A ​természet képekben 22 csillagozás

J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

Könyvünkkel azoknak a természetkedvelőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik – megúnva a városok szürke egyhangúságát, mindent kiborító szürke porát és kibírhatatlan zaját – kimenekültek a házak közül, hogy újra felfedezzék a még meglevő erdők, rétek, patakvölgyek gazdag növény- és állatvilágát. E fokozott érdeklődés kielégítésére bocsátjuk útjára a csehszlovák szerzőtrió művét, amely Közép- és Kelet-Európa flórájának és faunájának legjellegzetesebb és legszembetűnőbb képviselői közül mutat be körülbelül 500 növény- és 700 állatfajt.

>!
Natura, Budapest, 1983
430 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632330870 · Fordította: Dely Olivér György, Horánszky András, Keve András, Pintér László, Steinmann Henrik, Stohl Gábor
>!
Natura, Budapest, 1981
430 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632330595 · Fordította: Dely Olivér György, Horánszky András, Keve András

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

BKatus78>!
J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

Alsó tagozatosként, ha betegen feküdtem otthon a délelőttök csak úgy repültek a könyv lapozása közben. Imádtam nézegetni :)

krlany I>!
J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

Tanuláshoz kiváló, magaddal hurcolászni nehéz. Jah és innen tanultam meg a mus musculust.:)

selfmadehell>!
J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

Nagy kedvencem ez a könyv, immár több mint 20 éve, meg is látszik szegénykémen. Most is előkerült, a zöldike kapcsán, akiről Tandori írt. A képeket nagyon szeretem benne, eddig főleg az állatokat nézegettem, de a növények is sorra kerülnek nemsokára, mert legkedvesebb látomásomat idézik.

Kiskakukk >!
J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

Szinte minden alkalommal, ha találunk valami betévedt, ismeretlen rovart vagy bogarat a lakásban, elhangzik ez a párbeszéd:
– Ez meg mi?
– Hmm. Nemtom.
– Ja, én sem. Nézzük meg abban a régi könyvben, tuti benne van!

Barna_Tünde>!
J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

Gyerekkoromban nagyon sokszor elővettük, nézegettük ezt a könyvet. Imádtam már akkor is.
Felnőtt fejjel a gyermekemmel nézegetem olvasgatom. Ha látunk egy állatot, vagy találunk a kertben egy rovart, akkor rögtön megkeressük a „határozóban”.
Kertész lévén a növényhatározónak is nagy hasznát vettem.

Batus>!
J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

kisebb koromban rengeteget forgattam a képek miatt… amikor idősebb lettem, a biosz fakt miatt lapozgattam… jelenleg meg egyszerűen érdekel, hogy milyen madarat látok a kertben néha :)

Zoltán70>!
J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

Nagyon régóta megvan ez a könyv, sokat forgattam, hasonlóan más határozókönyvekhez, azonban terepre a mérete és súlya miatt eszemben se volt kivinni. Arról nem beszélve, hogy míg a növényhatározórész nagyjából '"oké", addig az állatok kiválogatása számomra érthetetlen szisztéma szerint történt. Az előszóban azt írják, hogy azokat a fajokat válogatták össze, amikkel egy átlagember „valószínűleg találkozik”. Nos, akkor nem tudom, egy, a Kárpát-medence faunáját bemutató (vagyis inkább abból szemezgető) könyvben mit keres pl. a fóka, a delfin, a bölény, a kőszáli kecske, a barnamedve (utóbbival nem hiszem, hogy bárki is kirándulás közben szeretne összetalálkozni…), vagy akár a tengeri halak, miközben a leggyakoribb nappali lepkefajok meg hiányoznak belóle. Pl. kimaradt szinte az összes boglárka- és szemeslepke-faj, holott ezekkel valóban lehet kirándulás közben találkozni, de a gyöngyházlepkéket is letudja mindössze két fajjal, miközben sorjázza a hazánkban egyáltalán nem honos fajokat (ráadásul a fordítás egyet tévesen azonosít: a Colias palaeno-t mocsári kéneslepke helyett Alpesi kéneslepkének írja, holott az a C. phicomone és a két faj színben nem is hasonlít egymásra)!
Ezzel együtt persze azért nem rossz könyv ez, de talán kicsit túl sokat markol…

padamak>!
J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

Kis növényhatározó + Állatismeret egyben, csak vaskosabb, nehezebb és jóval többet tartalmaz. Szeretem, néha előveszem egy-egy élőlényt meghatározni, feleleveníteni.

Fee>!
J. Toman – J. Felix – K. Hísek: A természet képekben

E könyvből is sok hasznos információt és érdekességet tanultam.


Hasonló könyvek címkék alapján

David Attenborough: Az élő bolygó
Gerald Durrell – Lee Durrell: Az amatőr természetbúvár
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Joy Adamson: Shaba királynője
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár
Manfred Niekisch: Hüllők és kétéltűek
Dick Mills: Akváriumi halak
Peter Holden – Richard Porter: Ragadozó madarak
Corine Stockley – Chris Oxlade – Jane Wertheim: Képes Usborne enciklopédia
Desmond Morris: A csupasz majom