A ​végső lista (James Reece 1.) 2 csillagozás

Jack Carr: A végső lista

James ​Reece őrnagy, az amerikai haditengerészet SEAL-egységének parancsnoka utolsó küldetését teljesíti Afganisztánban, amikor egy tragédiába torkolló rajtaütés során valamennyi embere életét veszti, ahogy a segítségükre érkező légi támogatás helikoptereinek személyzete is. Mindezek után, az Egyesült Államokba való hazatérése napján a számára legkedvesebbek gyilkosság áldozatai lesznek, és Reece rádöbben, hogy nem külső ellenséggel áll szemben, hanem egy olyan összeesküvéssel, amely a legmagasabb kormányzati körökig ér el.

Mindent elvettek tőle. Most rajta a sor. Mivel nem maradt veszítenivalója, Reece arra használja több mint egy évtizedes katonai pályafutása során szerzett tudását, tapasztalatát, hogy megbosszulja családját és bajtársait. A sodró lendületű és kiszámíthatatlan fordulatokkal teli thrillerben egy katona könyörtelenül levadássza ellenségeit Washington felsőbb köreiben, és ennek során nem tartja be többé sem a hadviselés szabályait, sem a jogállam… (tovább)

Eredeti mű: Jack Carr: The Terminal List

>!
Twister Media, Budapest, 2019
ISBN: 9786155631740

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Dobos_Manowar_Attila
Jack Carr: A végső lista

A Végső lista egy kemény sztori. Mondhatnám, hogy egy kegyetlen bosszú története, de valahogy sokkal többnek érzem. Mégpedig azért, mert sajnos simán benne van a pakliban, hogy akár a valóságban is megtörténhetett/megtörténhet, hiszen számtalanszor lehettünk láthattuk, hogy a korrupt politikusok, pénzemberek a hatalomért és a pénzért szinte bármire képesek, ráadásul a megbánás legapróbb jele nélkül. Nekik semmi sem szent, többek között az emberélet sem.
A regény prológusában tanúi lehetünk egy ügyvéd kivégzésének. Ez a néhány oldal tökéletesen alkalmas arra, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését és megadja a kellő adrenalinlöketet, hogy aztán belevessük magunkat a történetbe, aminek során természetesen választ kapunk arra is, hogy miért is kellett elhagynia az árnyékvilágot Boykinnak.
James Reece őrnagy és SEAL-csapata egy afganisztáni bevetés kellős közepén van, amikor megismerjük őket. Az akció egyik percről a másikra kegyetlen mészárlásba torkollik, amit az őrnagyon kívül csupán egyetlen embere él túl. Reece önmagát hibáztatja a kialakult helyzet miatt, és egyetlen vágya, hogy viszontlássa a kislányát és a gyönyörű feleségét.
Ám mielőtt hazatérhetne még kihallgatások sora és orvosi vizsgálatok várnak rá. Az őrnagy előtt lassan összeáll egy hihetetlen kirakós, amiből számára az derül ki, hogy talán mégsem ő az, aki miatt kudarcba fulladt az akció. Nagyon magasra vezetnek a szálak, amiket néhány jó barátja segítségével igyekszik kibogozni.
Jack Carr maga is szolgált a SEAL kötelékében. Szakmai tudása, haditechnikai ismeretei magas szintűek, ám nem ölik ki a feszültséget a regényből. Mindvégig izgalmas, drámai és kegyetlen A végső lista. Természetesen kívülállóként az ember gondolhatja, hogy a bosszú semmivel sem különb, mint a kiváltó ok. Ám ha beleéljük magunkat Reece helyzetébe, az könnyen átformálhatja gondolkodásunkat ezen a téren.
Az őrnagy, mint egy halálosztó, halad a célja felé, ami nem más, mint hogy mindenkit elpusztítson, akinek köze lehetett a csapata tagjai és a szerettei halálához. Nem ismer kegyelmet, és nem válogat az eszközökben sem. Hidegvérrel pusztít, és mi közben azon vesszük észre magunkat, hogy egyértelműen drukkolunk neki, hogy sikerüljön végigvinnie, amit eltervezett, mert bármilyen abszurdnak is tetszik, ezzel egy jobb világot teremt.
A regény stílusa, szerkesztése pontosan visszaadja, hogy mit zajlik, mit élhet át egy elkeseredett, ám tökéletesen felkészült vadász, amikor elveszik mindenét, amiért élnie érdemes. Reece karaktere olyan, mint egy mesterlövészpuska: precíz, rideg, hatékony és kegyetlen.
A végső listát ajánlom mindenkinek, aki szereti akár Tom Clancy, akár Lee Child könyveit. Egy nagy fordulatszámon pörgő, eseménydús thriller-akció regény, ami garantált kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik nem hőkölnek meg egy-egy kegyetlenebb kivégzési módtól. Mondhatnám, hogy Reece egy modern Rambo, ami talán nem is olyan elrugaszkodott hasonlat. Mindenesetre kellemes meglepetés volt egy olyan szerző művét olvasni, aki első kézből tapasztalhatta meg azon dolgok egy részét, amik a regényben szerepelnek.
A könyv végére érve valószínűleg rajtam kívül is sokan elgondolkodnak majd azon, hogy miként képesek egyesek magukból teljesen kivetkőzve, bármit megtenni a hatalomért. És hogy a valóságban is szükség lenne egy-két James Reece-re, akik kiegyenlítenék a számlát.

1 hozzászólás
>!
colman
Jack Carr: A végső lista

Még nem nagyon találok szavakat, de az tuti, hogy a műfaj egyik legjobb, ha ugyan nem a legjobb regénye, amit olvastam. Vince Flynn és Brad Thor nyomdokaiban. Egy ártatlanul meghurcolt, mindenétől megfosztott katona véres bosszúhadjárata. Minden politikai akció-thriller kedvelőnek kötelező darab, de főleg Neked ajánlom @PRicsmond. Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog! Köszönet a kiadónak és remélem érkezik majd az angolul hamarosan megjelenő folytatás is.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
colman

A végtelenségig lehet tervezgetni, de előbb-utóbb hozzá kell látni a végrehajtáshoz. Ideje volt, hogy Reece azt tegye, amihez a legjobban ért. Ideje volt a pusztításnak.

220. oldal

>!
colman

Elméje tiszta volt, a fejfájásnak semmi nyoma. Bekapcsolta a rádiót, és ismerős gitárszóló töltötte meg az utasteret egyik kedvenc együttesétől. Elmosolyodott, ahogy az AC/DC Highway to Hell című számára gázt adott, és a kocsi meglódult.

228. oldal

>!
colman

Reece-nek fogalma sem volt, mi lehet az az RD4895, viszont immár bizonyossá vált számára, hogy az okozta embereinél az agydaganatot, és sokak halálát, beleértve Laurent és Lucyt is. Nagyon sok mindent nem tudott még, de azt igen, hogy mielőtt ennek a háborúnak vége lesz, még többen halnak meg. Csak ezúttal nem lesznek ártatlanok.

187. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Justin Cronin: A szabadulás
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Caleb Carr: A Halál angyala
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza
Thomas Harris: A vörös sárkány
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Nelson DeMille: Az oroszlán