Letters ​from Father Christmas 11 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Letters from Father Christmas J. R. R. Tolkien: Letters from Father Christmas J. R. R. Tolkien: Letters from Father Christmas J. R. R. Tolkien: Letters from Father Christmas

Every ​December an envelope bearing a stamp from the North Pole would arrive for J.R.R.Tolkien's children. Inside would be a letter in strange spidery handwriting and a beautiful coloured drawing or some sketches. The letters were from Father Christmas. They told wonderful tales of life at the North Pole: how all the reindeer got loose and scattered presents all over the place; how the accident-prone Polar Bear climbed the North Pole and fell through the roof of Father Christmas's house into the dining-room; how he broke the Moon into four pieces and made the Man in it fall into the back garden; how there were wars with the troublesome horde of goblins who lived in the caves beneath the house! Sometimes the Polar Bear would scrawl a note, and sometimes Ilbereth the Elf would write in his elegant flowing script, adding yet more life and humour to the stories. No reader, young or old, can fail to be charmed by the inventiveness and 'authenticity' of Tolkien's Letters from Father… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
HarperCollins, London, UK, 2012
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780007463374
>!
HarperCollins, London, 2010
100 oldal · ISBN: 9780062082343
>!
HarperCollins, London, 2009
160 oldal · ISBN: 9780007280490

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
littlelinda P
J. R. R. Tolkien: Letters from Father Christmas

Irigylem a Tolkien gyerekeket (akik már jó ideje nem gyerekek), hogy több, mint 20 éven keresztül leveleket kaptak Father Christmastől, és válaszokat is írtak. A levelek nagyon aranyosak voltak, biztos vagyok benne, hogy gyerekként óriási dolog lehet karácsonykor (vagy pár hónappal előtte) leveleket kapni az Északi-sarkról. Kifejezetten édes ötlet volt, hogy minden karakternek másmilyen volt a kézírása; Father Christmas mellett természetesen a jegesmaci volt a legjobb :)
Ami nekem kicsit fura volt – és ezért a fél csillag levonás –, hogy ezek a levelek annyira bensőségesek és a Tolkien gyerekeknek szántak voltak, hogy betolakodónak éreztem magamat, amiért elolvatam őket. Az pedig kifejezetten elszomorított, hogy ahogy teltek az évek, a címzettek között mindig egyel kevsebb Tolkien gyerek neve szerepelt, és hogy az 1939-es évtől mindegyik levélben megjelenik a világháború. Ettől függetlenül a levelek gyönyörűen voltak megírva, a betűk és a borítékok gyönyörűen díszítve és a rajzolt képek is szépségesek voltak. Mégis, Christopher Tolkien helyében nem adtam volna ki ezeket a leveleket, hanem megtartottam volna magamnak, örökre.

>!
HarperCollins, London, UK, 2012
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780007463374
>!
Luca87 I
J. R. R. Tolkien: Letters from Father Christmas

Nagyon megható ez a könyv. Izgalmas adalék ahhoz, milyen ember volt Tolkien, és szerintem annyira szép, hogy így szerette a gyerekeit. Persze azért egy normális szülő így van ezzel, de abból, hogy kialakította a Mikulás levele című hagyományt, és 23 éven át fenntartotta, nagyon erősen érezni a gyerekei iránti szeretetét. Már magában a szöveg is, de az is, hogy a Mikulásnak és a jegesmedvének is saját írásképe van (szerettem az eredeti levelekről készült fotókat böngészni), na de azok a gyönyörű rajzok… Az is szuper, hogy a levelek nemcsak szórakoztatnak, hanem tájékoztatnak is pl. az északi fényről meg a téli sötétről.

A koboldháborúkon kicsit mosolyogtam, ej, ej, ez a Tolkien nem hazudtolta meg magát :) Az Északi-sark biztos, hogy határos Középföldével.

Szerettem a jegesmedvét meg a csínyeit és ügyetlenkedéseit, nem lep meg, hogy a gyerekek is.

A háború alatti levelek kicsit nyomott hangulatúak, nem is csoda – szörnyű lehetett úgy ünnepelni a karácsonyt évről évre, hogy még mindig tart a világégés, még mindig, mintha sosem akarna véget érni.

Nekem szomorú volt, ahogy egyre kevesebb gyereket szólít meg a négyből a Mikulás, bár természetes, a karácsonyi csoda előbb-utóbb átalakul. De az utolsó levél ettől még pont olyan szomorú, mint a Micimackó és a Pán Péter vége – valahol lehangoló, hogy egyszer mindenkinek fel kell nőnie.

Remélem, a gyerekek nagyra értékelték az apjukat, és az örökösöknek örök hála, hogy közkinccsé tették a leveleket. Nem tudom, Tolkien halála után a gyerekei olvasgatták-e őket, de ha igen, az nem lehetett könnyű lelkileg, hiába kötődhetett hozzájuk ezer szép emlékük, vagy hát éppen azèrt.

>!
syil
J. R. R. Tolkien: Letters from Father Christmas

Nem tudom, milyen lehetett Tolkien-gyereknek lenni, de az biztos, hogy karácsony körül nagyon jó! Mert kicsi vagy már nagyobbacska, a Tolkien-gyerekek minden évben kaptak egy levelet a Télapótól. Gyönyörű, kézzel írt levelek, és csodálatos rajzok. Nagyon örülök, hogy kiadták ezt a könyvecskét, hogy mi is részesülhessünk ebben a kis darab karácsonyi csodában. A könyvet olvasva magam is gyerek lettem megint, aki örömmel hallgatja az Északi-sarkon történteket, a jegedmedvék csetlés-botlását es az egyre bővülő társaság kalandjait. Minden örök gyereknek nagyon ajánlom, akárcsak nézegetni a gyönyörű rajzokat. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Pratchett: Father Christmas's Fake Beard
Alan Alexander Milne: Once On A Time
Tim Burton: The Nightmare Before Christmas
E. T. A. Hoffmann: The Nutcracker
Holly Webb: Sam the Stolen Puppy
Lewis Carroll: Through the Looking-Glass
Eva Ibbotson: Which Witch?
Neil Gaiman: Fortunately, the Milk
Cressida Cowell: How to Twist a Dragon's Tale
Neil Gaiman: Coraline (angol)