The ​Book of Lost Tales 1 (The History of Middle-earth 1.) 6 csillagozás

J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 1 J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 1 J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 1

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The first of a two-book set that contains the early myths and legends which led to the writing of Tolkien’s epic tale of war, The Silmarillion.

The Book of Lost Tales stands at the beginning of the entire conception of Middle-earth and Valinor for the Tales were the first form of the myths and legends that came to be called The Silmarillion. Embedded in English legend and English association, they are set in the narrative frame of a great westward voyage over the Ocean by a mariner named Eriol to the lonely Isle where the Elves dwelt; from them he learned their true history, the Lost Tales of Elfinesse. In the Tales are found the earliest accounts of Gods and Elves, Dwarves, Balrogs and Orcs; of the Silmarils and the Two Trees of Valinor; of the geography and cosmology of Tolkien’s invented world.

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2011
304 oldal · ASIN: B004Q3RMOO
>!
HarperCollins, London, 2002
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780261102224
>!
Grafton, 1991
298 oldal · ISBN: 0261102222

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 1

Asszem, ha mind a tizenkét részt elolvasom ebből a sorozatból, legalább is kezet csókolok magamnak.
Ez az a könyv, amibe előképzettség nélkül beleugrani öngyilkosság. Ide nem elég a „tízszer láttam A Gyűrűk Ura trilógia rendezői változatát és hobbitos pizsamám van”, de még a „sosem ugrom át a bevezetést a pipadohányról és kívülről tudom a függeléket” meg a „tetszett a Szilmarilok is” sem. Ahhoz, hogy Az elveszett meséket élvezni tudja az ember, és ne csak végigrágni magát rajta, azt hiszem, nem is Tolkien világa iránt kell elkötelezettnek lenni, hanem Tolkien, az író maga iránt. És, így belegondolva, az sem árt, ha kicsit kattant az ember. Azt hiszem, nincs még egy író, akinek az életművét én ennyire összetettnek, felfoghatatlannak és bámulatra méltónak találnám, úgyhogy a geek-faktor nálam biztosítja az érdeklődést. És ez már nem az a fajta érdeklődés, amit A Gyűrűk Ura függeléke vált ki, „a jaj, de szeretném tudni, milyen volt Aragorn gyermekkora” érdeklődés, ami a történetnek szól; ez az, amikor az érdekel, Tolkien hogyan, milyen lépéseken, verziókon keresztül jutott el a végleges ("végleges"…) változatokig, milyen ötleteket vetett el, miket hagyott kidolgozatlanul. Pontosan ez a kötet (sorozat) célja, és piszok jól hozza is, amit megígért.
És még így is baromi nehéz. :D Az archaikus nyelvezet, az össze-vissza névváltozatok és utalások, közbeszúrások, jegyzetek, kommentek, a különböző verziók összevetése egymással és A Szilmarilokkal… Azt hiszem, a leghosszabb idő, amikor egyhuzamban tudtam olvasni, úgy egy óra volt, aztán elkezdett zsibogni az agyam.
Azon túl, hogy ámulok és bámulok, Tolkiennak mennyi ötlete és (csodálatosabbnál csodálatosabb) története volt még a tarsolyában, valami egész másban is megerősít ez a könyv: Tolkien kivételes író volt, nemcsak azért, amit írt, hanem ahogyan írt, szenvedéllyel, szeretettel, az egész életét a történeteinek szentelve, pusztán saját és a környezete gyönyörűségére, nem pedig az eladási listák élére való kerülés reményében.
Christopher Tolkiennak pedig vastaps és minden őszinte elismerésem, hogy át- meg átjavított, kaotikus jegyzetfüzetekből és sajtpapírra írott vázlatokból összehozott egy ennyire jól átlátható, aprólékos, a lehetőségekhez képest leegyszerűsített tanulmányt. Ez majdnem akkora munka lehetett, mint kitalálni az egészet. Majdnem.

5 hozzászólás
AOD>!
J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 1

Tisztára elvetemültnek érzem magam mikor belekezdek egy Tolkien könyvbe. Miért? Mert olyan mintha történelem tankönyvet olvasnék, és azt nem sokan forgatják hobbiból. Bár a valódi törikönyvek lettek volna ilyen módon megírva! Már nem először olvasom ezeket a köteteket, és higgyétek el, nem vagyok egy újraolvasós típus egyébként. Az események sosem pörögnek, inkább komótosan csordogálnak a medrükben. Viszont ez a meder egy olyan varázslatos hely, ami egyetlen oldal után beszippant és letehetetlenné teszi még a csekély cselekményű fejezeteket is. Messziről pataknak látszik, de közelebb hajolva egy nagy folyam, aminek a sodrásából nem lehet kievickélni egykönnyen. Nem tudom eleget dicsérni az író fantáziáját, a csodálatosan festett képeket és érzelmeket, melyek mindig hatalmukba kerítenek.
Ebből a kötetből a kedvenceim az Ainuk muzsikája (The Music of the Ainur) és A Nap és a Hold meséje (The Tale of the Sun and Moon).

FitzwilliamDarcy667>!
J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 1

Elsőre kicsit furcsa volt, mert a többi könyv amit Tolkientől olvastam minden kerek egész volt. Ez a könyv viszont nagyon szétesettnek tűnhet, de ahogy halad vele az ember ez is szépen összeáll és nagyon nagy tisztelet Christopher felé, hogy ezt így összeszedte értelmezte, konteksztusba helyezte és egy értelmes valamit formált belőle. A kommentek időnként kicsit bő lére voltak eresztve, viszont nagyon jó volt látni, hogy milyen változásokon ment át egy-egy történet és még így se sikerült mindent befejeznie és megírnia Tolkiennek. És pont ezért jó, hogy van ez a könyv mert különben sohase láthattuk/olvashattuk volna ezeket a történeteket ilyen formában.

Glavar>!
J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 1

Érdekes volt benne a Szilmarilokra utaló jeleket keresni, a különbségeket nézegetni. Nagy kedvenc belőle a Turambaros történet, és Tevildo. :)

KatieV I>!
J. R. R. Tolkien: The Book of Lost Tales 1

Tolkien mennyit szöszmötölhetett ezzel…
Aelfwine már itt is befigyel a random óangolságaival. Plusz a tündék, akik alighogy megjelennek, máris borzasztóak, de legalább a nyelvük szép. Christopher dumája pedig még mindig rém unalmas.


Népszerű idézetek

NannyOgg P>!

There brooded Fëanor bitter thoughts, till his brain grew dazed by the black vapours of his heart, […].

150. oldal, The Theft of Melko (HarperCollins, 2002)

NannyOgg P>!

    For here is heartsease still, and deep content,
Though sadness haunt the Land of withered Elms
(Alalminórë in the Faery Realms);
    And making music still in sweet lament
The Elves here holy and immortal dwell,
And on the stones and trees there lies a spell.

39. oldal, "Kortirion among the Trees", The Cottage of Lost Play (HarperCollins, 2002)

NannyOgg P>!

Then sea-longing gripped Ottor Wæfre: he was a son of Eärendel, born under his beam. If a beam from Eärendel falls on a child new-born he becomes 'a child of Eärendel' and a wanderer.

24. oldal, The Cottage of Lost Play (HarperCollins, 2002)


A sorozat következő kötete

The History of Middle-earth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andrzej Sapkowski: The Last Wish
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Spring Dawning
Michael J. Sullivan: Percepliquis
David Gaider: The Calling
Terry Brooks: First King of Shannara
Alexandra Christo: To Kill a Kingdom
William Morris: The Water of the Wondrous Isles
Roshani Chokshi: A Crown of Wishes
Thomas Burnett Swann: The Forest of Forever
J. Gregory Keyes: The Waterborn