Gondolin ​bukása 69 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Gondolin, a rejtett város titkát hosszan őrzik annak lakói, ám Morgoth végül alattomban kikémlelteti az odavezető utat, és hatalmas seregével elpusztítja a várost. De vajon ki menekül meg végül, és hol kezdenek új életet a túlélők? A Gondolin bukása megjelenése friss világszenzáció, magyarul most lát először napvilágot Gálvölgyi Judit fordításában. A kötetet Alan Lee csodálatos festményei illusztrálják.
J. R. R. Tolkien (1892-1973) angol író, filológus; legismertebb művei A Gyűrűk Ura és A hobbit, valamint a Középfölde-mitológiával kapcsolatos egyéb írásai.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2019
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438512 · Fordította: Gálvölgyi Judit, Mesterházi Mónika · Illusztrálta: Alan Lee
>!
Magvető, Budapest, 2019
312 oldal · ISBN: 9789631439298 · Fordította: Gálvölgyi Judit, Mesterházi Mónika · Illusztrálta: Alan Lee

Enciklopédia 55

Szereplők népszerűség szerint

Elrond · J. R. R. Tolkien · Túrin Turambar · Tuor · Glorfindel · Eärendil · Galdor · Manwe · Tulkas · Turgon · Aule · Egalmoth · Rog · Varda · Voronwë · Annael · Duilin · Ecthelion · Elwing · Eöl · Galdor (gondolini tünde) · Idril Celebrindal · Lórien · Maeglin · orkok · Penlod · Salgant · Ulmo

Helyszínek népszerűség szerint

Középfölde · Gondolin · Valinor · Cristhorn


Kedvencelte 13

Most olvassa 8

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 145


Kiemelt értékelések

ViveEe P>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Ismét egy gondos munkával, a Beren és Lúthien mintájára megszerkesztett könyvet kaptunk Christophertől apja csodálatos világáról.
Ezzel az első kor utolsó nagyobb története, annak fejlődése is kiadásra került, és sajnos tényleg úgy tűnik ez az utolsó. Köszönöm Christopher ezt a sok évnyi kemény munkát.
Gondolin története mindig nagyon tetszett, persze nem a pusztulása. Tuor karakterét kedvelem, és nekem nagyon tetszik az út, ahogy eljut Gondolinba, legfőképpen a végleges változata.
Sajnos maga a gondolini csata csak korai változatokban szerepel, a „végleges” (mert a profnál ezt sose tudni) változat már nem jutott el idáig a történetben. Mégis grandiózus, rengeteg hőst, nagy párbajt felvonultató csata.
Igaz az elveszett mesékben és más szövegekben is elolvasható Gondolin többféle története, de nagyon örülök, hogy így egybeszedve is ki lett adva.
A kötet nagyon szép, az illusztrációk is. A polcom újabb éke.

18 hozzászólás
Milli88 P>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Nem vagyok elvakult Tolkien rajongó, mégis tetszett a Gondolin bukása. A kiadvány tele van gyönyörű illusztrációkkal, maga a borító is szemkápráztató.
A címből ugyan kiderül az olvasó számára, hogy nem egy happy end történetről beszélünk, mégis meglepetéssel nagy örömmel olvastam, hogy spoiler.
Érdekes volt, hogy egy mesének mennyi újraírt változata létezik Tolkien fejében és jegyzetlapjain. Minden elismerésem a fiáé, aki e között a sok irat között megpróbálta kiismerni magát. Ezek az elmélkedő és összehasonlító részek nem csúsztak annyira olvasás közben, mint maga a mese, de a lelkem mélyén tisztában vagyok vele, hogy kellettek a könybe.

Dawnofmyth P>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Csodaszép ez a kiadás, az illusztrációk is gyönyörűek. Az eredeti történet tetszett a legjobban, de jó volt megismerni a különböző változatokat. Már a Szilmarilokban is tetszett. Ebben most a háttér információkat sem találtam soknak, érdekes volt. A gondolini csata nagyon tetszett, és izgalmas volt a túlélők menekülése, a sasokat mindig is szerettem :) Kár, hogy a végleges verzió befejezetlen, jó lett volna a teljes történetet olvasni.

Ehhez is van egy dalom : ) meglepődtem amikor rátaláltam:
https://www.youtube.com/watch…

Ancalimë P>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Az angol(ul) olvasók számára nem tartogat újdonságot a kötet, de nekünk (mivel a teljes HoME fordítása még folyamatban van) igazi kis csemege, ezért nagyon vártam, hogy végre nálunk is megjelenjen.
Nagyon szép könyv, már az boldogsággal tölt el, ha a kezemben tartom. Alan Lee ismét kitett magáért, a borító és az illusztrációk gyönyörűek. Pacsi a kiadónak a védőborítóért és hogy nem a végére van berakva az összes kép mint a Beren és Lúthienben. Bár az jó lett volna, ha nemcsak úgy random szerepelnének ezek a képek a kötetben, hanem az aktuális eseményeknél. Az ë használatát is hiányoltam a magyar kiadásból, már csak azért is, mert ez az új A szilmarilok kiadásban (ami ugyanannál a kiadónál jelent meg) javítva/pótolva lett.
A Beren és Lúthienhez hasonlóan ismét egy gondosan megszerkesztett kötetet kaptunk Christopher Tolkientól. Számomra minden új információ kincset ér Középfölde világáról. A már (magyar nyelven) megjelent fejezeteket pedig érdekes volt más fordításban olvasni, egy-két helyen tartalmaztak újdonságot és néhány megoldás jobban tetszett a régi fordításnál. Nagyon szeretem az EMK II.-ben is megtalálható (eredeti) mesét, mert itt részletesen megismerhetjük Gondolin házait (és urait) valamint a város ostromának történetét. A Befejezetlen regékben is megtalálható (végső) változat pedig nagyon nagy kedvencem, bármikor örömmel újraolvasom. Nagy fájdalom számomra, hogy nem sikerült Tolkiennak befejezni, hiszen ahogy Christopher Tolkien is írta: „Olvasva beszámolóját arról, ahogy Ulmo isten, a Vizek Ura megjelenik Tuor előtt „térdig az árnyas habokban állva”, az ember el sem tudja képzelni, milyen leírások következhettek volna a kolosszális összecsapásokról Gondolin ostrománál.”

Ui.: Tudom, nem lenne hely szépen megszerkeszteni úgy a családfát, de Christopher legalább zárójelben feltüntethetné Fëanor fiainak a nevét. Nem tetszik, hogy rajtuk kívül mindenki név szerint szerepel rajta. :D

zamil>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Hiánypótló alkotás, a megszokott minőségbe.
Már a Szilmarilokba is felfigyeltem erre a történetre, és örültem, hogy megjelenik külön és jobban elmélyülhetünk a történetben, és beleláthatunk Tolkien elgondolásába.
A megszokott szerkezetet kapjuk, ahol szépen körbe van járva minden oldalról a mű, az átírásokkal, a változó elgondolásokkal. Tényleg csak azt tudom sajnálni, hogy Tolkien ennyire megelőzte a korát, és emiatt ezek a történetek nem lettek kidolgozva, nem lettek regény alapján megalkotva, és csak kísérletek maradtak. talán napjainkba ez nem így történne, bár pont ezek a történetek azok, amik sokat adtak, a jelenlegi íróknak és ezeknek köszönhetjük, hogy irodalommá nőtte ki magát ez a zsáner.
Aki szereti Tolkien világát, magát Középföldét, annak a könyvespolcán lesz, és többször elolvassa, akitől ez távol áll, annak csak egy káosz, amit nem fog értékelni.
Szerencsére nem vagyunk egyformák és ezért helye van az ilyen kiadásoknak, a rajongók mindig vevők lesznek az író műveire, még akkor is ha ezek a történetek, csak papírra vetet ötletek.

NewL P>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Jó volt így egyben olvasni Gondolin történetét. Igényes kiadás, szépek a benne levő képek.

Rodwen P>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

„… és most azt kell mondanom, hogy kilencvennegyedik évemben járván a Gondolin bukása (kétségtelenül) az utolsó.”
Újra csak azt tudom mondani, hogy hatalmas tisztelet mind Christophernek, mind édesapjának.
A Gondolin bukása nekem még talán a Beren és Lúthiennél is jobban tetszett, már csak azért is mert nekem egyelőre újdonság volt spoiler Tuor és a rejtett város története. Örülök, hogy az Eredeti Mesével kezdődik a könyv, mert nem éreztem se soknak, se kevésnek, kerek egész volt a történet, ezt a részt nagyon hamar elolvastam.
A mitológiai vázlat és a Quenta elég rövidke, szóval vártam, hogy a Végső Változat miféle újdonsággal fog szolgálni az Eredeti Meséhez képest. Hát azért volt átalakulás, még mindig jobban tetszett a Mese, de mire Tuorék túljutottak a kapukon és elfogytak a lapok, én pedig faképnél lettem hagyva és el is szomorodtam, hogy vége… persze, a legjobb résznél!…
Mindenesetre nagyszerű élmény volt olvasni, mint minden Tolkien kötetet.

littlelinda P>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Már az elején leszögezem, hogy nem olvastam még elég regényt Tolkientől, ezért sok részt nem is értettem volna, ha párom nem foglal össze röviden mindent, amit Christopher Tolkien egyébként leírt a bevezetőben és a befejezésben, de én inkább kihagytam, mert semmit se értettem belőle :'D Szerencsére párom mindig készséggel segített egy-egy szereplő történetében vagy név jelentésében, és az idővonal kiigazításában, ha éppen összezavarodtam.
Maga a történet nagyon tetszett, ebben a könyvben gyakorlatilag négyféle verzióját olvashatjuk, ebből egy teljes, kettő inkább rövidített, míg az utolsó, végleges verzió befejezetlen. Nagyon, nagyon szomorú voltam, hogy a végleges verzió befejezetlen, mert annyira, de annyira szépen és részletesen volt megírva, úgy olvastam volna még tovább, és tudni akartam, milyen ebben a verzióban a gondolini csata. Már az eredeti, legkorábbi szövegben is nagyon izgalmas volt a csata, a mesének szerintem az volt a legjobb része, úgyhogy végtelenül szomorú vagyok, hogy a végleges változat befejezetlen, és véget ér azzal, hogy Tuor Gondolinba ér. Tetszett, ahogy Christopher Tolkien részletezte mi és hogyan változott meg a végleges verzióra az eredetihez képest, és nagyon jó ötlet volt a végén a név- és tárgymutató, igaz, én nem sokat használtam, mert megvolt rá az emberem :D Az illusztrációk pedig gyönyörűek voltak, imádom Alan Lee művészetét, annyira szépen jelenít meg egy-egy pillanatot, és a képei tökéletesen visszaadják Középfölde hangulatát. Hozzá kell, hogy tegyem, lenyűgöző, mennyire igényes ez a kötet, aki szereti Tolkient, annak a polcán ott van a helye.

Belle_Maundrell>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Gondolin már az Elveszett mesék könyvében felkeltette az érdeklődésemet, a Szilmarilok tovább fokozta, szóval nagyon vártam ennek a könyvnek a megjelenését, főleg, hogy ismét Alan Lee gyönyörűséges képeit csodálhatjuk olvasás közben. Komolyan mondom, már nem először kívántam azt, hogy bárcsak minden egyes bekezdést külön illusztrált volna, annyira bele vagyok zúgva ebbe a sok szépségbe, és annyira illik a stílusa Tolkien világához.
Valamilyen oknál fogva nekem csak a Beren és Lúthien olvasásakor esett le, hogy Christopher Tolkien milyen öreg már, és akkor el is szontyolodtam, hogy valószínűleg az az utolsó könyv, amit összerakott, szóval számításaim szerint már tripla örömmel vetettem rá magam. Most Christopher bevezetést olvasva szabályosan elszomorodtam, hogy már nem lesz több, és – nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt mondom –, a kommentárjai is nagyon fognak hiányozni. Pedig az Elveszett mesék könyve értékelésemben még azt írtam, hogy valaki befoghatná a száját a túl hosszúra nyúlt magyarázatoknál. :D Még szerencse(?), hogy magyarul még csak most jelenik meg a Középfölde Históriája, szóval egy-két évig még biztos nem maradunk Tolkien nélkül, de azért örülnék neki, ha valaki folytatná a munkáját, bár nyilván senki nem láthat bele annyira a dolgokba és nem tudhat annyit Tolkien bácsi munkásságáról, mint a fia. Valahogy az ő esetében sosem érzem, hogy csak lehúzunk róla egy újabb bőrt, valószínűleg Túrin történetét (amit a legtöbb változatban olvastam) is a végtelenségig tudnám különböző verziókban olvasgatni, és nem is unnám meg. Jaj, ilyen író nem terem minden bokorban.
Ha már Tolkien nagyságánál tartunk, egész megdöbbentő volt a levele részelteit olvasni, amiben olyan lehangolt volt A Gyűrűk Urával és a Szilmarilokkal kapcsolatban. Azt tudtam, hogy kb. soha semmivel nem volt igazán megelégedve, és utóbbival nem is készült el, de nem gondoltam, hogy A Gyűrűk Urát is ilyen elégedetlenül engedte ki a kezéből. Meg hogy azt hitte, csak együtt érthető a kettő. Oké, tényleg szuper látni a globális összefüggéseket, imádom, de évekig teljesen vígan elvoltam bármiféle Szilmaril nélkül, amikor még csak a GyU-t és a Hobbitot olvastam.
A történet minden verziójában lenyűgöző, de természetesen a végső változat a kedvencem. Nagyon sajnálom, hogy Tolkien csak addig jutott, amíg Tuor megérkezik Gondolinba, biztos csodálatos lett volna a teljes változatot elolvasni, de ennek is örülök. A Beren és Lúthienhez hasonlóan jó volt egyben látni a különböző változatait. A megszokotthoz képest egész rövid Függelék is sok hasznos infót tartalmaz, viszont szerintem a magyar kiadás térképével van valami gond, én az istennek se találtam meg rajta Brithombart, pedig vagy negyed óráig sasoltam. Persze ettől még nem vetem el annak a lehetőségét, hogy én vagyok vaksi, de gyanús a dolog.
Ezen kívül csak annyi szúrt szemet, hogy az elején egyszer Rivendell szerepel Völgyzugoly helyett.
Nagyon fura volt, hogy ez nem Európás kiadás, kár, hogy a mérete sem passzol a többiekhez. (Gondolom, hogy a Magvetős Szilmarilokhoz igen, de nekem nem az van meg.) Persze ilyeneken nem akadok fenn, örülök, hogy egyáltalán megjelent, és így is a polcom éke lesz amint kerítek neki helyet, enyhén túlterhelt a rendszer, mert csak vetek egy pillantást a borítóra, és máris oda vagyok meg vissza.

Zoltán_Bálint>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Hasonló érzések vannak bennem, mint a Beren és Lúthien olvasása után is: alapvetően tetszett, de a sok ismétlés levont a könyv élvezeti értékéből. A történet eredetének magyarázata volt talán a legunalmasabb rész: spoiler. Alan Lee rajzai ismét nagyon szépre sikerültek és ismét csak azt bánja az ember, hogy nem volt több belőle a könyvben.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Belle_Maundrell>!

Anar kaluva tielyanna! [A nap ragyogja be utadat!]

110. oldal, Gondolin bukásának meséje - A végső változat (Magvető, 2019)

Belle_Maundrell>!

Gondolin és Nargothrond egyszer jött létre, sosem születtek újjá. Erőteljes források és képek maradtak – talán épp azért olyan erőteljesek, mert sosem születtek újjá, és talán azért nem születtek soha újjá, mert annyira erőteljesek voltak.

13. oldal, Bevezető (Magvető, 2019)

Belle_Maundrell>!

– Ó, jaj! Ott fekszik küldetésünk célja és az élet reménye, de itt és ott között a halál jár.
– A halál körülvesz minket – mondta Tuor.

129. oldal, Gondolin bukásának meséje - A végső változat (Magvető, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Tuor · Voronwë
Belle_Maundrell>!

Ám ahogy múlnak az esztendők, és a Földön erejét veszti a tünde nép, még mindig este bontanak vitorlát nyugati partjainkon; ahogy még most is teszik, amikor már alig időznek itt elszigetelt kis csapataik.

185. oldal, Gondolin bukásának meséje - A Quenta Noldorinwa befejezése (Magvető, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: tündék
Belle_Maundrell>!

– Szomorú a bölcs vaksága.

69. oldal, Gondolin bukásának meséje - Az eredeti mese (Magvető, 2019)

Belle_Maundrell>!

– A sötétségen át lehet a fényre jutni – mondta Gelmir.
– Az ember mégis szívesebben jár a napfényben, amíg lehet – mondta Tuor.

109. oldal, Gondolin bukásának meséje - A végső változat (Magvető, 2019)

Belle_Maundrell>!

– De nagyon fényesek voltak a csillagok a világ peremén, amikor néha félrehúzták nyugatról a felhőket. Hogy csak még messzebb lévő felhőket láttunk-e, vagy, ahogyan néhányan vélték, valóban a Pelóri hegyeit láttuk egykori otthonunk elveszett partjain, nem tudom. Messze-messze állnak, és a halandó földekről többé nem jut el oda senki, úgy hiszem.

125-126. oldal, Gondolin bukásának meséje - A végső változat (Magvető, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Voronwë
Belle_Maundrell>!

Mert a könyörtelen szív nem számol az irgalom hatalmával, amelyből zord harag támadhat, és oly villámcsapás, amelytől hegyek omlanak.

181. oldal, Gondolin bukásának meséje - A Quenta Noldorinwa befejezése (Magvető, 2019)

Belle_Maundrell>!

– De tudd meg – mondta, – a Sors páncélján (ahogyan a Föld Gyermekei nevezik) mindig van egy hasadék, és a Végzet falán egy repedés, a beteljesedésig, amit ti Végnek neveztek. Így is marad, amíg én vagyok – egy titkos hang, amely ellenkezik, fénysugár, ahol sötétség rendeltetett. Ezért, bár ebben a sötét korban úgy tetszik, mintha szembefordulnék testvéreimmel, a Nyugat Uraival, ez közöttük a szerepem, erre lettem kijelölve még a Világ teremtése előtt. Ám a Végzet erős, és az Ellenség árnyéka egyre hosszabb; én pedig egyre csekélyebb leszek, Középföldén nem maradt már belőlem több titkos suttogásnál. A nyugat felé folyó vizek elapadnak, a forrás mérgezett, és hatalmam visszahúzódik a föld vizeiről; mert a tündék és az emberek vakká és süketté válnak irántam Melkor hatalmától. És Mandos átka beteljesüléséhez közeledik, és a noldák minden műve el fog pusztulni, és minden reményük összeomlik. Egyetlen végső reménység maradt, az a reménység, amelyet nem kerestek, és amelyre nincsenek felkészülve. És ez a remény benned rejlik; mert én így választottam.

118. oldal, Gondolin bukásának meséje - A végső változat (Magvető, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Mandos · Melkor / Morgoth · Ulmo

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
George R. R. Martin: Tűz & Vér
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Kameron Hurley: A Tükörbirodalom
Peter V. Brett: A Rovásember
Adrian Tchaikovsky: Pókfény
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Anthony Ryan: A láng légiója
Steven Erikson: A Hold udvara