Az ​elveszett mesék könyve I-II. (Középfölde Históriája 1-2.) 11 csillagozás

J. R. R. Tolkien: Az elveszett mesék könyve I-II. J. R. R. Tolkien: Az elveszett mesék könyve I-II.

Középfölde és Valinor átfogó koncepciójának első formája
Az elveszett mesék könyve.
Az ősi mítoszok képzeletvilágába ágyazott mesefüzér kerettörténetében Eriol, a tengerész, nyugatnak tartó hosszú hajózás után elvetődik Tol Eresseára, ahol a tündérek lakoznak. Eriol letelepszik náluk, és az ő szájukból ismeri meg már-már feledésbe merült történeteiket valákról, tündékről, orkokról, törpökről, emberekről, a világ keletkezéséről, Valinor tündökléséről és homályba borultáról.

Elveszett mesék könyve címmel is megjelent.

Eredeti cím: The Book of Lost Tales

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Holló és Társa, Kaposvár, 1996
806 oldal · ISBN: 9638380500 · Fordította: Tandori Dezső
>!
Holló és Társa, Kaposvár, 1996
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638380438 · Fordította: Tandori Dezső
>!
Holló és Társa, Kaposvár, 1996
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638380586 · Fordította: Tandori Dezső

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Tulkas

Helyszínek népszerűség szerint

Hold


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

WolfEinstein>!
J. R. R. Tolkien: Az elveszett mesék könyve I-II.

Azt hiszem, ez volt a legnehezebb Tolkien-olvasmány. A szilmarilokhoz vagy a Befejezetlen regékhez hasonlóan ez a könyv is lazán kapcsolódó, önálló történetek gyűjteménye, amelyeket az elbeszélői helyzet fűz egybe. Az olvasás nehézsége a komplex történetvezetés hiányából, a terjedelmes mennyiségű kommentárokból és jegyzetekből, a szokatlan nevekből és névmagyarosításokból, a homályos utalásokból és a balladai elbeszélői stílusból adódott. A történetek Tolkien igen korai elképzeléseit tartalmazzák Középföldéről, így a már megismert, végleges, vagy legalábbis annak tekintett verziókhoz képest rengeteg eltérés van, ami szintén zavart kelt olvasás közben. Viszont a kiadványnak pontosan ez a legnagyobb előnye is, hiszen ezzel jól meg lehet ismerni azt a folyamatot, ahogy megszületett Középfölde, alakult, benépesült. Bepillanthatunk az alkotói munkába, amiben Christopher jegyzetei és kommentárjai is segítségünkre vannak, hiszen ezekben az írásaiban pontosan a különféle változatokat igyekszik bemutatni, a köztük lévő hasonlóságokat és különbségeket. A könyv azok számára, akik egy izgalmas fantasy-t szeretnének olvasni, nagy csalódás lesz, viszont azok számára, akik Tolkient, Középfölde megalkotóját szeretnék megismerni, igazi csemege lesz, amiben sok-sok olvasás után is maradnak majd még felfedezésre váró apróságok.

BarbieB>!
J. R. R. Tolkien: Az elveszett mesék könyve I-II.

Egy biztos: Tolkien hatalmas életműve nemcsak a saját, hanem fia életét is megalapozta, hiszen a mai napig apja hagyatékának gondozásából él. Ekkora mennyiségű szöveg úgy látszik két életre is elég… De félre a cinizmust, elvégre mégiscsak az egyik kedvencemről lenne szó.
https://litfan.blog.hu/2011/07/19/j_r_r_tolkien_the_boo…

Nokimaki>!
J. R. R. Tolkien: Az elveszett mesék könyve I-II.

Nem tetszett. Nagyon hamar rájöttem, hogy esti meséknek nem jó választás ez a könyv. Így hát kerestem mást, de azért ezt sem hanyagoltam el. Nekem ez túl nehézkes nyelvezettel megjelenített vérontásként, és borzalomként „jött át”.
„Részletekben elveszős”, emiatt aztán unalmas volt sok helyen, tele olyan utalásokkal, amik a jegyzetek nélkül érthetetlenek volnának. Valahogy nem ezt vártam egy „meséskönyvtől”.

ponicorn>!
J. R. R. Tolkien: Az elveszett mesék könyve I-II.

Megmondom őszintén; nem annyira fogott meg, mint az eddigi könyvek, amiket Tolkientól olvastam. Kicsit vontatottra sikeredett (szerintem).


Népszerű idézetek

korneliak>!

Elalvás előtt mindazonáltal ablakot nyitott Eriol, szívta a kert tömérdek illatát, nézte árnyak játszó hadát, tűnő sokadalmát a fák közt, a hold ezüst fényénél ablaka magasából, a gyep fölött; s ekkor egy közeli fán megzendült egy csalogány.

Kapcsolódó szócikkek: alvás · csalogány · fa · gyep · Hold · illat · kert
korneliak>!

Tütüke

Fuvolák hüp-hüp szíve!
Trillák tyup-tyup tengere!
Tinfang Warble, zengj! Tütüke!
Lábad alatt, ha kő akad,
Táncolj, kis falat egymagad,
Leng az alkony hűvöse,
Páfrány-árnyon a fű üde:
Tinfang Warble, szólj! Tütüke!
Első csillag-szikra kél,
Alkony-ég nagy kék levél
Leng fölém, leng föléd,
Hallgatjuk csoda-csöpp zenéd,
Duda dúdol, síp sippog már,
Merre parány-két lábad jár,
Mégse miénk ez a muzsika sose:
Csak a tiéd, Tinfang Tütüke!

korneliak>!

Elsőül érkezett Tulkász, nyűtt volt és porlepte, mert a síkon annyit senki nem rohangált, mint ő. Hétszer átjárta hosszán és háromszor széltén a hegyláncot, bozóton kúszott, sziklafalat mászott, hágókon szuszakolta át magát, lejtőkön lezúdult, de hiába dúlt-fúlt, nyomára Valinor rontójának csak nem akadt.

Kapcsolódó szócikkek: Tulkas
korneliak>!

Behajózzák hát mind az indulókat, és a sirályok az alkonyszín égnek nekivágnak, áll pedig Aulë s Oromë a leghatalmasabb vízi járműben, az elöl haladóban, és hétszáz sirály van elébe fogva, és ezüsttel csillog, fehér tollakkal, s van aranycsőre, két szeme jáda és ámbra kő, villog. Ulmó viszont leghátul utazik, halaskocsija viszi, és fennszóval kürtöl, hadd bosszankodna láttán-hallatán Ossë, s hadd lenne a Parti Tündéknek szabadulása.

A tündék érkezése és Kôr megalkotása

B_Panka>!

Kicsi a hajlék, de még apróbbak, kik itt laknak – mert ki itt belép, bizony legyen igen apró, vagy szíve vágya szerint legalább az, mint a kis nép a küszöb túlján.

Tűnt játék kis háza - E-könyv

korneliak>!

Erre Ulmó megbíztatta a bálnákat, minden erejüket feszítenék meg, s ő maga istenes nagy tehetését is latba vetette, Ossë viszont a Melkó-odahajigálta tengerfenéki kövekből halmot hamar halmoz a sziget alá, mindennél moccanthatatlanabb tám lenne, melyről az le nem vonható többé.

A tündék érkezése és Kôr megalkotása

B_Panka>!

E lombokon keresztül, ahogy az út magasára kapaszkodott, látta utasunk a meghunyorgó első csillagokat, és e fény nem múlt el, mert ő szép dalt szerzett a szép városnak, el is dalolta aztán.

Tűnt játék kis háza - E-könyv

adamolvas>!

Az Árnyékok túlján s határavidékén van a Magányos Sziget, kelet felé néz, a Büvös Szigetfüzér és az az emberek azon is túli földjei felé, és még nyugatabbra, messze túl az Árnyékokon ott villan a Külső Föld, az istenek királysága – meg a réges-régi Tündéröböl, melynek dicsősége immár kifakult. Innen a világ meredeken felszökken a Dolgok Peremén túlra, Valinor felé, az az Istenhon, és lendül igy a Fal felé, a Semmiség széléhez, aminek felette mutatkoznak a hintett csillagok. De a Magányos Sziget sem a Nagy Földeknek nem része, sem a Külső Földnek, és hozzá közel más sziget nincs is.

646. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Bogar bárd meséi
Kelley Armstrong – Melissa Marr: Loki farkasai
Vivian French: A macerás medve
Lewis Carroll: Alice a Csodák országában
Lewis Carroll: Alice Csodaországban / Alice Tükörországban
Harriet Muncaster: Holdas Hanna és a lámpaláz
Cressida Cowell: Így tanulj sárkányul
Daisy Meadows: Rubin, a pirostündér
Jessica Ennis-Hill: A lidércek tanyája
Holly Webb: A lagúna titka