Értékelések 35

padamak>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Megint kerek egész munkát végzett Christopher – még így „kilencvennegyedik évemben járván” is (ld. Bevezető első bekezdés vége). Nekem túl alapos (A Névmagyarázat és a Kiegészítő jegyzetek közel 30 oldalnyi szövegét ki is hagytam…), de az igazi Tolkien rajongóknak és műveiben elmélyedőknek biztos nagyon hasznos és elengedhetetlen.
Én is szeretném a Tolkien életmű listát végre 100%-osra olvasni, de mindig megjelenik valami új. Mint ez…

Éllothluin>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Gyönyörű a kiadás, az illusztrációk és persze maga a történet is.
Ugyan a Szilmarilokból és a Befejezetlen regékből már ismerős volt a történet, de engem a (nagy kedvenc) Húrin gyermekei és Beren és Lúthien kalandjai mellett Tuor utazásai nem ragadtak meg különösebben. Eddig.
Christopher Tolkien szerkesztői munkájáért nagyon hálás vagyok, érdekes így olvasni egy mese alakulását a kezdetektől, a kiadónak írt leveleket át, több évtizedet átölelve.

Az egyetlen szívfájdalmam a történettel kapcsolatban, hogy Tolkien Gondolin leírását már nem tudta befejezni, pedig szívesen elidőzgettem volna még Tumladen mezején egy picit.

Különösen örültem hogy Earendel története is belekerült a könyvbe, így lett a Gondolin bukása teljes és gyönyörű lezárása az Első Kornak.

ChEebor>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Egy nagyon fontos, mégiscsak nemrég megkerült történet Tolkientől, amely három formában is elmesélésre kerül a könyvben, illetve egy negyedik kezdetét is láthatjuk. Gondolin története egy epikus, de minden reményt elveszítő csata története. Tolkien ráérősen mutatja be a várost, így megérthetjük szépségét, és tudjuk, micsoda veszteség érte Középfölde világát. Az első változat adja a legteljesebb képet, a többi csak amolyan vázlatos mese, mégis mindegyiknek megvan a saját arculata. Az utolsó történet kár, hogy nem fejeződött be soha. A jegyzetek pedig nagyon érdekes belelátást engednek a történet fejlesztésébe.

Hirdetés
Andrée P>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Ugyan felépítését tekintve ez a könyv sokban hasonlít a Beren és Lúthienre, mégis sokkal olvasmányosabbra és ezáltal élvezhetőbbre sikerült.
Gondolin bukásának története meghatározó része Tolkien világának. A Szilmarilokban az olvasó kap róla egy viszonylagos képet, hogy mi és hogyan történt.
Ebben a könyvben részletesebben el van mesélve a történet, illetve mivel ez a mese is alakult az idő múlásával, így a különböző változatokat is megismerni a könyvben. Szerencsére ebben az írásban viszonylag kevés volt az okfejtés és a magyarázat egyes részekhez, valamint az eltérésekhez, ezért is volt élvezetes. Bármennyire is egy szomorú történet, akkor is szívesen olvassa az ember.

Jenialis>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Csodálatos történet,
DE
nem pont erre számítottam. Néhol unalmasnak éreztem a magyarázó szövegeket és a jegyzeteket. Kicsit kiszakítottak Gondolin világából olykor-olykor, amikor már nagyon belemerültem.
Ettől függetlenül megkaptam a Tolkien élményt, mind John, mind Christopher részéről és szerettem együtt utazni Tuorral.