The ​Book of Lost Tales 2 (The History of Middle-earth 2.) 4 csillagozás

J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 2 J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 2 J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 2

This second part of The Book of the Lost Tales includes the tales of Beren and Lúthien, Túrin and the Dragon, and the only full narratives of the Neclace of the Dwarves and the Fall of Gondolin. Each tales is followed by a commentary in the form of a short essay, together with the texts of associated poems, and contains extensive information on names and vocabulary in the earliest Elvish languages.

Eredeti megjelenés éve: 1984

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2011
402 oldal · ASIN: B004QWYZPO
>!
HarperCollins, London, 2002
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780261102149
>!
Grafton, 1992
386 oldal · ISBN: 0261102141

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 2

Minél többet olvasok a „háttérről”, annál kevésbé tudom, ki kicsoda, és annál inkább megdöbbent, hogy Christopher Tolkien ezt így össze tudta szedni. Elvetemülten komoly nyomozómunka áll mögötte. És még mindig emlékeztetnem kell magam, hogy ez irodalomtörténeti nyomozás, nem néptörténeti.
Vannak dolgok, amik nem változnak, pl. az, hogy már akkor is örültem, hogy Tolkien végül is elvetette a „brit eredetmonda” szálat, amikor gimiben először olvastam az Elveszett meséket. Valószínűleg azért, mert ha a tündéket az angolokhoz kellett volna kapcsolnom, az egész Középfölde dolgot pont annyira nem érezném „magaménak”, mint mondjuk a görög mitológiát. Ha viszont az a világ senkié, akkor az az enyém. A másik dolog – és itt most egy megdöbbentő és már-már szentségsértő coming-outnak lesztek tanúi, kapaszkodjatok meg –, hogy Tolkien verseit továbbra sem szeretem. (Hah, kimondtam!) Valahogy úgy vagyok vele, hogy ami működik prózában (csodálatosan működik prózában), az nem feltétlenül működik versben, illetve hogy egy prózaírónak nem feltétlenül kell a versíráshoz is értenie. Ritmikailag meg minden olyan formailag, ahogy egy versnek működnie kell, biztos, hogy működnek ezek – fogalmam sincs ezekről a formai dolgokról, de nem tudom elképzelni, hogy Tolkien nem figyel oda minden ilyen kis részletre –, de az egészben nekem túl sok a csillagfény meg a vándorlás meg az elégia vagy éppen a pátosz. (Ami persze hülyén hangzik, mert Tolkien összes prózájában csillagfény van meg vándorlás meg pátosz, de mondom, ami prózában erős, versbe szedve lehet gyenge.) Az egyetlen vers, ami tényleg nem rossz, az a Van, mi arany, bár nem fénylik…, igen, most bevallom. :)
Ezt a kötetet amúgy még nehezebben olvastam, mint az előzőt – főleg az utolsó 100 oldalt, ahol a történetekenek nincs egy kvázi kidolgozott verziója, hanem egymásnak sokszor ellentmondó töredékek vannak párhuzamba állítva, együtt, aztán külön-külön, aztán ilyen-olyan szempontból tárgyalva. Viszont most nagyon izgulok, mi lesz a következő részben, mert azt még sosem olvastam.

>!
HarperCollins, London, 2002
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780261102149
FitzwilliamDarcy667>!
J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 2

Egyfelől jobban tetszett mint az első rész,másfelől viszont helyenként alulmaradt. Tudom, hogy ez egy egész és nem ketté szedve hanem egyben kellene kezelni, de Cristopher így tagolta és a tagolás valamint a történetek elosztása is nagyon jól sikerült. Ebben a kötetben sokkal hosszabb és egész, befejezett történetek vannak, mind a három történet megjelent saját kiadásban is, nem véletlenül. Beren és Lúthien történetét már olvastam a külön kötetben ugyanúgy mint Túrin történetét, de így is érdekes volt elolvasni, hogy hogyan helyezte volna kontextusba Tolkien ezeket a meséket. A Gondolin bukása még várat magára hogy elolvassam, de az a kis ízelítő ami ebben a könyvben volt még jobban meghozta a kedvemet. Aerendel és Aelfwine története viszont annyira szétesett és keszekusza, ellentmondásokkal teli, hogy még Christopher se tudta, hogy mit kezdjen velük. A vége ezért nekem annyira nem tetszett, de a többi történet nagyon jó volt főleg így bemutatva, hogy melyik történet hogyan illeszkedik a másikhoz. Mindezek ellenére nagyon jó kis könyv és nagyon jól bemutatja az összes történetet kivéve az utolsó kettőt, amiket már nem tudott befejezni és átírni Tolkien.

KatieV I>!
J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 2

A tündeblablák nem annyira érdekelnek, de volt benne egy-két egész jó sztori is (ld. Ælfwine szerencsétlenkedése Tol Eresseán, random óangol beszúrásokkal). A legtöbbre mondjuk természetesen sok utalás van más művekben, szóval nem voltak ismeretlenek eddig sem.


Népszerű idézetek

NannyOgg P>!

Now the years fare by, and egged by Idril Tuor keepeth ever at his secret delving; but seeing that the leaguer of spies hath grown thinner Turgon dwelleth more at ease and in less fear. Yet these years are filled by Melko in the utmost ferment of labour, and all the thrall-folk of the Noldoli must dig unceasingly for metals while Melko sitteth and deviseth fires and calleth flames and smokes to come from the lower heats, nor doth he suffer any of the Noldoli to stray ever a foot from their places of bondage. Then on a time Melko assembled all his most cunning smiths and sorcerers, and of iron and flame they wrought a host of monsters such as have only at that time been seen and shall not again be till the Great End. Some were all of iron so cunningly linked that they might flow like slow rivers of metal or coil themselves around and above all obstacles before them, and these were filled in their innermost depths with the grimmest of the Orcs with scimitars and spears; others of bronze and copper were given hearts and spirits of blazing fire, and they blasted all that stood before them with the terror of their snorting or trampled whatso escaped the ardour of their breath; yet others were creatures of pure flame that writhed like ropes of molten metal, and they brought to ruin whatever fabric they came nigh, and iron and stone melted before them and became as water, and upon them rode the Balrogs in hundreds; and these were the most dire of all those monsters which Melko devised against Gondolin.

170. oldal, The Fall of Gondolin (HarperCollins, 2002)

5 hozzászólás
NannyOgg P>!

Nonetheless a large body of men and women sundered from Tuor and fared to Bad Uthwen, and there into the jaws of a monster who by the guile of Melko at Meglin's rede sat at the outer issue that none came through. But the others, led by one Legolas Greenleaf of the house of the Tree, who knew all that plain by day or by dark, and was night-sighted, made much speed over the vale for all their weariness, and halted only after a great march.

189. oldal, The Fall of Gondolin (HarperCollins, 2002)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

The History of Middle-earth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andrzej Sapkowski: The Last Wish
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Spring Dawning
Michael J. Sullivan: Percepliquis
David Gaider: The Calling
Terry Brooks: First King of Shannara
Alexandra Christo: To Kill a Kingdom
William Morris: The Water of the Wondrous Isles
Roshani Chokshi: A Crown of Wishes
Thomas Burnett Swann: The Forest of Forever
J. Gregory Keyes: The Waterborn