Befejezetlen ​regék Númenorról és Középföldéről 90 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

A hobbit, A Gyűrűk Ura és A szilmarilok olvasói ismét belemerülhetnek J. R. R. Tolkien világába. Ebben a kötetben olyan történeteket gyűjtött össze Christopher Tolkien, amelyeket édesapja ugyan nem fejezett be, de eléggé kidolgozott ahhoz, hogy érdekesek legyenek az olvasók számára. A regék átölelik Középfölde három nagy korszakát – az első korból Tuor és Húrin legendája, a másodikból Númenor leírása valamint Galadriel és Celeborn története, a harmadikból Isildur halála, Cirion és Eorl esküje és a Gyűrű utáni kutatás részletei találhatóak meg a kötetben.

Most különösen érdekfeszítőek lehetnek Az erebori kutatás részletei, A Fehér Tanácsról, a mágusokról (istarok) és a palantírokról szóló tanulmányok, hiszen Peter Jackson, A Gyűrűk Ura és A hobbit rendezője ezeket is felhasználta filmje készítéséhez.

Ez a könyv más kiadónál már megjelent A Gyűrű keresése címen.

A Gyűrű keresése: Befejezetlen regék Középföldéről és Númenorról címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2019
760 oldal · ISBN: 9789631439274 · Fordította: Koltai M. Gábor, Szántó Judit
>!
Magvető, Budapest, 2019
760 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438826 · Fordította: Koltai M. Gábor, Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2017
788 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795029 · Fordította: Szántó Judit, Koltai M. Gábor, Göncz Árpád, Réz Ádám, Gálvölgyi Judit

2 további kiadás


Enciklopédia 59

Szereplők népszerűség szerint

Gandalf · Zsákos Bilbó · Galadriel · Thorin · Fili · Tuor · Túrin Turambar · Fingolfin · Celebrimbor · Beleg Cúthalion · Smaug · Galdor · Huor · Húrin · Morwen Eledhwen · Niënor Níniel · Tar-Ancalimë · Elu Thingol · Ifjú Eorl · Mablung · Mîm · Tar-Aldarion · Ulmo · Voronwë · Aerin · Brandir · Erendis · Gelmir · Haldir · Hunthor · Nellas · Núneth · Sador (Labadal) · Tar-Meneldur

Helyszínek népszerűség szerint

Középfölde · Rohan · Doriath


Kedvencelte 20

Most olvassa 19

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 163


Kiemelt értékelések

Ancalimë P>!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Nagyon értékes számomra ez a könyv, hiszen sok dologgal kapcsolatban kapunk plusz információt.
Tuor kalandjait nagyon szeretem, kár, hogy a történet pont a legérdekesebb résznél marad abba. Természetesen ebben a kötetben is benne van Túrin. :D Szerintem ez az a történet, amit eddig a legtöbbször olvastam Középföldével kapcsolatban. :D spoiler
A legjobban a Númenorral kapcsolatos fejezetek tetszettek. Imádom Erendis és Aldarion történetét és Ancalimët is nagyon kedvelem. Númenor mellett a másik kedvencem Eorl és Rohan, örülök, hogy ezekről részletesebben is olvashatok, hiszen már A gyűrűk ura Függelékekben is nagyon szerettem ezt a fejezetet. Igazából kiemelhetném az összes történetet, hiszen minden egyes információ igazi kincs számomra. Nagyon hasznosak Christopher kommentárjai is.
Ezt a könyvet szerintem mindenképp csak a három „fő mű” elolvasása után ajánlatos kézbe venni.

