The ​Girl Before – A lány a múltból 132 csillagozás

J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Írja ​össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart!
A kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik – és a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények.

EMMA
A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik.

JANE
Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel… (tovább)

Eredeti mű: J. P. Delaney: The Girl Before

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617435 · Fordította: Sóvágó Katalin

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Carol Younson · Edward Monkford · Emma Matthews · Jane Cavendish · Simon Wakefield

Helyszínek népszerűség szerint

Folgate Street 1.


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 134

Kívánságlistára tette 106

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
KönyvMoly_1989 P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Aludtam egyet erre az értékelésre, mert magam sem tudtam, hányadán állok ezzel a könyvvel. Azt hiszem, szerettem, de közel sem volt tökéletes.

Aki belekezd, annak üzenem, hogy ez egy pszichológiai krimi, egyáltalán nem egy tipikus Dream válogatás regény!

Izgalmas volt a váltott szemszög, párhuzamosan olvashattunk a múltról és a jelenről. Emma (múlt) volt számomra a legunszimpatikusabb karakter az egész könyvben… Végletes. Nem őszinte. Manipulatív… De jól összerakott karakter, akit egyáltalán nem értettem, bár szerintem ő se magát.
Jane-nel (jelen) jobban azonosulni tudtam, de egyiküknek sem értettem meg a döntéseit.
A tervező, Edward egy építészzseni, de nem teljesen komplett… Kényszeres és bőven ráférne egy szanatóriumi kezelés. Jó pár hónapra…
A lakás maga pedig már önmagában egy pszichológiai tanulmány. OMG. No books, no pictures???
Köszönöm szépen, ki akarna ilyen sterilen, szabályok között élni? Mert rengeteg, több oldalnyi szabály van, amit nap, mint nap be kell tartani és ami ráadásul ellenőrizhető!

És egy ilyen lakásba való beköltözésért még versengenek az emberek… Mi lett a fajunkkal? :/

Mindazonáltal egy olvasmányos, érdekes, „nem bírod letenni, mert tudni akarod a végét” könyv volt, nagyon jó stílusban megírva. Egyedi történet, amit legalább egyszeri olvasásra minden krimikedvelőnek ajánlok.

És miért csak 4 csillag? A vége… Khmmmm…. Enyhén szólva nekem sok volt, nem ezt vártam, de ettől függetlenül élveztem a regényt.

Kíváncsi vagyok, hogy fog mindez a mozivásznon festeni, ugyanis forgatják már a filmet is, amit mindenképpen meg fogok nézni!

>!
Lénaanyukája P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

A történet némi hasonlóságot mutat egy másik lánnyal, azzal, aki a vonaton volt, de ez jobban sikerült.
Adott két nő, aki pár év eltéréssel ugyanabba a házba költözik be, egy házba, ami letisztult, sallangmentes, már-már puritán, mégis a legmodernebb technikával felszerelt építészeti remekmű. Ide bejutni lakónak csak egy nagyon bonyolult felvételi teszt után lehetséges, ami mindkét főszereplőnknek sikerült.
Emma a múlt, Jane a jelen. Mindketten túl vannak éltük nagy tragédiáján. Beköltöznek. A két nő története párhuzamosan olvasható, rövid fejezetekben, ami egyáltalán nem zavaró, és összefüggéseiben jobban érthetjük a cselekményt. Sorsuk több ponton összecseng, és a problémájat ki így, ki úgy oldja meg. Közös tényezőjük Edward, a titokzatos építész, akiről egészen a könyv végéig nem tudhatjuk, hányadán állunk vele.spoiler
Izgalmas olvasmány volt, a rövid fejezetek miatt könnyen olvasható, simán beleestem én is a „namégeztazegyetelolvasom” csapdába. A köszönetnyílvánításnál az ajánlás a végén pedig igazán megható.

>!
Anarchia_Könyvblog P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Egy ház, mely minden kívánságodat teljesíti. Természetesen ezt átvitt értelemben kell értelmezni. Ha a hangulatod komor, akkor a ház megpróbál a közérzeteden javítani, fényekkel, zenével, és a többi. Mint egy infraszauna, csak itt nem kell osztozkodni másokkal, és az idő sem befolyásoló tényező. Személy szerint nem tudnám egy ilyen építményben elképzelni az életem, teljesen minimalista stílus, olyan szabályok betartása, ami nálam egyszerűen kivitelezhetetlen, például: háziállat tilos, könyvet tartani tilos, a rengeteg előírás közül nálam ez a kettő már kizáró ok, és ez még csak a jéghegy csúcsa. Őszintén megmondom a könyv olvasása alatt nagyon sokszor jutott eszembe egy trilógia, nem az erotika és felnőtt tartalom miatt, hanem az egyik karakter személyisége miatt, Szürke ötven árnyalata, csak éppen lélektani thriller formájában.
Teljes ajánlót itt olvashatjátok:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/09/13/j-p-del…

>!
Judit_Sike P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

A sok sok „A lány…” könyv között ez valóban egy egészen különleges darab, kiemelkedően ötletes és kreatív.
Az alapötlet nagyon jó, hogy beköltözünk egy házba, amit egy művész tervezett, és megpróbálunk élni az ő szabályai szerint. Valamint az a gondolat is nagyon tetszett és mélyen érintett, hogy valójában tényleg mire van szükséged az életben? Mik azok a tárgyak, amik nélkülözhetetlenek? Valójában tényleg annyira fontos az a papírfecni, vagy az a szobor, vagy az a toll, vagy az a fénykép? Valójában mi az, ami nélkül tényleg nem tudnál meglenni. És szerintem ha úgy alakul, akkor az ember mindenről le tud mondani….
Nos, szóval az alapötlet nagyon jó, a megvalósítás is, jó volt a könyv, izgalmas, és szépen építkezett. Tetszett az ötlet, hogy két szereplőnk van, egyszer a múltban, egyszer pedig a jelenben nézelődünk, és csak várjuk, hogy végre összeérjen a két sztori.

Ami miatt én levonom azt a másfél csillagot, és csak 3,5 felet kap nálam, az a szereplők. Ennyire elcseszett női karaktereket rég láttam. Az elején szimpatizáltam velük, de aztán szépen kiderült, hogy Emma ki is valójában, és miket is csinált… Ott úgy éreztem, hogy megérdemelted, hogy meghaltál drága Emma, és legalább maradt egy rendes Jane-ünk. De a végére kiderül, hogy Jane is full idióta. Még Edward-ot is jobban megértettem a végére, mint ezt a két nőcskét…

De egyébként tényleg egyedi, a többi tömeg „lány” között.

6 hozzászólás
>!
Kókuszka 
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ha kikapcsolódásként egy könnyen olvasható könyvre vágyunk tökéletes választás. Két lány Emma, a múlt és Jane, a jelen, magánéleti problémáik miatt, új élet reményében beköltöznek egy formabontó, különleges házba. A két idősík mozaikszerűen, fokozatosan ér egybe. Senki sem az, akinek látszik. A könyv fő mottója: óvakodj az eszelősöktől! :-)

>!
Gyöngyi0309 P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Nem olvastam „lányos” könyveket, csak az eredetit, ami anno nagy szenzációt keltett.
A mostani krimi felhozatal miatt nem is voltak túl nagy elvárásaim a történet kapcsán.
Az eleje nagyon nyögvenyelősen indult, de aztán felkeltette és fenn is tartotta a figyelmemet a történet. Szeretem az olyan könyveket, ahol a cselekmény több szálon fut, több idősík van jelen, esetleg több szereplő szemszögéből bontakozik ki a sztori.
Érdekes egy ilyen „okosotthon”, igazából nem járunk messze tőle, hogy ilyenekben éljünk. A tervező kicsit megszállott, de értettem a motivációját. Viszont lehet, hogy naiv vagyok, de engem meglepett a cselekmény, de mint írtam, nem vagyok „lányos” könyv szakértő.
Egy olvasásnak kellemes volt, jól ír az író, érdekes volt.
Viszont valószínűleg néhány más könyv után el is felejtem, mert annyira nem jó, hogy nagyon maradandó legyen. Viszont ha lesz film -esetleg magyarul- lehet, hogy megnézzük férjemmel egy vasárnapi „mozizás” keretében.

>!
Kovács_Mesi
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ez nagyon érdekes volt. Végig fenntartotta a figyelmem. Kifejezetten tetszett, ahogy a múlt és a jelen kirakóiból összeállt egy kép. Emma engem is jól megtévesztett. Jane miatt pedig végig izgultam, nehogy baja essen. spoiler
Eleinte vonakodtam belekezdeni, mert hasonlít a Lány a vonaton című könyvre, de szerintem ez sokkal jobb.

>!
Nikita88
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Gyönyörűséges borító, jól összerakott könyv, rövid fejezetek, pörgős cselekmény. Folyton csepegtet valami kis új információt, amivel arra sarkalja az Olvasót: Nehogy lerakd a könyvet, csak még egy fejezetet, és még egyet, és még egyet… A karakterek érdekesek, kissé beteg lelkűek.
Szeretem a thrillereket, így engem megvett a sztori. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy idén ez az egyik legjobb könyv, amit volt szerencsém a kezembe venni. Nálam toplistás. Mindenkinek ajánlom! Maximálisan kikapcsol és beszippant.

>!
Alexandra_Tóth
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Határozottan érdekes volt!

De! semmiféleképpen nem tudok 5*-ot adni a könyvre (:

Női thrillernek mondanám a könyvet, hiszen inkább mesélős, szexelős, gondolkodós, zaklatós :D

Azt hiszem ilyennek írnám le a könyvet(:

Az alaptörténet tetszetős, aztán kialakul egy halott nő sztori, amit nagyon jól lefednek, majd kapunk egy naplószerű bejegyzéssorozatot a jelenből és a múltból és szépen lassan megkapjuk a történet lényegét(:

Jól megírt, izgalmas, gondolkodtató, női thriller.. egy kis szürkés beütéssel :"D

1 hozzászólás
>!
augumaug
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ebben a könyvben semmi sem az, aminek látszik. Semmi.
A váltott szemszög a két nő életvitelének különbségét jelzi, egyúttal olvashatóbbá is teszi. Jól felépített, a felétől elérte a „nem tudom letenni” hatást. Ennek oka a rövid fejezetbontás is lehet, villanásszerű az egész.
Talán a 2 főszereplő másságára utal az elbeszélői nézőpont is. Az egyik klasszikus párbeszédes, a másik szabad függő beszédes. Az utóbbit eleinte nehezebb volt követni, főleg, hogy néha beleszaladtam egy-két következetlenül használt kötőjelbe, de megszokható.
Ami igazán zavart, az az elbeszélő nyerssége. Attól, hogy egy könyvben van felnőtt tartalom, nem kell a lehető legtrógerebbül ábrázolni. Nem akarom azt mondani, hogy még majdnem jobb a Lolita ábrázolásmódja is, mert ott más a helyzet, de azért egy kicsit így érzem. Szerencsére nem főként ebből épült fel a könyv.
A két egymásba bonyolódó szál egyenként is nagyon érdekes lélektani problémákat feszeget. Ebben a könyvben minden természetesnek tűnik, amit én és valószínűleg még sokan mások első blikkre elítélek, például spoiler, így nem is igazán tudtam azonosulni egyik szereplővel sem, bár valószínűleg nem is akartam. Ahhoz túl sötét, leginkább olyan, mint egy pókháló. Csak itt a hálót a hazugságok szövik.
spoiler
Az a típusú könyv, amitől többet kap az ember, mint amennyit vár, feltéve, hogy nincsenek szürreális elvárásai.
Amitől talán meghatározó élmény mégis valamennyire, az az utolsó oldalon lévő ajánlás. Valószínűleg feleannyira sem lett volna hatásos, ha az elsőre kerül; pont az összes történés tette azzá. Annak fényében úgy hittem, ez egy nő, egy anya könyve, ezért volt nagy meglepetés, mikor rájöttem, hogy egy apáé.


Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989 P

Az egyetlen személy, akit valóban megváltoztathatunk, mi magunk vagyunk.

164. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy rossz kapcsolatban töltsük.

27. oldal

>!
Tigrincs P

Más nők nyertek a természettel, a szaporodással, a genetikával folytatott játszmában. Én nem. Én, aki mindig olyan eredményes, olyan hajtós, olyan sikeres voltam – én vesztettem. A gyász élménye, mint felfedeztem, nem is különbözik annyira a vereségtől.

36. oldal

>!
Tigrincs P

Edward ritkán olvas szórakozásból. Egyszer megkérdeztem, miért, és azt felelte, hogy azért, mert a szavak a szembenéző oldalakon nem szimmetrikusak.

187. oldal

>!
Tigrincs P

Tulajdonképpen ez az egyik dolog, amit régebben szerettem Simonban. Ahogy gondoskodott rólam, ha beteg voltam. Csak az van, hogy amikor nem vagyok beteg, meg tud őrjíteni a figyelmessége és a gondoskodása.

42. oldal

>!
augumaug

Vagy talán az élet túl rövid ahhoz, hogy kevésbé tökéletesen éljük, mint élhető.

>!
KönyvMoly_1989 P

A legtöbb nő azt akarja, hogy dédelgessék és tiszteljék. Olyan férfit akarnak, aki kedves és jó, aki szerető, gyöngéd szavakat suttog. Próbáltam ilyen nő lenni, és ilyen férfit szeretni, de nem ment.

348. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Mert erre jöttem rá, amióta a Folgate Street egyben lakom. Teheted akármilyen csiszolttá és üressé a környezetedet, nem fog számítani, ha belül még mindig kupi van. Nem ezt akarjuk igazából mind? Hogy valaki csináljon rendet a fejünkben?

349. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Dot Hutchison: Pillangók kertje
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
A. J. Finn: Nő az ablakban
Nikki Owen: Pók a sarokban
Erik Axl Sund: Éhség
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Paula Hawkins: A víz mélyén
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Daniel Cole: Rongybaba