Húrin ​gyermekei 341 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Középföldének ​vannak A Gyűrűk Ura előtti időről szóló regéi, és az ebben a könyvben elmesélt történet azon a nagy földön játszódik, amely a Szürkeréven túl feküdt Nyugaton: azokon a vidékeken, ahol egykor Szilszakáll kószált, ám amelyek alámerültek a Világ Első Korának véget vető nagy kataklizmában. Abban a távoli időben Morgoth, az első Sötét Úr Angband, a Vaspoklok hatalmas erősségében lakozott Északon; és Túrinnak meg a húgának, Nienornak a tragédiája Angband fenyegetésének és Morgothnak a tündék országai és titkos városai ellen viselt háborújának árnyékában bontakozott ki. Rövid és szenvedélyes életüket az az elementáris gyűlölet uralta, amellyel Morgoth viseltetett Húrin gyermekei iránt, mert Húrin volt az az ember, aki dacolt vele, és szemtől szemben kigúnyolta. Legrettentőbb szolgáját küldte ellenük, Glaurungot, az óriás, szárnyatlan tűzsárkány alakját öltött nagy hatalmú szellemet. A könyörtelen hódításnak és a menekülésnek, az erdei búvóhelyeknek és az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438536 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee
>!
Magvető, Budapest, 2019
288 oldal · ISBN: 9789631439311 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee
>!
Európa, Budapest, 2016
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795630 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee

3 további kiadás


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Túrin Turambar · Feanor · Fingolfin · Balrog · Fingon · Beleg Cúthalion · Melkor / Morgoth · Húrin · Manwe · Morwen Eledhwen · Niënor Níniel · Turgon · Elu Thingol · Galdor · Gothmog · Huor · Melian · Mîm · Brandir · Finduilas · Glaurung · Gwindor · Hunthor · Mablung · Nellas · Sador (Labadal) · Saeros

Helyszínek népszerűség szerint

Középfölde · Doriath


Kedvencelte 78

Most olvassa 11

Várólistára tette 185

Kívánságlistára tette 189

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

zamil>!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Nem is tudom mit írjak erről a történetről, csodálatos. Sajnálom, hogy nem lett teljes kidolgozva, mert olvastam volna akkora kiterjedésben, úgy kibontva, mint a Gyűrűk Urát.
Igazi családi tragédia, ahol mindenkit súlyt az átok, amit a sötét e családra kimondott, mert Húrin nem tört meg előtte, és tartása maradt. Ez az átok végig kíséri a gyermekeit és bármit tesznek balul üt ki.
Már a Szilmarilokban, is erős fejezet volt, akkor eldöntöttem, hogy olvasnom kell ezt a könyvet.
Érdemes a Szilmarilok után olvasni, hogy magát a történelmi kort, és a múltat is jobban értsük.

2 hozzászólás
WindStorm>!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Soha ne kötözzetek meg törpöt! Nem bocsátja meg soha.

Imádom Tolkien-t! Zseniális az, amit ő valaha is papírra vetett.
A Gyűrűk ura után muszáj leszek minden hozzá kapcsolódó történetet elolvasni, s most végre Húrin gyermekei-hez értem.
Fenomenálisan jót szórakoztam olvasás közben, annak ellenére, hogy maga a regény komor, szomorkás hangulatú. A meseszerűsége és a hozzáillő illusztrálciók miatt könnyű vele haladni, viszont a végén igen nagy űrt tud maga után hagyni.

Kellemes érzés és élmény volt visszatérni a Tolkien alkotta világba, s igen fájó volt azt elhagyni, így igyekszem mielőbb folytatni A szilmarilok-kal.

>!
Magvető, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438536 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee
fekiyeti79 P>!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Akit egyszer magával ragad Középfölde varázsa, az nehezen tud elszakadni tőle…

Emlékszem, A Gyűrűk Ura annyira beszippantott, hogy elolvasása után még hetekig tanulmányozgattam A király visszatér függelékeit.
Aztán jött A Szilmarilok, ami nekem nagyon nehezen emészthető volt, mind szerkezetileg, mind nyelvezetileg (talán nem voltam elég „felnőtt” hozzá, ezért mindenképp el fogom olvasni még egyszer legalább).
A Babó, a fordítás miatt szintén nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeimet….
Nem adtam fel, hiszen a világ beleégett a tudatomba, de egy időre félre tettem, elengedtem…
Aztán az „új” kiadású, A Hobbit vissza adta számomra A Gyűrűk Ura hangulatát, és annak ellenére, hogy megmaradt egy kalandos mesének, ezt már nagyon megszerettem…

És most így jártam a Húrin gyermekeivel is. Bár ez már nem mese, hanem egy tragikus, szép-komor történet Középfölde történelméből, és a nyelvezete is a régi korokat idézi, mégis elvarázsolt.
S annak ellenére, hogy A Szilmarilokban szerepel, egyáltalán nem emlékeztem rá, szóval az újdonság erejével hatott.
Alan Lee illusztrációi még adtak egy nagy pluszt ahhoz, hogy a kötet tökéletes legyen.

Rajongóknak mindenképp kötelező darab. Még azok is bátran kézbe vehetik, akik a korábbi változatokat olvasták, mert – a függelékből kiindulva – C.T. rengeteget dolgozott rajta, hogy egységes prózává szerkesztve tökéletesítse, végleges formát adva a Húrint sújtó átok elszenvedői; családja történetének…
    Sikeresen.

Belle_Maundrell >!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Túrin Turambar történetét már akár esti mesének is el tudnám mondani rettegjetek, jövendőbeli kölkök, annyi változatát olvastam már. De ennyire nem vagyok gonosz.
Igazából mindegy, melyiket olvasom, mert mindenképpen imádatos, mélységesen depresszív és fantasztikus. Nem is értem, hogy lehettem olyan kis hülye, hogy nem tetszett, amikor először olvastam. :O 14 voltam, és ezek szerint nemnormális. :P
Christophernek meg valaki szólhatna már, hogy ahelyett, hogy minden könyvben mindent megmagyaráz nem érdekel, melyik verzió milyen papírra volt írva, bár itt azért visszafogta magát, inkább beletehette volna valamelyikbe Mandos második jóslatát, hogy a kicsiny olvasók szíve vigaszt találjon.

Ui. Az illusztrációk nagyon szépek.

3 hozzászólás
krlany IP>!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Nagyon nehéz erről írni, mert ez sem egy laza, könnyed sztori, a görög tragédiák is megirigyelhetnék, és legalább olyan nyomasztó, mint a Gyűrűk Ura 2. kötete. Viszont itt Túrin is mindent megtett azért, hogy eljusson oda, ahol fájdalom, fájdalom hátán terem. Nem egy fejlődőképes karakter, nem tanult a hibáiból, és sorra elkövette ugyanazokat. Őt nem sajnáltam, csak azokat, akiket magával rántott. Míg Beren és Luthien története csodaszép minden nehézségével és fájdalmával együtt, addig ezzel itt büntetni lehet. Tolkien csudajól ír, így az ember csontjáig hatolnak a szavai, és az érzések, amiket azok keltenek.
Ebben a kötetben is jól jöttek a családfás oldalak, így lehetett követni, hogy ki kivel van, honnan, milyen őstől származik, és én bírtam a magyarázó oldalakat is, ahol a fiú kibontja szerkesztési elveit az atyai mű fölött. Alliteráló költeményként is izgalmas lehet… és kár, hogy befejezetlen.
Én alapjában véve a természettel vagyok; akinek eljött az ideje, hogy eltávozzon közülünk, annak hiszem, hogy mennie kell, de Tolkien-nak megszavaznék még egy életet simán, hogy be tudja fejezni Középfölde krónikáit, a verses költeményeket, a befejezetlen regéket…

Rodwen P>!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Nagyon különleges hangulatú könyv, olyan történet amelyre a legkevésbé számítottam.
Nagy kár, hogy eddig még nem vettem kézbe, de Beren és Lúthien szerelme, valamint Gondolin bukása után, ideje volt hogy megismerkedjem a harmadik nagy történettel, Túrin és Niënor életével. Egy kicsit örültem, hogy a kommentárok a könyv végén voltak és nem a fejezetek közben, mert ahogy befejeztem az egyiket, már kezdtem is bele a következőbe, számomra új vidékeket felfedezve, és Tolkien világának új szereplőit megismerve. Glaurung jelenetei nekem nagyon tetszettek, viszont ha kedvenc szereplőt kellene kiemelnem, akkor Beleget említeném. A vége igazán drámaira sikeredett, nagyon szépen teljesedett ki a történet és talán emiatt lett kedvenc, nem hittem volna hogy ekkora fordulat lesz benne.

AOD>!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

A Szilmarilokban röviden elmesélt történetet most teljes terjedelmében élvezhettük. Már amenyire ezt a szenvedéssel és balsorssal teli históriát élvezni lehet. Tolkien csodás mesélő, a tollából eredő világ magával ragadó, mesés közeg, amiről könnyedén elhisszük, hogy valaha létezhetett.
A történet Húrin elátkozott családjának tortúráját mondja el. Meglehetősen depresszív, gyakorlatilag feloldás nélkül követi egyik tragédia a másikat. Ennek ellenére nagyon szeretem, mint Tolkien minden írását, és az illusztrált kiadás képei csodálatosak.

risingsun>!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Meglepően erős és megrázó történet ez Tolkien tollából. Családi dráma, ahol a konok, önfejű ugyanakkor bátor és hősies apa tetteiért saját magán kívül egész családja felel. Annál nagyobb büntetést rá mérni egy apára, minthogy lássa gyermekei szenvedését, romlásba dőlését nehéz lett volna kitalálni…

Az inkább gyermekibb Hobbit és a meseszerűen kalandos Gyűrűk Ura után ez a történet sokkal realisztikusabb, felnőttesebb volt. Most kevésbé éreztem azt, hogy Középföldén járok, a karakterek, a cselekmények, a sorsok és tragédiák sokkal emberibbek voltak, mint azt korábbi olvasmányaim alapján vártam. Nem varázsolt el és nem éreztem úgy, hogy kiszakít az engem körülvevő világból, mert arról írt, ami engem, minket is körülvesz. Önfejű, makacs emberek, kik bár nagyok, hatalmasak (jobb esetben hősök) mégis konok fejjel rohannak saját végzetükbe és sodornak el magukkal mindent, ami körülveszi őket. Nem kell ehhez átok, hogy ilyet lássunk vagy tapasztaljunk magunk körül…

Szomorú, végtelenül komor, tragikus történet a Húrin gyermekei. Nem a megszokott könnyed tolkieni hangvétel jellemzi, így aki a szerző könyveivel ismerkedne, szerintem nem ezzel érdemes kezdenie.

(A kiadás amúgy nagyon szépre és igényesre sikerült. Alan Lee rajzai roppant jól passzolnak a történet komor hangulatához. Christopher Tolkien elő- és utószava, jegyzetei sokat segítenek a mű Középfölde univerzumban való elhelyezésében. A történetben felbukkanó töménytelen név és helységnév értelmezésében a családfa és a térkép nyújt segítséget. A névváltoztatások, illetve egy szereplő több néven való említése valóban sok és néhol már zavaró, de azért nem reménytelenül követhetetlen.)

>!
Európa, Budapest, 2008
252 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785228 · Fordította: Gálvölgyi Judit, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee
Tom_mester>!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Középföldének vannak messze érdekesebb történetei és korszakai a Harmadkornál. Az Első Kor pontosan ilyen. Itt még sehol sincs Gondor, Rohan, Mordor hatalma. A tündék hatalmuk csúcsán vannak, az égen sárkányok szállnak, vagy kúsznak a földön, ha a Glaurung féle férgeket nézzük. Szauron egy kis csicska csupán a sokkal nagyobb úr Morgoth szolgálatában (félelmetes nem?). … és ekkor éltek azok az egyének akikhez képest a Gyűrű Szövetsége kiscserkészek gyülekezete csak. Olyan emberek kora ezek akik nyíltan mennek szembe a végzetükkel, nem ájtatoskodnak, és szembe köpik a Fekete Urat is aki Angband mélyén uralkodik.
Húrin nemzetségének története ez. Történet egy átokról, szerelemről, hősiességről és egy fenyegető árnyról amely biztossá teszi, hogy nem happy end lesz a mese vége. Mese? Nem ez nem mese. Ez a kőkemény valóság. Olvasatomban ez Tolkien mitológiájának legkomorabb, legmegrázóbb műve.
Nincs túlírva annyi amennyinek kell lennie. A szilmarilokban és a Befejezetlen regékben úgy éreztem kicsit összecsapott, túl tömény, de ennek a könyvnek az elolvasásával ezen aggályaim emgszűntek.
Karakterek terén talán itt alkotta meg Tolkien a legélethűbb reálisabb szereplőket. Ez kivált képp Túrinra igaz, aki hibázik és megvannak benne az emberi gyarlóságok is dögivel. Valamint Morwen és Nienor képében végre erős női karaktereket is létrehozott az író.
Hangulatában érezhető rajta az északi mítoszok hatása de ez nem baj egyáltalán.
Végszóként ha összegeznem kellene több nézőpontból venném.
1. Olyan mint egy elsőre finom sör ami megkeseredik a szádban később. Élvezted ugyan, de a vége nem volt annyira jó.
2. A Gyűrűk Urához mérve ég és föld. A Húrin gyermekei az ég.
Summa summarum: Minden Tolkien rajongónak és olvasónak ajánlom aki nem tette még meg hogy elolvassa.

Ja és végére zene: https://www.youtube.com/watch…

Shanara>!
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

Húrinról és a gyermekeiről olvashatunk A szilmarilok című kötetben is, mégpedig a Túrin Turambar című fejezetben. Nagy gondban vagyok, mert nem tudom, hogy jól döntöttem-e, hogy elolvastam előtte A szilmarilokat vagy nem. A jó döntés mellett szól, hogy Középfölde történelmében el tudtam helyezni (térben és időben) Húrin és a családja történetét és nem csak úgy lógott az egész a levegőben. A megbánás mellett az szól, hogy így kétszer olvastam el ugyanazt a történetet: egyszer szűkebb és egyszer bővebb formában. Ugyancsak pozitívum, hogy így éreztem a két történet közötti különbséget, mert még emlékeztem a másik szövegre. Hátrányként ugyanezt tudom felhozni: emlékeztem a másik szövegre, így nem sok újdonságot nyújtott a történet. Szóval ennyit a pro és kontrákról. Megjegyzem: nem vagyok egyszerű eset. :-))
A két szöveg között az a különbség, hogy a Túrin Turambar a rövidített verzió, így tömören és lényegre törően és inkább leírásokkal haladunk előre. A Húrin gyermekeiben az alaptörténet könyv méretűre növekszik. Több a lehetőség a cselekmények kibontására, a karakterek és a motivációk leírása, bemutatása részletesebb, érthetőbbé válnak a reakciók. A párbeszédek kellemesen oldják a leíró szövegrészt és még humor sem hiányzik a mondatokból.
A kiadás gyönyörű, az íróhoz igazán méltó. A szöveg nem tartalmaz hibákat, az olvasás a viszonylag nagy betűméret miatt kényelmes. A kifejezésmód még mindig archaikus stílusú, de sokkal könnyebb olvasni, mint A szilmarilokban megtalálható változatot (bár nem kevés a szó szerint megegyező mondat sem). Alan Lee illusztrációi ismét szemet gyönyörködtetőek, a kemény borítós kötés pedig csak emel a könyv egyébként sem elhanyagolható színvonalán.
A kiadás tartalmaz családfákat, térképet, szószedetet, valamint részletezi a rege fejlődését és a szöveg összeállításának bonyodalmait. Aki nem olvasta el előtte A szilmarilokat, annak sem kell megijedni, mert a bevezetőben elérhetők a történet megértéséhez szükséges információk. Az már csak az én döntésem volt, hogy ennyivel nem elégedtem meg.
Így utólag már nem tudom, hogy miért állt 3 évig olvasatlanul a polcomon.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.com/2012/01/jrr-tolkien-hur…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Aranymag>!

– (…) mert aki menekül a félelme elől, arra ébredhet, hogy csupán a rövidebb utat választotta félelme beteljesedéséhez.

37. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Sador (Labadal)
Csisza>!

– Adj bőkezűen, de csak a magadéból.

36. oldal, 1. fejezet - Túrin gyermekkora (Európa, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Sador (Labadal)
Shanara>!

Becsületes kéz és igaz szív is mellétalálhat néha; s fájdalmasabb sebet ejthet, mint ellenséges kéz.

40. oldal - Túrin gyermekkora (Európa, 2008.)

Kapcsolódó szócikkek: Húrin
Lunemorte P>!

– Ég veled, ó, kétszeresen kedves! A Túrin Turambar turún’ ambartanen: Végzet Ura, akit lebírt a végzet! Boldog vagy, hogy halott vagy!

Kapcsolódó szócikkek: Niënor Níniel · Túrin Turambar
Lunemorte P>!

Mert a szerelem akkor is ott él és szenved a szívben, ha nem köt frigyet.

Könyvszédelgő>!

Ne foglalkozzunk a még nem látott napokkal. Mára elég a mai nap.

65. oldal

Ancalimë P>!

Ha már képtelen vagy szép szavakat szólni, a hallgatás jobban szolgálja céljainkat.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Túrin Turambar
Lunemorte P>!

Mert a győzelem az győzelem, lett légyen bármilyen csekély, s értékét nem csak az adja, ami következik belőle.

Lunemorte P>!

A végzet benned van, nem a nevedben.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gwindor

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: A temető könyve
Neil Gaiman: Coraline
Michael Moorcock: Harcikutya
Neil Gaiman: Óceán az út végén
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!
Cressida Cowell: Így harcolj egy sárkány dühével
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Neil Gaiman: Csillagpor
Edith Nesbit: Öt gyerek és az izé