45. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján

Hazatérés (A hihetetlen Pókember) 195 csillagozás

J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Peter Parker sokszor érezte magát egyedül. Amikor rájött, hogy milyen nagyszerű képességeket kapott, először nem beszélt róla senkinek. Amikor kamatoztatni akarta a tudását, az Ben bácsikája életébe került. Úgy tűnt, senki sem érti, milyen nehéz az ember és a hős közötti egyensúlyt fenntartani. Egészen mostanáig. Hirtelen felbukkan egy titokzatos alak, akinek a képességei Peteréhez hasonlatosak. Ki ez a rejtélyes ember? És kiket képvisel? És mi az az ősi gonosz, ami Amerikába érkezett és Petert keresi?

A gyűjtemény a The Amazing Spider-Man (2. széria) 30-35. számát tartalmazza.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy Marvel Képregénygyűjtemény Hachette Hungary

>!
138 oldal · keménytáblás · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Scott Hanna, John Romita Jr.

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Pókember (Peter Parker) · Magneto · Ezékiel · Morlun


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Csabi>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Kissé zavaró, hogy a könyv címe ugyanaz, mint a legutóbbi filmé, holott semmi közük egymáshoz.
Felnőttesebb a történet, mint a szokásos, ennek megfelelően többet pofáznak benne és kevesebb az akció. 15 éven felülieknek, rá van írva. Persze így a 10 éves célközönség nem élvezheti PP poénjait. Némi álfilozófikus hablaty is be van dobva a pókemberség eredetét illetően, és a végén Peter rá is jön a válaszra, ami már a kérdés felvetésekor is nyilvánvaló volt.
Az igazi kérdés persze itt is az, mint a legtöbb szuperhős történetben, mi van akkor, ha egy megállíthatatlan test egy mozdíthatatlan testtel ütközik? spoiler Ez esetben Pókember egy újabb legyőzhetetlen gonosszal szembesül, de mi tudjuk, hogy le fogja győzni, mert ez a képregénydolgok rendje. Viszont ezen bicsaklik meg a legtöbb képregény író sztorija, mert előbb jól felépíti a legyőzhetetlen ellenfelet, aztán meg vakarhatja az üstökét, hogy most hogyan is győzze le végül, mert jövő héten le kell adnia a záró epizódot. Valahogy mindig megoldják, csak nem kell rajta nagyon elgondolkozni.

Deziréé>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Végre én is elolvashattam ezt az izgalmas képregényt.
Pókember karakterét mindig is imádtam, de most még jobban megkedveltem. A humora még mindig a régi. A veszélyes helyzetekben is képes mosolyt csalni az arcomra.
Nagyon jó képregény. A rajzok szépen kidolgozottak.

Razor P>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Anno nekem a Panini-féle Pókember-sorozat kimaradt, így egyáltalán nem bántam, hogy ezzel a történettel kezdték a Marvel-sorozatot. Segített nagyjából elhelyezni a palettán Morlunt, ki ő, mi ő, miért is pályázik Pókfejre. Straczynksi elég jól felrázta az ismert eredettörténetet a misztikus vonallal, tetszett a sztori. John Romita Jr. rajzaival nem volt problémám, egyedül talán az arcai furák kicsit helyenként.
Kár, hogy a folytatásra elég sokat kell várni…

>!
138 oldal · keménytáblás · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Scott Hanna, John Romita Jr.
4 hozzászólás
zamil>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Gyerekkorom óta nem vettem a kezembe Pókembert, Hulkot, Fantomot, pedig, akkor még dánul vagy norvégul volt meg jó pár szám, így inkább a képi világa és a képi története volt ami elvarázsolt.
Már régóta gondolkodtam, hogy valamikor bele kéne néznem egy mostani kiadásba. Ez a sorozat végül arra ösztökélt, hogy adjak egy esélyt felnőtt fejjel a szuperhősös képregényeknek.
A hatás előre jósolható volt, hísz legbelül nem változtam olyan mértékbe, így magával ragadott a történet és a képi világ is.
Lehet szerencsém volt, de ez egy erős kezdő löket volt, így elő is fizettem a sorozatra.
Már csak időt kell szakítanom rá.

6 hozzászólás
BlackWidow>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Ez volt az első valódi képregényem.
Már pár hónapja nagyon rákaptam a Marvel filmekre, karakterekre és történetekre. Mikor megláttam, hogy jön ki ez a képregénysorozat, nem tudtam ellenállni a csábításnak.
Megvettem, és nem bántam meg.
Még így is, hogy Pókember volt az úgymond „legkevésbé kedvelt” Marvel karakterem nagyon élveztem, még annak ellenére is, hogy eddig csak a filmeket láttam, és ugye azok lényegében ugyanazt a sztorit dolgozzák fel.
A rajzok, az illusztrációk nagyon jók, nagyon szépek és kidolgozottak. Elég sokáig eltudtam nézegetni és merengeni rajta.
Megrendeltem a második és harmadik kötetet. Alig várom.

Nita_Könyvgalaxis>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Fenn a falon, fenn a falon, vagy egy kicsi pók…

Emlékeim szerint ez volt életem első Pókember képregénye, és abszolút nem okozott csalódást. Filmen is Batman mellett Pókember volt mindig a kedvencem esetlengése és humora miatt.

A humor szerencsére itt is nagyon átjön, jók a karakterek, Romita rajzai csodálatosak, a történet is kellően érdekes, szóval ez a kötet engem maximálisan megnyert magának.

2 hozzászólás
CaptainV IP>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Nem vagyok se ősrajongó, se képregényguru, a pókokat meg annyira rühellem, hogy legszívesebben felgyújtanám a kerületet, amint meglátok egyet (csak azért nem az egész megyét, mert azt csótány esetére tartogatom), és mégis Pókembert tartom az egyik legszimpatikusabb, legszerethetőbb szuperhősnek, plusz imádom, hogy milyen pózokba tudják vágni az illusztrátorok. Ezt a történetet egyáltalán nem ismertem hallomásból se, engem is meglepett, hogy a címegyezés ellenére nem a 2017-es filmhez van köze, de hurrá, így legalább új sztorit kaptam. Szerettem benne Petert, a humorát, a jószívűségét, a kötet plusz tartalmait szintén. Nagyon érdekel a szerkesztőségi munka egy olyan brutális jelenség mögött, mint a Marvel képregénykiadó, úgyhogy örülök, hogy erről is szól pár oldal. Számomra ez tökéletes felütése volt az egész gyűjteménynek, és örülök, hogy Pókember még helyet kap benne, ráadásul nem is egyszer.

2 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Én az a generáció vagyok, akinek a Panini-féle Pókember (és Marvel) erősen homályos, úgyhogy számomra abszolút újdonság volt ez a történet – legfeljebb annyiban nem, hogy a Morlun visszatér már megvolt. Úgyhogy már csak ezért is kíváncsi voltam.
Meg azért is, mert a DC-féle Eaglemoss után már volt egyfajta képem, hogy mit is várok az ilyen jellegű gyűjteményektől, és nagyon kíváncsi voltam, hogy a Hachette hogyan képzeli ezt a piacot (első gondolat: a design némileg gyengébbnek tűnik a DC-nél).
A Hazatérés remek első kötet. Straczynski érthetően mutat be mindent, Morlun figuráját különösen izgalmas körítéssel vezeti be Pókember hátterébe, meg egyébként is: JMS képes egy olyan Pókembert felépíteni, akinek már két szám után szurkolsz. Jó a történet ritmusa, Ezékiel az egyik legmenőbb Pókember-mellékszereplő, akiről valaha olvastam, talán csak a humor volt kevesebb, mint vártam.
John Romita Jr. felé pedig egyik irányban sem vagyok elfogult – az arcoktól eltekintve túl sok bajom nincs a rajzaival, de különösebben lenyűgözőnek sem tartom, sőt, szerintem egy kellemes átlag-szintet képvisel meglehetősen magabiztosan.
A Hazatérés abszolút tökéletes bevezetésnek: remélem, lesznek a gyűjteményben ennél erősebb kötetek is, de ha mindegyik ezt tartaná, én nem panaszkodnék…

fowler P>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Elfogultságot kell bejelentenem mind J. Michael Straczynski, mind John Romita Jr. Pókembert érintő munkásságával kapcsolatban. Ennél fogva ez egy némiképp elfogult értékelés lesz, a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény megjelenése okán kialakult lelkendezéssel és örvendezéssel átitatva, így amennyiben vegytiszta objektivitásra vágysz, kérlek, hagyd el az oldalt!

Legyünk őszinték: amikor JMS és JRJR átvették az Amazing Spider-mant, finoman szólva ráfért a karakterre a ráncfelvarrás. Bár az egész „volume 2” is egyfajta kozmetikai beavatkozásként indult, de szvsz elég hamar kifulladt. Kellett(ek) valaki(k), akik forgattak néhány fokot a Pók kaleidoszkópján, és az első pillantásra összekuszálódó színes gyöngyök egy egészen mesteri új mintát adtak ki. Ahogy fentebb írtam, nekem nagyon bejött az, amit Straczynski művelt Pókemberrel. (Az más kérdés, hogy a Civil War gyakorlatilag az egészet romba döntötte, de ez JMS érdemeiből semmit sem von le). Romita Jr. „korai” és „új” stílusa egyaránt kedves a szívemnek, nincs rá magyarázat, ez van, kész. Kettejük nevéhez fűződik azon ritkaságszámba menő, utólag gyártott nemezisek egyikének megalkotása (Morlun), akiről koránt sem az „erőltetett”, „gagyi” vagy „koppintás” szavak jutnak eszembe, hanem azt kell mondjam, hogy így kell ezt csinálnispoiler!

A történetben nem Pókember hagyományos, kisstílű vagy középszerű, a saját szupererejüket pancser módon ki nem használó ellenségei tűnnek fel, hanem a fentebb emlegetett új nemezis, aki a kötet második felében jut kulcsszerephez. Mégis azt kell mondjam, hogy a remekül eltalált koncepció, a legyőzhetetlennek tűnő ellenfél helyett egész más a történet valódi fókusza – és rögtön van kettő is belőle. JMS egyrészt profi módon helyezi el Petert a régi-új közegében (Midtown High School) és a hozzá kapcsolódó karakterek közé (később szinte mindenkinek fontos szerep jut majd), másrészt az a misztikus, talán picit spirituális irány, ahová Pókember eredete elkanyarodik, merőben új és szokatlan húzás a részéről, ami különösen Peter tudományhoz való viszonyának ismeretében merész, ugyanakkor mégis működik. És természetesen a Peter és May néni kapcsolatában bekövetkező gyökeres változás megalapozása mellett sem mehetünk el szó nélkül. JMS gyakorlatilag ezzel a lépéssel felforgatta Pókunk (akkor) 40 éves történelmét, 19-re lapot húzott, és nyert. (Aztán valaki a Polgárháborúval és a One More Day-jel felborította a kártyaasztalt, de ez még az eddigieknél is szubjektívabb vélemény.)

Mivel a sztori egyszer már megjelent magyarul, így nagy titkot nem árulok el azzal, hogy egyik cselekményszál sem a kötet befejezésével ér véget, mégis kerek egész, amit kapunk, váratlan drámai fordulattal, és hogy a kiadásról is szót ejtsek, gyönyörű, igényes köntösben, szimpatikus és egyáltalán nem erőltetett extrákkal. Így tovább, Hachette!

>!
138 oldal · keménytáblás · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Scott Hanna, John Romita Jr.
ViraMors P>!
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés

Jó sztori, tetszett, ahogy megkavarta a közismert eredettörténetet, kellőképpen pörgős és humoros is. spoiler
A grafika is korrekt volt, bár nem kifejezetten szép, viszont egyik-másik karakteresebb arc kifejezetten bejött.


Népszerű idézetek

Razor P>!

[Pókember először harcol Morlunnal.]
Pókember: Tudod, a legtöbb pasi, akivel verekszem, folyamatosan nyomatja, hogy miért csinálja… …Hogy miért nem bírja a pofámat, meg hogy gyerekkorában nem szerette senki, amit igazán nem érdemeltek meg, noha már akkor se volt ki a négy kerekük… Ja, és ez nem talált. …Szóval a szokásos uncsi önsajnálkozó dumák. Nos, fiacskám, mit akarsz elmondani a jó öreg Pókdoktornak? Ígérem, hogy köztünk marad. Tőlem nem tudja meg senki a diliház dirijén kívül.
Morlun: Kedvellek. Vicces vagy.
Pókember: Mondd meg David Lettermannek is. Évek óta próbálok bejutni a tévéműsorába.

Kapcsolódó szócikkek: Pókember (Peter Parker)
BallaNóci>!

– Peter… Póknak öltözöl. Nem ez volt a legokosabb ötleted. Kiplakátozod a melledre az erőd forrását.
– Oké…
– Mi lenne, ha Amerika Kapitány Szuper-Szérumembernek hívná magát, Hulk Gamma-Sugár-Ember lenne, vagy…
– Jól, van, jól van, értem… Még csak tizenöt éves voltam, igazán megbocsátható.

Razor P>!

Harrington: A barátja százezer dollárt adományoz az iskolának, hogy új felszereléseket vegyünk a labornak.
Ezékiel: Részecskegyorsítót hoztam volna, csak nem fért be a csomagtartóba.

Maryana>!

Persze, ha lenne zsebem, minden kipotyogna belőle, akárhányszor ezt csinálom. Na jó, akkor terveznék rá cipzárat. Vagy akár tépőzárat. Szép is lenne… Mögé settenkedek valakinek, és ha elő kell kapnom valamit… Zzzzzzzzzzzzip! „Mi az a paca a falon, mami?” "Annyi maradt Pókemberből, kisfiam." „Mi ölte meg?” "Egy cipzár. Egyesek szerint tépőzár, de a Hírharsona azt írta, hogy cipzár, és én hiszek nekik." „Jé, hát akkor biztos nagyon buta volt!” "Igen szívem, az volt."

Kapcsolódó szócikkek: Pókember (Peter Parker)
BallaNóci>!

– Nézd, haver, mindig akad valaki, aki ki akarja rúgni a lábad alólad. Rúgj te először.

Maryana>!

[Pókember tör-zúz az épületben.] Na, gyerünk, ide azzal a daruval, hat óránk van, hogy szétverjük ezt a… [Az épület összedől.] EBÉDSZÜNET!

Kapcsolódó szócikkek: Pókember (Peter Parker)
2 hozzászólás
BallaNóci>!

– Hát idefigyelj, haver. Én már mindenféle futóbolonddal megverekedtem ezen a planétán. Mutánsokkal, idegenekkel, technikai csodákkal. Sőt. Még a saját ruhámmal is. De tudod mit? Te vagy az első, akitől igazán felkaptam a vizet.

Kapcsolódó szócikkek: Morlun · Pókember (Peter Parker)
BallaNóci>!

– A tudomány nem csak lombikokból és kémcsövekből áll. A tudomány mi vagyunk. Művészi. Különleges. Emberi.

Kapcsolódó szócikkek: Pókember (Peter Parker)
TribeBubu P>!

[Pókember]: Tudod, a legtöbb pasi, akivel verekszem, folyamatosan nyomatja, hogy miért csinálja… hogy miért nem bírja a pofámat, meg hogy gyerekkorában nem szerette senki, amit igazán nem érdemeltek meg, noha már akkor se volt ki a négykerekük… […] …szóval a szokásos uncsi önsajnálkozó dumák. Nos, fiacskám, mit akarsz elmondani a jó öreg Pókdoktornak? Ígérem, hogy köztünk marad. Tőlem nem tudja meg senki a diliház dirijén kívül.
[Morlun]: Kedvellek. Vicces vagy.
[Pókember]: Mondd meg David Lettermannek is. Évek óta próbálok bejutni a tévéműsorába.
[Morlun]: Nem különösebben kívánom a halálodat.
[Pókember]: Tényleg? Máris van bennünk valami közös.
[Morlun]: De mégis meg kell történnie.
[Pókember]: Ó.

(Hachette Hungary, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: David Letterman · Morlun · Pókember (Peter Parker)

Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Michael Bendis: Oltalmazók 2.
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 7.
Alan Moore: A teljes Watchmen
Chris Claremont: Kitty Pryde és Rozsomák
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Jeph Loeb: Batman: Hosszú Halloween
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene 1.
Jonathan Hickman: X-Men – Xavier világa / X hatványai
Sean Murphy: Batman: A Fehér Lovag átka