A ​sárga sátán 23 csillagozás

Jack London: A sárga sátán Jack London: A sárga sátán Jack London: A sárga sátán Jack London: A sárga sátán

Jack London önéletrajzi regényében John Barleycorn (Sárga sátán) – akit „Söriszák János”-ként magyarítottak – így vélekedik az alkoholról, a sörről: „Ellensége az életnek, tanítómestere az életen túli látomások bölcsességének. Vörös kezű gyilkos, megöli az ifjúságot.” Az író tisztában volt a szesz romboló hatásával, mégis gyakran enged a csábításnak. Egész életén keresztül küzd ellene, sajnos, sokszor sikertelenül. Ő is „emberből van”. E hányatott, szomorú küzdelmét kísérjük hát végig, őt idézve.

Alkoholmámorban… címmel is megjelent.

Eredeti cím: John Barleycorn

Eredeti megjelenés éve: 1913

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Jack London életműsorozat

>!
Kossuth, Budapest, 2016
190 oldal · ISBN: 9789630984911 · Fordította: Bartos Zoltán, Reményi József Tamás
>!
Kossuth, Budapest, 2016
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630983501 · Fordította: Bartos Zoltán, Reményi József Tamás
>!
Ezüstkagyló, Budapest, 1994
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638521503 · Fordította: Bartos Zoltán

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

donzella P>!
Jack London: A sárga sátán

Utólag mindenki bölcs, de átfutva az író életrajzát, ez bizony egy hatalmas segítségért kiáltás volt a részéről.
Mint tipikus függő, csapong, egyszer ellenáll – és mivel nem jut alkoholhoz – így mondhatja, hogy lám nem is alkoholista – de amikor partra száll, akkor bizony pótolja a kimaradást. Minél fáradtabb és minél inkább akar jobban teljesíteni, annál többet kell fogyasztania, hogy szinten tartsa magát.
Még elkeserítőbb az, hogy olyan emberek válnak például az alkohol rabjává, akik egyébként sem az ízét nem szeretik, sem egyébként alapból talán nem is lenne hajlamuk rá. De, hát gyerekként azt látta maga körül, hogy a felnőttek ezt csinálják, az első borozós jelenetnél pedig egyértelmű a felnőttek felelőssége. Majd, csak akkor tud bizonyos társaságokhoz tartozni, ha bírja a köröket a kocsmában. Amikor pedig már jobb módban él, addigra már annyi ittas év van mögötte, hogy természetessé válik, a pénz csak azt teszi lehetővé, jobb minőségű szeszhez jusson.

John Barleycorn egyszerre barát és ellenség. Minták, példák, társadalom és az egyén felelőssége, mind-mind itt van.

Nashira>!
Jack London: A sárga sátán

Olvasói élményben vetekedik nálam az Éneklő és a Beszélő kutyával. Nem rakom messzire.

Doktorbubo>!
Jack London: A sárga sátán

Jack Londonnak vannak jó regényei és novellái, de ez nem tartozik közéjük (persze így is magasan felette áll az igénytelen ponyvairodalomnak, csak Londontól többet vártam volna). Nekem vontatott, unalmas, didaktikus volt. Az alkoholizmus témaköre sem áll hozzám közel. Jó ötlet volt az alkoholt megszemélyesíteni John Barleycorn alakjában és a regény egyfajta önéletrajzként is olvasható, ami növeli a könyv értékét. Mindezen pozitívumok ellenére végig az volt az érzésem, hogy London ezt a regényét oktató céllal az ifjúságnak szánta, hogy elrettentse őket John Barleycorn társaságától (és ez sajnos meg is érződik a könyv stílusán), de erősen kétlem, hogy az elmúlt száz év alatt a regény túl sok fiatalt térített volna le az alkoholizmushoz vezető rögös útról.

piccola P>!
Jack London: A sárga sátán

Sokkal jobb, mint ez a béna fülszöveg. Tetszett, hogy az alkoholt megszemélyesíti (John Barleycorn).


Népszerű idézetek

Piteka>!

Az élet úgynevezett igazságai nem igazak. Ezek életbe vágó hazugságok, ezek által él az Élet…

8. oldal

SDániel P>!

De ez nem az ingyen élvezetek világa. Az ember keményen megfizet: minden erőért a megfelelő gyengeség jár, minden magaslatért a vele járó mélység, minden képzelt isteni percért ugyanannyi idő a csúszómászók iszapjában. Minden hosszú napokon, heteken át tartó belemerülésért az élet őrült, nagyszerű részleteibe, megrövidített élettel kell megfizetni, és gyakran súlyos uzsorát is ráadásul.

35. oldal, Hatodik fejezet

Piteka>!

A bírálók szememre vetették, hogy egyik regényalakom, Martin Eden, túl gyorsan vált képzett emberré. Három esztendő alatt az egyszerű, mindössze elemi iskolát végzett tengerészből neves írót faragtam. Azt mondták, hogy ez lehetetlen. Pedig én voltam Martin Eden.

145. oldal

SDániel P>!

Csak az tudja igazán értékelni az ennivalót, aki végigszenvedte az éhezés kínjait. Csak tengerészek és pusztai vándorok ismerik igazán a friss víz értékeit. És csak a gyermek együgyű kis képzelete érezheti igazán azoknak a gyönyörűségeknek a valódi zamatát, amelyeket sokáig megtagadtak tőle. Korán meg kellett tanulnom, hogy csak az az enyém, amit megszerzek magamnak.

52. oldal, Kilencedik fejezet

SDániel P>!

Amit az ember józanul semmi pénzért meg nem tenne, az egész könnyen megy becsípett állapotban. Tulajdonképpen ez az egyetlen, amit az ember tehet, mert John Barleycorn hatása hirtelen falat emel a pillanatnyi vágy és a hosszú idő óta berögzött erkölcs közé.

57. oldal, Kilencedik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag
Fons Adelaar: Hulla hopp
John Bradshaw: A mérgező szégyen gyógyítása
Levendel László: Alkoholbetegek gyógykezelése és gondozása
Michael Jackson: Sör – A sör új világa – A legjobb főzetek – Kóstolási tippek – A legjobb készítők
Kocsis Péter – Vétek György – Marton Jenő: Sörmentén – Csehország
Wolfgang Vogel: Sör házi készítése
Gaál Ernő: A sör
Vétek György – Rosenstein Róbert: Sörkönyv