Mazel ​tov 65 csillagozás

Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal
J. S. Margot: Mazel tov

Amikor ​Margot, a húszesztendős egyetemi hallgató 1987-ben korrepetitori munkát vállal egy négygyermekes család mellett Antwerpen zsidó negyedében, még nem tudja, hogy teljesen új világ nyílik meg előtte, és egy több évtizedes, különös barátság veszi kezdetét.
A modern ortodox zsidó családnál szabályok végtelen sorával szembesül – például soha nem mehet hozzájuk pénteken, nem foghat kezet a férfiakkal –, és mindenféle egyéb furcsasággal, amelyről még soha nem hallott, például külön hűtőszekrénnyel a húsos és tejes ételeknek, vagy a zsidóság saját időszámításával. Eleinte meglepődve, olykor indulatosan reagál, ám ahogy egyre közelebb kerül a gyerekekhez, és egyre többet beszélget a szülőkkel, kezdi megismerni és tisztelni a világukat. Feltesz kérdéseket, melyek eddig nem foglalkoztatták: miért különülnek vajon el a zsidók, üldöztetéssel teli történelmük ellenére? Vajon miért érez a rituáléik és hagyományaik láttán egyszer ingerültséget, másszor viszont sóvár vágyakozást?… (tovább)

Eredeti cím: Mazzel tov

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Európa, Budapest, 2021
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635042296
>!
Európa, Budapest, 2020
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635042296 · Fordította: Gera Judit
>!
Európa, Budapest, 2020
436 oldal · ISBN: 9789635043583 · Fordította: Gera Judit

Enciklopédia 5


Kedvencelte 4

Most olvassa 9

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 64


Kiemelt értékelések

robinson P>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki többet szeretne tudni arról, hogyan élnek az ortodox zsidók, hogyan őrzik hagyományaikat, múltjukat, hangolják össze a mai modern világot életükkel.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/02/mazel-tov.html

12 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Kicsit félve vette kezembe a könyvet, amikor megláttam a borítón Deborah Feldman, az Unortodox szerzőjének ajánlásával feliratot. Szerencsére ez a kis marketingfogás meglehetősen félrevezető, hiszen a két könyv nagyjából csak a téma miatt mutat hasonlóságot egymással. A J. S. Margot álnév mögé rejtőző írónő önéletrajzi alapokon nyugvó kötete a nyolcvanas évek végi Belgiumba kalauzolja az olvasót. Az írónő alig húszévesen, mintegy véletlenül csöppen bele egy zsidó család mindennapjaiba, hagyományaiba, szokásaiba, amikor korrepetitori állást keres. Őszinte és hiteles, ahogyan elénk tárja a vele szemben tanúsított kezdeti bizalmatlanságot, a saját kételyeit, a társadalom és a perzsa származású barátja reakcióit. Az idő előrehaladtával egyre szorosabb kapcsolat alakul ki közte és a család között, aminek köszönhetően több évtizeddel később is baráti viszonyban maradnak egymással. Azonban úgy tűnik, hogy hiába a rengeteg együtt töltött év és közös emlék, Margot valahogy mégis mindvégig kívülálló marad és csak szeretettel látott vendég lehet ebben a zárt közösségben. Margot bár elfogadja a zsidó közösség számára sokszor különös szokásait, de úgy tűnik, hogy megérteni soha nem tudja igazán. Ebben az olvasmányos regényben egy különös utazásban lehet részünk, ahogy megismerhetjük a zsidó közösség több évezredes múltra visszatekintő hagyományait, szokásait. Az írónő visszaemlékezései során emellett bepillantást nyerhetünk a belga társadalmi és politikai viszonyokba és olyan fontos kérdések is napirendre kerülnek, mint a gazdasági és politikai menekültek befogadása, vagy a muzulmán hagyományok megítélése. Ez a regény tökéletes példája annak, hogy semmi sem lehet csak fekete és fehér, hogy milyen mélyen gyökereznek a vallási és társadalmi előítéletek. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy kicsit bekukucskálni az ortodox zsidó közösség résnyire nyitva hagyott ajtaja mögé.

AeS P>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Az a gyanúm, hogy az Unortodox farvizén fog felevezni most jó pár zsidókkal és zsidósággal kapcsolatos mű az elkövetkezendő években. Engem alapvetően érdekel a téma, szívesen olvasok is róla, de azért egy kicsit féltem attól, hogy a hangzatos ajánláshoz képest nem lesz-e csalódás a beltartalom.
Nos, nem lett az, de azért alapjaiban más a két történet. A Mazel tov családja ortodox, de nem haszid zsidók, és a cselekmény sem elsősorban a szigorú szabályok közti életről szól, hanem az integráció-asszimiláció-különutasság témájáról. Kifejezetten elgondolkodtató, de azért tényleg nem szép dolog a Feldman-könyvhöz hasonlítani.

Alíz_Simon>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Hááát, érdekes könyv volt… De néha sajnos unalmas is, pár helyen csak átpörgettem az oldalakat. Egyfelől furcsa volt nekem az író távolságtartása, sokszor értetlenkedése a zsidó kultúrával kapcsolatban, holott pont egy ortodox család tagjaival való évtizedeken átívelő barátságáról számolt be. Másfelől ez a történet egy csomó emléket idézett fel bennem, egy 25 évvel ezelőtti többhetes Izraelben való tartózkodásomról, ami meg jól esett! Emlékszem, miközben rá-rácsodálkoztam a mentalitásbeli különbségekre és néha csak úgy kapkodtam a fejem, mennyi pozitív érzés, impulzív benyomás ért azalatt az alig egy hónap alatt is :)

noramaria>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Sok szempontból nagyon tetszett ez a könyv. Részletesen leírja az ortodox zsidó család szokásait, hétköznapi dolgait és ünnepeit egy kívülálló szemével. Viszont az az érzésem van, hogy a szerzőnek ennyi idő elteltével, ilyen szoros kapcsolat során sem sikerült igazán megértenie a zsidóságot. Még hosszú évek után is ugyanúgy fennakad dolgokon, és problémázik olyasmiken, amikről már megérthette volna, hogy a vallásgyakorló zsidók számára természetes dolgok. Persze elkerülhetetlen, hogy az ember valamilyen szinten kívülálló maradjon, ő mégis mintha makacsul ragaszkodna ahhoz, hogy a saját nyugati értékei az igaziak, és nem tartaná tiszteletben, illetve nem látná be, hogy ez véletlenül sem így van. Emiatt óhatatlanul az elfogadás ellen érvel. Legalábbis én így érzem.

Muciolvas>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Szeretem az ilyen önéletrajzi forrású, igaz történeten alapuló írásokat. A szerző egy modern ortodox zsidó családnál lesz a gyerekek korrepetitora és az évek során egy különös barátság alakul ki közöttük, amely átível évtizedeken és kontinenseken. Nagyon érdekes, ahogy megismerhetjük az európai és amerikai ortodox zsidó családok „működését”, kapcsolatukat a külvilággal, tradícióikat, szabályaik sokaságát, Izraelhez való kötődésüket. Egy fél csillag levonást amiatt adtam, mert számomra a vége összecsapottnak tűnt, de ettől eltekintve mindenképpen ajánlom olvasásra!

Kaktuszvirág>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Az értékelések alapján többet vártam. Érdekes könyv, de semmi újat nem tudtam meg.

Brigii_Posa>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Nagyon kiváncsi voltam erre a könyvre, és alapvetően nem okozott csalódást. Érdekes volt bepillantást nyerni egy zsidó család mindennapjaiba, illetve meg is kedveltem őket, ahogy haladtam az olvasással. Amit negítvumként tudnék mondani az az, hogy nem igazán értem pontosan, mi a könyv célja, ha egyáltalán van neki olyan és ez leginkább a lezáráson mutatkozott meg számomra igazán. Illetve az írónő/főszereplő gondolataival sem tudtam mindenben egyetérteni, azonosulni, ami persze nem feltétlenül baj, de ez kizökkentett az olvasásból.

Összességében jó könyv volt, élveztem és örülök, hogy olvashattam.

Viktória_Perger>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Fantasztikus ez a könyv! Abszolút 5 csillag!
Mindenkinek ajánlom, aki nem ismeretes a zsidó vallás világában.
Teljesen érthetően, életszerűen, egy család életén keresztül mutatja be szokásaikat, hagyományaikat, ünnepeiket. Nagyon-nagyon tetszett! :)

Ercseebald>!
J. S. Margot: Mazel tov

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Nekem kicsit csalódás volt a könyv, annak ellenére, hogy sok – az itteni vélemények alapján – hozzá fűzött reményt beváltott. Szinte semmit nem tudok a zsidóságról, tényleg csak alapvetéseket, és ez a könyv jó kezdés volt: egy fiatal lány tapasztalatain keresztül mutat be egy ortodox zsidó családot a mindennapjaikban. Szép fokozatosan adagolja az információkat, melyeket könnyen emeszthetővé tesznek a hétköznapi szituációk, amiken keresztül bemutatásra kerülnek. Az is tetszett, hogy sokszor hasonlította össze önmagát és a család tagjait, ezzel is segítve a különbségek megértését.
Ami mégis csalódást okozott, azok a párbeszédek alakulása, az elbeszélő reakciói, és sokszor a gondolatai. Nem tudtam azonosulni a főszereplővel, nem tudtam őt megkedvelni. Végig kívülállóként olvastam az írását, és próbáltam megfejteni a benne lévő feszültség okát és reméltem hogy a végére feloldódik, látok némi jellemfejlődést, konklúziót. De nem így lett és könyv vége felé, az utolsó (harmadik) részben, már nem is értettem egy-egy (rövid/ ki nem bontott) fejezettel mi volt a célja, mit akart benne elmesélni – de lehet ez már azért is volt, mert már úgy éreztem, nem tud többet adni ez a könyv, vártam hogy a végére érjek.
Valahogy az egész könyv során az volt a benyomásom, hogy a család sokkal inkább elfogadta őt, mint neki sikerült a család vallási elkötelezettségét. A legtöbb párbeszédben feszültséget éreztem a részéről, egy folyamatos ellenkezést, az elfogadás hiányát.
Persze jó lenne eredeti nyelven is elolvasni, lehet a fordítás nem sikerült annyira jól – de egyrészt nem tudok hollandul, másrészt messze nem volt annyira jó a könyv, hogy még egyszer elolvassam. :)
Ami tehát pozitívum, hogy olvasmányosan írja le a zsidó szokásokat és emellett betekintést ad a belgiumi menekült kérdés akkori helyzetére vonatkozóan is – de ahogy eljutott a könyv arra a pontra, hogy nem ápol napi kapcsolatot a családdal és már nem az iráni fiú a barátja, az érdeklődésem jelentősen alábbhagyott.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Attól, hogy elhallgatsz egy tényt, az még létezik.

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Ezüst P>!

A magánélet védelme nem arról szól, amit rejtegetned kell. A magánélet védelme arról szól, amit meg akarsz tartani magadnak, mert ehhez jogod van.

55. oldal

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

robinson P>!

– A vallásossághoz bátorság kell. Az ateizmus a bátorság hiányának bizonyítéka.

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Kapcsolódó szócikkek: ateizmus
Nikolett_Kapocsi P>!

– Tudod, hogy hívják a kutyát héberül? – puhatolózott Elzira, aki nagyon is tisztában volt vele, hogy nem tudok héberül. – Kelev. És tudod, mit jelent szó szerint az, hogy ke-lév? Azt jelenti, „mint a szív”, comme le coeur! Mi zsidók szeretjük a kutyákat, olyanok, mint a szívünk, jól kell bánnunk velük, ezt mondja a Talmud és a Tóra.

169. oldal

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Nikolett_Kapocsi P>!

Jegyezze meg, kétféle bánat létezik. Az egyik kibírja, ha megcsiklandozzák. A másik olyan mély, hogy még látszólag ártatlan kérdésekkel sem szabad hozzáérni.

148. oldal

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Kapcsolódó szócikkek: bánat
Nikolett_Kapocsi P>!

Vannak ékszerek, amelyek suttognak, és vannak, amelyek kiabálnak. Schneiderné ékszerei annyira egyértelműen suttogtak, hogy azzal minden kiabálást elnyomtak.

38. oldal

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Nikolett_Kapocsi P>!

Sötét színű téli öltözékbe bugyolálva minden ember egyformának látszik.

217. oldal

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Nikolett_Kapocsi P>!

Vajon nem képez-e titkos társaságot az anyanyelv, amelynek kívülálló nem lehet tagja sohasem?

167. oldal

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

Kapcsolódó szócikkek: anyanyelv
robinson P>!

– Ha létezik olyan márka, amelyet a modern, dekadens Nyugattal asszociálnak, akkor a Coca-Cola az. És éppen ez a gyár települt ide, a harediek közé – állapítottam meg.
– Kólát mindenki iszik – válaszolta.

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

1 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!

Eleget utaztam már életemben, hogy tudjam, a taxisofőrbe vetett bizalom mindig sokba kerül.

306. oldal

J. S. Margot: Mazel tov Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cheryl Strayed: Vadon
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Gaby Schuster: A császár menyasszonya
Bill O'Reilly – Martin Dugard: Az SS kiiktatása
Jean Hatzfeld: A bozótvágó kések évszaka
Orhan Pamuk: Isztambul
J. R. dos Santos: A 632-es kódex
Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban
Aposztolosz Doxiadisz: Petrosz bácsi és a Goldbach-sejtés