The ​Return of the Shadow (The History of Middle-earth 6.) 2 csillagozás

J. R. R. Tolkien: The Return of the Shadow

The ​Return of the Shadow is the story of the first part of the history of the creation of The Lord of the Rings, a fascinating study of Tolkien’s great masterpiece, from its inception to the end of the first volume, The Fellowship of the Ring.

In The Return of the Shadow (the abandoned title of the first volume of _The Lord of the Rings) we see how Bilbo’s magic ring evolved into the supremely dangerous Ruling Ring of the Dark Lord; and the precise, and astonishingly unforeseen, moment when a Black Rider first rode in to the Shire. The character of the hobbit called Trotter (afterwards Strider or Aragorn) is developed, though his true identity seems to be an insouluble problem. Frodo’s companions undergo many changes of name and personality; and other major figures appear in unfamiliar guises: a sinister Treebeard, in league with the enemy, and a feocious, malevolent Farmer Maggot.

The book comes complete with reproductions of… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1988

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2002
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 261102249
>!
HarperCollins, London, 2002
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780261102248

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
J. R. R. Tolkien: The Return of the Shadow

Mestermű in the making. Ha azt mondom, iszonyat érdekes volt látni, ahogy egy szimpla ötlet (t.i. hogy folytassuk A babót) kibontja a szárnyait és nemcsak hogy történet kerekedik belőle, de addig bonyolódik, amíg magán túlnőve hasítja az irodalom egét, mint kilenc dühös nazgûl*, akkor az nem adja vissza az élményt. Ez amolyan „rendezői változat”, alternatív jelenetekkel és mindennel, ami a töltőtollon kifér, A Gyűrűk Ura evolúciója a maga zsákutcáival** és csavaros mellékágaival. És ó, hogy elolvasnám azt a (soha meg nem született) teljes verziót is, ahol Vándor egy hobbit, aki évekkel azelőtt Bilbó példájára otthagyta a Megyét, és amiben a gonosz Szilszakáll foglyul ejti Gandalfot!
Ez a könyv – illetve hát nem ez a könyv, hanem A Gyűrűk Ura – azon kevés példák egyike, amikor a folytatások jók, és valószínűleg az egyetlen példa arra, amikor nemcsak megütik az első színvonalát, hanem komplexitásban, történetben és kidolgozásban egyértelműen messze túl is szárnyalják. Nekem megdöbbentő, hogy Tolkiennek semmi koncepciója nem volt, amikor leült írni, azon kívül, hogy Bilbó vagy egy másik hobbit újabb kalandra indul – és egy GyU született belőle. Elképesztő, tényleg. És a kötet végére, amikor épp csak elér a csapat Moriába, még mindig nem állt fel az a Szövetség, még mindig nincs szó Rohanról és Gondorról és Aragornról sem, pedig már fényévekkel vagyunk a „végül is ki induljon kalandra és miért” dilemmától. Látni ezt az egész folyamatot egyszerűen annyira izgalmas, hogy rögtön nyúltam a következő kötetért, és remegve várom, hogy mik derülnek ki Moriáról.
Mellékhatásként újra akarom olvasni A Gyűrűk Urát és megint hordom az Egy gyűrűmet, hagy nézzenek nerdnek.

*És barokkos hasonlatokra késztet. Bocs.
**Pl. azt el nem tudjátok képzelni, hanyadik verzióra jutottunk el addig, hogy a négy hobbit Frodó, Samu, Pippin és Trufa legyen. Tolkien nagyon szerethette a hobbitokat, mert rengeteget pepecselt ezzel. Is.

>!
HarperCollins, London, 2002
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780261102248
6 hozzászólás
KatieV I>!
J. R. R. Tolkien: The Return of the Shadow

Hát én ezt nagyon élveztem. Eddig tök nagy Tolkien-rajongónak gondoltam magam, kb. tízéves korom óta szeretem a pasas műveit, de ez a könyv annyi újat mondott, hogy hihetetlen. Aki nagyon szereti A Gyűrűk Urát, annak mindenképp ajánlott olvasmány.


A sorozat következő kötete

The History of Middle-earth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Christo: To Kill a Kingdom
William Morris: The Water of the Wondrous Isles
Roshani Chokshi: A Crown of Wishes
Alex Lidell: Mistake of Magic
Kylie Quillinan: Fey
Sara C. Roethle: The Melted Sea
Catherynne M. Valente: The Folded World
Breeana Shields: Poison's Kiss
Jay Kristoff: Stormdancer
Danielle L. Jensen: Stolen Songbird