19. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
30. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter 3.) 3362 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter szokásos rémes vakációját tölti Dursley-éknél, ám a helyzet úgy elfajul, hogy Harry elviharzik a Privet Drive-ról. Így köt ki a Kóbor Grimbuszon, ami elviszi őt abba a világba, ahová egész nyáron vágyott. Az Abszol úton ijesztő hírek járják: az Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett börtönből megszökött egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába tart. Harry pedig egy véletlen folytán tudomást szerez róla, hogy az illető az ő nyomát követi.

Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2017
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245033 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2016
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244579 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2016
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639884038 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

15 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

1787 tag · 6465 karc · Utolsó karc: 2017. augusztus 17., 22:31 · Bővebben


Enciklopédia 76

Szereplők népszerűség szerint

Perselus Piton · Hermione Granger · Sirius Black · Ron Weasley · Harry Potter · Albus Dumbledore · Fred Weasley · George Weasley · Remus Lupin · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Molly Weasley · Hóborc · Oliver Wood · Arthur Weasley · James Potter · Lee Jordan · Csámpás · Filius Flitwick · Pulipinty · Dean Thomas · Seamus Finnigan · Percy Weasley · Madam Poppy Pomfrey · Sybill Trelawney · Angelina Johnson · Petunia Dursley · Stan Shunpike · Vernon Dursley · Gregory Monstro · Peter Pettigrew · Vincent Crak · Cornelius Caramel · Katie Bell · Marjorie "Marge" Dursley

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Roxmorts · Mézesfalás · Privet Drive 4.


Kedvencelte 1375

Most olvassa 248

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 315

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Kikiriki
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Hű. Csak ezt tudom mondani. Ez egyszerűen hihetetlen volt…
Ha eddig azt mondtam, imádtam az első két részt, akkor ez az érzés, amit most érzék, rendesen túlszárnyalja azt, amit az említetteknél éreztem.

Izgalmas, érdekes, könnyen olvasható, lehengerlő rész volt, melyet már a háromnegyedénél kedvencemmé avattam (ami azért nagy szó!:D).
Harry világa harmadszorra is elvarázsolt, Hermione még mindig a kedvencem, illetve látom, Piton kissé nehezen kezeli múltját..

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra! *-*

7 hozzászólás
>!
Pandalány P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Újraolvasni a kedvenc HP-kötetemet sok-sok év után fantasztikus élmény volt. Olvasás közben az ember már jobban tud figyelni az apró részletekre, amik először nem feltétlen tűnnek fel, újraélni a már ismert eseményeket a könyvben,imádtam! ♥ És még sokszor szeretném ezt átélni. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaha is megunnám Harry történetét (akár filmen, akár könyvben).
Természetesen sokszor eszembe jutott olvasás közben, hogy az adott jelenet a filmben mennyire tér el hiszen a filmet rongyosra néztem már az évek alatt, de alapvetően nem szeretem a kettőt hasonlítgatni.
Az azkabani fogoly fordulópont a sorozatban, mert itt még egy kicsit meseszerű a történet, de érződik a változás, hogy a következő rész sötétebb lesz.
Most pedig jöhet a negyedik rész!

>!
Orsi999
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Úgy néz ki, hogy még mindig imádom ezt a sorozatot.
Amikor olvastam alig tudtam letenni, nagyon gyorsan tudtam haladni vele. Még mindig meg tud lepni az írónő.
Ebben a részben egy kicsit hiányoltam Dumbledor-t és Ginny-t. Bár előbbi kapott egy kis szerepet a végén, de Ginny-t szinte csak 1x-2x említették meg az egész könyv során. De annak örültem, hogy megismerhettük Lupin-t és Sirius-t, őket most nagyon megkedveltem.

>!
Milli88 P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

„ – Nem szoktam keresni a bajt – bosszankodott Harry. – Rendszerint a baj talál meg engem.”

De jó, de jó, de jó!
I M Á D T A M!!! ❤
Nem gondoltam volna, hogy a harmadik rész lesz a kedvdncem. De így lett. :)
Megjelentek a dementorok, Sirius Balck, Lupin prodesszor. Hermione megkapta az Időnyerőt, és mesimserkedhettem Csikócsőrrel és a patrónus bűbájjal.

Harry apjáról és barátairól is megtudtam, hogy komisz kis csibészek voltak a maguk idejében.

Kedves Holdsáp, Féregfark, Tapmancs és Ágas urak!
Nagy köszönet, amiért megalkották a Tekergők térképét. :)

4 hozzászólás
>!
Ashriver
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A kedvenc részem a sorozatból! A remény és a kilátástalanság egyszerre jelenik meg benne, s bár kilátástalan a helyzet mégis a remény kerekedik felül…annak ellenére is, hogy az olvasó tudja, hogy mi lesz a folytatásban.
Imádom ezt a részt! Mind a könyvet, mind a filmet!

>!
Tinte IP
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Az volt a feltétele, hogy megnézhesse a fiam a filmet, hogy először elolvassuk a könyvet. Aztán úgy a felénél valami nagyobb jutalom keretében, mégis megnéztük a filmet, és csak utána fejeztük be a könyvet.
Ebből aztán az következett, hogy jól összehasonlítottuk a kettőt és megtanultuk, mennyire nem a könyv, vagy a film a jobb. Inkább, mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A nagy kergetőzés a végén, sokkal összeszedettebb a filmben, a könyvben néha túlságosan terjengős. Vannak viszont fájó elmaradások a filmben, amik hiányoztak, amiket szívesen láttunk volna a „vásznon”.
Szóval így zajlott az (egyelőre*) utolsó Harry Potter olvasásunk. És a könyv továbbra is jó, és még mindig imádjuk az egész világot, meg minden…

*Azért az utolsó olvasásunk, mert a következő részben már szerintem eldurvulnak a dolgok egy hat éves számára. Úgyhogy azt majd akkor olvashatja el, ha már tud olvasni.

4 hozzászólás
>!
ViveEe P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A hetedik rész mellett ezt a részt imádom a legjobban. De az a helyzet, hogy az újrajátszott múlt a filmben sokkal jobban tetszik. Ott nagyon frappánsan van szemléltetve az idő és a cselekmények bonyolult szövevénye. A könyv ezt nem hozza.
Ellenben Lupint itt is nagyon-nagyon szeretem! Hagriddal karöltve a kedvenceim.
Ragyog a visszahúzódó zsenialitása és kedvessége még a könyvben is.
Viszont arra is rá kellett jönnöm, hogy Hermione karaktere nagyon idegesít, amikor nem szedi össze magát. Az árulkodása, folytonos helytelenítése borzasztó zavaró.
De ez a rész így is nagyon jó, már kicsit kezd a könyv megfogalmazása is felnőni Harryékkel együtt.
Még mindig emelem a kalapom az egész Potter történet kitalálása előtt. :)

>!
ℒơuısa 
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Még mindig imádom! Igaz, hogy első olvasás-ismerkedés. Annyira sajnálom, hogy nagyon sok dolog kimaradt a filmből.

>!
Xoxoribizli P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Lupin ♥♥♥

Nekem is kellene egy tekergők térképe, hogy tudjam mikor jön a főni, és legyen időm bezárni a molyos értékelő felületet. :D

Szerettem ezt a részt is, bár nekem kicsit vontatott volt, csak a végére akaródzott beindulni, a többiben végig benne volt a feszültség, ennél ezt nem éreztem. Ettől függetlenül ♥J.K. Rowling♥
spoiler

>!
Ferger_Jolcsi P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Ennyi HP-fansággal eltöltött év után már nehéz pártatlan értékelést írni a HP-könyvekről… Legutóbb 7 éve olvastam először a könyvet, s azóta csak a filmekkel kerültem kapcsolatban (de azokat vagy ezerszer láttam azóta), s most, hogy újra elolvastam a könyvet, újra megdöbbentem, hogy mennyi mindent átírtak, vagy egyszerűen kihagytak a filmből. A fő váz persze ugyanaz marad attól még, de ahogy egyre előrébb visz minket a cselekmény, egyre több a változtatás.
Annyira a szívemhez nőttek a szereplők, hogy nem is tudnék kiemelni egyetlen egyet se, aki a kedvenc szereplőm lenne. De Lupint például nagyon bírom, annyira korrekt és reális mindig Harry-vel. S persze ott van Sirius is, csak ne lenne olyan sanyarú sorsra ítélve. spoiler Mégis talán Dumbledore a kedvencem, a mindig segítőkész és mindent tudó igazgató. Általában Pitont is nagyon bírom, jókat szoktam mosolyogni a filmbeli beszólásain, de ebben a részben eléggé kegyetlen módon viselkedett Harry-ékkel, de legfőképp Lupinnal. spoiler
Minden egyes filmnézésnél/könyvolvasásnál újra és újra elcsodálkozom azon, hogy tudott Rowling felépíteni egy ilyen nagy és kiterjedt világot, mint amiben Harry-ék élnek. Szívesen élnék ott közöttük, de természetesen csak azután, miután megszabadultak Voldemort-tól. :)


Népszerű idézetek

>!
bleknajt

– Üdvözöljük a Kóbor Grimbuszon, az útfélen rekedt boszorkányok és varázslók segélyjáratán. Csak nyújtsa ki pálcás kezét, szálljon fel, és mi elvisszük, ahova csak óhajtja.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kóbor Grimbusz · Stan Shunpike
19 hozzászólás
>!
horsegirl

Holdsáp úr nagyrabecsüléséről biztosítja Piton professzort, s ezúton kéri, hogy legyen szíves és ne üsse bele azt a csúf görbe orrát a mások dolgába.
(…)
Ágas úr csatlakozik az előtte szólóhoz, hozzátéve, hogy Piton professzor egy gonosz vén trotty.
(…)
Tapmancs úr hangot kíván adni afeletti megrökönyödésének, hogy egy ilyen címeres ökör katedrát kapott.
(…)
Féregfark úr további sok sikert kíván Piton professzornak, és bátorkodik javasolni neki, hogy mossa meg néha a mocskos üstökét.

264. oldal

>!
DZSUDZSEE

– Lupin nagyon jó tanár – szólt elismerően Hermione. – Csak azt sajnálom, hogy én nem állhattam ki a mumus ellen.
– Neked milyen alakban jelent volna meg? – kérdezte vigyorogva Ron. – Fogadnék, hogy mint egy dolgozat, amire tízből csak kilenc pontot kaptál!

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · mumus · Remus Lupin · Ron Weasley
>!
bleknajt

– A szimpla fuvar tizenegy sarló, de tizennégyér' forró csokit is kapsz, tizenötér' meg jár egy üveg meleg víz és egy fogkefe választható színben.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stan Shunpike
13 hozzászólás
>!
madárka 

– Potter, maga minden jel szerint kitűnő egészségnek örvend, úgyhogy ha nem haragszik, nem mentem fel a mai házi feladat alól. Megígérhetem, hogy amennyiben elhalálozik, nem kell beadnia.

104. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Minerva McGalagony
1 hozzászólás
>!
Rysonne

– Ha kéritek – szólt sejtelmes, búgó hangon –, szívesen segítek értelmezni a Gömbben feltűnő árnyakat.
– Nekem nem kell segítség – súgta barátainak Ron. – Ezt egyedül is tudom értelmezni: ködös éjszakánk lesz.

15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: jóslás · Ron Weasley · Sybill Trelawney
>!
tataijucc 

– (…) A tetteink olyan bonyolult, olyan szerteágazó következményekkel járnak, hogy jóformán lehetetlen azokból a jövő eseményeire következtetni…

390. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
>!
Tíci

– Hát nem tudod, hogy akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket? Nem tapasztaltad még, hogy ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban?

391. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · szeretet
1 hozzászólás
>!
vgabi SP

– Arról volt szó, hogy a kristálygömböt csak a tavaszi szünet után vesszük – jegyezte meg halkan.
– Ne panaszkodj – suttogta Harry. – Ez azt jelenti, hogy befejeztük a tenyérjóslást. Már nagyon untam, hogy mindig elsírta magát, ha a kezemre nézett.

273. oldal, A kviddicsdöntő

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
Diana Wynne Jones: A másik palota
Neil Gaiman: Coraline
Christopher Paolini: Eragon
Sarah Mlynowski: Melltartó és seprűnyél
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?