Értékelések 259

medizonka>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Így karácsony elmúltával is érdemes volt elolvasni ezt a kedves, hangulatos és szépen kivitelezett történetet, hiszen a mondanivalója örök. A mesékbe ágyazott szülői szeret nagyon megható , ahogy Tolkien mítoszt alkot a gyermekei karácsonyi csodavárása köré. A levelek hol humorosak, hol szomorúbbak, de mindig fenntartják az érdeklődést, hogy az olvasó várja a folytatást. Úgy meséli el Karácsony apó történeteit levél formájában, hogy szinte az olvasó lesz az ötödik gyermek, aki várja a történet folytatását. A korabeli borítékok, illusztrációk méltóképpen egészítik ki a történeteket. Egyedi találkozása páratlan fantáziának, a mély odaadó szeretnek és az igényes mesélőkedvnek. Azt hiszem valami nagyon – nagyon fantasztikus dolog lehetett Tolkien-gyereknek lenni.

havaska >!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nagyon kedves levelek. A kulonlegessege, hogy Tolkien a sajat gyerekeinek irta a leveleket 1920-43 kozott meg sokkal kedvesebbe teszi a tortenetet.

A konyv elso fele olyan semmilyen, Karacsony apo elfoglalt, sok ajandekot kell elvinnie, de orul, hogy a gyerekeknek oromet szerezhet.
Aztan ahogy egyre jobban cseperednek a gyerekek, a levelek is ugy lesznek hosszabbak, tortenet-szeruek. A koboldok ellleni haboru zsenialis otlet.

Jegesmedve a legvidamabb karakter, mindig megmosolyogtattak a beszurdalt mondataival, huncut jatekaival.

Lahara IP>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Kicsit furcsának találtam, hogy a Jegesmedve olyan szörnyen sovány a képeket, de biztos azért, mert sokat dolgozik.

szélcsengő>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Sejtelmem sem volt, hogy micsoda gyöngyszem lapul a polcomon! Annak idején leginkább Tolkien miatt vettem meg, bár a háttértörténete is tetszett, de ha tudtam volna, hogy milyen lélekmelegítő, vicces, és bájos könyv is ez, korábban elolvasom.
Karácsony apó kezdeti rövidke üdvözletei és jókívánságai után, egyre bonyolultabbá válnak a levelek, ahogy a gyerekek is nőnek, úgy válik egyre szerteágazóbbá a történet. Így a sok-sok levél végül egy csodálatos mesévé szövődik.
Tolkien precizitása elképesztő! Reszketeg kézírás (hiszen Karácsony apó nagyon öreg), iniciálék, több színnel írt sorok, hogy érdekesebb legyen a gyerekek számára, csodaszép rajzok. Újabb és újabb szereplők, Jegesmedve, aztán a rokonsága, Hóember, a rénszarvasok és a manók humoros, bájos és szeretetteljes történetei.
Eddig is tudtam, hogy Tolkien zseni volt, varázslatos képzelőerővel, de most beleláthattam a családi életébe is, emiatt a könyv csak még bensőségesebb.
Már az első levelek olvasásakor éreztem, hogy ez egy nagyon különleges könyv, aztán húztam az olvasást amennyire csak tudtam, mert nem akartam, hogy véget érjen. Amikor csak a kezembe vettem, mosolyt csalt az arcomra! Biztos, hogy újraolvasom!!!
A kiadás csodaszép, nagyon szerettem böngészni az eredeti leveleket, nézegetni a rajzokat. A szöveg fordítása itt-ott pontatlan, de ettől csak még érdekesebb volt az eredeti olvasása. Bár, ahogy nő a levelek terjedelme, úgy egyre nehezebb kisilabizálni az apróbetűs kézírást.
Ez a könyv egy igazi kincs, gyereknek, felnőttnek egyaránt igazi öröm olvasni és általa hangolódni a karácsonyi ünnepekre!

kizabella>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Gyönyörű ez a kötet. Ritkán olvasok olyan könyvet, amelyben az illusztrációk jobban elvarázsolnak, mint a történet. A levelek is nagyon jók, de a „tálalás”! Boldog karácsonyaik lehettek a Tolkien gyerekeknek. Eddig mint írót tiszteltem Tolkien-t, de most már az apát is. Jegesmedve karaktere nagyon jól sikerült. Imádtam ezt a csetlő-botló, de jóságos figurát.

vertetics_adam P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Először is néhány szót a kiadványról (Magvető, 2020). Egyszerűen gyönyörű. A Magvetőtől megszokott minőségi keménykötés, a szokásosnál vastagabb fényes papír, és az összes magyar fordításban megjelenő levél eredeti képe, a mellékelt rajzzal illetve borítékkal, színesben. Igényes kidolgozás, szívet melengető minőség.

És a külcsín mellett a belbecs is remekbe szabott: Tolkien, az igazi mesemondó, ezúttal is mesél. Először még csak Karácsony apó jelenik meg, majd folyamatosan újabb és újabb “karakterekkel” bővíti a történetet, és teszi egyre szerteágazóbbá az Északi sark világát. És amellett, hogy kibővíti ezt a világot, és egyre részletgazdagabbá teszi, nem feledkezik meg a levelek megszemélyesítéséről sem: folyamatosan reflektál a felnövő gyermekeire, valamint az éppen aktuálisan az adott évben Karácsony apó által szállított ajándékokra is. (És sajnos egy ponton túl megjelenik a második világháború is mint a levelek háttere, és azokról sem hallgat. Azok a levelek már kissé borongósabb hangulatúak.)

Hangulatos, rövidke kis kötet. Bár a kidolgozás módja miatt nem gyors olvasmány, hiszen az ember gyakran veszi észre azon magát, hogy folyamatosan bogarássza az eredeti angol nyelvű leveleket a színes képeken. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Pálma_Váradi >!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nem gondoltam hogy ez a könyv ennyire tetszeni fog , de sokkal izgalmasabb volt mint amire számítottam, és ráadásul tele volt bájos szereplőkkel és történetekkel (a Jegesmedve volt a kedvencem)

Holdi_Boszi>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Élmény volt olvasni ezeket a leveleket. Hogy olyan sok év alatt felnőttek a gyerekek. Boldog voltam mikor olvastam ezt a könyvet, viszont egy kis szomorúság is beférkőzött a szívembe, mivel érezhettük ahogy a gyerekek felnőnek, egyedül kezdenek élni.
Többet nem is tudok most írni erről a kis könyvről, csak annyit hogy Tolkien egy hatalmas író és ezt a könyvet is örömmel olvastam. :)