Rodwen P>!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Egy újabb nagyszerű könyv az írótól, számomra már ismert és kevésbé ismert „befejezetlen regékkel”.
Ismét elkalandozhattam Gondolinba Tuorral és átélhettem Túrin és Nienor páratlan ám tragikus történetét. Majd elkalauzoltak Númenorba, melyről eddig talán a legkevesebbet tudtam – főleg azt, amit a Szilmarilokból ismertem –, és megismerhettem királyait illetve királynőit. Ezután ismét ismertebb vizeken jártam, Középföldén, sokkal jobban megismerve Galadrielt és Celebornt, a három tündegyűrű történetét és Sauron hatalomra jutását. Tanúja lehettem többek között Isildur halálának, Eorl és Cirion esküjének, Gondor és Rohan barátságának. És jött egy számomra nagyon érdekes rész, az erebori kutatás, melyet Gandalftól hallhatunk és ami nem éppen egyezik Bilbo meséjével. Az istarokról szóló rész rövidsége ellenére az egyik kedvencem volt, de sok új dolgot tudtam meg a palantírókról is. Szóval rengeteg újdonsággal szolgált, tényleg igazi csemege.

Olympia_Chavez P>!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Szép hullámvasút volt ez a könyv számomra. Az esetek többségében új, érdekes történeteket, kiegészítéseket mesél el azokból a kalandokból, amelyeket már korábban így vagy úgy megismertünk. Például a Szilmarilokból jól ismert Tuor történetének a vándorlással kapcsolatos időszakát, Húrin gyermekeinek gyerekkorát, vagy épp új aspektusból közelíti meg Zsákos Bilbó kalandját a törpökkel, melyet Gandalf tolmácsolásában ad elő. Sok-sok érdekes kis apróságról is szót ejt, amelyekhez nagyon képben kell lenni az eredeti történetekkel (Szilmarilok, Hobbit, Gyűrűk ura), illetve örömmel megy bele végeláthatatlan nyelvészeti fejtegetésekbe is. Na ez a rész volt számomra a könyv mélypontja. Azoknak a Tolkien rajongóknak, akik már-már fanatikusoknak mondhatók, biztosan élvezetesek ezek a részek is, de első blikkre a Magyar Tolkien Társaság tagjain kívül, nem sok embert tudok elképzelni, akit lázba hozna, hogy egy-egy (pl.) földrajzi név, mely tünde nyelvből származik, milyen elemekből tevődik össze, milyen átalakulásokon, honosításokon ment át, míg a ma is használatos formája kialakult, illetve ezt Tolkien milyen óangol, vagy gót kifejezésből eredeztette. Esküszöm, hogy engem még a númenóri királyok felsorolása is szórakoztatott, de itt, a nyelvészettel kapcsolatos fejezeteknél, bekezdéseknél, elpattant bennem valami.

Iszonyatosan nagy ismeretanyagot halmoz fel a kötet, ami nem csoda, hisz Tolkien fantáziája és világa is rendkívül részletgazdag. Épp csak a legkisebb ered lindoni kavicsról készült széljegyzet nem került bele a könyve, minden más apróságról részletesen megemlékezik a szerkesztő magyarázataival megspékelve. A kötet végén egy igen vaskos szószedet is segíti az olvasót, ha esetleg eltévedt volna az elnevezések, vagy a hasonló hangzású tünde királyok nevének végtelen kavalkádjában.

Ezt a kötetet szerintem párhuzamosan érdemes olvasni, az aktuális Tolkien regény mellett, mivel több kiegészítő információt és helyreigazítást is tartalmaz. Alkalomadtán én is újra kezembe veszem majd, ha egy kis háttér infóra lenne szükségem a drúadanokról, Gondolin és Rohan szövetségéről és múltjáról, vagy bármiről, aminek ez a kötet csak egy sort is szentelt.

Belle_Maundrell >!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Hosszú ideig csak szemeztem ezzel a könyvvel, mert kicsit tartottam a soook jegyzettől meg függeléktől, de szerencsére anyuci meglepett vele, és leszámoltam minden béna előítéletemmel. Mert teljesen alaptalanok voltak.
Nem tudom, hogy Tolkienhez hangulat kell, vagy csak nem jó negyven fokban olvasni, de amikor anno egy szép nyári napon belevetettem magam az Elveszett mesék könyvébe, akkor határozottan elvesztem néha, most viszont minden sort élveztem. Na jó, a nyelvészeti dolgokat annyira nem, végtére is minek magyarázni egy nemlétező nyelvet. Mert csak.
Szóval a bácsi stílusát még mindig imádom, de ezzel nem is volt gond soha. A szilmarilos dolgokhoz nem tudok érdemben hozzászólni, mert még mindig nem olvastam, botrány. Húrin gyermekeinek története meg minél többször találkozom vele, annál jobban tetszik. Nagyon érik egy szép, illusztrált kiadásos újraolvasás. Annak különösen örültem, hogy többet tudtunk meg pl. Galadrielről, Isildurról és a mágusokról, vagy a gyűrűk készítésének történetéről. A jegyzetek meg tényleg érdekesek, csak kicsit kényelmetlen volt vonaton/metrón ide-oda lapozgatni, de ez egyéni probléma. Javaslom a több könyvjelző használatát.
Most nagyon lenne kedvem újraolvasni mindent a lá Tolkien. De leginkább a Szilmarilokat szeretném végre valahára kisz kacóimba kaparintani. Mindeneszetre ez egy nagyon szép és dundi drágaszág.

Ui.: igazán elképesztően imádom a középföldés térképeket, de lehetnének kicsit nagyobbak.

1 hozzászólás
korneliak >!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Szerettem olvasni ezt a könyvet, olyan érzésem volt, mint aki A Gyűrűk Ura meg A szilmarilok kulisszái mögé tekintget. Az első rész ismerős volt már a Húrin gyermekeiből is, de nem bántam a kalandozást Túrinnal újra. A második rész Galadriel és Celeborn miatt volt érdekes. A kedvenc részem a Harmadik részben Gondor és Rohan barátsága. A csatajelenetet nagyon élveztem, az ugye kimaradt a fimből is. Jó volt az erebori kutatást Gandalf szemszögéből is megismerni, meg úgy az egész „Gandalf” jelenséget is közelebb hozta a könyv által Christopher Tolkien, aki ismét egy nagyon különleges munkát adott ki a kezei közül.

AOD>!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Bőségesen kapunk részleteket a már ismert történetekhez, melyek minden Tolkien-rajongó számára értékes és ízletes kis bonbonok.
Nem igazán tempós olvasmány, inkább amolyan fejezetről-fejezetre ízlelgetős, többször elővevős, hiszen végig megyünk Középfölde nagy korszakain és még a nyelvészetben is elmerülhetünk.
Természetesen az elvetemült fanok polcáról ez a (meglehetősen drága) kötet sem hiányozhat!

WolfEinstein>!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Jó volt elmélyülni megint Középfölde világában. Látszik, hogy akármit írt le Tolkien A Gyűrűk Urában vagy A hobbitban, annak mind megteremtette a hátterét. Nincs olyan utalás a könyveiben, amiknek ne lenne kidolgozott története vagy koncepciója. Ez a kötet sok, rövidebb-hosszabb történetet tartalmaz, illetve Tolkien jegyzeteit, feljegyzéseit, széljegyzeteit, amelyeket talán csak magának vetett papírra, hogy könnyebben tájékozódjon a maga teremtette világban. Legnagyobb szerencsénkre ezeket a feljegyzéseket Christopher kötetté szerkeszetette, és ellátta bőséges jegyzetekkel, amelyekből nem pusztán Középfölde válik még részletgazdagabbá, hanem sokszor az alkotás folyamata, a szövegváltozatok közötti különbségek is kiderülnek. Bámulatosan gazdag olvasmány, de nem összefüggő történetként szabad nekikezdeni, mert mindaz, amit tartalmaz, csak töredékek, de egy Tolkien-rajongó számára kötelező. Egyetlen hátránya a könyvnek, hogy kezelhetetlenül böszmenagy…

danlin>!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

A szokottnál kicsit továbbtartott az olvasás, mert nem ragadott annyira magával ez a mű, mint a többi Tolkien. Továbbra is tetszik Tolkien stílusa, és az hogy a legkisebb mellékszereplők is mennyire kidolgozottak. Ez a kötet ez utóbbit megerősítette, mert a főbb regényeinek mellékszereplőinek történetét írja meg, illetve különböző alternatív történeteket. Ez helyenként kicsit furcsa volt, és néha már tudtam követni, ki milyen rokonságba van, nem csak a sok szereplő, hanem az alternatív történetek miatt is. Nekem egy kicsit sok volt Túrinból is, hisz nem rég olvastam róla, és annyira nem voltak nagy változások a történetében, hogy még egyszer bővebben le kelljen írni. Persze ezektől eltekintve ez egy kiváló kötet, amin sokat dolgozott a szerző és örököse is. Tolkien rajongóknak pedig kihagyhatatlan.

Viktorius>!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

A Hagyományok nem valók mindenkinek. Van, hogy nem értik, mert olyan nyelven, sebbel-lobbal íródott; máskor töredékes és a milliónyi fóliáns közt veszik el a lényeg. Előfordul, hogy több változat is kering, darabokban, újra és újra átírva: mintha apokrif iratok közül kellene kiválasztani az Egyet, ami igaz. Ám megtörténhet az is, hogy nincs. Hogy elveszett a mese. Legalábbis próbálom elhinni, hogy nem befejezetlen. Az a legszörnyűbb gondolat. Beleeszi magát az ember szívébe. Hiszen ez megtörtént. Nem most, nem itt, de megtörtént, csak elveszett. Elégett a tűzben, amikor romba dőlt a város. Elveszett, amikor a Vésztől kihalt házakat elnyelte a mocsár. Tudom, mert ott voltam. De megtalálom. Akkor pedig beugrik, hogyan is nézett ki Ancalime fiatalon, hogyan békült ki Aldarion a Csillaghomlokú Úrnőnkkel. És akkor már nem fog viszketni a tarkóm az erőlködéstől, hogy melyik dúnadán feljegyzés követi pontosan Celeborn urat és Galadriel úrnőt Eregionból Lórienbe. Nem hibáztatom őket, hogy sokszor pontatlanok voltak, hiszen másodkézből jegyezték le. Csak pihennem kell, és minden tiszta lesz, mint Turin története vagy a Celebrant mezeje. Míg alszok, a drúadan szobor úgy is vigyázza álmom. Holnap meglesz.
(…)
Hiába, nem való mindenkinek a Hagyomány, hiszen nem mindig peng benne a kard és hullanak az orkok. Vagy kineveti a Harcos tudatlanságát, aki nem ismeri a nyelveket. Esetleg csalogat, de nem adja oda azt az utolsó oldalt, mert elveszett. A Névtelen Sötétség olyankor szörnyként tornyosul az ember fölé, de az igazán kitartóak meglelhetik a Fényt. És akkor múlik az éjszaka. De csak a kitartóaknak és a hűségeseknek. Már az vagyok… ugye? Két év bolyongás után ez már csak több, mint lidércfény! Ó, már emlékszek!

>!
Európa, Budapest, 2012
788 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795029 · Fordította: Szántó Judit, Koltai Gábor
Turms>!
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Csak megszállott Tolkien-rajongóknak ajánlott. Nekik viszont nagyon.
Sokat vártam ettől a könyvtől. Nekem Tolkien művei közül A szilmarilok a kedvencem, sokkal jobban tetszett, mint például A gyűrűk ura. A Befejezetlen regék azt ígéri, hogy olyan történetekkel ismertet meg bennünket, amelyek – befejezetlenségük miatt – A szilmarilokból kimaradtak. Ez igaz, és az első két történetnél még ujjongtam örömömben, annyira erőteljes, egyedi tolkieni hangulat árad belőlük, nem is nagyon érdekelt, hogy nincs befejezésük. Sajnos az Első korból mindössze ez a két történet került be a könyvbe, a Másodkor és a kora Harmadkor eseményei pedig már kevésbé kötöttek le. Talán azért, mert a nagy kedvenc A szilmarilok is nagyrészt az Első Korban játszódik. A könyv végén (a késő harmadkori eseményeknél) aztán adalékokat kapunk A gyűrűk ura történetéhez, a megszállott fanatikusok számos kérdésére választ ad, például az istarok származására vagy Gondor és Rohan barátságának gyökereire. Ezt már megint jobban élveztem, mert ismét tudtam hová kötni az eseményeket (csak zárójelben jegyzem meg, hogy Bombadil Toma személyéről sajnos egy szót sem ejt ez a rész, pedig számomra ő volt A gyűrűk ura legnagyobb rejtélye).
A könyv felénél járva olyan benyomásom támadt, hogy ha Tolkien is három- négyszáz évet él, mint númenori hősei, akkor sem lett volna képes főművét, Középfölde mitológiáját befejezni. Mert ezek a történetek egyre csak alakultak, változtak, új és új szereplőkkel, helyszínekkel és eseményekkel bővültek. Tolkien klasszikus tudós alkat: folyton kérdéseket tesz fel, és a válaszok is csak újabb és újabb kérdéseket szülnek, így soha nem képes befejezni a munkát. Ezért nem jelenhetett meg még életében A szilmarilok, pedig több, mint ötven évet dolgozott rajta. Őszintén hálásak lehetünk fiának, Christopher Tolkiennek, aki apja halála után nagy tisztelettel és szeretettel gondozta irodalmi hagyatékát, és kiadatta sok egyéb között A szilmarilokat, a Befejezetlen regéket vagy például másik nagy kedvencemet, a Húrin gyermekeit. Ugyanakkor a rengeteg betoldott szerkesztői jegyzete kissé nehézzé tette a könyv élvezetét. Ezek miatt – na meg a számomra kissé érdektelen másodkori események miatt – vonok le végül fél csillagot.


Népszerű idézetek

Olympia_Chavez P>!

Anar kaluva tielyanna!
Nap süt majd utadra.

44. oldal - Tuor Gondolinba jöveteléről (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Gelmir · Tuor
zerocrash>!

Akinek magának is fagyos a szíve, nem várhatja, hogy jöttében-mentében mások szeretete melengesse

305. oldal - A Tengerész asszonya (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: szeretet · Tar-Aldarion · Tar-Meneldur
Cheril>!

– (…) Egy hobbitot sarokba kell szorítanod, hogy meglásd, mi minden szunnyad benne.
– Sajna ez keresztülvihetetlen – felelte Thorin. – Ugyanis amennyire én ismerem őket, nagy ívben kerülik a sarkokat.

544. oldal - Az erebori kutatás - Függelék; Részletek a korábbi változatból

Kapcsolódó szócikkek: Gandalf · hobbit · Thorin
zerocrash>!

– De ne feledd – mondta –, a Sorsnak (ahogy a Föld Gyermekei nevezik) mindig találni rést a páncélján, a Végzet falain is van repedés, egészen a kiteljesedésig, amit ti Végnek neveztek.

54. oldal - Tuor Gondolinba jöveteléről (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: halál · sors · Tuor · Ulmo
Belle_Maundrell >!

– Különös fickó ez a te betörőd – szólt közbe egy Fili nevű fiatal törp (mint utóbb megtudtam, Thorin unokaöccse). – Hogy hívják, vagy milyen nevet használ?
– A hobbitok a valódi nevüket használják – mondtam. – Csak egy neve van: Zsákos Bilbó.
– Micsoda név! – nevetett Fili.
– Szerinte tiszteletet parancsol – mondtam én. Illik is hozzá: ugyanis középkorú, agglegény, s az utóbbi időben pocakot eresztett. Azt hiszem, legfőbb érdeklődési köre az evés. Úgy tudom, tekintélyes éléskamrája van; sőt talán több is. Ha nem juttok dűlőre, legalább jól megvendégelhet benneteket.

547. oldal, Az erebori kutatás - Függelék

Kapcsolódó szócikkek: Fili · Gandalf · Zsákos Bilbó
LaBelle>!

Egy hosszabb feljegyzés rávilágít egy részletre a Két torony-ból (IV. 5.), amelyben Henneth Annûnban Faramir elbeszéli, mit mondott neki Gandalf:
– Sok országban sok nevem van. A tündék közt Mithrandir vagyok, a törpök közt Tharkûn; Nyugaton, rég elfeledett fiatalkoromban Olórin voltam; délen Incánusnak hívnak, északon Gandalfnak; keletre pedig nem járok.

637. oldal, Az istarok (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Faramir · Gandalf
Szelén>!

– Csakhogy úgy van az, hogy hiába fogadok meg ezt vagy azt, amikor itt az idő, minden egészen másként fest. Most már nem érzek magamban hajlandóságot. Legközelebb vigyáznom kell, mielőtt fogadkoznék.
– Ez bizony bölcs elhatározás – vélekedett Sador. – A legtöbb ember szívesen tanítja ezt, de kevesen vannak, akik hajlandók is megtanulni. De mára elég a mai nap. Ne foglalkozzunk a többivel, amelyről nem tudhatjuk, mit hoz.

124-125. oldal, Első rész: Az első kor - Túrin elindul (Európa, 2012)

Cheril>!

– Jól figyelj, Tölgypajzsos Thorin! – mondtam. – Ha veled tart a hobbit, sikerrel jársz. Ha nem, elbuksz. Mindezt előre látom és figyelmeztetlek.
– Ismerem a híred – válaszolta Thorin. – Remélem, rá is szolgáltál. De ez az ostoba ügy a hobbittal gondolkodóba ejt, valóban előre látsz-e, vagy pedig egyszerűen megőrültél. Oly sok baj zavarhatta meg az elméd.
– Akad elég, valóban – mondtam. – Mind közül a legbosszantóbb egy felfuvalkodott törp, aki tanácsot kér tőlem egy olyan ügyben, amelyről először hallok, aztán szemtelenséggel jutalmaz.

532. oldal - Az erebori kutatás

Kapcsolódó szócikkek: Gandalf · Thorin
korneliak >!

Ám az utolsónak érkezőt a tündék Mithrandirnak, Szürke Zarándoknak keresztelték el, mert soha nem maradt meg egy helyen, de nem áhítozott sem vagyonra, sem követőkre; inkább pihenés nélkül járta be a Nyugatföldeket Angmartól Gondorig, Lindontól Lórienig, s az ínséges időkben minden néppel barátságot kötött. Közvetlen és melegszívű volt (ehhez a Narya gyűrű ereje is hozzájárult), mert ő volt Sauron Ellensége; szembeszállt a mindent fölfaló és elpusztító lánggal, feltűnt mindenhol, ahol szükség volt rá, és alig pislákolt a remény; ám jókedvét, haragját vagy örömét örökké elrejtette a hamuszürke köntös, amely mögött csak azok látták meg a ragyogást, akik jól ismerték őt. Vidám és kedves volt a fiatalokkal és nyíltszívűekkel, de fürge és éles volt a nyelve, ha ostobával akadt dolga. Mégsem lett önhitt, mégsem kereste a hatalmat vagy a dicsőséget, ezért közel s távol tisztelte és szerette mindenki, aki maga sem volt dölyfös. Soha nem fáradt el: leggyakrabban gyalogszerrel, botjára támaszkodva járt; ezért kapta északon az emberek között a Gandalf nevet, amely annyit jelent: „a Bottal Járó Tünde".

Az istarok

Kapcsolódó szócikkek: Gandalf
Belle_Maundrell >!

Mit ér a választás, ha mindkét út egyaránt szerencsétlenségbe vihet?

342. oldal, Aldarion és Erendis - A Tengerész asszonya

Kapcsolódó szócikkek: Tar-Meneldur

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond E. Feist: Sethanon alkonya
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Christopher Paolini: Örökség
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Adrian Tchaikovsky: Pókfény
Terry Goodkind: A bukottak hite I-III.
Patrick Rothfuss: A szél neve
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése