A ​beszélő kutya 119 csillagozás

Jack London: A beszélő kutya Jack London: A beszélő kutya Jack London: A beszélő kutya Jack London: A beszélő kutya Jack London: A beszélő kutya Jack London: A beszélő kutya Jack London: A beszélő kutya Jack London: A beszélő kutya Jack London: A beszélő kutya Jack London: A beszélő kutya

Némelyik ​regényírónak balszerencséjére, az átlagember szemében az elbeszélő műfaj és a hazugság egy és ugyanazt jelenti. Több évvel ezelőtt kiadtam egy déltengeri regényt. A cselekmény a Salamon-szigeteken játszódott le. A cselekményt a kritikusok és recenzensek mint a képzelet rendkívül hiteles teljesítményét dicsérték. Ami a valóságot illeti – azt mondták, a valóságnak nyoma sincs benne. Hiszen mindenki tudja, hogy gyapjas hajú emberevők nem élnek már a földön, még kevésbé szaladgálnak egy szál kötő nélkül, s vagdossák le más emberek, néha fehér emberek fejét. Hát ide hallgassanak. Honoluluban, Hawaii szigetén írom ezeket a sorokat. Tegnap a tengerparton, Waikikinál megszólított egy idegen. Közös barátunkat, Kellar kapitányt említette. Mikor hajótörést szenvedtem a Salamon-szigeteken a Minota munkásfogdosó hajóval, Kellar kapitány, az Eugénie munkásfogdosó hajó gazdája mentett meg. A feketék levágták Kellar kapitány fejét, mondta az idegen. Ő tudja. Ő képviselte Kellar kapitány… (tovább)

Eredeti cím: Jerry of the Islands

Eredeti megjelenés éve: 1917

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jack London életműsorozat · Athenaeum 2 pengős regényei Athenaeum · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Kossuth, Budapest, 2016
202 oldal · ISBN: 9789630985949 · Fordította: Szász Imre
>!
Hermész Média, Budapest, 2015
250 oldal · ISBN: 9786155605130
>!
Kossuth, Budapest, 2015
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630983389 · Fordította: Szász Imre

8 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Jeromos


Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Jack London: A beszélő kutya

Ideje volt már egy London-regény olvasásának, s mi más lehetne a főszereplő, ha nem egy kutya? :-D Mivel megvettem nem olyan régen pár könyvét, köztük ezt a csodaszép borítós Jeromos-sztorit is, ideje volt elolvasni. Nem bántam meg, nagyon nem számítottam rá, hogy ilyen környezetbe, a Salamon-szigetek buja, dzsungeles, rabszolgás, kannibálos közegébe kerülünk. Gyakorlatilag Jeromos egy Robinson Crusoe, ahol Péntek ahelyett, hogy barátkozna vele, megpróbálja megenni :-D Nagyon izgultam, hogy mi lesz a kutyával, örültem, hogy a vak bennszülött megmentette és drukkoltam az öregnek, hogy a vérbosszú ne következzen be. Nagyon klasszul végigköveti a kutya gondolkodását, a szabályok megértését és megmagyarázását. Vannak benne durva részek is, hiába, a kannibalizmus eléggé fő motívum a regényben, de azért sajnáltam, hogy a Kapitány által pártfogásba vett lány mégis ételként végezte. Kíváncsi leszek, Mihálynak milyen kalandjai adódnak és hogy is találkoznak majd odaát Amerikában.

kratas P>!
Jack London: A beszélő kutya

Drága-drága Jeromos, olyan szépen és ártatlanul számolsz be az emberi kegyetlenségről, hogy öröm volt olvasni. Remélem valóban olyan jó gazdikat (párdon, isteneket) kaptál végül, mint amilyet mindenki megérdemelne.

Joshua182>!
Jack London: A beszélő kutya

Eddig csak novellát olvastam a szerzőtől, illetve gyerekkoromban láttam a Fehér Agyart a tévében, talán ezért számítottam egy könnyed ifjúsági kalandregényre. Nagyobbat nem is tévedhettem volna.
Az élet és az ember kegyetlenségeinek nagyon széles palettáját mutatja be a történet, a rabszolgatartás intézményétől kezdve a kannibalizmuson át az élet törékenységéig és mulandóságáig. Azzal pedig, hogy voltaképpen egy kutya „szájába adja” a történetet, akinek életcélja a szeretet, erős kontrasztot képez a fenti szörnyűségekkel, amelyek így még inkább húsba vágnak. Nagyon szentimentálisan ír a négylábú főhősről, Jeromosról, abszolút érződik, hogy a szerző imádja a kutyákat, ezt az imádatot pedig sikeresen ragasztja rá az olvasóra is, nálam legalábbis működött. Szépen megírt szöveg, ahol kell fennkölt, vagy épp nyers, a kora itt-ott enyhén érződik, a régies kifejezések mellett pl. azon is, hogy mai szemmel nem igazán „píszí”, jó pár „N-bomba” felrobban a lapokon, de enélkül valószínűleg nem is lenne kellően korhű. Ugyanakkor az üzenete időtlen.
Szívhez szóló történet, csak sajnos túl rövid, olvastam volna tovább, mert valahogy mintha jobb lenne egy kutya szemszögéből szemlélni ezt a világot… Nem csak kutyabarátoknak ajánlott!

shadowhunter1975 P>!
Jack London: A beszélő kutya

A könyv, ami alapján szerelmes lettem. Jeromos és Mihály (szörnyű) kalandjai után döntöttem el, hogy nekem terrierem lesz. Mindig. Mert ami ilyen makacs, hűséges, odaadó, akaratos, kötekedő hörcsög típus, de közben úgy néz rád, hogy 1., vagy beszél 2., vagy énekel az maga a Drágaszág. Sok-sok ír terriert ismertem meg a kutyás világban és még most is, mindörökké a rajongójuk vagyok/leszek. Az élet mást hozott, a skótoknál kötöttem ki az írek helyett, de nagy-nagy szeretettel gondolok Jack London feledhetetlen kutyahőseire és a kalandjaikra.

ZsúésKrisz_Olvas>!
Jack London: A beszélő kutya

Egy szívet melengető, izgalmakban gazdag kalandregény, szeretetről, jóságról, és kapzsiságról, aminek minden oldalán történik valami. Remek olvasmány egy borús-esős téli napon.
http://zsuolvas.blogspot.hu/2016/02/jack-london-beszelo…

Kata_m_Tóth>!
Jack London: A beszélő kutya

Sajnos ez nem lett az én könyvem. Nagyon idegen tőlem a stílus és a történet is. Borzasztó régen volt az 1900-as évek eleje. Annyira nem tudtam megbarátkozni az akkori nézőpontokkal és felfogással, hogy ez nem engedte, hogy igazán élvezzem a történetet.
Pozitívum viszont, hogy szerintem csodálatosan ír London a gazda – kutya kötelékről. Igazán jól eltalált apróságok, gyönyörűen megragadott mozzanatok is feltűnnek.
Nem sajnálom, hogy elolvastam, de nem marad velem sokáig.

Papusz>!
Jack London: A beszélő kutya

Lehet egy emberevőkkel és -kereskedőkkel teli könyvre azt mondani, hogy aranyos?

Csanat>!
Jack London: A beszélő kutya

Az elején lassan indult nekem ez a történet, kicsit szoknom is kellett Jack Londont, de Jeromos hamar megszerettette magát. Kutyabarátoknak kötelező mű. Gyönyörűen írja le egy kutya ragaszkodását a gazdájához. Persze ennél sokkal többet ad ez a regény. Sok nagyszerű kaland és bár hihetetlenül hangzik, de egy tényleg beszélő kutyával találjuk szembe magunkat.

tgorsy>!
Jack London: A beszélő kutya

Ezért hívták minden kutyámat, fajra és nemre való tekintet nélkül, Jeromosnak.

SzVera>!
Jack London: A beszélő kutya

Vegyes érzelmek. Jeromost off nagyon szerettem. Hűségét, ösztöneit, csodálatát „fehér istene(i)” felé…és jöjjön a fránya de. Nem szerettem azokat a részeket, mely nem a kutya szemszögéből íródtak, azt vettem észre magamon, hogy a cselekmény nem is érdekel, és azt várom csak mikor olvashatom Jeromos gondolatait. off


Népszerű idézetek

Dölfike>!

Csak a szeretet törölheti ki a szeretet emlékét, vagy pontosabban az elvesztett szeretet fájdalmát.

237. oldal [Holnap Kiadó, 2002]

Solutor>!

Szívünk csaknem bármikor fölébe tud kerekedni a fejünknek, s ami a legfőbb, szívünknek csaknem mindig igaza van, annak ellenére, hogy a statisztika szerint legtöbbször nincs igaza.

shadowhunter1975 P>!

Jeromos nem is álmodta, hogy valami kellemetlenség történik vele, míg Haggin úr hirtelen egyik karja alá nem kapta, s be nem lépett vele a várakozó bálnavadász-csónak farába.

(első mondat)

Tímea_Vörös>!

Minden kutya istenimádó. Jeromost nagyobb szerencse érte, mint a legtöbb kutyát, mert egy istenpárt kapott, akik bármennyit parancsoltak is, kétszeresen szerettek. Bár orra komoly ütéssel fenyegette imádott istenének arcát, inkább kiontotta volna az életét alkotó szeretetáradatot szívéből, mintsem hogy igazán fájdalmat okozzon neki. Nem az ételért, a menedékért, a létet körülvevő sötétségben megszerzett kényelmes helyért élt. A szeretetért élt. S amilyen boldogan élt a szeretetért, olyan boldogan halt volna meg érte.

216. oldal, Huszonegyedik fejezet (K.u.K. Kiadó, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: Jeromos
SDániel P>!

A vadkutya érettebb volt Jeromosnál, nagyobb testű, és kitanultabb a komiszságban; de Jeromos ereiben kék vér folyt, nemes ősöktől született, és bátor volt. A vadkutya ugyanolyan szigorú kiválasztódáson ment keresztül. Bozóti őseit, akiktől származott, a félelem-kiválasztódás tartotta fenn. Sohase harcoltak önként túlerő ellen. Nyílt terepen sose támadtak, csak akkor, ha a préda gyönge vagy védtelen volt. Bátorság helyett kúsztak, somfordáltak, elrejtőztek a veszély elől, úgy maradtak életben. Vakon választotta ki őket a természet, kegyetlen és nemtelen környezetben, ahol az élet díját nagyrészt ravaszsággal és gyávasággal kellett elnyerni, s egyszer-egyszer sarokba szorítva, elkeseredett védekezéssel.
Jeromos kiválasztódásának törvénye azonban a szeretet és a bátorság volt. Őseit tudatosan és módszeresen válogatták ki emberek, akik valamikor az elfeledett múltban magukhoz vették a vadkutyát, és olyanná tették, amilyennek látomásaikban kívánták, várták, csodálták. Sose harcoljon patkányként sarokba szorítva, mert sohasem szabad patkányhoz hasonlóvá válnia, és sarokba oldalognia. A visszavonulás elképzelhetetlen legyen. A múltban azokat a kutyákat, amelyek visszavonultak, elutasította az ember. Nem lettek Jeromos ősei. Jeromos őseinek a bátor kutyákat választották ki, a kiállókat, nekirontókat, akik szembeszálltak a veszedelemmel, és harcoltak és elpusztultak, de sose hátráltak meg.

27. oldal, Harmadik fejezet

Emese_Szalai>!

De a kutyák, kutyák lévén a maguk homályos, bizonytalan hősimádó módján túlbecsülik gazdájukat, s többre tartják, jobban szeretik őket mintsem azt a tények indokolnák.

9. oldal

Emese_Szalai>!

És így éltek fehér emberek és bennszülött feketék az életet kalandról kalandra, civódtak és kalmárkodtak, a fehérek igyekeztek megtartani a fejüket a nyakukon, a feketék, nem kevésbé őszintén, igyekeztek levenni a fehérek fejét, s közben épségben megőrizni a maguk anatómiáját.

92. oldal

Emese_Szalai>!

Nem igaz, hogy az nyeri meg a kutya szívét, aki eteti.

182. oldal

GeoMaileR >!

Úgy olvasta orrával a levegőt, mint az emberek az újságot.

40. oldal

SDániel P>!

A modern, kialakult embernek legnehezebb dolog ősi szokásait elfelejteni. A legeslegkönnyebb elfelejteni modernségét, és visszacsúsznia az időn át a vadság korába. Egy pimasz hazugság, egy arculütés, a féltékenység szerelmi döfése a szívbe egy másodperc töredéke alatt átváltoztathat egy huszadik századi filozófust majomszerű, fán lakó, mellét verő, fogát csikorgató, dühöngő lénnyé.

82. oldal, Kilencedik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Jules Verne: A rejtelmes sziget
Sheila Burnford: Hihetetlen történet
Kate Wolf: Lassie és a műkincsrablók
Kate Wolf: Lassie és a pénzhamisítók bandája
Kate Wolf: Lassie és a barlang titka
Adrian Tchaikovsky: Hadállat
Charles Martin: Hegyek között
Dion Leonard: Találkozás Góbival
Kevin Hearne: Trapped – Beszorítva
James Oliver Curwood: Niva, a medvebocs