23. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
34. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter 3.) 3792 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter szokásos rémes vakációját tölti Dursley-éknél, ám a helyzet úgy elfajul, hogy Harry elviharzik a Privet Drive-ról. Így köt ki a Kóbor Grimbuszon, ami elviszi őt abba a világba, ahová egész nyáron vágyott. Az Abszol úton ijesztő hírek járják: az Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett börtönből megszökött egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába tart. Harry pedig egy véletlen folytán tudomást szerez róla, hogy az illető az ő nyomát követi.

Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245392 · Illusztrálta: Jim Kay
>!
Animus, Budapest, 2017
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245033 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Pottermore, 2016
398 oldal · ISBN: 9781781103852 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

14 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2112 tag · 7943 karc · Utolsó karc: 2018. november 13., 14:44 · Bővebben


Enciklopédia 82

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · George Weasley · Remus Lupin · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Molly Weasley · Hóborc · Oliver Wood · Arthur Weasley · Lee Jordan · James Potter · Csámpás · Filius Flitwick · Pulipinty · Dean Thomas · Percy Weasley · Seamus Finnigan · Sybill Trelawney · dementor · Angelina Johnson · Madam Poppy Pomfrey · Vernon Dursley · Petunia Dursley · Cornelius Caramel · Gregory Monstro · Peter Pettigrew · Stan Shunpike · Vincent Crak · Katie Bell · Marjorie "Marge" Dursley

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Roxmorts · Mézesfalás · Privet Drive 4. · Szellemszállás


Kedvencelte 1541

Most olvassa 272

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 394

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Kikiriki
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Hű. Csak ezt tudom mondani. Ez egyszerűen hihetetlen volt…
Ha eddig azt mondtam, imádtam az első két részt, akkor ez az érzés, amit most érzék, rendesen túlszárnyalja azt, amit az említetteknél éreztem.

Izgalmas, érdekes, könnyen olvasható, lehengerlő rész volt, melyet már a háromnegyedénél kedvencemmé avattam (ami azért nagy szó!:D).
Harry világa harmadszorra is elvarázsolt, Hermione még mindig a kedvencem, illetve látom, Piton kissé nehezen kezeli múltját..

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra! *-*

7 hozzászólás
>!
vIVIv
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Filmben ez az egyik kedvenc részem a dementorok miatt :D
A könyv olvasása közben arra jutottam, hogy bárcsak munkaidő közben magamra kaphatnám a láthatatlanná tevő köpönyeget és elosonhatnék a Mézesfalásba és csak úgy véletlenül ott felejteném magamat :DD

>!
Evelena
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A belőle készült film is szuper.
De hogy itt mennyivel jobban összeállt a kép, sokkal ötletesebb volt a filmbeli megoldásoknál. Pár évvel ezelőtt belekezdtem ebbe a könyvbe, de nem volt meg igazán a hangulatom hozzá. Most viszont megjött a kedvem és nagyon-nagyon megérte. Hermione végre több szerepet kap, örültem neki. A jóslástan órákon folyamatosan fogtam a fejem vagy sírtam a röhögéstől (nagyjából ezeket váltották ki belőlem felváltva).
Harry patrónus bűbáj tanulása is nagyon tetszett. Ezer örömmel járnék Lupin óráira.
A Weasley-k humora még mindig a toppon van. :D
Ciki, nem ciki voltak olyan dolgok, amiket most értettem meg a történet kapcsán először spoiler
Bravúros könyv, tele elképesztő ötletekkel. Le a kalappal Rowling előtt. :)

2 hozzászólás
>!
Pandalány P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Újraolvasni a kedvenc HP-kötetemet sok-sok év után fantasztikus élmény volt, leírhatatlan érzés minden alkalommal. (már nem is számolom, hányadszorra olvasom). Szívemcsücske történet, imádom, hogy így nőhettem fel és a HP-generációhoz tartozhatok. ❤
Többszöri olvasáskor az ember már jobban tud figyelni az apró részletekre, amik először nem feltétlen tűnnek fel, újraélni a már ismert eseményeket a könyvben nagyon jó. ❤ És még sokszor szeretném ezt átélni. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaha is megunnám Harry történetét (akár filmen, akár könyvben). Mint sok rajongónak, nekem is ez a kedvencem a sorozatból. Imádom! :*
Természetesen sokszor eszembe jutott olvasás közben, hogy az adott jelenet a filmben mennyire tér el hiszen a filmet rongyosra néztem már az évek alatt, de alapvetően nem szeretem a kettőt hasonlítgatni.
Az azkabani fogoly fordulópont a sorozatban, mert itt még egy kicsit meseszerű a történet, de érződik a változás (Ahogy Hagrid mondja egy későbbi részben: "érezni a változás szelét"), hogy innentől kezdve a sorozat sötétebb lesz.
Most pedig jöhet a negyedik rész!

>!
Orsi999
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Úgy néz ki, hogy még mindig imádom ezt a sorozatot.
Amikor olvastam alig tudtam letenni, nagyon gyorsan tudtam haladni vele. Még mindig meg tud lepni az írónő.
Ebben a részben egy kicsit hiányoltam Dumbledor-t és Ginny-t. Bár előbbi kapott egy kis szerepet a végén, de Ginny-t szinte csak 1x-2x említették meg az egész könyv során. De annak örültem, hogy megismerhettük Lupin-t és Sirius-t, őket most nagyon megkedveltem.

>!
Milli88 P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

„ – Nem szoktam keresni a bajt – bosszankodott Harry. – Rendszerint a baj talál meg engem.”

De jó, de jó, de jó!
I M Á D T A M!!! ❤
Nem gondoltam volna, hogy a harmadik rész lesz a kedvdncem. De így lett. :)
Megjelentek a dementorok, Sirius Balck, Lupin prodesszor. Hermione megkapta az Időnyerőt, és mesimserkedhettem Csikócsőrrel és a patrónus bűbájjal.

Harry apjáról és barátairól is megtudtam, hogy komisz kis csibészek voltak a maguk idejében.

Kedves Holdsáp, Féregfark, Tapmancs és Ágas urak!
Nagy köszönet, amiért megalkották a Tekergők térképét. :)

4 hozzászólás
>!
Ashriver
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A kedvenc részem a sorozatból! A remény és a kilátástalanság egyszerre jelenik meg benne, s bár kilátástalan a helyzet mégis a remény kerekedik felül…annak ellenére is, hogy az olvasó tudja, hogy mi lesz a folytatásban.
Imádom ezt a részt! Mind a könyvet, mind a filmet!

>!
Tinte IP
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Az volt a feltétele, hogy megnézhesse a fiam a filmet, hogy először elolvassuk a könyvet. Aztán úgy a felénél valami nagyobb jutalom keretében, mégis megnéztük a filmet, és csak utána fejeztük be a könyvet.
Ebből aztán az következett, hogy jól összehasonlítottuk a kettőt és megtanultuk, mennyire nem a könyv, vagy a film a jobb. Inkább, mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A nagy kergetőzés a végén, sokkal összeszedettebb a filmben, a könyvben néha túlságosan terjengős. Vannak viszont fájó elmaradások a filmben, amik hiányoztak, amiket szívesen láttunk volna a „vásznon”.
Szóval így zajlott az (egyelőre*) utolsó Harry Potter olvasásunk. És a könyv továbbra is jó, és még mindig imádjuk az egész világot, meg minden…

*Azért az utolsó olvasásunk, mert a következő részben már szerintem eldurvulnak a dolgok egy hat éves számára. Úgyhogy azt majd akkor olvashatja el, ha már tud olvasni.

4 hozzászólás
>!
Xoxoribizli P
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Lupin ♥♥♥

Nekem is kellene egy tekergők térképe, hogy tudjam mikor jön a főni, és legyen időm bezárni a molyos értékelő felületet. :D

Szerettem ezt a részt is, bár nekem kicsit vontatott volt, csak a végére akaródzott beindulni, a többiben végig benne volt a feszültség, ennél ezt nem éreztem. Ettől függetlenül ♥J.K. Rowling♥
spoiler


Népszerű idézetek

>!
bleknajt

– Üdvözöljük a Kóbor Grimbuszon, az útfélen rekedt boszorkányok és varázslók segélyjáratán. Csak nyújtsa ki pálcás kezét, szálljon fel, és mi elvisszük, ahova csak óhajtja.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kóbor Grimbusz · Stan Shunpike
25 hozzászólás
>!
horsegirl 

Holdsáp úr nagyrabecsüléséről biztosítja Piton professzort, s ezúton kéri, hogy legyen szíves és ne üsse bele azt a csúf görbe orrát a mások dolgába.
(…)
Ágas úr csatlakozik az előtte szólóhoz, hozzátéve, hogy Piton professzor egy gonosz vén trotty.
(…)
Tapmancs úr hangot kíván adni afeletti megrökönyödésének, hogy egy ilyen címeres ökör katedrát kapott.
(…)
Féregfark úr további sok sikert kíván Piton professzornak, és bátorkodik javasolni neki, hogy mossa meg néha a mocskos üstökét.

264. oldal

>!
DZSUDZSEE

– Lupin nagyon jó tanár – szólt elismerően Hermione. – Csak azt sajnálom, hogy én nem állhattam ki a mumus ellen.
– Neked milyen alakban jelent volna meg? – kérdezte vigyorogva Ron. – Fogadnék, hogy mint egy dolgozat, amire tízből csak kilenc pontot kaptál!

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · mumus · Remus Lupin · Ron Weasley
>!
bleknajt

– A szimpla fuvar tizenegy sarló, de tizennégyér' forró csokit is kapsz, tizenötér' meg jár egy üveg meleg víz és egy fogkefe választható színben.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stan Shunpike
14 hozzászólás
>!
madárka

– Potter, maga minden jel szerint kitűnő egészségnek örvend, úgyhogy ha nem haragszik, nem mentem fel a mai házi feladat alól. Megígérhetem, hogy amennyiben elhalálozik, nem kell beadnia.

104. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Minerva McGalagony
1 hozzászólás
>!
Telena

– Ha kéritek – szólt sejtelmes, búgó hangon –, szívesen segítek értelmezni a Gömbben feltűnő árnyakat.
– Nekem nem kell segítség – súgta barátainak Ron. – Ezt egyedül is tudom értelmezni: ködös éjszakánk lesz.

274. oldal, 15. fejezet - A kviddicsdöntő (Animus, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: jóslás · Ron Weasley · Sybill Trelawney
>!
Miamona

Esküszöm, hogy rosszban sántikálok.

179. oldal, 10. fejezet - A Tekergők Térképe

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley
>!
tataijucc P

– (…) A tetteink olyan bonyolult, olyan szerteágazó következményekkel járnak, hogy jóformán lehetetlen azokból a jövő eseményeire következtetni…

390. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
>!
Tíci SP

– Hát nem tudod, hogy akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket? Nem tapasztaltad még, hogy ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban?

391. oldal, 22. fejezet - Bagolyposta - másodszor

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · szeretet
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Nyulász Péter: Helka
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
J. R. R. Tolkien: A babó
Rick Riordan: A vörös piramis
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Christopher Paolini: Eragon