14. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
21. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
36. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter 3.) 4644 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter szokásos rémes vakációját tölti Dursley-éknél, ám a helyzet úgy elfajul, hogy Harry elviharzik a Privet Drive-ról. Így köt ki a Kóbor Grimbuszon, ami elviszi őt abba a világba, ahová egész nyáron vágyott. Az Abszol úton ijesztő hírek járják: az Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett börtönből megszökött egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába tart. Harry pedig egy véletlen folytán tudomást szerez róla, hogy az illető az ő nyomát követi.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247396 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2020
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247372 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Kay
>!
Animus, Budapest, 2019
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247051 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Mary GrandPré

20 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2480 tag · 9019 karc · Utolsó karc: 2020. október 21., 21:26 · Bővebben


Enciklopédia 88

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Remus Lupin · George Weasley · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Molly Weasley · Hóborc · Oliver Wood · James Potter · Arthur Weasley · Csámpás · Lee Jordan · Filius Flitwick · Pulipinty · Dean Thomas · Percy Weasley · Seamus Finnigan · dementor · Madam Poppy Pomfrey · Sybill Trelawney · Angelina Johnson · Petunia Dursley · Stan Shunpike · Vernon Dursley · Cornelius Caramel · Sir Cadogan · Peter Pettigrew · Gregory Monstro · Hannah Abbott · Katie Bell · Marjorie "Marge" Dursley · Vincent Crak

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Roxmorts · Mézesfalás · Privet Drive 4. · Szellemszállás


Kedvencelte 1826

Most olvassa 272

Várólistára tette 195

Kívánságlistára tette 424

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Kikiriki>!
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Hű. Csak ezt tudom mondani. Ez egyszerűen hihetetlen volt…
Ha eddig azt mondtam, imádtam az első két részt, akkor ez az érzés, amit most érzék, rendesen túlszárnyalja azt, amit az említetteknél éreztem.

Izgalmas, érdekes, könnyen olvasható, lehengerlő rész volt, melyet már a háromnegyedénél kedvencemmé avattam (ami azért nagy szó!:D).
Harry világa harmadszorra is elvarázsolt, Hermione még mindig a kedvencem, illetve látom, Piton kissé nehezen kezeli múltját..

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra! *-*

7 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Imádom, ahogy részről részre lesz ez a sorozat egyre több és több. Nevetünk itt is, de itt jövünk rá igazán, hogy a gonosz elleni harc nem csupán gonoszokból és az ellenük küzdő jókból áll. A történet ennél sokkal színesebb. Az ellenséghez vezető út egyik fele árulásokkal, titkokkal, haraggal van kikövezve. De a másik felén ott a hűség, a becsület, és legfőképpen a remény. És itt mindebből részünk van.

2 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Filmben ez az egyik kedvenc részem a dementorok miatt :D
A könyv olvasása közben arra jutottam, hogy bárcsak munkaidő közben magamra kaphatnám a láthatatlanná tevő köpönyeget és elosonhatnék a Mézesfalásba és csak úgy véletlenül ott felejteném magamat :DD

Evelena>!
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A belőle készült film is szuper.
De hogy itt mennyivel jobban összeállt a kép, sokkal ötletesebb volt a filmbeli megoldásoknál. Pár évvel ezelőtt belekezdtem ebbe a könyvbe, de nem volt meg igazán a hangulatom hozzá. Most viszont megjött a kedvem és nagyon-nagyon megérte. Hermione végre több szerepet kap, örültem neki. A jóslástan órákon folyamatosan fogtam a fejem vagy sírtam a röhögéstől (nagyjából ezeket váltották ki belőlem felváltva).
Harry patrónus bűbáj tanulása is nagyon tetszett. Ezer örömmel járnék Lupin óráira.
A Weasley-k humora még mindig a toppon van. :D
Ciki, nem ciki voltak olyan dolgok, amiket most értettem meg a történet kapcsán először spoiler
Bravúros könyv, tele elképesztő ötletekkel. Le a kalappal Rowling előtt. :)

2 hozzászólás
MissFortune>!
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Ez az új borító egyszerűen fantasztikus. Gyönyörűek ezek a kék színek. Olvasás közben, meg-meg álltam megcsodálni.
A történet most is fenomenális volt, mint mindig. Sirius az egyik kedvenc szereplőm, örülök hogy Harrynek lett közelebbi családtagja:)
Csikócsőr története nagyon tetszett, szerencsére az ő sorsa is jól alakult. Hagrid pedig nagyon aranyos, hogy ennyire a szíván viseli az állatok sorsát.:)

Pandalány P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Újraolvasni a kedvenc HP-kötetemet sok-sok év után fantasztikus élmény volt, leírhatatlan érzés minden alkalommal. (már nem is számolom, hányadszorra olvasom). Szívemcsücske történet, imádom, hogy így nőhettem fel és a HP-generációhoz tartozhatok. ❤
Többszöri olvasáskor az ember már jobban tud figyelni az apró részletekre, amik először nem feltétlen tűnnek fel, újraélni a már ismert eseményeket a könyvben nagyon jó. ❤ És még sokszor szeretném ezt átélni. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaha is megunnám Harry történetét (akár filmen, akár könyvben). Mint sok rajongónak, nekem is ez a kedvencem a sorozatból. Imádom! :*
Természetesen sokszor eszembe jutott olvasás közben, hogy az adott jelenet a filmben mennyire tér el hiszen a filmet rongyosra néztem már az évek alatt, de alapvetően nem szeretem a kettőt hasonlítgatni.
Az azkabani fogoly fordulópont a sorozatban, mert itt még egy kicsit meseszerű a történet, de érződik a változás (Ahogy Hagrid mondja egy későbbi részben: "érezni a változás szelét"), hogy innentől kezdve a sorozat sötétebb lesz.
Most pedig jöhet a negyedik rész!

gabiica P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Még mindig ez a kedvenc kötetem, akárhányszor olvasom is újra. Megjelenik Sirius, aki a legnagyobb kedvenceim közé tartozik a szereplők közül, és itt kezd igazán kibontakozni a cselekmény. Feltűnnek olyan apró jelek, amelyek nagyban utalnak a továbbiakban történő eseményekre. Érdekes, hogy ennyi újraolvasás után mennyire inkább az apróbb részletekre koncentrál az ember. Lupin egyre jobban belopja magát a szívembe, ahogy Sirius is. Most éltem meg legintenzívebben a megjelenését, átgondolva mindent, amin átment és átmegy. Az illusztrált kötet olvasásánál éreztem a legjobban, hogy mekkora hatással van rám ez a rész. Imádtam az illusztrációkat, Piton szerintem zseniálisan sikerült, ahogy Csikócsőr is. A legnagyobb kedvencem azonban a Harry patrónusáról készült rajz volt.

DaTa >!
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Ó, hát a lelkesedés egyelőre nem hagy alább. Ennyi kalandot, ennyi izgalmat! És egyszerűen döbbenetes, mennyi mindent elfelejtettem, pedig szerintem ebből a részből még a filmet is láttam sok éve, mégis sok minden meglepetésként hatott. Nagyon szerettem Lupin és Sirius figuráját, Hermione a szívem csücske, szegény Harry viszont olyan sokszor idegesít. Kicsit félve haladok viszont tovább a sorozattal, most olyan pihentető, igazán kellemes ez az egész, teljesen kikapcsol még, az első olvasáskor egyre jobban bosszankodtam, ahogyan haladtam vele, nagyon szeretném, ha most nem lenne így.

5 hozzászólás
tonks>!
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Esküszöm, hogy rosszban sántikálok!
A könyvsorozat talán legnépszerűbb kötete ez, és nem véletlenül, mert van itt minden. Nagyon érdekes világ mélyítés, Kóbor Grimbusz, a Tekergők spoiler , Hermione nagyon menő (girlpower!), Ron itt válik szerintem igazán viccessé, Lupin ♥ és csupa-csupa izgalmas roxforti nap.
Sokadik újraolvasásra is magával ragad és muszáj megemlítenem a zseniális fordítást, amit így felnőttként még inkább tudok értékelni a nevektől kezdve a legegyszerűbb mondatokig mindent. Az illusztrált kiadás pedig fan-tasz-ti-kus, a hangulata verhetetlen, imádom a kis részleteket, a színvilágot, a kreativitást és azt, hogy olyan szépen simul a szöveghez, mint egy második bőr. Fogalmam sincs, hányszor olvastam már a részeket, de ez most újfent jót tett a lelkemnek, csíny letudva.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

bleknajt>!

– Üdvözöljük a Kóbor Grimbuszon, az útfélen rekedt boszorkányok és varázslók segélyjáratán. Csak nyújtsa ki pálcás kezét, szálljon fel, és mi elvisszük, ahova csak óhajtja.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kóbor Grimbusz · Stan Shunpike
26 hozzászólás
horsegirl >!

Holdsáp úr nagyrabecsüléséről biztosítja Piton professzort, s ezúton kéri, hogy legyen szíves és ne üsse bele azt a csúf görbe orrát a mások dolgába.
(…)
Ágas úr csatlakozik az előtte szólóhoz, hozzátéve, hogy Piton professzor egy gonosz vén trotty.
(…)
Tapmancs úr hangot kíván adni afeletti megrökönyödésének, hogy egy ilyen címeres ökör katedrát kaphatott.
(…)
Féregfark úr további sok sikert kíván Piton professzornak, és bátorkodik javasolni neki, hogy mossa meg néha a mocskos üstökét.

264. oldal

DZSUDZSEE>!

– Lupin nagyon jó tanár – szólt elismerően Hermione. – Csak azt sajnálom, hogy én nem állhattam ki a mumus ellen.
– Neked milyen alakban jelent volna meg? – kérdezte vigyorogva Ron. – Fogadnék, hogy mint egy dolgozat, amire tízből csak kilenc pontot kaptál!

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · mumus · Remus Lupin · Ron Weasley
bleknajt>!

– A szimpla fuvar tizenegy sarló, de tizennégyér' forró csokit is kapsz, tizenötér' meg jár egy üveg meleg víz és egy fogkefe választható színben.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stan Shunpike
19 hozzászólás
madárka>!

– Potter, maga minden jel szerint kitűnő egészségnek örvend, úgyhogy ha nem haragszik, nem mentem fel a mai házi feladat alól. Megígérhetem, hogy amennyiben elhalálozik, nem kell beadnia.

104. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Minerva McGalagony
1 hozzászólás
Telena>!

– Ha kéritek – szólt sejtelmes, búgó hangon –, szívesen segítek értelmezni a Gömbben feltűnő árnyakat.
– Nekem nem kell segítség – súgta barátainak Ron. – Ezt egyedül is tudom értelmezni: ködös éjszakánk lesz.

274. oldal, 15. fejezet - A kviddicsdöntő (Animus, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: jóslás · Ron Weasley · Sybill Trelawney
Miamona>!

Esküszöm, hogy rosszban sántikálok.

179. oldal, 10. fejezet - A Tekergők Térképe

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley
tataijucc>!

– (…) A tetteink olyan bonyolult, olyan szerteágazó következményekkel járnak, hogy jóformán lehetetlen azokból a jövő eseményeire következtetni…

390. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
Tíci>!

– Hát nem tudod, hogy akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket? Nem tapasztaltad még, hogy ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban?

391. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · szeretet
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Csillagpor
Kerstin Gier: Zafírkék
Neil Gaiman: Sosehol
Rick Riordan: A villámtolvaj
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Ben Aaronovitch: London folyói
Philip Pullman: Az arany iránytű
Neil Gaiman: Coraline