The ​Shaping of Middle-earth (The History of Middle-earth 4.) 4 csillagozás

J. R. R. Tolkien: The Shaping of Middle-earth J. R. R. Tolkien: The Shaping of Middle-earth J. R. R. Tolkien: The Shaping of Middle-earth J. R. R. Tolkien: The Shaping of Middle-earth

THE ​HISTORY OF MIDDLE-EARTH
Poems and prose, maps and chronologies, detours and diversions along the road to Middle-earth . . . Christopher Tolkien has gathered archival materials that his late father, J. R. R. Tolkien, used to create the world and the history behind his classic stories.
THE EVOLUTION OF A WORLD
This fourth volume of The History of Middle-earth presents early versions of those first tales, from the creation myth to the fall of Morgoth. Writings include a chronology of the events in Beleriand, the first Silmarillion map, and the only known description of the physical nature of Middle-earth's universe. Detailed annotations highlight changes ranging from the spelling of Elvish names to pivotal emendations whose effects reach even to the war of the ring.
The Shaping of Middle-earth presents a solid framework by which to trace the development of the early lore of Middle-earth. It is a truly indispensable reference work for those familiar with… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1986

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2002
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780261102187
>!
400 oldal · ISBN: 0261102184
>!
Del Rey, New York, 1995
480 oldal · ISBN: 0345400437

1 további kiadás


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
J. R. R. Tolkien: The Shaping of Middle-earth

Jelen pillanatban az „Olvastad a Szilmarilokat?” kérdésre azt a választ tudom adni, hogy igen, x-szer, és még öt alternatív verzióban. Nem viccelek. Volt, ugye, az [[http://moly.hu/konyvek/j-r-r-tolkien-the-history-of-middle-earth-1-the-book-of-lost-tales-part-1|első két kötet]], ami egy narratív kerettörténetbe helyezett ősmitológiai szöveg, aztán a [[http://moly.hu/konyvek/j-r-r-tolkien-the-history-of-middle-earth-3-the-lays-of-beleriand|harmadikban]] voltak az alliteráló költemények és társaik, és most ebben van két alternatív, korai verzió, plusz még a végén kb. ugyanez, csak évszámok szerint lebontva, vázlatosan. És amelett, hogy „a kevesebb néha több” alapon minél többször olvasom, annál kevésbé ismerem ki magam az egészben, az az igazság, hogy most totál nem erre számítottam, ugyanis a kötet címe nem Yet Another Bunch of Alternate Silmarillion Versions with a 10-page Extra on the Shaping of Middle-earth, holott az találóbb lett volna. Abbéli aggodalmam folytán, hogy rám talál szakadni az ég, nem írom le explicite, hogy „ezt most untam”, de ezt most untam. Kivéve azt a 10 oldalt a kozmológiáról, mert az tényleg nagyon izgalmas volt.

És kövezzetek meg, de az óangol szövegeket átugrottam.

>!
HarperCollins, London, 2002
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780261102187
FitzwilliamDarcy667>!
J. R. R. Tolkien: The Shaping of Middle-earth

Már annyi mindent olvastam én is Tolkientől hogy összefolyik a sok dolog, ebben is volt olyan rész amit már ovlastam és már harmadjára jön velem szembe. Ez annyira nem baj mert még mindig nagyon élvezetes olvasni ahogy Christopher gyűjtötte rendszerezte és összehasonlította a különböző verziókat, illetve a saját kis elemzéseit, gondolatmenetét, találgatásait is nagyon jó olvasni. Ebben a részben sokkal több viszont az ilyen rész. Nincs benne annyi történet vagy történetdarab sokkal inkább Christopher elemzéseit olvashatjuk mintsem Tolkien írásait. Engem már az lenyűgöz ami megjelent rendesen könyv formában, de ez a rengeteg történet és történelem amit Tolkien megalkotott végképp ámulatba ejtő, nem is csoda hogy nem tudja konzisztensen elnevezni a szereplőket. Ha egyszer valahol meggondolta magát vagy hirtelen jobb név jutott eszébe rengeteg helyen kellett volna átírnia. Hiába sikerült néhány helyen jópár helyen megmaradt az eredeti név és ennek ksözönhetően még jobban lehet követni a fejlődést. Összességében szolid kötet a mínusz egy csillag csak annak szól hogy kevesebb az eredeti történet és több az elemzés, de ez nem von le semmit a könyv értékéből.

KatieV I>!
J. R. R. Tolkien: The Shaping of Middle-earth

Tömény, de ha az embernek rááll az agya, nagyon élvezetes. Tolkien újra meg újra meg tudja lepni az embert, főleg az óangol nyelvtudásával és az ezzel kapcsolatos állandó szöszmötöléssel/javítgatással. (És igen, összevissza olvasom a sorozat köteteit; éljen a szakdolgozat.)

Gedi>!
J. R. R. Tolkien: The Shaping of Middle-earth

Egyszer valaki igazán lefordíthatná a 12 részes sorozat 3-12. részét is. Majd én, ha más nem :D "Átlag"olvasónak nem adnám, de a többezer (?) Tolkien fannak, akik újabb és újabb részletek után kutatnak, szemszáj-inger. Kár, hogy itthon nehéz és/vagy drága beszerezni.


A sorozat következő kötete

The History of Middle-earth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Christo: To Kill a Kingdom
William Morris: The Water of the Wondrous Isles
Roshani Chokshi: A Crown of Wishes
Alex Lidell: Mistake of Magic
Kylie Quillinan: Fey
Sara C. Roethle: The Melted Sea
Catherynne M. Valente: The Folded World
Breeana Shields: Poison's Kiss
Jay Kristoff: Stormdancer
Danielle L. Jensen: Stolen Songbird