17. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
27. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Karácsonyi ​levelek 311 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatásai utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ebben a könyvben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Magvető, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438833 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien
>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632665535 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Nagy Jegesmedve (Karhu) · Karácsony Miklós apó


Kedvencelte 29

Most olvassa 18

Várólistára tette 198

Kívánságlistára tette 304

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Eddig is szerettem J. R. R. Tolkien munkásságát, hiszen A Gyűrűk ura igazi klasszikus alapmű számomra is, ráadásul le a kalappal az író előtt, hogy mennyi mindenkire hatással volt.
Habár Középfölde világa teljesen elvarázsolt, sosem avattam az ott játszódó történeteket a kedvenceimmé, viszont a Karácsonyi levelek című könyvét annyira imádtam, annyira elvarázsolt, hogy rögtön, még nagyobb rajongással kezdem tekinteni a szerzőre.
Tisztában vagyok vele, hogy megkésve kezdtem hozzá a történethez, hiszen a Karácsony már rég elmúlt, de olvasás közben rögtön rájöttem, hogy a mondanivalója mindig aktuális és persze roppant szórakoztató, szívmelengető és kedves kis olvasmánynak bizonyult.
Arra is rájöttem, hogy kimondottan szeretem a levélregényeket, hiszen olvastatják magukat, nagyon jó tempóban lehet velük haladni, érdekesek és lenyűgözőek.
A Karácsonyi levelek elsősorban mese, hiszen Tolkien 23 éven keresztül, minden évben – Karácsony előtt és az ünnepek közben – küldte őket a saját gyermekeinek, mégis úgy éreztem, hogy nem csak nekem szólnak, hanem mindenkinek.
Sokat nevettem, jó kedvre derített és még így február elején is visszahozta azt a megismételhetetlenül egyedi, ünnepi hangulatot, amit úgy imádok.
Tolkien természetesen hozta a formáját és komplett mitológiát teremtett Karácsony Miklós apó jól ismert mítosza köré.
Voltak benne háborúk, veszteségek, sok-sok új és régi szereplő, valamint többféle kitalált nyelv és persze megannyi kaland, tanulság is.
A kedvenc szereplőm egyértelműen Karhu, vagyis Jegesmedve volt, aki minden lében kanál, csetlő-botló, jót akaró, de mindig bajt keverő stílusával Froclira, a keverék labradoromra emlékeztetett. :)

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/02/konyvkritik…

>!
dontpanic P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Már a korábbi értékelésekben elmondták, miért is cuki és szívmelengető ez a kötet.
Tolkien húsz éven át írta a leveleket Karácsony apó nevében a gyerekeinek, amik aztán rejtélyes módon megjelentek a kandallópárkányon vagy éppen a postás kézbesítette őket december folyamán.

Én elsősorban nem is emiatt szerettem a kötetet, hanem azért, mert Tolkien itt sem tudott kibújni a bőréből.
Ő csak úgy tudott történetet mesélni, legyen az egy kedves karácsonyi kaland a gyerekei számára, ha „mitológiát” gyárt mögé. Ahogy teltek az évek, úgy kerekedett az egyszerű alapötletből epikus mese: olyasmik derültek ki, hogy volt régen Nagy Koboldháború, vagy Karácsony apónak van egy kürtje, aminek neve is van (hogyne lenne, ráadásul milyen szép: Szélsugár – Windbeam).
Előkerülnek koboldábécék is, saját betűkészlettel, a végén még egy epikus verset is olvashatunk, illetve a medvebocsok és manók nevei is jellegzetesen tolkieniek. (Ilbereth – most komolyan, mondjátok, hogy nem lehetne egy tünde Völgyzugolyban.)

A kedvencem talán mégis az volt, hogy a Hóember Karácsony apó kertésze. Egyrészt az Északi-sarkon nyilván nélkülözhetetlenek a kertészek :P, másrészt meg na. A kertészek fontosak, ezt A Gyűrűk Ura óta tudjuk. :))

Nagyon szép kötet, örülök, hogy belekerültek az eredeti levelek is, a rajzok pedig egyenesen zseniálisak, Tolkiennak ehhez is nagy tehetsége volt, jó, hogy itt ebből többet is kaphattunk.

>!
Gorkie P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Ami azonnal feltűnt, amint kézbe vettem, az maga a kiadás minősége. Gratulálok a kiadónak, a kemény borító strapabíró, a lapok vastagok, fényesek és színesek. Jó súlya is van. :)

A kötet gyönyörű, imádtam az eredeti leveleket, borítékokat, illusztrációkat. Jó volt elidőzni rajtuk olvasás közben.

Maga az ötlet, hogy minden évben leveleket kapjanak a gyerekek, és a kivitelezése zseniális. Ahogy nőttek a gyerekek úgy változott a történet, a téma, az összetettség, egyre több lett a szereplő. Imádtam Medvét. :))
Megfigyelhető, mikor érkezett új csaladtag és mikor nőtt ki 1-1 gyermek ebből a korból. Még időnként a világban történő eseményeket is belecsempészte Tolkien.

A kis levelek tartalma nagyon aranyos volt, néhol jókat mosolyogtam és mindig kíváncsian vártam a következőt.

Kétségtelen, hogy Tolkien fantáziája határtalan. Örülök, hogy olvasgattam, ezt a könyvet is.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632665535 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien
2 hozzászólás
>!
robinson P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Varázslatos, szívmelengető olvasmány, és igényesen szép a kivitele a könyvnek. Mondanom sem kell, hogy maga a könyv egy mestermű, amelyet érdemes elolvasni, és talán nem csak így karácsony táján.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/karacsonyi-levelek.html

>!
Milli88 P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Én is szeretnék ilyen csodálatos leveleket kapni karácsonykor. Az időt és a nehézségeket eltekintve fantasztikus dolog lehetett Tolkien gyermeknek lenni. A történet a maga aranyosságával mégis elmeséli a kor nehézségeit, de mindig csempészik bele egy kis vidámságot és boldogságot.
Jegesmedve fantasztikus figura. Imádtam a csetléseit, a beszólásait. És, hogy neki külön ABC-je van. Zseniális! :D
Az illusztrációk elképesztően szépek. Az a fantázia világ, amit Tolkien felépített a gyermekei számára bámulatosan összetett és hatalmas szeretetről árulkodik.
Úgy érzem, hogy mostantól kezdve megvan az állandó karácsonyi olvasmányom. :)

>!
gybarbii
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

A Tolkien családban biztos nagyon különleges hangulata lehetett a karácsonynak és a készülődésnek. :) És mennyi figyelmességre és kreativitásra vall, hogy J.R.R. még a karácsonyi levelekre is időt szakított minden évben. Ha valaki garantálná, hogy még ma is ilyen levelek érkeznének a Szikla-házból, biztosan újra tollat ragadnék! :)
Imádtam a kis történeteket, Karácsony apó nagyon viccesen foglalta össze az északi-sarki kalamajkákat, a rajzok pedig csudaszépek voltak. Bár az azért igen sajnálatos, hogy a háború szörnyűségei még az Északi-sarkon is érződtek… :(
Maga a könyv is gyönyörű szép, tetszik, hogy az eredeti levelek is helyet kaptak benne, így aztán tényleg órákat lehet eltölteni a nézelődéssel, vizsgálódással. :)
És majdnem elfelejtettem! Mennyire klassz már, hogy Karácsony apó még A hobbitról is tud! :)

1 hozzászólás
>!
Lorenza_Pellegrini
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nekem ez a legszebb karácsonyi könyv ami a kezeimbe került. Ha lesz olyan a jövőben hogy késik a karácsonyi hangulat pedig közeleg az ünnep, ezt fogom megint elővenni.

>!
Dawnofmyth P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Imádom Tolkien kreativitását, de szerettem volna ilyen leveleket kapni gyerekkoromban. Nagyon aranyos és szövevényes történeteket talált ki, sokszor megmosolyogtatott. Jegesmedve nagyon aranyos volt az idétlenkedéseivel. Érlelődött közben a gondolat, hogy ha egyszer gyerekem lesz, akkor és is megpróbálom majd ilyen levelezéssel feldobni a karácsonyi időszakot, bár nem vagyok a szavak embere, és közelébe sem érnek a kreatív hajlamaim a Tolkienéhez. Ő egyszerűen zseniális volt.

2 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nagyon jó lett volna Tolkien gyermekének lenni.

Számomra a legérdekesebb ezekben a levelekben, hogy tökéletes lenyomatai annak a kornak, amikor megszülettek. Bár Karácsony apóról szól a történet, könnyen felismerhetjük benne magát a szerzőt.

Érdekes végignézni, ahogy újabb és újabb gyermekei születnek, és Karácsony apónak egyre több mindenkihez kéne szólnia és ajándékokat adni, és hogyan próbál meg ennek megfelelni. El tudom képzelni, hogy volt olyan év, amikor ezeken a leveleken kívül nem sok minden jutott a gyerekeknek.

Tolkien egy olyan ismert figurát is, mint a Télapó, egészen új mélységekkel tud megtölteni és más árnyalatokkal tudja gazdagítani. Számomra az illusztrációk és a történetek kerek egészet alkottak, egyik a másik nélkül szegényebb lenne. Azt hiszem, meg is van, mi lesz mostantól a kötelezően karácsony előtt elolvasandó könyv.

>!
ViveEe P
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Előrehoztam picit a karácsonyt, és ennek megfelelően melegség költözött a szívembe a könyvet olvasva.
Nagyon tetszik, hogy benne vannak az eredeti levelek és rajzok, bár néhányhoz nekem már nagyító kell. :D
Továbbra is csak tisztelni tudom Tolkien odaadását és kreativítását. 23 éven keresztül szőtte Karácsony apóék kalandjait, és közben nagyon frappánsan beleírta a saját és a világ nehézségeit is. Ezek igazán tetszettek benne.
És a mese jelleg is igazán megvan a kalandok által. Bizony Karácsony apónak nincs könnyű dolga.
Sokféle kézírás, rengeteg rajz, áradó szeretet és törődés.
Na és persze könyvek mindig kerültek a zoknikba.
Nagy öröm, hogy elkészült ez a könyv, és picit belecsöppenhettem a Tolkien család karácsonyaiba.


Népszerű idézetek

>!
sirszalhasogato P

Remélem, a legjobb ajándékokat választottam ki a listákról. A hobbitot akartam küldeni – rengeteg gyereknek küldöm, főleg a második kiadást, amely csak néhány napja érkezett meg hozzánk –, de úgy gondoltam, abból biztosan van otthon jó pár darab, ezért inkább az Oxfordi Tündérmese-gyűjtemény újabb kötetét kapjátok.

140. oldal, 1937 (Cartaphilus, 2016)

>!
Kogoro

Hihetetlen, hogy megint eltelt egy év, és itt van újra az ünnep – mindig ugyanúgy, és mégis mindig másképp.

120. oldal, 1935 (Cartaphilus, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
>!
Belle_Maundrell

Jegesmedve valóságos hős (azért remélem, ő nem így gondol saját magára).

DEHOGYNEM!

180. oldal, 1941

>!
Belle_Maundrell

Tudjátok, én soha nem felejtek el egyetlen olyan gyereket sem, aki nem felejt el engem.

76. oldal, 1931

>!
madárka

Jegesmedve nem lett okosabb az elmúlt egy év alatt sem.

Igenis okos vagyok, megtanultam írni úgy, hogy ecset helyett ceruzát tartok a számban.

32-34. oldal (Cartaphilus, 2016)

>!
holdpillango

Remélem, egyik ajándékotok sem lesz koboldszagú.

94. oldal - 1932 (Cartaphilus, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: ajándék · kobold
>!
Lérisz P

A koboldok alagutat fúrtak a barlangoktól a házamig, (amely nem messze áll a hegyüktől) és sok mindent elloptak a raktáramból.

Kapcsolódó szócikkek: kobold
>!
Belle_Maundrell

Soha még nem volt ilyen nagy bumm és ilyen irtózatos tűzijáték az egész világon. Az Északi-sark teljesen elfeketedett, a csillagok szétszóródtak, a Hold négy darabra tört, és a mosolygós Holdbéli ember, aki benne lakik, lezuhant a kertembe. Jó sok karácsonyi csokoládémat megette, mire jobban lett, és vissza tudott mászni, hogy összerakja a Holdat és rendet tegyen a csillagok között.

24. oldal, 1926

>!
Ninácska P

Télen az idő legnagyobb részét itt mindenki alvással tölti – főleg Karácsony apó.

32. oldal

>!
Lérisz P

Szerencsére a Piros manók a segítségemre siettek. Nagyon kedvesek és szórakoztatóak, a baj csak az, hogy hiába gyorsak, a munkával lassan haladnak, ugyanis mindenből játékot csinálnak. Még a hólapátolásból is.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás
Zdeněk Miler – Hana Doskočilová: A vakond és a hóember
Holly Webb: Az ellopott kiskutya
Alex T. Smith: Santa Claude
Terry Pratchett: Father Christmas's Fake Beard
Arthur Ransome: Téli szünidő
Fekete István: Téli berek