Beren ​és Lúthien 37 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

A Beren ​és Lúthien Tolkien legszemélyesebb története, melyet felesége iránt érzett szerelme ihletett. Talán éppen ezért nem adatta ki élete végéig. Most, 100 évvel a mű születése után, végre nyomtatásban olvashatjuk fiának, Christophernek köszönhetően.

Az ember és a tünde közötti szerelem történetén túl azt is megismerjük, hogyan változott Beren és Lúthien legendája Tolkien élete folyamán. Egy része már megjelent A szilmarilok-ban, de megírta próza, elbeszélő költemény, vázlat formájában is. Egy kötetben összegyűjtve viszont most találkozhatunk először a történettel, amit Edith Tolkien tánca ihletett a yorkshire-i erdőben, és amely életük végéig elkísérte őt és férjét.

A legenda szerint Berennek egy szilmarilt kell szereznie Morgoth, a gonosz szellem vaskoronájából Thingol királynak, a lánya kezéért cserébe. Lúthien pedig követi szerelmét, és segítségére siet a küldetés végrehajtásában.

De Beren ember, Lúthien pedig tünde, így választania… (tovább)

Eredeti mű: J. R. R. Tolkien: Beren and Lúthien

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2018
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058786 · Fordította: Gy. Horváth László, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Lúthien · J. R. R. Tolkien · Beren · Christopher Tolkien · Edith Tolkien


Kedvencelte 2

Most olvassa 12

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Belle_Maundrell 
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Tolkien nem tudott rosszat írni. Mivel már olvastam A szilmarilokat és az Elveszett mesék könyvét, ezért nem ért meglepetésként, hogy mennyire tetszett ez a könyv. Mindegy, hány változata van a történetnek, én imádom. Ha már itt tartunk, érdekes volt látni, hogy mennyit változott az évek alatt. Azért örülök, hogy Tevildo száműzetésbe vonult, egy macska főgonoszt nem lehet komolyan venni. Nekem mindig az járt a fejemben, hogy biztos állati hangosan tud dorombolni. :P
Egyébként engem meglepetésként ért, hogy Christopher Tolkien már 93 éves. Valahogy nem esett le, hogy ennyire öreg, pedig gondolhattam volna, főleg, hogy a Karácsonyi levelekből is ki lehet következtetni. Na mindegy, remélem, még jó sokáig él, és megörvendezteti a népet hasonló nyalánkságokkal. Vagy hogy valaki folytatja a munkáját a halála után. Valahogy Tolkien estében nem érzem úgy, hogy egy újabb búr lehúzása lenne kiadni még valamit tőle. Tolkien az Tolkien. Ennyi.
A borító és az illusztrációk csodálatosan gyönyörűségesek, egész nap el tudnám nézegetni őket. Bekeretezném és kitenném a falra, imába foglalnám Alan Lee nevét, meg minden.
És továbbra is fenntartom A szilmarilok utáni véleményemet: Rómeó és Júlia elbújhat Beren és Lúthien mellett, ők a legmenőbb szerelmespár evör. :)

14 hozzászólás
>!
ViveEe P
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Nagyon szeretem ezt a történetet, igazából mindegyik változatot. Sőt,a végén még kiderül, hogy szeretem a verseket… Na jó, inkább csak az itteniek nagyon megfogtak, élvezetes volt olvasni őket.
Az illusztrációk pedig gyönyörűek.
Még mindig imádom Középföldét, nagyon remélem, hogy a HoME köteteket is kiadják magyarul, mert nagyon szeretem olvasni, miként fejlődött az első kor legendája, mint ahogy itt is szerepel. :)

>!
NewL P
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Beren és Lúthien története nem volt ismeretlen előttem, mert már Tolkien más könyveiben is olvastam. Ez a kötet annyiban volt más, hogy több szöveg és történet változat lett benne szép egységes köntösbe szedve. Én mondjuk elfogult vagyok, mert szeretem az író könyveit, de a kedvencem mindig is a Gyűrűk Ura marad.

>!
zamil 
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Kezdem megszokni, hogy minden alkalommal, mikor megjelenik egy új Tolkien könyv, mit fogok kapni.
Mit is:
– amit az író nem dolgozott ki komplett történeté
– ami csak egy ötlet, aminek több változati is megíródott jegyzettekben
– amiből a család még több pénzt akar szerezni
– ami azért plusz információkat ad a világhoz
– amiből jobban megismerhetjük a mestert
Szóval egy csipetnyi újdonságot Középföldéről.

>!
Dominik_Blasir
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Tavaly Kullervo története kapcsán azon morfondíroztam, Tolkien halála után negyven évvel vajon mennyire van még létjogosultsága ilyen sok megjelenésnek – és akkor még nem tudtam, hogy a Helikon idén bele fog vágni a monumentális Középfölde Históriája sorozatba, a Magvető pedig újra elkezdeni kiadni az „alapműveket”…
A Beren és Lúthien ugyanakkor leginkább egy vázlat-gyűjtemény: egy idő után már nem is a konkrét történésekre koncentrálunk (hiszen azt ismerjük gyakorlatilag már az első után), hanem a finom árnyalatokra, a verziók közötti eltérésekre, a fel-felbukkanó részletekre, amik megmutatják Tolkien írásművészetének változását, fejlődését, a fejében élő koncepció gyarapodását. Ami vagy érdekes valakinek (egy darabig nekem határozottan az volt), vagy hát nem igazán (amit azért könnyen el tudok képzelni, főleg az eredetileg óangol alliteráló formában írt vers esetében).
Számomra a legizgalmasabbak ezúttal a történet mitikus vonatkozásai voltak – bár én nem különösebben rajongok a „Tolkien mítoszt vagy fantasy-t írt” kérdés körüli diskurzusért, de itt folyton az jutott az eszembe, hogy milyen monumentális, nagystílű, legendaszerű alkotások is ezek. Mintha egy generációról generációra hagyományozott történetről lenne szó, valami ősi, valami mindenki számára jelentőségteljes, amit csak évszázadok ködén át lehet értelmezni.
Amikor engem elkapott ennek a ritmusa és hangulata, akkor tényleg újra érezni véltem valamit Tolkien zsenijéből – már csak ezért a pillanatért is úgy gondolom, hogy érdemes volt olvasnom.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2018-10…

>!
Zsoofia
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

A könyv sokkal inkább koncentrál arra, hogyan keletkezett a mű többféle változata, mint magára a műre, ami egyrészt eszméletlenül érdekes, másrészt egy kicsit elvesz a legenda igazi átérzéséből és a történet egészéből. Viszont ha valakinek többször beletört már a foga a Szilmarilokba, annak ez egy jó felvezető / ízelítő lehet. Az illusztrációk nagyon szépek, a verses forma fordítása valami varázslatosra sikeredett, a rajongóknak kötelező darab.

>!
Galagonya33
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Az egyik legszebb és talán a legerősebb szerelmi történet. Luthiennek és Berennek is sokszor le kell győzni számtalan külső akadályt, köztük a halált is, de leginkább önmagukat és a saját félelmeiket, hogy a szerelmük beteljesüljön és kiteljesedjen.
Számomra ezért megkapóan szép és meseszerű, mert Tolkien és felesége, Edith szerelme is ilyen volt, gyakorlatilag Edith ihlette Luthien alakját.
Ahogy Tolkien fogalmazta meg egy levelében fiának:
„Találkoztam a saját életem románcának Luthien Tinuvieljével, a hosszú, sötét hajával, szép arcával és csillogó szemével, és a gyönyörű hangjával… Ám ő most Beren előtt eltávozott, itt hagyva őt félkarún, de neki már nincs ereje, hogy a kérlelhetetlen Mandosba induljon…”
Az idézet forrása: http://www.deszy-konyv.hu/2014/02/legendas-szerelmek-to…
Edith és Tolkien síremléke: https://astrolibrium.files.wordpress.com/2017/07/beren-…

>!
WolfEinstein
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Ez a történet a kedvencem Tolkientől! Egyes részeit más kiadványokban már olvastam, de így, egyben az egészet, különféle műfajokban, szövegváltozatokban, hasznos magyarázatokkal most először. A történeten, a szereplőkön érezni lehet, hogy a szerző mennyire személyes, intim mélységeit tárja fel önmagának. Talán ez a tolkieni életműben is egyedülálló író és mű közötti kapcsolat teszi ennyire elevenné és megrázóvá. Christopher pedig ismét szerkesztői bravúrról tett tanúbizonyságot, hogy ennyire egységes kötetté tudta összeállítani a sokszor szinte olvashatatlan jegyzeteket. Ugyan nem szoktam ilyet tenni, de most muszáj a könyv kiállításáról is szót ejtenem: egyszerűen már kézbe venni is gyönyörűség. A borítója, a tapintása, a papír minősége és illata mind hozzájárul ahhoz, hogy teljes legyen az olvasmányélmény.

4 hozzászólás
>!
Dora_Elizabeth P
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Röviden. Nagyon nagy csalódás volt. Nem néztem utána a könyvnek, és egyáltalán nem erre számítottam. Pusztán csalódottságomat tükrözi a csillagozás.

Maga a történet csodálatos volt. Mondába illő Tolkien stílusában. Nagyon szeretem azt, ahogyan ő mesél. A verseiért is oda vagyok és vissza. Nem mindenki képes arra, hogy prózában és lírában egyaránt megállja a helyét. Bár verseket nem szeretek olvasni, Tolkien ez alól kivétel. (Persze, a jó vers a kiváló fordítónak is köszönhető jelen esetben, hiszen nem eredeti nyelven olvastam.) Nagyon örülök annak, hogy én is megismerkedhettem Beren és Lúthien szerelmének történetével, mely nagyon meghatóra és egyben mesésre is sikeredett.

Azonban nem tudok elmenni a sok megjegyzés mellett, amit Christopher Tolkien illesztett bele a kötetbe. Az elején még nem zavart, bár sokkal szívesebben olvasom egy mű keletkezését az író tollából, de tisztában vagyok vele, hogy ez már kivitelezhetetlen, és Christopher Tolkien is nagyon alapos. Minden tiszteletem az övé, amiért időt és energiát nem kímélve válogatja össze apja ki nem adott, ám még fellelhető írásait. Ezekért azt hiszem, sokan hálásak lehetünk. De nekem a legnagyobb csalódást is pont ő okozta a könyvben. Az, hogy a történetek közepébe is szúrt be megjegyzéseket, elvette a kedvemet az olvasástól. Kijelentem, hogy nem lehetek igazi fanatikus Tolkien-rajongó, hiszen én pusztán élvezni szeretném az író történeteit, és nem elemezni. Persze, egyetértek bizonyos megjegyzésekkel – főleg például a nevekkel kapcsolatos magyarázatokkal, – és érdekel is a mű keletkezése, de ettől még kizökkentett a sok megszakítás.

Ugyancsak a „Tolkien-rajongásom” hiányának tudható be az is, hogy a sok változat elolvasása szintén nem hozott lázba. Mint mondtam, nagyon tetszett és csodálatosnak tartom Beren és Lúthien történetét, de azt már nem tartom annyira csodálatosnak, hogy újra és újra elolvassam egy-egy változatát. Persze, szép bizonyítéka ez annak, hogy Tolkien megérdemelten szerepel az írók között is kiemelkedő helyen, hiszen itt van feketén-fehéren az örök elégedetlen író, aki folyamatosan alakít és változtat a munkáján. Sajnálom, hogy nem adta ki ő maga, egyszer, a szerinte végleges formát.

Alan Lee ismét káprázatosakat alkotott. Már a Húrin gyermekeiben is nagyon tetszettek a képek, talán ott jobban is, mivel a színes ábrák is a történet közepén voltak, és nem a végén összeszedve. Remélem, készít majd még más Tolkien könyvekhez is illusztrációkat. Ez az ember egy zseni.

A kiadónak köszönet a szerkesztésért. Bár nem tetszettek a történet közi megjegyzések, az viszont igen, hogy ezek jól láthatóan elkülönültek kisebb betűmérettel a tényleges Tolkien-szövegektől. (Bár lényegében a megjegyzések is Tolkien-szövegek, ugye)

Összességében Beren és Lúthien története nagyon tetszett, de a sok kiegészítéshez egyszerűen most nem volt türelmem. Inkább éreztem magam úgy olvasás közben, mintha egy tudományosabb irodalmi könyvet tartanék a kezembe. Egy nyugodtabb, kevésbé leterhelt időszakomban újra fogom olvasni a könyvet, mert úgy gondolom, hogy akkor talán sokkal befogadóbb leszek Christopher Tolkien-nel kapcsolatban is.

>!
szeptember99
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

A szerzőtől A gyűrűk urát és A babót olvastam. Sajnos valamiért nem voltam ráhangolódva a Beren és Lúthien történetre, néhol átlapoztam a történeteket. A legendák között is elvesztem…túl sok volt az ismeretlen név, nehezen volt követhető számomra Tolkien-univerzum.
A szerelmespár története egyébként magával ragadó és csodaszép :)
Érdekes volt a kulisszák mögé pillantani, és Tolkien fiának gondolatait apja műveinek összegzéséről olvasni.
Talán majd egyszer máskor jobban megérint a történet.


Népszerű idézetek

>!
shadowhunter1975 P

Anyámról írott levelében, amit egy évvel anyám halála után intézett hozzám, amikor már neki is csak egy éve volt hátra, elviselhetetlen gyászáról beszél, és hangot ad kívánságának, hogy anyám síremlékén a neve alá írják oda ezt is: Lúthien.

16. oldal, Előszó

>!
Belle_Maundrell 

Völgy, szurdok varázs hordozója
a fürkész szemen is kifogva,
hacsak nem torony tetejéből,
ahol a sas rikoltva szédül,
véli sejteni, fátyolos
szürkületen csillám poroz,
s tündér ország ott megnyiland:
Beleriand, Beleriand.

103-104. oldal

>!
Belle_Maundrell 

Sok évvel később (1964. július 16-án) apám ezt írta egy levélben: "Az Óidők legendáit kínáltam nekik, de a lektoraiknak nem kellett. Ők folytatást akartak. Én viszont hősi legendákat és emelkedett románcot akartam. Az eredmény A Gyűrűk Ura lett.

234. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Brandon Sanderson: Ködszerzet – A korok hőse
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Peter V. Brett: A Rovásember