22. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
39. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Karácsonyi ​levelek 470 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatásai utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ebben a könyvben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Magvető, Budapest, 2020
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438833 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien
>!
Magvető, Budapest, 2019
192 oldal · ISBN: 9789631439304 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien
>!
Magvető, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438833 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien

1 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Nagy Jegesmedve (Karhu) · Karácsony Miklós apó


Kedvencelte 54

Most olvassa 30

Várólistára tette 270

Kívánságlistára tette 393

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Klodette>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Eddig is szerettem J. R. R. Tolkien munkásságát, hiszen A Gyűrűk ura igazi klasszikus alapmű számomra is, ráadásul le a kalappal az író előtt, hogy mennyi mindenkire hatással volt.
Habár Középfölde világa teljesen elvarázsolt, sosem avattam az ott játszódó történeteket a kedvenceimmé, viszont a Karácsonyi levelek című könyvét annyira imádtam, annyira elvarázsolt, hogy rögtön, még nagyobb rajongással kezdem tekinteni a szerzőre.
Tisztában vagyok vele, hogy megkésve kezdtem hozzá a történethez, hiszen a Karácsony már rég elmúlt, de olvasás közben rögtön rájöttem, hogy a mondanivalója mindig aktuális és persze roppant szórakoztató, szívmelengető és kedves kis olvasmánynak bizonyult.
Arra is rájöttem, hogy kimondottan szeretem a levélregényeket, hiszen olvastatják magukat, nagyon jó tempóban lehet velük haladni, érdekesek és lenyűgözőek.
A Karácsonyi levelek elsősorban mese, hiszen Tolkien 23 éven keresztül, minden évben – Karácsony előtt és az ünnepek közben – küldte őket a saját gyermekeinek, mégis úgy éreztem, hogy nem csak nekem szólnak, hanem mindenkinek.
Sokat nevettem, jó kedvre derített és még így február elején is visszahozta azt a megismételhetetlenül egyedi, ünnepi hangulatot, amit úgy imádok.
Tolkien természetesen hozta a formáját és komplett mitológiát teremtett Karácsony Miklós apó jól ismert mítosza köré.
Voltak benne háborúk, veszteségek, sok-sok új és régi szereplő, valamint többféle kitalált nyelv és persze megannyi kaland, tanulság is.
A kedvenc szereplőm egyértelműen Karhu, vagyis Jegesmedve volt, aki minden lében kanál, csetlő-botló, jót akaró, de mindig bajt keverő stílusával Froclira, a keverék labradoromra emlékeztetett. :)

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/02/konyvkritik…

Márk_2011>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

23 év és közben felnőttek a gyerekek! Mosolyogtam, és szomorú is voltam, hogy először csak John,aztán már Michael, Christopher, levelei, és zokniai is elmaradtak! A kis Priscilla az egyetlen kislánya aki a legtovább hisz, mivel ő a legkisebb. Bizony a gyerekek felnőnek, a varázslat elszáll. Én mégis boldogan olvastam a sorokat. Karácsonykor újra átélem majd ezt a csodát.

Gorkie>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Ami azonnal feltűnt, amint kézbe vettem, az maga a kiadás minősége. Gratulálok a kiadónak, a kemény borító strapabíró, a lapok vastagok, fényesek és színesek. Jó súlya is van. :)

A kötet gyönyörű, imádtam az eredeti leveleket, borítékokat, illusztrációkat. Jó volt elidőzni rajtuk olvasás közben.

Maga az ötlet, hogy minden évben leveleket kapjanak a gyerekek, és a kivitelezése zseniális. Ahogy nőttek a gyerekek úgy változott a történet, a téma, az összetettség, egyre több lett a szereplő. Imádtam Medvét. :))
Megfigyelhető, mikor érkezett új csaladtag és mikor nőtt ki 1-1 gyermek ebből a korból. Még időnként a világban történő eseményeket is belecsempészte Tolkien.

A kis levelek tartalma nagyon aranyos volt, néhol jókat mosolyogtam és mindig kíváncsian vártam a következőt.

Kétségtelen, hogy Tolkien fantáziája határtalan. Örülök, hogy olvasgattam, ezt a könyvet is.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632665535 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien
2 hozzászólás
dontpanic P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Már a korábbi értékelésekben elmondták, miért is cuki és szívmelengető ez a kötet.
Tolkien húsz éven át írta a leveleket Karácsony apó nevében a gyerekeinek, amik aztán rejtélyes módon megjelentek a kandallópárkányon vagy éppen a postás kézbesítette őket december folyamán.

Én elsősorban nem is emiatt szerettem a kötetet, hanem azért, mert Tolkien itt sem tudott kibújni a bőréből.
Ő csak úgy tudott történetet mesélni, legyen az egy kedves karácsonyi kaland a gyerekei számára, ha „mitológiát” gyárt mögé. Ahogy teltek az évek, úgy kerekedett az egyszerű alapötletből epikus mese: olyasmik derültek ki, hogy volt régen Nagy Koboldháború, vagy Karácsony apónak van egy kürtje, aminek neve is van (hogyne lenne, ráadásul milyen szép: Szélsugár – Windbeam).
Előkerülnek koboldábécék is, saját betűkészlettel, a végén még egy epikus verset is olvashatunk, illetve a medvebocsok és manók nevei is jellegzetesen tolkieniek. (Ilbereth – most komolyan, mondjátok, hogy nem lehetne egy tünde Völgyzugolyban.)

A kedvencem talán mégis az volt, hogy a Hóember Karácsony apó kertésze. Egyrészt az Északi-sarkon nyilván nélkülözhetetlenek a kertészek :P, másrészt meg na. A kertészek fontosak, ezt A Gyűrűk Ura óta tudjuk. :))

Nagyon szép kötet, örülök, hogy belekerültek az eredeti levelek is, a rajzok pedig egyenesen zseniálisak, Tolkiennak ehhez is nagy tehetsége volt, jó, hogy itt ebből többet is kaphattunk.

robinson P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Varázslatos, szívmelengető olvasmány, és igényesen szép a kivitele a könyvnek. Mondanom sem kell, hogy maga a könyv egy mestermű, amelyet érdemes elolvasni, és talán nem csak így karácsony táján.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/karacsonyi-levelek.html

Milli88 P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Én is szeretnék ilyen csodálatos leveleket kapni karácsonykor. Az időt és a nehézségeket eltekintve fantasztikus dolog lehetett Tolkien gyermeknek lenni. A történet a maga aranyosságával mégis elmeséli a kor nehézségeit, de mindig csempészik bele egy kis vidámságot és boldogságot.
Jegesmedve fantasztikus figura. Imádtam a csetléseit, a beszólásait. És, hogy neki külön ABC-je van. Zseniális! :D
Az illusztrációk elképesztően szépek. Az a fantázia világ, amit Tolkien felépített a gyermekei számára bámulatosan összetett és hatalmas szeretetről árulkodik.
Úgy érzem, hogy mostantól kezdve megvan az állandó karácsonyi olvasmányom. :)

Csilla555 P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Sokan méltatták már ezt a könyvet. Dicsérték a megjelenését, magát az ötletet, a rajzokat, az eredeti leveleket, azok tartalmát és humorát. Én ezekhez már hozzátenni sokat nem tudok. Talán csak annyit, hogy engem mindezeken felül még a sorokból áradó szülői szeretet fogott meg.
Ez a levélregény egyszerre vicces és megható. Kedves és szeretet teljes. Nagyon jót tett a lelkemnek különösen most, advent időszakában
Ajánlom azoknak, akik karácsonyi hangulatba szeretnék öltöztetni a lelküket, de azoknak is akik velem együtt most ismerkednek Tolkiennel.
Újraolvasásra ítélve, minden évben karácsony tájékán.

gybarbii P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

A Tolkien családban biztos nagyon különleges hangulata lehetett a karácsonynak és a készülődésnek. :) És mennyi figyelmességre és kreativitásra vall, hogy J.R.R. még a karácsonyi levelekre is időt szakított minden évben. Ha valaki garantálná, hogy még ma is ilyen levelek érkeznének a Szikla-házból, biztosan újra tollat ragadnék! :)
Imádtam a kis történeteket, Karácsony apó nagyon viccesen foglalta össze az északi-sarki kalamajkákat, a rajzok pedig csudaszépek voltak. Bár az azért igen sajnálatos, hogy a háború szörnyűségei még az Északi-sarkon is érződtek… :(
Maga a könyv is gyönyörű szép, tetszik, hogy az eredeti levelek is helyet kaptak benne, így aztán tényleg órákat lehet eltölteni a nézelődéssel, vizsgálódással. :)
És majdnem elfelejtettem! Mennyire klassz már, hogy Karácsony apó még A hobbitról is tud! :)

1 hozzászólás
Lorenza_Pellegrini>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nekem ez a legszebb karácsonyi könyv ami a kezeimbe került. Ha lesz olyan a jövőben hogy késik a karácsonyi hangulat pedig közeleg az ünnep, ezt fogom megint elővenni.

Dawnofmyth P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Imádom Tolkien kreativitását, de szerettem volna ilyen leveleket kapni gyerekkoromban. Nagyon aranyos és szövevényes történeteket talált ki, sokszor megmosolyogtatott. Jegesmedve nagyon aranyos volt az idétlenkedéseivel. Érlelődött közben a gondolat, hogy ha egyszer gyerekem lesz, akkor és is megpróbálom majd ilyen levelezéssel feldobni a karácsonyi időszakot, bár nem vagyok a szavak embere, és közelébe sem érnek a kreatív hajlamaim a Tolkienéhez. Ő egyszerűen zseniális volt.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

sirszalhasogato P>!

Remélem, a legjobb ajándékokat választottam ki a listákról. A hobbitot akartam küldeni – rengeteg gyereknek küldöm, főleg a második kiadást, amely csak néhány napja érkezett meg hozzánk –, de úgy gondoltam, abból biztosan van otthon jó pár darab, ezért inkább az Oxfordi Tündérmese-gyűjtemény újabb kötetét kapjátok.

140. oldal, 1937 (Cartaphilus, 2016)

Kogoro>!

Hihetetlen, hogy megint eltelt egy év, és itt van újra az ünnep – mindig ugyanúgy, és mégis mindig másképp.

120. oldal, 1935 (Cartaphilus, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Belle_Maundrell>!

Jegesmedve valóságos hős (azért remélem, ő nem így gondol saját magára).

DEHOGYNEM!

180. oldal, 1941

Belle_Maundrell>!

Tudjátok, én soha nem felejtek el egyetlen olyan gyereket sem, aki nem felejt el engem.

76. oldal, 1931

madárka>!

Jegesmedve nem lett okosabb az elmúlt egy év alatt sem.

Igenis okos vagyok, megtanultam írni úgy, hogy ecset helyett ceruzát tartok a számban.

32-34. oldal (Cartaphilus, 2016)

holdpillango>!

Remélem, egyik ajándékotok sem lesz koboldszagú.

94. oldal - 1932 (Cartaphilus, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: ajándék · kobold
Belle_Maundrell>!

Soha még nem volt ilyen nagy bumm és ilyen irtózatos tűzijáték az egész világon. Az Északi-sark teljesen elfeketedett, a csillagok szétszóródtak, a Hold négy darabra tört, és a mosolygós Holdbéli ember, aki benne lakik, lezuhant a kertembe. Jó sok karácsonyi csokoládémat megette, mire jobban lett, és vissza tudott mászni, hogy összerakja a Holdat és rendet tegyen a csillagok között.

24. oldal, 1926

Ninácska P>!

Télen az idő legnagyobb részét itt mindenki alvással tölti – főleg Karácsony apó.

32. oldal

Nokedli28>!

Vajon a sült jegesmedve ehető?
Nem olyan finom falat,mint a jól kiklopfolt, olajban sült manó.

csgabi P>!

A koboldok alagutat fúrtak a barlangoktól a házamig, (amely nem messze áll a hegyüktől) és sok mindent elloptak a raktáramból.

Kapcsolódó szócikkek: kobold

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Holly Webb: Cica a hóban
Maja Lunde: Hónővér
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás
Alex T. Smith: Santa Claude
Terry Pratchett: Father Christmas's Fake Beard
Arthur Ransome: Téli szünidő
Fekete István: Téli berek
Enid Blyton: Boldog karácsonyt!