The ​Treason of Isengard (The History of Middle-earth 7.) 3 csillagozás

J. R. R. Tolkien: The Treason of Isengard

The Treason of Isengard continues the account of the creation of The Lord of the Rings started in the earlier volume, The Return of the Shadow. It traces the great expansion of the tale into new lands and new peoples south and east of the Misty Mountains: the emergence of Lothlórien, of Ents of the Riders of Rohan, and of Saruman and White in the fortress of Isengard. In brief outlines and pencilled drafts dashed down on scraps of paper are seen the first entry of Galadriel, the earliest ideas of the history of Gondor, and the original meeting of Aragorn and Éowyn, its significance destined to be wholly transformed.

The book also contains a full account of the original map which was to be the basis of the emerging geography of Middle-earth; and an appendix examines the Runic alphabets, with illustrations of the forms and an analysis of the Runes used in the Book of Mazarbul found beside Balin's tomb in Moria.

Eredeti megjelenés éve: 1989

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2002
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780261102200

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
J. R. R. Tolkien: The Treason of Isengard

Van igazság a földön Középföldén! Akárhányszor olvasom újra A Gyűrűk Urát, mindig azon szurkolok, hogy Éowyn és Aragorn jöjjenek össze. Ez eddig egyszer sem történt meg, de legközelebb nyugodt mosollyal nézem majd végig a vagány dúnadán és a vitorlahímezgető soccer mom (szerintem érthetetlen) románcát, tudván, hogy egy alternatív univerzumban* Éowyn a befutó.
Én nem tudom, mi ez a dolog Moriával és velem, de akárhányszor és akármilyen formában olvasok róla, mindig ugyanaz a borzongató atmoszféra telepszik rám, mint akkor először, *fejszámol* 22 éve. Akkor is, ha a történet szét van szabdalva darabokra, töredékes, nyolc verzióban létezik és az eleje az egyik kötetben van, a vége meg a másikban. A könyv végén, Mazarbul könyvének „reprodukciójánál” kis híján lepipiltem a bokám, annak dacára, hogy se a törprúnákat nem tudom elolvasni, se az óangol szavakat nem ismerem. Nem tudok mit tenni.
Aztán az a megvilágosodás is ért, hogy nem azok az igazi nerdök, akik Chewbaccának öltözve sátraznak egy hétig egy filmbemutatóra várva, nem is az, aki saját szórakoztatására kitalál egy világot és annak történelmét, hanem az, aki ehhez még méretarányos térképeket is rajzol és kidolgozza, hogy a kitalált írásmódjai egyikében a kitalált népcsoport hogyan jelöli a kitalált nyelv abszolút valós hangmódosulatait aszerint, hogy nazálisan ejtették-e vagy sem. Tolkien az ő-s-n-e-r-d. Látjátok, ez történik, ha valaki tudományosan ír fikciót.

*Tulajdonképpen egy alternatív univerzum alternatív univerzumában…

>!
HarperCollins, London, 2002
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780261102200
7 hozzászólás
KatieV I>!
J. R. R. Tolkien: The Treason of Isengard

Még több random infó, ami után tuti, hogy előbb-utóbb újraolvasom majd A Gyűrűk Urát, és tuti, hogy egész más élmény lesz, mint eddig.


A sorozat következő kötete

The History of Middle-earth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Christo: To Kill a Kingdom
William Morris: The Water of the Wondrous Isles
Roshani Chokshi: A Crown of Wishes
Alex Lidell: Mistake of Magic
Kylie Quillinan: Fey
Sara C. Roethle: The Melted Sea
Catherynne M. Valente: The Folded World
Breeana Shields: Poison's Kiss
Jay Kristoff: Stormdancer
Danielle L. Jensen: Stolen Songbird