The ​Girl Before – A lány a múltból 38 csillagozás

J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Írja ​össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart!
A kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik – és a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények.

EMMA
A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik.

JANE
Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel… (tovább)

Eredeti mű: J. P. Delaney: The Girl Before

>!
Maxim, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617435 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
KönyvMoly_1989 P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Aludtam egyet erre az értékelésre, mert magam sem tudtam, hányadán állok ezzel a könyvvel. Azt hiszem, szerettem, de közel sem volt tökéletes.

Aki belekezd, annak üzenem, hogy ez egy pszichológiai krimi, egyáltalán nem egy tipikus Dream válogatás regény!

Izgalmas volt a váltott szemszög, párhuzamosan olvashattunk a múltról és a jelenről. Emma (múlt) volt számomra a legunszimpatikusabb karakter az egész könyvben… Végletes. Nem őszinte. Manipulatív… De jól összerakott karakter, akit egyáltalán nem értettem, bár szerintem ő se magát.
Jane-nel (jelen) jobban azonosulni tudtam, de egyiküknek sem értettem meg a döntéseit.
A tervező, Edward egy építészzseni, de nem teljesen komplett… Kényszeres és bőven ráférne egy szanatóriumi kezelés. Jó pár hónapra…
A lakás maga pedig már önmagában egy pszichológiai tanulmány. OMG. No books, no pictures???
Köszönöm szépen, ki akarna ilyen sterilen, szabályok között élni? Mert rengeteg, több oldalnyi szabály van, amit nap, mint nap be kell tartani és ami ráadásul ellenőrizhető!

És egy ilyen lakásba való beköltözésért még versengenek az emberek… Mi lett a fajunkkal? :/

Mindazonáltal egy olvasmányos, érdekes, „nem bírod letenni, mert tudni akarod a végét” könyv volt, nagyon jó stílusban megírva. Egyedi történet, amit legalább egyszeri olvasásra minden krimikedvelőnek ajánlok.

És miért csak 4 csillag? A vége… Khmmmm…. Enyhén szólva nekem sok volt, nem ezt vártam, de ettől függetlenül élveztem a regényt.

Kíváncsi vagyok, hogy fog mindez a mozivásznon festeni, ugyanis forgatják már a filmet is, amit mindenképpen meg fogok nézni!

>!
Kovács_Mesi
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ez nagyon érdekes volt. Végig fenntartotta a figyelmem. Kifejezetten tetszett, ahogy a múlt és a jelen kirakóiból összeállt egy kép. Emma engem is jól megtévesztett. Jane miatt pedig végig izgultam, nehogy baja essen. spoiler
Eleinte vonakodtam belekezdeni, mert hasonlít a Lány a vonaton című könyvre, de szerintem ez sokkal jobb.

>!
Nikita88
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Gyönyörűséges borító, jól összerakott könyv, rövid fejezetek, pörgős cselekmény. Folyton csepegtet valami kis új információt, amivel arra sarkalja az Olvasót: Nehogy lerakd a könyvet, csak még egy fejezetet, és még egyet, és még egyet… A karakterek érdekesek, kissé beteg lelkűek.
Szeretem a thrillereket, így engem megvett a sztori. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy idén ez az egyik legjobb könyv, amit volt szerencsém a kezembe venni. Nálam toplistás. Mindenkinek ajánlom! Maximálisan kikapcsol és beszippant.

>!
Alexandra_Tóth
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Határozottan érdekes volt!

De! semmiféleképpen nem tudok 5*-ot adni a könyvre (:

Női thrillernek mondanám a könyvet, hiszen inkább mesélős, szexelős, gondolkodós, zaklatós :D

Azt hiszem ilyennek írnám le a könyvet(:

Az alaptörténet tetszetős, aztán kialakul egy halott nő sztori, amit nagyon jól lefednek, majd kapunk egy naplószerű bejegyzéssorozatot a jelenből és a múltból és szépen lassan megkapjuk a történet lényegét(:

Jól megírt, izgalmas, gondolkodtató, női thriller.. egy kis szürkés beütéssel :"D

1 hozzászólás
>!
Mpattus P
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Biztos fog még bennem munkálkodni a történet, hatott rám, de alapvetően nem csüngtem minden mondatán. Kiszámítható, néhol inkább hatásvadász, mintsem zseniális. Holott érzésem szerint a szerzőnek megvannak azok az elbeszélői eszközei és fogásai, amitől ez a történet igazán ütős és átütő lehetett volna számomra.

Teljes értékelés:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/07/jp-delaney-lany-m…

>!
Varga_Szandi
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Úgy ajánlották ezt a könyvet, hogy nem lehet semmihez sem hasonlítani, főként azokhoz képest egyedi, amikkel egy kategóriában mozog.
Valóban különleges darabja a Dream válogatások táborának, ám a teljes lenyűgözöttség most elmaradt sajnos.
Nem rossz könyv, tetszttek a szemszög váltások, az elképzelések, az alapötlet és a folyamatosan kialaluló szereplői jellemrajzok. Egészen a könyv második harmadáig tele voltam kérdésekkel, keveset tudtam megválaszolni vagy épp már egy másik kötött le, ám aztán szépen összeállt minden.
Azt sajnálom igazán, hogy végig kívülállónak éreztem magam, aki képtelen rendesen elmélyülni a cselekményben vagy épp azonosulni a nő főszereplőkkel.
Ez számomra végig pusztán könyv maradt, egy érdekes olvasmány.
Szerettem volna többet belőle, de nem kaphattam. Kicsit csalódott vagyok, miközben valami elégedettség-félét is érzek.

>!
Nagy_Emese95
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Ez egy erős könyv, minden krimirajongónak ajánlom! Csak úgy olvastatja magát, az ötlet valami hihetetlenül jó.
Négy csillag azért, mert a fene vinné el a végét. Jó az is, szerettem, csak valahogy nem volt az a katartikus élmény. És kezdem azt hinni, hogy itt már tényleg az én készülékemben van a hiba, mert ez már a sokadik könyv, aminél úgy gondolom, hogy sokkal jobbat ki lehetett volna kerekíteni belőle :S
Viszont erősnek erős, olvassátok :)

>!
adamtailor93
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Jól megírt, izgalmas, pörgős történet, én konkrétan faltam az oldalakat. Fordulatokban sem volt hiány, egyedül a végkifejlettel nem vagyok teljesen kibékülve, szerintem ütősebb is lehetett volna. De mindent összevetve tetszett a könyv.

>!
Barbár
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Jó kis lélektani thriller. A főbb szerepekben két nő és két férfi, de a nők uralják a terepet, ők mesélik felváltva a történetet. Emma, a kicsit butácska, de erősen hazudós, és Jane, a fél fokkal okosabb, aki az okosház négy évvel későbbi lakója. Simon, a féltékeny többször is ráfarag, mert rabja Emmának, nem tudja elengedni. Edward, a zseniális, de lökött építész szintén rákattan ugyanarra a nőtípusra, mint Simon. Mi lesz ebből, ki fog győzni?
Szépen bonyolódik a cselekmény, és meglepő, bár teljesen logikus a vége. Akár mi is kiszámolhattuk volna, de a szerző jól átvágott minket az okosház körüli hercehurcával.
A ház félelmetes – nem lenne jó ilyenben lakni, bár lehet, hogy elterjed majd –, de a megoldást az egyszerű emberi érzelmekben kell keresni.

>!
Adra84
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból

Nagyon kedvelem az elgondolkodttató könyveket és ez pont olyan lett. Tudtam követni a cselekményt is gyorsan bedaráltam:) Egyetlen ok amiért nem kapott jobb csillagot az az hogy valami hiány érzetem maradt a végére többre számítottam.


Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989 P

Az egyetlen személy, akit valóban megváltoztathatunk, mi magunk vagyunk.

164. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy rossz kapcsolatban töltsük.

27. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

A legtöbb nő azt akarja, hogy dédelgessék és tiszteljék. Olyan férfit akarnak, aki kedves és jó, aki szerető, gyöngéd szavakat suttog. Próbáltam ilyen nő lenni, és ilyen férfit szeretni, de nem ment.

348. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Az is egy különös dolog a gyászban, hogy akkor rohan meg lesből, amikor a legkevésbé számítunk rá.

127. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Mert erre jöttem rá, amióta a Folgate Street egyben lakom. Teheted akármilyen csiszolttá és üressé a környezetedet, nem fog számítani, ha belül még mindig kupi van. Nem ezt akarjuk igazából mind? Hogy valaki csináljon rendet a fejünkben?

349. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

– Semmin sem szabad változtatni, csakis előzetes megbeszélés után. Semmi szőnyeg vagy kárpit. Semmi kép. Semmi cserepes növény. Semmiféle dísz. Semmiféle könyv…
– Semmiféle könyv? Ez nevetséges!

17. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Végletes vagyok. De az is akarok lenni. Újra fel akarom találni magamat, és dühít, hogy olyasvalakivel csinálom, aki azt hiszi, ismer engem, és tudja, hogy nem vagyok képes rá.

29. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Blake Crouch: A pokol kapujában
Sandra Brown: Aljas szándék
Steve Berry: Veszedelmes hazafiak
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Clare Mackintosh: I Let You Go – Az igazság pillanata
Claire Douglas: Lány a mólón
Gillian McAllister: Bármit, csak ne az igazat
Luana Lewis: Ne felejts el
Federico Axat: Öld meg őt is!
Joël Dicker: A Baltimore fiúk