Pán ​Péter 123 csillagozás

J. M. Barrie: Pán Péter J. M. Barrie: Pán Péter J. M. Barrie: Pán Péter J. M. Barrie: Pán Péter

Egyedülálló ​képeskönyvet tart kezében az olvasó, aki eddig jobbára csak átdolgozásokból ismerhette a felnőni nem akaró kisfiú, Pán Péter történetét. J. M. Barrie két kisregényének magyarul most először olvasható teljes fordítása egy különleges, ellentmondásokkal és humorral átszőtt világot tár elénk, ahol bármi megtörténhet. Ezt a korlátok nélküli fantáziavilágot elveszett gyerekek, manók, tündérek, indiánok és kalózok népesítik be, újabb és újabb kalandra hívva Pán Pétert és a fiatalabb olvasók generációit, no meg persze azokat az idősebbeket, akik jól tudják, milyen fontos, hogy felnőttként is megőrizzünk valamit gyermeki énünkből.

James Matthew Barrie (1860-1937) skót regény- és drámaíró. Edinburgh-ban tanult irodalmat, majd Londonba költözött. A londoni Kensington-kertben ismerkedett meg a Davies gyerekekkel, akik rendszeresen játszottak a parkban. Barrie a család jó barátja lett, és a fiúk szórakoztatására találta ki a Pán Péter-történeteket.

Az… (tovább)

Jelen kiadások közül több is átdolgozott változat. Erre vonatkozóan lásd a tartalomjegyzéket!

Eredeti megjelenés éve: 1911

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Móra Klassz Móra

>!
Móra, Budapest, 2020
264 oldal · ISBN: 9789634865421 · Fordította: Szabó Luca
>!
Móra, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153382 · Fordította: Szabó Luca
>!
Alexandra, Pécs, 2015
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633576595 · Fordította: Csonka Ágnes · Illusztrálta: Simonyi Cecília

2 további kiadás


Enciklopédia 53

Szereplők népszerűség szerint

Peter Pan · James Hook · Wendy Darling · indián

Helyszínek népszerűség szerint

Sohaország / Sehol-sziget


Kedvencelte 18

Most olvassa 12

Várólistára tette 128

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

WindStorm>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Mindig is szerettem a rajzfilmet, és végre valahára lehetőségem lett, hogy elolvassam könyvben is. Egyáltalán nem csalódtam! Ez a mese fantasztikus!
Mint a regény külseje, mint a belseje egyformán szép és hívogató. Nagyon szerettem a helyszíneket, főleg a Kensington Parkot! Olyan gyönyörűen írta le Barrie, hogy én is ott repültem Péterrel együtt.
És az Eltűnt fiúk! Na, hát ők legendák, egytől-egyig! Jókat nevettem a tetteiken, leginkább akkor amikor lelőtték Wendy madárt. :)))
Csingiling, kis féltékenység ne továbbja, bár egyáltalán nem haragszom rá, hiszen behintett csillámporral, így egyik felem örökre gyermek marad.

Pán Péter belopta magát a szívembe.♥

Szóval megyek is, a Páromnak adok egy cuppanós, nagy gyűszűt. :)))))

>!
Móra, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153382 · Fordította: Szabó Luca
Deidra_Nicthea IP>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Akkor most én leszek a csúnya gonosz felnőtt, aki fogja a mesevilágot, és nagy ronda najó, nem is, nagyon szép acélbetétes bakancsával darabokra tiporja azt.

Mondjuk ki: Pán Péter a gyermeki én egy borzalmasabb fajtájának esszenciája: a nárcisztikus, agresszív, csapongó, elviselhetetlen gyereké, akit csak azért nem ástál még el három méter mélyre, mert gyerek.
Ha valami nem úgy van, ahogy ő szeretné, őrjöng, minden jó ötlet az övé, minden rossz cselekedetét elfelejti, minden embert, akivel interakcióba lép, hosszabb-rövidebb idő alatt elfelejt, önző, mint egy koncát féltő kutya, közben úgy parancsolgat, mintha ő fújná a passzátszelet, és ha ő jól érzi magát, mindenki másnak is jól KELL, ha rosszul, akkor azt is.

A tipikus, elkényeztetett, hisztis kishercegnő lepárlása, amit valamiért ez az elviselhetetlen narrátor mégis próbál jó színben feltüntetni, holott nem látom, hogy bármi értelmes indok lenne rá.

(Egyébként a narrátort is elásnám.)

Az egyetlen szimpatikus karakter esküszöm Hook volt. A kifogástalan modor iránti mérhetetlen vágyakozása remekül kibontakozódik – szívesen olvastam volna még róla, izgalmasabb és érdekesebb karakter, mint kábé bárki ebben a műben –, és hát nem csoda, hogy egy ilyen büdös kölök szemszögéből ő a Nagy Ellenség.

Az elbeszélés inkoherenciája, ami Wendy belépésével eszkalálódik, külön hab ezen az ocsmány tortán. Az elején, Péter születésének és kialakulásának történeténél még abszolút megvolt minden bizodalmam a kötetben, az a rész nagyon tetszett. Aztán Péter a nagy nem-akarok-felnőni elkeseredett dühének lángjában valami olyanná kovácsolódik, ami után nem is baj, hogy nem nő fel – remek ellenpélda válhat belőle a Stockholm-szindrómás gyermekek szemében, miután lejöttek a cuccról.

Az első (sajnos rövidebb) rész és Hook kapitány személye mellett mégis a magyar kiadást szeretném dicsérni: a legjobb dolog, amivel ez a könyv találkozhatott, ez a tehetséges illusztrátor, aki gyönyörű, álomszerű képekkel tette elviselhetővé a számomra a sztorit.

Ez most nagyon nem gyere be volt sajnos.

12 hozzászólás
AniTiger P>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Huh… jelenleg minden vágyam körbesétálni a Kensington Parkot :D
Régóta terveztem elolvasni, mert a Disney verziót leszámítva minden Peter Pan adaptációt láttam már, ami fellelhető magyar és angol nyelven. A könyvben itt-ott feltűntek a filmekbe is átvitt mondatok, idézetek. Az egész sztori aranyos, kedves, kis gyereknek és nagy gyereknek egyaránt csodás mese.
A mese verziót olvasva szívesen olvasnám az eredetit is – mint halottam „izgalmasabb” / „véresebb”?! De előbb a sorban a HOOK című könyv van, ami filmben már örök kedvenc :)
5 csillag (még ha a Csingi-zés idegesített is)

6 hozzászólás
sztimi53>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Pán Péter. Írom azt az elcsépelt dolgot, amint mindig mindenki szokott, hogy a kisfiú meséje, aki nem akart felnőni. De hát nincs meg mindenkiben ez a vágy? Én is kicsit Pán Péter vagyok, szeretnék elrepülni Sohaországba, távol hagyni a gondokat, felelősséget amik a felnőtt lét velejárói. Ugye ti is szeretnétek ezt, legalább néha? Soha fel nem nőni jó lenne, ugye? Fura mese, felnőttként egészen mást jelentett, mint gyerekként. Szeretnék beállni az ablakba, kinyújtani felétek a kezem és kérni titeket gyermeklelkűeket, hogy csatlakozzatok, repüljünk Sohaországba. És tudom is mit énekelnék közben gúnyosan, James Hetfield sorait:
"Take my hand
We're off to never never-land"

4 hozzászólás
altagi P>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Leszámítva azt a kis hidegrázást rossz érzést, amit Pán Péter személye váltott ki belőlem, teljesen szuper olvasmány volt. Teljesen elvarázsolt, főleg azzal, hogy ugyanúgy az apró dolgokra figyel, mint a legtöbb gyerek. Mert az az igazi boldogság és kaland, amikor például gyerekméretű bejárat van a fában, vagy amikor ketyeg az óra a krokodil hasában. :D Hook kapitány és brigádja meg a legjobb starter kit, ha gonosz szereplőkkel ismerkedik a gyerek.

lettielena>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Amióta az eszemet tudom, ismerem Pán Péter történetét, de sose olvastam el az eredeti történetet. Most már ez megtörtént és imádtam. Egyszer remélem a könyvespolcomat fogja díszíteni.
spoiler
Jó volt elrepülni a Darling gyerekekkel Sohaországba, harcolni a kalózokkal, megismerkedni az indiánokkal. Köszönöm Mr. Barrie, hogy átélhettem ezt a kalandot.

konnyufanni>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Ez a mese mindig szívemet melegítette fel a cuki mindennapi tettekkel. Emlékszem mennyire akartam Pán Péter barátai közül, hogy én is örök gyerek lehessek egy szigeten.
Csingiling volt az egyik kedvenc karakterem ebből a könyvből, imádtam a féltékenykedését.
Annyira szerettem volna Wendy helyében lenni, annyira féltékeny voltam rá. :)

aram76>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Mesében és filmben többször láttam, emlékeim szerint akkor tetszett. Könyvben most olvastam először, kicsit vegyesek az érzéseim. A megfelelő korban olvasva biztosan odáig lennék érte, de így felnőtt fejjel, azért néha nyakon vágtam volna Pétert a hisztije és önzőségre miatt. Ha nem az van amit ő akar, akkor már semmi nem jó. Ez olyan tipikus elkényeztetett gyermeki viselkedés.

MóroczMárk P>!
J. M. Barrie: Pán Péter

A maga korában biztosan egy nagyon jó könyvnek számított, és a cél korosztály valószínűleg jobban is élvezi, azonban így felnőtt(ebb) fejjel olvasva nekem egészen egyszerűen ez nem tetszett.

Péter egy kis önző sunyi.
off

Banshee>!
J. M. Barrie: Pán Péter

Amióta láttam a 2004-es Pán Péter filmet, azóta szeretném elolvasni az eredeti történetet. Nem a feldolgozásokat, az átiratokat vagy a lebutított gyerek verziókat, hanem az eredetit. A gyerekkacagásból lett tündérekkel, a Sohamadárral és Péterrel, akinek az érzelmei örökké egy gyermeké lesznek.
Elmondhatom hogy a Pán Péter az egyik kedvenc tündérmesém és ebben a csodaszép fordításban és kiadásban végre a magyar olvasókhoz és gyerekekhez is eljut. :)


Népszerű idézetek

Sisyll >!

– Minden gyerek szereti a mesét, és nem csak a gyerekek. Mit gondolsz, miért építik a fecskék a fészküket az eresz alá?
– El sem tudom képzelni.
– Hát hogy hallják a meséket, amiket az édesanyák mesélnek esténként a gyerekeiknek.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anya · este · fecske · gyermek · mese · Peter Pan · Wendy Darling
1 hozzászólás
SophieOswald>!

Kevesen tudták a kapitányról, hogy a legjobb iskolákat járta, és mielőtt kalózkodásra adta fejét, érdekes tanulmányt írt a középkori hadviselés történetéről. Ha emberei, ezek a faragatlan tuskók, nem részeg hortyogásban töltötték volna az éjszakákat, néha meghallhatták volna, hogy kapitányuk a kajütjében fel-alá járva ókori latin költőket szaval. Azt azért ők is megfigyelték, hogy az elfogott hajók kapitányát mindig választékos szavakkal, formás búcsúbeszéd kíséretében küldte át a másvilágra, és a zsákmányból is csak egy-egy ritka becsű könyvet vagy értékes műtárgyat tartott meg magának.

76-77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: éjszaka · hajó · iskola · James Hook · költő · könyv
Deidra_Nicthea IP>!

Szörnyen nagy kaland lesz meghalni.

[181. oldal] (Alexandra, 2015.)

SophieOswald>!

– Látom csodálkozol rajtam – kacagott ezüstös hangon a tündér. – Bizonyára nem tudod, hogy a park tele van tündérekkel és manókkal, de nappal, mikor az emberek itt járnak, egyikünk sem mutatkozik. Ki virágnak, ki lepkének, ki kalapos gombának álcázza magát, és csak sötétedéskor, ha már minden látogató elment, akkor öltjük fel igazi alakunkat.

16-17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberek · gomba · lepke · manó · tündér · virág
SophieOswald>!

– Te igazán tudsz repülni? – kérdezte Robi még mindig hitetlenkedve. Péter nem is felelt, csak néhány kört írt le az ámuló gyerekek feje fölött.
– Semmi az egész – mondta mosolyogva, amint földet ért. – Csak kiterjesztitek a kezeteket, és szép, kedves, csodálatos dolgokra gondoltok. A szép gondolatok a levegőbe emelnek.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolkodás · gyermek · Peter Pan
Sisyll>!

Mert a gyerekek valahogy nehezen törődnek bele, hogy vége a napnak, a kalandok és a játékok idejének. Érdekes dolog ez. Reggel meg senki sem becsüli jobban a puha ágy és a meleg takarók gyönyörűségét, mint épp a gyerekek.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ágy · gyermek · játék · kaland · reggel
vorosmacska>!

Amikor az eső kisbaba először felkacagott, a kacagása millió darabra tört, és a darabkák ugrálva széledtek szanaszét. Így születtek a tündérek.

38. oldal

SophieOswald>!

A szó, mint a szellő, a tett, mint szikla, (…)

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szó · tett
SophieOswald>!

(…) olyan zajtalanul lopakodtak, hogy a hálóját szövő pók lármás favágó volt hozzájuk képest.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pók
gybarbii P>!

– Tudod, Wendy, amikor az első kisbaba először felnevetett, a nevetése ezernyi darabra tört, a darabok szerteszét gurultak, abból lettek a tündérek.

113. oldal (Alexandra, 2015)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Michael Ende: A Végtelen Történet
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse