The ​Girl Before – A lány a múltból 76 csillagozás

J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Írja ​össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart!
A kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik – és a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények.

EMMA
A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik.

JANE
Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel… (tovább)

Eredeti mű: J. P. Delaney: The Girl Before

>!
Maxim, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617435 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kedvencelte 5

Most olvassa 8

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 108

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
KönyvMoly_1989 
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Aludtam egyet erre az értékelésre, mert magam sem tudtam, hányadán állok ezzel a könyvvel. Azt hiszem, szerettem, de közel sem volt tökéletes.

Aki belekezd, annak üzenem, hogy ez egy pszichológiai krimi, egyáltalán nem egy tipikus Dream válogatás regény!

Izgalmas volt a váltott szemszög, párhuzamosan olvashattunk a múltról és a jelenről. Emma (múlt) volt számomra a legunszimpatikusabb karakter az egész könyvben… Végletes. Nem őszinte. Manipulatív… De jól összerakott karakter, akit egyáltalán nem értettem, bár szerintem ő se magát.
Jane-nel (jelen) jobban azonosulni tudtam, de egyiküknek sem értettem meg a döntéseit.
A tervező, Edward egy építészzseni, de nem teljesen komplett… Kényszeres és bőven ráférne egy szanatóriumi kezelés. Jó pár hónapra…
A lakás maga pedig már önmagában egy pszichológiai tanulmány. OMG. No books, no pictures???
Köszönöm szépen, ki akarna ilyen sterilen, szabályok között élni? Mert rengeteg, több oldalnyi szabály van, amit nap, mint nap be kell tartani és ami ráadásul ellenőrizhető!

És egy ilyen lakásba való beköltözésért még versengenek az emberek… Mi lett a fajunkkal? :/

Mindazonáltal egy olvasmányos, érdekes, „nem bírod letenni, mert tudni akarod a végét” könyv volt, nagyon jó stílusban megírva. Egyedi történet, amit legalább egyszeri olvasásra minden krimikedvelőnek ajánlok.

És miért csak 4 csillag? A vége… Khmmmm…. Enyhén szólva nekem sok volt, nem ezt vártam, de ettől függetlenül élveztem a regényt.

Kíváncsi vagyok, hogy fog mindez a mozivásznon festeni, ugyanis forgatják már a filmet is, amit mindenképpen meg fogok nézni!

>!
Lénaanyukája P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

A történet némi hasonlóságot mutat egy másik lánnyal, azzal, aki a vonaton volt, de ez jobban sikerült.
Adott két nő, aki pár év eltéréssel ugyanabba a házba költözik be, egy házba, ami letisztult, sallangmentes, már-már puritán, mégis a legmodernebb technikával felszerelt építészeti remekmű. Ide bejutni lakónak csak egy nagyon bonyolult felvételi teszt után lehetséges, ami mindkét főszereplőnknek sikerült.
Emma a múlt, Jane a jelen. Mindketten túl vannak éltük nagy tragédiáján. Beköltöznek. A két nő története párhuzamosan olvasható, rövid fejezetekben, ami egyáltalán nem zavaró, és összefüggéseiben jobban érthetjük a cselekményt. Sorsuk több ponton összecseng, és a problémájat ki így, ki úgy oldja meg. Közös tényezőjük Edward, a titokzatos építész, akiről egészen a könyv végéig nem tudhatjuk, hányadán állunk vele.spoiler
Izgalmas olvasmány volt, a rövid fejezetek miatt könnyen olvasható, simán beleestem én is a „namégeztazegyetelolvasom” csapdába. A köszönetnyílvánításnál az ajánlás a végén pedig igazán megható.

>!
Kathryn
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Megmondom őszintén, hogy kicsit sok nekem „A lány…” kezdetű regény, s igy el is vette a kedvem az olvasástól. Bár nem Művelt Nép Kiadós, akiknél megszokott ez a cim adás, de végül egy könyves vlog alkalmával összeakadtunk a könyvvel és megtetszett. Mivel épp másnál volt a könyvtárban előjegeztem és vártam. Mikor a kezembe került a regény, haza vittem, leültem. Akkor már nem volt kedvem hozzá.

Bővebben: http://simplexautumn.blogger.hu/2017/11/17/konyv-a-lany…

>!
Kókuszka
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ha kikapcsolódásként egy könnyen olvasható könyvre vágyunk tökéletes választás. Két lány Emma, a múlt és Jane, a jelen, magánéleti problémáik miatt, új élet reményében beköltöznek egy formabontó, különleges házba. A két idősík mozaikszerűen, fokozatosan ér egybe. Senki sem az, akinek látszik. A könyv fő mottója: óvakodj az eszelősöktől! :-)

>!
Kovács_Mesi
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ez nagyon érdekes volt. Végig fenntartotta a figyelmem. Kifejezetten tetszett, ahogy a múlt és a jelen kirakóiból összeállt egy kép. Emma engem is jól megtévesztett. Jane miatt pedig végig izgultam, nehogy baja essen. spoiler
Eleinte vonakodtam belekezdeni, mert hasonlít a Lány a vonaton című könyvre, de szerintem ez sokkal jobb.

>!
Nikita88
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Gyönyörűséges borító, jól összerakott könyv, rövid fejezetek, pörgős cselekmény. Folyton csepegtet valami kis új információt, amivel arra sarkalja az Olvasót: Nehogy lerakd a könyvet, csak még egy fejezetet, és még egyet, és még egyet… A karakterek érdekesek, kissé beteg lelkűek.
Szeretem a thrillereket, így engem megvett a sztori. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy idén ez az egyik legjobb könyv, amit volt szerencsém a kezembe venni. Nálam toplistás. Mindenkinek ajánlom! Maximálisan kikapcsol és beszippant.

>!
Alexandra_Tóth P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Határozottan érdekes volt!

De! semmiféleképpen nem tudok 5*-ot adni a könyvre (:

Női thrillernek mondanám a könyvet, hiszen inkább mesélős, szexelős, gondolkodós, zaklatós :D

Azt hiszem ilyennek írnám le a könyvet(:

Az alaptörténet tetszetős, aztán kialakul egy halott nő sztori, amit nagyon jól lefednek, majd kapunk egy naplószerű bejegyzéssorozatot a jelenből és a múltból és szépen lassan megkapjuk a történet lényegét(:

Jól megírt, izgalmas, gondolkodtató, női thriller.. egy kis szürkés beütéssel :"D

1 hozzászólás
>!
augumaug P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ebben a könyvben semmi sem az, aminek látszik. Semmi.
A váltott szemszög a két nő életvitelének különbségét jelzi, egyúttal olvashatóbbá is teszi. Jól felépített, a felétől elérte a „nem tudom letenni” hatást. Ennek oka a rövid fejezetbontás is lehet, villanásszerű az egész.
Talán a 2 főszereplő másságára utal az elbeszélői nézőpont is. Az egyik klasszikus párbeszédes, a másik szabad függő beszédes. Az utóbbit eleinte nehezebb volt követni, főleg, hogy néha beleszaladtam egy-két következetlenül használt kötőjelbe, de megszokható.
Ami igazán zavart, az az elbeszélő nyerssége. Attól, hogy egy könyvben van felnőtt tartalom, nem kell a lehető legtrógerebbül ábrázolni. Nem akarom azt mondani, hogy még majdnem jobb a Lolita ábrázolásmódja is, mert ott más a helyzet, de azért egy kicsit így érzem. Szerencsére nem főként ebből épült fel a könyv.
A két egymásba bonyolódó szál egyenként is nagyon érdekes lélektani problémákat feszeget. Ebben a könyvben minden természetesnek tűnik, amit én és valószínűleg még sokan mások első blikkre elítélek, például spoiler, így nem is igazán tudtam azonosulni egyik szereplővel sem, bár valószínűleg nem is akartam. Ahhoz túl sötét, leginkább olyan, mint egy pókháló. Csak itt a hálót a hazugságok szövik.
spoiler
Az a típusú könyv, amitől többet kap az ember, mint amennyit vár, feltéve, hogy nincsenek szürreális elvárásai.
Amitől talán meghatározó élmény mégis valamennyire, az az utolsó oldalon lévő ajánlás. Valószínűleg feleannyira sem lett volna hatásos, ha az elsőre kerül; pont az összes történés tette azzá. Annak fényében úgy hittem, ez egy nő, egy anya könyve, ezért volt nagy meglepetés, mikor rájöttem, hogy egy apáé.

>!
Perly 
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Egy nyereményjáték során találkoztam ezzel a könyvvel. A beleolvasó felkeltette az érdeklődésemet, így amikor láttam, hogy bekerült a könyvtárba, ahová járok, rögtön kértem is rá előjegyzést. Aztán már csak várnom kellett, hogy beérkezzen. :-)
Nem csalódtam benne. Kezdettől fogva érdekesnek találtam, főleg a helyszín miatt. Kíváncsi voltam, milyen is lehet egy üres, modern, számítógép által vezérelt házban lakni. Mivel én magam nem költöznék be egy efféle építménybe, ettől függetlenül úgy gondoltam, miért is ne nézhetné meg magának a képzeletem. Még mindig hátborzongatónak találom, de egy thrillerbe tökéletes! :-)
Ami a karaktereket illeti, egyiküket sem tudtam megkedvelni. A két lány közül Jane volt a szimpatikusabb, de benne is volt valami, ami miatt elidegenültem tőle. Emmával elejétől kezdve éreztem, hogy nem stimmel valami. Nem is értem, hogy tudott mindenkit az orránál fogva vezetni. Simonnal ugyanez a helyzet. Ha így nézzük, nagyon is összeillő pár voltak. Edward pedig túlságosan is karót nyelt, bár ő volt az egyetlen, aki meg tudott nevettetni az ostobaságaival.
A történet ugyan kiszámítható volt, de mivel olyan jót szórakoztam az építészen, és mert a vége olyan lett, amilyen, ezért maximálisan megérdemli az 5 csillagot. :-)

>!
Eryka93
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

"A lány a múltból a megjelenésekor egyből magára irányította a figyelmemet. A borítója nem fogott meg különösebben, mégis volt egyfajta kisugárzása, és a fülszöveget elolvasva világossá vált számomra, hogy valamikor be kell szereznem a könyvet. Eszméletlenül kíváncsi voltam arra a bizonyos házra, amelyik képes megváltoztatni a lakóit, és a lányra, aki rejtélyes körülmények között vesztette ott életét. A mai napig sem vagyok azonban biztos benne, milyen hatást gyakorolt rám a történet.

Még most, napokkal az elolvasása után sem tudom, mit gondoljak a könyvről. Egyrészt szerettem, hogy ennyire izgalmas és szövevényes, másrészt viszont az őrületbe kergetett. J. P. Delaney nem egy hétköznapi pszichothrillert tett le az asztalra. Néha úgy éreztem, csak játszik velem, húzza az agyamat, hogy belegabalyodjak a milliónyi titokba és hazugságba. Az egész regényt hazugságra alapozta, és a legrosszabb az, hogy hittem is neki. Elhittem, hogy Emma egy meggyötört, összetört lány, hogy Simon jó ember, hogy Edward manipulatív és kíméletlen, Jane pedig még a légynek sem tudna ártani. Úgy megkutyulta a dolgokat, hogy sokszor legszívesebben üvölteni szerettem volna. Azt gondoltam, sosem találok ki az átverések útvesztőjéből, miközben végig félreismertem mindenkit, és emiatt a végére egy szavukat sem hittem el. Átvertek, és ezért nem bocsátok meg. Emellett sokszor úgy tűnt, az írónő csapong a gondolatai között (mint most én), belekap ebbe, belekezd abba, ám ahogy lassan kezdett tisztulni a kép, és átláttam a homályon, kezdtek értelmet nyerni a dolgok. Bár voltak olyan momentumok, amiket feleslegesnek éreztem, végül rájöttem, hogy így volt a legjobb. Nagyszerűen összefonta Emma és Jane szálát, ahogy párhuzamosan vitte előre a múltat a jelennel, miközben mindenkit gyanúsítottként tüntetett fel. A végén azonban nagyobb durranást vártam. A legkézenfekvőbb megoldást választotta, amire számítottam is, így a kívánt katarzis elmaradt, és sajnálatos módon néhány kérdésemre választ sem kaptam.

Akármennyire is elveszett és zavarodott vagyok még mindig, végül beláttam, hogy minden úgy történt, ahogy kellett. A lány a múltból egy nem szokványos regény, amely addig hántja le a szereplőiről a titkokat, amíg csupán a nyers valójuk marad. Kellőképpen fordulatos és izgalmas, ugyanakkor nem való mindenkinek. Azok fogják jobban értékelni, akiket a könyv választ ki magának."

Bővebben a blogon:
https://lapozzbeleblog.blogspot.hu/2018/02/j-p-delaney-…


Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989

Az egyetlen személy, akit valóban megváltoztathatunk, mi magunk vagyunk.

164. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy rossz kapcsolatban töltsük.

27. oldal

>!
KönyvMoly_1989

A legtöbb nő azt akarja, hogy dédelgessék és tiszteljék. Olyan férfit akarnak, aki kedves és jó, aki szerető, gyöngéd szavakat suttog. Próbáltam ilyen nő lenni, és ilyen férfit szeretni, de nem ment.

348. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Az is egy különös dolog a gyászban, hogy akkor rohan meg lesből, amikor a legkevésbé számítunk rá.

127. oldal

>!
augumaug P

Vagy talán az élet túl rövid ahhoz, hogy kevésbé tökéletesen éljük, mint élhető.

>!
KönyvMoly_1989

Mert erre jöttem rá, amióta a Folgate Street egyben lakom. Teheted akármilyen csiszolttá és üressé a környezetedet, nem fog számítani, ha belül még mindig kupi van. Nem ezt akarjuk igazából mind? Hogy valaki csináljon rendet a fejünkben?

349. oldal

>!
KönyvMoly_1989

– Semmin sem szabad változtatni, csakis előzetes megbeszélés után. Semmi szőnyeg vagy kárpit. Semmi kép. Semmi cserepes növény. Semmiféle dísz. Semmiféle könyv…
– Semmiféle könyv? Ez nevetséges!

17. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Végletes vagyok. De az is akarok lenni. Újra fel akarom találni magamat, és dühít, hogy olyasvalakivel csinálom, aki azt hiszi, ismer engem, és tudja, hogy nem vagyok képes rá.

29. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A víz mélyén
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Stephen King: Dolores
Lakatos Levente: Aktus
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!
Belinda Bauer: A 19-es holttest
Murakami Rjú: Piercing
Federico Axat: Öld meg őt is!
Luana Lewis: Ne felejts el