40. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
47. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a Tűz Serlege (Harry Potter 4.) 5667 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Attól fogva, hogy a Kviddics Világkupa döntője után felizzik az égen a Sötét Jegy, Harry Potter minden lépését veszély kíséri. A negyedik tanév elején a Tűz Serlege őt választja ki a Roxfort képviseletére a legendás Trimágus Tusán, ahol olyan feladatokkal kell megbirkóznia, amelyek a legkiválóbb varázslókat is próbára tennék. A tusa azonban csupán előjátéka egy minden eddiginél kockázatosabb erőpróbának. Little Hangleton ködlepte temetőjében ugyanis a legsötétebb mágia fortyog…
A Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay utánozhatatlan művészi erővel idézi elénk a negyedik Harry Potter-kötet jeleneteit és szereplőit ebben a különleges, illusztrált kiadásban.

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2023
678 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636142148 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2022
692 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636141189 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Levi Pinfold
>!
Animus, Budapest, 2022
692 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636141219 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Levi Pinfold

30 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2774 tag · 10024 karc · Utolsó karc: 2024. február 20., 18:38 · Bővebben


Enciklopédia 101

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Minerva McGalagony · George Weasley · Rubeus Hagrid · Dobby · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Molly Weasley · Voldemort · Alastor 'Rémszem' Mordon · Hóborc · James Potter · Oliver Wood · Csámpás · Arthur Weasley · Cedric Diggory · William "Bill" Weasley · Fleur Delacour · Pulipinty · Filius Flitwick · Seamus Finnigan · Viktor Krum · Percy Weasley · Dean Thomas · Pomona Bimba · Sybill Trelawney · Aberforth Dumbledore · Argus Frics · Ifj. Barty Kupor · Vernon Dursley · Angelina Johnson · Dudley Dursley · Madame Olympe Maxime · Peter Pettigrew · Cho Chang · Colin Creevey · Winky · Cornelius Caramel · Dennis Creevey · Gregory Monstro · Igor Karkarov · Parvati Patil · Rita Vitrol · Vincent Crak

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Privet Drive 4.


Kedvencelte 1609

Most olvassa 403

Várólistára tette 273

Kívánságlistára tette 542

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Így a negyedik kötet végén, ötödik kötet elején illendő lenne összeszedni magam, és írni egy szép hosszú értékelést, amiben kifejtem, miért is lettem majd két évtizednyi tagadás után Potter-függő, de egyszerűen nem tudom szavakba önteni ezt az érzést. Mert hiába mondanám, hogy Rowling egy zseni, aki szó szerint varázsol a könyveivel, és hiába írnám le, hogy a második kötet óta minden egyes történetnél úgy érzem, hogy ennél tökéletesebbet már nem lehet alkotni, aztán később kiderül, hogy dehogynem! – ezek a gondolatok ugyanis a tizedét nem adnák vissza annak a szerelemnek, ami a sorozat és közöttem szövődött. Úgyhogy egyetlen egy dolgot szeretnék csak kiemelni, illetve megüzenni a még „nem hívő” delikvenseknek: ne legyetek olyan buták, mint én, és egy percig se gondolkodjatok azon, hogy kezetekbe vegyétek-e a könyvet/sorozatot vagy sem! Mert ha kimaradtok belőle, az fájni ugyan nem fog, maximum csak később, amikor a fejeteket veritek a falba, mondván „miért vártam vele eddig!?”, ha viszont elolvassátok, garantálom, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodtok!

33 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

A Trimágus Tusa alatt nem csak Harrynek és barátainak kell felnőnie, hanem nekünk, olvasóknak is. Eddig a mesevilág biztonságos burkában eveztünk, ahol minden rossz jóra fordult. Ennek itt és most vége.

Ennek a résznek a legnagyobb előnye az, hogy a szereplők nincsenek túlmisztifikálva. Mert a barátok lehetnek irigyek. Még a legokosabb ember is lehet egy-egy dologban elvakult. És bizony, egy főszereplőnek nem kötelező mindig a legjobbnak és legügyesebbnek lennie. Rowling egy olyan főhőst alkotott, aki segítség és szerencse nélkül a hőstettei felét sem tudta volna véghezvinni, mégis több . Harry nem különleges fizikai erővel vagy mértéktelen tudással van felfegyverezve, hanem kivételes bátorsággal és kitartással. És ezért kellene mindenkinek kötelezően elolvasni ezt a könyvet, mert egy bizonyíték, hogy nem az számít minek születtünk vagy mink van, a döntéseinken múlik minden.

Klodette>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Egyetlen szó: IMÁDOM.
Na jó, még több szó.
Kedvencem, tökéletes, meglepő, fordulatos, drámai, izgalmas, szívszaggató, Dobby a legjobb és Hermione. Mint az írónő is, magamat látom benne. Remélem tényleg vagyok olyan okos és bátor, mint Hermione. :)
Végszó: IMÁDOM, IMÁDNI FOGOM és kész.
Ennél többre most nem futotta.

gazibla IP>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Lehet ezt még fokozni? :) Sok molytól azt hallottam, hogy a 3. rész a legjobb és valóban nagyon tetszett, de ettől a könyvtől indul be igazán szerintem a fő történet szála. Szó szerint alig tudtam letenni főleg a végén off. Hihetetlen jó volt ez a könyv és nagyon vicces is, néhány jelenetnél hangosan felkacagtam. :) Volt itt minden humor, izgalom, kaland és egy csavar a végén. :) KÍváncsian várom a következő részt. :)

8 hozzászólás
Niitaa P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/12/j-k-rowling-har…

– (…) nem az számít, minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel!

Vízválasztó rész, semmi kétség. Harryéknek most már fel kell nőniük, ha akarnak, ha nem. Még mindig megvan a bájos kis személyiségük, a naiv világnézetük, de lassan felfedezik, hogy a világon vannak sötét helyek. Hogy sokkal nagyobb a gonosz hatalma, mint képzelték. Hogy a szeretet keze sem ér el mindenhova.
A sorozat negyedik része nagyon jól megírt, sokkal jobb, mint az előző. Az események ha lehet még jobban felépítettek, mind eddig. A szerző fokozatosan bonyolítja a cselekményt, részről részre válik egyre sokrétegűbbé, hogy a végén egy igazán fantasztikus eleggyé álljon össze.
Imádom, ahogy a történet a szereplőkkel együtt nő. Harry, Harmione és Ron még mindig elég talpraesettek, de végre láthatjuk azt is, hogy ők sem állnak mindenek fölött. A kamaszkor őket is megtalálja, így az érzelmeik új megvilágítást kapnak. Fiatalok még, így a tapasztalatlanságból fakadó forrófejűség is megvan, ezáltal a viták, a féltékenykedés és a békülés sem marad el. Emellett nincsenek mindig a helyzet magaslatán, de ennek így kell lennie. Ettől válik valósabbá a karakterük.
Minden úgy történik, ahogy kell. Még a szomorú vagy épp váratlan események is szükségesen ahhoz, hogy érezzük: kezd forrósodni a lábunk alatt a talaj.
A Harry Potter sorozatot mindenkinek el kell olvasnia, legalább egyszer az életében!”

5 hozzászólás
Réka0128 P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

„Nem az számít, minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel!”

Ha valami olyat szeretnék olvasni, ami biztosan nem okoz csalódást, akkor a Harry Potter szériánál nincs jobb választás. Az első három részt még tavaly olvastam, úgyhogy itt volt már az ideje egy újabb roxforti kalandnak.
Ez az első vaskosabb kötete a sorozatnak, amit annyira nem bántam, mert így legalább az élmény is tovább tartott. Bár már nem először olvastam a könyvet, mégis valamiért ez az a része a sorozatnak, amire legkevésbé emlékeztem. Mondjuk ez egyáltalán nem zavart, mert így legalább együtt törhettem a fejem a szereplőkkel. A történet a Kviddics Világkupa döntővel indul, ami eleinte nem igazán kötött le, ám egy baljós eseményt követően végre felpörögtek az események. Harryék roxforti tanéve sem a szokványosan kezdődik, hiszen megrendezésre kerül a Trimágus Tusa, amire valaki benevezi Harryt is. A Trimágus Tusa, valamint az egész cselekmény zseniálisan van felépítve, továbbá ennél a résznél már tényleg érezhető, hogy ez nem egy gyerekmese, hiszen az utolsó próbánál rendkívül sötét fordulatot vesznek az események.
Ebben a kötetben a három főszereplő kapcsolata kicsit meginog, hiszen először Harry és Ron, majd Ron és Hermione keveredik konfliktusba egymással. Ront szívesen nyakon öntöttem volna egy vödör hideg vízzel, hogy térjen már észhez, mert rettentően konok volt mindegyik helyzetben.
Miután a végére értem a regénynek, azt az egyet sajnáltam, hogy nem tudtam rögtön a következő kötet után nyúlni. Szerencsére pár héten belül már a polcomon tudhatom az ötödik részt is, természetesen a különleges jubileumi kiadásban. :)

Milli88 P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

„- Aminek jönnie kell, jönni fog, és ha itt lesz, szembenézünk vele.”

Jesszusom! Aztamindenit!
I M Á D T A M ! ! !
Sajnos nem volt túl sok időm olvasni, de amikor mégis akadt egy szabad percem, azonnal kézbe vettem.
Ismét egy varázslatos és hihetetlen történetet olvashattam J. K. Rowling tollából.
Imádtam Pulipintyet, az orrontó furkászokat, a Trimágus Tusa három próbáját, Hermione nyomozásait, Dobby-t, Winky-t, „Rémszem” Mordon-t a karácsonyi bált, fúúúú… Mindent!
Nem is nagyon tudok értelmes gondolatokat megfogalmazni. Nem is csak a kései óra miatt, hanem azért, mert tudom, hogy alig fogok tudni aludni, mert még mindig a történetben élek. Letehetetlen olvasmány volt, még így 30-hoz közeledve is. :)

5 hozzászólás
Pandalány P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Sajnos eléggé elhúztam a negyedik kötet újraolvasását, mert van bennem egy olyan kényszerképzet, hogy én ezt a részt kevésbé szeretem, mint a többit. Pedig amikor olvasom, vagy épp filmen nézem, mindig rájövök, hogy igenis, ez is nagyon jó kötet. Ez most is így volt. Persze ennél a kötetnél rendesen érződnek már a gyülekező sötét felhők. Mivel ugye ismerem már a sztorit, olvasás közben mindig reménykedem abban, hogy most majd máshogy történnek benne bizonyos események (spoiler) és nem lesz ennyire lehangoló a folytatás.
Mindezek ellenére imádom ezt a részt is, teljesen belefeledkezem olvasás közben, hogy hol is vagyok, és ez J.K.Rowling varázsereje. Kizökkent, kikapcsol és nem lehet nem szeretni.❤
Kedvenceim a könyvből:
– a házimanók és a Roxfort konyhájának megjelenítése
– Dobby drágám sorsa végre jobbra fordul ❤
– a spoiler páros alakulása
– a M.A.J.O.M.
Most mondjuk az új kötettel fogom folytatni az olvasást, de természetesen utána következik az egyik nagy kedvencem, az ötödik regény. ❤

Orsi999>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Lassabban haladtam vele, mint szerettem volna. Ez főleg azért volt, mert már régebben olvastam a sorozat, és most közbe más könyveket is olvastam kihívásokhoz. Ettől függetlenül ez a könyv még mindig teljesen le tud nyűgözni.
Így is folyamatosan izgultam, hogy mi fog történni, és ugyan úgy meg tudott lepni az írónő a fordulatokkal. Néhol vicces volt, de komoly is tudott lenni, ahol kellett. És még így újraolvasás alkalmával is tudok sírni a végén, hiába tudtam előre, hogy mi fog történni.
Igazából, már mások minden fontosat leírtak erről a könyvről, így nem is húzom tovább a szót. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

DarknessAngel>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Eddig a legjobb rész volt a Harry Potteres könyvek közül.
Jó volt megismerkedni más varázslókkal is a Roxfortbelieken kívül.A Trimágusi Tusa valami istenien volt megírva, nagyon tetszettek a feladatok és ahogyan a versenyzők megoldották őket.
Cedric Digori-t nagyon sajnáltam, kedves és nagyon bátor srác volt. Az előző részben csak egy rövid ideig szerepelt, itt annál fontosabb szerep jutott neki.
Krum egy nagy kedvencem lett, a mogorva külső egy igazán szerethető lelket takar. Persze nagyon örültem a kis románcának Hermionéval, tetszett Ron féltékenykedése is :))
Fleur, először nem volt szimpatikus, de fokozatosan megkedveltem őt is….hajrá Bill.
A történet vége nagyon ütősre sikeredett. Lélegzetvisszafolytva olvastam mi is lesz az egészből. Persze a filmet láttam, de egy könyv mégiscsak más.
Ebben a részben sokkal jobban kedveltem Siriust és Dumbledoret is. Nemsokára neki is kezdek a folytatásnak…nem bírom ki Roxfort nélkül.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

andy332488>!

– Egy ember igazi természetéről az árulkodik legjobban, ahogy az alárendeltjeivel bánik. Ne azt nézd, mit csinál, mikor vele egyenrangúak között van!

491. oldal, 27. fejezet - Tapmancs visszatér

Kapcsolódó szócikkek: emberi természet · Sirius Black
5 hozzászólás
Miamona>!

– A jó házimanó arról ismerszik meg, hogy olyan, mintha ott se volna.

179. oldal, A Trimágus Tusa (Animus, 2001)

29 hozzászólás
tataijucc>!

– […] nem az számít, minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel!

652. oldal, 36. fejezet

Pandalány P>!

Dobbynak tetszik a szabad élet!

358. oldal, A Házimanó Felszabadítási Front (Animus, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: Dobby
12 hozzászólás
Mákostészta>!

– Kis éji sétákon születnek a nagy ötletek…

447. oldal, Huszonötödik fejezet - A tojás és a szem (Animus, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: ötlet · séta
20 hozzászólás
Barnus>!

Ha igent mondanak, üzend meg Pulival, és vasárnap öt órára érted megyünk. Ha nemet mondanak, üzend meg Pulival, és vasárnap ötkor ott leszünk érted.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ron Weasley
1 hozzászólás
DZSUDZSEE>!

– Nekem itt két Neptunuszom van – szólalt meg Harry, s értetlenkedve meredt pergamenlapjára. – Az nem lehet, ugye?
– Ááááá – felelte Ron, Trelawney titokzatoskodó suttogását utánozva –, ha két Neptunusz tűnik fel az égen, az biztos jele annak, hogy szemüveges törpe születik, kis drágám…

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley · Sybill Trelawney
1 hozzászólás
DZSUDZSEE>!

– Hogy van, professzor úr? – Rita Vitrol felállt, és lapátkezét Dumbledore felé nyújtotta. – Remélem, olvasta a Mágusok Nemzetközi Szövetségének nyári konferenciájáról írt cikkemet.
– Elbűvölően otromba volt – felelte mosolyogva Dumbledore. – Különösen azt a részt élveztem, ahol vaskalapos tökfilkóként jellemez engem.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Rita Vitrol
1 hozzászólás
viky0222>!

[…] aminek jönnie kell, jönni fog… És ha itt lesz, szembe kell néznie vele.

675. oldal, 37. fejezet - A kezdet

Mákostészta>!

Harry felvonta a szemöldökét. Elég nagy szemtelenségnek találta, hogy a bácsi bárkit is pufóknak mer titulálni, mikor a saját fia oldalra fektetve magasabb, mint állva.

36. oldal, Harmadik fejezet - A meghívás (Animus, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter

Népszerű triviák

Algernon P>!

– Remélem, az idei griffendéles utánpótlás erős csapat lesz – jegyezte meg Nick, miközben megtapsolta a griffendéles asztalhoz közeledő „McDonald, Natalie!”-t. – Sajnálnám, ha megszakadna a nyerő szériánk.

A kérdés adott: ki volt Natalie McDonald?

Egy kilencéves, kanadai rajongó, aki végstádiumú leukémiával küzdött, és imádta a regényeket. A család egyik barátja írt Rowlingnak – az írónő pedig elárulta a főbb karakterek sorsát válaszlevelében. De a hosszú átfutási idő miatt, mire célbaért a levél, a kislány már elhunyt.
Rowlingot megrázta az eset, barátságot kötött az anyukával, és tiszteletadásként, ill. amiért elkésett, feltüntette a kislány nevét a könyvben, mint egy elsős, aki a Griffendél-házba került – akiknek, köztudott, egyik erényük a bátorság.
Az anyuka még a másik 2 gyermeke előtt is titokban tartotta a levél tartalmát, csak akkor mutatta meg nekik, miután kiadták az utolsó kötetet is.
Natalie az egyetlen személy a könyvekben, aki a valódi nevén szerepel.

[harrypotter.fandom.com]

Kapcsolódó könyvek: J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege · J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire

J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire

Kapcsolódó alkotók: J. K. Rowling

8 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Soman Chainani: Jótett helyébe
Tracy Wolff: Vonzódás
Lucy Strange: A nővérek átka
Christopher Paolini: Elsőszülött
Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása
José Antonio Cotrina: A sötétség gyermekei
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Aurora Lewis Turner: A tűzróka
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák