Az ​isteni formula (Tomás Noronha 2.) 187 csillagozás

Einstein utolsó üzenete
J. R. dos Santos: Az isteni formula

Az Egyiptomi Múzeum lépcsőjén, Kairó kellős közepén, Tomás Noronhát megszólítja egy vadidegen nő. A neve Ariana Pakravan, iráni, és nála van egy régi, kiadatlan kézirat másolata. Ezen egy furcsa cím és egy rejtélyes vers áll.
A váratlan találkozás életveszélyes kalandokba sodorja Tomást, amelyek során belekeveredik az iráni nukleáris válságba és az Albert Einstein legfontosabb, ám befejezetlen tudományos felfedezése körüli bonyodalmakba.
Egy szerelmi történet, egy árulás, egy könyörtelen hajsza, egy spirituális keresés során jut el az olvasó minden idők legmisztikusabb felismeréséig. A regény a legfrissebb és leghaladóbb szellemű fizikai, kozmológiai és matematikai felfedezéseken alapszik. Az isteni formula megdöbbentő utazásra invitálja az olvasót; az úti cél az idők kezdete, az univerzum lényege, az élet értelme.

Eredeti cím: A Fórmula de Deus

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Kossuth, Budapest, 2010
510 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630961479 · Fordította: Nagy Viktória

Enciklopédia 3


Kedvencelte 30

Most olvassa 14

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Roszka>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Ez a könyv ugyan „csak” 510 oldal, de ezt simán lehet duplán számolni, mert nagy formátumú.
Nehéz, de nagyon érdekes könyv! Ami külön érdekessége, hogy ezt olvasva, roppant okosnak érezheti magát az ember. Van benne asztrofizika, kvantum és relativitás elmélet,rengetek matematika, fizika, de mindez olyan egyszerűen elmesélve, hogy tényleg bárki megérti. És van benne sokféle vallás is.Sok országon keresztül vezet a kutatás, kalandokkal megtűzdelve. Minden az alapoktól elmesélve, mégis szinte falja az ember a sorokat, mert teli van érdekes levezetésekkel, no meg a rejtéllyel, ami a történet lényege. Nem kis tudás és kutató munka kelhetett hozzá. A történet zseniális, tényleg nem fontos a szerelmi szál benne.

2 hozzászólás
Ibanez P>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Ha ezzel a kötettel indítottam volna a sorozat olvasását, biztos, hogy dos Santos és én elbúcsúznánk egymástól. Így viszont még adok neki esélyt, mert az első rész nagyon tetszett. Itt az író elkövette azt a hibát, hogy nem figyelt arra, hogy regényt ír… annyira belelovalta magát a tudományos elméletekbe és a vallásos háttérbe, hogy az egész cselekmény belefulladt néhány rendkívül hosszú és sokszor unalomba fulladó tudományos beszélgetésbe. Rögtön az elején például az apjával való többoldalas filozofálás a lélekről, a robotokról, a mesterséges intelligenciáról… és ilyen még lesz bőven.

Van köztük néhány érdekesebb szál, a már meglévő, létező elméletek ismertetése, néha meglepően jó példákkal, de összességében minden ilyen levezetés rettenetesen hosszú. Ráadásul jönnek a logikai bakik, hogy Tomás, aki az elején még kutyafülét se tud a fizikai elméletekről, egy ilyen beszélgetés után a későbbiekben már tiszta profi lesz (például Tibetben már úgy beszélget, mintha ez lenne a munkája). Vannak idegesítő dolgok, például ezt az egész „romantikus” szálat kihagytam volna belőle, hiteltelen volt számomra, de a legidegesítőbb talán az volt, hogy mindig, mindenhol egy sort se képes megjegyezni ez az ember, hagyjuk már. Aztán a legvégén meg fejből idéz egy olyan szöveget, amit egyszer hallott.

A kaland és a krimi szál teljesen elveszett ezekben a fejtegetésekben, ráadásul a könyv felétől nagyon erősen kezdett vallási színeket ölteni, úgy éreztem, dos Santos ezzel a könyvvel igenis le akarja tuszkolni a torkomon azt, hogy az isteni jelenlétre igenis bizonyíték van (ráadásul mindezt úgy, hogy a különböző vallási könyveket is felmagasztalja, hogy igen, tartalmaznak hatalmas igazságokat). Szerintem viszont mindent meg lehet magyarázni, ha akarunk (ezt nagyon sikeresen űzik egyes politikusok is, lásd most akár a járvány esetében egyes kormányok precíznek mondható előrejelzéseit, muhahaha), szóval mindent meg lehet magyarázni, mindenre rá lehet húzni egy általunk megalkotott modellt (lásd hat nap – tizenötmilliárd év).

Idegesített Bellamy amerikai fuckingozása is spoiler, illetve néha feltettem magamnak a kérdést, hogy lehet ennyire lebutítani a főhőst spoiler. Összességében tehát egy sokszor idegesítő, sokszor unalmas, túl hosszúra nyúlt könyv, nem egy kellemes olvasmány. Néhány tudományos tételt viszont jó volt elolvasni avagy felfrissíteni.

21 hozzászólás
tgorsy>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

a természettudomány da Vinci kódja. Zseniális. Elhiteti velem, hogy értem a fizikát, csillagászatot, kvantum és relativitás elméletet, meg mindent. Gimiben tök hülye voltam ezekhez. De most!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tadam!! Nem is értem, ha ez ennyire, de ennnnnnnnnnnnyire egyszerű és érthető, miért nincs fizikusokból túl termelés.
Szenzációsan izgalmas gondolat kísérlet. Lehetett volna így is. A szerelmi meg krimi szál csak idegesítő időhúzás.
Egy probléma lehet a könyvvel, ha valaki komolyan veszi, mint sokan a Da Vinci kódot. Ott sem a játékkal volt nekem bajom, hanem, hogy elkezdték mondani, hogy akkor most dobjuk ki 2000 év történelmét.
Santos műve fantasztikus logikai-gondolati teljesítmény. A 120 százalékos bölcsészeknek is élvezetes! Sőt!

Maate>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Oké, kicsit elkalandozó, de értékelésfélét írok végre erről is. Egyrészt be lettem palizva sokadszorra, jó borító, jó cím, és Einstein, az ember azt hinné érdekes lesz, talán felmerül benne, hogy valami jó kis történelmi-filozófiai-vallási-akció könyv lesz. Hát nem az. Tőlem kitüntethették mindenféle díjjal, de ebből az egy könyvéből kiindulva a srác bár ismeri a regényírás alapvető szabályait, sokszor nagyon primitív megoldásokkal dolgozik.
A lényeg:
1. kicsit sem izgalmas, majdnem elaludtam rajta, nincs története, nincsenek akciók, nem izgul az ember semmiért.
2. a főhős annyira egyszerű és primitív emberke, hogy nem hiszem el, hogy bármilyen tudós legyen is, egy antipatikus, anyukakedvence még a saját szakterületéről sem sokat tudó, de másról abszolút semmit és ha azt mondom neki hú, biztos azt mondaná, hogy jé, ne mondja, nagyszerű. Hiteltelen teljesen.
3. Komolyan 2 sorért hívják el kriptoanalítikust játszani? Langdon egy kávészünetben megcsinálja neki, ez meg hónapokra berendezkedik. És „dolgozik” rajta. Hiteltelen teljesen.
4. Ezt az együgyű rácsodálkozást viszi végig, mintha primitív emberek olvasnák, ami egy dolog, hogy szájbarágós, unalmas, de néhol a magyarázat annyira hiányos (ami persze lehet az elméletei fehér foltja is), hogy az ember felkiált, hogy hohó és ezt honnan gondoltad ki apukám?! Ja, exhas szám, hogy kijöjjön a számításod, az más.
5. Üde színfolt a profsegéd előadása illetve így a végén is szintén az ő szavainak 70%-a, az legalább mond valamit, valahogyan.
6. minek kellett bele a „romantikus” száll? A) nem romantikus, B) súlyosan kiszámítható C) hiteltelen
7. most tényleg temetés reggel 6-kor, mikor éjfél körül hallt meg az apja? Ki és mikor intézte a papírokat, koporsót, papot, stb-stb, ez nem így megy!
Összegezvén a mondanivalómat ez egy hiteltelen, buta könyv, ami az olvasóit is butának nézi. Még slusszpoén sincs a végén! Értem én az egyetlen mondanivalót, de hát ezért felesleges könyvet írni, nameg a valószínűségnek van egy másik oldala az univerzum nagysága és ismeretlensége és ha a két valószínűséget elosztod, akkor máris kijön, hogy hát nyugodtan létrejöhetett egy nekünk jó bolygó, sőt szinte valószínű…na de ez nem ide tartozik. A könyv csalódás, örülök, hogy véget ért nagynehezen.

6 hozzászólás
TiszlaviczMarcsi IP>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Érdekes, hogy ez jobban tetszett és jobban is tudtam követni a tudományos magyarázatokat, mint a Kolombuszosban. Pedig töriszakon kezdtem a gimit (igaz, fizikából érettségiztem és orvos lettem).
Nagyon érdekes volt, ahogy párhuzamot vont minen és minden között. Tanulságos belegondolni, hogy mennyire igaza lehet, és minden attól függ, miben hiszünk vagy miben nem. Tomás apjával folytatott beszélgetéseket élveztem a legjobban, az emberről, a lélekről és a túrázók. Nagyon érdekes nézőpontot és elméletet tàrt fel!
A végkifejletet pedig, amire rájöttek – hátborzongató!
Egy dolog zavart – spoiler
spoiler

Bur3sz>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Azt tudtam, h jó, de h ennyire…. Ez volt aaz első könyvem dos Santostól, de mind akarom. Fantasztikus a stílusa, a komoly gondolatok, elgondolkodtató felvetések, mélyen szántó magyarázatok. A vallás és a tudomány párhuzama. Egy szó, mint száz, akit érdekel a teremtés, foglalkozott ezzel a gondolattal, ne hagyja ki!
Az egyedüli problémám a fordítóval volt. Nem ismeri azt a szót, h „mondta”. Nála mindenki „kiált”.

kuliga P>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Ez a könyv hatalmas csalódás, az első kötetet szerettem (miért gondoltam, hogy egy történelmi témában kutató krimi lesz a sorozat – talán mert történész professzor a főszereplő), de ez meg sem közelíti sem azt, sem amihez hasonlítani szeretne.
Mindig bírtam az Indiana Jones és Dan Brown sztorikat, ahol egy okos ember nyomozgat. És itt az okos emberen van a hangsúly, legalább viselkedjen okosan. de Tomas nem okos, és nem viselkedik még úgy sem. Nincs feszültség a könyvben, nincs igazán kaland, sok-sok tudomány szemben a vallással. Az alap ötlet jó, Dan Brown-regényben is tetszett, de valahogy a megvalósítása elsiklott. Nem tudom, folytatom-e a sorozatot, mert kicsit se ütötte meg azt a szintet, ami miatt egy ilyen típusú regényt egy éjszaka alatt kiolvasok.
Talán még adok egy esélyt, de erősen szemezgetni fogok a témában…

Balázs_Erőss>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Hogyan is kezdődik? "A könyvben leírt összes tudományos adat megfelel a valóságnak.
A könyvben kifejtett tudományos elméleteket fizikusok és matematikusok támasztják alá."
Gondolom, ez igaz, nem is ezzel van bajom.
A főszereplő nemhogy titkosügynöknek, de egyetemi tanárnak is tökéletesen alkalmatlan. Olyan dolgokon lepődik meg, amit egy hétköznapi felnőtt ember simán tud, vagy ismer.
A nem tudományos párbeszédek, melyeket folytat, olyan primitívek, amik egy péppé vert fejű, egységsugarú MB III-as focistát is szégyenkezésre késztetnének, 6-7 feles után.
A tudományos párbeszédeknek is katasztrofális a dinamikája.
A történet alapszála pedig végképp távol esik minden józan logikától.
Hivatalosan is tény, hogy trónfosztás történt, most már nem Steve Berry és Cotton Malone a bénasági bajnok, hanem dos Santos és Tomás Noronha. Gratulálok!

Risus P>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Na ez az a tipikus könyv, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy nagyon nem!
De komolyan, két olyan téma köré íródott, ami nem mindenkinek emészthető. Oké, lehet persze még jönni, hogy ez olyan, mint a da Vinci kódja.
Én személy szerint szerettem olvasni ezt a könyvet, mert számomra nem volt ismeretlen az író stílusa, a természettudományi háttere, így inkább ismétlésként fogtam fel, és abszolút egyetértek a vallási résszel, pontosabban a kritikai hangvételével.
Pont ezért, nem tudom és szeretném senkinek sem ajánlani, mert aki nem szereti mondjuk a NatGeot nézni és hívő ember, az megkövezne, ha én ezt most itt ajánlanám bárkinek is.

Sceurpien I>!
J. R. dos Santos: Az isteni formula

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Én kedvelem a Dan Brown-szerű krimiket, egyszerűen azért mert informatívak és szórakoztatóak, pont, mint az Egyszer volt mesesorozat, csak ez felnőtteknek. Egyértelmű, hogy szkeptikusan kell hozzáállni, de mivel egész komoly ismeretségem volt már Einstein-nel az olvasás előtt, ezért nyugodt szívvel belevetettem magamat, és meglepően kevés olyan rész volt benne, amire azt mondtam volna, hogy „no, álljunk csak meg egy szóra”. Nagyon élvezetes, és aki a Dan Brown-féle könyveket élvezte, annak ez is tetszeni fog, habár nem művészeti, inkább tudománytörténeti és filozófiai kérdéskört feszeget. Külön tetszett a konklúziója ennek a filozófiai vonulatnak, amit már korábban is ismertem, de ennyire ésszerűen elírva még nem nagyon láttam.


Népszerű idézetek

Maya >!

A tanárok kinyitják a kaput, de belépned egyedül kell.

356. oldal

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

3 hozzászólás
Sceurpien I>!

A lélek, édes fiam, csupán a képzelet szüleménye, csodálatos illúzió, amit az az égő vágy szült, hogy megmeneküljünk az elkerülhetetlen haláltól.

92. oldal

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

3 hozzászólás
Sceurpien I>!

Azt akarom ezzel mondani, hogy a természetben minden természetes. És ha az ember a természet produktuma, akkor minden, amit alkot, szintén természetes.

88. oldal

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

22 hozzászólás
Sceurpien I>!

Tudom, hogy ez így sokkolóan hangzik, de ezek vagyunk mi. A gének fönntartására beprogramozott számítógépek.

87. oldal

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Sceurpien I>!

– E szerint a meghatározás szerint a számítógép is élőlény.
– Kétségtelenül. Egy olyan élőlény, amely nem szénatomokból épül föl.

87. oldal

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Maya >!

Minden tudós tudja, hogy amikor a matematika ellentmond az intuíciónak, általában a matematika győz.

152. oldal

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Kapcsolódó szócikkek: matematika
Maya >!

Úgy éljük az életet, mintha örökké tartana, mintha a halál valami olyasmi lenne, ami csak másokkal történik meg. Számunkra a halál csak egy elvont fogalom.

79. oldal

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
Szelén>!

– Van egy paradoxon, ami jól szemlélteti a mindenhatóság lehetetlenségét, ez pedig a következõképpen hangzik: ha Isten mindenható, képes olyan nehéz követ teremteni, amit még õ maga sem bír fölemelni.

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

nemleh>!

Isten létezését nem lehet bebizonyítani, éppúgy, ahogy a nem létezését sem lehet bebizonyítani. Csak arra vagyunk képesek, hogy megérezzük a titkot, és arra, hogy elkápráztasson minket az univerzum csodálatos felépítése.

20. oldal – Bevezető (Kossuth, 2010)

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete

sgv82>!

– Raffiniert ist der Herrgott, aber Boshaft ist er nicht – szólalt meg végül.
Ben Gurion ingerülten nézett rá.
– Was wollen Sie damit sagen?
– Die Natur verbricht ihr Geheimnis durch die Erhabenheit ihres Wesens, aber nicst durch List.

(Ravasz az Úristen, de nem rosszindulatú. Mit akar ezzel mondani? A Természet fenséges mivolta révén rejti el titkait, nem pedig fondorlatból.)

J. R. dos Santos: Az isteni formula Einstein utolsó üzenete


A sorozat következő kötete

J. R. dos Santos: A hetedik pecsét A világvége elkezdődött

Tomás Noronha sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
Dan Brown: Eredet
Julie Garwood: Kegyes halál
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Steve Berry: Királyi fortély
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kozmikus kincsvadászata
Jules Verne: A rejtelmes sziget
„tudós Bob” Pflugfelder – Steve Hockensmith: Nick és Tesla – Az elszabadult robothadsereg
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban