A tücsök meg a hangyák 98 csillagozás

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.
Eredeti megjelenés éve: 1958

Most, hogy napi rendszerességgel nézegetjük, fölfedeztem olyan dolgokat benne, hogy például van benne pólyás babahangya, makkból készült játékbabakocsit tologató hangyagyerek, és a hangyák olyan ügyesek és fejlettek, hogy késsel aprítják a sárgarépát, hogy szállítható méretű legyen, meg csillében tolják a ribizlit és a kis gombákat.
A Radvány Zsuzsa-féle újraillusztrált (és rövidített) változata ennek a versnek (szintén naponta megnézegetjük) meg olyan bénácska ehhez képest. Látszik rajta, hogy ez volt az alapja azoknak a rajzoknak is.

Nagyon szerettem ezt a könyvet gyerekkoromban a kukucskálós részek miatt. Valószínűleg sokkal többet lapozgattam, mint ahányszor elolvastuk. Nagyon cukik benne a hangyák és a vers is teljesen rendben van. Már csak egy kérdés maradt: vajon hol lehet a saját példányom?

Gyermekkorom egyik hatalmas kedvence, képes voltam állandóan olvasgatni, annyira tetszett a történet.
A tanulsága számomra az, hogy valahogy meg kell találni az arany középutat, élvezni is kell az életet, de mellette mindig gondolni a holnapra, és takarékoskodni, gyűjteni, ha csak lehetséges. Soha nem voltam olyan ember, aki egyik napról a másikra élt, inkább igyekszem mindig megtalálni a legjobb megoldást.
Nagyon aranyos történet, szépséges illusztrációkkal.

Gyerekkorom nagy kedvence. Egy mese a szorgalmas hangyákról és az egész nyáron muzsikáló tücsökről. A nagy kérdés: dolgozz szorgalmasan, gyűjtögessél és tegyél félre a nehezebb napokra, vagy élj a mának, érezd jól magad és ne törődj azzal, hogy mit hoz a holnap? Tanulságos. Nekem az a mondanivalója, hogy segítsünk annak, aki bajba jutott. A rajzok nagyon szépek.

A könyvet a legkedvesebb alsós tanárnénimtől kaptam kb. 1989-91 között. :) Szeretem ezt a mesét, mert tanulságos, megtanítja a gyerekeket arra, hogy legyenek szorgalmasak, de ha valaki bajba jut, akkor segítsenek neki. Külön tetszik, hogy minden második lap ki van vágva, és az előző oldalon lévő rajz átlátszik. Na ezt jól megírtam, de akinek meg van a könyv az biztos érti. :)

Ez is egy örök, fontos mondanivalóval rendelkező mese, mely több feldolgozást megért. Ezt az öreg, de szépséges, igényes, kukucskálós, masszív darabot még egy hosszúra nyúlt éjszakán emeltem le a másod-munkahelyem könyvespolcáról. Most, Gábor Emese feldolgozását kihozva a könyvtárból, kedvet kaptam ezt az eredeti lapozót is elolvasni újra. Sajnos ezúttal csak online változatban volt lehetőségem ezt megtenni. Persze ez nem vont le az értékéből, és nem változtatott a véleményemen: tetszik, szeretem. Az illusztrációkon is ugyanolyan élvezettel – a részletekben elmerülve – el lehetett időzni. Kár, hogy nincs egy saját példány.

Egyszerűen imádni való! Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt, de mindig el lehet olvasni. Tanulságos, életre nevel.
Kedvenc versszakom:
„Egész nyáron csak zenéltem,
bántam is én, mi lesz télen…
Tücsök arcán szégyen ég.”
Az illusztrációk gyönyörűek!!!