Beren ​és Lúthien 18 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

A ​Beren és Lúthien Tolkien legszemélyesebb története, melyet felesége iránt érzett szerelme ihletett. Talán éppen ezért nem adatta ki élete végéig. Most, 100 évvel a mű születése után, végre nyomtatásban olvashatjuk fiának, Christophernek köszönhetően.
Az ember és a tünde közötti szerelem történetén túl azt is megismerjük, hogyan változott Beren és Lúthien legendája Tolkien élete folyamán. Egy része már megjelent A szilmarilok-ban, de megírta próza, elbeszélő költemény, vázlat formájában is. Egy kötetben összegyűjtve viszont most találkozhatunk először a történettel, amit Edith Tolkien tánca ihletett a yorkshire-i erdőben, és amely életük végéig elkísérte őt és férjét.
A legenda szerint Berennek egy szilmarilt kell szereznie Morgoth, a gonosz szellem vaskoronájából Thingol királynak, a lánya kezéért cserébe. Lúthien pedig követi szerelmét, és segítségére siet a küldetés végrehajtásában.
De Beren ember, Lúthien pedig tünde, így választania kell: halhatatlan marad… (tovább)

Eredeti mű: J. R. R. Tolkien: Beren and Lúthien

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Európa, Budapest, 2018
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058786 · Fordította: Gy. Horváth László, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Alan Lee

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Lúthien · J. R. R. Tolkien · Beren · Christopher Tolkien · Edith Tolkien


Most olvassa 11

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 137


Kiemelt értékelések

>!
ViveEe P
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Nagyon szeretem ezt a történetet, igazából mindegyik változatot. Sőt,a végén még kiderül, hogy szeretem a verseket… Na jó, inkább csak az itteniek nagyon megfogtak, élvezetes volt olvasni őket.
Az illusztrációk pedig gyönyörűek.
Még mindig imádom Középföldét, nagyon remélem, hogy a HoME köteteket is kiadják magyarul, mert nagyon szeretem olvasni, miként fejlődött az első kor legendája, mint ahogy itt is szerepel. :)

>!
Belle_Maundrell
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Tolkien nem tudott rosszat írni. Mivel már olvastam A szilmarilokat és az Elveszett mesék könyvét, ezért nem ért meglepetésként, hogy mennyire tetszett ez a könyv. Mindegy, hány változata van a történetnek, én imádom. Ha már itt tartunk, érdekes volt látni, hogy mennyit változott az évek alatt. Azért örülök, hogy Tevildo száműzetésbe vonult, egy macska főgonoszt nem lehet komolyan venni. Nekem mindig az járt a fejemben, hogy biztos állati hangosan tud dorombolni. :P
Egyébként engem meglepetésként ért, hogy Christopher Tolkien már 93 éves. Valahogy nem esett le, hogy ennyire öreg, pedig gondolhattam volna, főleg, hogy a Karácsonyi levelekből is ki lehet következtetni. Na mindegy, remélem, még jó sokáig él, és megörvendezteti a népet hasonló nyalánkságokkal. Vagy hogy valaki folytatja a munkáját a halála után. Valahogy Tolkien estében nem érzem úgy, hogy egy újabb búr lehúzása lenne kiadni még valamit tőle. Tolkien az Tolkien. Ennyi.
A borító és az illusztrációk csodálatosan gyönyörűségesek, egész nap el tudnám nézegetni őket. Bekeretezném és kitenném a falra, imába foglalnám Alan Lee nevét, meg minden.
És továbbra is fenntartom A szilmarilok utáni véleményemet: Rómeó és Júlia elbújhat Beren és Lúthien mellett, ők a legmenőbb szerelmespár evör. :)

2 hozzászólás
>!
WolfEinstein
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Ez a történet a kedvencem Tolkientől! Egyes részeit más kiadványokban már olvastam, de így, egyben az egészet, különféle műfajokban, szövegváltozatokban, hasznos magyarázatokkal most először. A történeten, a szereplőkön érezni lehet, hogy a szerző mennyire személyes, intim mélységeit tárja fel önmagának. Talán ez a tolkieni életműben is egyedülálló író és mű közötti kapcsolat teszi ennyire elevenné és megrázóvá. Christopher pedig ismét szerkesztői bravúrról tett tanúbizonyságot, hogy ennyire egységes kötetté tudta összeállítani a sokszor szinte olvashatatlan jegyzeteket. Ugyan nem szoktam ilyet tenni, de most muszáj a könyv kiállításáról is szót ejtenem: egyszerűen már kézbe venni is gyönyörűség. A borítója, a tapintása, a papír minősége és illata mind hozzájárul ahhoz, hogy teljes legyen az olvasmányélmény.

4 hozzászólás
>!
szeptember99 P
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

A szerzőtől A gyűrűk urát és A babót olvastam. Sajnos valamiért nem voltam ráhangolódva a Beren és Lúthien történetre, néhol átlapoztam a történeteket. A legendák között is elvesztem…túl sok volt az ismeretlen név, nehezen volt követhető számomra Tolkien-univerzum.
A szerelmespár története egyébként magával ragadó és csodaszép :)
Érdekes volt a kulisszák mögé pillantani, és Tolkien fiának gondolatait apja műveinek összegzéséről olvasni.
Talán majd egyszer máskor jobban megérint a történet.

>!
Puchard_Tamás
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien

Tolkien rajongóknak nem kell magyarázni, miért kötelező elolvasni ezt a könyvet. Akik viszont nem ismerik a Szilmarilok történetét érthetetlen lesz, mert sokkal inkább a történet keletkezésének folyamatát mutatja be, nem egy egységes alkotás.


Népszerű idézetek

>!
shadowhunter1975 P

Anyámról írott levelében, amit egy évvel anyám halála után intézett hozzám, amikor már neki is csak egy éve volt hátra, elviselhetetlen gyászáról beszél, és hangot ad kívánságának, hogy anyám síremlékén a neve alá írják oda ezt is: Lúthien.

16. oldal, Előszó

>!
Belle_Maundrell 

Völgy, szurdok varázs hordozója
a fürkész szemen is kifogva,
hacsak nem torony tetejéből,
ahol a sas rikoltva szédül,
véli sejteni, fátyolos
szürkületen csillám poroz,
s tündér ország ott megnyiland:
Beleriand, Beleriand.

103-104. oldal

>!
Belle_Maundrell 

Sok évvel később (1964. július 16-án) apám ezt írta egy levélben: "Az Óidők legendáit kínáltam nekik, de a lektoraiknak nem kellett. Ők folytatást akartak. Én viszont hősi legendákat és emelkedett románcot akartam. Az eredmény A Gyűrűk Ura lett.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Hasonló könyvek címkék alapján

Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Colleen Houck: A tigris küldetése
Arwen Elys Dayton: Seeker
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Robin Hobb: A végzet hajója I-II.