The ​Girl Before – A lány a múltból 197 csillagozás

J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Írja ​össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart!
A kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik – és a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények.

EMMA
A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik.

JANE
Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617435 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Maxim, Szeged, 2017
360 oldal · ISBN: 9789634990680 · Fordította: Sóvágó Katalin

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Carol Younson · Edward Monkford · Emma Matthews · Jane Cavendish · Simon Wakefield

Helyszínek népszerűség szerint

Folgate Street 1.


Kedvencelte 11

Most olvassa 7

Várólistára tette 151

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Suba_Csaba P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Lehet, hogy a „Játssz velem!” után többet vártam az írótól, de nem igazán nyűgözött le. Jó volt a váltott szemszög, tetszett a múlt és jelen összefonódása. De közben meg nem nagyon értettem ki mit miért csinál. Senki se volt százas ebben a történetben és éppen ezért a szereplők nem, csak a történet érdekelt. Nagyon olvasmányos volt az egész, gyorsan lehetett haladni vele. A végén kikerekedett valami, de nem adott katarzist és valószínűleg pár hét múlva már csak a különleges házra fogok emlékezni a könyvből…

>!
KönyvMoly_1989
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Aludtam egyet erre az értékelésre, mert magam sem tudtam, hányadán állok ezzel a könyvvel. Azt hiszem, szerettem, de közel sem volt tökéletes.

Aki belekezd, annak üzenem, hogy ez egy pszichológiai krimi, egyáltalán nem egy tipikus Dream válogatás regény!

Izgalmas volt a váltott szemszög, párhuzamosan olvashattunk a múltról és a jelenről. Emma (múlt) volt számomra a legunszimpatikusabb karakter az egész könyvben… Végletes. Nem őszinte. Manipulatív… De jól összerakott karakter, akit egyáltalán nem értettem, bár szerintem ő se magát.
Jane-nel (jelen) jobban azonosulni tudtam, de egyiküknek sem értettem meg a döntéseit.
A tervező, Edward egy építészzseni, de nem teljesen komplett… Kényszeres és bőven ráférne egy szanatóriumi kezelés. Jó pár hónapra…
A lakás maga pedig már önmagában egy pszichológiai tanulmány. OMG. No books, no pictures???
Köszönöm szépen, ki akarna ilyen sterilen, szabályok között élni? Mert rengeteg, több oldalnyi szabály van, amit nap, mint nap be kell tartani és ami ráadásul ellenőrizhető!

És egy ilyen lakásba való beköltözésért még versengenek az emberek… Mi lett a fajunkkal? :/

Mindazonáltal egy olvasmányos, érdekes, „nem bírod letenni, mert tudni akarod a végét” könyv volt, nagyon jó stílusban megírva. Egyedi történet, amit legalább egyszeri olvasásra minden krimikedvelőnek ajánlok.

És miért csak 4 csillag? A vége… Khmmmm…. Enyhén szólva nekem sok volt, nem ezt vártam, de ettől függetlenül élveztem a regényt.

Kíváncsi vagyok, hogy fog mindez a mozivásznon festeni, ugyanis forgatják már a filmet is, amit mindenképpen meg fogok nézni!

1 hozzászólás
>!
Niitaa P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Több, mint egy hónapja olvastam el ezt a könyvet, de még mindig nem tudom eldönteni, mit érzek vele kapcsolatban…

Még régebben, ajándékba kaptam @Kovács_Mesi -től, amit szeretnék még egyszer megköszönni! ♥ Jó sokáig megvárattam a kötetet, míg levettem a polcról, de a fejemben valahogy összeolvadt a Kék kabátos lánnyal (lehet, hogy a hasonló borító miatt), noha a témájuk teljesen különböző, így sokáig halogattam, próbáltam szétválasztani őket kellőképp. Aztán egyszer csak fogtam felütöttem, olvastam, majd másnap megint felvettem és befejeztem. Ennyi. Impulzív alapon döntöttem mellette. S meg kell mondjam, nem bántam meg.

A sztori nagyon érdekes. Egy ilyen minimalista, mégis csúcstechnológiás ház elképzelése már egyáltalán nem meseszerű a mai világban, mégis látni, hogy ezen körülmények között miként lehet élni… valami elképesztő. Én biztos képtelen lennék meghozni egy ekkora áldozatot. Pedig van benne ráció: a szerző megpróbált rávilágítani, hogy az emberek mennyire függnek az anyagi javaktól, mikor azok nem örökérvényűek, s sokszor a megszerzés után felejthetővé is válnak. Magam körül szétnézve én is felfedezem, mennyi kacatot gyűjtöttem össze az évek során csupán érzelmi alapon, amik csak tengődnek konkrét cél nélkül, magukra vonzva a port – s mégsem lennék képes megválni tőlük. Pontosan úgy, mint az a gyerek, akinek megszámlálhatatlanul sok játéka van, mégis mindig ugyanazzal a hárommal játszik, de amint osztoznia kéne, a többit is kézbe veszi.

Birtoklási vágy. Csupán erről van szó. Az emberbe kódolva van, hogy jó érzéssel töltse el, ha valami a tulajdonába kerül, legyen szó tárgyról vagy élőlényről. A könyvben van, aki régi érzéseket, túlidealizált valóságot dédelget, s görcsösen ragaszkodik hozzá, a tökéletes állapotig magasztalva. De ezek a léggömbök mindig kidurrannak. A kérdés csak az, mit rejt a belseje.

Szóval érdekes kérdéseket boncolgat, miközben elég beteg dolgok történnek. A múlt megismétlődik és ugyanakkor a jelen mégis teljesen más. Hátborzongató, mikor ugyanazok a mondatok elhangoznak, szituációk megesnek, s bármennyire is cidriztem… mégis olvastam tovább. Eszement jó, de már-már túlságosan elrugaszkodott, miközben teljesen földhöz ragadt. Lehetséges ez egyáltalán?

Most, miután megírtam kusza gondolataim egy részét, talán sikerül csillagosan is értékelnem a művet. Sőt, mostmár kétség sem férhet az öthöz, mivel ennyi idő után is, minden nap eszembe jutott és töprengtem rajta egy keveset.

Na ez az igazi kihatás.

2 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

A történet némi hasonlóságot mutat egy másik lánnyal, azzal, aki a vonaton volt, de ez jobban sikerült.
Adott két nő, aki pár év eltéréssel ugyanabba a házba költözik be, egy házba, ami letisztult, sallangmentes, már-már puritán, mégis a legmodernebb technikával felszerelt építészeti remekmű. Ide bejutni lakónak csak egy nagyon bonyolult felvételi teszt után lehetséges, ami mindkét főszereplőnknek sikerült.
Emma a múlt, Jane a jelen. Mindketten túl vannak éltük nagy tragédiáján. Beköltöznek. A két nő története párhuzamosan olvasható, rövid fejezetekben, ami egyáltalán nem zavaró, és összefüggéseiben jobban érthetjük a cselekményt. Sorsuk több ponton összecseng, és a problémájat ki így, ki úgy oldja meg. Közös tényezőjük Edward, a titokzatos építész, akiről egészen a könyv végéig nem tudhatjuk, hányadán állunk vele.spoiler
Izgalmas olvasmány volt, a rövid fejezetek miatt könnyen olvasható, simán beleestem én is a „namégeztazegyetelolvasom” csapdába. A köszönetnyílvánításnál az ajánlás a végén pedig igazán megható.

>!
Anarchia_Könyvblog
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Egy ház, mely minden kívánságodat teljesíti. Természetesen ezt átvitt értelemben kell értelmezni. Ha a hangulatod komor, akkor a ház megpróbál a közérzeteden javítani, fényekkel, zenével, és a többi. Mint egy infraszauna, csak itt nem kell osztozkodni másokkal, és az idő sem befolyásoló tényező. Személy szerint nem tudnám egy ilyen építményben elképzelni az életem, teljesen minimalista stílus, olyan szabályok betartása, ami nálam egyszerűen kivitelezhetetlen, például: háziállat tilos, könyvet tartani tilos, a rengeteg előírás közül nálam ez a kettő már kizáró ok, és ez még csak a jéghegy csúcsa. Őszintén megmondom a könyv olvasása alatt nagyon sokszor jutott eszembe egy trilógia, nem az erotika és felnőtt tartalom miatt, hanem az egyik karakter személyisége miatt, Szürke ötven árnyalata, csak éppen lélektani thriller formájában.
Teljes ajánlót itt olvashatjátok:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/09/13/j-p-del…

>!
Judit_Sike P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

A sok sok „A lány…” könyv között ez valóban egy egészen különleges darab, kiemelkedően ötletes és kreatív.
Az alapötlet nagyon jó, hogy beköltözünk egy házba, amit egy művész tervezett, és megpróbálunk élni az ő szabályai szerint. Valamint az a gondolat is nagyon tetszett és mélyen érintett, hogy valójában tényleg mire van szükséged az életben? Mik azok a tárgyak, amik nélkülözhetetlenek? Valójában tényleg annyira fontos az a papírfecni, vagy az a szobor, vagy az a toll, vagy az a fénykép? Valójában mi az, ami nélkül tényleg nem tudnál meglenni. És szerintem ha úgy alakul, akkor az ember mindenről le tud mondani….
Nos, szóval az alapötlet nagyon jó, a megvalósítás is, jó volt a könyv, izgalmas, és szépen építkezett. Tetszett az ötlet, hogy két szereplőnk van, egyszer a múltban, egyszer pedig a jelenben nézelődünk, és csak várjuk, hogy végre összeérjen a két sztori.

Ami miatt én levonom azt a másfél csillagot, és csak 3,5 felet kap nálam, az a szereplők. Ennyire elcseszett női karaktereket rég láttam. Az elején szimpatizáltam velük, de aztán szépen kiderült, hogy Emma ki is valójában, és miket is csinált… Ott úgy éreztem, hogy megérdemelted, hogy meghaltál drága Emma, és legalább maradt egy rendes Jane-ünk. De a végére kiderül, hogy Jane is full idióta. Még Edward-ot is jobban megértettem a végére, mint ezt a két nőcskét…

De egyébként tényleg egyedi, a többi tömeg „lány” között.

7 hozzászólás
>!
Hópárduc P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ez a könyv??? Nem is tudom, hányadán állunk.
Nagyon beteg. Ennek ellenére eléggé olvastatta magát. Illetve kíváncsi voltam, hogy mi lesz a vége. Olyan, olvasnom kell, mindenképpen történet.
Két szálon fut a történet. Múlt és jelen, két nő élete. A váltott szemszög jó.
A szereplők nagyon sérültek és beteg a felfogásuk szerintem.
A férfi főszereplő kényszeres, nem szimpatikus.
A végén összefutnak a szálak.

>!
Gyöngyi0309 P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Nem olvastam „lányos” könyveket, csak az eredetit, ami anno nagy szenzációt keltett.
A mostani krimi felhozatal miatt nem is voltak túl nagy elvárásaim a történet kapcsán.
Az eleje nagyon nyögvenyelősen indult, de aztán felkeltette és fenn is tartotta a figyelmemet a történet. Szeretem az olyan könyveket, ahol a cselekmény több szálon fut, több idősík van jelen, esetleg több szereplő szemszögéből bontakozik ki a sztori.
Érdekes egy ilyen „okosotthon”, igazából nem járunk messze tőle, hogy ilyenekben éljünk. A tervező kicsit megszállott, de értettem a motivációját. Viszont lehet, hogy naiv vagyok, de engem meglepett a cselekmény, de mint írtam, nem vagyok „lányos” könyv szakértő.
Egy olvasásnak kellemes volt, jól ír az író, érdekes volt.
Viszont valószínűleg néhány más könyv után el is felejtem, mert annyira nem jó, hogy nagyon maradandó legyen. Viszont ha lesz film -esetleg magyarul- lehet, hogy megnézzük férjemmel egy vasárnapi „mozizás” keretében.

>!
Kókuszka P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ha kikapcsolódásként egy könnyen olvasható könyvre vágyunk tökéletes választás. Két lány Emma, a múlt és Jane, a jelen, magánéleti problémáik miatt, új élet reményében beköltöznek egy formabontó, különleges házba. A két idősík mozaikszerűen, fokozatosan ér egybe. Senki sem az, akinek látszik. A könyv fő mottója: óvakodj az eszelősöktől! :-)

>!
Kovács_Mesi
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ez nagyon érdekes volt. Végig fenntartotta a figyelmem. Kifejezetten tetszett, ahogy a múlt és a jelen kirakóiból összeállt egy kép. Emma engem is jól megtévesztett. Jane miatt pedig végig izgultam, nehogy baja essen. spoiler
Eleinte vonakodtam belekezdeni, mert hasonlít a Lány a vonaton című könyvre, de szerintem ez sokkal jobb.


Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989

Az egyetlen személy, akit valóban megváltoztathatunk, mi magunk vagyunk.

164. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy rossz kapcsolatban töltsük.

27. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Az is egy különös dolog a gyászban, hogy akkor rohan meg lesből, amikor a legkevésbé számítunk rá.

127. oldal

>!
Tigrincs P

Edward ritkán olvas szórakozásból. Egyszer megkérdeztem, miért, és azt felelte, hogy azért, mert a szavak a szembenéző oldalakon nem szimmetrikusak.

187. oldal

>!
Tigrincs P

Más nők nyertek a természettel, a szaporodással, a genetikával folytatott játszmában. Én nem. Én, aki mindig olyan eredményes, olyan hajtós, olyan sikeres voltam – én vesztettem. A gyász élménye, mint felfedeztem, nem is különbözik annyira a vereségtől.

36. oldal

>!
Babú

Időnként egyszerűen nem vagyunk felvértezve ahhoz, hogy szembenézzünk az igazsággal.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Paula Hawkins: A víz mélyén
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Thomas Harris: A vörös sárkány
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Dennis Lehane: Viharsziget
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Niki Tailor: Mindenki hazudik
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!