A ​vadon szava 644 csillagozás

Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Londonnak ​ez a regénye a legnagyobb sikert elért és máig is a legmakulátlanabb alkotása. Főhőse, Buck, a bernáthegyi- és juhászkutya keverék, amelyet az északi aranybányászat megindulásakor száz dollárért eladnak. Befogják szánt húzni, majd több ezer mérföld után három ügyetlen aranyásó veszi meg, s a fáradt eb egy idő után nem hajlandó továbbmenni, amiért kishíján agyonverik. Thorthon, a jártas aranybányász menti meg az életét és Buck nagyon megszereti, egy ízben az életét is megmenti. Thorthon és két társa nagyszerű aranylelőhelyre talál, de az indiánok rajtuk ütnek és megölik őket. Buck erdei bolyongásából hazatérve halva találja gazdáját: bosszút áll az indiánokon, és enged a vadon hívásának, beáll a farkasok közé. A regény mondanivalójának lényege az, hogy az állatok természetéből az ember a legnemesebb és a legrosszabb tulajdonságokat is ki tudja hozni. Az embereken keresztül pedig egy-egy pillantást vethetünk a társadalomra, az alaszkai élet viszontagságaira, amelyek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1903

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jack London életműsorozat · Képes regénytár Szépirodalmi · Az én olvasmányaim Forum · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Holnap, Budapest, 2019
86 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633492628 · Fordította: Réz Ádám
>!
66 oldal · ISBN: 9789634743163
>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2014
80 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786069373569

20 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Buck · John Thornton


Kedvencelte 109

Most olvassa 17

Várólistára tette 301

Kívánságlistára tette 155

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Jack London: A vadon szava

A fülszöveg már eleve sokatmondó és igazából szinte minden fontos történést és cselekményt lelő, nem is értem, hogy miért nem változtatják meg, mert ez így kimondottan csalódást keltő, de mindegy…
Én csupán a mindössze 86 oldalas változatot olvastam, így gyorsan haladtam vele és elég hamar a végére értem volna, ha nem olvasom párhuzamosan a Fehér Agyarral.
Buck története roppant megindító, de tele van dühvel, gyűlölettel és emberi kegyetlenséggel.
Elég volt két regényt elolvasnom Jack Londontól, hogy rájöjjek: teljesen reálisan ábrázolja, hogy milyen amikor az „ember" képtelen emberségesen viselkedni, főleg egy állattal, egy védtelen lénnyel és megpróbálja azt kihasználni a végsőkig.
Elkeseírtő és szomorú, hogy most pontosan ilyen világot élünk. :(
Buck egy csupaszív, bátor kutyus, akit elsodor az élet a gazdái mellől és hirtelen kénytelen megtanulni egyedül boldogulni a rideg Alaszkában, a klondike-i aranyláz idején, amikor az embernek megint semmi más nem számít csak az önös haszna, az önös érdeke.
A főszereplő eb rengeteg viszontagságon megy keresztül, bántják és megalázzák, nap mint nap az életéért kell küzdenie, amíg a sors össze nem hozza a jószívű John Thorntonnal, aki megmenti és végre rendesen bánik vele.
Ám az élet kíméletlen, szeszélyes és kiszámíthatatlan, akárcsak maga az ember, ezt Buck már tudja jól és mire végre megint boldog lehetne, újra elveszíti mindenét, így végül csak egyetlen dolog élteti már: a vadon hívó szava…
A történet eredetileg ifjúsági regény, de sokszor elgondolkodtam azon, hogy vajon tényleg való-e egy tizenéves kezébe?
Aztán rájöttem, hogy igen, de mindenképp elrettentő példának, kihangsúlyozva, hogy miként ne bánjunk az állatokkal!
Filmként a legutóbbi, Harrison Ford féle változatot láttam és nekem nagyon tetszett, a sok CGI ellenére is.
Az kétségtelen, hogy a készítők igyekeztek családbaráttá tenni, így sokszor elveszett a történet fő mondanivalója, de szerintem a két alkotás teljesen jól kiegészíti egymást.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/12/konyvkritik…

Chöpp >!
Jack London: A vadon szava

A VADON SZAVA:
A legnagyszerűbb kutyás történet, amit eddig volt szerencsém olvasni!
Igazából borzasztó régen él bennem igen mély ellenkezés, hogy elolvassam. Általános iskolás koromban ugyanis elmentünk az iskolával megnézni a moziban. Ha jól emlékszem, körülbelül a kétharmadáig sikerült nyugton maradnom a széken, de amikor már ki tudja hányadjára korbácsolták meg szegény Buckot, besokalltam és leléptem. (Egyébiránt nem ez az egyetlen állatos történet, mikor hamarabb hagytam el a vetítőtermet, mint ahogy a film véget ért volna.) Nem bírta a szívem elviselni az állatok bántalmazását. Most sem bírja. Az, hogy rávettem magam végül, bizonyítvány önmagam előtt, hogy össze tudom kapni magam és bírom és kibírom.
Nagyon örülök, hogy összekaptam magam, és bírtam, mert Jack London nagyon jól ír. Ezennel átugrottam egy láthatatlan falat, átléptem egy láthatatlan korlátot, amit önmagam elé húztam fel pusztán önvédelmi célokból. Egy újabb példa arra, hogy megéri ilyeneket megtenni az ember életében: kilépni a komfortzónából, próbálkozni idegen vagy idegenné vált pályákon is.
Külön örömmel olvastam a Buck kinyíló elméjében élő vad farkas emlékeket, az ősi képeket, ritmust és dallamot, amik kiteljesítik minden élő életét világunk gyönyörű ege alatt.
Jöhet a következő Jack London történet!

A MEXIKÓI:
Rövid történet egy valódi forradalmár ifjúról, akiben jéghideg lánggal ég az elnyomott nép megmentésének vágya, nem mellesleg pedig kiváló képességekkel rendelkezik, melyek ezt elő is segíthetik.

9 hozzászólás
csgabi P>!
Jack London: A vadon szava

Olvasás közben azon járt az eszem, hogy olvastam-e én ezt a regény tizenéves koromban, mivel nagyon ismerős volt a történet (az alapokat persze tudtam), de az is lehetséges, hogy korábban a televízióban láttam. Egy jelenet különösen belémívódott és felszínre jött olvasás közben, amikor Buck elhúzta a féltonnás, jégbe fagyott szánt, amire John Thornton kötött fogadást.

Számomra ez a könyv a fájdalom és a szeretet regénye volt, és annak a története, Buck hogyan tér vissza ősei életmódjához. Olyan mély szomorúság éledt fel bennem olvasás közben, és annyira fájt a szívem minden oldalon, ahogyan az emberi kegyetlenség legmélyebb és sokszor értelmetlen bugyrai feltárultak, félelmetes volt.

Még több:
https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2021/12/jack-lo…

Bla IP>!
Jack London: A vadon szava

Jack London amerikai író 1903-ban kiadott egyik legnépszerűbb regénye. A történet a XIX. században, a klondike-i aranyláz idején játszódik, amikor rendkívüli kereslete volt az erős szánhúzó kutyáknak. Buck, a 140 fontos, vastag bundájú gyönyörű kutya, Miller bíróék hatalmas birtokán királyként éli életét, amíg orvul elrabolják és eladják északra az aranyásóknak. Buck a kegyetlen körülmények hatására átalakul és a túlélésért folytatott harcból végül a vadon szabad, félelmetes királyaként kerül ki. Ahányszor olvasom, vagy látom valamelyik filmfeldolgozást, annyiszor bőgöm el magam. Megindító írás. Buck a saját, egykori Emma kutyámra emlékeztet, aki szintén okos, jellemes volt, bár bátorságban Buck nyomába sem érhet.

Raizo P>!
Jack London: A vadon szava

A történetet ismertem már, mert láttam a Rutger Hauer-es és a Harrison Ford-os filmeket, ám így is nagyon izgalmasak és fordulatosak voltak Buck kalandjai. :)

Garbai_Ildikó P>!
Jack London: A vadon szava

A legújabb filmet láttam de az nem teljesen ilyen volt. Már ott is elvarázsolt itt sem csalódtam. Érzelmi hullámok voltak bennem. Hihetetlen mennyi szenvedésen ment keresztül Buck. Rossz volt azt olvasni. Örömmel tölt el, hogy a vége az lett ami… nem mondom el hátha még van aki nem ismeri. Egy biztos nagyon örülök, hogy elolvastam.

Dóra_Viki P>!
Jack London: A vadon szava

Ez volt az első olvasásom Jack Londontól. Szerettem a tájleírásait.
A történet Buckról szól, aki kaliforniai „családjától” Kanadába kerül szánhúzó kutyaként. Sok szörnyűséget kell átélnie, végkimerültségig dolgoztatják, mire John Thorntonhoz kerül. Nála végre megtapasztalja milyen is ember és állat közötti szeretet. De valami mégis hiányzik neki, míg meg nem hall egy hangot … és már tudja…

