19. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
34. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter 3.) 3881 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter szokásos rémes vakációját tölti Dursley-éknél, ám a helyzet úgy elfajul, hogy Harry elviharzik a Privet Drive-ról. Így köt ki a Kóbor Grimbuszon, ami elviszi őt abba a világba, ahová egész nyáron vágyott. Az Abszol úton ijesztő hírek járják: az Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett börtönből megszökött egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába tart. Harry pedig egy véletlen folytán tudomást szerez róla, hogy az illető az ő nyomát követi.

Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2018
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245033 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Mary GrandPré
>!
Animus, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245392 · Illusztrálta: Jim Kay
>!
Animus, Budapest, 2017
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245033 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

15 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2152 tag · 8156 karc · Utolsó karc: 2019. január 16., 18:26 · Bővebben


Enciklopédia 82

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · George Weasley · Remus Lupin · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Molly Weasley · Hóborc · Oliver Wood · Arthur Weasley · James Potter · Lee Jordan · Csámpás · Filius Flitwick · Pulipinty · Dean Thomas · Percy Weasley · Seamus Finnigan · dementor · Sybill Trelawney · Angelina Johnson · Madam Poppy Pomfrey · Vernon Dursley · Petunia Dursley · Cornelius Caramel · Gregory Monstro · Peter Pettigrew · Stan Shunpike · Vincent Crak · Katie Bell · Marjorie "Marge" Dursley

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Roxmorts · Mézesfalás · Privet Drive 4. · Szellemszállás


Kedvencelte 1563

Most olvassa 287

Várólistára tette 162

Kívánságlistára tette 396

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Kikiriki
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Hű. Csak ezt tudom mondani. Ez egyszerűen hihetetlen volt…
Ha eddig azt mondtam, imádtam az első két részt, akkor ez az érzés, amit most érzék, rendesen túlszárnyalja azt, amit az említetteknél éreztem.

Izgalmas, érdekes, könnyen olvasható, lehengerlő rész volt, melyet már a háromnegyedénél kedvencemmé avattam (ami azért nagy szó!:D).
Harry világa harmadszorra is elvarázsolt, Hermione még mindig a kedvencem, illetve látom, Piton kissé nehezen kezeli múltját..

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra! *-*

7 hozzászólás
>!
vIVIv
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Filmben ez az egyik kedvenc részem a dementorok miatt :D
A könyv olvasása közben arra jutottam, hogy bárcsak munkaidő közben magamra kaphatnám a láthatatlanná tevő köpönyeget és elosonhatnék a Mézesfalásba és csak úgy véletlenül ott felejteném magamat :DD

>!
Evelena
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A belőle készült film is szuper.
De hogy itt mennyivel jobban összeállt a kép, sokkal ötletesebb volt a filmbeli megoldásoknál. Pár évvel ezelőtt belekezdtem ebbe a könyvbe, de nem volt meg igazán a hangulatom hozzá. Most viszont megjött a kedvem és nagyon-nagyon megérte. Hermione végre több szerepet kap, örültem neki. A jóslástan órákon folyamatosan fogtam a fejem vagy sírtam a röhögéstől (nagyjából ezeket váltották ki belőlem felváltva).
Harry patrónus bűbáj tanulása is nagyon tetszett. Ezer örömmel járnék Lupin óráira.
A Weasley-k humora még mindig a toppon van. :D
Ciki, nem ciki voltak olyan dolgok, amiket most értettem meg a történet kapcsán először spoiler
Bravúros könyv, tele elképesztő ötletekkel. Le a kalappal Rowling előtt. :)

2 hozzászólás
>!
MissFortune
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Ez az új borító egyszerűen fantasztikus. Gyönyörűek ezek a kék színek. Olvasás közben, meg-meg álltam megcsodálni.
A történet most is fenomenális volt, mint mindig. Sirius az egyik kedvenc szereplőm, örülök hogy Harrynek lett közelebbi családtagja:)
Csikócsőr története nagyon tetszett, szerencsére az ő sorsa is jól alakult. Hagrid pedig nagyon aranyos, hogy ennyire a szíván viseli az állatok sorsát.:)

>!
Pandalány
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Újraolvasni a kedvenc HP-kötetemet sok-sok év után fantasztikus élmény volt, leírhatatlan érzés minden alkalommal. (már nem is számolom, hányadszorra olvasom). Szívemcsücske történet, imádom, hogy így nőhettem fel és a HP-generációhoz tartozhatok. ❤
Többszöri olvasáskor az ember már jobban tud figyelni az apró részletekre, amik először nem feltétlen tűnnek fel, újraélni a már ismert eseményeket a könyvben nagyon jó. ❤ És még sokszor szeretném ezt átélni. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaha is megunnám Harry történetét (akár filmen, akár könyvben). Mint sok rajongónak, nekem is ez a kedvencem a sorozatból. Imádom! :*
Természetesen sokszor eszembe jutott olvasás közben, hogy az adott jelenet a filmben mennyire tér el hiszen a filmet rongyosra néztem már az évek alatt, de alapvetően nem szeretem a kettőt hasonlítgatni.
Az azkabani fogoly fordulópont a sorozatban, mert itt még egy kicsit meseszerű a történet, de érződik a változás (Ahogy Hagrid mondja egy későbbi részben: "érezni a változás szelét"), hogy innentől kezdve a sorozat sötétebb lesz.
Most pedig jöhet a negyedik rész!

>!
gabiica P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Még mindig ez a kedvenc kötetem, akárhányszor olvasom is újra. Megjelenik Sirius, aki a legnagyobb kedvenceim közé tartozik a szereplők közül, és itt kezd igazán kibontakozni a cselekmény. Feltűnnek olyan apró jelek, amelyek nagyban utalnak a továbbiakban történő eseményekre. Érdekes, hogy ennyi újraolvasás után mennyire inkább az apróbb részletekre koncentrál az ember. Lupin egyre jobban belopja magát a szívembe, ahogy Sirius is. Most éltem meg legintenzívebben a megjelenését, átgondolva mindent, amin átment és átmegy. Az illusztrált kötet olvasásánál éreztem a legjobban, hogy mekkora hatással van rám ez a rész. Imádtam az illusztrációkat, Piton szerintem zseniálisan sikerült, ahogy Csikócsőr is. A legnagyobb kedvencem azonban a Harry patrónusáról készült rajz volt.

>!
Milli88 P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

„ – Nem szoktam keresni a bajt – bosszankodott Harry. – Rendszerint a baj talál meg engem.”

De jó, de jó, de jó!
I M Á D T A M!!! ❤
Nem gondoltam volna, hogy a harmadik rész lesz a kedvdncem. De így lett. :)
Megjelentek a dementorok, Sirius Balck, Lupin prodesszor. Hermione megkapta az Időnyerőt, és mesimserkedhettem Csikócsőrrel és a patrónus bűbájjal.

Harry apjáról és barátairól is megtudtam, hogy komisz kis csibészek voltak a maguk idejében.

Kedves Holdsáp, Féregfark, Tapmancs és Ágas urak!
Nagy köszönet, amiért megalkották a Tekergők térképét. :)

UPDATE 2018.
Az illusztrált kiadást olvasni még hatalmasabb élmény. Gyönyörűek voltak a rajzok. Csak egy hátránya van. Túl nehéz a könyv. :D

4 hozzászólás
>!
Orsi999
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Úgy néz ki, hogy még mindig imádom ezt a sorozatot.
Amikor olvastam alig tudtam letenni, nagyon gyorsan tudtam haladni vele. Még mindig meg tud lepni az írónő.
Ebben a részben egy kicsit hiányoltam Dumbledor-t és Ginny-t. Bár előbbi kapott egy kis szerepet a végén, de Ginny-t szinte csak 1x-2x említették meg az egész könyv során. De annak örültem, hogy megismerhettük Lupin-t és Sirius-t, őket most nagyon megkedveltem.

>!
Niitaa P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A teljes értékelés elérhető a blogom oldalán:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/12/j-k-rowling-har…

"Harry Potter immáron a harmadévesek évfolyamába lépett, ahol újabb kalandok várnak rá. Sok szempontból ez egy lazább, gördülékenyebb év volt, mint az előzőek, de úgy érzem, kellett is ez a fajta feloldás a történetben. Ugyanakkor, ha a másik oldalról szemléljük az eseményeket, akkor láthatjuk, hogy igenis lényeges események következtek be. Nagy titkokról rántották le a leplet, hogy való igazságukba csillogjanak, miközben sok új dologgal ismerkedhettünk meg. Megjelentek a dementorok, akik kiszipolyozzák az emberből a boldogság legutolsó szikráját is. Láthattunk hipogriffet szárnyalni az égen. Hallottunk jóslatokat, melyeknek lehet, hogy semmi alapja nincs, de az is megeshet, hogy valódi volt. Felfedeztük az iskola poros zugait és a környezetét. És még sorolhatnám napestig.
Ez a kötet egyszerre nevezhető átlagosnak és különlegesnek. Átlagos, mivel Harry most nem rosszalkodik annyira, mint szokott, sokkal inkább a tanulmányaira és a hobbijára koncentrál, de különleges is, mivel sorsdöntő események indítják be a cselekményt.
Noha nem érzem tökéletesnek, ettől független ugyanolyan közel áll a szívemhez, mint a további kötetek. Itt még Harry egy ártatlan kisfiú, még a lelke tiszta. A következő részben lesznek már sorsdöntő fordulatok, melyek megváltoztatják a jellemét és a dolgokhoz való hozzáállását. Ha lehet ilyet mondani, akkor az első három rész még az, ami igazán gyerekcipőben jár. A negyedik éppen a határon egyensúlyoz: ott már megbillen a mérleg nyelve. Az ötödiktől pedig már egy hirtelen felnőtt fiú mellett küzdünk egy jobb jövő reményéért. Reméljük, hogy sikerrel jár. "


Népszerű idézetek

>!
bleknajt

– Üdvözöljük a Kóbor Grimbuszon, az útfélen rekedt boszorkányok és varázslók segélyjáratán. Csak nyújtsa ki pálcás kezét, szálljon fel, és mi elvisszük, ahova csak óhajtja.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kóbor Grimbusz · Stan Shunpike
25 hozzászólás
>!
horsegirl

Holdsáp úr nagyrabecsüléséről biztosítja Piton professzort, s ezúton kéri, hogy legyen szíves és ne üsse bele azt a csúf görbe orrát a mások dolgába.
(…)
Ágas úr csatlakozik az előtte szólóhoz, hozzátéve, hogy Piton professzor egy gonosz vén trotty.
(…)
Tapmancs úr hangot kíván adni afeletti megrökönyödésének, hogy egy ilyen címeres ökör katedrát kapott.
(…)
Féregfark úr további sok sikert kíván Piton professzornak, és bátorkodik javasolni neki, hogy mossa meg néha a mocskos üstökét.

264. oldal

>!
DZSUDZSEE

– Lupin nagyon jó tanár – szólt elismerően Hermione. – Csak azt sajnálom, hogy én nem állhattam ki a mumus ellen.
– Neked milyen alakban jelent volna meg? – kérdezte vigyorogva Ron. – Fogadnék, hogy mint egy dolgozat, amire tízből csak kilenc pontot kaptál!

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · mumus · Remus Lupin · Ron Weasley
>!
bleknajt

– A szimpla fuvar tizenegy sarló, de tizennégyér' forró csokit is kapsz, tizenötér' meg jár egy üveg meleg víz és egy fogkefe választható színben.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stan Shunpike
14 hozzászólás
>!
madárka

– Potter, maga minden jel szerint kitűnő egészségnek örvend, úgyhogy ha nem haragszik, nem mentem fel a mai házi feladat alól. Megígérhetem, hogy amennyiben elhalálozik, nem kell beadnia.

104. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Minerva McGalagony
1 hozzászólás
>!
Telena

– Ha kéritek – szólt sejtelmes, búgó hangon –, szívesen segítek értelmezni a Gömbben feltűnő árnyakat.
– Nekem nem kell segítség – súgta barátainak Ron. – Ezt egyedül is tudom értelmezni: ködös éjszakánk lesz.

274. oldal, 15. fejezet - A kviddicsdöntő (Animus, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: jóslás · Ron Weasley · Sybill Trelawney
>!
tataijucc P

– (…) A tetteink olyan bonyolult, olyan szerteágazó következményekkel járnak, hogy jóformán lehetetlen azokból a jövő eseményeire következtetni…

390. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
>!
Miamona

Esküszöm, hogy rosszban sántikálok.

179. oldal, 10. fejezet - A Tekergők Térképe

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley
>!
Tíci SP

– Hát nem tudod, hogy akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket? Nem tapasztaltad még, hogy ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban?

391. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · szeretet
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Nyulász Péter: Helka
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Christopher Paolini: Eragon
P. D. Baccalario: A folyó őrei
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei