A ​végső titok (Tomás Noronha 5.) 72 csillagozás

Egy bibliai rejtély nyomában
J. R. dos Santos: A végső titok J. R. dos Santos: A végső titok

José Rodrigues dos Santos regénye szokás szerint valós adatokon, kutatásokon és idézeteken alapul. A szerző ismét bebizonyítja, hogy a rejtély nagymestere. Ám Az utolsó titok több mint regény: az Újszövetség legnagyobb rejtélyéről rántja le a leplet. Felteszi a nagy kérdést: Vajon mit szólna maga Jézus Krisztus, ha látná, milyen vallás épült az alakja köré? És vajon az egyház hogyan fogadná a visszatérését? Valóban azt tanította-e a tanítványainak, amit ma róla tanítanak? Ki volt ő egyáltalán?

>!
Kossuth, Budapest, 2013
460 oldal · ISBN: 9789630975674 · Fordította: Nagy Viktória
>!
Kossuth, Budapest, 2013
460 oldal · ISBN: 9789630974899 · Fordította: Nagy Viktória

Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

>!
Lisie87 P
J. R. dos Santos: A végső titok

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

Dos Santos megint hozza a szokásos formáját! ^^ Aki ismeri már az írásmódját, az nem fog meglepődni, hogy itt inkább az okfejtéseken, elméleteken és a tudományon van a hangsúly és nem a cselekményen. Tulajdonképpen csak azért van benne a „gyilkosos” szál, hogy ne legyen tömény a könyv és a kis szünetekben az olvasó „fellélegezhessen” és megemészthesse az olvasottakat.
Nekem ezzel a módszerrel teljesen megfelel a könyv. :) A vallási és bibliai elméletek teljesen újak voltak számomra, mivel eddig minimálisan foglalkoztam a témával, mostanában meg még kevesebbet, érdekes volt belegondolni és így leírva teljesen logikus is! A klónozós – biológiai résznél voltam igazán elememben, hiszen ez jóval közelebb áll hozzám! :D „Tudják mik azok a telomerek?” Naná! :D
A fél csillag levonás: a vége nem igazán tetszett, olyan erőltetett volt az spoiler . De lehet, hogy csak este nem volt meg a kellő hangulat. A másik dolog, ami zavart, amikor minden oldalon úgy utalt a főszereplő nőre, hogy „A polizia Giudiziaria nyomozónője” Kutyim ezt tőled loptam, köszi utólag is! :D . Ááá, attól már a falat kapartam…

7 hozzászólás
>!
Fermin
J. R. dos Santos: A végső titok

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

Nehéz ezt a könyvet értékelni, mert a történet, és a szereplők kidolgozása hagynak némi kívánnivalót maguk után, de a tudományos rész nagyon jó.
A keretsztori elég egyszerű lett, szerintem sokat dobott volna a történeten, ha a szerző jobban kidolgozza a krimi szálat, és egy picit rövidebbre fogja az Újszövetség analízisét. A végén volt ugyan egy csavar, de ez még így is kevés egy jól megírt történethez. A szereplők sem dobtak semmit a történeten, mert elég szürkére sikerültek sajnos. A gonosz Sicarius karakterében jóval nagyobb potenciál volt, mint amit dos Santos végül kihozott belőle.
A könyv tudományos része, és a szerző felkészültsége viszont példa értékű. dos Santos szigorúan tudományos szempontból veszi górcső alá az Újszövetség szövegeit, és Jézus személyét. Van a könyvben néhány megdöbbentő állítás spoiler ami lehet, hogy néhány vallásos embert érzékenyen érint, én mégis azt gondolom, hogy a rendelkezésünkre álló szövegek, és régészeti leletek alapján ez lehet a realitás.
Összességében azt mondanám, hogy tetszett a könyv. Akit érdekel ez a téma, annak még a gyengébb kerettörténet ellenére is bátran ajánlom, mert nagyon sok érdekes információt tartalmaz a bibliai szövegekkel és személyekkel kapcsolatban.

>!
Risus P
J. R. dos Santos: A végső titok

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

Szuper ez a könyv!
Nekem az író írásai egyenlő Dan Brownnal! Nagyon jól megírt könyv!
Rengeteg munka és kutatás kellett a megírásához!
Nekem a könyv pont azért tetszett ennyire, mert nem a gyilkoson van a hangsúly, hanem a miérten!

>!
Marcsi P
J. R. dos Santos: A végső titok

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

4 csillag annak a hatalmas munkának és utánajárásnak, ami ehhez a könyvhöz kellett.
Gyakorlatilag ez egy nagyon érdekes, de szörnyen megírt regény. Nem olvastam még J. R. dos Santos-tól mást, de ezen könyv alapján nem jó regényíró. Dokumentarista könyvnek tökély lenne. Mindent szó szerint idéz, megkereshető a Bibliában is, érvekkel támaszt alá és nagyon jól és érthetően magyaráz. De a párbeszédek……… Kritikán aluli. A karakterek is. Ennél a nyomozónőnél irritálóbb olaszt még sosem formáltak meg! Elnagyolt, tipikus karaktert akart alkotni és lett belőle egy hisztérika. Fiatalnak írja le Santos, mégis úgy viselkedik, mint egy begyöpösödött öreglány, aki még életében nem hallott semmilyen kritikát a Bibliára. Lehet én nézek sok DoQ tv-t, de aki nem jár csukott szemmel és füllel az már egy két ilyen teóriát hallott, mindegy hogy vallásos vagy nem…
A háttértörténet meg teljesen felesleges. Kb. 20 oldalanként 1 oldalt kap a nagyon elhivatott gyilkos. Ennyi idő alatt nem is tudta felkelteni az érdeklődésem! Inkább ki is hagytam volna.

Biztos, hogy olvasni fogok még dos Santos-t, és csak reménykedni tudok, hogy ott jobb lesz maga a cselekmény.

>!
vöri P
J. R. dos Santos: A végső titok

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

Azt hiszem, Santos személyében megvan az én szégyellni való kedvencem itt a molyon, meg úgy általában is. Már egy ideje érik bennem az elhatározás, hogy védelmembe vegyem legalább egy karcban, ami különösen aktuálissá válik most, hogy ez az úriember is érkezik az idei Könyvfesztiválra… de erről majd ott, akkor.

A könyv maga megint nagyon izgalmasra sikeredett, bár továbbra is értetlenül állok a kiadó zsáner-meghatározó ábrácskáit nézegetve – ezeket kapta: izgalom, kaland, tragédia… és ebből legfeljebb az első az, ami stimmelne, de azért ez nem kifejezetten úgy izgalmas, ahogyan azt az egységsugarú olvasó elsőre elképzeli… Az ábrácskák kínálatából én biztosan a történelmet jelöltem volna be elsőként, a kaland pedig szódával elmegy (van benne menekülés, lövöldözés, késdobálás, köpönyegforgatás, de ez mind nem túl hangsúlyos, no).

Santos a tőle már jól megszokott módszerrel vezeti be az olvasót egy témába – gyakorlatilag a könyv 80-90%-a párbeszédekből áll, ahol mindig az aktuálisan a témakörben járatosabb fél magyaráz a másiknak. Most épp Jézus kiléte és az Újszövetség tartalma került górcső alá, rendkívül érdekes és kényes dolgokkal huzakodott elő. Számomra nem megrázó volt, inkább csak elgondolkodtató.
Szokás szerint sok kutatás áll a könyv mögött, ami nem jelenti, hogy egy az egyben tényként kell mindent kezelni (főleg, hogy maga Santos is több ízben fejtegeti, mennyire nehéz egy-egy forrás hitelességét megállapítani), de akad pár kifejezetten jó felvetés benne. Szívesen beszélgetnék róla valakivel… Illetve eddig nem szerepelt a terveim közt, hogy egyszer elejétől végéig elolvassam a Bibliát, hiába olvastam már nagyobb részét külön részletekben, de most ez is felkerül a listámra.

