A ​Gyűrűk Ura 2631 csillagozás

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

A ​Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében – vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak. Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága… (tovább)

Eredeti mű: J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2018
1774 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058397 · Fordította: Göncz Árpád, Réz Ádám, Tandori Dezső
>!
Európa, Budapest, 2017
1774 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058397 · Fordította: Göncz Árpád, Réz Ádám, Tandori Dezső
>!
Európa, Budapest, 2017
606 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058397 · Fordította: Göncz Árpád, Réz Ádám, Tandori Dezső

66 további kiadás


Enciklopédia 74

Szereplők népszerűség szerint

Gandalf · Aragorn · Legolas · Zsákos Bilbó · Csavardi Samu · Gimli · Faramir · Éowyn · Pippin (Tuk Peregrin) · Galadriel · Zsákos Frodó · Arwen · Boromir · Trufa (Borbak Trufa) · Gollam · Szilszakáll · Éomer · Elrond · Boszorkánykirály · Szarumán · Sauron · Balrog · Gil-galad (Ereinion) · Glorfindel · Hósörény · Celeborn · törpök

Helyszínek népszerűség szerint

Völgyzugoly · Fangorn-erdő · Moria · Gondor · Lothlórien · Mordor · Vasudvard · Ephel Dúath · Minas Morgul · Númenor


Kedvencelte 1295

Most olvassa 415

Várólistára tette 626

Kívánságlistára tette 401

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
sztimi53 P
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Olvasás. Újra. Hogy is írta Göncz Árpád? Tündérmese? Az! Mégpedig a leghosszabb és legjobb mese, amit valaha olvastam. Ott van benne a kelta mitológia, és mégis elképesztően eredeti. Ez a mese sötét, mint a század azon része, melyben született. Lenyűgöz a kidolgozottság, a helyek pontos leírás, a térkép, az emberalatti és -fölötti lények, a nyelvek, micsoda munka van mögötte. Mai napig mindenki visszanyúl hozzá, másolja, a Fekete Beszéd szavai metál együttesek nevei ma már (sőt ork metál bandák is vannak), de nem is erről akarok beszélni, jelentőségét, hatását mindenki látja. Akarok írni a hobbitokról, ezekről a kis bátor népekről, akikből – Gandalf kivételével – senki nem néz ki semmit, de jó meséhez méltón véghezviszik a lehetetlent. Amikor már minden sötét vagy reménytelennek tűnik, akkor mindig megcsillan a vidámság ezekben a kis fickókban, vagy legalább megkordul a gyomruk. Ez a hobbitok legfőbb vonzereje, ez az életöröm, ők a friss levegő Mordor füstje után. Amikor szomorú vagy elkeseredett vagyok, azt hiszem hobbit szeretnék lenni és nekiülni egy második vacsorának! Aztán meg kell emlékeznem Éowynről, a középföldi feminizmus úttörőjéről, és ezért külön nagy hála a mesternek, amiért olyan jelenetet írt, amelyben az egyik legszörnyűbb ellenséget nő (is) győzi le. Akkor szeretnék még írni a kegyelemről, ami végigvonul a művön, é Szméagol esetében tudjuk, hogy a kegyelem sokszor kifizetődőbb, mint a kegyetlenség. Szméágolról először gyerekfejjel olvastam, és olyan fokú rettegést ébresztett bennem, hogy talán azóta sem senki. Felnőttként szánalmat éreztem a sompolygó fekete béka iránt, aki meghasad, de talán, még maradt valami belül, ami nem romlott. Aztán akartam még írni, hogy csodával tölt el a fantázia, ami létrehozta ezt a világot, hiszen sosem unalmas és olyannyira elképzelhető, hogy látom a Megyét, gondolatban Gondor földjét taposom, szárnyalok a rohírokkal, és rettegek Mordor homályos vidékétől, próbálom beszélni nyelveit. Ide mindig menekülhetek a valóság mocskától. Szólnom kellene a háborúról (milyen szép mordori szó, mély hangrendű és a jelentése is fekete), ahol mindenki hadba száll, még a Holtak, de miközben a legnagyobb csatákat vívják az igazi harc a félszerzeteké, és a legnagyobb harcot saját lelkükkel kell megvívniuk. (Mindig azt gondolom Bilbó a legerősebb, ő az, aki ott tudja hagyni a gyűrűt,.)
Eljutok a véghez, elhallgattatom a cinikus énem és meg is siratom Középfölde népét, azt amikor a szétvált utak újra összefutnak, a meleg barátságokat. S tudom egy ideig képtelen leszek mást olvasni, szinte depressziós leszek, hogy kell válnom ettől a világtól. Aztán beugrik egy sor a Két Toronyból „Hát az igazi meséknek sosincs végük? – Nem, sosincs végük – mondta Frodó.” Igaza van, ez a mese számomra sosem fog véget érni, és fogok térni hozzá újra.
Annyi mindent tudnék még írni, oldalakon át ömlengeni, helyette annyit írok: te könyv, én szeretlek.

58 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

alap
Újraolvasva (harmadszor): mert szeretek olvasni.
Tolkien ezt a könyvet nekünk, könyvmolyoknak írta, mert mihaszna naplopók vagyunk, akik belefeledkeznek a mesékbe. Talán sohasem akarunk megkomolyodni és felnőni?! :)

24 hozzászólás
>!
gabiica P
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Féltem, hogy hogyan fogok vélekedni róla, már csak a hossza miatt is. Tartottam attól, hogy nem fogom érteni az összefüggéseket, elvesztem útközben a fonalat, de ezek egyikre sem történt meg.
Zseniális alkotás, nagyon sajnálom, hogy mostanáig nem olvastam el, annak viszont nagyon örülök, hogy végre sort kerítettem rá.
Tetszett az út, és annak leírása, amit a végkimenetelig megtettek, imádtam a hobbitok karakterét. Samu különösen nagy kedvencemmé vált, kitartása és ereje számomra hatalmas értékkel bír.
Tolkien csodálatos világot teremtett, ami most már engem is beszippantott magába.

3 hozzászólás
>!
Arianrhod MP
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Már nem számolom, de körülbelül 50x olvastam eddig, angolul és magyarul is. Így nem hiszem, hogy méltatnom kellene a művet, hiszen ki az az őrült, aki fércművet akár másodszor is elolvas? Mindenesetre a végrendeletem szerint a könyvpéldányomat velem együtt kell eltemetni majd.

4 hozzászólás
>!
ScarlettBlair P
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Nagyon régen lopta be magát ennyire a szívembe egy könyv, mint A Gyűrűk Ura. Igaz, hogy borzasztó hosszú, de annyival magával ragadó, izgalmas, humoros, bájos és a többi, és a többi, hogy az ember kicsit sem bánja azt az 1774 oldalt, és a rengeteg időt, amit a könyvekre kell szentelnie. Nem tudnám megmondani, hogy melyik kötet tetszett a legjobban, mind a három ugyan olyan kedves lett számomra. A karakterek is mind egytől-egyig a szívemhez nőttek, és most azt a végeláthatatlan űrt érzem a lelkemben, ami nem tudom mikor fog megint megtelni. A befejezés valami csodálatos volt, szinte éreztem, ahogy süt rám a szeptemberi nap a Megyében, és éreztem a lábam alatt a selymes zöld füvet. Keserédes, de boldog, mert, ahogy Gandalf is mondta : Nem mondom, hogy ne sírjatok; mert nem minden könny keserű.
Egyetlen egy valamit sajnálok, az pedig az, hogy csak ilyen „későn” jutott el hozzám a könyv, bár a filmeket már számtalanszor láttam. Biztos, hogy újra fogom még többször is olvasni, mert nem elég csak egyszer!

4 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Én őt azért szeretem, mert nem rohan sehova, mert olyan világot teremt, amit film nélkül is látok, mert kb minden benne van az élet dolgaiból, és még mesét is kapok hozzá. Szeretős nah, nincs mit ragozni rajta!:)

4 hozzászólás
>!
eme P
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

A fene egye meg azt a sok fantasy-, mese- meg miegymás hollywoodi filmet. Mert nem szeretem őket, és emiatt majdnem örökre lemaradtam erről a tündérmeséről. Még szerencse, hogy léteznek molyok. És addig röpködtek itt a különböző kihívásokkal, hogy nem tudtam ellenállni. Belerepültem, mint molylepke a fénybe… (vagy pontosabban légyfogóba, mert nem megégtem, hanem beleragadtam).
Egyszóval: tetszett. Mindig is szerettem a meséket, ma is nagyon szeretem őket. Megnyugtatnak, kikapcsolnak, felüdítenek. Ahogy A Gyűrűk Ura is tette. Anniyra megszerettem a Középföldét, ezen belül Hobbitfalvát, hogy majdnem honvágyam van utána… És annyira jó, ha csak kis ideig is egy olyan világban létezni, ahol hobbitok, törpök, tündék és emberek képesek együtt élni, együtt harcolni és győzni a Homály ellen. Annak ellenére, hogy nem meseien, egyértelműen jók. Vannak hibáik, gyengéik, esendők, de mindig van valaki mellettük, aki figyelmezteti őket, aki mindenek ellenére szereti őket, aki kijavítja a hibát, aki elnézi a bakit. Van valami nagy és nemes még a legkisebb hobbitban és törpben is, nemcsak a kószákban vagy tündékben. És mindannyian a Közös Nyelvet beszélik, átvitt értelemben is. Ezt a nyelvet felejtettük mi el.
És nemcsak azért szerettem meg ezt a könyvet, mert mesés álomba ringat, és elaltatja racionális, prózai 21. századi énemet. Mert nem: elbűvölt mint regény is, mint felépített komplex világ, a maga részletességével, aprólékos kidolgozottságával, egyrészt szerethető jellemeivel, az elbeszélő csodálatos mesélni tudásával, másrészt történelmével, földrajzával, népei, családfái, nyelvei bemutatásával. Az elbeszélő figyelme annyira kitér minden részletre, hogy kész vagyok elhinni: mindez tényleg létezett valaha. És ha elhiszem, egyszerre nyugszom meg és szomorodok el. Megnyugtat, hogy ez a világ volt: mítoszok, legendák, és mesék bizonyítják, és elszomorít, hogy csak mítoszok, legendák és mesék bizonyítják, hogy csak mint mítosz, legenda és mese volt, van és talán lesz…

