17. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
33. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján
!

Harry ​Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter 3.) 3155 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
1 2
Bookline 2.881 Ft-tól
1 2
Régikönyvek.hu 2.881 Ft-tól
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter szokásos rémes vakációját tölti Dursley-éknél, ám a helyzet úgy elfajul, hogy Harry elviharzik a Privet Drive-ról. Így köt ki a Kóbor Grimbuszon, ami elviszi őt abba a világba, ahová egész nyáron vágyott. Az Abszol úton ijesztő hírek járják: az Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett börtönből megszökött egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába tart. Harry pedig egy véletlen folytán tudomást szerez róla, hogy az illető az ő nyomát követi.

Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2016
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244579 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2016
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639884038 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Pottermore, 2016
398 oldal · ISBN: 9781781103852 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

14 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

1628 tag · 5702 karc · Utolsó karc: 2017. január 22., 10:46 · Bővebben


Enciklopédia 74

Szereplők népszerűség szerint

Perselus Piton · Hermione Granger · Sirius Black · Ron Weasley · Harry Potter · Albus Dumbledore · Fred Weasley · George Weasley · Remus Lupin · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Molly Weasley · Oliver Wood · James Potter · Arthur Weasley · Lee Jordan · Csámpás · Pulipinty · Filius Flitwick · Dean Thomas · Seamus Finnigan · Percy Weasley · Angelina Johnson · Madam Poppy Pomfrey · Sybill Trelawney · Stan Shunpike · Vernon Dursley · Gregory Monstro · Peter Pettigrew · Vincent Crak · Cornelius Caramel · Katie Bell · Marjorie "Marge" Dursley

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Roxmorts · Mézesfalás · Privet Drive 4.


Hirdetés

Kedvencelte 1285

Most olvassa 232

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 292

Kölcsönkérné 3

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
Pandalány P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Újraolvasni a kedvenc HP-kötetemet sok-sok év után fantasztikus élmény volt. Olvasás közben az ember már jobban tud figyelni az apró részletekre, amik először nem feltétlen tűnnek fel, újraélni a már ismert eseményeket a könyvben,imádtam! ♥ És még sokszor szeretném ezt átélni. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaha is megunnám Harry történetét (akár filmen, akár könyvben).
Természetesen sokszor eszembe jutott olvasás közben, hogy az adott jelenet a filmben mennyire tér el hiszen a filmet rongyosra néztem már az évek alatt, de alapvetően nem szeretem a kettőt hasonlítgatni.
Az azkabani fogoly fordulópont a sorozatban, mert itt még egy kicsit meseszerű a történet, de érződik a változás, hogy a következő rész sötétebb lesz.
Most pedig jöhet a negyedik rész!

+
>!
Ashriver 
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A kedvenc részem a sorozatból! A remény és a kilátástalanság egyszerre jelenik meg benne, s bár kilátástalan a helyzet mégis a remény kerekedik felül…annak ellenére is, hogy az olvasó tudja, hogy mi lesz a folytatásban.
Imádom ezt a részt! Mind a könyvet, mind a filmet!

+
>!
Tinte IP
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Az volt a feltétele, hogy megnézhesse a fiam a filmet, hogy először elolvassuk a könyvet. Aztán úgy a felénél valami nagyobb jutalom keretében, mégis megnéztük a filmet, és csak utána fejeztük be a könyvet.
Ebből aztán az következett, hogy jól összehasonlítottuk a kettőt és megtanultuk, mennyire nem a könyv, vagy a film a jobb. Inkább, mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A nagy kergetőzés a végén, sokkal összeszedettebb a filmben, a könyvben néha túlságosan terjengős. Vannak viszont fájó elmaradások a filmben, amik hiányoztak, amiket szívesen láttunk volna a „vásznon”.
Szóval így zajlott az (egyelőre*) utolsó Harry Potter olvasásunk. És a könyv továbbra is jó, és még mindig imádjuk az egész világot, meg minden…

*Azért az utolsó olvasásunk, mert a következő részben már szerintem eldurvulnak a dolgok egy hat éves számára. Úgyhogy azt majd akkor olvashatja el, ha már tud olvasni.

4 hozzászólás
+
>!
Maggie_ღ 
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Még mindig imádom! Igaz, hogy első olvasás-ismerkedés. Annyira sajnálom, hogy nagyon sok dolog kimaradt a filmből.

+
>!
Xoxoribizli P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Lupin ♥♥♥

Nekem is kellene egy tekergők térképe, hogy tudjam mikor jön a főni, és legyen időm bezárni a molyos értékelő felületet. :D

Szerettem ezt a részt is, bár nekem kicsit vontatott volt, csak a végére akaródzott beindulni, a többiben végig benne volt a feszültség, ennél ezt nem éreztem. Ettől függetlenül ♥J.K. Rowling♥
spoiler

+
>!
Ferger_Jolcsi
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Ennyi HP-fansággal eltöltött év után már nehéz pártatlan értékelést írni a HP-könyvekről… Legutóbb 7 éve olvastam először a könyvet, s azóta csak a filmekkel kerültem kapcsolatban (de azokat vagy ezerszer láttam azóta), s most, hogy újra elolvastam a könyvet, újra megdöbbentem, hogy mennyi mindent átírtak, vagy egyszerűen kihagytak a filmből. A fő váz persze ugyanaz marad attól még, de ahogy egyre előrébb visz minket a cselekmény, egyre több a változtatás.
Annyira a szívemhez nőttek a szereplők, hogy nem is tudnék kiemelni egyetlen egyet se, aki a kedvenc szereplőm lenne. De Lupint például nagyon bírom, annyira korrekt és reális mindig Harry-vel. S persze ott van Sirius is, csak ne lenne olyan sanyarú sorsra ítélve. spoiler Mégis talán Dumbledore a kedvencem, a mindig segítőkész és mindent tudó igazgató. Általában Pitont is nagyon bírom, jókat szoktam mosolyogni a filmbeli beszólásain, de ebben a részben eléggé kegyetlen módon viselkedett Harry-ékkel, de legfőképp Lupinnal. spoiler
Minden egyes filmnézésnél/könyvolvasásnál újra és újra elcsodálkozom azon, hogy tudott Rowling felépíteni egy ilyen nagy és kiterjedt világot, mint amiben Harry-ék élnek. Szívesen élnék ott közöttük, de természetesen csak azután, miután megszabadultak Voldemort-tól. :)

+
>!
Törpillaa P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Nagyon szeretem ezt a részt. Sokkal jobban tetszett, mint a második rész. Még mindig Harry, Ron, és Harmione a kedvenceim. Most már én is kezdem megszeretni a Harry Potter részeket alig várom, hogy a többit is elolvassam. :)

6 hozzászólás
+
>!
Sippancs P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Hova lehet még fokozni ezt a történetet, hova!? Már így is elfelejtettem enni és inni a könyv miatt, a házimunkáról és az alvásról nem is beszélve, ráadásul napok óta úgy viselkedem a körülöttem lévő emberekkel, mint egy megszállott, vagy mint aki tipikusan antiszociális…
Azt hiszem jó lesz, ha azt a bizonyos gatyát alaposan felkötöm a további, 600-700 oldalas részekre!

6 hozzászólás
+
>!
Vivi_
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Talán azért is szeretem ezt a részt, mert itt tűnik fel Sirius és Lupin, akiket szintén kedvenc szereplőimnek mondok. Egyre jobban megismerjük a varázslóvilágot, újabb titkokra derül fény, emellett ebben a részben izgalmakra halmoz izgalmakat az írónő.

Szintén láttam a belőle készült filmet, mégis nagyon jó volt olvasni. Az a legjobb, hogy ez a történet bármelyik korban megállja a helyét. Ha akár valaki tíz évvel később olvassa, szerintem ugyanúgy szeretni fogja, mint aki mondjuk most, vagy tíz évvel ezelőtt vette először a kezébe a sorozat részeit. Most így újraolvasva számtalan utalást találok, amire első olvasásnál nem is figyeltem fel, csak elsiklottam felettük.

A szereplők is elkezdenek felnőni, ha még annyira nem is érződik, de aprólékosan ők is változnak, míg egyszer majd a sorozat utolsó könyveinél arra eszmélsz fel, hogy felnőttek. Igazából ennek a könyvnek a végén, amikor már azt hinnéd minden jóra fordul, az író csavar egyet, de mégis azért boldogan ér véget. És a legjobb, hogy a többi kötet még terjedelmesebb oldalszámokkal rendelkezik, de azért azt garantálni lehet, hogy ennyi sem elég belőle.

+
>!
Marcsi P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Mivel nagy rajongója vagyok a filmeknek, így nem bírtam megállni, hogy ne nézőként olvassak.
Ebben a kötetben már rengeteg volt a különbség, végül ugyanazok a „végkifejletek” történtek meg, mint a filmben is, de néhol teljesen máshogy, a legtöbb helyen pedig sok változtatással. A Foltozott Üstbe jutás nekem valahogy „látványosabb” volt a filmben spoiler.

Az ikrek egyszerűen fantasztikusak, alig várom, hogy feltűnjenek egy-egy mondat erejéig, J.K.R.-nek szuper a humora, amit a két fiún nagyon jól meg is mutat nekünk. :)
Amire felkaptam a fejem a Cummiculus (legalábbis én így mondom és a filmekben is így emlékszem) bűbáj, ebből ebben a részben Comikulissimus lett. Nagyon furcsán hangzik és maradtam is az „eredetinél.” Lupin viszont nagy kedvenc lett, minden jelentben benne volt a kettőssége minden értelemben spoiler.

Nem szeretnék senkit sem megbántani és kihangsúlyoznám Alan Rickman-t, mint színész imádom és elismerem a filmben nyújtotta alakítását, de… Mi is körülötte ez a nagy szerelem?! Ebben a könyvben aztán maximálisan lejött, hogy Piton egy igazi r*hadék! Minden adandó alkalommal megalázza a gyerekeket nem csak Harry-t, de nyilván őt különösen szemét módon és mindezt azzal legyintsük le, hogy hát őt is mennyit bántották?! Pont ezért nem kellene így viselkednie!!! Ezek a gyerekek 13 évesen a legkritikusabb korszakukat élik, ha van is valamennyi önbizalmuk ami a mugliszármazású diákoknak szerintem még a 3. évre is kevesebb…, Piton csodálatos módon tudja elpusztítani. Szerencsétlen Neville-ért minden pillanatában megszakad a szívem, de ahogy Piton viselkedik vele az egyszerűen kritikán aluli, mind felnőttként nézve, mind tanárként!
spoiler

Hermione-t viszont sikerült sokkal-sokkal idegesítőbbre megírni a könyvben, pedig sosem gondoltam, hogy lehet a filmben látottabbnál is meredekebb… :D Harry tartja magát a pozitív csalódás felhőjében, nekem kifejezetten tetszik a jelleme, erős, bátor és igen, néha-néha botor is, de hát 13 éves, így jó ahogy van. Ron ezúttal is halovány volt, szóval innen üzennék Neki bár nyilván felesleges, TESSÉK SZÉPEN ÖSSZESZEDNI MAGAD, MERT SZERETNÉLEK NAGYON SZERETNI!!! ;)

És akkor a végére a technikai jellegű kérdéseim:
– Megint a mániám és Nekem nyilván mindenre ez a megoldásom, de mikor első alkalommal jelenik meg feltehetően Sirius a suliban, miért nem ürítik ki azonnal a sulit?! spoiler
– Mégis mekkora is ez a köpeny? Aláfér három 13 éves is spoiler, ám ha egyedül van az Harry-n, nem esik el a hatalmas kabátban, csak magára rakja és kész. Plusz akkor nem lehet túl nagy, ha Remus a talárja zsebébe tudja dugni nem? Vagy mivel varázstárgy, mindig akkora, amekkorának lennie kell?
spoiler

24 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
bleknajt

– Üdvözöljük a Kóbor Grimbuszon, az útfélen rekedt boszorkányok és varázslók segélyjáratán. Csak nyújtsa ki pálcás kezét, szálljon fel, és mi elvisszük, ahova csak óhajtja.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kóbor Grimbusz · Stan Shunpike
19 hozzászólás
+
>!
horsegirl

Holdsáp úr nagyrabecsüléséről biztosítja Piton professzort, s ezúton kéri, hogy legyen szíves és ne üsse bele azt a csúf görbe orrát a mások dolgába.
(…)
Ágas úr csatlakozik az előtte szólóhoz, hozzátéve, hogy Piton professzor egy gonosz vén trotty.
(…)
Tapmancs úr hangot kíván adni afeletti megrökönyödésének, hogy egy ilyen címeres ökör katedrát kapott.
(…)
Féregfark úr további sok sikert kíván Piton professzornak, és bátorkodik javasolni neki, hogy mossa meg néha a mocskos üstökét.

264. oldal

+
>!
bleknajt

– A szimpla fuvar tizenegy sarló, de tizennégyér' forró csokit is kapsz, tizenötér' meg jár egy üveg meleg víz és egy fogkefe választható színben.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stan Shunpike
11 hozzászólás
+
>!
DZSUDZSEE

– Lupin nagyon jó tanár – szólt elismerően Hermione. – Csak azt sajnálom, hogy én nem állhattam ki a mumus ellen.
– Neked milyen alakban jelent volna meg? – kérdezte vigyorogva Ron. – Fogadnék, hogy mint egy dolgozat, amire tízből csak kilenc pontot kaptál!

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · mumus · Remus Lupin · Ron Weasley
+
>!
madárka

– Potter, maga minden jel szerint kitűnő egészségnek örvend, úgyhogy ha nem haragszik, nem mentem fel a mai házi feladat alól. Megígérhetem, hogy amennyiben elhalálozik, nem kell beadnia.

104. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Minerva McGalagony
1 hozzászólás
+
>!
tataijucc

– (…) A tetteink olyan bonyolult, olyan szerteágazó következményekkel járnak, hogy jóformán lehetetlen azokból a jövő eseményeire következtetni…

390. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
+
>!
Rysonne

– Ha kéritek – szólt sejtelmes, búgó hangon –, szívesen segítek értelmezni a Gömbben feltűnő árnyakat.
– Nekem nem kell segítség – súgta barátainak Ron. – Ezt egyedül is tudom értelmezni: ködös éjszakánk lesz.

15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: jóslás · Ron Weasley · Sybill Trelawney
+
>!
Tíci

– Hát nem tudod, hogy akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket? Nem tapasztaltad még, hogy ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban?

391. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · szeretet
1 hozzászólás
+
>!
_vgabi SP

– Arról volt szó, hogy a kristálygömböt csak a tavaszi szünet után vesszük – jegyezte meg halkan.
– Ne panaszkodj – suttogta Harry. – Ez azt jelenti, hogy befejeztük a tenyérjóslást. Már nagyon untam, hogy mindig elsírta magát, ha a kezemre nézett.

273. oldal, A kviddicsdöntő

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley
+

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Diana Wynne Jones: A másik palota
Neil Gaiman: Coraline
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
Christopher Paolini: Eragon
Cassandra Clare: Az angyal
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?
Elizabeth Lenhard: Híd két világ között
Sabine Dillner – Timo Dillner: Hexilon – A Gonosz Lehelet