J. ​R. R. Tolkien meséi 233 csillagozás

J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

J. R. R. Tolkien csodálatos világába kalauzol bennünket e kötet, arra a varázslatos, képzelet szülte vidékre, ahol minden bizonnyal valamennyien feledhetetlen órákat, napokat töltöttünk már el.
A nagy mesélő most újabb kalandokra hívja olvasóit négy meséjén keresztül. A sonkádi Egyed gazda – Göncz Árpád ma már klasszikus fordításában – történet egy távoli és csodálatos múltból, amelyben megismerhetjük a bátor Egyed gazdát, aki megfutamít egy óriást, majd a gyáva lovagok megszégyenülése után, az országra törő sárkányt is. A Tom Bombadil kalandjai, A Gyűrűk Urából már ismert gazda verses meséje, először jelenik meg magyarul, Tótfalusi István értő tolmácsolásában. A könyvben található két további történet, A levél és A woottoni kovácsmester ugyancsak ékes bizonyítékai a világhírű író eleven előadásmódjának, finom humorának és kimeríthetetlen fantáziájának.

Eredeti mű: J. R. R. Tolkien: Tales from the Perilous Realm

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Partvonal, 2017
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155783104 · Fordította: Békési József, Göncz Árpád, Szántai Zsolt, Vándor Judit · Illusztrálta: Alan Lee
>!
Partvonal, 2012
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639910966 · Fordította: Békési József, Göncz Árpád, Szántai Zsolt, Vándor Judit · Illusztrálta: Alan Lee
>!
Szukits, Szeged, 2003
222 oldal · ISBN: 9634970133 · Fordította: Békési József, Göncz Árpád, Szántai Zsolt, Tótfalusi István · Illusztrálta: Szendrei Tibor

2 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Egyed gazda · Psamathos Psamathides


Kedvencelte 21

Most olvassa 20

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ancalimë P
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

Szeretem Tolkien meséit.
A kedvencem A woottoni kovácsmester, imádom a tündéreket. A kovácsról állandóan Celebrimbor jutott az eszembe, pedig nincsen semmi hasonlóság köztük (leszámítva a foglalkozásukat). :D Volt benne még 1-2 dolog, ami A gyűrűk urát juttatta eszembe, lehet ez is közrejátszik abban, hogy ez a történet áll hozzám a legközelebb.
A levél első olvasásra elég érdekesnek tűnt, teljesen más, mint az előtte lévő három történet. Igazából tetszett ez is, de ha rangsorolni kellene őket, akkor ez állna az utolsó helyen.
A sonkádi Egyed gazda nagyon vicces volt. :D Smaug, Glaurung vagy Ancalagon után nem ilyen sárkányra számítottam Tolkientól. :D
Kóborló kalandjait is nagyon élveztem, nem is értem, hogy egy ilyen apró jószág, hogy tudja magát ilyen sokszor bajba keverni. :D Sokat nevettem ezen a történeten is.

>!
Partvonal, 2017
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155783104 · Fordította: Békési József, Göncz Árpád, Szántai Zsolt, Vándor Judit · Illusztrálta: Alan Lee
>!
ViveEe P
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

Tolkien számomra egyenlő Középföldével, pedig az munkájának csak egy szelete. Most négy mesét ismertem meg tőle, ami volt, hogy megmosolytatott és összességében nagyon aranyosnak találtam őket. Bár A levél c. történet eléggé furcsa volt, a másik három tetszett. Hétköznapi emberek és kis kutyák nem hétköznapi kalandjai. :) Nem mondom, hogy rongyosra olvasom majd, de még előkerülhet. :)

>!
Navi P
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

Hm … Érdekesek voltak. Szerettem a woottoni kovácsmester történetét, igazán ki lehetett volna dolgozni sokkal jobban, olvastam volna még a Tündérkirályról. Drága Egyed gazda :) Megvan neked a magadhoz való eszed, ez is tetszett. Kóborló története már nem jött be annyira, egy kiskutya a Holdon majd a sellők között, csal mert megharapott egy varázslót … Nem igazán jött be. Lehet, hogy csak túl hosszú volt? A Levél pedig egy nagy kérdőjel. Valószínűleg csak túl fáradt vagyok hozzá. Mi a művészet lényege és értelme? Kinek mi és ettől szép :)

>!
Katara_Phoenix P
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

Nehezen barátkoztam meg ezzel a kis kötettel, ezért is tartott ilyen sokáig az elolvasása, Kóborló története egyáltalán nem fogott meg, sőt meg merem kockáztatni,hogy kissé untam.
De a Sonkádi Egyed gazda meséje, pont ellenkezőleg, zseniális volt. :D Azt hihetetlenül szerettem. *-*
Nagyrészt ezért a négy csillag, meg persze a gyönyörű szerkesztésért, a mesés borítóért, és úgy összességében az egészért megérdemli.^^ Keveset olvastam Tolkientől, szégyen szemre még a Gyűrűk ura, és A hobbit is váratnak magukra,de,ez nem sokáig marad így. ;)

>!
Molymacska P
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

Tolkienről én két dolgot tudok mondani: 1. nagyon szépen tud írni 2. nagyon szerette a gyerekeit.
Az egész mesés összeállítás erről szólt, hogy mennyire jól formálta a szavakat és mennyire újat tudott alkotni, valami mást, amit eddig még nem olvastunk, vagy mégis? Iyen formában biztosan nem!

Sonkádi Egyed gazda
Hát én meghaltam, de tényleg. Az egész annyira humoros, már a nevek benne is azt sugallják: nevesd halálra magad. Azóta mindenhol csak Sonkádot olvasok, mert annyira megmaradt bennem ez a komolynak nem mondható név. Nagyon szépen keverte a népmesei elemeket is, amikkel csak úgy szárnyalt a szöveg. Szinte éreztem, hogy Tolkien bácsi leül a kandalló mellé, az ölébe vesz engem, mesél…

A levél
Ismerős valakinek a mese kiindulási szituációja? Nekem igen, pedig nem is olvastam. Ettől eltekintve elég mély mondanivalóval rendelkezett. Talán akkor írhatta, mikor a gyermekeinek meg kellett mondani, az írás is szakma, nem csak a katonaság. Valahogy így tudom elképzelni, mert nagyon mélyen belenyúl ebbe. Kevésbé mesés, de jobban átadja az érzéseket, az érzelmeket egy-egy esemény miatt.

A wootooni kovácsmester
Megint egy igazi mesés valami, és nagyon csalódott voltam, hiszen lényegében nem is a kovácsról szólt. Nagyon tetszett, ahogy az egészet felvezette, és amilyen kalandos volt, mégis hiányzott belőle valami… valami ami nem jött át sehogy. Talán a Tündérfölde mesés tájai, vagy valami más, de nem tudtam annyira átélni, mint szerettem volna.

Tom Bombadil kalandjai
Hmmm hát határozottan vers volt, így nehezebben haladtam vele, de valahogy ez is a humoros, nevetős vers, amin csak mosolyog az ember. Szerettem olvasni, csak úgy repültek az oldalak.

>!
deardurr
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

Főnököm kérésére (ugye, de durva?!) olvastam el e túlsúlyos könyvecskét, finoman utalva fél kilós lapjaira. Eredetileg egy mesét kellett csak elolvasnom; Pepecs mester falevelét, de annyira belelendültem, hogy véletlenül az egészet kiolvastam. Mégis ez a történet viszi valóban a pálmát, és csodálkozok is, miért nem hallottam róla korábban. Tom Bombadil (azaz Bombadil Toma) kalandjait nem nagyon tudom értékelni… Erre a verses formára nem voltam felkészülve, de összességében azért nem volt rossz.
Örülök tehát, hogy ilyen jófej főnököm van!

11 hozzászólás
>!
Serdtse
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

Nagyooon tetszett. :-) Pedig nem igazán szoktam meséket olvasni, de Tolkien hatalmas kedvencem, így gondoltam, ennek a könyvnek adok egy esélyt. Úgy gondolom, jól tettem.
Szórakoztató és magával ragadó történetek gyűjteménye, csodaszép illusztrációkkal kiegészítve.
A Kóborló és a varázsló, illetve A levél lett a kedvencem, előbbi egy aranyos mese, ha lesz gyerekem, biztosan olvasni fogom neki; utóbbi pedig egy csodálatos és elgondolkoztató történet, ami szerintem elsősorban inkább felnőtteknek szól.

>!
Partvonal, 2012
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639910966 · Fordította: Békési József, Göncz Árpád, Szántai Zsolt, Vándor Judit · Illusztrálta: Alan Lee
>!
Ibanez MP
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

A mesék közül A sonkádi Egyed gazda volt az, ami számomra inkább a „mese” fogalmába esik. Főleg, ha inkább felnőtteknek szóló mesékről van szó. Az első, a Kóborló és a varázsló annyira keszekusza, logikátlan (zagyva?) volt, amit én még mesében se tűrök. Amolyan „ész nélkül írok mindent, ami eszembe jut”-típusú, ráadásul hosszúra is nyújtva, úgyhogy kissé fanyalogva gondoltam, hogy mi lesz, ha ilyen lesz a többi is. Így utána A levél következett, ami viszont nagyon is felnőtt-mese, nagyon komor hangulatokkal is. A woottoni kovácsmestert már ismertem, de szívesen olvastam újra, tündérmese. A sonkádi Egyed gazda az, ami megmentette számomra a kötetet, humoros, frappáns, izgalmas és „látványos”, itt éreztem tényleg igazi mese-hangulatot. Összességében nem rossz kötet, de annyira nem voltam tőle oda-vissza :-D

3 hozzászólás
>!
madárka
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

Eddig sem volt vitás, hogy Tolkien mekkora mesélő, de ez most végképp bebizonyosodott. Ahogy olvastam ezt a rövid kis kötetet, mindig azt érztem, hogy az aktuális mese lesz a kedvencem, a végére viszont választani sem tudok, hogy melyik. De talán A Woottoni kovácsmester, a tündérek miatt… Hihetetlen, ahogyan a mindennapi kisemberből hőst csinál.
Egyébként érdekes volt olvasni, el is kezdett érdekelni, hogy ezek a szövegek pontosan mikor is születtek, mert bizonyos jelenetekben igencsak A Gyűrűk Ura hangulatát vagy épp karaktereit véltem felfedezni. spoiler
Igazán élvezetes olvasmány volt!
(A fél csillag levonás egyébként azért, mert a Tom Bombadil kalandjai nekem nem illett a kötetbe. De ez nyilván a kiadás miatt van, a másik kiadásban ha jól emlékszem, az nincs is benne.)

>!
gybarbii
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi

Igazán tetszettek Tolkien meséi! A Partvonal által kiadott könyvet olvastam, a borítója nagyon tetszett, igazán illik Tolkien világához! :)
Mint említettem a mesék nagyon tetszettek, volt tanulságuk, kidolgozottak és érdekesek voltak. Számomra a legélvezhetőbb talán A sonkádi Egyed gazda volt, bár lehet, hogy ehhez a döntéshez az is hozzájárul, hogy a fordítását Göncz Árpád nevét jegyzi.
Azt viszont nem hagyhatom szó nélkül, hogy a mesékben több (sok!) helyen is elütést, vessző- és helyesírási hibát találtam, főleg a Kóborló és a varázsló c. mesében. Ezt nagy hibának tartom, egy átolvasás által a legtöbb hiba kiküszöbölhető lett volna…


Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

Ha az ember lábánál ott kushad egy ősi királyi vérből való sárkány, megbocsátható, ha némileg emelkedettebb hangulatba kerül.

39. oldal, A sonkádi Egyed gazda (Szukits, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
2 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 

Nem is olyan rég, nem is olyan messze, volt egyszer egy falu. Mármint nem olyan rég, ha az embernek jó az emlékezőtehetsége, s nem olyan messze, ha hosszúak a lábai.

A woottoni kovácsmester

1 hozzászólás
>!
colorstar

– Valóra válnak az álmok? – kérdezte.
– Az enyémek igen – felelt az öregember. – Nem mindegyik, de némelyik. És csak ritkán fordul elő, hogy azonnal beteljesedjenek, és az is csak elvétve esik meg, hogy pontosan olyanok a valóságban is, mint amilyenek álmomban voltak.

57. oldal

>!
Citrompor P

    Nem mindegyik öreg, gyűrött nadrágú ember rossz öregember: egynémelyek ószeres emberek, és nekik is van saját kiskutyájuk; némelyikük kertész; és néhányuk, de tényleg csak néhányuk varázsló, akik vakációjuk idején csak úgy kószálnak fel s alá, és valami tennivalót keresnek.

7. oldal (Partvonal, 2012)

>!
gybarbii

– Senki sem számíthatja ki a jövőjét, ha egyszer kapcsolatba került a varázslókkal meg azok barátaival.

27. oldal (Kóborló és a varázsló, Partvonal, 2012)

>!
Ancalimë P

– Viszlát, kölyök! Vigyázz magadra, és ne zargasd a holdsugarakat, ne bántsd a fehér nyulakat, és ne egyél túl sokat vacsorára!
– Tudod ki a kölyök! – morrant rá a Holdbéli Kutya. – Te meg hagyj fel azzal, hogy a varázslók nadrágszárát harapdálod!

66. oldal, Kóborló és a varázsló

Kapcsolódó szócikkek: Holdbéli Kutya · Kóbor
>!
Ancalimë P

– Ezt az a hínárfajzat varázsló csinálta, legyen tyúkszemes valamennyi lábujja! – átkozódott a homoki varázsló. – Ez annak a perzsa szilvaszüretelőnek a műve! Ej, szétcincálni, fellógatni, végezni vele!

69. oldal, Kóborló és a varázsló

Kapcsolódó szócikkek: Artaxerxes · Psamathos Psamathides
>!
Citrompor P

Azt pedig, hogy a holdon milyen szörnyen ritka a levegő, még az is tudja, aki sosem járt ott.

33. oldal (Partvonal, 2012)

>!
Fainthoar

Néhány nagyon magas, nagyon fekete és nagyon komor szikla felé tartottak, amelyek olyan simák és meredekek voltak, hogy senki még csak nem is gondolhatott a megmászásukra.

23. oldal - Kóborló és a varázsló

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vachter Ákos: Rémálompor
John Malam: Szörnyek, manók, sárkányok és óriások nagykönyve
Szemán Zoltán: A sárkány lánya
Fedina Lídia: Az elfelejtett varázsigék
Duda Viktória: Tűz varázsol, víz varázsol
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás
Daisy Meadows: Sáfrány, a sárgatündér
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány