya…, hát, ez egészen más tészta. Gyorsan szeretném elfelejteni, de legalábbis gyorsan túl lenni ezen a nyomott hangulaton, keserű szájízen, amit most érzek. Nem szeretem én ezt. Jól megírt regény, szó se róla, de nem szeretem azokat a könyveket, ahol az állatok, főleg ha kutyáról van szó, szenvednek benne. Ilyen számomra Fekete István Bogáncsa is. Szomorú!!!

>!
Bazil P
Jack London: Az éneklő kutya

Mikor ismerjük meg egészen a kutyák csodálatos lelkét?
Soha nem fogjuk megismerni egészen.

>!
Arianrhod MP
Jack London: Az éneklő kutya

Gyermekkorom egyik nagy kedvence volt, talán mert nekünk is volt egy terrierünk, bár ő foxi volt, Rókafarmi Foxi-Maxi néven anyakönyvezve, de általában Maximiliánnak szólítottan. Maxin ellenőrizhettem minden könyvbéli állítást, mely szerint határozattan intelligens fajta, ő is tudott énekelni, és még ebédre való tyúkot is fogott! Mindig vonzódtam valamiért a foxikhoz, nemcsak a könyv volt erre bizonyság, hanem a Disney-rajzfilmsorozat vasárnaponként délelőtt a TV-ben. Évekkel ezelőtt megtaláltam egy gyerekkori képemet, lehettem úgy 2 éves rajta, a szívemhez szorítva egy játékfoxi. Már nem is emlékeztem rá, de a tudatalattim igen. Ma is sírós-csöpögős leszek, ha meglátok az utcán valakit, aki pórázon vezet egy terriert.

>!
ervinke73
Jack London: Az éneklő kutya

Nem egy szimpla állat-történet, hisz Jack London Mihály sorsának ábrázolásán keresztül nyíltan elmondja véleményét az emberi társadalomról. Jókról és gonoszakról, egyszerű emberekről és a társadalom felső köreiről. Bőséges élettapasztalata alapozza meg véleményének igazát. Abban pedig semmiképp nem tévedhet, hogy az emberi értelem és érzelmi intelligencia komoly mérőfoka az, ahogy az állatokkal bánunk.
Kissé romantikus kalandok és értő társadalomkritika a könyv, melyet olvasó embernek illik időnként elővennie. Nem olvasó embereknek pedig legalább illene azt a néhány valóban fontos írást ismernie, amelyek helyre teszik a dolgokat a maguk egyszerű, ám hatékony módján. Jack London kalandregényei sokunkat indítottak el az irodalom csodás világa felé, őrizzük őket úgy, hogy olykor kézbe véve méltó helyükre kerüljenek. Nem mellesleg tartsunk ebet, vagy papagájt. Netán lovat.

>!
dre
Jack London: Az éneklő kutya

Ha a vége nem gyakorolt volna rám ilyen hatást, akkor az lenne az első mondatom, hogy ez egy végtelenül kegyetlen történet. De nem tudok eltekinteni attól, hogy alig pár perce fejeztem be, és az író olyan befejezéssel látta el a könyvet, ami lehetne egy hatalmas happy end, de számomra mégis hagyott némi fájdalmat a szívemben. Hiszen Mihály sorsa végül jóra fordul, és az utolsó nagy bonyodalom is jól végződik, mégis azt érzem, hogy a tökéletesen boldog forgatókönyv az lett volna, ha Mihály visszakerül valahogy Pincérhez. Nem ringattam magam abban a hitben, hogy ez végül mégis bekövetkezik, és nem is mondanám, hogy emiatt szomorú vagyok. Mert ezzel együtt is boldog mosollyal búcsúzhattam el a könyvtől és szereplőitől.
De ezt csak azért gondolom így, mert ilyen lezárást olvashattam. Olvasás közben, ahogy haladtam előre, egyre inkább meggyőződtem arról, hogy ez egy nagyon szomorú és fájdalmas élmény lesz. Mert az, ahogy Jack London bemutatja az állati és emberi természetet, ahogy megmutatja nekünk a legalját és a legjobb részeit, az hihetetlenül életszerű. Az egész regény életszerű és valósághű lett ettől, pedig voltak benne jócskán olyan események, amiket nem mondanék hétköznapinak.
És mint a legutóbb is (úgy is mondhatnám, hogy mint a legelső alkalommal, hiszen eddig csak egy könyvét olvastam az írónak), megint elborzasztott, hogy milyen kegyetlenségekre képesek az emberek. Nem csak az állatokkal, de egymással szemben is. Persze ez egy olyan téma, amit már milliószor millióan megírtak és kiveséztek, és egyértelműnek tűnik, hogy ebben a tekintetben nem változunk.
A fél csillag levonást azért kapta, mert nekem a vége kezdett kicsit meseszerűvé válni, és kísértetiesen hasonlított a Fehér Agyarra spoiler
Már nagyon várom, hogy Jeromos történetét is megismerhessem.

>!
Ildó P
Jack London: Az éneklő kutya

Jack Londonnal jól kezdődik az ismeretségünk. A vadon szava után ez a regénye is nagyon tetszett. Bár a cirkuszi kegyetlenségek részletezése indokolatlanul hosszúra sikeredett, és már vártam, hogy újra Mihály kerüljön az előtérbe, de ez is hozzáadott a történtekhez, ahogy Mihályhoz is.
Nagyszerűen ismeri az író a kutyák lelkivilágát, olyan hitelesen ír róla. Nagyszerű ez az állattörténetbe bújtatott társadalomkritika.

>!
búzakalász
Jack London: Az éneklő kutya

Azt hiszem, nem akarok többet cirkuszokról meg idomárokról hallani.

2 hozzászólás
>!
szabszev
Jack London: Az éneklő kutya

Már gyerekkorom óta el akartam olvasni ezt a könyvet, de valamiért mindig elmaradt és mást olvastam helyette. Sajnos. Fantasztikus ez a könyv és nagyon olvasmányos, igazi ifjúsági könyv. A lányaim biztosan korábban fogják Mihály és Jeromos kalandjait olvasni… Az állatidomítás rész nagyon nem tetszett, szinte végig vérzett a szívem, ahogy szinte átéltem, miken kellett Mihálynak keresztülmennie (és nem mellékesen még annak a rengeteg más állatnak is). Eddig is gyűlöltem a cirkuszt, főleg az állatmutatványokat, de ez a könyv csak megerősített benne, hogy ezután se menjek el egyetlen előadásra sem. Végig azt vártam, mikor fordul meg szegény kutya sorsa, mikor sikerül megszöknie, vagy bármi más módon kikerülnie a pokolból. Rám nagyon nagy hatással volt ez a könyv és valószínű, hogy még sok Jack London könyvet fogok olvasni.

>!
Ildikó_Nagy_2 P
Jack London: Az éneklő kutya

Nagyon nehezen haladtam vele, annyira megrázó, bosszantó és dühítő is volt. Még a befejezése sem tudta feledtetni ezt a sok borzalmat. Elképesztő, hogy az író mennyire ismerte a kutyákat és persze az embereket is. Már nagyon rég óta nem kedvelem a cirkuszokat, ez a történet csak megerősítette ezt az érzésemet. Jeromos történetét még nem olvastam, de hamarosan sort kerítek rá.


Népszerű idézetek

>!
Raesade

Mikor a lehetetlenről kiderül, hogy igaz, akkor kezd valamit érni az élet.

>!
Szelén P

„Akkor ér valamit az élet, amikor a lehetetlen valósággá válik.”

>!
Szédültnapraforgó

Bármi legyen is az emberi lélek – éltető szellem, én, személyiség vagy tudat –, ennek a megfoghatatlan valaminek Mihály kétségkívül a birtokában volt. Lelke csak fokozatokban különbözött az emberi lélektől, de számos tulajdonságában egyezett vele. Ismerte a szeretetet, bánatot, örömet, haragot, gőgöt, önérzetet, humort. Az emberi lélek három alaptulajdonsága az emlékezőtehetség, az akaraterő és a felfogóképesség; s az emlékezőtehetség, az akaraterő és a felfogóképesség Mihályban is élt.
Öt érzékszervén át érintkezett a külső világgal, éppen úgy, mint az ember.

24. oldal

>!
Gólyanéni

Egy dolgot azonban nem fogunk elismerni: azt, hogy Mihály ne tudott volna éppoly hűségesen, teljes szívéből, önzetlenül, őrülten és önfeláldozóan szeretni, mint az emberek. Igen, tudott így szeretni – nem azért, mert Mihály volt, hanem: mert kutya volt.

>!
Ildó P

Mikor ismerjük meg egészen a kutyák csodálatos lelkét?

268-269. oldal

>!
Szelén P

„S a hevesség és hűség, ha összetalálkozik, minden esetben büszkeséget szül. És a büszkeség el nem lehet méltóság nélkül, sem a méltóság higgadtság nélkül.”

>!
Szelén P

„Annak, aki nemesfajú, csak egy arca és modora lehet.”

>!
Szédültnapraforgó

Mert ahogy egyszer valaki igen jól mondotta: a ló lealjasítja az aljast, és megnemesíti a nemest. Akárcsak a kutya. Kutyát lopni, hogy eladja, ez volt az aljasság, amit Mihály kiváltott Dag Daughtryból.

58. oldal

>!
Ildó P

Az állatregények is emberekről szólnak valójában. Egy állat – itt Mihály – sorsán keresztül bemutatják az embereket, a jókat és gonoszokat, a kapzsiakat, pénzsóvárokat, nagylelkűeket és bátrakat. Voltaképpen az emberi társadalomról beszélnek, mint minden regény, de az emberek aszerint ítélik meg, hogyan bánnak az állatfőszereplővel. Mihálynak sok örömet okoznak az emberek, a Pincér, a Vén Tengerész, a Kennan házaspár, de még több kínt, például az orvos, a cirkuszosok, Del Mar. És a komiszság annál vérlázítóbb, mert egy ártatlan, okos, hűséges és csaknem védtelen állat életére tör. Ez az ítélkezés Az éneklő kutya legfőbb mondanivalója.
Ez az ítélkezés a miénk, olvasóké is. Aki Mihály ellen vét, ellenünk vét, aki Mihályt szereti, azt mi is szeretjük. S annyi hite még volt a mind komorabbá váló Jack Londonnak, hogy befejezésül a szeretet és hűség képét adta. Még ha csak egy kutya sorsán keresztül is.

272. oldal, Szász Imre

>!
Gólyanéni

Daughtry persze nem ezekkel a szavakkal fogalmazta meg a benyomását. Inkább érzés volt et, a érzéseknek nem kellenek szavak, hogy észrevegyük vagy felfogjuk őket.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Grogan: Marley & Mi
W. Bruce Cameron: Egy kutya hazatér
John Grogan: Marley meg én
James Oliver Curwood: A kutyafarkas
Kate DiCamillo: Penny miatt
Stephen King: Cujo
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete: Bailey
Anne Tyler: Az alkalmi turista
Robert Crais: A gyanúsított
Mary Alice Monroe: Déli karácsony