Hazajáró ​lélek és egyéb írások 14 csillagozás

Jack Kerouac: Hazajáró lélek és egyéb írások

Jack Kerouac (1922 – 1969) amerikai író, költő, művész, az általa életre hívott, beatnemzedék néven elhíresült irodalmi-baráti kör tagja. Stílusát, melyet ő spontán prózának nevezett, utazási élményei, alkohollal és drogokkal való kísérletei főként a kortárs jazz és a buddhizmussal kapcsolatos tanulmányai formálták. Legnagyobb hatású műve az Úton című regény, melyet saját állítása szerint spontán vallomásos technikával, javítások nélkül mindössze három hét alatt írt, s amelyet a kritikusok az új nemzedék hangja-ként méltattak.

Művészete nemcsak az irodalomban gyakorolt nagy hatást; olyan zenészek is merítettek tőle ihletet, mint Jim Morrison, Bob Dylan vagy a Beatles zenekar.

Eredeti cím: The haunted life

>!
Trubadúr, 2014
228 oldal · ISBN: 9789632276106 · Fordította: Baló András Márton
>!
Trubadúr, Budapest, 2014
228 oldal · ISBN: 9789632275376 · Fordította: Baló András Márton

Enciklopédia 12


Most olvassa 6

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
Jack Kerouac: Hazajáró lélek és egyéb írások

Kerouac rajongóknak és irodalomtörténészeknek való. Az „ifjúkori zsenge” szerintem jó, ha nem írt volna mást, akkor is maradandó volna, még így, töredékes formájában is. Önálló kötetnek talán kicsit kevés, vagy pedig nekem kellett volna alaposabban foglalkozni vele, de az „egyéb írásokat” most csak átfutottam. Ezért nem csillagozom.

>!
Carmilla 
Jack Kerouac: Hazajáró lélek és egyéb írások

Mint töredék is értékes és értékelhető a regény, akárcsak egy befejezetlen szimfónia. Érdekes volt olvasni a regény hiányzó fejezeteihez készült leírásokat, a fejben már létező, de formába még nem öntött, kidolgozásra váró cselekményt. Kicsit olyan „klasszikusok dióhéjban” érzés. Hogy a vázlatok ugyanolyan értékes részei lehetnek egy életműnek, erre kiváló példa Leonardo, aki több vázlatot hagyott hátra, mint befejezett festményt.
    Kerouac apjának levelei és a róla szóló naplórészletek is emlékezetesek, teljesen szervesen illeszkednek a regénytöredékhez (melynek egyik főszereplőjét az apjáról mintázta).

>!
esteedecsy I
Jack Kerouac: Hazajáró lélek és egyéb írások

Érdekes csemege, és maga a Hazajáró lélek nagyon jó. Kár, hogy nem készült el a folytatás.

>!
ervinke73
Jack Kerouac: Hazajáró lélek és egyéb írások

Az Úton és más Kerouac-szövegek után persze furcsák kissé ezek a kezdő író szárnypróbálgatásai, hiányzik belőlük pöttyet mindaz, amit Kerouac-ben annyira szeretünk, ugyanakkor mégis ott bújik utánozhatatlan stílusa és világszemlélete. Todd F. Tietchen bevezetője pedig értékes irodalomtörténeti adalékul szolgál.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

– A romantikus álmodozók sokkal jobban érzik magukat. Csak a féltékeny banktisztviselők és a kritikussá vedlett, sikertelen írók nevetnek az álmodozókon. Az álmodozó olyan realista, aki a sarkára áll, és él, hogy minél többet tudhasson meg mindenről.

102. oldal, Hazajáró lélek (Helikon, 2014)

>!
Carmilla 

    Komolyan és örömtelin írok, mert nem érzem, hogy kétkednék vagy okoskodnék ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, és mert hiszem, hogy ez egy amerikai érzés. (Sem Joyce-nak, sem Audennek, sem Kafkának nincs semmi mondanivalója egy igazi amerikai számára.)

179. oldal, A kisváros és nagyváros további részeinek vázlata (1948) - (Helikon, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Franz Kafka · James Joyce
>!
Carmilla 

– A főiskola nem a magunkfajtának való hely. Ott feladod minden tehetséged.
– Ezt hogy érted?
– Hát úgy, hogy beolvaszt az engedmények rendszere, amit társadalomnak neveznek.

101. oldal, Hazajáró lélek (Helikon, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: társadalom
>!
Carmilla 

(…) És Green azt mondja, hogy amit az ember leír a naplójába, akármilyen unalmasnak tűnik is, az mindig kivételesen, szinte kínzón érdekes lesz később.

210. oldal, Naplóbejegyzés (1945) JACK KEROUAC - (Helikon, 2014)

>!
Carmilla 

Dick az a fajta ember volt, aki vajmi keveset törődött azzal, mit gondolnak róla vagy a bohóckodásáról az idegenek.

106. oldal, Hazajáró lélek (Helikon, 2014)

>!
Carmilla 

Amikor egy nagy tömeg kerül az ember útjába, mindig a gépfegyverekre gondol. Én lekaszáltam azokat, akik nekem jutottak a Times Square-en.

159. oldal, Nincs értelme tagadni (1945) - (Helikon, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: tömeg
>!
Carmilla 

    Olvasom Guy de Maupassant műveit fordításban. Micsoda gúny! Néha eltűnődöm, vajon az ilyen fickók nagy írók, vagy csak egyszerűen közönséges, kettős működésű seggfejek. Helyenként mindenesetre az a benyomása az embernek – de tudnak jó történeteket mesélni, és mennyire szeretik a [?]. El tudom képzelni, hogy hangzik franciául!

194. oldal, Levelek (1942-1943) LEO KEROUAC - (Helikon, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Guy de Maupassant
>!
Carmilla 

Kifejezetten ijesztő a felismerés, hogy ezek a szörnyetegek – akik örökké biggyesztik az ajkukat, és régi, gyűrött, rongyos bankjegyekre emlékeztető, betegesen sápadt arcukra, még a fiatalabbakéra is, ráfagyott a bánat és az aggodalom – emberek. Mert akkor az ember rájön, hogy egy szörnyeteg testvére, és talán ő maga is szörnyeteg.

154. oldal, Nincs értelme tagadni (1945) - (Helikon, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség
>!
Carmilla 

(…) Bizonyos értelemben Coughlin előfutára volt a háború utáni keresztény-konzervatív kultúrának, amely megtalálta a módját, hogy a legújabb tömegtájékoztatási eszközök révén terjessze átpolitizált változatát (és a mai napig is terjeszti).

24. oldal, Bevezetés: Jack Kerouac kísértetei (Helikon, 2014)

>!
Carmilla 

„Légy sikeres.” Ezt a kifejezést nem épp azok használták, akik soha nem érik el a belső sikert, akiknek – mivel nem tudnak megtanulni együtt élni magukkal lelki és erkölcsi értelemben – valami társadalmi gúnyát kellett magukra ölteniük álruhaként, hogy ne tűnjenek élhetetlennek, sőt a legtöbb esetben tulajdonképpen azért, hogy mindenek felett győzedelmesnek tűnjenek?

109. oldal, Hazajáró lélek (Helikon, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: siker

Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Salinger: Rozsban a fogó
Charles Bukowski: Posta
Allen Ginsberg: Nagyáruház Kaliforniában
Bob Dylan: Krónikák
Jonathan Cott: Bob Dylan – Interjúk
John Updike: Nyúlcipő
Lawrence Ferlinghetti: Egyes szám negyedik személy
J. D. Salinger: Zabhegyező
Robert M. Pirsig: A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete
Ferencz Győző (szerk.): Beatköltők