Jack Dann (szerk.)

Wandering ​Stars 1 csillagozás

An Anthology of Jewish Fantasy and Science Fiction
Jack Dann (szerk.): Wandering Stars

This ​is the first time in a science fiction collection that the Jew – and the richness of his themes and particular points of view – will appear without a mask. Wandering Stars is a showpiece of Jewish wit, culture, and lore, of the blend of humor and sadness, cynicism and faith, that makes up the Jewish literary experience.

„Jewish science fiction? The book is unexpected, delightful, and delirious. The Yinglish idiom is worth the price of admission.” – Leo Rosten

„I loved Wondering Stars, and why not? Two of the thirteen stories are from Orbit, and I would have bought seven of the rest if I had got my hands on them first. If the book had nothing else going for it, it would still be a triumph to get William Tenn to write the great story he was talking about in the fifties”. – Damon Knight

„A marvelously inventive volume full of laughter, pathos, and, yes, beauty. Jack Dann has put together a collection that expands the boundaries… (tovább)

A művek szerzői: Isaac Asimov, William Tenn, Avram Davidson, Robert Silverberg, Pamela Sargent, Bernard Malamud, Robert Sheckley, Isaac Bashevis Singer, Harlan Ellison

Tartalomjegyzék

>!
Harper & Row, 1974
244 oldal · keménytáblás · ASIN: B000IOKMOC

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

petamas P>!
Jack Dann (szerk.): Wandering Stars

Jack Dann (szerk.): Wandering Stars An Anthology of Jewish Fantasy and Science Fiction

     Több, mint két éve vettem ezt az antológiát, ráadásul azok közé a kötetek közé tartozik, amelyeket a költözés óta nem hoztam át a szüleimtől, így minden esély megvolt rá, hogy még évekig olvasatlanul heverjen a polcot. Szerencsére szeptember közepén @acélpatkány megsúgta, mi lesz az ehavi Merítés témája, nekem meg azonnal beugrott ez a kötet, úgyhogy késlekedést nem tűrve bele is vágtam. És milyen jól tettem!

     Ez a könyv zsidó szerzők zsidó tematikájú sci-fi és fantasynovelláiból válogat – a művek durván fele korábbi novellák újraközlése, másik fele kifejezetten ehhez az antológiához készült. A novellák elég széles spektrumot ölelnek fel: ugyan többen is feszegetik a „létezhetnek-e zsidó űrlények” kérdést, de feltűnnek gólemek, dybukkok (élőket megszálló holt lelkek), öntudattal rendelkező városok, angyalok és ír vízimanók is a történetekben. Minden történetet a szerkesztő egyoldalas felvezetője előz meg, ami segít elhelyezni a novellát azok számára, akik nem ismerik elég mélyen a zsidó hit- és hiedelemvilágot, vagy esetleg az amerikai sztereotípiák és a jiddis nyelv finomságai terén igényelnek továbbképzést.

     A kötet első novellája (William Tenn: On Venus, Have We Got a Rabbi) rögtön az egyik legerősebb: a vénuszi csodarabbiról szóló történet betekintést enged egy Kongresszusra, ahol a bölcs Küldöttek nem másról értekeznek, mint Izrael (újbóli) visszaszerzéséről. Persze a Küldöttek nem lennének rabbik, ha nem vitatkoznának össze már az első napon annyira, hogy csak a híres-neves Smallman rabbi tudja megoldani a konfliktust…

     A nagyszerű kezdés után pár kevésbé erős novella (plusz egy kakukktojás) következik, hogy aztán a könyv közepe táján újra dübörögni kezdjen a gépezet: Robert Silverberg The Dybbuk of Mazel Tov IV c. novellája remekül mutatja be a zsidóságon belüli ellentéteket, Horace L. Gold Trouble with Water novellája pedig egy „igazi” zsidó házasság mindennapjaiba kalauzolja az olvasót. Ezután ismét pár kevésbé erős novella következik, majd pedig személyes kedvencem, Robert Sheckley története (Street of Dreams, Feet of Clay), amely a túlságosan gondoskodó zsidó anya toposzán csavar egyet úgy, hogy az eredmény valóban újszerű lesz, mégis jól felismerhető marad. A Jachid and Jechidah (Isaac Bashevis Singer) lenyűgöző gondolatkísérlet: az angyalok szemszögéből megírt történetben kiderül, hogy az égiek számára a Föld nem más, mint az a hely, ahová haláluk után a lelkük kerül, hogy szerencsétlen esetben akár 100 év szenvedés után újjászülethessenek.

     Ugyan a korábbi novellák is rendszeresen használtak jiddis szavakat és kifejezéseket, Harlan Ellison egy lépéssel tovább megy: oldalanként négy-öt új szóval kápráztatja el a nyájas olvasót, aki csak kapkodja a fejét az ismeretlen kifejezések hallatán. Szerencsére Ellison van annyira rendes fazon, hogy szószedetet is mellékelt a novellához, amely nélkülözhetetlen segítség az I'm Looking for Kadak olvasásához, de a többi novellához is sok segítséget nyújt#ott volna, ha nem a könyv felénél jövök rá, hogy létezik#.

     Kiemelném még Isaac Asimov Unto the Fourth Generation c. novelláját, amit én némiképp kakukktojásnak érzek: a sztori legnagyobb része számomra nem fantasy vagy sci-fi a hagyományos értelemben, inkább a szépirodalom felé hajlik. (Az utolsó pár bekezdés görcsösen megpróbálja berántani a művet a zsáner területére, de szerintem egyrészt nem túl sikeresen teszi ezt, másrészt nem is illik a novella egészéhez.)

     Összességében pofás kis válogatás lett, mindenképp benevezek a következő kötetre, és valószínűleg a gyerekeknek szóló, hasonló tematikájú antológiát is elolvasom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jack Dann (szerk.): More Wandering Stars
Peter Haining (szerk.): The Flying Sorcerers
Jonathan Strahan (szerk.): The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 11.
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Rogues
Mariano Villarreal (szerk.): Castles in Spain
George R. R. Martin: Dreamsongs I-II.
Ken Liu: The Paper Menagerie and Other Stories
Richard Matheson: The Best of Richard Matheson
Ray Bradbury: A Medicine For Melancholy
Orson Scott Card: Keeper of Dreams