22. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
34. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján
!

Harry ​Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter 3.) 3254 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
1 2
Bookline 2.881 Ft-tól
1 2
Régikönyvek.hu 2.881 Ft-tól
Book24 · 3.490 Ft –16% 2.932 Ft
Scifimarket.hu · 3.490 Ft –15% 2.963 Ft
1.100 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter szokásos rémes vakációját tölti Dursley-éknél, ám a helyzet úgy elfajul, hogy Harry elviharzik a Privet Drive-ról. Így köt ki a Kóbor Grimbuszon, ami elviszi őt abba a világba, ahová egész nyáron vágyott. Az Abszol úton ijesztő hírek járják: az Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett börtönből megszökött egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába tart. Harry pedig egy véletlen folytán tudomást szerez róla, hogy az illető az ő nyomát követi.

Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2017
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245033 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2016
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244579 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2016
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639884038 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

15 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

1700 tag · 6066 karc · Utolsó karc: 2017. április 23., 12:41 · Bővebben


Enciklopédia 74

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Ron Weasley · Harry Potter · Albus Dumbledore · Fred Weasley · George Weasley · Remus Lupin · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Molly Weasley · Oliver Wood · James Potter · Arthur Weasley · Lee Jordan · Csámpás · Pulipinty · Filius Flitwick · Seamus Finnigan · Dean Thomas · Percy Weasley · Sybill Trelawney · Madam Poppy Pomfrey · Angelina Johnson · Stan Shunpike · Vernon Dursley · Gregory Monstro · Peter Pettigrew · Vincent Crak · Cornelius Caramel · Katie Bell · Marjorie "Marge" Dursley

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Roxmorts · Mézesfalás · Privet Drive 4.


Hirdetés

Kedvencelte 1313

Most olvassa 235

Várólistára tette 138

Kívánságlistára tette 301

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Kikiriki
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Hű. Csak ezt tudom mondani. Ez egyszerűen hihetetlen volt…
Ha eddig azt mondtam, imádtam az első két részt, akkor ez az érzés, amit most érzék, rendesen túlszárnyalja azt, amit az említetteknél éreztem.

Izgalmas, érdekes, könnyen olvasható, lehengerlő rész volt, melyet már a háromnegyedénél kedvencemmé avattam (ami azért nagy szó!:D).
Harry világa harmadszorra is elvarázsolt, Hermione még mindig a kedvencem, illetve látom, Piton kissé nehezen kezeli múltját..

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra! *-*

7 hozzászólás
>!
Pandalány P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Újraolvasni a kedvenc HP-kötetemet sok-sok év után fantasztikus élmény volt. Olvasás közben az ember már jobban tud figyelni az apró részletekre, amik először nem feltétlen tűnnek fel, újraélni a már ismert eseményeket a könyvben,imádtam! ♥ És még sokszor szeretném ezt átélni. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaha is megunnám Harry történetét (akár filmen, akár könyvben).
Természetesen sokszor eszembe jutott olvasás közben, hogy az adott jelenet a filmben mennyire tér el hiszen a filmet rongyosra néztem már az évek alatt, de alapvetően nem szeretem a kettőt hasonlítgatni.
Az azkabani fogoly fordulópont a sorozatban, mert itt még egy kicsit meseszerű a történet, de érződik a változás, hogy a következő rész sötétebb lesz.
Most pedig jöhet a negyedik rész!

>!
Milli88 P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

„ – Nem szoktam keresni a bajt – bosszankodott Harry. – Rendszerint a baj talál meg engem.”

De jó, de jó, de jó!
I M Á D T A M!!! ❤
Nem gondoltam volna, hogy a harmadik rész lesz a kedvdncem. De így lett. :)
Megjelentek a dementorok, Sirius Balck, Lupin prodesszor. Hermione megkapta az Időnyerőt, és mesimserkedhettem Csikócsőrrel és a patrónus bűbájjal.

Harry apjáról és barátairól is megtudtam, hogy komisz kis csibészek voltak a maguk idejében.

Kedves Holdsáp, Féregfark, Tapmancs és Ágas urak!
Nagy köszönet, amiért megalkották a Tekergők térképét. :)

4 hozzászólás
>!
Ashriver
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A kedvenc részem a sorozatból! A remény és a kilátástalanság egyszerre jelenik meg benne, s bár kilátástalan a helyzet mégis a remény kerekedik felül…annak ellenére is, hogy az olvasó tudja, hogy mi lesz a folytatásban.
Imádom ezt a részt! Mind a könyvet, mind a filmet!

>!
Tinte IP
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Az volt a feltétele, hogy megnézhesse a fiam a filmet, hogy először elolvassuk a könyvet. Aztán úgy a felénél valami nagyobb jutalom keretében, mégis megnéztük a filmet, és csak utána fejeztük be a könyvet.
Ebből aztán az következett, hogy jól összehasonlítottuk a kettőt és megtanultuk, mennyire nem a könyv, vagy a film a jobb. Inkább, mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A nagy kergetőzés a végén, sokkal összeszedettebb a filmben, a könyvben néha túlságosan terjengős. Vannak viszont fájó elmaradások a filmben, amik hiányoztak, amiket szívesen láttunk volna a „vásznon”.
Szóval így zajlott az (egyelőre*) utolsó Harry Potter olvasásunk. És a könyv továbbra is jó, és még mindig imádjuk az egész világot, meg minden…

*Azért az utolsó olvasásunk, mert a következő részben már szerintem eldurvulnak a dolgok egy hat éves számára. Úgyhogy azt majd akkor olvashatja el, ha már tud olvasni.

4 hozzászólás
>!
ℒơuısa_ℂ
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Még mindig imádom! Igaz, hogy első olvasás-ismerkedés. Annyira sajnálom, hogy nagyon sok dolog kimaradt a filmből.

>!
Xoxoribizli P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Lupin ♥♥♥

Nekem is kellene egy tekergők térképe, hogy tudjam mikor jön a főni, és legyen időm bezárni a molyos értékelő felületet. :D

Szerettem ezt a részt is, bár nekem kicsit vontatott volt, csak a végére akaródzott beindulni, a többiben végig benne volt a feszültség, ennél ezt nem éreztem. Ettől függetlenül ♥J.K. Rowling♥
spoiler

>!
Ferger_Jolcsi
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Ennyi HP-fansággal eltöltött év után már nehéz pártatlan értékelést írni a HP-könyvekről… Legutóbb 7 éve olvastam először a könyvet, s azóta csak a filmekkel kerültem kapcsolatban (de azokat vagy ezerszer láttam azóta), s most, hogy újra elolvastam a könyvet, újra megdöbbentem, hogy mennyi mindent átírtak, vagy egyszerűen kihagytak a filmből. A fő váz persze ugyanaz marad attól még, de ahogy egyre előrébb visz minket a cselekmény, egyre több a változtatás.
Annyira a szívemhez nőttek a szereplők, hogy nem is tudnék kiemelni egyetlen egyet se, aki a kedvenc szereplőm lenne. De Lupint például nagyon bírom, annyira korrekt és reális mindig Harry-vel. S persze ott van Sirius is, csak ne lenne olyan sanyarú sorsra ítélve. spoiler Mégis talán Dumbledore a kedvencem, a mindig segítőkész és mindent tudó igazgató. Általában Pitont is nagyon bírom, jókat szoktam mosolyogni a filmbeli beszólásain, de ebben a részben eléggé kegyetlen módon viselkedett Harry-ékkel, de legfőképp Lupinnal. spoiler
Minden egyes filmnézésnél/könyvolvasásnál újra és újra elcsodálkozom azon, hogy tudott Rowling felépíteni egy ilyen nagy és kiterjedt világot, mint amiben Harry-ék élnek. Szívesen élnék ott közöttük, de természetesen csak azután, miután megszabadultak Voldemort-tól. :)

>!
Törpillaa
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Nagyon szeretem ezt a részt. Sokkal jobban tetszett, mint a második rész. Még mindig Harry, Ron, és Harmione a kedvenceim. Most már én is kezdem megszeretni a Harry Potter részeket alig várom, hogy a többit is elolvassam. :)

6 hozzászólás
>!
Vivi_
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Talán azért is szeretem ezt a részt, mert itt tűnik fel Sirius és Lupin, akiket szintén kedvenc szereplőimnek mondok. Egyre jobban megismerjük a varázslóvilágot, újabb titkokra derül fény, emellett ebben a részben izgalmakra halmoz izgalmakat az írónő.

Szintén láttam a belőle készült filmet, mégis nagyon jó volt olvasni. Az a legjobb, hogy ez a történet bármelyik korban megállja a helyét. Ha akár valaki tíz évvel később olvassa, szerintem ugyanúgy szeretni fogja, mint aki mondjuk most, vagy tíz évvel ezelőtt vette először a kezébe a sorozat részeit. Most így újraolvasva számtalan utalást találok, amire első olvasásnál nem is figyeltem fel, csak elsiklottam felettük.

A szereplők is elkezdenek felnőni, ha még annyira nem is érződik, de aprólékosan ők is változnak, míg egyszer majd a sorozat utolsó könyveinél arra eszmélsz fel, hogy felnőttek. Igazából ennek a könyvnek a végén, amikor már azt hinnéd minden jóra fordul, az író csavar egyet, de mégis azért boldogan ér véget. És a legjobb, hogy a többi kötet még terjedelmesebb oldalszámokkal rendelkezik, de azért azt garantálni lehet, hogy ennyi sem elég belőle.


Népszerű idézetek

>!
bleknajt

– Üdvözöljük a Kóbor Grimbuszon, az útfélen rekedt boszorkányok és varázslók segélyjáratán. Csak nyújtsa ki pálcás kezét, szálljon fel, és mi elvisszük, ahova csak óhajtja.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kóbor Grimbusz · Stan Shunpike
19 hozzászólás
>!
horsegirl

Holdsáp úr nagyrabecsüléséről biztosítja Piton professzort, s ezúton kéri, hogy legyen szíves és ne üsse bele azt a csúf görbe orrát a mások dolgába.
(…)
Ágas úr csatlakozik az előtte szólóhoz, hozzátéve, hogy Piton professzor egy gonosz vén trotty.
(…)
Tapmancs úr hangot kíván adni afeletti megrökönyödésének, hogy egy ilyen címeres ökör katedrát kapott.
(…)
Féregfark úr további sok sikert kíván Piton professzornak, és bátorkodik javasolni neki, hogy mossa meg néha a mocskos üstökét.

264. oldal

>!
DZSUDZSEE

– Lupin nagyon jó tanár – szólt elismerően Hermione. – Csak azt sajnálom, hogy én nem állhattam ki a mumus ellen.
– Neked milyen alakban jelent volna meg? – kérdezte vigyorogva Ron. – Fogadnék, hogy mint egy dolgozat, amire tízből csak kilenc pontot kaptál!

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · mumus · Remus Lupin · Ron Weasley
>!
bleknajt

– A szimpla fuvar tizenegy sarló, de tizennégyér' forró csokit is kapsz, tizenötér' meg jár egy üveg meleg víz és egy fogkefe választható színben.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stan Shunpike
11 hozzászólás
>!
madárka

– Potter, maga minden jel szerint kitűnő egészségnek örvend, úgyhogy ha nem haragszik, nem mentem fel a mai házi feladat alól. Megígérhetem, hogy amennyiben elhalálozik, nem kell beadnia.

104. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Minerva McGalagony
1 hozzászólás
>!
tataijucc

– (…) A tetteink olyan bonyolult, olyan szerteágazó következményekkel járnak, hogy jóformán lehetetlen azokból a jövő eseményeire következtetni…

390. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
>!
Rysonne

– Ha kéritek – szólt sejtelmes, búgó hangon –, szívesen segítek értelmezni a Gömbben feltűnő árnyakat.
– Nekem nem kell segítség – súgta barátainak Ron. – Ezt egyedül is tudom értelmezni: ködös éjszakánk lesz.

15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: jóslás · Ron Weasley · Sybill Trelawney
>!
Tíci

– Hát nem tudod, hogy akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket? Nem tapasztaltad még, hogy ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban?

391. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · szeretet
1 hozzászólás
>!
_vgabi SP

– Arról volt szó, hogy a kristálygömböt csak a tavaszi szünet után vesszük – jegyezte meg halkan.
– Ne panaszkodj – suttogta Harry. – Ez azt jelenti, hogy befejeztük a tenyérjóslást. Már nagyon untam, hogy mindig elsírta magát, ha a kezemre nézett.

273. oldal, A kviddicsdöntő

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Rick Riordan: Csata a labirintusban
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
Diana Wynne Jones: A másik palota
Neil Gaiman: Coraline
Christopher Paolini: Eragon
Sarah Mlynowski: Melltartó és seprűnyél
Cassandra Clare: Az angyal
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?
Elizabeth Lenhard: Híd két világ között