A ​vadon szava 588 csillagozás

Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava Jack London: A vadon szava

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Londonnak ​ez a regénye a legnagyobb sikert elért és máig is a legmakulátlanabb alkotása. Főhőse, Buck, a bernáthegyi- és juhászkutya keverék, amelyet az északi aranybányászat megindulásakor száz dollárért eladnak. Befogják szánt húzni, majd több ezer mérföld után három ügyetlen aranyásó veszi meg, s a fáradt eb egy idő után nem hajlandó továbbmenni, amiért kishíján agyonverik. Thorthon, a jártas aranybányász menti meg az életét és Buck nagyon megszereti, egy ízben az életét is megmenti. Thorthon és két társa nagyszerű aranylelőhelyre talál, de az indiánok rajtuk ütnek és megölik őket. Buck erdei bolyongásából hazatérve halva találja gazdáját: bosszút áll az indiánokon, és enged a vadon hívásának, beáll a farkasok közé. A regény mondanivalójának lényege az, hogy az állatok természetéből az ember a legnemesebb és a legrosszabb tulajdonságokat is ki tudja hozni. Az embereken keresztül pedig egy-egy pillantást vethetünk a társadalomra, az alaszkai élet viszontagságaira, amelyek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1903

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jack London életműsorozat · Képes regénytár Szépirodalmi · Az én olvasmányaim Forum

>!
Holnap, Budapest, 2019
86 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633492628 · Fordította: Réz Ádám
>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2014
80 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786069373569
>!
Holnap, Budapest, 2012
96 oldal · ISBN: 9789633466186 · Fordította: Réz Ádám · Illusztrálta: Csala Sándor

19 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Buck · John Thornton


Kedvencelte 104

Most olvassa 17

Várólistára tette 277

Kívánságlistára tette 145

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Jack London: A vadon szava

A fülszöveg már eleve sokatmondó és igazából szinte minden fontos történést és cselekményt lelő, nem is értem, hogy miért nem változtatják meg, mert ez így kimondottan csalódást keltő, de mindegy…
Én csupán a mindössze 86 oldalas változatot olvastam, így gyorsan haladtam vele és elég hamar a végére értem volna, ha nem olvasom párhuzamosan a Fehér Agyarral.
Buck története roppant megindító, de tele van dühvel, gyűlölettel és emberi kegyetlenséggel.
Elég volt két regényt elolvasnom Jack Londontól, hogy rájöjjek: teljesen reálisan ábrázolja, hogy milyen amikor az „ember" képtelen emberségesen viselkedni, főleg egy állattal, egy védtelen lénnyel és megpróbálja azt kihasználni a végsőkig.
Elkeseírtő és szomorú, hogy most pontosan ilyen világot élünk. :(
Buck egy csupaszív, bátor kutyus, akit elsodor az élet a gazdái mellől és hirtelen kénytelen megtanulni egyedül boldogulni a rideg Alaszkában, a klondike-i aranyláz idején, amikor az embernek megint semmi más nem számít csak az önös haszna, az önös érdeke.
A főszereplő eb rengeteg viszontagságon megy keresztül, bántják és megalázzák, nap mint nap az életéért kell küzdenie, amíg a sors össze nem hozza a jószívű John Thorntonnal, aki megmenti és végre rendesen bánik vele.
Ám az élet kíméletlen, szeszélyes és kiszámíthatatlan, akárcsak maga az ember, ezt Buck már tudja jól és mire végre megint boldog lehetne, újra elveszíti mindenét, így végül csak egyetlen dolog élteti már: a vadon hívó szava…
A történet eredetileg ifjúsági regény, de sokszor elgondolkodtam azon, hogy vajon tényleg való-e egy tizenéves kezébe?
Aztán rájöttem, hogy igen, de mindenképp elrettentő példának, kihangsúlyozva, hogy miként ne bánjunk az állatokkal!
Filmként a legutóbbi, Harrison Ford féle változatot láttam és nekem nagyon tetszett, a sok CGI ellenére is.
Az kétségtelen, hogy a készítők igyekeztek családbaráttá tenni, így sokszor elveszett a történet fő mondanivalója, de szerintem a két alkotás teljesen jól kiegészíti egymást.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/12/konyvkritik…

Chöpp P>!
Jack London: A vadon szava

A VADON SZAVA:
A legnagyszerűbb kutyás történet, amit eddig volt szerencsém olvasni!
Igazából borzasztó régen él bennem igen mély ellenkezés, hogy elolvassam. Általános iskolás koromban ugyanis elmentünk az iskolával megnézni a moziban. Ha jól emlékszem, körülbelül a kétharmadáig sikerült nyugton maradnom a széken, de amikor már ki tudja hányadjára korbácsolták meg szegény Buckot, besokalltam és leléptem. (Egyébiránt nem ez az egyetlen állatos történet, mikor hamarabb hagytam el a vetítőtermet, mint ahogy a film véget ért volna.) Nem bírta a szívem elviselni az állatok bántalmazását. Most sem bírja. Az, hogy rávettem magam végül, bizonyítvány önmagam előtt, hogy össze tudom kapni magam és bírom és kibírom.
Nagyon örülök, hogy összekaptam magam, és bírtam, mert Jack London nagyon jól ír. Ezennel átugrottam egy láthatatlan falat, átléptem egy láthatatlan korlátot, amit önmagam elé húztam fel pusztán önvédelmi célokból. Egy újabb példa arra, hogy megéri ilyeneket megtenni az ember életében: kilépni a komfortzónából, próbálkozni idegen vagy idegenné vált pályákon is.
Külön örömmel olvastam a Buck kinyíló elméjében élő vad farkas emlékeket, az ősi képeket, ritmust és dallamot, amik kiteljesítik minden élő életét világunk gyönyörű ege alatt.
Jöhet a következő Jack London történet!

A MEXIKÓI:
Rövid történet egy valódi forradalmár ifjúról, akiben jéghideg lánggal ég az elnyomott nép megmentésének vágya, nem mellesleg pedig kiváló képességekkel rendelkezik, melyek ezt elő is segíthetik.

9 hozzászólás
Bla I>!
Jack London: A vadon szava

Jack London amerikai író 1903-ban kiadott egyik legnépszerűbb regénye. A történet a XIX. században, a klondike-i aranyláz idején játszódik, amikor rendkívüli kereslete volt az erős szánhúzó kutyáknak. Buck, a 140 fontos, vastag bundájú gyönyörű kutya, Miller bíróék hatalmas birtokán királyként éli életét, amíg orvul elrabolják és eladják északra az aranyásóknak. Buck a kegyetlen körülmények hatására átalakul és a túlélésért folytatott harcból végül a vadon szabad, félelmetes királyaként kerül ki. Ahányszor olvasom, vagy látom valamelyik filmfeldolgozást, annyiszor bőgöm el magam. Megindító írás. Buck a saját, egykori Emma kutyámra emlékeztet, aki szintén okos, jellemes volt, bár bátorságban Buck nyomába sem érhet.

Lunemorte P>!
Jack London: A vadon szava

Valami rohan a Hold sápadt sugarában, a derengő északi fényben, nagyokat szökken és félelmetes torkát kitátva énekli az ifjabb világ dalát…Az erdőt sötét éj lepi be fekete gyászruhába és ismeretlen erők kiáltásait hallom. Ha jobban belegondolok, mégis ismerősek ezek a hangok. Egy másik életből. Több száz, sőt ezer éve benne van tudatomban, mégsem gondoltam még bele mik lehetnek ezek a hangforrások. Levetem magamról a magány bús köpenyét. Ha tudom…

mandris >!
Jack London: A vadon szava

Abban a kiadásban, amelyet én olvastam a címadó kisregény és az A mexikói című rövidebb kisregény található. A kettő közül engem a címadó fogott meg elsősorban, a mexikói bokszoló-forradalmár története kevésbé.
Buck története izgalmas volt, és általában is nagyon szeretem az ilyen típusú regényeket. Nehéz lehet egy állat szemszögéből regényt írni, még ha hálás is (ha jól sikerül). A magyar irodalomban Fekete István regényei nagy népszerűségnek örvendenek, és méltán. Valami hasonlót éreztem Jack London kisregénye kapcsán. Nehéz dolog lehet úgy írni egy állat szemszögéből, hogy ne tűnjön túl emberinek, de mégis olyan nézőpontkarakter legyen, akibe az olvasó bele tudja magát élni. Főleg, mivel a kisregény maga éppen arról szól, hogyan spoiler
Sok mindenről szól ez a rövidke történet: a kanadai élet keménységéről, arról, milyen alapvető fontosságú az alkalmazkodókészség, az emberek és állatok részéről egyaránt, az ember és a kutya lehetséges kapcsolatának sokszínűségéről. Ugyan az 1001-es listán való szereplését kicsit túlzásnak tartom, alapvetően megértem, hogy ilyen népszerűségnek örvend.
Ezzel szemben az A mexikói nem tudott labdába rúgni. A földrajzi értelemben, és témáját tekintve is elég távoli kisregény az A vadon szava után sokkal kisebb hatást gyakorolt rám. Különösebb bajom ugyan nem volt vele, de különösebben emlékezetes sem volt.

sztinus>!
Jack London: A vadon szava

Valószínűleg soha nem olvastam volna el, ha nincs a film. Nekem az is nagyon tetszett, a könyv pedig elvaràzsolt. Nagyon jó írás.

jehuka P>!
Jack London: A vadon szava

Kiskoromban láttam a filmet, és annyira belém égett a brutalitása, hogy azóta nem is nézek hasonlókat. Eszemben sem volt kézbe venni a könyvet, de egy kihívás rákényszerített. Rettegtem, hogy a könyv is hasonlóan hat majd rám, de – talán mert már felnőttem, talán azért, mert nem jelentek meg az események vizuálisan előttem – szerencsére nem viselt meg annyira, sőt, kifejezetten tetszett. Érdekes volt egy kutya szemén keresztül átélni ezt a rengeteg kalandot, viszontagságot. Nem tudom megmondani mennyire hiteles az, ahogy megélte a történteket, ahogy a különböző gazdáihoz és a vadonhoz viszonyult, de engem alapvetően meggyőzött.

Blissenobiarella>!
Jack London: A vadon szava

Nagyon meglepett ez a könyv, és nagyon tetszett. Nm hittem, hogy egy elsősorban kamaszfiúk kezében járó, ráadásul kutyás könyv nekem tetszhet.
Ennek ellenére rögtön magával ragadott, és így is maradt a végéig, aminek nem csak rövidsége az oka. Szerettem, hogy Buckot kutyaként mutatta be, nem tulajdonított neki emberi tulajdonságokat, ami miatt általában nem szeretem az állattörténeteket. Az embereket sem egysíkúan mutatja be, megjelenik a dolgozó jószágot megbecsülő, a kutyát igazi társként kezelő ember is, de az is, aki az állatot birtoktárgynak tartja, és életét semmibe veszi.
Különösebb mondanivalója a vadon hívó szavával kapcsolatban nekem nem igazán jött át, de a történet, az alakok és a regény stílusa nagyon tetszett, szerettem.

Nahar>!
Jack London: A vadon szava

Fantasztikus volt!
Gyerekkorom óta mindig megvolt a könyv, kezdetben a szüleim, majd a saját könyvespolcomon. Ennek ellenére eddig nem éreztem késztetést arra, hogy elolvassam. Ha nincs a kihívás talán még éveket vártam volna vele. Ezúton is köszönöm!

Két dolgot említenék meg, ami megfogott. Buck változása vagy ha úgytetszik visszaváltózása, visszatérése az ősi világhoz. Nem olvastam még olyan regényt, amelyben egy állat jellemfejlődését mutatták volna be,úgyhogy ez különösen érdekes volt.
A másik pedig Buck és Thornton kapcsolatának a bemutatása volt. Jómagam nem szeretem különösebben a kutyákat, de itt az ember és állat kapcsolata annyira gyönyörűen volt bemutatva, hogy közelebb kerültem a kutyabarátok megértéséhez.

A kötet tartalmazza még a mexikói című kisregényt is. Ez is tetszett egyrészt mert bepillantást enged a korabeli profiboksz (kedvenc sportom) mocskos szervezési körülményeibe. Másrészt a főhős, a címben szereplő mexikói, látszólagos jellegtelensége ellenére, megtörhetetlen, kérlelhetetlen figura.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dölfike>!

Van valamiféle önkívület, amely az élet csúcsát jelzi, s amelynél magasabbra nem emelkedhetik az élet. S mivel a létezés paradox dolog, ez az önkívület akkor tör reánk, amikor életünk a leghevesebben lángol, és ugyanakkor tökéletesen elfeledteti velünk, hogy élünk.

54. oldal [Móra Könyvkiadó, 1963]

Lunemorte P>!

De legjobban a nyári éjszakák félhomályában szeretett rohanni, éjfélkor, fülelve az erdő fojtott és álmos neszeire, olvasva jelekben és hangokban, ahogy az ember könyvet olvas, és keresve a titokzatos valamit, amely hívta – ébren és álmában is mindegyre csak hívta magához.

Lunemorte P>!

Az erdő mélyén egy hívó hang szólt, és valahányszor meghallotta ezt a titokzatos, izgató és csalogató hívást, lebírhatatlan vágy fogta el, hogy hátat fordítson a tűznek, a tűz körül letaposott földnek, és bevesse magát az erdőbe, s csak fusson egyre távolabb, maga sem tudta, hova vagy miért, nem is tűnődött rajta, hogy hova vagy miért, csak követte a parancsoló hívást, amely az erdő mélyén szólt.

eeszter>!

Lázad az ősi nomád,
Szokások lánca szakad,
Mély téli álma után
Felébred benne a vad.

Lunemorte P>!

Nincsenek játékszabályok. Ha alulmaradtál, véged van. Jó, majd gondja lesz rá, hogy sohase maradjon alul.

Lunemorte P>!

Leszállt az éj, s a telihold magasan fölébe emelkedett a fáknak, és kísérteties fénnyel árasztotta el a földet.

Chöpp P>!

Megverték, tudta: de nem törték meg. Egyszer s mindenkorra megtanulta, hogy nincs semmi esélye, ha az embernek fütykös van a kezében. Megtanulta a leckét, és holta napjáig sem felejtette el.

19. oldal (Móra, 1982)

2 hozzászólás
korneliak>!

Ravaszsága farkasravaszság volt és vadravaszság; értelme juhászértelem és bernáthegyi-értelem; mindezek mellett kijárta a legkegyetlenebb iskolákat, s olyan félelmetes lénnyé vált, hogy bárkivel felvehette a versenyt a vadonban.

7. A hívó szó elhangzik

Kapcsolódó szócikkek: Buck
Lunemorte P>!

Mintha emlékeznék mindenre – a fehér fákra, a földre, a holdfényre, a csata izgalmára. Kísérteties nyugalom lebegett a határtalan fehérség és némaság fölött.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Brezina: Viharos karácsony
L. M. Montgomery: Anne karácsonya
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Sheila Burnford: Hihetetlen történet
Fekete István: Tüskevár
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
John Flanagan: Jégföldje
Cécile Aubry: Belle és Sébastien
James Fenimore Cooper: Vadölő
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa