Kerekítő ​manó és az évszakok (Kerekítő manó) 11 csillagozás

J. Kovács Judit – Acsai Roland: Kerekítő manó és az évszakok

Kerekítő manó és Kacska macska minden évszakban izgalmas kalandokba keveredik. Hogyan lágyítható meg télen a hókatonák szíve? Miért perdül táncra tavasszal egy egész mezőnyi pipacsbalerina? Hogyan védekezik nyáron Kerekítő manó a szúnyogok ellen? És mi zavarja meg ősszel az erdő csendjét?
Minden kérdésünkre választ ad a kis manó, aki eddig a közkedvelt Kerekítő-mondókáskönyvek oldalain bujkált.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2016
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634153658 · Illusztrálta: Kállai Nagy Krisztina

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Futóhomok
J. Kovács Judit – Acsai Roland: Kerekítő manó és az évszakok

Kedves, jó értelemben álmosító négy mese az évszakokhoz kapcsolódóan. Altatáshoz ajánlanám óvónőknek, akiknek úgy hiszem, komoly napi kihívás a minimum húsz, más-más alvásigényű (ezt inkább ne részletezzük) kisgyermek elcsendesítése.

2 hozzászólás
>!
stippistop MP
J. Kovács Judit – Acsai Roland: Kerekítő manó és az évszakok

Kerekítőre járunk a kisfiammal rendszeresen, és nagyon szeretjük. Az első két mondókás kötetet megörököltük (köszi, @Anda_zp! ) és elég sűrűn előkerülnek. Kíváncsi voltam nagyon, ez a mesés kötet milyen lehet… @Futóhomok írta, hogy álmosító, azt hiszem, ez elég találó. Egyedül olvastam és én el is álmosodtam tőle! Szépek a benne megjelenő képek (ezalatt az illusztrációt és a fogalmazást is értem), de nehezemre esett néha követni az események fonalát. Azt hiszem, maradunk a mondókás köteteknél!

8 hozzászólás
>!
Molymacska P
J. Kovács Judit – Acsai Roland: Kerekítő manó és az évszakok

Végre Kerekító manós történetek! Ebben a könyvben az évszakokhoz kapcsolódóan vannak érdekes, izgalmas történetek. Mindegyik mesében megjelenik az évszakra jellemző állat és növényvilág, illetve valami olyan probléma, amely inkább abban az évszakban jellemző (nem, a Kacska macska evezőtudása nem csak nyáron jellemző, de főleg akkor :D )
Nagyon tetszett benne, hogy nem csak a történetek, de az illusztráció színvilága, az illusztrációkon látható növények és állatok is nagyon jól igazodnak az adott évszakhoz és a történethez is.
Aranyos kis mese, érdekes, főleg ha az évszakok és a közötti különbségek az, amit a gyereknek megszeretnénk mutatni. A történetek önmagukban is élvezhetőek, szorosan nem feltétlenül kapcsolódnak össze.

>!
dianna76 P
J. Kovács Judit – Acsai Roland: Kerekítő manó és az évszakok

Első találkozásom Kerekítő manóval. Ha jól láttam, akkor ez egy rendhagyó kiadás, mert a dalok, versek, mondókák helyett, ezúttal a meséké a főszerep. A mesék egy-egy évszakhoz kötődnek. Időnként elgondolkodom, melyik az első évszak a sorban. A tél? Mert januárral indul az év? De az utolsó hónap is téli… Nekem a kezdő évszak a tavasz, mert ez a megújulás, az újjászületés időszaka. Csak azért ez a kis kitérő, mert a mesekönyv téllel indít. Megjelennek a történetekben az évszakokra jellemző dolgok. Télen a hó, éhező kismadár. Tavasszal a pipacs, a szellő. Nyáron a dinnye és a szúnyog, na meg a vihar. Ősszel pedig a gesztenye, a favágás és az őszi levelek. A téli mesét átlagosnak minősíteném, a tavaszit szépnek. Legjobban a nyári tetszett, annak minden sorát élvezettel olvastam. Az őszi történetben pedig tetszett az Erdő csendje mint életre keltett személy.
Az illusztrációk teljesen rendben voltak. Szép színek, kedves formák. A cica a csizmájában (mind a négy lábán), majd a szalmakalapban, valamint a kémény, sállal a nyaka körül, spoiler nagyon cukik voltak.

>!
Móra, Budapest, 2016
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634153658 · Illusztrálta: Kállai Nagy Krisztina
3 hozzászólás
>!
Hintafa P
J. Kovács Judit – Acsai Roland: Kerekítő manó és az évszakok

Nagyobb (középső- és nagycsoportos) ovisoknak való leginkább az évszakok változását aranyosan bemutató kötet. Olvastunk hókatonákról, csiga-kúszóversenyről, pipacstánrcól, csónakázásról. Az egész kötetnek kedves hangulata vol, de igazából valahogy nem kötött le egyikünket sem. Az illusztrációk a szokásos szín- és formavilágban pompáznak, amit évek óta szeretünk. Pár mesében megjelentek a Kerekítő mondókák is, ennek különösen örültem. (Jöhetett volna még.)

>!
blueisthenewpink P
J. Kovács Judit – Acsai Roland: Kerekítő manó és az évszakok

Ismét a hat és fél éves csillagozott. Azt hiszem, ritkán tesz jót a meséknek, ha nagyon akarnak valamit. Időnként elvesztettem a fonalat, és ha az én figyelmemet nem sikerült lekötni, nem csoda, ha a gyerekekét sem. Volt, hogy megálltam, és visszaolvastam az előző mondatokat, mert egyszerűen fogalmam sem volt, mi történt az előző pillanatokban (napközben is, nem csak este). A meséknek nem volt szép íve, nagyon összevissza indultak, nem lehetett tudni, merre tartanak. Helyenként egészen lehangolóak voltak spoiler. Az őszi mese sikeresen előhozta az alvás előtti mind meghalunk témát, nem hiányzott pedig. Sajnálom, mert szeretjük Kerekítő manót, a foglalkozásokra még a nagyobbikkal jártunk sokat, a lapozót rongyosra olvastuk. Ez most nem nyert meg minket.

7 hozzászólás
>!
mmzsuzsa
J. Kovács Judit – Acsai Roland: Kerekítő manó és az évszakok

Unokáim óvodájában szokás, hogy a szülők előzetes beosztás szerint bemennek mesélni a csoportba. A meséket általában a gyerek választja ki. Az én unokám szülei kivételesen nem tudták a nagycsoportos kislány mesedélutánját megoldani, engem kértek meg. A két kislánnyal (4 és 6 évesek) előző délután nálam mesét választottunk. Az okos nagylány egy régi és egy új mesét kért. Új könyvnek a Kerekítő Évszakokat olvastam kínálóban. A kislányok rajonganak a balerinákért, ők is próbálkoznak vele, így nem lepett meg a Pipacsbalerinák tavaszi mese kiválasztása. Nagyon megfogott bennünket a sok kedves emlék, hiszen a kislányok gyakran szedik és formálják babának a pipacs virágot, tapasztalják rövid virágéletét is. A mese sok természeti képpel erős érzelmet keltve elvarázsolta őket. Másnap a mesedélutánon körém gyűltek a kis ovisok, kedveskedtem egy-egy pipacsképpel nekik, de minden illusztrációt is többször meg kellett mutatnom. A fiúk is síri csendben érdeklődve hallgattak, senki nem ismerte ezt a mesét, és bár lányosnak véltem, ők nem érezték annak, kérdeztek, figyeltek, többször megnézték a képeket. A többi évszakot már az óvónénik mesélték másnap. Többszöri beszélgetésnél és könyvnézegetésnél ráismert unokám valamelyik szülő által olvasott mesére, volt, amit meg is kellett vennem. A mesék akkor hatnak, ha nem „alvás előtti kötelezők”, ahogy sokan szülőként (én is biztos gyakran annak idején) olvassák. Nagyszülőként sokkal jobban tudok figyelni a kislányok szerepjátékaira, nagyon örülök, ha egy-egy meseelemet fedezek fel. Az évszakok meséi pont befogadható hosszúságúak ovisoknak, érdekesek, színesek, jól eljátszhatóak. Az idei Könyvfesztiválon zenés bábelőadásban játékokkal dramatizálva láttuk a Pipacsmesét, köszönjük, nagyon tetszett a megelevenedő változat is!


Népszerű idézetek

>!
Citrompor

(…) Nincs kedved szánkózni? – kérdezte végül a macskától, hogy jobb kedvre derítse.
– Nagyon sok a dolgom. Korrepetálnom kell az egereket matematikából – lódította Kacska macska, de Kerekítő manó rögtön átlátott a szitán.

8. oldal

>!
Molymacska P

Kacska macska sajnos csupán egy lapáttal evezett, azzal is mindig az egyik oldalon, ezért a csónak csak forgott a saját tengelye körül. A százhuszonötödik csapás után Kerekítő manó annyira elszédült, hogy megkérte Kacska macskát, most egy darabig lehetőleg a másik irányba forogjanak.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi
Vadadi Adrienn: A Palacsinta tábor
Berg Judit: Maszat játszik
Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában
K. László Szilvia: Marci és a galibák – Elalvástól csúfolásig
Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda!
Vadadi Adrienn: Dorci, a legkisebb óvodás
Ambrus Izabella: Fundi óvodába megy
Farkas Nóra: Összeköt a szeretet