Érkezés ​a sötétségbe 6 csillagozás

Hardware Dreams
Jacek Dukaj: Érkezés a sötétségbe

Így ​ért véget a világ – hogy elkezdődjön egy másik.

Egy megmagyarázhatatlan csillagközi esemény alig pár óra alatt elpusztít minden szerves életet a Földön. Néhány ezer embernek azonban sikerül az utolsó pillanatban digitálisan lemásolnia a tudatát, így megmenekülnek a haláltól. Az apokalipszis után létezésük célját keresve munkagépekbe, katonai drónokba, szexrobotokba és más géptestekbe töltik le magukat, hogy új civilizációt építsenek a régi helyén. Ahogy telnek az évek, szövetségeket alapítanak, megvívják saját háborúikat, különféle célokat és ideológiákat dolgoznak ki, hol nosztalgiával tekintve a múltra, hol radikálisan szakítva vele. Grześ, a lengyel programozó kétségbeesetten próbálja feldolgozni a múlt elvesztését, közben végigkíséri az új emberiség formálódását és útkeresését. De vajon az apokalipszis túlélői még emberek, vagy már csak egy kipusztult faj árnyékai? A hús tesz bennünket emberré, vagy valami egészen más?

A magyar olvasók körében is… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660315 · Fordította: Mihályi Zsuzsa · Illusztrálta: Grzegorz Wróblewski, Juice, Paweł Walczak, Marek Pawłowski, Marcin Panasiuk, Marcin Karolewski, Alex Jaeger

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 127

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Jacek Dukaj: Érkezés a sötétségbe

Értékelem, ha már végigolvastam, de igazából megint belefutottam abba a problémába, hogy három és öt csillag között bármennyire, de tényleg bármennyire értékelhetném. Szeretném azt mondani, hogy ez egy másik Dukaj, mint az eddigiek, ami megint igaz is, meg nem is. Ez egy XXI. századi furcsa történet, de nem csak a történet furcsa, hanem maga forma is rendhagyó. A képek pedig jók.
Egy különös világnak lehetünk szemtanúi főhősünk érzékszervein keresztül, amelyek annyira emberiek, mint amennyire nem, és az érzékelés nemcsak ide-oda pattog az időben, ráadásul ezen kívül még szaggatott és robotálmok szőtte látomásokban pácolódik. Ezzel együtt meglehetősen jól sikerült összeraknom a képet, amely egy meglehetősen hollywoodi eseményből indul ki – ez egy kicsit negatívan érintett –, de a végeredmény már egészen más, dukaji különlegesség. Jó szívvel nem tudom ajánlani, szerintem nagyon lutri, hogy kinek fog tetszeni, és kinek nem. Aki mégis megpróbálja az értékelésem hatására, ne engem szidjon, mert figyelmeztettem, és akinek tetszett, ne engem dicsérjen, hanem a saját bátorságát.

5 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!
Jacek Dukaj: Érkezés a sötétségbe

Chappie meets Ready Player One

Épp mielőtt egy hirtelen jött „Halálsugár” elpusztított minden szerves életet a bolygón, az utolsó élők feltöltötték elméjük mintázatát egy neurális interfésszel működő játék segítségével, majd onnan később annak másolatait különféle robottestekbe. Így léteznek, elvesztett biológiájukon és az elég kilátástalan jövőn merengve. A történet főszereplője egy lengyel IT-cég alkalmazottja, Grześ (ejtése: link off ). Központi eleme a Matternet, avagy az Internet of Things, az (akár a legkisebb mértékben is) okosnak számító eszközök hálózata – ennek evolúciója (spoiler) mutatja az idő múlását, nem annyira a Pusztulás óta eltelt napok száma, amit meg-megemlítenek.

A fókusz az önmagukat és célokat kereső elmék közötti közléscserén van, a környezet leírása gyér és szürke (hisz nincs már benne élő – eleinte legalábbis). De tetszett, hogy kitért az élővilág és az éghajlat közötti szoros kapcsolatra, sőt, a regény egy pontjától ez a klímahelyzet határozza meg a cselekmény ívét is. Elképzelések, hitrendszerek ütköznek egymással, szélsőséges csoportok alakulnak ki (hardcore progressziópárti metálosok és az élő szervezet ultrakonzervatívjai), miközben genetikusok kutatják az élet újrateremtésének lehetőségeit, ügynökök kémkednek a titkosszolgálatok erőforrásait használva. Vagy épp háborúk robbannak ki gémer céhek és tech klánok között, ahol valódi túlélés a tét, nincs újabb élet egy érme bedobásával (kivéve, ha van biztonsági mentésed valahol védett helyen, s feltéve, hogy afölött nem rendelkezik-e valaki más már…).

Noha a könyv nyelvezete helyenként egészen költői, ámulatba ejtő mondatalkotásokkal, de alapjáraton inkább jellegzetesen geek, folyton-folyvást angol kifejezéseket kever a mondatokba, popkulturális, szubkulturális (japán mangák, robotok világa, képregények, játékok), technológiai és informatikai szaknyelvi utalásokat tesz.

Összességében pompás kiadvány, bár szerkezete szokatlan: a páros oldalain magyarázó jegyzetek, bámulatos illusztrációk kísérik a páratlan oldalakon zajló történet szövegét + 10 oldal színes festmény is helyet kapott mellékletként belefűzve. Kár, hogy nyomtatásban kicsit sötétek, de néhányuk nagyban megtekinthető ezen az oldalon: link A mai féltéglák korában tehát akár kisregénynek is nevezhető, de többszázezer évet ölel fel a cselekmény (nem véletlenül utal a szerző zárásképpen Stapledon klasszikusára).

Remek elmélkedős, gondolatkísérletezős jelenetekről olvashattam. Egyedül a nem túl világosan jelzett időbeli ugrások zavartak: néhány jelenetről párszor csak utóbb derült ki, hogy már (akár több) évtizeddel később játszódik, mint az előző. Illetve nem szabad fennakadni azon, hogy nem minden név vagy utalás világos elsőre, sokszor ezek is utólag mutatkoznak be. Továbbá legalább alapszintű geek-kultúra ismeretet igényel.

+Aminek nagyon örültem: a kötet (és a kiadó másik újdonsága, a Végzet iskolája is.) szerfölött hajlékony, könnyen nyílik! off

>!
GABO, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660315 · Fordította: Mihályi Zsuzsa · Illusztrálta: Grzegorz Wróblewski, Juice, Paweł Walczak, Marek Pawłowski, Marcin Panasiuk, Marcin Karolewski, Alex Jaeger
Bogi_könyveskuckója >!
Jacek Dukaj: Érkezés a sötétségbe

Miért Ember az Ember? Mi tesz minket Emberré? A bomló testünk, mely első ránézésre sugallja a külvilágnak, hogy mi vagyunk a piramis csúcsán? Vagy a megfoghatatlan lélek?
Egy szupernóva robbanás következtében a Föld összes szerves anyaga elpusztul. Pár embernek sikerül lemásolnia a tudatát, majd különböző gépekbe töltik be magukat, így elkerülik a halált. Céljuk az új emberiség létrehozása. Furcsa….robotok teremtenek húsvér embereket.
A könyv alatt nagyon sok kérdés vetődik fel, mely nagyon elgondolkodtató.
Vajon emberként tekintenek magukra az emberi elmével rendelkező gépek? Mi okozta a gyilkos sugárzást, mely elpusztította az emberiséget? Létezhet más civilizáció is a galaxisban, ami még fejlettebb az emberiségnél is? Tud-e egyáltalán még az ember valami újat alkotni, vagy már csak egy helyben állunk?
Egy nagyon elgondolkodtató olvasmány.
Most pedig néhány szó a könyv külsejéről.
A kiadás nagyon igényes és szerintem szuper lett. Minden egyes tudományos fogalom meg van magyarázva. A kötetet csodálatos rajzok és képek egészítik ki. Már az első pár oldalnál beleszerettem.

Kétezertizenhúsz>!
Jacek Dukaj: Érkezés a sötétségbe

Az Érkezés a sötétségbe könnyen tűnhet sci-finek, disztópiának vagy akár egy egyszerű világvége történetnek, de minél jobban haladunk a regénnyel, annál inkább változik lassan át egy elgondolkodtató, korszakalkotó művé, amely kivételesen nem az emberi lélekre, hanem az emberi testre alapoz. Elvont stílusával és pesszimista világfelfogásával a kötet igen elborult (a lehető legjobb értelemben), és éppen ezért érzem úgy, hogy Dukaj regénye nemcsak a történetben bekövetkező katasztrófáról ír, hanem mindannyiunk reakciójáról, hogyha hirtelen elvesztenénk emberi mivoltunkat. Hiszen mik lennénk test nélkül? És azután?
Sokáig nem tudtam ráhangolódni a könyvre, hiszen a nem mindennapi megjelenése off mellett még az író stílusához is hozzá kellett szokjak, viszont mégsem tudok öt csillagnál kevesebbet adni, mert ez a történet annál sokkal többet adott.. mindenki megérti, miután
kiolvasta.

>!
GABO, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660315 · Fordította: Mihályi Zsuzsa · Illusztrálta: Grzegorz Wróblewski, Juice, Paweł Walczak, Marek Pawłowski, Marcin Panasiuk, Marcin Karolewski, Alex Jaeger

Népszerű idézetek

FélszipókásŐsmoly >!

Egész életük robotélet: javítsd meg ezt, csináld meg azt, építsd fel ezt; egész életük a hardver álma, pedig éreznek, érzik, hogy AZ NEM LEHET, HOGY ENNYI AZ EGÉSZ.

255. oldal

FélszipókásŐsmoly >!

És a Góré felpattant, hogy kirúgdossa őket a pincéből.
Grześ pofán vágta egy régi Lenovo ultrabookkal; a főnök magatehetetlenül rogyott össze.
– Számítógépek irtányítják a világot.
True.

25. oldal

FélszipókásŐsmoly >!

– De még a nevedet sem tudom.
– Tudod. SoulEater39.
– De hát ti kiguglizhatjátok az egész életemet, míg én rólad…
– Na és? Ezért kellene megbíznom benned? Mert megadtad a vezeték- és keresztnevedet? Azt hiszed, nem voltak ilyenek előtted is?
– Milyenek? Akik másnak adják ki magukat?
– Akik embernek adják ki magukat.

79-81. oldal

FélszipókásŐsmoly >!

Te érted, én is értem, nem úgy, mint az a DNS-talmudista, aki még egy mechet sem vesz magára.

125. oldal

FélszipókásŐsmoly >!

– Én csak azt tudom, melyik kábelt hova kell dugni.
– És ez az alapja minden birodalomnak.

131. oldal

Bogi_könyveskuckója>!

– Születésünk pillanatában elfelejtjük az igazi életet. Mi, a magzatok akkor vagyunk emberek, akkor teljesedünk ki, akkor érjük el a teljességet, amikor körülölel az anyaméh sötétje. Aztán később sajnos világra jövünk, és elveszítünk mindent, elfelejtjük, és csak tévelygünk a földön élőhalottként, nagy, bomló testként, tehetetlen életként, amely egyenes úton a sírba tart.

157. oldal

Kétezertizenhúsz>!

ezután fölborult minden rend: robotok teremtenek embert.

101. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Scarlet
Isaac Asimov: Én, a robot
Arthur C. Clarke: A város és a csillagok
Kurt Vonnegut: Gépzongora
Kurt Vonnegut: Utópia
Kurt Vonnegut: Utópia 14
Steve Perry: Idegenek a Földön
Keith R. A. DeCandido: Alien: Isolation – Izoláció
David Bischoff: A vadászok bolygója