12. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
20. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Karácsonyi ​levelek 663 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatásai utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ebben a könyvben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Magvető, Gyula, 2021
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438833 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien
>!
Magvető, Budapest, 2020
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438833 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien
>!
Magvető, Budapest, 2019
192 oldal · ISBN: 9789631439304 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien

2 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Nagy Jegesmedve (Karhu) · Karácsony Miklós apó


Kedvencelte 77

Most olvassa 21

Várólistára tette 322

Kívánságlistára tette 466

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Márk_2011>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

23 év és közben felnőttek a gyerekek! Mosolyogtam, és szomorú is voltam, hogy először csak John,aztán már Michael, Christopher, levelei, és zokniai is elmaradtak! A kis Priscilla az egyetlen kislánya aki a legtovább hisz, mivel ő a legkisebb. Bizony a gyerekek felnőnek, a varázslat elszáll. Én mégis boldogan olvastam a sorokat. Karácsonykor újra átélem majd ezt a csodát.

Klodette>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Eddig is szerettem J. R. R. Tolkien munkásságát, hiszen A Gyűrűk ura igazi klasszikus alapmű számomra is, ráadásul le a kalappal az író előtt, hogy mennyi mindenkire hatással volt.
Habár Középfölde világa teljesen elvarázsolt, sosem avattam az ott játszódó történeteket a kedvenceimmé, viszont a Karácsonyi levelek című könyvét annyira imádtam, annyira elvarázsolt, hogy rögtön, még nagyobb rajongással kezdem tekinteni a szerzőre.
Tisztában vagyok vele, hogy megkésve kezdtem hozzá a történethez, hiszen a Karácsony már rég elmúlt, de olvasás közben rögtön rájöttem, hogy a mondanivalója mindig aktuális és persze roppant szórakoztató, szívmelengető és kedves kis olvasmánynak bizonyult.
Arra is rájöttem, hogy kimondottan szeretem a levélregényeket, hiszen olvastatják magukat, nagyon jó tempóban lehet velük haladni, érdekesek és lenyűgözőek.
A Karácsonyi levelek elsősorban mese, hiszen Tolkien 23 éven keresztül, minden évben – Karácsony előtt és az ünnepek közben – küldte őket a saját gyermekeinek, mégis úgy éreztem, hogy nem csak nekem szólnak, hanem mindenkinek.
Sokat nevettem, jó kedvre derített és még így február elején is visszahozta azt a megismételhetetlenül egyedi, ünnepi hangulatot, amit úgy imádok.
Tolkien természetesen hozta a formáját és komplett mitológiát teremtett Karácsony Miklós apó jól ismert mítosza köré.
Voltak benne háborúk, veszteségek, sok-sok új és régi szereplő, valamint többféle kitalált nyelv és persze megannyi kaland, tanulság is.
A kedvenc szereplőm egyértelműen Karhu, vagyis Jegesmedve volt, aki minden lében kanál, csetlő-botló, jót akaró, de mindig bajt keverő stílusával Froclira, a keverék labradoromra emlékeztetett. :)

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/02/konyvkritik…

Bea_Könyvutca P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nem tudom, miért nem olvastam el eddig Tolkien könyvét, pedig megvan már néhány éve. Karácsony előtt szerettem volna mindig elolvasni, és amikor már láttam, hogy nem fog sikerülni, elhalasztottam a következő karácsonyra.
Így történt, hogy végre sikerült 2020 karácsonyán elolvasnom, és nagyon fantasztikus élmény volt. Márciusra pedig a bejegyzést is sikerült megírnom róla. Juhééé!

Akkor is olvassátok el bátran, ha nem olvastatok Tolkientől még semmit. Én sem olvastam a Gyűrűk Urát, erre a könyvre önmaga miatt voltam kíváncsi és nem gondoltam, hogy a szerző nagy eposzának bármi köze is lesz hozzá. Ez egy nagyon élvezetes, kedves, szeretnivaló olvasmány, akár karácsony előtt olvasod, akár karácsony után, ami tulajdonképpen a következő karácsony előtt van, szóval bármikor olvasod, nagyszerű élmény.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/03/jrr-tolkien-karac…

Gorkie P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Ami azonnal feltűnt, amint kézbe vettem, az maga a kiadás minősége. Gratulálok a kiadónak, a kemény borító strapabíró, a lapok vastagok, fényesek és színesek. Jó súlya is van. :)

A kötet gyönyörű, imádtam az eredeti leveleket, borítékokat, illusztrációkat. Jó volt elidőzni rajtuk olvasás közben.

Maga az ötlet, hogy minden évben leveleket kapjanak a gyerekek, és a kivitelezése zseniális. Ahogy nőttek a gyerekek úgy változott a történet, a téma, az összetettség, egyre több lett a szereplő. Imádtam Medvét. :))
Megfigyelhető, mikor érkezett új csaladtag és mikor nőtt ki 1-1 gyermek ebből a korból. Még időnként a világban történő eseményeket is belecsempészte Tolkien.

A kis levelek tartalma nagyon aranyos volt, néhol jókat mosolyogtam és mindig kíváncsian vártam a következőt.

Kétségtelen, hogy Tolkien fantáziája határtalan. Örülök, hogy olvasgattam, ezt a könyvet is.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632665535 · Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari · Illusztrálta: J. R. R. Tolkien
2 hozzászólás
dontpanic>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Már a korábbi értékelésekben elmondták, miért is cuki és szívmelengető ez a kötet.
Tolkien húsz éven át írta a leveleket Karácsony apó nevében a gyerekeinek, amik aztán rejtélyes módon megjelentek a kandallópárkányon vagy éppen a postás kézbesítette őket december folyamán.

Én elsősorban nem is emiatt szerettem a kötetet, hanem azért, mert Tolkien itt sem tudott kibújni a bőréből.
Ő csak úgy tudott történetet mesélni, legyen az egy kedves karácsonyi kaland a gyerekei számára, ha „mitológiát” gyárt mögé. Ahogy teltek az évek, úgy kerekedett az egyszerű alapötletből epikus mese: olyasmik derültek ki, hogy volt régen Nagy Koboldháború, vagy Karácsony apónak van egy kürtje, aminek neve is van (hogyne lenne, ráadásul milyen szép: Szélsugár – Windbeam).
Előkerülnek koboldábécék is, saját betűkészlettel, a végén még egy epikus verset is olvashatunk, illetve a medvebocsok és manók nevei is jellegzetesen tolkieniek. (Ilbereth – most komolyan, mondjátok, hogy nem lehetne egy tünde Völgyzugolyban.)

A kedvencem talán mégis az volt, hogy a Hóember Karácsony apó kertésze. Egyrészt az Északi-sarkon nyilván nélkülözhetetlenek a kertészek :P, másrészt meg na. A kertészek fontosak, ezt A Gyűrűk Ura óta tudjuk. :))

Nagyon szép kötet, örülök, hogy belekerültek az eredeti levelek is, a rajzok pedig egyenesen zseniálisak, Tolkiennak ehhez is nagy tehetsége volt, jó, hogy itt ebből többet is kaphattunk.

RVivi P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nem fogom bő lére ereszteni, három hónapja ez az első könyv, amire megadom az öt csillagot. Szívet melengető, hogy Tolkien éveken át írta ezeket a leveleket a gyerekeinek és varázslatos kis sztori is kerekedett belőle. Imádtam és irigy vagyok, hogy nekem ilyeneket sose írtak. :D

robinson P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Varázslatos, szívmelengető olvasmány, és igényesen szép a kivitele a könyvnek. Mondanom sem kell, hogy maga a könyv egy mestermű, amelyet érdemes elolvasni, és talán nem csak így karácsony táján.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/karacsonyi-levelek.html

Annamarie P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

„Csak rálépsz az Útra, és ha nem tartod féken a lábadat, már el is sodródtál, ki tudja hova…” írja Tolkien a Gyűrűk Urában. Valahogy most én is így voltam a karácsonyi levelekkel. Csak valami egészen könnyű, ünnepre hangolódó dolgot szerettem volna olvasni, ami több, mint vers, de semmi komoly történet. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy ez a kötet valóban csak leveleket tartalmaz, melyeket Karácsony Apó írt Tolkien gyermekeinek húsz éven át. Aztán elkezdtem olvasni a kedves, néha kurta, máskor igencsak bőven megírt, gazdagon illusztrált üzeneteket és máris elválaszthatatlan része lettem az eseményeknek, s azon kaptam magam, hogy én magam is várom, hogy mit ír nekem Karácsony Apó, mi történt az Északi- Sark mellett, a Szikla-háznál, a világ tetején.
A karácsonyi üzenetek nem maradtak el még akkor sem, amikor háború, szörnyű nélkülözés és nyomor borította Európát. Bármi történt is a levelek töretlenül érkeztek s velük az ajándékok is.
Teljes bejegyzés itt:
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2021/12/tolkien-jr…

2 hozzászólás
Csilla‿ P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Sokan méltatták már ezt a könyvet. Dicsérték a megjelenését, magát az ötletet, a rajzokat, az eredeti leveleket, azok tartalmát és humorát. Én ezekhez már hozzátenni sokat nem tudok. Talán csak annyit, hogy engem mindezeken felül még a sorokból áradó szülői szeretet fogott meg.
Ez a levélregény egyszerre vicces és megható. Kedves és szeretet teljes. Nagyon jót tett a lelkemnek különösen most, advent időszakában
Ajánlom azoknak, akik karácsonyi hangulatba szeretnék öltöztetni a lelküket, de azoknak is akik velem együtt most ismerkednek Tolkiennel.
Újraolvasásra ítélve, minden évben karácsony tájékán.

Milli88 P>!
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Én is szeretnék ilyen csodálatos leveleket kapni karácsonykor. Az időt és a nehézségeket eltekintve fantasztikus dolog lehetett Tolkien gyermeknek lenni. A történet a maga aranyosságával mégis elmeséli a kor nehézségeit, de mindig csempészik bele egy kis vidámságot és boldogságot.
Jegesmedve fantasztikus figura. Imádtam a csetléseit, a beszólásait. És, hogy neki külön ABC-je van. Zseniális! :D
Az illusztrációk elképesztően szépek. Az a fantázia világ, amit Tolkien felépített a gyermekei számára bámulatosan összetett és hatalmas szeretetről árulkodik.
Úgy érzem, hogy mostantól kezdve megvan az állandó karácsonyi olvasmányom. :)


Népszerű idézetek

sirszalhasogato P>!

Remélem, a legjobb ajándékokat választottam ki a listákról. A hobbitot akartam küldeni – rengeteg gyereknek küldöm, főleg a második kiadást, amely csak néhány napja érkezett meg hozzánk –, de úgy gondoltam, abból biztosan van otthon jó pár darab, ezért inkább az Oxfordi Tündérmese-gyűjtemény újabb kötetét kapjátok.

140. oldal, 1937 (Cartaphilus, 2016)

Kogoro P>!

Hihetetlen, hogy megint eltelt egy év, és itt van újra az ünnep – mindig ugyanúgy, és mégis mindig másképp.

120. oldal, 1935 (Cartaphilus, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Annamarie P>!

Milyen jó, hogy az órák nem ugyanannyit mutatnak a világ minden táján! Mert, ha nem így lenne, képtelen volnék körbeérni…

50. oldal

Belle_Maundrell>!

Tudjátok, én soha nem felejtek el egyetlen olyan gyereket sem, aki nem felejt el engem.

76. oldal, 1931

Belle_Maundrell>!

Jegesmedve valóságos hős (azért remélem, ő nem így gondol saját magára).

DEHOGYNEM!

180. oldal, 1941

Bea_Könyvutca P>!

Drágáim!
Újra itt a karácsony! Pedig úgy november táján volt egy pillanat, amikor azt hittem elmarad.

101. oldal

madárka>!

Jegesmedve nem lett okosabb az elmúlt egy év alatt sem.

Igenis okos vagyok, megtanultam írni úgy, hogy ecset helyett ceruzát tartok a számban.

32-34. oldal (Cartaphilus, 2016)

holdpillango>!

Remélem, egyik ajándékotok sem lesz koboldszagú.

94. oldal - 1932 (Cartaphilus, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: ajándék · kobold
Belle_Maundrell>!

Soha még nem volt ilyen nagy bumm és ilyen irtózatos tűzijáték az egész világon. Az Északi-sark teljesen elfeketedett, a csillagok szétszóródtak, a Hold négy darabra tört, és a mosolygós Holdbéli ember, aki benne lakik, lezuhant a kertembe. Jó sok karácsonyi csokoládémat megette, mire jobban lett, és vissza tudott mászni, hogy összerakja a Holdat és rendet tegyen a csillagok között.

24. oldal, 1926

Ninácska P>!

Télen az idő legnagyobb részét itt mindenki alvással tölti – főleg Karácsony apó.

32. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Michael Bond: Paddington folytatja
J. K. Rowling: A karácsonyi malac
Holly Webb: Cica a hóban
Maja Lunde: Hónővér
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Julia Boehme: Bori és a nem mindennapi karácsony
Rosie Banks: Hópihe lányok
Karoline Sander: Bori adventi kalendáriuma
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály