Grace ​Kelly, a monacói hercegnő 15 csillagozás

J. Randy Taraborrelli: Grace Kelly, a monacói hercegnő

Egyszer volt, hol nem volt… volt egyszer egy gyönyörű színésznő, akit minden nő irigyelt. Egy milliomos klasszikus szépségű, Oscar-díjas lánya, aki egy nap találkozik a monacói herceggel és a felesége lesz.

A herceg elviszi a palotájába, majd születik három gyönyörű gyermekük.

Álom vagy valóság Ez a könyv betekintést nyújt Rainier herceg és Grace hercegnő világába, és talán a mese végét is megismerhetjük. Vajon valóban boldogan éltek, míg meg nem haltak.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsiker JLX

>!
Jokerex, Budapest, 2003
326 oldal · ISBN: 9639368342 · Fordította: Reichenberger Andrea

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Monaco


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Agatha_Emrys>!
J. Randy Taraborrelli: Grace Kelly, a monacói hercegnő

„– Nem jó, ha azért kell hozzámenned valakihez, hogy örömet szerezz az apádnak – felelte a férfi.
– Ennél rosszabb dolgok is vannak az életben. – mosolygott Grace.
– Legalább szereted? – kérdezte Oleg.
– Majd megtanulom szeretni – felelte Grace.”

Nagyon szomorú volt ezt olvasni. Amikor mindkét fél toxikus családból jön, nem csoda, hogy valószínűleg nem lesz a legboldogabb a házasságuk (amit úgy kötöttek, hogy nem is ismerték egymást igazán) és szülőkként sem remekelnek majd.
Grace Kellynek tényleg nem kellettek ellenségek, ott voltak a szülei. Elhanyagolták és lenézték; amikor Grace Oscart nyert, az apja annyit reagált rá, hogy legyintett és közölte, hogy a kedvenc lánya (Peggy) úgy is mindenben jobb. Az anyja meg mikor megtudta, hogy Monacoban lesz az esküvő és nem Amerikában dühében elment egy újságíróhoz és tíz részes cikket közöltetett, amiben Grace egész magánéletét kiteregette, minden kapcsolatát megemlítve…
De Rainier herceg sem volt jobb, persze a hercegi családban mindig megy a viszálykodás, de ő is egy elkényeztetett erőszakos, dühproblémás uralkodó volt, aki mindenkitől elvárta, hogy úgy legyen, amit mond és soha nem ismerte be, ha téved.

Borzasztóan sajnáltam Grace-t, hogy rá lett kényszerítve ez a házasság, amiért a karrierjét is fel kellett adnia, amit élete végéig bánt. Talán, ha nem ez lett volna az egyetlen mód, hogy az apjának megfeleljen (akinek imponált, hogy a lánya arisztokráciába házasodik), akkor nagyon más kanyart vett volna az élete és valószínűleg nem hal meg tragikus autóbalesetben Monaco rossz útjain.

Egyébként a könyv korrektül informatív volt, Monaco történetéről is sokat megtudtam, az pl. meglepő volt, hogy a franciákkal kötött paktum értelmében, amint megüresedik a trón és nincs utód, Monaco elveszti függetlenségét és teljesen Franciaország alá kerül. Szóval nem csoda, hogy a herceg egy listával indult el Amerikába, hogy ha Kelly nemet mond, még mindig vannak más nők, akiknek megkérheti a kezét…
Ezért is nem értettem néha a könyv stílusát, mert gyakran azt éreztem, hogy próbálja jó színben feltűntetni a hercegi párt meg a „románcukat”, de közben korrektül közli a tényeket, ami alapján egyértelmű, hogy semmi romantika nem volt az egészben és a végére is inkább megszokták egymást, mintsem boldog párt alkottak volna.

u.i.: Ennek apropóján elkezdtem Kelly filmeket nézni, A vidéki lányért tényleg megérdemelt volt az Oscar, az sokkal jobban tetszett, mint a Hitchcock film.

4 hozzászólás
Afraa>!
J. Randy Taraborrelli: Grace Kelly, a monacói hercegnő

Nagyon tetszett. Átfogó volt, részletes, és rendkívül olvasmányos. Úgy fogtam neki a könyvnek, hogy szinte semmit nem tudtam Grace Kelly-ről, majd úgy fejeztem be, hogy a lehetőségekhez képest egészen alaposan sikerült őt megismernem. Olvashattam arról, hogy milyen volt kislányként, kamaszként, a nagy filmcsillagként, hercegnőként, illetve anyaként, feleségként, testvérként, barátként. Láttam a magabiztos, ragyogó oldalát és a sötét, depressziós oldalát is.
Egy igazi ikon volt, akinek látszólag álomélete volt, hiszen gyönyörű volt, egész Amerika, majd Monaco is a lábai előtt hevert. Igazi szupersztár volt színésznőként és hercegnőként is. Valójában viszont emögött a máz mögött rengeteg küzdelem spoiler, önfegyelem, alázat, lemondás, és kitartás állt.
Egészen kivételes nő volt.

lucus_97>!
J. Randy Taraborrelli: Grace Kelly, a monacói hercegnő

Azóta kíváncsi vagyok Grace Kelly életére mióta láttam a Netflixen a róla szóló filmet. Viszont csak most jutottam el odáig, hogy elolvassam. Gördülékeny, átfogó és részletesen megírt.
Tetszett, hogy nem csak Grace fókuszált, hanem apróságokra is kitért. Mint Rainer és családjára, a gyerekeire, Monacó történelmére és a francia kapcsolatokra.

sünigombóc>!
J. Randy Taraborrelli: Grace Kelly, a monacói hercegnő

Kicsit kuszának éreztem, ahogy ugrált különböző témák között, és mintha megpróbált volna egyszerre regényes lenni, de objektív is, kronologikus is, de tematikus is, sok mindent szeretett volna. Összességében azonban érdekes volt ennyi mindent megtudni Grace Kelly-ről, a színésznőből lett monacói hercegnőről. (Bővebben még itt: off)

csilla0923>!
J. Randy Taraborrelli: Grace Kelly, a monacói hercegnő

Szerintem nagyon jó ez a könyv, sok tény van benne, érzékletes, jó volt olvasni. Sok mindent megtudtam Grace Kellyről. :)

Havasi_Máté I>!
J. Randy Taraborrelli: Grace Kelly, a monacói hercegnő

Korrekt életrajzi kötet. A szerző érezhetően a tiszteletteljesebb, visszafogottabb megközelítést választotta (vö. Bradányi Iván). A Kelly-életrajzok között a felső-középmezőnybe helyezném ezt a darabot.

Gabci88>!
J. Randy Taraborrelli: Grace Kelly, a monacói hercegnő

Érdekes volt. Korábban nem olvastam Grace Kellyről, ezért kicsit másra, „meseszerűbbre” számítottam. Azt hittem nagy szerelem volt az övék, nem pedig egy megfelelési kényszerből és bizonyítási vágyból született kapcsolat. Mindenesetre abban az időben, sokaknak alakulhatott így az élete. Meg persze az idő elmélyíti a kapcsolatokat és igazi szeretet alakít ki, úgy érzem itt is így volt. Hozzáteszem, nekem egy kicsit furcsa volt Grace pesszimista életszemlélete, már csak azért is, mert ő választotta ezt az életet. Tőlem ez kicsit távol áll. Érdekes volt belelátni az apró hercegség szokásaiba, szigorú protokolljába és családi botrányaiba. A képek is nagyon tetszettek, közelebb hozták a történetet. Elképesztő, hogy Grace Kelly milyen gyönyörű nő volt, abszolút megértem, hogy Hollywood és később Monaco is rajongott érte.


Népszerű idézetek

Agatha_Emrys>!

A playboy kinézetű Stefanót „Fancazzistá”-nak nevezték (ami az olasz szlengben azt jelenti: "kurvára nem csinál semmit").

310. oldal

Katica_98 P>!

– Nem számít, hogy hatásos lesz-e az ima, vagy sem – mondta a herceg. – Csak az a fontos, hogy én hiszek benne, hogy használ.

Agatha_Emrys>!

Sok tervezésre volt szükség, hogy az elmaradott Monacót felzárkóztassa az egyre gyorsabban fejlődő világhoz. Csakhogy a makacs monacóiak keményen ellenálltak, és ragaszkodtak a földjük érintetlenségéhez. Például amikor felállították az első telefonoszlopokat, egy csapat idősebb asszony elkezdett virrasztani, mondván, a Sátán akarja összekötni falvaikat a világ többi részével.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Monaco
Agatha_Emrys>!

Az MGM filmjei között Schary rábukkant A hattyúra, egy régi Molnár Ferenc vígjátékra, melyet már kétszer is megfilmesítettek – 1925-ben Frances Howarddal, 1930-ban pedig Lillian Gish-sel.

74. oldal

1 hozzászólás
Light_House>!

Grace-nek megvolt az oka, hogy távolságtartó és elérhetetlen legyen. Az apja nem becsülte túl sokra, az anyja meg mindig megtartotta a három lépés távolságot. Bár szerette a testvéreit, akik viszonozták szeretét, kislánykorában nem állt túl közel hozzájuk. Mintha nem is lett volna helye közöttük. Mégis, kik voltak ezek az emberek, akik között a gyerekkorát töltötte? Egyszer azt mesélte, hogy arra gondolt, talán örökbe fogadták.

Light_House>!

Az 1950-es évek elején a hercegre várt az a feladat, hogy felrázza álmából Monacót. A látszat ellenére ebben a gyönyörű hercegségben is volt mit fejleszteni. Rainier herceg sofőrje a legtöbbször igyekezett elkerülni ezeket a helyeket, de a herceg hagyományos módon, minden évben körbejárta a tiltott territóriumokat. Minden év első munkanapján Rainier beszállt az egyik alkalmazott autójába, és végigjárta azokat a helyeket, ahol a monacói munkásemberek laktak. Útközben megjegyezte, hol hiányoznak az útjelző táblák, hol melyik háztető ment tönkre, melyik családnak van szüksége segítségre. Mindig gondoskodott róla, hogy a kevésbé szerencsés monacóiak profitáljanak a látogatásából.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert K. Massie: Nagy Péter élete és kora
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő
Sonya Newland: Császárok, királyok és királynők
Carolly Erickson: II. Erzsébet
Robert K. Massie: A Romanovok
Amanda Foreman: A hercegnő
Art Spiegelman: A teljes Maus
Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok
Laura Hillenbrand: Rendíthetetlen
Barbara W. Tuchman: Távoli tükör