Pán ​Péter 164 csillagozás

J. M. Barrie: Pán Péter J. M. Barrie: Pán Péter J. M. Barrie: Pán Péter J. M. Barrie: Pán Péter J. M. Barrie: Pán Péter

Minden ​a londoni Kensington Parkban kezdődött. Ide hordták régen a dadák a kisgyerekeket játszani, akik önfeledten futkároztak, kriketteztek, vitorlás hajót úsztattak a Kerek-tavon. Ám amikor esténként bezárult a park ódon nagy kapuja, a sétányokra előmerészkedtek a tündérek, Pán Péter pedig zenélt nekik. Ő az elveszett fiúk vezére, a kalózok rettegett ellensége, a büszke, pimasz, örök gyermek. Éjszaka berepül a nyitott ablakon, és Sohaországba viszi a kicsiket. Így történt ez Wendyvel és két fivérével is, akik hosszú-hosszú időt töltöttek Pán Péter szigetén. A rengeteg kaland, játék és mulatság után azonban hazavágytak, ahogyan egyszer minden gyermek felnő. Egyetlenegyet kivéve. Ő Pán Péter. Gyermekként megismerjük, hogy felnőttként elfelejtsük őt.
A több mint száz évvel ezelőtt keletkezett Pán Péter-történetekből számos filmfeldolgozás készült, részleteit magyar nyelvre is lefordították, sok színesen illusztrált képeskönyv őrzi Pán Péter alakját. Jelen kiadás a mű teljes… (tovább)

Jelen kiadások közül több is átdolgozott változat. Erre vonatkozóan lásd a tartalomjegyzéket!

Eredeti megjelenés éve: 1911

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Móra Klassz Móra

>!
Móra, Budapest, 2020
264 oldal · ISBN: 9789634865421 · Fordította: Szabó Luca
>!
Móra, Budapest, 2019
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153382
>!
Móra, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153382 · Fordította: Szabó Luca

3 további kiadás


Enciklopédia 53

Szereplők népszerűség szerint

Peter Pan · James Hook · Wendy Darling

Helyszínek népszerűség szerint

Sohaország / Sehol-sziget


Kedvencelte 20

Most olvassa 16

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 152

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

WindStorm>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Mindig is szerettem a rajzfilmet, és végre valahára lehetőségem lett, hogy elolvassam könyvben is. Egyáltalán nem csalódtam! Ez a mese fantasztikus!
Mint a regény külseje, mint a belseje egyformán szép és hívogató. Nagyon szerettem a helyszíneket, főleg a Kensington Parkot! Olyan gyönyörűen írta le Barrie, hogy én is ott repültem Péterrel együtt.
És az Eltűnt fiúk! Na, hát ők legendák, egytől-egyig! Jókat nevettem a tetteiken, leginkább akkor amikor lelőtték Wendy madárt. :)))
Csingiling, kis féltékenység ne továbbja, bár egyáltalán nem haragszom rá, hiszen behintett csillámporral, így egyik felem örökre gyermek marad.

Pán Péter belopta magát a szívembe.♥

Szóval megyek is, a Páromnak adok egy cuppanós, nagy gyűszűt. :)))))

>!
Móra, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153382 · Fordította: Szabó Luca
AniTiger P>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Huh… jelenleg minden vágyam körbesétálni a Kensington Parkot :D
Régóta terveztem elolvasni, mert a Disney verziót leszámítva minden Peter Pan adaptációt láttam már, ami fellelhető magyar és angol nyelven. A könyvben itt-ott feltűntek a filmekbe is átvitt mondatok, idézetek. Az egész sztori aranyos, kedves, kis gyereknek és nagy gyereknek egyaránt csodás mese.
A mese verziót olvasva szívesen olvasnám az eredetit is – mint halottam „izgalmasabb” / „véresebb”?! De előbb a sorban a HOOK című könyv van, ami filmben már örök kedvenc :)
5 csillag (még ha a Csingi-zés idegesített is)

6 hozzászólás
sztimi53>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Pán Péter. Írom azt az elcsépelt dolgot, amint mindig mindenki szokott, hogy a kisfiú meséje, aki nem akart felnőni. De hát nincs meg mindenkiben ez a vágy? Én is kicsit Pán Péter vagyok, szeretnék elrepülni Sohaországba, távol hagyni a gondokat, felelősséget amik a felnőtt lét velejárói. Ugye ti is szeretnétek ezt, legalább néha? Soha fel nem nőni jó lenne, ugye? Fura mese, felnőttként egészen mást jelentett, mint gyerekként. Szeretnék beállni az ablakba, kinyújtani felétek a kezem és kérni titeket gyermeklelkűeket, hogy csatlakozzatok, repüljünk Sohaországba. És tudom is mit énekelnék közben gúnyosan, James Hetfield sorait:
„Take my hand
We're off to never never-land”

4 hozzászólás
altagi P>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Leszámítva azt a kis hidegrázást rossz érzést, amit Pán Péter személye váltott ki belőlem, teljesen szuper olvasmány volt. Teljesen elvarázsolt, főleg azzal, hogy ugyanúgy az apró dolgokra figyel, mint a legtöbb gyerek. Mert az az igazi boldogság és kaland, amikor például gyerekméretű bejárat van a fában, vagy amikor ketyeg az óra a krokodil hasában. :D Hook kapitány és brigádja meg a legjobb starter kit, ha gonosz szereplőkkel ismerkedik a gyerek.

lettielena>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Amióta az eszemet tudom, ismerem Pán Péter történetét, de sose olvastam el az eredeti történetet. Most már ez megtörtént és imádtam. Egyszer remélem a könyvespolcomat fogja díszíteni.
spoiler
Jó volt elrepülni a Darling gyerekekkel Sohaországba, harcolni a kalózokkal, megismerkedni az indiánokkal. Köszönöm Mr. Barrie, hogy átélhettem ezt a kalandot.

theodora >!
J. M. Barrie: Pán Péter

Nekem ez a könyv nagyon kilóg az ifjúsági kötetek közül, megijesztenek azok sötétségek, amelyeket felvillant a szerző. Pán Péter egy nárcisztikus, manipulátor, aki nem képes bensőséges érzelmeket megélni, mert annak idejen megszökött a családjától és nem tanulta meg, hogyan kell. Csak az aktuális kaland érdeklni, ill. az amit ő talált ki és egy idő után megfeledkezik mindenkiről.
Örülök, hogy kipipálhattam ezt a klasszikust az olvasmánylistámról, de újraolvasni biztosan nem fogom.
Bővebben a blogon

1 hozzászólás
konnyufanni>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Ez a mese mindig szívemet melegítette fel a cuki mindennapi tettekkel. Emlékszem mennyire akartam Pán Péter barátai közül, hogy én is örök gyerek lehessek egy szigeten.
Csingiling volt az egyik kedvenc karakterem ebből a könyvből, imádtam a féltékenykedését.
Annyira szerettem volna Wendy helyében lenni, annyira féltékeny voltam rá. :)

aram76>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Mesében és filmben többször láttam, emlékeim szerint akkor tetszett. Könyvben most olvastam először, kicsit vegyesek az érzéseim. A megfelelő korban olvasva biztosan odáig lennék érte, de így felnőtt fejjel, azért néha nyakon vágtam volna Pétert a hisztije és önzőségre miatt. Ha nem az van amit ő akar, akkor már semmi nem jó. Ez olyan tipikus elkényeztetett gyermeki viselkedés.

MóroczMárk>!
J. M. Barrie: Pán Péter

A maga korában biztosan egy nagyon jó könyvnek számított, és a cél korosztály valószínűleg jobban is élvezi, azonban így felnőtt(ebb) fejjel olvasva nekem egészen egyszerűen ez nem tetszett.

Péter egy kis önző sunyi.
off

Nashira>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Hála Istennek a történet már a legelejétől kiránt a Walt Disney-mese által teremtett hangulatba, és egy sokkal mélyebb tartalmú, gazdagabb és elgondolkodtatóbb mesét mond el. Nagyon szerettem a naiv és szeretnivaló eltűnt fiúkat, Michael bolond beszólásait, Hook gonosz természetét és Sohaország gyönyörű rejtekeit. :)


Népszerű idézetek

DCinti>!

– Minden gyerek szereti a mesét, és nem csak a gyerekek. Mit gondolsz, miért építik a fecskék a fészküket az eresz alá?
– El sem tudom képzelni.
– Hát hogy hallják a meséket, amiket az édesanyák mesélnek esténként a gyerekeiknek.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anya · este · fecske · gyermek · mese · Peter Pan · Wendy Darling
1 hozzászólás
SophieOswald>!

Kevesen tudták a kapitányról, hogy a legjobb iskolákat járta, és mielőtt kalózkodásra adta fejét, érdekes tanulmányt írt a középkori hadviselés történetéről. Ha emberei, ezek a faragatlan tuskók, nem részeg hortyogásban töltötték volna az éjszakákat, néha meghallhatták volna, hogy kapitányuk a kajütjében fel-alá járva ókori latin költőket szaval. Azt azért ők is megfigyelték, hogy az elfogott hajók kapitányát mindig választékos szavakkal, formás búcsúbeszéd kíséretében küldte át a másvilágra, és a zsákmányból is csak egy-egy ritka becsű könyvet vagy értékes műtárgyat tartott meg magának.

76-77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: éjszaka · hajó · iskola · James Hook · költő · könyv
Deidra_Nicthea I>!

Szörnyen nagy kaland lesz meghalni.

[181. oldal] (Alexandra, 2015.)

DCinti>!

Mert a gyerekek valahogy nehezen törődnek bele, hogy vége a napnak, a kalandok és a játékok idejének. Érdekes dolog ez. Reggel meg senki sem becsüli jobban a puha ágy és a meleg takarók gyönyörűségét, mint épp a gyerekek.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ágy · gyermek · játék · kaland · reggel
SophieOswald>!

– Látom csodálkozol rajtam – kacagott ezüstös hangon a tündér. – Bizonyára nem tudod, hogy a park tele van tündérekkel és manókkal, de nappal, mikor az emberek itt járnak, egyikünk sem mutatkozik. Ki virágnak, ki lepkének, ki kalapos gombának álcázza magát, és csak sötétedéskor, ha már minden látogató elment, akkor öltjük fel igazi alakunkat.

16-17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberek · gomba · lepke · manó · tündér · virág
vorosmacska>!

Amikor az eső kisbaba először felkacagott, a kacagása millió darabra tört, és a darabkák ugrálva széledtek szanaszét. Így születtek a tündérek.

38. oldal

SophieOswald>!

– Te igazán tudsz repülni? – kérdezte Robi még mindig hitetlenkedve. Péter nem is felelt, csak néhány kört írt le az ámuló gyerekek feje fölött.
– Semmi az egész – mondta mosolyogva, amint földet ért. – Csak kiterjesztitek a kezeteket, és szép, kedves, csodálatos dolgokra gondoltok. A szép gondolatok a levegőbe emelnek.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolkodás · gyermek · Peter Pan
SophieOswald>!

A szó, mint a szellő, a tett, mint szikla, […]

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szó · tett
gybarbii>!

– Tudod, Wendy, amikor az első kisbaba először felnevetett, a nevetése ezernyi darabra tört, a darabok szerteszét gurultak, abból lettek a tündérek.

113. oldal (Alexandra, 2015)

vorosmacska>!

Ahányszor egy gyermek azt mondja: „Én nem hiszek a tündérekben”, valahol holtan esik össze egy tündér.

107. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

L. Frank Baum: Óz Smaragdvárosa
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Tea Stilton: A sötétség hercegnője
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Nyulász Péter: Helka
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Lewis Carroll: Alice a Csodák országában