55. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
92. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a Tűz Serlege (Harry Potter 4.) 3158 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter vakációja a szokásosnál jobbnak ígérkezik: részt vehet a varázsvilág legnagyobb sportünnepén, a Kviddics Világkupán. Ám az egybegyűltek szórakozása korántsem alakul felhőtlenül: baljós történések zavarják meg az eseményt. A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába visszatérő diákok azonban hamar elfeledkeznek a meccsről, mivel kiderül, hogy ez évben a Roxfortban rendezik meg a Trimágus Tusát. Harry csak szurkolni készül a bajnokoknak, ám váratlanul maga is köztük találja magát. A próbák életveszélyesek, így gyanítható, hogy aki tudtán kívül benevezte Harryt a tusára, az bizony az életére tör.

Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2017
678 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639884762 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2016
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244586 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Pottermore, 2016
ISBN: 9781781103869 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

12 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

1839 tag · 6740 karc · Utolsó karc: 2017. október 16., 22:57 · Bővebben


Enciklopédia 75

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Ron Weasley · Harry Potter · Albus Dumbledore · Fred Weasley · George Weasley · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Dobby · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Voldemort · Molly Weasley · Alastor 'Rémszem' Mordon · Hóborc · Arthur Weasley · James Potter · Cedric Diggory · Fleur Delacour · Csámpás · Filius Flitwick · Viktor Krum · Pulipinty · Dean Thomas · Seamus Finnigan · Aberforth Dumbledore · Percy Weasley · Pomona Bimba · Cho Chang · Sybill Trelawney · Angelina Johnson · Argus Frics · Madame Olympe Maxime · Dudley Dursley · Rita Vitrol · Vernon Dursley · Colin Creevey · Gregory Monstro · Ifj. Barty Kupor · Peter Pettigrew · Vincent Crak · Cornelius Caramel · Parvati Patil

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Privet Drive 4.


Kedvencelte 1117

Most olvassa 266

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 362

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Így a negyedik kötet végén, ötödik kötet elején illendő lenne összeszedni magam, és írni egy szép hosszú értékelést, amiben kifejtem, miért is lettem majd két évtizednyi tagadás után Potter-függő, de egyszerűen nem tudom szavakba önteni ezt az érzést. Mert hiába mondanám, hogy Rowling egy zseni, aki szó szerint varázsol a könyveivel, és hiába írnám le, hogy a második kötet óta minden egyes történetnél úgy érzem, hogy ennél tökéletesebbet már nem lehet alkotni, aztán később kiderül, hogy dehogynem! – ezek a gondolatok ugyanis a tizedét nem adnák vissza annak a szerelemnek, ami a sorozat és közöttem szövődött. Úgyhogy egyetlen egy dolgot szeretnék csak kiemelni, illetve megüzenni a még „nem hívő” delikvenseknek: ne legyetek olyan buták, mint én, és egy percig se gondolkodjatok azon, hogy kezetekbe vegyétek-e a könyvet/sorozatot vagy sem! Mert ha kimaradtok belőle, az fájni ugyan nem fog, maximum csak később, amikor a fejeteket veritek a falba, mondván „miért vártam vele eddig!?”, ha viszont elolvassátok, garantálom, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodtok!

31 hozzászólás
>!
Orsi999
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Lassabban haladtam vele, mint szerettem volna. Ez főleg azért volt, mert már régebben olvastam a sorozat, és most közbe más könyveket is olvastam kihívásokhoz. Ettől függetlenül ez a könyv még mindig teljesen le tud nyűgözni.
Így is folyamatosan izgultam, hogy mi fog történni, és ugyan úgy meg tudott lepni az írónő a fordulatokkal. Néhol vicces volt, de komoly is tudott lenni, ahol kellett. És még így újraolvasás alkalmával is tudok sírni a végén, hiába tudtam előre, hogy mi fog történni.
Igazából, már mások minden fontosat leírtak erről a könyvről, így nem is húzom tovább a szót. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

>!
Pandalány P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Sajnos eléggé elhúztam a negyedik kötet újraolvasását, mert van bennem egy olyan kényszerképzet, hogy én ezt a részt kevésbé szeretem, mint a többit. Pedig amikor olvasom, vagy épp filmen nézem, mindig rájövök, hogy igenis, ez is nagyon jó kötet. Ez most is így volt. Persze ennél a kötetnél rendesen érződnek már a gyülekező sötét felhők. Mivel ugye ismerem már a sztorit, olvasás közben mindig reménykedem abban, hogy most majd máshogy történnek benne bizonyos események (spoiler) és nem lesz ennyire lehangoló a folytatás.
Mindezek ellenére imádom ezt a részt is, teljesen belefeledkezem olvasás közben, hogy hol is vagyok, és ez J.K.Rowling varázsereje. Kizökkent, kikapcsol és nem lehet nem szeretni.❤
Kedvenceim a könyvből:
– a házimanók és a Roxfort konyhájának megjelenítése
– Dobby drágám sorsa végre jobbra fordul ❤
– a spoiler páros alakulása
– a M.A.J.O.M.
Most mondjuk az új kötettel fogom folytatni az olvasást, de természetesen utána következik az egyik nagy kedvencem, az ötödik regény. ❤

>!
DarknessAngel P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Eddig a legjobb rész volt a Harry Potteres könyvek közül.
Jó volt megismerkedni más varázslókkal is a Roxfortbelieken kívül.A Trimágusi Tusa valami istenien volt megírva, nagyon tetszettek a feladatok és ahogyan a versenyzők megoldották őket.
Cedric Digori-t nagyon sajnáltam, kedves és nagyon bátor srác volt. Az előző részben csak egy rövid ideig szerepelt, itt annál fontosabb szerep jutott neki.
Krum egy nagy kedvencem lett, a mogorva külső egy igazán szerethető lelket takar. Persze nagyon örültem a kis románcának Hermionéval, tetszett Ron féltékenykedése is :))
Fleur, először nem volt szimpatikus, de fokozatosan megkedveltem őt is….hajrá Bill.
A történet vége nagyon ütősre sikeredett. Lélegzetvisszafolytva olvastam mi is lesz az egészből. Persze a filmet láttam, de egy könyv mégiscsak más.
Ebben a részben sokkal jobban kedveltem Siriust és Dumbledoret is. Nemsokára neki is kezdek a folytatásnak…nem bírom ki Roxfort nélkül.

3 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Oly sok év után még mindig kedvencemnek tartom a HP sorozatot, és ez valószínűleg nem is lesz másképp. És nem csak azért, mert ezen nőttem fel, hanem azért is, mert minden egyes olvasásnál újra rabul ejti a szívemet. Most, hogy már felnőttem, más szemmel olvasom újra a könyveket, próbálok hibákat találni benne, de egyszerűen nem megy. Olyan jól és részletesen felépített világ ez a könyv, hogy az írónő még a legapróbb részleteket is kifejtette, nem nagyolta el a magyarázatokat, a leírásokat, nem hagyott semmit kitöltetlenül, megválaszolatlanul, hanem minden kérdésre választ adott előbb vagy utóbb.
Ahogy haladunk egyre előrébb a sorozatban, úgy válik egyre izgalmasabbá a cselekmény. Harry egyre nagyobb, bátrabb és ügyesebb lesz a varázslóvilágban, bár ehhez nagy mértékben hozzájárulnak barátai is, Ron és Hermione. Menetközben azonban újabb és újabb emberek, segítő kezek társulnak hozzá: Dumbledore, Sirius, Lupin, Rémszem Mordon. Ezzel egyetemben azonban egyre több ellenséget is szerez, egyre több atrocitás éri őt, amiket képes a lehető legjobb módon kezelni. spoiler

>!
Ashriver 
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

A legmegrázóbb és legsötétebb rész volt. Külön öröm volt, hogy Sirius sokat szerepelt benne, őt a filmből kihagyták (a szemetek). Bámulatos és meghatározó rész volt a további kötetekre nézve. Egy fejezet lezárult és követi őt egy másik, ami sokkal komorabb és veszélyesebb, mint az elődje volt. Fel kell készülni az eljövendő harcokra és tragédiákra, amikkel majd szembesülünk. Sokkal jobban át tudom érezni olvasva a történteket, mint a filmeket nézve.

>!
Vivi_
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Az egyik kedvenc részem, mind filmben, mind könyvben.
Emlékszek, mikor legelőször láttam a könyvet elrettentett a vastagsága, hiszen gondoltam, egy ilyen hosszú könyvet, hogy nem lehet megunni a végére, mert azért az előző kötetek sokkal rövidebbek voltak. De hihetetlen Rowling mennyire fent tudja tartani az érdeklődésedet, hiszen az ilyen hosszúságú könyveknél a cselekmény lapossá válik egy idő után, esetleg elnyújt dolgokat, amikre semmi szükség nem lett volna, azonban a Harry Potter egyik részénél sem érzékeltem ezt sose.

A Trimágus Tusa szintén fantasztikus ötlet volt, imádtam olvasni a próbákat. A történetben ismért kapunk egy kiállhatatlan karaktert, Rita Vitrolt, akit néha jól megcsaptam volna. Itt már érzékelhetően kezdenek felnőni a szereplők, és megjelenik, ha csak kis részben a szerelem, amit még nem is igazán nevezhetünk annak. Sokat megadnák, ha megint először olvashatnám a részeket, úgy, hogy semmit se tudok róluk és megint meglepődhetnék a történteken. Mondjuk újraolvasva is hatalmas kedvencem, bármikor a kezembe tudnám venni.

>!
Eviii
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Hogy is nevezik magukat a HP rajongók? Segítsetek, mert azt hiszem, én is az lettem…

Az eleje érdekesebben indult, mint szokott. Most nem a megszokott „Harry haldoklik a nagybácsiéknál” bevezetést kaptunk, aminek nagyon örültem. És bár azzal kezdődött, most nem a kviddics volt középpontban, hanem a Trimágus tusa… És a vége sem úgy végződött, ahogy szokott… Kezd komollyá válni a sorozat…

Nem nagyon szeretek szereplőkről beszélni, de muszáj megemlítenem, hogy csalódtam a Weasley családban. Kezdve Ronnal, és az anyukával, Mollyval, amiért elhitték minden hülyeséget. Percy egyszerűen hülye volt…

Eddig kissé gyerekesnek tartottam a sztorit, de most olyan szépen látszik, hogy kezd felnőni a sorozat… spoiler

Kell az ötödik rész a szekrényembe.

8 hozzászólás
>!
Navi
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Az első gondolatom az: látszik, hogy nőnek :) Már nem csak a barátok és az iskola, hanem az élet egyéb részei is érdekelni kezdik őket, sokkal felelősségteljesebbek. Hermione a MAJOM-mal néha már egy kicsit idegesítő volt, de meg lehet érteni ezt is. Szegény Neville :( Ronon annyira még nem látszik, hogy idősödne, ő a későn érő típus.
Kviddics Világkupa, Trimágus Tusa, koboldok, házimanók, óriások, sárkányok, sellők, aurorok, titkok, politika, családi örökség – volt itt minden. Gyors, pergő cselekményű, titok titok hátán, lelepleződések, testet öltés. Izgalmas, egyre sötétebb, komorabb.

>!
Marcsi P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Hűha, egyre hosszabbak ezek a könyvek… xD

Csak erős idegzetűeknek!
Mikor elkezdtem ezt a kötetet, úgy gondoltam, hogy miután kb. kívülről tudom a film szövegét, azért annyi új infót nem fog tudni mondani J.K.R. és féltem, hogy mivel 700 oldalas a könyv, talán unni fogom… Hát Gyerekek ekkorát is rég tévedtem. Nyilván az alapsztori (még ez se mindenhol) ugyanaz, adott ugye a Kvidics Világkupa, a Trimágus Tusa próbái és a végén a harc, de hogy, hogyan jutunk el ezekhez, és Harry a rengeteg akadályt, hogy oldja meg, totál új volt.

Nagyon sajnáltam, a rengeteg kimaradt potenciális jelenetet, tuti szuperül lehetett volna filmre vinni, de aztán a 20. ilyennél rájöttem, hogy ezt csak úgy tudták volna megoldani, ha ezt a kötetet is kettészedik (ez a többi vastagságát elnézve, igaz lesz a következőkre is). Egyszerűen lehetetlen ezt a rengeteg karaktert és szálat (plusz pont, hogy minden Harry szemszögéből van elmesélve, mégsem érzem soknak a gondolatait) filmre vinni 120 percben. Mégis azt mondom, hogy amit ott láttam, kerek egész, úgy jó ahogy van és amit tudtak azt maximálisan kihozták a történetből egy filmben.
Kimaradt nagy kedvenc jelenetek:
– Mikor Mr. Weasley az ikrekkel elmegy Harry-ért az elején, dőltem a röhögéstől. :D Atrhur annyira csodabogár és mindenre rá tud csodálkozni, nagyon cuki. ^^
– A kemping a leírás alapján önmagán megért egy 20 perces jelenet filmként, annyira jól nézhetett volna ki ez filmen megvalósítva
– Winky és úgy általában a manók nagyon édesek és megmondom az őszintét fogalmam sem volt mi ez a nagy hype Dobby körül, mert annyira keveset szerepel a filmekben spoiler, de itt annyira megacukivolt *.*, hogy már most aggódom mi lesz velem…
– Egyszerűen imádtak a Teszleg Süveg dalát, kb. 3x is elolvastam és valami fantasztikus a fordítás! :o (más mint az első)
– Nagy örömömre, Hagrid újra tanít, ezt sajnáltam talán legjobban, hogy kihagyták, mert igenis megérdemli az állást és tényleg igazán lelkes. :) Továbbá nagyon kíváncsi lettem volna, hogy néz ki egy szurcsók vagy a földtúrós izé! :D
– Imádom, hogy ilyen sokat voltak órákon és igaz, hogy csak pár sorokat írt le róluk Rowling, de sokkal jobban lejött, hogy itt azért folyik a tanítás és amúgy ez egy iskola. A jóslástanra való felkészülés és az összes óra is nagyon szórakoztató volt! :D spoiler
– Nem értem miért lett a két iskolából lány és fiúnevelde! o.O Csak további kérdéseket vet fel (pl. akkor akik azon a környéken laknak ellenkező neműek más iskolába járnak, szóval több iskola van ott? NEM)
– A 3. próba zseniálisan van leírva!!! Egyszerűen rázott a hideg olvasás közben. Nyilván magát a labirintust a filmbeli labirintusként láttam, de itt annyival színesebb volt, hogy mire elértünk a Kupáig, már tiszta ideg voltam! :D A 2. próba viszont sokkal vérszegényebb lett nálam, ott egyértelműen a film nyert.

A filmben kicsit zavart Ron/Harry hülyesége, de itt olvasva valahogy teljesen jogosnak éreztem. 14 évesek, tinik és J.K.R. tökéletesen ábrázolta őket. A sértődés alapvető érzelem ennyi idősen, konkrétan 13-17 éves koromig mindig meg voltam valamiért sértődve, szóval az hogy Ron és Hermione is ennyit veszekednek teljesen hihető spoiler. :D
Neville örök szerelemem! Nem tudom megmagyarázni miért imádom annyira, most is olyan keveset szerepelt spoiler, de egyszerűen ahogy olvasom a nevét zokog a szívem. :(
Cedricet ugyan már ismerhettük az előző részből a meccsről, de most picit többet szerepelt, bár itt csak mondatokat, szóval spoiler, és J.K.R. hiába mondta el 1000x, hogy mennyire jóképű fiúcska én csak ezt láttam: https://robattack.files.wordpress.com/2012/01/vampire_s…
Ha nem tudom, hogy spoiler, totál mellbevágott volna…. Iszonyatosan jól lett megírva az összes jelenet amiben szerepel.

Technikai jellegű kérdéseim:
– Kiderül valaha, hogy honnan tudták az ikrek a Kvidics Világkupa eredményét? spoiler de ezt nagyon kétlem…
– Bumfolt karaktere totális kimaradt a filmekből, jelenti ez azt, hogy ennyi volt az Ő szála? spoiler
– Amíg itt vannak a másik két iskola tanulói járnak órákra? Vagy pont a legkritikusabb évükben (most 17-18 évesek) hagynak ki egy évet?
– Az Imperius átokra akkor tényleg Dumbledor adott engedélyt?! Ha igen, hát NEMÁÁÁR! spoiler spoiler

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
andy332488

– Egy ember igazi természetéről az árulkodik legjobban, ahogy az alárendeltjeivel bánik. Ne azt nézd, mit csinál, mikor vele egyenrangúak között van.

491. oldal, 27. fejezet - Tapmancs visszatér

Kapcsolódó szócikkek: emberi természet · Sirius Black
5 hozzászólás
>!
Miamona

– A jó házimanó arról ismerszik meg, hogy olyan, mintha ott se volna.

23 hozzászólás
>!
Barnus

Ha igent mondanak, üzend meg Pulival, és vasárnap öt órára érted megyünk. Ha nemet mondanak, üzend meg Pulival, és vasárnap ötkor ott leszünk érted.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ron Weasley
>!
tataijucc

– (…) nem az számít, minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel!

652. oldal, 36. fejezet

>!
VioletHill

– Kis éji sétákon születnek a nagy ötletek…

447. oldal, Huszonötödik fejezet - A tojás és a szem (Animus, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: ötlet
10 hozzászólás
>!
VioletHill

Harry felvonta a szemöldökét. Elég nagy szemtelenségnek találta, hogy a bácsi bárkit is pufóknak mer titulálni, mikor a saját fia oldalra fektetve magasabb, mint állva.

36. oldal, Harmadik fejezet - A meghívás (Animus, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter
>!
DZSUDZSEE

– Hogy van, professzor úr? – Rita Vitrol felállt, és lapátkezét Dumbledore felé nyújtotta. – Remélem, olvasta a Mágusok Nemzetközi Szövetségének nyári konferenciájáról írt cikkemet.
– Elbűvölően otromba volt – felelte mosolyogva Dumbledore. – Különösen azt a részt élveztem, ahol vaskalapos tökfilkóként jellemez engem.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Rita Vitrol
1 hozzászólás
>!
DZSUDZSEE

– Nekem itt két Neptunuszom van – szólalt meg Harry, s értetlenkedve meredt pergamenlapjára. – Az nem lehet, ugye?
– Ááááá – felelte Ron, Trelawney titokzatoskodó suttogását utánozva –, ha két Neptunusz tűnik fel az égen, az biztos jele annak, hogy szemüveges törpe születik, kis drágám…

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley · Sybill Trelawney
>!
Sentis

(…) aminek jönnie kell, jönni fog… És ha itt lesz, szembe kell néznie vele.

675. oldal, 37. fejezet - A kezdet


A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
Neil Gaiman: Coraline
Christopher Paolini: Eragon
Diana Wynne Jones: A másik palota
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
Sarah Mlynowski: Melltartó és seprűnyél
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?