Lunemorte P>!
Jack London: A vadon szava

Valami rohan a Hold sápadt sugarában, a derengő északi fényben, nagyokat szökken és félelmetes torkát kitátva énekli az ifjabb világ dalát…Az erdőt sötét éj lepi be fekete gyászruhába és ismeretlen erők kiáltásait hallom. Ha jobban belegondolok, mégis ismerősek ezek a hangok. Egy másik életből. Több száz, sőt ezer éve benne van tudatomban, mégsem gondoltam még bele mik lehetnek ezek a hangforrások. Levetem magamról a magány bús köpenyét. Ha tudom…

mandris>!
Jack London: A vadon szava

Abban a kiadásban, amelyet én olvastam a címadó kisregény és az A mexikói című rövidebb kisregény található. A kettő közül engem a címadó fogott meg elsősorban, a mexikói bokszoló-forradalmár története kevésbé.
Buck története izgalmas volt, és általában is nagyon szeretem az ilyen típusú regényeket. Nehéz lehet egy állat szemszögéből regényt írni, még ha hálás is (ha jól sikerül). A magyar irodalomban Fekete István regényei nagy népszerűségnek örvendenek, és méltán. Valami hasonlót éreztem Jack London kisregénye kapcsán. Nehéz dolog lehet úgy írni egy állat szemszögéből, hogy ne tűnjön túl emberinek, de mégis olyan nézőpontkarakter legyen, akibe az olvasó bele tudja magát élni. Főleg, mivel a kisregény maga éppen arról szól, hogyan spoiler
Sok mindenről szól ez a rövidke történet: a kanadai élet keménységéről, arról, milyen alapvető fontosságú az alkalmazkodókészség, az emberek és állatok részéről egyaránt, az ember és a kutya lehetséges kapcsolatának sokszínűségéről. Ugyan az 1001-es listán való szereplését kicsit túlzásnak tartom, alapvetően megértem, hogy ilyen népszerűségnek örvend.
Ezzel szemben az A mexikói nem tudott labdába rúgni. A földrajzi értelemben, és témáját tekintve is elég távoli kisregény az A vadon szava után sokkal kisebb hatást gyakorolt rám. Különösebb bajom ugyan nem volt vele, de különösebben emlékezetes sem volt.


Népszerű idézetek

Dölfike>!

Van valamiféle önkívület, amely az élet csúcsát jelzi, s amelynél magasabbra nem emelkedhetik az élet. S mivel a létezés paradox dolog, ez az önkívület akkor tör reánk, amikor életünk a leghevesebben lángol, és ugyanakkor tökéletesen elfeledteti velünk, hogy élünk.

54. oldal [Móra Könyvkiadó, 1963]

Lunemorte P>!

De legjobban a nyári éjszakák félhomályában szeretett rohanni, éjfélkor, fülelve az erdő fojtott és álmos neszeire, olvasva jelekben és hangokban, ahogy az ember könyvet olvas, és keresve a titokzatos valamit, amely hívta – ébren és álmában is mindegyre csak hívta magához.

eeszter>!

Lázad az ősi nomád,
Szokások lánca szakad,
Mély téli álma után
Felébred benne a vad.

kolika>!

Vagy ő uralkodik, vagy rajta uralkodnak; s aki irgalmat mutat, a gyengeségét árulja el. Az ősi életben nem létezett irgalom. Vagy ha mégis, félreértették, félelemnek értették, s az ilyen félreértésekből halál származott. Ölj, vagy megölnek, falj, vagy felfalnak – így szólt a törvény, és Buck engedelmeskedett e parancsnak, amely az idő feneketlen mélyéből kiáltott hozzá.

Lunemorte P>!

Nincsenek játékszabályok. Ha alulmaradtál, véged van. Jó, majd gondja lesz rá, hogy sohase maradjon alul.

Lunemorte P>!

Az erdő mélyén egy hívó hang szólt, és valahányszor meghallotta ezt a titokzatos, izgató és csalogató hívást, lebírhatatlan vágy fogta el, hogy hátat fordítson a tűznek, a tűz körül letaposott földnek, és bevesse magát az erdőbe, s csak fusson egyre távolabb, maga sem tudta, hova vagy miért, nem is tűnődött rajta, hogy hova vagy miért, csak követte a parancsoló hívást, amely az erdő mélyén szólt.

Lunemorte P>!

Leszállt az éj, s a telihold magasan fölébe emelkedett a fáknak, és kísérteties fénnyel árasztotta el a földet.

Chöpp >!

Megverték, tudta: de nem törték meg. Egyszer s mindenkorra megtanulta, hogy nincs semmi esélye, ha az embernek fütykös van a kezében. Megtanulta a leckét, és holta napjáig sem felejtette el.

19. oldal (Móra, 1982)

2 hozzászólás
korneliak>!

Ravaszsága farkasravaszság volt és vadravaszság; értelme juhászértelem és bernáthegyi-értelem; mindezek mellett kijárta a legkegyetlenebb iskolákat, s olyan félelmetes lénnyé vált, hogy bárkivel felvehette a versenyt a vadonban.

7. A hívó szó elhangzik

Kapcsolódó szócikkek: Buck

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Brezina: Viharos karácsony
L. M. Montgomery: Anne karácsonya
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Fekete István: Vuk
Sheila Burnford: Hihetetlen történet
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
John Flanagan: Észak varázslója
Cécile Aubry: Belle és Sébastien
P. L. Travers: Mary Poppins
James Fenimore Cooper: Vadölő