Halhatatlan (Tomás Noronha 10.) 3 csillagozás

J. R. dos Santos: Halhatatlan

Egy ​Hongkongban tartott genetikai konferencián egy kínai professzor bejelenti, hogy megszületett az első génmanipulált ikerpár, majd nyomtalanul eltűnik. Jao Bai professzort a kínai állambiztonsági minisztérium emberei tartják fogva a saját laboratóriumában, hogy ne szivárogtathasson ki több bizalmas információt, miközben tovább kell dolgoznia a szupertitkos Vitruvius-projekten. A projekt célja a szuperember létrehozása, egyrészt génmanipulációval, másrészt kiborgizáció segítségével, de legfőképpen a mesterséges intelligencia fejlesztésével. Ez utóbbiban óriási verseny folyik az USA és Kína között, hiszen akinek előbb sikerül azt kifejlesztenie, hatalmas előnyre tehet szert, és világuralomra törhet.

A professzor tisztában van a projekt kockázataival, és figyelmeztetni szeretné a veszélyre a Nyugatot ismerősén, Tomás Noronhán keresztül.

A regény bemutatja Kína orwelli világát, az ember halhatatlanságának lehetőségét, a tech óriások világát, és olyan fogalmakkal… (tovább)

Eredeti cím: Imortal

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Kossuth, Budapest, 2020
448 oldal · ISBN: 9789635442935 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Kossuth, Budapest, 2020
412 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635442263 · Fordította: Nagy Viktória

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Junes P>!
J. R. dos Santos: Halhatatlan

Ez lett a kedvenc könyvem az írótól. Talán azért is, mert a könyv témája közelebb áll hozzám, számomra „kézzelfoghatóbb”, többet tapasztaltam, tapasztalok belőle első kézből, mint a többi könyve témájából.
A könyv úgy első 60%-ában a párbeszédeken, témafelvetéseken kívül más nem történik. A maradék kb. 40%-ban van az akció, menekülős, problémamegoldós rész. Kivételesen nem éreztem úgy, hogy összecsapott lenne a vége, pedig itt is, mint a többiben, egy kattintással megoldódik a helyzet. Vagy nem, és soha nem is fog.
Az utolsó 18 oldal helyzetmagyarázat és forrásanyagok felsorolása. off
Miről is van szó a könyvben?
– génmanipulációról
– egyéni gyógyítási terápiák kifejlesztéséről
– szuperemberek létrehozásának lehetőségéről off
– mesterséges intelligenciáról és annak egyre nagyobb térnyeréséről
– AGI – általános mesterséges intelligenciáról, mely mindent körülvesz, átvesz, behálóz, és jobban ismer minket, mint mi magunkat
– nagy testvérről és fekete dobozokról
– önfejlesztő algoritmusokról
– az ember fejlődéséről és visszafejlődéséről mint biológiai lény
– a világ vége mikor és hogyan is jöhet el
– tudatról és életformákról off
– a kényelemért a szabadság feladásáról
– az információ és adat értékéről
– szingularitásról
– katonai fejlesztésekről, melyek közül az exoskeletont volt szerencsém egy katonai konferencián szabad szemmel is látni off
– Covid 19-ről és a kínai kreditrendszerről
Rengeteg érdekes, továbbgondolásra és továbbkutatásra alkalmas témát vet fel az író, s mindezt újfent közérthető nyelven.

3 hozzászólás
Morli_Holect>!
J. R. dos Santos: Halhatatlan

A szokásos dos Santos stílusban végeláthatatlan párbeszédek az életünket meghatározó modern technológiáról, annak jövőjéről, áldásairól és veszélyeiről. Ami egyáltalán nem baj, mert én ezek miatt olvasom a könyveit, a hajmeresztő akciókat nem hiányoltam volna, persze a könyv második felében így is kaptam belőle. Ahol is Noronha professzor bérgyilkosok, terroristák, titkosügynökök és földönkívüliek után most minden eddiginél okosabb és hatalmasabb ellenféllel kerül szembe…


Népszerű idézetek

>!

Mindannyian folyamatosan rajta leszünk a hálón, az internet pedig állandóan gyűjti rólunk az adatokat, és automatikus hozzáférése lesz az adatközpontokban tárolt információkhoz. . Az internet mindent tudni fog rólunk, és tökéletesen megszervezi életünk minden egyes részletét. Az igazat megvallva jobban fog ismerni bennünket, mint mi saját magunkat.

162. oldal, XXV. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

David Michie: A dorombolás művészete
Gerald Durrell: Madarak, vadak, rokonok
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz
Rebecca Carmi: Ausztrál expedíció
„tudós Bob” Pflugfelder – Steve Hockensmith: Nick és Tesla – Az elszabadult robothadsereg
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Pippa Funnell: Vadóc
Tolnai Kálmán: A Kitty szalon rejtélye
Jules Verne: Utazás a Hold körül
Gonçalo M. Tavares: Jeruzsálem