The ​Girl Next Door 5 csillagozás

Jack Ketchum: The Girl Next Door Jack Ketchum: The Girl Next Door Jack Ketchum: The Girl Next Door Jack Ketchum: The Girl Next Door

Suburbia in the 1950s, a dark side emerging in the Chandler house for teenage Meg and her crippled little sister Susan – captive to an Aunt, who is rapidly descending into madness. „The Girl Next Door is alive…. in a way most works of poplular fiction never attain; it does not just promise terror but actually delievers it. But it's a page-turner, all right; no doubt about that.” – Stephen King

>!
Tantor Media, Old Saybrook, Connecticut, USA, 2016
ASIN: B01DUZPWCM · Felolvasta: Jack Ketchum
>!
370 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780843955439
>!
Overlook, 2002
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780963339744

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Megan Loughlin · David Moran · Denise · Donald Chandler (Donny) · Eddie · Ralph Chandler (Woofer) · Ruth Chandler · Susan Loughlin · William Jr. Chandler (Willie)


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

mrsp>!
Jack Ketchum: The Girl Next Door

Az első könyv, amit úgy csuktam be, hogy hú b*meg… gyomorforgató és rettenetes volt, de jó értelemben. Az biztos, hogy egy ideig nem fogom elfelejteni.

NannyOgg>!
Jack Ketchum: The Girl Next Door

Úgy hirlik, ez a regény megtörtént eseményeken alapul, én viszont mindig is nagyon jó voltam benne, hogy egy könyvet csak könyvként kezeljek (kb. minél több horror van benne, annál inkább), úgyhogy hagyom is a kötelező „borzalom, hogy ebben a mai világban…” köröket. Nincs olyan, az emberi brutalizmusról szóló horrorsztori, ami pusztán egy író agyából pattant ki, és nem történt már meg. Ha van rajta „igaz történet alapján” címke, ha nincs.
Bevallom, én brutálisabbra számítottam, és bevallom, örülök, hogy nem volt az. Ketchum kicsit hasonlít Stephen Kingre, ami a stílust illeti, és úgy látom, ő is szereti a hosszúúúú felvezetéseket, ugyanakkor nagyon szépen, gördülékenyen vezeti át a cselekményt a krízisbe, nem volt az az érzésem, hogy lapozok egyet, és hopp, egy csapásra minden megváltozik, innen snitt, és most jönnek a durva részek. Igazából a „durva részekre” már túl is vagy a nehezén, ugyanis cseles ez a Ketchum, és addigra már jól megkedvelteti veled a lányt, akinek tudod, hogy nem lesz jó vége, és eltart egy ideig, amíg feladod a reményt, hogy hátha mégis megússza.
Összességében jó könyv ez, még ha vannak benne erősen valószínűtlen mozzanatok is. (Pl. nem hiszem el, hogy a vagy 10 gyerek közül, aki tudott az eseményekről, mindegyik vérengző, és senki nem jött rá, hogy valamit csinálni kéne.) Meg a narrátor kicsit unalmas, jó lett volna, ha komplexebb személyiség, nem ilyen kiszámítható. A lány viszont igazi, szurkolásra méltó hősnő, akiről a Martyrs című film ugrott be – amit senki olyan ne nézzen meg, aki kiborult ezen a könyvön.

Raving_rossz_ügyfél>!
Jack Ketchum: The Girl Next Door

Nehezen tudok elképzelni olyan könyvet, ami ennél mélyrehatóbban boncolja az erőszak elfogadásának és a tehetetlenségnek a lelki hátterét – ha van ilyen, akkor biztos vagyok benne, hogy az a könyv számomra már elviselhetetlen lenne.

Nagy írói teljesítménynek tartom azt, hogy ez ilyen mélységben és alapossággal sikerült – ezt ugyanilyen mélységgel és alapossággal kellene megértenie minden alapvetően jó szándékú – vagy magát annak tartó – embernek is, mert a könyv segít megérteni, hogy mennyire keveset is jelent ez a látszólagos jó szándék a csoportmechanizmusok és a meglévő gondolkodási sémák hatása alatt, hogyan válhat elfogadhatóvá az erőszak valaki számára, hogyan járul hozzá a teljes környezet az erőszakhoz, és melyik az a pillanat, amikor cselekedni kéne, amikor az egyénnek be kellene látnia, hogy azok a negatív következmények, amelyeket magának okozna a beavatkozással, mennyire nem számítanak, mennyire eltörpülnek a nem cselekvés – és az elkésett, elhibázott próbálkozások – következményeivel szemben.

Fontos könyv, legszívesebben minden megértésre képes kamasz és felnőtt kezébe nyomnám. Persze, horrorisztikus, rémes és fájdalmas, de nagyon nem ez benne a lényeg, ez nem pusztán egy horror regény.


Népszerű idézetek

mrsp>!

Thirty-six stitches I think she said she got. And a fever that lasted days.
My second wife says that's pain.
She doesn't know shit, that woman.

3. oldal, 1. fejezet

mrsp>!

Pain is not just a matter of hurting.

4-5. oldal, 1. fejezet

mrsp>!

Pain can work from the outside in. I mean that sometimes what you see is pain. Pain in its cruelest, purest form. Without drugs or sleep or even shock or coma to dull it for you.
You see it and you take it in. And then it's you.

5. oldal, 1. fejezet

mrsp>!

Nothing in my life has been right since the summer of 1958, when Ruth and Donny and Willie and all the rest of us met Meg Loughlin and her sister Susan.

7. oldal, 1. fejezet

mrsp>!

I'm going to tell our little story. Straight as I can from here on in and no interruptions.
And I'm writing this for you, Ruth. Because I never got to pay you back, really.
So here's my check. Overdue and overdrawn.
Cash it in hell.

16. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Ruth Chandler
mrsp>!

Except for Ruth, nobody called him Ralphie – always Woofer. When he wanted to he could sound more like the Robertsons' basset hound Mitsy than Mitsy could.

19. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Ralph Chandler (Woofer)
mrsp>!

Eddie's idea of a great time was to do something dangerous or illegal, preferably both.

23. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Eddie
mrsp>!

Denise was edgy, nervous, almost as reckless as her brother, with a marked propensity toward mockery. As though all the world were a bad joke and she was the only one around who knew the punchline.

33. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Denise
mrsp>!

I suppose it takes time to get used to things, doesn't it.

48. oldal, 5. fejezet

mrsp>!

That piss trap you call a mouth – you keep it shut.

322. oldal, 46. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Harris: Red Dragon
Stephen King: Pet Sematary
John Fowles: The Collector
Dot Hutchison: The Butterfly Garden
Stephen King: Shawshank Redemption
Stephen King: The Green Mile
Stephen King: Bag of Bones
Bret Easton Ellis: American Psycho
Ania Ahlborn: Brother
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls