Pókember ​– A Vadász lelke 27 csillagozás

J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke

A ​leghíresebb és (Magyarországon is) legkedveltebb Pókember-történet a közönségszavazatok alapján a Kraven utolsó vadászata volt.
Kraven, a Vadász utolsó nagy tette: „megölte” Pókembert, és eltemette két hétre, mialatt megpróbálta bebizonyítani önmagának, hogy minden téren jobb (Pók)ember lenne. Peter élete legnagyobb traumáját élte át a föld alatt, és utána, amikor rádöbbent, hogy két hetet elloptak az életéből. Miután elmúlt a drogok hatása, Pókember kiásta magát a sírból, és elindult, hogy bosszút álljon Kravenen, aki azonban öngyilkosságba menekült, mert úgy érezte, többé nincs miért élnie: már bizonyított.
Ennek a történetnek öt évvel később készült egy különálló folytatása, a Vadász lelke. Ebben Pókember szembenéz a lehetetlennel: démoni csatát kel vívnia azért, hogy megmentse, akit mindennél jobban gyűlöl. Egy nem akármilyen harc vár rá Kraven lelki üdvéért… ha van hozzá elég mersze!
Ha olvastad a vadászatot, tudod mi vár… (tovább)

Eredeti cím: The Amazing Spider-Man: Soul of the Hunter

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Kingpin, Budapest, 2009
48 oldal · ISBN: 9789638826428 · Fordította: Harza Tamás · Illusztrálta: Mike Zeck, Bob McLeod

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Razor P>!
J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke

A vadász lelke befejezése után utánanéztem, mégis milyen célból készítették ezt a képregényt az alkotók, hisz a Kraven utolsó vadászata egy önmagában helytálló, kerek, egész sztori volt. Nos, mint kiderült, annak befejezése sokak szemét szúrta, szerintük az öngyilkosság felmagasztalása volt. Hülyék mindenhol vannak ugyebár… Így aztán jelen sztori középpontjában az öngyilkosok, jelen esetben Kraven lelki békéje áll, amelyet csak Pókember segítségével érhet el.
A vadászathoz hasonlóan ez sem egy akció-orientált képregény, inkább egy elgondolkodtató műről van szó.

>!
Kingpin, Budapest, 2009
48 oldal · ISBN: 9789638826428 · Fordította: Harza Tamás · Illusztrálta: Mike Zeck, Bob McLeod
3 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!
J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke

Az eredetileg 1989-es Kraven utolsó vadászatának egyfajta epilógusa 1992-ből. Egyrészes történet, ami szervesen kapcsolódik a nagysikerű klasszikushoz. Mondjuk, Harza Tomi a fülszövegben és az első oldalon összefoglalja az előzményeket, így képben lehet az is, aki még nem olvasta – de azért ajánlott azzal kezdeni. Szuperhősködést legfeljebb nyomokban tartalmaz, ez inkább arról szól, miként dolgozza fel Peter Parker a poszttraumás stresszt (amiben azért szenved, mert Kraven élve eltemette és két hét után tért magához, puszta kézzel ásta ki magát a föld alól). Kezelhető DeMatteis papírra vetett elmélkedéseként is a halálról és az öngyilkosságról, illetve a feloldozásról/megbocsájtásról – Mike Zeck rajzai, Bob McLeod tusvonalai betöltik szerepüket, bár lelket Steve Buccellato színezése visz bele. Mély, nyomasztó, filozofikus. Érett képregény.

A Kraven klasszikushoz lazán kapcsolódik még a Kraven első vadászata (magyarul A hihetetlen Pókember 22-23. füzeteiben jelent meg (2015/4-5)), ami folytatódott a Zord vadászat történetével.

>!
Kingpin, Budapest, 2009
48 oldal · ISBN: 9789638826428 · Fordította: Harza Tamás · Illusztrálta: Mike Zeck, Bob McLeod
2 hozzászólás
imma P>!
J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke

Hát nem csoda, hogy 9%-kal kevesebben áll, mint a másik, amit most olvastam. Ez elég unalmas volt. Én ugyan személy szerint nagyon értékelem a célt, hogy az embereket kissé megnyugtassuk, van „élet” a halál után, de némi izgalmat vagy valamit… mégis csempészhettek volna mellé.

megaten666>!
J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke

Egy rövid, furcsa történet Peter Parker traumájáról, ami a „Kraven utolsó vadászatában” érte. Bár szükségességét megkérdőjelezem, nem mondanám rossznak. Sőt. Boncolgatja a halál és a gyász témáit, miközben igyekszik megküzdeni a saját félelmeivel is.

Nelli0805>!
J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke

Érdekes volt ez a sztori, bár az előzménye nem igazán tetszett, spoiler. Viszont Pókember érzelmi hullámzásait hitelesnek tartottam olvasás közben és együtt tudtam vele érezni.

A rajzok néhol tetszettek, néhol nem, ahol viszont nem, ott még az olvasásban is elakadtam. :D Peter arca néhol nagyon nem emlékeztetett a megszokott Peter-arcra.

Csokky>!
J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke

Rövid, de nagyon jó, tanulságos történet a(z önmagunk iránti) megbocsájtásról.

Virág_Balázs_Face I>!
J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke

Nem volt kiemelkedő sztori, de tényleg érdekesek a felvetései a halálról, a sorsról meg ilyesmi.

1 hozzászólás
Hamlet>!
J. M. DeMatteis: Pókember – A Vadász lelke

Szergej Kravinov, „az orosz Tarzan” bedrogoztatja, majd eltemeti régi nemeziszét, a Pókembert, és lenyúlja a fekete sztreccsruháját, hogy bebizonyítsa: ő is van olyan tökös igazságosztó, mint a hálószövő. Lenyomja a patkány kinézetű Vermint, akit Pókember sosem tudott elcsípni, de ezzel meg is szűnik mindaz, ami addig éltette: oda a nemes versengés, nincs már űzött vad, se kínzó sóvárgás Peter Parker földbe döngölése után.

Ahogy Batman és Joker is örökre begolyózna, ha valamelyikük megölné a másikat, Kraven sem tud magával mit kezdeni a diadalittas győzelem után – ezért Hunter S. Thompson után szabadon puskacsövet dug a szájába, és fejbe lövi magát. Na ehhez a sztorihoz készült ’92-ben egy 48 oldalas folytatás.

A Vadász lelke sosem lesz akkora klasszikus, mint a Kraven, ahhoz túl rövid és kiszámítható. Viszont érdekes kérdéseket vet fel a halálról, a lélekvándorlásról az öngyilkosságról, az eleve elrendelésről meg a szabad akaratról. Pókember egy barátja anyjának temetésén újraéli azt, amikor Kraven őt kaparta el a föld alá, ráadásul fura zombik és csuklyás alakok jelennek meg neki álmában.

http://konyves.blog.hu/2009/10/14/zombipofozas_hegyibeszeddel


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter David: Pókember: Jean DeWolff halála
Robert Kirkman: The Walking Dead: Élőhalottak 1. – Holtidő
Jim Starlin: Végtelen Hatalom
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik
Jim Starlin – Mike Friedrich – Steve Englehart: Marvel Kapitány élete és halála
Greg Pak: X-Men: Főnix – Hattyúdal
Charles Soule: Rozsomák halála
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene 1.
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága