Húrin ​gyermekei 317 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Középföldének ​vannak A Gyűrűk Ura előtti időről szóló regéi, és az ebben a könyvben elmesélt történet azon a nagy földön játszódik, amely a Szürkeréven túl feküdt Nyugaton: azokon a vidékeken, ahol egykor Szilszakáll kószált, ám amelyek alámerültek a Világ Első Korának véget vető nagy kataklizmában. Abban a távoli időben Morgoth, az első Sötét Úr Angband, a Vaspoklok hatalmas erősségében lakozott Északon; és Túrinnak meg a húgának, Nienornak a tragédiája Angband fenyegetésének és Morgothnak a tündék országai és titkos városai ellen viselt háborújának árnyékában bontakozott ki. Rövid és szenvedélyes életüket az az elementáris gyűlölet uralta, amellyel Morgoth viseltetett Húrin gyermekei iránt, mert Húrin volt az az ember, aki dacolt vele, és szemtől szemben kigúnyolta. Legrettentőbb szolgáját küldte ellenük, Glaurungot, az óriás, szárnyatlan tűzsárkány alakját öltött nagy hatalmú szellemet. A könyörtelen hódításnak és a menekülésnek, az erdei búvóhelyeknek és az üldözéseknek, az… (tovább)

Eredeti mű: J. R. R. Tolkien: The Children of Húrin

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438536 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee
>!
Magvető, Budapest, 2019
288 oldal · ISBN: 9789631439311 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee
>!
Európa, Budapest, 2016
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795630 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee

3 további kiadás


Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Feanor · Túrin Turambar · Fingolfin · Balrog · Fingon · Beleg Cúthalion · Húrin · Melkor · Morwen Eledhwen · Niënor Níniel · Turgon · Elu Thingol · Manwe · Melian · Mîm · Brandir · Finduilas · Galdor · Glaurung · Gothmog · Gwindor · Hunthor · Huor · Mablung · Nellas · Sador (Labadal) · Saeros

Helyszínek népszerűség szerint

Középfölde · Doriath


Kedvencelte 73

Most olvassa 10

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 182

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
zamil
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Nem is tudom mit írjak erről a történetről, csodálatos. Sajnálom, hogy nem lett teljes kidolgozva, mert olvastam volna akkora kiterjedésben, úgy kibontva, mint a Gyűrűk Urát.
Igazi családi tragédia, ahol mindenkit súlyt az átok, amit a sötét e családra kimondott, mert Húrin nem tört meg előtte, és tartása maradt. Ez az átok végig kíséri a gyermekeit és bármit tesznek balul üt ki.
Már a Szilmarilokban, is erős fejezet volt, akkor eldöntöttem, hogy olvasnom kell ezt a könyvet.
Érdemes a Szilmarilok után olvasni, hogy magát a történelmi kort, és a múltat is jobban értsük.

2 hozzászólás
>!
WindStorm
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Soha ne kötözzetek meg törpöt! Nem bocsátja meg soha.

Imádom Tolkien-t! Zseniális az, amit ő valaha is papírra vetett.
A Gyűrűk ura után muszáj leszek minden hozzá kapcsolódó történetet elolvasni, s most végre Húrin gyermekei-hez értem.
Fenomenálisan jót szórakoztam olvasás közben, annak ellenére, hogy maga a regény komor, szomorkás hangulatú. A meseszerűsége és a hozzáillő illusztrálciók miatt könnyű vele haladni, viszont a végén igen nagy űrt tud maga után hagyni.

Kellemes érzés és élmény volt visszatérni a Tolkien alkotta világba, s igen fájó volt azt elhagyni, így igyekszem mielőbb folytatni A szilmarilok-kal.

>!
Magvető, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438536 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee
>!
fekiyeti79 P
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Akit egyszer magával ragad Középfölde varázsa, az nehezen tud elszakadni tőle…

Emlékszem, A Gyűrűk Ura annyira beszippantott, hogy elolvasása után még hetekig tanulmányozgattam A király visszatér függelékeit.
Aztán jött A Szilmarilok, ami nekem nagyon nehezen emészthető volt, mind szerkezetileg, mind nyelvezetileg (talán nem voltam elég „felnőtt” hozzá, ezért mindenképp el fogom olvasni még egyszer legalább).
A Babó, a fordítás miatt szintén nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeimet….
Nem adtam fel, hiszen a világ beleégett a tudatomba, de egy időre félre tettem, elengedtem…
Aztán az „új” kiadású, A Hobbit vissza adta számomra A Gyűrűk Ura hangulatát, és annak ellenére, hogy megmaradt egy kalandos mesének, ezt már nagyon megszerettem…

És most így jártam a Húrin gyermekeivel is. Bár ez már nem mese, hanem egy tragikus, szép-komor történet Középfölde történelméből, és a nyelvezete is a régi korokat idézi, mégis elvarázsolt.
S annak ellenére, hogy A Szilmarilokban szerepel, egyáltalán nem emlékeztem rá, szóval az újdonság erejével hatott.
Alan Lee illusztrációi még adtak egy nagy pluszt ahhoz, hogy a kötet tökéletes legyen.

Rajongóknak mindenképp kötelező darab. Még azok is bátran kézbe vehetik, akik a korábbi változatokat olvasták, mert – a függelékből kiindulva – C.T. rengeteget dolgozott rajta, hogy egységes prózává szerkesztve tökéletesítse, végleges formát adva a Húrint sújtó átok elszenvedői; családja történetének…
    Sikeresen.

>!
Belle_Maundrell 
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Túrin Turambar történetét már akár esti mesének is el tudnám mondani rettegjetek, jövendőbeli kölkök, annyi változatát olvastam már. De ennyire nem vagyok gonosz.
Igazából mindegy, melyiket olvasom, mert mindenképpen imádatos, mélységesen depresszív és fantasztikus. Nem is értem, hogy lehettem olyan kis hülye, hogy nem tetszett, amikor először olvastam. :O 14 voltam, és ezek szerint nemnormális. :P
Christophernek meg valaki szólhatna már, hogy ahelyett, hogy minden könyvben mindent megmagyaráz nem érdekel, melyik verzió milyen papírra volt írva, bár itt azért visszafogta magát, inkább beletehette volna valamelyikbe Mandos második jóslatát, hogy a kicsiny olvasók szíve vigaszt találjon.

Ui. Az illusztrációk nagyon szépek.

3 hozzászólás
>!
AOD
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

A Szilmarilokban röviden elmesélt történetet most teljes terjedelmében élvezhettük. Már amenyire ezt a szenvedéssel és balsorssal teli históriát élvezni lehet. Tolkien csodás mesélő, a tollából eredő világ magával ragadó, mesés közeg, amiről könnyedén elhisszük, hogy valaha létezhetett.
A történet Húrin elátkozott családjának tortúráját mondja el. Meglehetősen depresszív, gyakorlatilag feloldás nélkül követi egyik tragédia a másikat. Ennek ellenére nagyon szeretem, mint Tolkien minden írását, és az illusztrált kiadás képei csodálatosak.

>!
risingsun
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Meglepően erős és megrázó történet ez Tolkien tollából. Családi dráma, ahol a konok, önfejű ugyanakkor bátor és hősies apa tetteiért saját magán kívül egész családja felel. Annál nagyobb büntetést rá mérni egy apára, minthogy lássa gyermekei szenvedését, romlásba dőlését nehéz lett volna kitalálni…

Az inkább gyermekibb Hobbit és a meseszerűen kalandos Gyűrűk Ura után ez a történet sokkal realisztikusabb, felnőttesebb volt. Most kevésbé éreztem azt, hogy Középföldén járok, a karakterek, a cselekmények, a sorsok és tragédiák sokkal emberibbek voltak, mint azt korábbi olvasmányaim alapján vártam. Nem varázsolt el és nem éreztem úgy, hogy kiszakít az engem körülvevő világból, mert arról írt, ami engem, minket is körülvesz. Önfejű, makacs emberek, kik bár nagyok, hatalmasak (jobb esetben hősök) mégis konok fejjel rohannak saját végzetükbe és sodornak el magukkal mindent, ami körülveszi őket. Nem kell ehhez átok, hogy ilyet lássunk vagy tapasztaljunk magunk körül…

Szomorú, végtelenül komor, tragikus történet a Húrin gyermekei. Nem a megszokott könnyed tolkieni hangvétel jellemzi, így aki a szerző könyveivel ismerkedne, szerintem nem ezzel érdemes kezdenie.

(A kiadás amúgy nagyon szépre és igényesre sikerült. Alan Lee rajzai roppant jól passzolnak a történet komor hangulatához. Christopher Tolkien elő- és utószava, jegyzetei sokat segítenek a mű Középfölde univerzumban való elhelyezésében. A történetben felbukkanó töménytelen név és helységnév értelmezésében a családfa és a térkép nyújt segítséget. A névváltoztatások, illetve egy szereplő több néven való említése valóban sok és néhol már zavaró, de azért nem reménytelenül követhetetlen.)

>!
Európa, Budapest, 2008
252 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785228 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee
>!
Tom_mester
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Középföldének vannak messze érdekesebb történetei és korszakai a Harmadkornál. Az Első Kor pontosan ilyen. Itt még sehol sincs Gondor, Rohan, Mordor hatalma. A tündék hatalmuk csúcsán vannak, az égen sárkányok szállnak, vagy kúsznak a földön, ha a Glaurung féle férgeket nézzük. Szauron egy kis csicska csupán a sokkal nagyobb úr Morgoth szolgálatában (félelmetes nem?). … és ekkor éltek azok az egyének akikhez képest a Gyűrű Szövetsége kiscserkészek gyülekezete csak. Olyan emberek kora ezek akik nyíltan mennek szembe a végzetükkel, nem ájtatoskodnak, és szembe köpik a Fekete Urat is aki Angband mélyén uralkodik.
Húrin nemzetségének története ez. Történet egy átokról, szerelemről, hősiességről és egy fenyegető árnyról amely biztossá teszi, hogy nem happy end lesz a mese vége. Mese? Nem ez nem mese. Ez a kőkemény valóság. Olvasatomban ez Tolkien mitológiájának legkomorabb, legmegrázóbb műve.
Nincs túlírva annyi amennyinek kell lennie. A szilmarilokban és a Befejezetlen regékben úgy éreztem kicsit összecsapott, túl tömény, de ennek a könyvnek az elolvasásával ezen aggályaim emgszűntek.
Karakterek terén talán itt alkotta meg Tolkien a legélethűbb reálisabb szereplőket. Ez kivált képp Túrinra igaz, aki hibázik és megvannak benne az emberi gyarlóságok is dögivel. Valamint Morwen és Nienor képében végre erős női karaktereket is létrehozott az író.
Hangulatában érezhető rajta az északi mítoszok hatása de ez nem baj egyáltalán.
Végszóként ha összegeznem kellene több nézőpontból venném.
1. Olyan mint egy elsőre finom sör ami megkeseredik a szádban később. Élvezted ugyan, de a vége nem volt annyira jó.
2. A Gyűrűk Urához mérve ég és föld. A Húrin gyermekei az ég.
Summa summarum: Minden Tolkien rajongónak és olvasónak ajánlom aki nem tette még meg hogy elolvassa.

Ja és végére zene: https://www.youtube.com/watch…

>!
Turms P
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Talán harmadszori újraolvasás, a Tolkien-kihívás miatt.
Egyik kedvenc könyvem, így nem esett nehezemre újra elővenni. Tolkien stílusa sokadik olvasásra is lenyűgöz, a történet pedig annyira erőteljes, hogy méltó párja lehet az ógörög drámák bármelyikének. A balsorsa elől menekülő Túrin minden lépésével közelebb kerül önnön végzetéhez, és ezért Morgoth átkán túl leginkább saját büszkeségét és önfejűségét okolhatja.

5 hozzászólás
>!
Shanara
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Húrinról és a gyermekeiről olvashatunk A szilmarilok című kötetben is, mégpedig a Túrin Turambar című fejezetben. Nagy gondban vagyok, mert nem tudom, hogy jól döntöttem-e, hogy elolvastam előtte A szilmarilokat vagy nem. A jó döntés mellett szól, hogy Középfölde történelmében el tudtam helyezni (térben és időben) Húrin és a családja történetét és nem csak úgy lógott az egész a levegőben. A megbánás mellett az szól, hogy így kétszer olvastam el ugyanazt a történetet: egyszer szűkebb és egyszer bővebb formában. Ugyancsak pozitívum, hogy így éreztem a két történet közötti különbséget, mert még emlékeztem a másik szövegre. Hátrányként ugyanezt tudom felhozni: emlékeztem a másik szövegre, így nem sok újdonságot nyújtott a történet. Szóval ennyit a pro és kontrákról. Megjegyzem: nem vagyok egyszerű eset. :-))
A két szöveg között az a különbség, hogy a Túrin Turambar a rövidített verzió, így tömören és lényegre törően és inkább leírásokkal haladunk előre. A Húrin gyermekeiben az alaptörténet könyv méretűre növekszik. Több a lehetőség a cselekmények kibontására, a karakterek és a motivációk leírása, bemutatása részletesebb, érthetőbbé válnak a reakciók. A párbeszédek kellemesen oldják a leíró szövegrészt és még humor sem hiányzik a mondatokból.
A kiadás gyönyörű, az íróhoz igazán méltó. A szöveg nem tartalmaz hibákat, az olvasás a viszonylag nagy betűméret miatt kényelmes. A kifejezésmód még mindig archaikus stílusú, de sokkal könnyebb olvasni, mint A szilmarilokban megtalálható változatot (bár nem kevés a szó szerint megegyező mondat sem). Alan Lee illusztrációi ismét szemet gyönyörködtetőek, a kemény borítós kötés pedig csak emel a könyv egyébként sem elhanyagolható színvonalán.
A kiadás tartalmaz családfákat, térképet, szószedetet, valamint részletezi a rege fejlődését és a szöveg összeállításának bonyodalmait. Aki nem olvasta el előtte A szilmarilokat, annak sem kell megijedni, mert a bevezetőben elérhetők a történet megértéséhez szükséges információk. Az már csak az én döntésem volt, hogy ennyivel nem elégedtem meg.
Így utólag már nem tudom, hogy miért állt 3 évig olvasatlanul a polcomon.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.com/2012/01/jrr-tolkien-hur…

3 hozzászólás
>!
madárka
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Fájdalmasan szép és szomorú történet.
Így közvetlenül A Gyűrűk Ura után nem tudtam, hogy mire számítsak, Nos, ez nem olyan volt. Igazából nagyon sajnálom, hogy töredékesen maradt fenn a történet és Tolkien nem dolgozta ki teljesen. Már csak azért is, mert szívesen olvastam volna még tovább. Elképesztő, hogy milyen erős női karaktereket tudott alkotni.
Alan Lee illusztrációi pedig természetesen csodaszépek.


Népszerű idézetek

>!
Aranymag

– (…) mert aki menekül a félelme elől, arra ébredhet, hogy csupán a rövidebb utat választotta félelme beteljesedéséhez.

37. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Sador (Labadal)
>!
Shanara

Becsületes kéz és igaz szív is mellétalálhat néha; s fájdalmasabb sebet ejthet, mint ellenséges kéz.

40. oldal - Túrin gyermekkora (Európa, 2008.)

Kapcsolódó szócikkek: Húrin
>!
Csisza

– Adj bőkezűen, de csak a magadéból.

36. oldal, 1. fejezet - Túrin gyermekkora (Európa, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Sador (Labadal)
>!
Lunemorte MP

– Ég veled, ó, kétszeresen kedves! A Túrin Turambar turún’ ambartanen: Végzet Ura, akit lebírt a végzet! Boldog vagy, hogy halott vagy!

Kapcsolódó szócikkek: Niënor Níniel · Túrin Turambar
>!
Lunemorte MP

Mert a szerelem akkor is ott él és szenved a szívben, ha nem köt frigyet.

>!
Ancalimë

Ha már képtelen vagy szép szavakat szólni, a hallgatás jobban szolgálja céljainkat.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Túrin Turambar
>!
Lunemorte MP

Mert a győzelem az győzelem, lett légyen bármilyen csekély, s értékét nem csak az adja, ami következik belőle.

>!
Lunemorte MP

A végzet benned van, nem a nevedben.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gwindor
>!
Lunemorte MP

Ezzel levetette magát: a fehérlő villanást elnyelte a sötét szurdok, s a sikoly beleveszett a harsogó folyóba.

Kapcsolódó szócikkek: Niënor Níniel

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: A temető könyve
Neil Gaiman: Coraline
Alan Alexander Milne: Holnemvolt
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána
Ed McDonald: Kárhozat
Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás
Graham Edwards: Sárkányvihar
Dugald A. Steer: A Sárkányszem
Joe Abercrombie: A királyok végső érve