Lehet, hogy Santos nem jó regényíró, de én továbbra is nagyon szeretem, ahogyan mesél, bízom benne, hogy a többi könyve is eljut hozzánk!
A meglepő még, hogy milyen jó főhősnek Tomás Noronha, holott nem az a kifejezetten szimpatikus személyiség – ha a való életben találkoznék vele, valószínűleg rettentően idegesítene, de pont a hibáival lesz reálisabb szereplő, mint gavallér szuperhős kollégái. (Kíváncsi lennék, Santos mennyiben mintázta őt saját magáról XD )

1 hozzászólás
>!
robinson P
J. R. dos Santos: A végső titok

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

Első olvasásom az írótól Történelem, teológia, biológia és krimi keveréke, roppant olvasmányosan. Kalandos és nagyon is elgondolkodtató a végén majdnem fantazyba hajlott a történet. Már senki nem az volt, akinek látszott.
Bővebben a blogon. http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/06/a-vegso-titok.html

>!
Fischer_Hanna
J. R. dos Santos: A végső titok

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

A könyv témája érdekes volt. Sok mindent megtudtam a Bibliáról és annak kialakulásáról. Mindezt emészthető formában, hiszen egy cselekményes regénybe volt rejtve. Viszont a történetvezetés szempontjából nagyon megakasztóak voltak a 15-20 oldalas agyalgások a Bibliáról.
Maga a cselekmény belefért volna kb 50 oldalba és valószínűleg hatásosabb is lett volna, ha nem 400 oldal alatt történik mindez.

Ami még nem tetszett az a stílus, a rövid fejezetekkel alapvetően nincsen bajom, de az hogy minden 10. oldalon olyan stílusban van befejezve egy fejezet, mintha a legnagyobb fordulat következne, azt már kb az 5. fejeztnél meguntam.

Sajnos nem kaptam kedvet a szerző további műveihez, pedig a háttéranyaga a könyvnek tényleg lenyűgöző és gyanítom, a többi regénye is hasonló, de sajnos ez a szenzációhajhász stílus engem nagyon idegesített.

>!
RosszQtya P
J. R. dos Santos: A végső titok

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

Nehéz ezt a könyvet értékelni ha az egészét nézem. Sőt, szerintem nem is lehet.
Így hát, szétválasztom két részre. Az egyik az irodalmi rész, ami szerintem nagyon sekélyes, sőt… de szükség van rá, mert keretbe foglalja a másik részt, ezáltal működőképes lesz az információátadás. Roppantul idegesített a könyvben néhány dolog, például a karakter nevek, vagy az, hogy két-három oldalanként ezt mindig végig kellett olvasnom: „A polizia Giudiziaria nyomozónője” . A krimiszál elnagyolt, nem túl izgalmas, de mivel nem túl számottevő, ezért kibírható.
A másik rész úgy működik, mint egy jóféle konteo, csak az író által előadott információk valóságos tényeken alapszanak, bár biztos van aki nem ért ezzel 100% -ban egyet. Ez volt az a rész amiért jó volt a könyv. Mikor letettem alig vártam, hogy folytathassam. Nem volt minden tény ismeretlen számomra,sőt, de így egybesűrítve igazán hatásos volt.Nem akarok részletekbe menni, de ha valakit érdekel ezen kor történelme, annak ez egy remek olvasmány lesz.

>!
Darolyn
J. R. dos Santos: A végső titok

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

Ezen a könyvön látszik, hogy inkább információforrás, és csak a könnyebb emészthetőség és eladhatóság miatt készült regény alakban.
És mivel ezt rögtön az elején észrevettem, nem foglalkoztam a karakterekkel és a történettel. Bár ez utóbbi egész jól elgondolkodtatott.
A könyvben lévő információk egy részét tudtam, de legtöbbje teljesen új volt számomra. És nagyon érdekesnek találtam, főleg, hogy szeretem az ilyen fejtegetéseket.
Az ilyen típusú könyveket kéne tömeggyártásban minél több emberhez eljuttatni.
És most egy kicsit utánanézek, hogy a szerzőnek milyen más könyvei vannak még, mert ezzel felkerült a Nagyágyús polcomra.


Népszerű idézetek

>!
kucrek P

De hát van-e más választásunk? Ne higgyünk senkiben addig, amíg biztosan ki nem derül, hogy az illető valóban méltó a bizalmunkra? Akkor hogyan barátkozzunk? Minden barátunkat vessük alá egy szigorú előzetes vizsgálatnak? Töltessünk ki vele egy kérdőívet? Részletesen nyomozzuk ki az előtörténetét? Ennek semmi értelme! Igenis vannak olyan helyzetek az életben, amikor elegendő információ nélkül is hinnünk kell. Hinni, hogy az illető ember megbízható és a barátunk lehet.

409. oldal

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

2 hozzászólás
>!
robinson P

– Engem mindig zavart ez a dolog,hogy Jézus meghalt értünk a kereszten – vallotta be. – Akárhányszor meghallottam ezt a mondatot, mindig azon törtem a fejem, hogy vajon mitől mentett meg minket. Hogyhogy értem halt meg? És mitől váltott meg?

206. oldal

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

2 hozzászólás
>!
Kultúrtárs

Kérjetek és adatik néktek;
keressetek és találtok;
zörgessetek és megnyittatik néktek.

(első mondat)

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

>!
robinson P

A felügyelő rosszallóan csettintett a nyelvével.
– Na tessék! Ez az én szerencsém! – kiáltott fel némileg megnyugodva. – Kifogtam egy széptevőt! Ebből is látszik a rómaiak valóban elhintették magvaikat Portugáliában…

22. oldal

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

>!
MezeiMarcsi

Mindazonáltal vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen a hit, elegendő adat nélkül is. Például a barátság esetében. Ahhoz, hogy a barátja legyünk valakinek, hinni kell benne, el kell hinni, hogy méltó a bizalmunkra.

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

>!
robinson P

– Ön szerint elképzelhető, hogy egy római katona értette az arái nyelvet? És híven vissza tudta adni a haldokló szavait? Az igazság az, hogy nincs közvetlen tanúnk, mindent csak „valaki mondta, hogy valaki mondta” alapon tudunk.

126. oldal

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

>!
robinson P

– Tudja, én nem bízom az olyanokban, akik folyton a békéről papolnak. Néha ezek a legrosszabbak. Egy ártatlan kijelentés sötét szándékot rejthet…

173. oldal

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

>!
Treacle

A portugál tisztában volt vele, hogy a vallásos meggyőződés kétségtelenül az egyik legérzékenyebb téma a világon, és rendkívüli óvatosságot igényel. Nem érdemes megsérteni mások hitét, akkor sem, ha csak az igazat mondja az ember.

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

>!
Treacle

Az olasz nő bosszúsan ingatta a fejét. A csalás szó összekapcsolása a Bibliával nemigen volt ínyére.
– Ó, ne mondjon ilyet!
– Ne féljünk a szavaktól csak azért, mert a Bibliáról van szó! – figyelmeztetett Tomás.

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában

>!
Treacle

– Szóval, akkor… – dadogta. – Ez azt jelenti, hogy semmit sem tudhatunk biztosan Jézusról!
– Ez bármelyik történelmi személyiségre igaz. A történelemben soha semmiben nem lehetünk abszolút biztosak, csak valószínűséget számíthatunk a rendelkezésünkre álló adatokból.

J. R. dos Santos: A végső titok Egy bibliai rejtély nyomában


A sorozat következő kötete

Tomás Noronha sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

João Tordo: Memory Hotel
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Stephen King: A halálsoron
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Terry Hayes: Nevem Pilgrim
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chris Carter: Halállista
Lars Kepler: A bosszúálló