Az ​Ezüst Utazó: Rekviem 49 csillagozás

J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

AZ ​EZÜST UTAZÓ UTOLSÓ ÚTJA

Norrin Radd a kozmosz hullámait meglovagolva számtalan éven át járta a galaxist, kutatta a csillagok közti sötét űrt, miközben hatalmas civilizációk felemelkedésének és bukásának volt szemtanúja. A baj egy aprósággal kezdődött – egy parányi folttal, amely folyamatosan terjed a bőrén, felemésztve létezését. Ahogy a testét a világűr vákuumától védelmező anyag lassanként elenyészik, és Az Ezüst Utazó szembesül saját közelgő elmúlásának elkerülhetetlenségével, még egyszer körberepüli a galaxist, hogy meglátogassa a hosszú élete során szerzett barátait, és búcsút vegyen tőlük. Végső úti célja pedig egy olyan hely, amely elől eónok óta menekült…

A többszörös Hugo- és Eisner-díjas J. Michael Straczynski író nevéhez nemcsak számos közönségsiker sci-fi-sorozat és film kötődik (Babylon 5, Sense8, Thor, Z világháború stb.), de képregények terén is legendásnak számít. Ő felelt a Hihetetlen Pókember sorozatért 2001 és 2007 között, valamint… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2021
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701347 · Fordította: Galamb Zoltán · Illusztrálta: Esad Ribic

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Dr. Reed Richards · Lény (Ben Grimm)


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

makitra P>!
J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem

Vajon mennyire meghatározó a cím, mennyire segíti vagy korlátozza az értelmezésünket? Gazdagítja a gondolatainkat, vagy éppen ellenkezőleg, beszűkíti a tudatunkat? A Fumax legújabb kötete kapcsán én mindenesetre elgondolkodtam. A címe ugyanis nemes egyszerűséggel annyi, mint gyászmise, ráadásul az Ezüst utazó rekviemje. Akkor már tudjuk is, mire számítsunk: valami fennköltre, valami spirituálisra, és a karakter elkerülhetetlen halálára. És ezt meg is kapjuk, meg ennél valamennyivel többet is.

Az biztos, hogy nehéz a vallási tartalom nélkül olvasni a kötetet, és nem csak a címe miatt. Az egyes fejezetek elnevezése a katolikus szentmise, és így a gyászmise részeihez (bár nem fedi le az egészet) illeszkedik, a fejezetek tartalma pedig könnyen értelmezhető a címadó imák tükrében. A Kyrie az irgalomról szól, a halál elkerülhetetlen tudatáról és az ehhez kapcsolódó félelemről, majd később megnyugvásról; a Sanctus a főszereplő szentségét, míg a Benedictus pedig hírvivői szerepét hangsúlyozza; az Agnus Dei pedig a megváltói minőség megvalósulása.
Nem tudom, hogy az Ezüst utazó emberfelettisége minden történetében a bibliai áthallásokat helyezi előtérbe (mint ami a Példabeszéd kapcsán rögtön eszünkbe ugorhat), de a Rekviemben a szerző tökéletesen kiemeli kettős, isteni és megváltói szerepkörét. A karakter megjeleníti mindazt, amit a gyarló ember egy emberfeletti, érthetetlen lényről csak gondolhat, annak minden misztikumával – sőt, mintha elsőként inkább a misztikus, semmit a tudomány lenne fontos Norrin Radd kapcsán. A Rekviem legalábbis ezt helyezi előtérbe; azt a hatást, amit az Ezüst utazó személye és tettei jelentenek a Galaxis lényei számára. A történet spiritualitását ráadásul azzal a magasztos emelkedettséggel kezeli, ami a rekviem zeneművek sajátja, így valóban megható élményben lehet részünk olvasás közben.

De azért nem feledkezik meg a karakter „emberi” mivoltáról sem: az Ezüst utazó célja, hogy hazajusson, hogy megnyugvásra leljen elkerülhetetlen halála előtt. A figura halandó lényéből eredő méltóságát is szépen felépíti a történet, ráadásul nem felejt el látnivalót adni azoknak, akiket kevésbé érdekel a keresztény hagyomány és szimbolika. A Rekviem ugyanis egy kalandos utazás is, olyan izgalmas problémákkal fűszerezve, mint az emberiség megváltása vagy legalábbis fejlődése, a fanatizmus és az elnyomás következményei, vagy a megváltói szerep ára. Mindez izgalmas és látványos jelenetekben. A történet ezen két minőségét, két szintjét tökéletesen kapcsolja össze Esad Ribic illusztrációja. Ribic kiemeli a karakter fenségét, a nagyívű mese szimbolikáját, a képregényre azonban mégsem telepedik rá teljesen a pátosz, kapunk kisebb léptékű, intim pillanatokat is. Egyedül azt hiányoltam, hogy bár a mese kitért a főszereplő megváltására, mégsem értékelte a Galactus mellett elkövetett tetteket a maguk teljességében. De hát itt is igaz a mondás, halottról jót vagy semmit.

Élveztem J. Michael Straczynski utazását, bár az tény, hogy nem tudtam nem gyászénekként olvasni ezt a remek képregényt. De ezúttal ez egyáltalán nem zavart, mert kaptam valami felemelőt a végén. Ha ez nem is volt katarzis, de valami megnyugvást adott, amire most nagy szükségem is volt. Remélem, mások is találnak benne élményt és szórakozást.

fowler P>!
J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem

Nem akarok pátoszos és mesterkélten fennkölt módon fogalmazni, mindemellett pedig @makitra értékelésében nagyjából minden benne van, amire azt gondoltam, hogy a saját értékelésemben ki akarok térni, így picit máshonnan közelítek ehhez a kötethez.

J. Michael Straczynski remekül tud érvényesülni a sci-fi zsánerén belül, bár elsősorban tévésorozatok és mozifilmek kapcsán találkozhattunk a munkáival. Meg persze a Hihetetlen Pókember sorozatnál eltöltött 6 éve kapcsán, amit én kifejezetten szerettem – jól lehet, ezzel egy határozottan kis létszámú kisebbséghez tartozom (ezt mondjuk már megszoktam).

Esad Ribic munkái mindig lenyűgöznek, és mivel idehaza is egyre több az ő keze munkáját dicsérő történet jelenik meg, lassan túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a hazai rajongóinak száma is egyre népesebb. Arról, hogy ebben a kötetben is valami elképesztőt alkotott, már az első Thor kötet megjelenésekor megemlékeztem, de azt magam sem gondoltam volna, hogy ilyen sokat fog számítani/jelenteni a remekül sikerült magyar fordítás. Hiába olvastam már angolul a kötetet, a történet valódi mélysége egészen másként csapódott most le bennem, és bár a képi világ továbbra is zseniális, mégsem vitte el teljes egészében a fókuszt.

A cím és a fülszöveg egy pillanatnyi kétséget sem hagy afelől, hogy az Utazót utolsó útjára kísérhetjük ebben a kötetben. De hogy fizikai, szellemi és spirituális értelemben ez az utazás milyen eseményekkel, felismerésekkel és érzelmekkel jár – no ebben rejlik a kötet valódi ereje. Keresve sem találhattak volna ehhez a Fantasztikus Négyesnél, Pókembernél, Mary Jane-nél, Dr. Strange-nél és Galactusnál tökéletesebb kísérőket Norrin Radd mellé. Ez a képregény semmilyen szempontból sem egy hagyományos szuperhős történet. Annál ugyanakkor jóval több, és bizony komoly tanulságokat is hordoz, legfőképp emberségből.

4 hozzászólás
No_Exist>!
J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem

Szívem szerint aludnék egyet rá, de muszáj még addig értékelnem amíg friss az élmény.

Szégyellem bevallani, de nem akartam ezt a képregényt megvenni. Nagyon keveset tudok az Utazóról és eddig nem érdekelt az ő élete, de most giga mega fan lettem.

Egyrészről csodálatos társadalom kritika, ezt nem 600 példányban kellett volna nyomni hanem 8 milliárdban és mindenkit kötelezni a megvásárlására. Bár valószínűleg Peternek van igaza, nem tudsz jót tenni az emberiséggel, történjék bármi, soha nem fogunk megváltozni.

Másrészról úgy gondolom, hogyha az adott emberbe, mint egyénbe szorult némi érzelem, akkor nagyon durván hat rá ez a képregény a maga is mikrovilágára rávetítve. Nem tudtam könnyek nélkül végig olvasni és nem tudtam bizonyos mondatait nem a saját életemre kivetíteni. Torokszoritó, zseniális, IMÁDOM!

Kedves @Fumax lányok és fiúk, nem tudom még, hogy személyesen kijutok e a Könyvhétre, de ha ott leszek, vendégeim vagytok egy csokira, bambira, sörre, mert kimondhatatlanul hálás vagyok ezért a kiadványért! Nekem az év olvasmánya. Csillagos ötös!

A csomagolónak meg csókolom a kacsóját, ötös sorszámút kaptam, ezzel a könyvtáram legbecsesebb darabja lett.

Mircsi>!
J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem

Nem vagyok valami hatalmas rajongója az Ezüst Utazónak, de mindig, amikor olvasok róla, valahogy úgy megérint az, hogy mennyire emberi, közben pedig mégis mennyire kívülálló, aki ebből a külső szemszögból tudja látni az emberiséget, és ez szerintem egy nagyon érdekes dolog.

A cím a legnagyobb spoiler, az Utazó utolsó egy hónapját követhetjük végig onnantól kezdve, hogy megtudja, hogy egy hónapja van hátra, egészen a haláláig. Elbúcsúzik a Fantasztikus Négyestől, filozofálgat egy kicsit Pókemberrel (és wow, mint idealistát, ez a beszélgetés aztán jól szíven ütött), aztán szétválaszt két háborúzó fajt, akik vallási okok miatt ölik egymást (két fajt, értitek, wink-wink), aztán hazatér a bolygójára, hogy még utoljára lássa a szerelmét. Halálát még Galactus is gyászolja.

Csodálatos történet egy földönkívüliről, ami valahogy mégis arról szól, hogy mit jelent embernek lenni. Zseniális. Kár, hogy lecsúsztam a megvásárlásáról. :(

BBetti86>!
J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem

Nem gondoltam volna, hogy pont egy Ezüst Utazó történet lesz, ami ennyire meg tud majd rázni. Nagyon össze van ez a történet rakva, minden téren.

Ha a cselekményt nézem: ahogy a cím is mutatja, ez egy Rekviem. A részei megegyeznek egy gyászmise felvonásaival, és már az elejétől tudjuk, mi lesz a vége. Mégis, az odáig eljutás csodás, kalandos és az élet ünneplése a halál előtt. Az Utazó gyönyörűen megfogalmazza, hogy minden csak viszonyítás kérdése. Hosszú élete alatt olyan csodákat látott, amelyeket más el sem tudott volna képzelni. A hátralévő ideje is, talán kevésnek tűnik, de ha szemléletet vált, és pl. a rovarok szemszögéből nézi, akkor ez két nemzedék életideje. Milyen szép gondolat…

Különben is igaz, hogy tele van a kötet szép gondolatokkal. A béke üzenete és egy egészen másfajta nagyságé. Annak a lénynek a búcsúdala, aki arra tette fel a létezését, hogy békét hozzon.

Mellette ott vannak a kalandok is. Harcol Pókember oldalán, két idegen faj háborújába is beavatkozik és ott lesz az űrcsatákban is. De az Utazó esetében nem az érdekes és nem az izgalmas, hogy mekkora ereje van és milyen nagy harcos. Minden más, amit el akar élni, amit át akar adni.

Szerettem benne, ahogy megidézi a Marvel ismert alakjait és szépen beilleszkednek a történetbe. A Fantasztikus Négyes, Pókember és MJ, a tudós koponyák, akik életben szeretnék tartani és a végső búcsút kimondó Strange doktor. Kisebb részeket kapnak, talán Pókember, aki kicsit többet szerepelhet, de ez alatt is nagyon szépen meg tudják mutatni, milyen hősök és egyik miben különbözik a másiktól.

Végül, ki kell emelni mennyire gyönyörűen van ez a kötet megfestve. Az emberi alakok, a Marvel szuperhősök, az Utazó és a világok is. Ha nem olvasnám a szöveget és nem ismerném a történetet, csak a képeket nézném, akkor is magával ragadna. A színezés, az alakok, a világűr is szépséges lett benne.
Az a Shakespeare idézet is a végén…

A_S1M0N P>!
J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem

A Példabeszéd után egy újabb remek Ezüst Utazó kötet, melyben kiderül, hogy az életéből már nem sok van hátra, így utoljára indul útra, hogy elbúcsúzhasson mindenkitől és mindentől, akit/amit szeretett és örömet okozott számára.
De még ekkor sem hazudtolja meg önmagát, spoiler.
Ám ezzel még nincs vége, spoiler.

Egy rendkívüli karaktertől való elbúcsúzás, de egyben az ő magasztalása, ünneplése is ez a történet, melyben Radd és az őt ismerők is sokat adnak és kapnak egymástól még az utolsó pillanatokban, majd még azok után is.

Különleges képregény, melynek hangulatához a rajzok is sokat adnak hozzá, szóval ezt a kötetet is csak ajánlani tudom!

Gabor_Horvath>!
J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem

Norrin Radd utolsó útja.

Lenyűgöző és zseniális egyszerre.

Végtelenül szomorú.

Limitált kiadás!
#139

BBarb>!
J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem

Nem túl hosszú, mégis nagyon igényesen és érdekesen felépített történetet kapunk. A rajzolás stílusa illik a történethez, a színek szürkés árnyalata visszaadja a hangulatot. A Biblia utalások szépen végigvezetnek minket és a megjelenő extra karakterek sokat adnak hozzá a történethez. Szép lezárása az Ezüst utazó történetének.


Népszerű idézetek

Dávidmoly>!

Ben Grimm / Lény: Hé, Nyúlós… ezt hová tegyem?
Reed Richards / Mr, Fantasztikus: Rakd csak az elektromosimpulzusmodulátor-rendszer mellé!
Ben Grimm / Lény: Reed…
Reed Richards / Mr, Fantasztikus: Bocs. A csillogó zöld gép mellé a villogó piros fényekkel.
Ben Grimm / Lény: Köszi. A csillogó zöld gép mellé a villogó piros fényekkel és narancssárga kapcsolókkal… ….vagy a csillogó zöld gép mellé a villogó piros fényekkel és az aljából előgomolygó sárga füsttel?
Reed Richards / Mr, Fantasztikus: A zöld gé… Tessék?
Ben Grimm / Lény: Csak ugratlak, Nyúlós.

Első rész: Kyrie (Uram, irgalmazz)

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Reed Richards · Lény (Ben Grimm)
Dávidmoly>!

Johnny Storm / Fáklya: Jól van, vettem a lapot. Úgy sincs semmi érdekes az újságban.
Ben Grimm / Lény: Hé, Gyufa, ne vidd túl messzire… Bele szeretnék nézni a gyászjelentésekbe, hátha találok ott valakit, akit nem szívlelek.
Johnny Storm / Fáklya: Ben, te senkit sem szívlelsz.
Ben Grimm / Lény: Igen, ezért bírom a Timest. Méretes a gyászjelentésrovatuk, tudod.

Első rész: Kyrie (Uram, irgalmazz)

No_Exist>!

Íme az élet körforgása nagyobb léptékben.Tűzben születni, szenvedélyünk lobogó lángjában élni, bevilágítani magunk körül a világot.

Tűzben élünk és halunk, tudván, hogy amikor eljő a vég, újjászületünk az utánunk jövők elméjében és szellemében, akik ugyanazon az úton járnak, amelyet ősidők óta megvilágítunk számukra.

Az úton, amely egy nap mindannyiunkat hazahív…

… Amikor a fény lassan kihuny.

Első rész: Kyrie

Dávidmoly>!

A Szent Háború véget ért, és aznap valami hatalmasabb vette kezdetét.
A szent béke.

Harmadik rész: Benedictus (Áldott, aki jön az Úr nevében)

Dávidmoly>!

Norrin Radd / Ezüst Utazó: A csillagok ma különösen szépen ragyognak. Nemde? Azt hiszem, megyek és megnézem őket. Ég veled!

Harmadik rész: Benedictus (Áldott, aki jön az Úr nevében)

No_Exist>!

Mind ugyanahhoz a fajhoz tartoztok, ugyanazok a céljaitok, a félelmeitek… Ugyanazt eszitek, ugyanúgy alszotok… És mindent elkövettek önmagatok megosztásáért, hogy könnyebben legyilkolhassátok egymást. Határok, nemzetek, tömbök, hitek, nevek, divatok… Képesek vagytok megölni a másikat egy edzőcipőért.

A vezetőitek elnyomnak és kizsákmányolnak benneteket a hatalmuk érdekében, és ti zokszó nélkül tűritek, ha közben azokat is elpusztítják, akik szerintetek nem hozzátok hasonlók.

Második rész: Sanctus

No_Exist>!

Az ezüst sáv átszeli az eget, csillagok fényének sebességével suhan.

Vizsgálodó hajók érnek mellé, de nem merészkednek közelebb.

Némán elhaladnak mellette.

Tapintatuk akár tiszteletből, akár gyászból, akár génjeikbe ivódott emlékekből fakad, oka ugyanaz: egy olyan vágy egyetemes felismerése, melyet minden faj, bőrszín és bolygó ismer.

A vágy… hogy legvégül… Hazatérjünk.

Negyedik rész: Agnus Dei (Isten báránya)

BBetti86>!

Doktor Strange: Egyesek szerint az ember értékét az ellenségei mutatják, mások szerint az, hogy milyenek a barátai.

Második rész: Sanctus

No_Exist>!

Világok buktak el.

Milliárdok haltak meg.

Civilizációk lettek pillanatok alatt semmivé, ahogy egy gyermek elfúj egy gyertyát…

… És alig éreztem bűntudatot.

Első rész: Kyrie

No_Exist>!

Azt mondtam neki, hogy az emberek nem tudnak megváltozni addig, amíg nem látják, mivé is válhatnak.

Hacsak nem látják, és nem érzik a szívükkel.

Második rész: Sanctus


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit
Stan Lee: Az Ezüst Utazó: Példabeszéd
Warren Ellis: Vasember – Extremis
Kelly Sue DeConnick – Warren Ellis: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban
Geoff Johns: Zöld Lámpás – A Zöld Lámpások bosszúja
Brian Michael Bendis: Újvilág: X-Men – Új mutánsok
Brian K. Vaughan: Saga 2.
Mike Mignola: Hellboy 1.
Jeremy Barlow: Star Wars: Darth Maul – A Dathomir fia
Jason Aaron: Star Wars 1. – Skywalker lesújt