A ​szomszéd lány 421 csillagozás

Jack Ketchum: A szomszéd lány Jack Ketchum: A szomszéd lány

A ​klasszikus horror új kiadásban!

Külvárosi környék az 1950-es években. Árnyékos, fák szegélyezte utcák, gondosan ápolt pázsit, kényelmes kis otthonok. Kellemes, békés környezet ahhoz, hogy itt nőjön fel az ember.

Kivéve a tinédzser Megnek és mozgássérült húgának, Susannek. Valahol egy zsákutcában, a Chandler család sötét, nedves pincéjében a két lány saját nagynénjük áldozatává válik, kiszolgáltatva a teljes őrületbe merülő távoli rokon kegyetlen rigolyáinak és dührohamainak. Olyan őrület ez, amely megfertőzi a nő három fiát is – végül pedig az egész környéket.

Egyedül a szomszédban élő, tizenkét éves David ütközik csak meg a történteken, tétován ingadozva a két lány és azok könyörtelen, vad kínzóinak tettei között. Ennek a fiúnak végül egy határozottan felnőtt döntést kell meghoznia.

Jack Ketchum 1989-ben megjelent története szemernyit sem öregedett az elmúlt három évtizedben, a rajongók és a kritikusok a horror egyik klasszikusaként… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
304 oldal · ISBN: 9789634198604 · Fordította: Farkas Anikó, Kiss Attila
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198598 · Fordította: Farkas Anikó, Kiss Attila
>!
Láva, Budapest, 2008
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638790712 · Fordította: Farkas Anikó, Kiss Attila

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Eddie · Megan Loughlin · Ralph Chandler (Woofer) · Ruth Chandler


Kedvencelte 68

Most olvassa 20

Várólistára tette 404

Kívánságlistára tette 516

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Lehet egy beteg spoiler vagyok, de nekem ez nagyon tetszett.

Alapvetően két részre bontanám a véleményemet.

Az első azon alapszik és itt a negatívum jön elő, hogy egy megtörtént esemény alapján íródott.
Ha ez valóban így van, akkor méltón érezhetem összetörve, megriadva és féktelen rosszulléttel párosítva.
Ami a gyermekek „féktelen” gonoszságát illeti, nincs rá szó, de, hogy ez párosul egy felnőtt személy segítségével, az maga a borzalom. Senkinek nem kívánok ilyen sorsot…és csak sír a lelkem.

A másik oldalról viszont, ami az (irodalom) részét tekinti, hibátlannak mondanám.
Ha azt vesszük, igen ez horror a javából, megspékelve egy erős pszicho – thriller érzettel.
Az, hogy az író szerint, a történet a kevésbé gyomorforgató verziót tartalmazza, teljesen lenyűgöz. Szinte már – már sokkol.

Egyszerűen egy normális értékelést sem vagyok képes írni a kötethez, annyira a hatása alatt állok még.
Egy biztos, mivel van film változata is látnom kell. spoiler

Húzhatom a szócséplést, de igazándiból csak annak ajánlom, aki tényleg erős idegekkel és jó erős gyomorral rendelkezik és természetesen, hatalmas horror rajongó.
Ajánlom és felvállalom, kedvenc!

3 hozzászólás
mate55 P>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Egyszerűen nem találok szavakat. Úgy érzem az embernek az emberekbe vetett hitét rengeti meg. Ugyanis ez egy olyan lélekölő, lehangoló és kegyetlen könyv, amihez foghatót még sohasem olvastam. Minden zsenialitása és tartalma ellenére sem tudom senkinek sem ajánlani. A nagyon magas „pontszám” ellenére, nem lesz ott a kedvenceim között és nem is kívánom többet elővenni. Sőt, könnyen lehet, hogy még az egyszeri olvasása is sok volt.

13 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Van ám ennek a könyvnek története. Van a facebook-on egy csoport, tele horrorkönyv-rajongóval. Ajánlgattuk egymásnak a könyveket, én mindjárt mondtam A szomszéd lányt. Hát ők meg elolvasták, mert hallgattak rám. Úgy kell nekik. :) A legjobb értékelést utána a tesóm mondta spoiler Szívem szerint én is ilyen cizelláltan fogalmaznék, mert tényleg ilyen. Borzasztó. Gyomorforgató. Idegesítő. Mégsem lehet nem elolvasni. Mert ahogy a narrátor/főszereplő mondja: kíváncsi vagy, meddig mernek elmenni.
Ritkán vagyok úgy, hogy forog a gyomrom egy könyv olvasása közben, de most ez történt. És ahogy előttem már írták, ha a könyv alapja nem valós történet lenne, azt mondanám, hogy Jack Ketchum egy beteg állat. De nem az, mert ilyen dolgok igenis történnek még most is. Az utószóban még azt is leírja, hogy az 1963-as esetben, ami inspirálta, olyan kemény dolgok is voltak, amiket ő már bele se mert írni a könyvbe. El sem tudtam képzelni, mi lehetett az. De azért, mivel kíváncsi vagyok, utánanéztem a dolgoknak. Őrület. Tényleg durvább az eredeti történet, pedig nem gondoltam, hogy ezt még lehet fokozni. Egyébként a könyv végén már annyira bőgtem, mint egy csecsemő, mert egyszerűen felfoghatatlan az a brutalitás, ami ebben megy. Szóval tényleg mindenkinek ajánlom sok szeretettel. :)

30 hozzászólás
kvzs P>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia.
Ezt a könyvet senkinek nem szabad elolvasnia.
Ezt a könyvet nem lett volna szabad megírni.
Örülök, hogy megírták ezt a könyvet.
Konkrétan rosszul voltam párszor az olvasása közben… Az ember tudja, hogy megtörténnek ilyenek, de nem fogja fel, és reméli, hogy nem a környezetében. És ha esetleg gyanús vki vagy vmi, akkor nem akarja tudni az igazat.
Ez a könyv egy pofon mindenkinek, hogy végre húzzuk már ki a fejünket a homokból, és vegyük észre, és tegyünk ellene, és ne mondjuk azt, hogy nem a mi dolgunk…
Tökéletes könyv egy borzalmas témáról.

18 hozzászólás
Cicu>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Istenem!
Ez egy zseniálisan megírt, hátborzongató, megdöbbentő, sokkoló és érzelmileg felkavaró történet. Dühítő, hogy ez megtörténhet bárkivel. Elszomorító, hogy a gyerekek mennyire kegyetlenek tudnak lenni, és elkeserítő, amikor mindezt egy szülő segédletével, beleegyezésével, irányításával teszik.
Még most is döbbenten ülök, hogy becsuktam a könyvet.
Horror? Pszicho-thriller? A kettő együtt.
Sosem tudhatjuk mi rejtőzik egy emberben.
A könyv hátulján többek közt ez is olvasható:
„ Jack Ketchum az emberi természetet leíró horror és feszültségteremtés mestere” – Egyetértek!
A műfaj kedvelőinek ez egy igazi unikum.

3 hozzászólás
Angele>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Ez a könyv összevissza töri a szívedet, mély szakadékot váj a lekeden. Sose fogod elfelejteni.
A legfájóbb benne, hogy igaz eseményeken alapul és nemhogy még szörnyűbbre, hanem inkább kevésbé szörnyűre írva (ahogy azt az író állítja a könyv végén). Aztán már a valóságot el se akarod képzelni, de tudod, hogy megtörténnek ilyesmik a világon és ettől úgy érzed, hogy nem akarsz itt élni.
Amit mélyen az eszembe véstem: A felnőttek gonoszak! A gyerekek is gonoszak! És sose tudhatod mi lapul belül.
A gyerekeknél hogy hol vannak a határok, vannak e egyáltalán, mikor alakul ki? Bár mindenki volt gyerek, nem emlékszünk teljesen arra milyen is volt, más világ, annyira másképp gondolnak dolgokat és mi nem értjük. (Nyilván nem állítom, hogy a gyereknek nincs morális korlátjuk, legtöbbjüknek nagyon is van, de ha csak az iskolai szivatásokra gondolunk, hát be kell látnunk, hogy tudnak gonoszak lenni.)
Nem a történet öt pont, hanem ahogy meg van írva. Ha érdekel a téma, akkor ez egy jó könyv, de nagyon meg fogod bánni, hogy elolvastad!!!

„Zokon veszem, hogy olyan görényekkel kell osztoznom bolygónkon, mint Bundy, akik úgy néznek ki, mint én, úgy beszélnek, mint én, és akik nagyon bájosak és elragadóak, kivéve, hogy van egy icike-picike baj velük – igazán semmiség, például szeretik leharapni az emberek mellbimbóit.”

11 hozzászólás
KATARYNA>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Én ilyen elb…ott egy könyvet még nem olvastam.

Tegnap elkezdtem.. majd azon gondolkoztam, hogy én vagyok ennyire beteg állat, hát mi lesz itt, történik egyáltalán valami?
Ezért hagytam is néhány órát a fr.ncba.

És csak azért is végigolvastam éjszaka. Csak azért is. Nem is én lennék…

Megérte?
A büdös kutya k…a mindenit neki, hogy igen.
Én.. felemésztett. Mintha féreg mászott volna bennem, és rágott volna belülről. Még most is szétszed, semmi másra nem tudok gondolni.

Betegen, olyan mocskosan, élethűen és gyomorforgatóan meg van írva, hogy az valami elmondhatatlan.
Csak ámulsz, és bámulsz, ha valamikor olvasnád majd, leteszed, felveszed. Félrehajítod. Majd úgy ugrasz érte, mint egy elmeháborodott. Egy beteg aberált.
Mert az vagy, ha elolvasod.

És észre sem veszed, már benne is vagy a Játékban. Úgy beszippant a történet, hogy még ha akarnád sem tudnád letenni, mert hozzáragad a kezedhez.

El fogod olvasni… mert felfoghatatlan, elcseszett, igaz történet.
És még hogy tegyek rá egy lapáttal… nem elalszol rajta, hanem úgy kigúvadnak a szemgolyóid, hogy félő, hogy kiesnek a helyéről is. :D

Beteg egy állat vagyok. De imádtam.
Olvassátok. ;)

U.i.: Valaki szerezzen nekem egy eladó példányt…

4 hozzászólás
Lanore P>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Úristen… hogyan értékeljek egy ilyen könyvet? Megérdemli az öt csillagot, de valahogy… ez a könyv és a csillagok semmiképpen nem illenek össze…

Stephen King a következőket írta ajánlójában: „Ahogy a régi mondás is tartja, az életben csak két dolog biztos, a halál és az adózás, ezekhez azonban hozzátehetek egy harmadikat: a Disney Pictures soha nem fog filmet készíteni valamelyik Jack Ketchum regényből. Kethcum világában a törpék kannibálok, a farkasok soha nem fogynak ki az üvöltéshez szükséges szuflából, és a hercegnő végül egy házi bunkerban köt ki, gerendákhoz kötözve…”

Nemhogy Disney, remélem senki nem fog ebből filmet csinálni… a sok vámpíros, vérfarkasos mese után ez a történet a legkegyetlenebb gonoszról, az emberről szól… láttam a fejemben az egészet, akárcsak David, a főszereplő fiú, aki filmként szemlélte a történteket, amíg rá nem ébredt annak igazi valóságára… hogy a francba lehetett ezt így megírni? Elképesztő mennyiségű brutalitás, kínzás, megalázottság, kiszolgáltatottság, és szenvedés… legszívesebben én magam rúgtam volna fejbe az összes gyereket elmebeteg állatot, persze az anyjukkal egyetemben, amiért képesek voltak erre… Ruth, Te agybeteg szörny… bárcsak én lökhettelek volna le azon a lépcsőn… és a legrosszabb az egészben az, hogy ezek valódi dolgok, hiszen a könyv igaz történeten alapszik… nap mint nap történnek ilyenek, talán a városban ahol élünk, talán az utcában, talán a szomszéd házban épp a szomszéd lánnyal… én elsírtam magam a végén. Kegyetlen olvasmány volt. Sokkolt. Viszont elgondolkodnék azon, hogy középiskolában kötelezővé tenném… hátha megelőzhetnénk ezzel pár hasonló esetet…
Most megyek, és nézek valami filmet, ami rózsaszín, virágillatú, bugyuta és vidám…

8 hozzászólás
Chill86 P>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Általában annak adok öt csillagot, ami nagyon tetszett, de ebben a kontextusban ezt leírni igazi harc. Abban maradtam tehát magammal, hogy ketté választom a történetet és az írásmódot.
Az elsőt nem tudom és nem is akarom csillagozni, mivel ennél betegebb történetet még nem olvastam – nem is áll szándékomban, eleve nem vagyok egy nagy rajongója a műfajnak. Elolvastam, mert az igaz történet alapú írások mágnesként vonzanak magukhoz. Elolvastam, mert a nyomtatott példány beszerezhetetlen kuriózum. Elolvastam, mert próbára akartam magamat tenni, megfigyelni mit tesz velem és a gondolataimmal.
Az írásmód ettől függetlenül magával ragadó off, nincs felesleges köntörfalazás, leírás halmok off csak a véresen komoly események.
Őrület, melyet először csak a lábujjunk érint, majd mire észbe kapunk már bele is csúsztunk a dühítő fuldoklásig.

LittleStar>!
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Nem igazán tudok és nem is szeretnék mit írni rá. Érzelmileg borzasztóan megviselt. Viszont mellette nekem a stílus, a történet annyira nem jött át. (A cselekményre gondolok, számomra kiszámítható volt teljesen.)
Furcsa volt, tényleg. Valami sokkal atutobbre számítottam a százalékos arány és a viszonylag nagy rajongás közepette.
Borzasztó volt. De nyilván voltak benne részek, amik „tetszettek”. Ez ennél a könyvnel nagyon furán hangzik és leirni is az.
3 csillagot tudok rá adni, olyan is-is ez a könyv nekem.


Népszerű idézetek

Lanore P>!

Vannak dolgok, amikről tudod, hogy előbb fogsz meghalni, mintsem elmondanád, és vannak, amikről tudod, hogy előbb kellett volna meghalnod, mintsem lásd őket. Néztem és láttam.

271. oldal

Cicu>!

A szégyen farkasszemet nézett a vággyal, és újra elfordította a tekintetét.

171. oldal

Cicu>!

Tudja, hogy a fájdalom nem csupán sérülés kérdése, nem csupán a saját ijedt teste, amint arról panaszkodik, hogy behatoltak a húsába.
A fájdalom kívülről befelé is működhet.
Úgy értem, néha amit látsz, az a fájdalom. A legkegyetlenebb, legtisztább formájában. Drogok, alvás, sokk vagy kóma tompító hatása nélkül.
Látod, és magadba fogadod. És akkor már te vagy az.

19. oldal

Cicu>!

A bukás előtt elmúlik a büszkeség.

153. oldal

Cicu>!

Ami megijeszt, az általában véve a kiszámíthatatlan.

309. oldal

rikata88>!

Feküdtem az ágyban, és arra gondoltam, milyen könnyű is bántani valakit. Nem feltétlenül fizikailag. Csak jól bele kell rúgni valamibe, ami fontos számára.

Angele>!

A gyerekeknek nem volt hatalmuk. Benne volt a szó jelentésében. A gyerekek vagy elszenvedték a megaláztatást, vagy elfutottak előle. Ellenszegülni csak burkoltan volt szabad.

Angele>!

Majdhogynem nehezteltünk rá ezért. Mintha a Mr. Jennings-zel vallott kudarcával a mi arcunkba vágta volna az igazságot, hogy milyen eszköztelenek is vagyunk, mi, gyerekek. „Gyereknek” lenni egészen új, mélyebb, baljós fenyegetettséget sugárzó jelentést kapott, amiről talán tudtuk, hogy mindig is jelen volt, de addig sosem kellett gondolnunk rá. A fenébe is, ha akarnak, akár a folyóba is hajíthatnak bennünket. Hiszen csak gyerekek vagyunk. Az ő tulajdonuk. A szüleinkhez tartozunk testben és lélekben. Ami azt jelentette, hogy a felnőtt világból származó minden valódi veszéllyel szemben kudarcra vagyunk ítélve, és ez nem jelent mást, mint reménytelenséget, megalá-zottságot és dühöt.

csillagka P>!

A fájdalom kívülről befelé is működhet.
Úgy értem, néha amit látsz, az a fájdalom. A legkegyetlenebb, legtisztább formájában. Drogok, alvás, sokk vagy kóma tompító hatása nélkül.
Látod, és magadba fogadod. És akkor már te vagy az.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A remény rabjai
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Stephen King: A kívülálló
Stephen King: A halálsoron
Stephen King: Dolores
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Thomas Harris: A vörös sárkány
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Dennis Lehane: Viharsziget