The ​Girl Before – A lány a múltból 51 csillagozás

J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Írja ​össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart!
A kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik – és a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények.

EMMA
A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik.

JANE
Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel… (tovább)

Eredeti mű: J. P. Delaney: The Girl Before

>!
Maxim, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617435 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kedvencelte 5

Most olvassa 7

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
KönyvMoly_1989
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Aludtam egyet erre az értékelésre, mert magam sem tudtam, hányadán állok ezzel a könyvvel. Azt hiszem, szerettem, de közel sem volt tökéletes.

Aki belekezd, annak üzenem, hogy ez egy pszichológiai krimi, egyáltalán nem egy tipikus Dream válogatás regény!

Izgalmas volt a váltott szemszög, párhuzamosan olvashattunk a múltról és a jelenről. Emma (múlt) volt számomra a legunszimpatikusabb karakter az egész könyvben… Végletes. Nem őszinte. Manipulatív… De jól összerakott karakter, akit egyáltalán nem értettem, bár szerintem ő se magát.
Jane-nel (jelen) jobban azonosulni tudtam, de egyiküknek sem értettem meg a döntéseit.
A tervező, Edward egy építészzseni, de nem teljesen komplett… Kényszeres és bőven ráférne egy szanatóriumi kezelés. Jó pár hónapra…
A lakás maga pedig már önmagában egy pszichológiai tanulmány. OMG. No books, no pictures???
Köszönöm szépen, ki akarna ilyen sterilen, szabályok között élni? Mert rengeteg, több oldalnyi szabály van, amit nap, mint nap be kell tartani és ami ráadásul ellenőrizhető!

És egy ilyen lakásba való beköltözésért még versengenek az emberek… Mi lett a fajunkkal? :/

Mindazonáltal egy olvasmányos, érdekes, „nem bírod letenni, mert tudni akarod a végét” könyv volt, nagyon jó stílusban megírva. Egyedi történet, amit legalább egyszeri olvasásra minden krimikedvelőnek ajánlok.

És miért csak 4 csillag? A vége… Khmmmm…. Enyhén szólva nekem sok volt, nem ezt vártam, de ettől függetlenül élveztem a regényt.

Kíváncsi vagyok, hogy fog mindez a mozivásznon festeni, ugyanis forgatják már a filmet is, amit mindenképpen meg fogok nézni!

>!
Kathryn
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Megmondom őszintén, hogy kicsit sok nekem „A lány…” kezdetű regény, s igy el is vette a kedvem az olvasástól. Bár nem Művelt Nép Kiadós, akiknél megszokott ez a cim adás, de végül egy könyves vlog alkalmával összeakadtunk a könyvvel és megtetszett. Mivel épp másnál volt a könyvtárban előjegeztem és vártam. Mikor a kezembe került a regény, haza vittem, leültem. Akkor már nem volt kedvem hozzá.

Bővebben: http://simplexautumn.blogger.hu/2017/11/17/konyv-a-lany…

>!
Kovács_Mesi
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ez nagyon érdekes volt. Végig fenntartotta a figyelmem. Kifejezetten tetszett, ahogy a múlt és a jelen kirakóiból összeállt egy kép. Emma engem is jól megtévesztett. Jane miatt pedig végig izgultam, nehogy baja essen. spoiler
Eleinte vonakodtam belekezdeni, mert hasonlít a Lány a vonaton című könyvre, de szerintem ez sokkal jobb.

>!
Nikita88
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Gyönyörűséges borító, jól összerakott könyv, rövid fejezetek, pörgős cselekmény. Folyton csepegtet valami kis új információt, amivel arra sarkalja az Olvasót: Nehogy lerakd a könyvet, csak még egy fejezetet, és még egyet, és még egyet… A karakterek érdekesek, kissé beteg lelkűek.
Szeretem a thrillereket, így engem megvett a sztori. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy idén ez az egyik legjobb könyv, amit volt szerencsém a kezembe venni. Nálam toplistás. Mindenkinek ajánlom! Maximálisan kikapcsol és beszippant.

>!
Alexandra_Tóth
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Határozottan érdekes volt!

De! semmiféleképpen nem tudok 5*-ot adni a könyvre (:

Női thrillernek mondanám a könyvet, hiszen inkább mesélős, szexelős, gondolkodós, zaklatós :D

Azt hiszem ilyennek írnám le a könyvet(:

Az alaptörténet tetszetős, aztán kialakul egy halott nő sztori, amit nagyon jól lefednek, majd kapunk egy naplószerű bejegyzéssorozatot a jelenből és a múltból és szépen lassan megkapjuk a történet lényegét(:

Jól megírt, izgalmas, gondolkodtató, női thriller.. egy kis szürkés beütéssel :"D

1 hozzászólás
>!
Perly 
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Egy nyereményjáték során találkoztam ezzel a könyvvel. A beleolvasó felkeltette az érdeklődésemet, így amikor láttam, hogy bekerült a könyvtárba, ahová járok, rögtön kértem is rá előjegyzést. Aztán már csak várnom kellett, hogy beérkezzen. :-)
Nem csalódtam benne. Kezdettől fogva érdekesnek találtam, főleg a helyszín miatt. Kíváncsi voltam, milyen is lehet egy üres, modern, számítógép által vezérelt házban lakni. Mivel én magam nem költöznék be egy efféle építménybe, ettől függetlenül úgy gondoltam, miért is ne nézhetné meg magának a képzeletem. Még mindig hátborzongatónak találom, de egy thrillerbe tökéletes! :-)
Ami a karaktereket illeti, egyiküket sem tudtam megkedvelni. A két lány közül Jane volt a szimpatikusabb, de benne is volt valami, ami miatt elidegenültem tőle. Emmával elejétől kezdve éreztem, hogy nem stimmel valami. Nem is értem, hogy tudott mindenkit az orránál fogva vezetni. Simonnal ugyanez a helyzet. Ha így nézzük, nagyon is összeillő pár voltak. Edward pedig túlságosan is karót nyelt, bár ő volt az egyetlen, aki meg tudott nevettetni az ostobaságaival.
A történet ugyan kiszámítható volt, de mivel olyan jót szórakoztam az építészen, és mert a vége olyan lett, amilyen, ezért maximálisan megérdemli az 5 csillagot. :-)

>!
Mpattus P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Biztos fog még bennem munkálkodni a történet, hatott rám, de alapvetően nem csüngtem minden mondatán. Kiszámítható, néhol inkább hatásvadász, mintsem zseniális. Holott érzésem szerint a szerzőnek megvannak azok az elbeszélői eszközei és fogásai, amitől ez a történet igazán ütős és átütő lehetett volna számomra.

Teljes értékelés:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/07/jp-delaney-lany-m…

>!
Varga_Szandi
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Úgy ajánlották ezt a könyvet, hogy nem lehet semmihez sem hasonlítani, főként azokhoz képest egyedi, amikkel egy kategóriában mozog.
Valóban különleges darabja a Dream válogatások táborának, ám a teljes lenyűgözöttség most elmaradt sajnos.
Nem rossz könyv, tetszttek a szemszög váltások, az elképzelések, az alapötlet és a folyamatosan kialaluló szereplői jellemrajzok. Egészen a könyv második harmadáig tele voltam kérdésekkel, keveset tudtam megválaszolni vagy épp már egy másik kötött le, ám aztán szépen összeállt minden.
Azt sajnálom igazán, hogy végig kívülállónak éreztem magam, aki képtelen rendesen elmélyülni a cselekményben vagy épp azonosulni a nő főszereplőkkel.
Ez számomra végig pusztán könyv maradt, egy érdekes olvasmány.
Szerettem volna többet belőle, de nem kaphattam. Kicsit csalódott vagyok, miközben valami elégedettség-félét is érzek.

>!
Vikihusar
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Kevès krimit ès triller olvasok,de nèha kell egy kis más is.Számomra izgalmad,pörgős törtènet volt.Tetszett,hogy párhuzamosan halad a törtènet a múltban ès a jelenben,így látszott a sok hasonló törtènès a kèt nő között.Vègig nem lehetet tudni ki volt a tettes annyi új információ ès hazugság derült ki Emmával kapcsolatban,így több lehetősèg is volt az elkövető szemèlyère.Nekem a vège is tetszet azt sugalta van aki továbblèp,de van aki megragad az èletènek egy pontján ès folyamatosan csak ismètli önnmagát.

>!
Zsanni
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Nem most olvastam, így már nincsenek meg bennem az akkori érzések, de arra emlékszem, hogy nagyon izgalmas volt és már az alapötlet különleges lehetőséget teremtett a krimi-thriller szál kibontakoztatására. Jó feszültséget okozott a két idősíkon elbeszélt párhuzamos történet is. Egyedül a végében csalódtam egy kicsit, amikor kiderült a tettes személye és lezárult a történet, de sajnos ezeket a történeteket is be kell fejezni valahogyan, valamikor, így aztán mindig fáj, ha nincs több izgalom és kérdőjel, és egy jól felépített thrillerben sokszor érzem azt, hogy a végkifejletre már kevesebb energia és ötlet marad.


Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989

Az egyetlen személy, akit valóban megváltoztathatunk, mi magunk vagyunk.

164. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy rossz kapcsolatban töltsük.

27. oldal

>!
KönyvMoly_1989

A legtöbb nő azt akarja, hogy dédelgessék és tiszteljék. Olyan férfit akarnak, aki kedves és jó, aki szerető, gyöngéd szavakat suttog. Próbáltam ilyen nő lenni, és ilyen férfit szeretni, de nem ment.

348. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Az is egy különös dolog a gyászban, hogy akkor rohan meg lesből, amikor a legkevésbé számítunk rá.

127. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Mert erre jöttem rá, amióta a Folgate Street egyben lakom. Teheted akármilyen csiszolttá és üressé a környezetedet, nem fog számítani, ha belül még mindig kupi van. Nem ezt akarjuk igazából mind? Hogy valaki csináljon rendet a fejünkben?

349. oldal

>!
KönyvMoly_1989

– Semmin sem szabad változtatni, csakis előzetes megbeszélés után. Semmi szőnyeg vagy kárpit. Semmi kép. Semmi cserepes növény. Semmiféle dísz. Semmiféle könyv…
– Semmiféle könyv? Ez nevetséges!

17. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Végletes vagyok. De az is akarok lenni. Újra fel akarom találni magamat, és dühít, hogy olyasvalakivel csinálom, aki azt hiszi, ismer engem, és tudja, hogy nem vagyok képes rá.

29. oldal

>!
MSE71 

Két bögre teát hoz a pulttól, két kockacukrot tesz a sajátjába.


Hasonló könyvek címkék alapján

Blake Crouch: A pokol kapujában
Sandra Brown: Aljas szándék
Steve Berry: Veszedelmes hazafiak
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Clare Mackintosh: I Let You Go – Az igazság pillanata
Claire Douglas: Lány a mólón
Gillian McAllister: Bármit, csak ne az igazat
Luana Lewis: Ne felejts el
Federico Axat: Öld meg őt is!
Joël Dicker: A Baltimore fiúk