5 hozzászólás
>!
ViveEe P
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Számomra ez a világ a legcsodálatosabb amit idáig kitaláltak. Most olvastam másodjára a könyvet és legalább 1000x láttam a filmeket is és még mindig nem unom. Így, hogy a régebbi korokban játszódó könyveket is olvastam sokminden érthetőbb és még inkább sajnálom, hogy Tolkiennek nem volt lehetősége továbbfejleszteni, még jobban kibontakoztatni ezt a világot. Igaz a könyv sokszor vontatott, de ha igazán rajong az ember ezért a világért ez sem zavaró. Plusz amit én imádok a könyvben, hogy Samu (aki az én személyes hősöm) igazi megbecsülést kap, és Frodót is jobban kedvelem, mint a filmekben. A függelék pedig igazi csemege. :) Azt tudom ajánlani, hogy mindenki olvassa el, még ha néha nehéznek is tűnik átrágni magunkat a könyvön. :)

13 hozzászólás
>!
Bajnoczianna 
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Hobbit falva és megye egész története elvarázsolt engem. Élvezetes volt olvasni hogy valójában mikként jutottak el hőseink Mordorba. A film jó pár dologban eltér, de ettől még izgalmas. A versek benne pedig egy fajta hangulatatot adtak az egésznek. Hisz ettől még inkább bele tudtam magam képzelni Frodó helyzetébe. Szinte nem is tudtam lerakni, mert annyira lekötött engem.
http://ujkv.blogspot.hu/2018/02/gyuruk-ura.html

>!
Szirmocska
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Szerelem volt első olvasásra!
Még mindig az és szerintem ez örökké így lesz! :) Mert ez egy ilyen történet. Csak egyre több árny kísért, ahogy újra és újra elolvasom. A kincset talált kiskamasz, aki a pad alatt suttyomban olvas és hetekig depressziós, mert már csak 50 oldal van hátra. Aztán a kicsit idősebb gimis fruska, aki a vége nincs nyári napok forrósága elől beköltözik a szobába és ki sem jön onnan, csak 1500 oldallal később. Meg a főiskolás, aki nagy komolyan értekezik a barátaival A Gyűrűk Ura filozófiájáról. Nosztalgikus hangulatba kerültem no, nincs mit tenni. :) Majd meglátjuk, kik kísértenek, amikor fehér hajjal, egy egész élet ráncaival az arcomon veszem elő olvasni… de egy biztos, hogy addig még sokszor fogok Középföldén kalandozni, újra és újra, ezzel a kicsit szomorkás, elmúláshangulatú vágyódással. Mert ez egy ilyen történet!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sceurpien I

Három Gyűrű ragyogjon a tünde királyok kezén,
Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő,
Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény,
Egyet hordjon a Sötét Úr, szolganyájat terelő,
Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen,
Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen,
Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.

I. A Gyűrű Szövetsége

Kapcsolódó szócikkek: Mordor · tündék
16 hozzászólás
>!
Algernon +SP

A táblát fölállították, a bábuk mozgásban vannak.

A király visszatér

13 hozzászólás
>!
Maya

Azt a legnehezebb befejezni, amit el sem kezdesz.

516. oldal A Gyűrű szövetsége - II. könyv - 7. Galadriel tükre

4 hozzászólás
>!
Sceurpien I

Van, mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér;
régi erő nem enyészik,
fagyot kibír mély gyökér.
Lángját a tűz visszakapja,
árnyékból a fény kiszáll;
összeforr a törött szablya,
s koronás lesz a király.

242. oldal, I. A Gyűrű Szövetsége

>!
PuPilla

Áruló az, aki ott vesz búcsút, ahol az út sötétté válik.

425. oldal, I. A Gyűrű szövetsége

Kapcsolódó szócikkek: Gimli
1 hozzászólás
>!
GSzabina

Ne ártsd magad a mágusok dolgába, mert kiismerhetetlenek és könnyen dühbe gurulnak.

II. A két torony

7 hozzászólás
>!
Valcsa

– Az itt jelenlévőknek a felét sem ismerem fele olyan jól, mint szeretném, és a fele részüket se szeretem fele annyira, mint ahogy megérdemelnék.

51. oldal, I. A Gyűrű Szövetsége

Kapcsolódó szócikkek: Zsákos Bilbó
1 hozzászólás
>!
_ada

Következzék akármi, a nagy tettek értéke mit sem csökken.

A Király Visszatér

6 hozzászólás
>!
Vizsla

– (…) a tanács veszélyes ajándék, még akkor is, ha bölcsek adják bölcseknek, mert minden szándék rosszra fordulhat.

126. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Naomi Novik: Rengeteg
Patrick Rothfuss: A szél neve
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
Roland Morgan: Mestervizsga
Ian Russel: Egyezség
Juliet E. McKenna: Déli tűz I-II.
Lois McMaster Bujold: Lelkek lovagja