23. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
27. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Karácsonyi ​levelek 156 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Tolkien ​gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt.
Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta.
Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül.… (tovább)

Eredeti mű: J. R. R. Tolkien: Letters from Father Christmas

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632665535 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Karácsony Miklós apó · Nagy Jegesmedve (Karhu)


Kedvencelte 16

Most olvassa 20

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 230

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
gybarbii
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

A Tolkien családban biztos nagyon különleges hangulata lehetett a karácsonynak és a készülődésnek. :) És mennyi figyelmességre és kreativitásra vall, hogy J.R.R. még a karácsonyi levelekre is időt szakított minden évben. Ha valaki garantálná, hogy még ma is ilyen levelek érkeznének a Szikla-házból, biztosan újra tollat ragadnék! :)
Imádtam a kis történeteket, Karácsony apó nagyon viccesen foglalta össze az északi-sarki kalamajkákat, a rajzok pedig csudaszépek voltak. Bár az azért igen sajnálatos, hogy a háború szörnyűségei még az Északi-sarkon is érződtek… :(
Maga a könyv is gyönyörű szép, tetszik, hogy az eredeti levelek is helyet kaptak benne, így aztán tényleg órákat lehet eltölteni a nézelődéssel, vizsgálódással. :)
És majdnem elfelejtettem! Mennyire klassz már, hogy Karácsony apó még A hobbitról is tud! :)

1 hozzászólás
>!
Lorenza_Pellegrini
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nekem ez a legszebb karácsonyi könyv ami a kezeimbe került. Ha lesz olyan a jövőben hogy késik a karácsonyi hangulat pedig közeleg az ünnep, ezt fogom megint elővenni.

>!
Nita_Könyvgalaxis
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nagyon jó lett volna Tolkien gyermekének lenni.

Számomra a legérdekesebb ezekben a levelekben, hogy tökéletes lenyomatai annak a kornak, amikor megszülettek. Bár Karácsony apóról szól a történet, könnyen felismerhetjük benne magát a szerzőt.

Érdekes végignézni, ahogy újabb és újabb gyermekei születnek, és Karácsony apónak egyre több mindenkihez kéne szólnia és ajándékokat adni, és hogyan próbál meg ennek megfelelni. El tudom képzelni, hogy volt olyan év, amikor ezeken a leveleken kívül nem sok minden jutott a gyerekeknek.

Tolkien egy olyan ismert figurát is, mint a Télapó, egészen új mélységekkel tud megtölteni és más árnyalatokkal tudja gazdagítani. Számomra az illusztrációk és a történetek kerek egészet alkottak, egyik a másik nélkül szegényebb lenne. Azt hiszem, meg is van, mi lesz mostantól a kötelezően karácsony előtt elolvasandó könyv.

>!
ViveEe P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Előrehoztam picit a karácsonyt, és ennek megfelelően melegség költözött a szívembe a könyvet olvasva.
Nagyon tetszik, hogy benne vannak az eredeti levelek és rajzok, bár néhányhoz nekem már nagyító kell. :D
Továbbra is csak tisztelni tudom Tolkien odaadását és kreativítását. 23 éven keresztül szőtte Karácsony apóék kalandjait, és közben nagyon frappánsan beleírta a saját és a világ nehézségeit is. Ezek igazán tetszettek benne.
És a mese jelleg is igazán megvan a kalandok által. Bizony Karácsony apónak nincs könnyű dolga.
Sokféle kézírás, rengeteg rajz, áradó szeretet és törődés.
Na és persze könyvek mindig kerültek a zoknikba.
Nagy öröm, hogy elkészült ez a könyv, és picit belecsöppenhettem a Tolkien család karácsonyaiba.

>!
NewL P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Gyönyörű ez a kiadás, nagyon tetszik, ahogy az eredeti levelek bekerültek a rajzokkal együtt.
Meglepő volt számomra, hogy Tolkien ilyet is tudott írni, az biztos, hogy ha én gyerekként ilyen leveleket kapok, sokkal tovább hittem volna a télapóban. Ráadásul a manóírás nagyon hasonlít az elfek írására :-)

>!
abstractelf P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Ez a könyv igazán különleges helyet foglalt el a szívemben, és nem csak azért, mert ünnepi hangulatban vagyok. Egy karácsonyi kötetnél sokkal többet kaptam tőle.
Tolkien 1920 és 1943 között írt karácsony előtt és karácsonyra a gyermekeinek, mint Karácsony apó, ami szerintem az egyik legszebb dolog – már ezzel megalapozta a kötődésemet a könyvhöz. Ez viszont a kötet végére még inkább kiteljesedett, ugyanis megannyi érzelmet váltott ki belőlem.
Elég csak abba belegondolni, hogy 1939-ben kitört a II. világháború, amelynek hatásai a leveleken is megmutatkoznak. Ráadásul minden egyes alkalommal, mikor eggyel kevesebb gyermekének címezte a levelet, elszomorodtam, mert tudtam, hogy abban az évben nekik véget ért az a varázs, amely a fiatalabbakban még élt. Így a legutolsó levél elolvasása, a búcsúzás igazán szíven ütött.
Egyébiránt nagyon aranyosak a levelek, Tolkien csodálatos világot teremtett benne PB (JM)-vel, aki a legaranyosabb, legbátrabb és legügyetlenebb jegesmedve az egész világon (megjegyzem szörnyű helyesírással, de hátha goblinul jobban megy neki).
Nagyon örülök, hogy elolvastam ezeket a leveleket, még akkor is, ha keserédes lett a vége. Bár ez mutatja, hogy az élet nem mindig boldogság. És azt is, hogy még a legnehezebb időkben is belecsempészhetünk egy kis varázslatot a mindennapokba.

>!
BeliczaiMKata
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nagyon aranyos és szivet melengető ötlet, amikor a gyerekek írnak levelet a Mikulásnak, de vajon mennyire lehet csodálatos a számukra, amikor válaszol is nekik? Ráadásul évek múlva kiderül, hogy az apukájuk volt az. Felbecsülhetetlen egy gyermek számára.
Úgy olvastam a leveleket, hogy mindennek a tudatában voltam és így is elvarázsolt, vagy talán emiatt jobban. Sajnos a háború tönkretette nem csak emberek életét, de még az ünnepeket is. A karácsonyt viszont még ezekben az időkben is igyekezett szebbé tenni Tolkien a gyermekei számára, kicsit talán feledtetve a rosszat.
Igazán hihető kis történeteket talált ki, hogy éppen miért nem azt, vagy miért csak kevés ajándékot tudott „vinni” a gyerekeknek.

>!
sztinus P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Csodagyönyörű lélekmelengetô könyv.
Talán még nyáron olvasva is meglenne a varàzs. Egyszerre humoros és szipogós.
Az illusztràciók több, mint tökèletesek.
Nem jut eszembe más szó, amivel leírhatnám mit adott. Hálàs vagyok, hogy olvashattam, és a napomat megaranyozta.
Azért pedig külön hála, hogy tegnap is írhattam ilyen értékelést.

>!
moonchristal P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Másodszori olvasásra is nagyon szerettem, nagyon ötletes, hogy ilyen szép, aranyos és egyben humoros leveleket írt vissza az író a gyermekeinek. Az egyetlen, ami kicsit bánt, hogy sokszor olyan rosszul olvashatóak az angol levelek, pedig nagyon kíváncsi voltam az eredeti szövegre. De legalább kárpótoltak a rajzok. :) Csodálatosak az illusztrációk, szívmelengetőek a történetek, és úgy tökéletes az egész ahogy van. Biztos, hogy jövőre is elő fogom venni. Szinte kedvem támadt levelet írni a Mikulásnak, hátha én is kapok vissza egy ilyen szép levelet. :)

>!
Belle_Maundrell
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Tolkien bácsi volt a világ legjobb apukája. :)
Ez lesz az új kedvenc karácsonyi olvasmányom. Egyébként karácsony után is ugyanolyan hangulatos volt, át vagyok szellemülve, nálunk még áll a fa is, meg minden. Elképesztően aranyos ötlet ez a levelezés Karácsony apóval, imádtam őt és a többieket is. (Azért mennyire menő már, ahogy legyőzik a koboldokat.) Persze az abszolút favoritom Jegesmedve, egyem a rossz helyesírását. :D Vicces volt, amikor Ilbereth is írt és piszkálták egymást; meg persze az unokaöcsik és a manók is cukik.
Kicsit elszomorodtam, ahogy egyre kevesebb gyereknek kellett levelet küldeni, és a háború hatása még az Északi-sarkon is meglátszott, de összességében az egész annyira szívmelengető volt, hogy oda vagyok meg vissza.
Nagyon örülök, hogy a képek mellett az eredeti levelek képe is bekerül a könyvbe, mert tényleg nagyon szépek, ahol tudtam, el is olvastam őket. Jegesmedve írása is így jön át igazán, a versek is jobban sikerültek, és meglepődve vettem észre, hogy vannak részek, amik a fordításból kimaradtak. Nem tudom, mi az oka, de így legalább nem maradtam le róla.
Egyébként ha az én karácsonyi leveleimre ilyen válaszok érkeztek volna, akkor biztos vagyok benne, hogy még mindig írnám őket.


Népszerű idézetek

>!
sirszalhasogato P

Remélem, a legjobb ajándékokat választottam ki a listákról. A hobbitot akartam küldeni – rengeteg gyereknek küldöm, főleg a második kiadást, amely csak néhány napja érkezett meg hozzánk –, de úgy gondoltam, abból biztosan van otthon jó pár darab, ezért inkább az Oxfordi Tündérmese-gyűjtemény újabb kötetét kapjátok.

140. oldal, 1937 (Cartaphilus, 2016)

>!
Belle_Maundrell 

Jegesmedve valóságos hős (azért remélem, ő nem így gondol saját magára).

DEHOGYNEM!

180. oldal, 1941

>!
Kogoro

Hihetetlen, hogy megint eltelt egy év, és itt van újra az ünnep – mindig ugyanúgy, és mégis mindig másképp.

120. oldal, 1935 (Cartaphilus, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
>!
Belle_Maundrell 

Tudjátok, én soha nem felejtek el egyetlen olyan gyereket sem, aki nem felejt el engem.

76. oldal, 1931

>!
Ninácska P

Télen az idő legnagyobb részét itt mindenki alvással tölti – főleg Karácsony apó.

32. oldal

>!
madárka

Jegesmedve nem lett okosabb az elmúlt egy év alatt sem.

Igenis okos vagyok, megtanultam írni úgy, hogy ecset helyett ceruzát tartok a számban.

32-34. oldal (Cartaphilus, 2016)

>!
madárka

[Jegesmedve]: Karácsony apó azt mondja, nem jó a hejesírásom. Nem tehetek róla. Mi itt csak arktisziul beszélünk, ezt a nyelvet ti nem ismeritek.

46. oldal (Cartaphilus, 2016)

>!
Belle_Maundrell 

Soha még nem volt ilyen nagy bumm és ilyen irtózatos tűzijáték az egész világon. Az Északi-sark teljesen elfeketedett, a csillagok szétszóródtak, a Hold négy darabra tört, és a mosolygós Holdbéli ember, aki benne lakik, lezuhant a kertembe. Jó sok karácsonyi csokoládémat megette, mire jobban lett, és vissza tudott mászni, hogy összerakja a Holdat és rendet tegyen a csillagok között.

24. oldal, 1926

>!
Belle_Maundrell 

Ölellek Benneteket, puszit küldök Priscillának, és üzenem, hogy a szakállam puha és selymes, mert soha nem borotválom.

100. oldal, 1933

>!
Belle_Maundrell 

JM (biztos emlékeztek még rá) végül épp december 13-án, pénteken ért vissza, úgyhogy ez igazán szerencsés nap volt.

ÉJJEN, ÉJJEN!

Még neki is fel kellett vennie a kapucnis irhabundát és a piros kesztyűt. Azt hiszi, úgy fest bennük, mint Szent Antal, de persze ilyesmiről szó sincs. Egyébként is mindenfélét beletesz a kapucniba – amikor hazajött, a szivacsa és a szappanja volt benne.

124. oldal, 1935


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bombicz Judit: Csodák könyve
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó
Paul Bright: Morcos Borz karácsonya
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban
Eszes Hajnal: Kiskarácsony
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Rép Erika: Répácska meséi 1.
Walt Disney – Télapó segédei
Holly Webb: Bukfenc bajba jut