41. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

A ​Gyűrűk Ura 3259 csillagozás

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a három vaskos könyvben, amikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, amikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündék, féltündék, az ősi Nyugatfölde erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdőtündék fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az ember fajnak.
Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2021
606 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058397 · Fordította: Göncz Árpád, Réz Ádám, Tandori Dezső
>!
Európa, Budapest, 2021
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058397 · Fordította: Göncz Árpád, Réz Ádám, Tandori Dezső
>!
Európa, Budapest, 2021
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058397 · Fordította: Göncz Árpád, Réz Ádám, Tandori Dezső

86 további kiadás


Enciklopédia 98

Szereplők népszerűség szerint

Gandalf · Aragorn · Legolas · Zsákos Bilbó · Csavardi Samu · Gimli · Faramir · Pippin (Tuk Peregrin) · Éowyn · Zsákos Frodó · Galadriel · Szilszakáll · Trufa (Borbak Trufa) · Arwen · Boromir · Gollam · Éomer · Elrond · Bombadil Toma · Szauron / Sauron · Szarumán · Boszorkánykirály · Théoden · Gil-galad (Ereinion) · Elladan · Elrohir · Glorfindel · Balrog · Celeborn · Gildor · Hósörény · Aranymag · törpök · Páfrány · Tarisznyádi-Zsákos Lobélia

Helyszínek népszerűség szerint

Völgyzugoly · Fangorn-erdő · Lothlórien · Gondor · Moria · Vasudvard · Mordor · Öregerdő · Númenor · Ephel Dúath · Brí / Bree · Minas Morgul


Kedvencelte 1599

Most olvassa 491

Várólistára tette 805

Kívánságlistára tette 567

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

sztimi53>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Olvasás. Újra. Hogy is írta Göncz Árpád? Tündérmese? Az! Mégpedig a leghosszabb és legjobb mese, amit valaha olvastam. Ott van benne a kelta mitológia, és mégis elképesztően eredeti. Ez a mese sötét, mint a század azon része, melyben született. Lenyűgöz a kidolgozottság, a helyek pontos leírás, a térkép, az emberalatti és -fölötti lények, a nyelvek, micsoda munka van mögötte. Mai napig mindenki visszanyúl hozzá, másolja, a Fekete Beszéd szavai metál együttesek nevei ma már (sőt ork metál bandák is vannak), de nem is erről akarok beszélni, jelentőségét, hatását mindenki látja. Akarok írni a hobbitokról, ezekről a kis bátor népekről, akikből – Gandalf kivételével – senki nem néz ki semmit, de jó meséhez méltón véghezviszik a lehetetlent. Amikor már minden sötét vagy reménytelennek tűnik, akkor mindig megcsillan a vidámság ezekben a kis fickókban, vagy legalább megkordul a gyomruk. Ez a hobbitok legfőbb vonzereje, ez az életöröm, ők a friss levegő Mordor füstje után. Amikor szomorú vagy elkeseredett vagyok, azt hiszem hobbit szeretnék lenni és nekiülni egy második vacsorának! Aztán meg kell emlékeznem Éowynről, a középföldi feminizmus úttörőjéről, és ezért külön nagy hála a mesternek, amiért olyan jelenetet írt, amelyben az egyik legszörnyűbb ellenséget nő (is) győzi le. Akkor szeretnék még írni a kegyelemről, ami végigvonul a művön, é Szméagol esetében tudjuk, hogy a kegyelem sokszor kifizetődőbb, mint a kegyetlenség. Szméágolról először gyerekfejjel olvastam, és olyan fokú rettegést ébresztett bennem, hogy talán azóta sem senki. Felnőttként szánalmat éreztem a sompolygó fekete béka iránt, aki meghasad, de talán, még maradt valami belül, ami nem romlott. Aztán akartam még írni, hogy csodával tölt el a fantázia, ami létrehozta ezt a világot, hiszen sosem unalmas és olyannyira elképzelhető, hogy látom a Megyét, gondolatban Gondor földjét taposom, szárnyalok a rohírokkal, és rettegek Mordor homályos vidékétől, próbálom beszélni nyelveit. Ide mindig menekülhetek a valóság mocskától. Szólnom kellene a háborúról (milyen szép mordori szó, mély hangrendű és a jelentése is fekete), ahol mindenki hadba száll, még a Holtak, de miközben a legnagyobb csatákat vívják az igazi harc a félszerzeteké, és a legnagyobb harcot saját lelkükkel kell megvívniuk. (Mindig azt gondolom Bilbó a legerősebb, ő az, aki ott tudja hagyni a gyűrűt,.)
Eljutok a véghez, elhallgattatom a cinikus énem és meg is siratom Középfölde népét, azt amikor a szétvált utak újra összefutnak, a meleg barátságokat. S tudom egy ideig képtelen leszek mást olvasni, szinte depressziós leszek, hogy kell válnom ettől a világtól. Aztán beugrik egy sor a Két Toronyból „Hát az igazi meséknek sosincs végük? – Nem, sosincs végük – mondta Frodó.” Igaza van, ez a mese számomra sosem fog véget érni, és fogok térni hozzá újra.
Annyi mindent tudnék még írni, oldalakon át ömlengeni, helyette annyit írok: te könyv, én szeretlek.

61 hozzászólás
vargarockzsolt>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

alap
Újraolvasva (harmadszor): mert szeretek olvasni.
Tolkien ezt a könyvet nekünk, könyvmolyoknak írta, mert mihaszna naplopók vagyunk, akik belefeledkeznek a mesékbe. Talán sohasem akarunk megkomolyodni és felnőni?! :)

25 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

"Három Gyűrű ragyogjon a tünde királyok kezén,
Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő,
Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény,
Egyet hordjon a Sötét Úr, szolganyájat terelő,
Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen,
Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen,
Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején."

Nyilván nem fogok senkinek sem meglepetést okozni avval, hogy leírom én mennyire szerettem. Valószínű, avval már a kisebb réteghez tartozom, hogy miért?
Mert bár azokhoz tartozom, akik előbb látták a filmeket, és csak utólagosan olvasták el a könyveket, illetve az én esetemben egyben a három kötetet.

Mindazonáltal, hogy önvédelmi fegyvernek sem utolsó vastagságát tekintve, a benne leírtak egy átsegítő lélektani mese volt a számomra.

Az utóbbi két év, hogy finoman fogalmazzak próbára tették, mint női mivoltomat, mint emberi létemet. Oly sok kötet fordult meg kezeim között, és bár jó pár könyv a kedvencek között landolt, egyetlen egyet sem tudnék felsorolni amiben vigaszt leltem volna a nehéz időszakaimban.
Persze erre lehetne azt mondani, hogy nem ez a dolga egy kötetnek, de én ezt cáfolni merészelem. Ahogy a fájó szívet a zene vigasztalja, úgy a kimerült lelket egy csodálatos mese felemeli, vagy legalább is elfeledteti az olvasás idejére az olvasó búja – baját.

Most pedig, mikor ezeket a sorokat gépelem, teljes bizonyossággal merem leírni, hogy Tolkin, nem csak a szívemet, de a lelkemet is felmelegítette.

Mert bár ez egy kitalált mese, minden szereplője megelevenedett szemeim előtt, mindenki valamiért belopta magát a szívembe, mindenkiben megtaláltam azt a szivárvány színét, amit éppen kerestem és oly nagy szükségem volt az adott pillanatban rá.

Ez a történet nem csak egy mese, hanem egy kitalált történeten át bemutatott komoly társadalom kritika. Mindenkit betudtam helyezni adott korunkba, és akár viccesen, akár komolyan néztem, nagyon tudtam értékelni, hogy segített kisakkozni, mi is a megoldás a gondjaimra.
Nyilván kell ehhez egy nyitott szemlélet, mellyel tekintek a műre és kell egy határtalan képzelet, ami evvel a gyöngyszemmel fantasztikus eredményekre képes.

Egy olyan mese számomra, melyet gyermekként is legalább annyira tudtam volna élvezni, mint most tettem és fogom tenni a jövőre tekintve.
Úgy gondolom alap, és kötelezővé tenném az olvasását.

Nem csak gazdagítja a képzeletvilágot, de tanít is, szórakoztat és megalapoz egy hitet. Hogy merj álmodni, merj hinni abban, aki lenni akarsz, bármilyen nehéz vagy ködös is az utad. Merd pakolni lábaidat előre, még akkor is ha nem tudni mi van előtted és kis, apró lépésekben meg merd élni mindazt mi belül benned van.
Ahogy hőseink is megindulnak egy lehetetlen vállalkozásnak tűnő útra és bár sokszor a feladás és a vég szélére sodorja őket az élet, de hittel, kitartással és szeretettel, menni fog, bármilyen pokoli nehéz is.
Barátokkal, szeretteinkkel is megy, de megtanít arra is, hogy ha egyedül vagy, a magadba vetett hit erősségétől múlik utad sikeressége.

Tehát nem csak mese, hanem egy színes, valós hibákkal és csodákkal tarkított történet csokor.
Olyan vigaszt és energiákat szabadít fel az olvasóban, ha megfelelően nyitottan állunk neki az olvasásnak, hogy leírhatatlan.

Erős ember vagyok, de számomra ez a kötet felér egy Bibliával.

Hogy ettől megbotránkozol vagy sem, eldöntöd.
De ha megengedsz ismeretlenül egy jó tanácsot, menj el egy könyvtárba vagy könyvesboltba és vedd magadhoz a köteteket. Búj el a világ elől, és enged szabadjára a képzeleted, meglátod mire végzel egy teljesen más lélekkel fogsz a világra tekinteni!

Számomra ez, az év könyveinek egyike, és a legnagyobb tisztelettel és szeretettel teszem a többször olvasós polcom lakójává.

Kedvenc és ajánlom! ♥

13 hozzászólás
Arianrhod P>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Már nem számolom, de körülbelül 50x olvastam eddig, angolul és magyarul is. Így nem hiszem, hogy méltatnom kellene a művet, hiszen ki az az őrült, aki fércművet akár másodszor is elolvas? Mindenesetre a végrendeletem szerint a könyvpéldányomat velem együtt kell eltemetni majd.

4 hozzászólás
Rodwin>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Röviden megkerülhetetlen alapmű!
Nagy adósságom a múlt felé, hogy elolvastam ezt a gyöngyszemet. Valahogy kimaradt a fiatalkoromból, pedig a filmeket megszámlálhatatlan sokszor láttam már. A 2000-es években, mikor a mozikba került, akkor sem sokat tudtam róla. A Gyűrű Szövetségének megnézése után, baráti unszolásra elnapoltam az olvasást, mondván nagyon elnyújtott az egész.
Lehet jobb is így, mert akkor talán nem tudtam volna annyira értékelni, mint most.
Tolkien nagyon a korszaka fölé nőtt, szimplán zseniális tehetség volt. Egy ilyen világot megalkotni, mint Középfölde, és azt olyan színesen, élettel megtölteni, ahogy ő tette hatalmas írói bravúr. Itt az író fő művében is annyi utalás volt a múltra, elmúlott királyokra, királynékra, hogy az egyszeri ember egy kisebb naplót is tele tudott volna írni olvasás közben.
Ma már kutatják, tanítják az írásait, szerencsére a fiának köszönhetően és a honi kiadóknak is, hozzájuthatunk jegyzetekhez, írásokhoz, melyek mind hozzátesznek valamit az egészhez. Azt még nem tudom én mennyire leszek vevő ezekre, egyelőre a Gyűrűk Ura túl tömény volt, de nincs kizárva, hogy a jövőben vevő leszek másra is.
Mind ismerjük a történetet a Sötét Úrról, a hét gyűrűről, a szövetségről, majd annak felbomlásáról. Kétségtelen, hogy Tolkien nagyon belement a részletekbe, hosszú oldalakon keresztül képes arról írni, hogy milyen szépen nő a fű. Negatív, kritikus énem ezt is képes volt levetkőzni, és elsiklani mellette.
Egyetlen bánatom, hogy talán több erős női karakter is elfért volna Éowyn mellett. Frodó és Samu útja, szenvedése volt számomra a legérdektelenebb szál, pedig a jövő szempontjából ez volt a legfontosabb. Biztos köze lehet a filmeknek is hozzá, mert ott is hasonlóképp éreztem.
Gimli persze itt is kedvenc karakter volt, egy jó törp mindig jó a háznál. Nem ragozom tovább a szót, több száz értékeléssel a háta mögött, nem hinném, hogy én tudnék újat mondani.
A fordításról annyit, hogy parádésan zseniálisan, sokszor élmény olvasni a szavak sokszínűségét.
Mindenkinek legalább egyszer el kell olvasni, és nem csak a fantasy zsáner kedvelőinek!

>!
Európa, Budapest, 2008
1776 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786461 · Fordította: Göncz Árpád, Réz Ádám, Tandori Dezső, Gálvölgyi Judit
11 hozzászólás
gabiica P>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Féltem, hogy hogyan fogok vélekedni róla, már csak a hossza miatt is. Tartottam attól, hogy nem fogom érteni az összefüggéseket, elvesztem útközben a fonalat, de ezek egyikre sem történt meg.
Zseniális alkotás, nagyon sajnálom, hogy mostanáig nem olvastam el, annak viszont nagyon örülök, hogy végre sort kerítettem rá.
Tetszett az út, és annak leírása, amit a végkimenetelig megtettek, imádtam a hobbitok karakterét. Samu különösen nagy kedvencemmé vált, kitartása és ereje számomra hatalmas értékkel bír.
Tolkien csodálatos világot teremtett, ami most már engem is beszippantott magába.

3 hozzászólás
ScarlettBlair P>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Nagyon régen lopta be magát ennyire a szívembe egy könyv, mint A Gyűrűk Ura. Igaz, hogy borzasztó hosszú, de annyival magával ragadó, izgalmas, humoros, bájos és a többi, és a többi, hogy az ember kicsit sem bánja azt az 1774 oldalt, és a rengeteg időt, amit a könyvekre kell szentelnie. Nem tudnám megmondani, hogy melyik kötet tetszett a legjobban, mind a három ugyan olyan kedves lett számomra. A karakterek is mind egytől-egyig a szívemhez nőttek, és most azt a végeláthatatlan űrt érzem a lelkemben, ami nem tudom mikor fog megint megtelni. A befejezés valami csodálatos volt, szinte éreztem, ahogy süt rám a szeptemberi nap a Megyében, és éreztem a lábam alatt a selymes zöld füvet. Keserédes, de boldog, mert, ahogy Gandalf is mondta : Nem mondom, hogy ne sírjatok; mert nem minden könny keserű.
Egyetlen egy valamit sajnálok, az pedig az, hogy csak ilyen „későn” jutott el hozzám a könyv, bár a filmeket már számtalanszor láttam. Biztos, hogy újra fogom még többször is olvasni, mert nem elég csak egyszer!

4 hozzászólás
pannik>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Maratoni olvasás volt ez az 1500 oldal, de megérte átrágni magam rajta.

Azzal kezdeném, hogy nagyon érdekes és egyedi világ a Gyűrűk ura trilógia. Roppant fantázia dús, éles elmére vall a szofisztikált részletesség. Az író munkásságáról keveset tudok, mindenképpen utána fogok olvasni, mennyi időbe telt megírni a trilógiát, de az eredményért le a kalappal előtte.
Szerettem olvasni, lekötött, érdekelt mi lesz, mivel a filmet nem láttam (elkezdtem néhányszor, de nem kötött le, így egyszer sem sikerült végig nézni) teljesen ismeretlen volt előttem a történet vége. Persze gondoltam, hogy így fog véget érni, csak az oda vezető út is érdekelt.
Nagyon jól ki vannak találva a különböző népek, a tündék, törpök, hobbitok, emberek, entek stb. lenyűgözően érdekesek, szerettem a szokásaikról és életükről olvasni. Kár, hogy a háború olyan nagyon részletesen van leírva, én ahelyett inkább a tündék és a többi érdekes nép szokásairól olvastam volna többet :) Elgondolkodtató az emberek helyzete a események során, az emberek milyensége. Sokszor volt olyan érzésem, hogy erős áthallások vannak a jelenkorunk és a történelmünk eseményei meg a könyv eseményei között, és akár így is lehetett volna anno (persze kevesebb varázslattal vagy mágiával bár még ez sem biztos). Azt akarom mondani, hogy korábban közelebb élt az ember a természethez, a fákhoz, az állatokhoz aztán most eljött az ember kora, amikor leigáz, lerombol, kivág, kipusztít mindent… Mi jön az ember kora után? Ki tudja… A könyvben azon a ponton vagyunk, amikor még csak elkezdődik az ember kora és még van remény a jóra, a nemesre…

Egyetlen egy dolog zavart olvasás közben, amit Göncz Árpád nagyon találóan fogalmaz meg a bevezetőjében, mégpedig a ráérős kalandozás, a sok tájleírás.
Ezt leszámítva, nagyszerű történet, örülök, hogy megismerhettem.

krlany IP>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Én őt azért szeretem, mert nem rohan sehova, mert olyan világot teremt, amit film nélkül is látok, mert kb minden benne van az élet dolgaiból, és még mesét is kapok hozzá. Szeretős nah, nincs mit ragozni rajta!:)

4 hozzászólás
ViveEe P>!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Számomra ez a világ a legcsodálatosabb amit idáig kitaláltak. Most olvastam másodjára a könyvet és legalább 1000x láttam a filmeket is és még mindig nem unom. Így, hogy a régebbi korokban játszódó könyveket is olvastam sokminden érthetőbb és még inkább sajnálom, hogy Tolkiennek nem volt lehetősége továbbfejleszteni, még jobban kibontakoztatni ezt a világot. Igaz a könyv sokszor vontatott, de ha igazán rajong az ember ezért a világért ez sem zavaró. Plusz amit én imádok a könyvben, hogy Samu (aki az én személyes hősöm) igazi megbecsülést kap, és Frodót is jobban kedvelem, mint a filmekben. A függelék pedig igazi csemege. :) Azt tudom ajánlani, hogy mindenki olvassa el, még ha néha nehéznek is tűnik átrágni magunkat a könyvön. :)

13 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sceurpien I>!

Három Gyűrű ragyogjon a tünde királyok kezén,
Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő,
Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény,
Egyet hordjon a Sötét Úr, szolganyájat terelő,
Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen,
Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen,
Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.

I. A Gyűrű Szövetsége

Kapcsolódó szócikkek: Mordor · tündék
16 hozzászólás
Algernon P>!

A táblát fölállították, a bábuk mozgásban vannak.

A király visszatér

15 hozzászólás
Maya>!

Azt a legnehezebb befejezni, amit el sem kezdesz.

516. oldal A Gyűrű szövetsége - II. könyv - 7. Galadriel tükre

7 hozzászólás
Sceurpien I>!

Van, mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér;
régi erő nem enyészik,
fagyot kibír mély gyökér.
Lángját a tűz visszakapja,
árnyékból a fény kiszáll;
összeforr a törött szablya,
s koronás lesz a király.

242. oldal, I. A Gyűrű Szövetsége

4 hozzászólás
PuPilla>!

Áruló az, aki ott vesz búcsút, ahol az út sötétté válik.

425. oldal, I. A Gyűrű szövetsége

Kapcsolódó szócikkek: Gimli
1 hozzászólás
minialoe>!

Ne ártsd magad a mágusok dolgába, mert kiismerhetetlenek és könnyen dühbe gurulnak.

II. A két torony

8 hozzászólás
_ada >!

Következzék akármi, a nagy tettek értéke mit sem csökken.

A Király Visszatér

7 hozzászólás
Valcsa P>!

– Az itt jelenlévőknek a felét sem ismerem fele olyan jól, mint szeretném, és a fele részüket se szeretem fele annyira, mint ahogy megérdemelnék.

51. oldal, I. A Gyűrű Szövetsége

Kapcsolódó szócikkek: Zsákos Bilbó
1 hozzászólás
minialoe>!

Én senkinek az oldalán nem állok, mert az én oldalamon sem áll senki,…

95. oldal (A Gyűrűk Ura - A két torony, 1995)

1 hozzászólás

Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„A Gyűrűk Ura híres mondata, “Az itt úgysem jössz át” (“You shall not pass”), melyet Gandalf mondott egy föld alatt rejtőző szörnynek, eredetileg az I. világháborúban az angol propaganda által használt szlogen volt.”

[funzine.hu]

Kapcsolódó könyvek: J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Kapcsolódó alkotók: J. R. R. Tolkien

BrigiMoly P>!

„A Gyűrűk Ura- és A hobbit-könyvekből világszerte 250 millió példányt adtak el. 2009-ben a Forbes felmérése szerint Tolkien az ötödik helyet foglalja el azon a listán, mely azokat az elhunyt szerzőket rangsorolta, akiknek a legtöbb könyvét adták el a világon.”

[funzine.hu]

Kapcsolódó könyvek: J. R. R. Tolkien: A hobbit · J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Kapcsolódó alkotók: J. R. R. Tolkien

2 hozzászólás
BrigiMoly P>!

J.R.R. Tolkien egyszer válaszolt egy rajongói levélre, melyben arról kérdezték, mi történt volna, ha Gandalf megtartotta volna az Egy Gyűrűt? A szerző szerint, a Mágus viszonylag könnyedén legyőzhette volna a Sötét Urat a gyűrű segítségével, de végül még Szauronnál is rosszabb, gonoszabb lény vált volna belőle!

[hatso-sor-kozepe.blog.hu]

Kapcsolódó könyvek: J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Kapcsolódó alkotók: J. R. R. Tolkien


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Stian Skald: A lelkek kútja
Christopher Paolini: Örökség
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Raymond E. Feist: Sethanon alkonya
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek ideje