41. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
49. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a Tűz Serlege (Harry Potter 4.) 4390 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Attól fogva, hogy a Kviddics Világkupa döntője után felizzik az égen a Sötét Jegy, Harry Potter minden lépését veszély kíséri. A negyedik tanév elején a Tűz Serlege őt választja ki a Roxfort képviseletére a legendás Trimágus Tusán, ahol olyan feladatokkal kell megbirkóznia, amelyek a legkiválóbb varázslókat is próbára tennék. A tusa azonban csupán előjátéka egy minden eddiginél kockázatosabb erőpróbának. Little Hangleton ködlepte temetőjében ugyanis a legsötétebb mágia fortyog…
A Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay utánozhatatlan művészi erővel idézi elénk a negyedik Harry Potter-kötet jeleneteit és szereplőit ebben a különleges, illusztrált kiadásban.

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2020
678 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247389 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2019
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246856 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Jim Kay
>!
Animus, Budapest, 2019
622 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244586 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

19 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2521 tag · 9169 karc · Utolsó karc: 2021. január 14., 19:08 · Bővebben


Enciklopédia 88

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Minerva McGalagony · George Weasley · Rubeus Hagrid · Dobby · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Molly Weasley · Voldemort · Alastor 'Rémszem' Mordon · Hóborc · Oliver Wood · James Potter · Arthur Weasley · Csámpás · Fleur Delacour · Cedric Diggory · Filius Flitwick · Pulipinty · Viktor Krum · Dean Thomas · Percy Weasley · Seamus Finnigan · Aberforth Dumbledore · Pomona Bimba · Sybill Trelawney · Angelina Johnson · Argus Frics · Vernon Dursley · Cho Chang · Colin Creevey · Cornelius Caramel · Ifj. Barty Kupor · Madame Olympe Maxime · Dudley Dursley · Peter Pettigrew · Dennis Creevey · Gregory Monstro · Igor Karkarov · Parvati Patil · Rita Vitrol · sellő · Vincent Crak · Winky

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Privet Drive 4.


Kedvencelte 1443

Most olvassa 306

Várólistára tette 225

Kívánságlistára tette 497

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Így a negyedik kötet végén, ötödik kötet elején illendő lenne összeszedni magam, és írni egy szép hosszú értékelést, amiben kifejtem, miért is lettem majd két évtizednyi tagadás után Potter-függő, de egyszerűen nem tudom szavakba önteni ezt az érzést. Mert hiába mondanám, hogy Rowling egy zseni, aki szó szerint varázsol a könyveivel, és hiába írnám le, hogy a második kötet óta minden egyes történetnél úgy érzem, hogy ennél tökéletesebbet már nem lehet alkotni, aztán később kiderül, hogy dehogynem! – ezek a gondolatok ugyanis a tizedét nem adnák vissza annak a szerelemnek, ami a sorozat és közöttem szövődött. Úgyhogy egyetlen egy dolgot szeretnék csak kiemelni, illetve megüzenni a még „nem hívő” delikvenseknek: ne legyetek olyan buták, mint én, és egy percig se gondolkodjatok azon, hogy kezetekbe vegyétek-e a könyvet/sorozatot vagy sem! Mert ha kimaradtok belőle, az fájni ugyan nem fog, maximum csak később, amikor a fejeteket veritek a falba, mondván „miért vártam vele eddig!?”, ha viszont elolvassátok, garantálom, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodtok!

31 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

A Trimágus Tusa alatt nem csak Harrynek és barátainak kell felnőnie, hanem nekünk, olvasóknak is. Eddig a mesevilág biztonságos burkában eveztünk, ahol minden rossz jóra fordult. Ennek itt és most vége.

Ennek a résznek a legnagyobb előnye az, hogy a szereplők nincsenek túlmisztifikálva. Mert a barátok lehetnek irigyek. Még a legokosabb ember is lehet egy-egy dologban elvakult. És bizony, egy főszereplőnek nem kötelező mindig a legjobbnak és legügyesebbnek lennie. Rowling egy olyan főhőst alkotott, aki segítség és szerencse nélkül a hőstettei felét sem tudta volna véghezvinni, mégis több . Harry nem különleges fizikai erővel vagy mértéktelen tudással van felfegyverezve, hanem kivételes bátorsággal és kitartással. És ezért kellene mindenkinek kötelezően elolvasni ezt a könyvet, mert egy bizonyíték, hogy nem az számít minek születtünk vagy mink van, a döntéseinken múlik minden.

Niitaa P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/12/j-k-rowling-har…

" – (…) nem az számít, minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel!

Vízválasztó rész, semmi kétség. Harryéknek most már fel kell nőniük, ha akarnak, ha nem. Még mindig megvan a bájos kis személyiségük, a naiv világnézetük, de lassan felfedezik, hogy a világon vannak sötét helyek. Hogy sokkal nagyobb a gonosz hatalma, mint képzelték. Hogy a szeretet keze sem ér el mindenhova.
A sorozat negyedik része nagyon jól megírt, sokkal jobb, mint az előző. Az események ha lehet még jobban felépítettek, mind eddig. A szerző fokozatosan bonyolítja a cselekményt, részről részre válik egyre sokrétegűbbé, hogy a végén egy igazán fantasztikus eleggyé álljon össze.
Imádom, ahogy a történet a szereplőkkel együtt nő. Harry, Harmione és Ron még mindig elég talpraesettek, de végre láthatjuk azt is, hogy ők sem állnak mindenek fölött. A kamaszkor őket is megtalálja, így az érzelmeik új megvilágítást kapnak. Fiatalok még, így a tapasztalatlanságból fakadó forrófejűség is megvan, ezáltal a viták, a féltékenykedés és a békülés sem marad el. Emellett nincsenek mindig a helyzet magaslatán, de ennek így kell lennie. Ettől válik valósabbá a karakterük.
Minden úgy történik, ahogy kell. Még a szomorú vagy épp váratlan események is szükségesen ahhoz, hogy érezzük: kezd forrósodni a lábunk alatt a talaj.
A Harry Potter sorozatot mindenkinek el kell olvasnia, legalább egyszer az életében!"

5 hozzászólás
Milli88 P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

„- Aminek jönnie kell, jönni fog, és ha itt lesz, szembenézünk vele.”

Jesszusom! Aztamindenit!
I M Á D T A M ! ! !
Sajnos nem volt túl sok időm olvasni, de amikor mégis akadt egy szabad percem, azonnal kézbe vettem.
Ismét egy varázslatos és hihetetlen történetet olvashattam J. K. Rowling tollából.
Imádtam Pulipintyet, az orrontó furkászokat, a Trimágus Tusa három próbáját, Hermione nyomozásait, Dobby-t, Winky-t, „Rémszem” Mordon-t a karácsonyi bált, fúúúú… Mindent!
Nem is nagyon tudok értelmes gondolatokat megfogalmazni. Nem is csak a kései óra miatt, hanem azért, mert tudom, hogy alig fogok tudni aludni, mert még mindig a történetben élek. Letehetetlen olvasmány volt, még így 30-hoz közeledve is. :)

5 hozzászólás
Pandalány P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Sajnos eléggé elhúztam a negyedik kötet újraolvasását, mert van bennem egy olyan kényszerképzet, hogy én ezt a részt kevésbé szeretem, mint a többit. Pedig amikor olvasom, vagy épp filmen nézem, mindig rájövök, hogy igenis, ez is nagyon jó kötet. Ez most is így volt. Persze ennél a kötetnél rendesen érződnek már a gyülekező sötét felhők. Mivel ugye ismerem már a sztorit, olvasás közben mindig reménykedem abban, hogy most majd máshogy történnek benne bizonyos események (spoiler) és nem lesz ennyire lehangoló a folytatás.
Mindezek ellenére imádom ezt a részt is, teljesen belefeledkezem olvasás közben, hogy hol is vagyok, és ez J.K.Rowling varázsereje. Kizökkent, kikapcsol és nem lehet nem szeretni.❤
Kedvenceim a könyvből:
– a házimanók és a Roxfort konyhájának megjelenítése
– Dobby drágám sorsa végre jobbra fordul ❤
– a spoiler páros alakulása
– a M.A.J.O.M.
Most mondjuk az új kötettel fogom folytatni az olvasást, de természetesen utána következik az egyik nagy kedvencem, az ötödik regény. ❤

Orsi999>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Lassabban haladtam vele, mint szerettem volna. Ez főleg azért volt, mert már régebben olvastam a sorozat, és most közbe más könyveket is olvastam kihívásokhoz. Ettől függetlenül ez a könyv még mindig teljesen le tud nyűgözni.
Így is folyamatosan izgultam, hogy mi fog történni, és ugyan úgy meg tudott lepni az írónő a fordulatokkal. Néhol vicces volt, de komoly is tudott lenni, ahol kellett. És még így újraolvasás alkalmával is tudok sírni a végén, hiába tudtam előre, hogy mi fog történni.
Igazából, már mások minden fontosat leírtak erről a könyvről, így nem is húzom tovább a szót. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

DaTa>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Az első két próbát nagyon untam, na de ami utána jött. Huh! Emlékeztem nagyjából, mi fog történni a temetőben, de mégis úgy izgultam, mintha most olvasnám először a történetet, ez mindenképp Rowlingot dicséri. Harry egyébként továbbra is kifejezetten ellenszenves, Hermionét viszont már-már rajongásig szeretem. Gondolkodás nélkül lépnék be én is a Manók Alkotmányos Jogaiért Országos Mozgalomba, szerintem is rettentő igazságtalan a manók helyzete ebben a mágikus világban, jó, hogy felemeli a hangját értük. Én meg nem lankadó lelkesedéssel folytatom tovább a kalandozást a három jó baráttal (mondjuk ehelyett valami mást is lehetett volna írni, eddig csak vagy harmincszor fordult ez így elő… na de ilyesmin nem akadok nagyon fenn).

6 hozzászólás
DarknessAngel >!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Eddig a legjobb rész volt a Harry Potteres könyvek közül.
Jó volt megismerkedni más varázslókkal is a Roxfortbelieken kívül.A Trimágusi Tusa valami istenien volt megírva, nagyon tetszettek a feladatok és ahogyan a versenyzők megoldották őket.
Cedric Digori-t nagyon sajnáltam, kedves és nagyon bátor srác volt. Az előző részben csak egy rövid ideig szerepelt, itt annál fontosabb szerep jutott neki.
Krum egy nagy kedvencem lett, a mogorva külső egy igazán szerethető lelket takar. Persze nagyon örültem a kis románcának Hermionéval, tetszett Ron féltékenykedése is :))
Fleur, először nem volt szimpatikus, de fokozatosan megkedveltem őt is….hajrá Bill.
A történet vége nagyon ütősre sikeredett. Lélegzetvisszafolytva olvastam mi is lesz az egészből. Persze a filmet láttam, de egy könyv mégiscsak más.
Ebben a részben sokkal jobban kedveltem Siriust és Dumbledoret is. Nemsokára neki is kezdek a folytatásnak…nem bírom ki Roxfort nélkül.

3 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Oly sok év után még mindig kedvencemnek tartom a HP sorozatot, és ez valószínűleg nem is lesz másképp. És nem csak azért, mert ezen nőttem fel, hanem azért is, mert minden egyes olvasásnál újra rabul ejti a szívemet. Most, hogy már felnőttem, más szemmel olvasom újra a könyveket, próbálok hibákat találni benne, de egyszerűen nem megy. Olyan jól és részletesen felépített világ ez a könyv, hogy az írónő még a legapróbb részleteket is kifejtette, nem nagyolta el a magyarázatokat, a leírásokat, nem hagyott semmit kitöltetlenül, megválaszolatlanul, hanem minden kérdésre választ adott előbb vagy utóbb.
Ahogy haladunk egyre előrébb a sorozatban, úgy válik egyre izgalmasabbá a cselekmény. Harry egyre nagyobb, bátrabb és ügyesebb lesz a varázslóvilágban, bár ehhez nagy mértékben hozzájárulnak barátai is, Ron és Hermione. Menetközben azonban újabb és újabb emberek, segítő kezek társulnak hozzá: Dumbledore, Sirius, Lupin, Rémszem Mordon. Ezzel egyetemben azonban egyre több ellenséget is szerez, egyre több atrocitás éri őt, amiket képes a lehető legjobb módon kezelni. spoiler

Riszperidon P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Azt mondhatom, hogy az első Potter, ami igazán tetszett. Végre ténylegesen átlépte a gyerekkönyv mivoltát, és egyre komorabb és durvább a helyzet.
Be kell valljam, mikor a könyvtárból kivéve megláttam, hogy milyen vastag a könyv, első körben megijedtem. :D Az első 40-50 oldal az nyögvenyelősen is ment, tartottam tőle, hogy mégsem leszünk jóban. Aztán egyszer csak bumm, átlendültem ezen, és a maradék 600 oldalt pár nap alatt tudtam le, ami nálam ritka.
Végre hullik a nép, Voldemort még erősebb, és egyre több titkot tudunk meg a szereplők múltjáról. Van, hogy pofára pottyant az írónő, van, hogy ledöbbent, és kezd egy kicsit kegyetlenkedni is. Nagy kíváncsisággal várom a következő Potter-féltéglát, és még nagyobbal a végkifejletet!

>!
Animus, Budapest, 2000
674 oldal · keménytáblás · ISBN: 963930705X · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
8 hozzászólás

Népszerű idézetek

andy332488>!

– Egy ember igazi természetéről az árulkodik legjobban, ahogy az alárendeltjeivel bánik. Ne azt nézd, mit csinál, mikor vele egyenrangúak között van.

491. oldal, 27. fejezet - Tapmancs visszatér

Kapcsolódó szócikkek: emberi természet · Sirius Black
5 hozzászólás
Miamona>!

– A jó házimanó arról ismerszik meg, hogy olyan, mintha ott se volna.

179. oldal, A Trimágus Tusa (Animus, 2001)

26 hozzászólás
tataijucc >!

– (…) nem az számít, minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel!

652. oldal, 36. fejezet

Mákostészta>!

– Kis éji sétákon születnek a nagy ötletek…

447. oldal, Huszonötödik fejezet - A tojás és a szem (Animus, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: ötlet
17 hozzászólás
Pandalány P>!

Dobbynak tetszik a szabad élet!

358. oldal, A Házimanó Felszabadítási Front (Animus, 2001)

9 hozzászólás
Barnus>!

Ha igent mondanak, üzend meg Pulival, és vasárnap öt órára érted megyünk. Ha nemet mondanak, üzend meg Pulival, és vasárnap ötkor ott leszünk érted.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ron Weasley
1 hozzászólás
DZSUDZSEE>!

– Nekem itt két Neptunuszom van – szólalt meg Harry, s értetlenkedve meredt pergamenlapjára. – Az nem lehet, ugye?
– Ááááá – felelte Ron, Trelawney titokzatoskodó suttogását utánozva –, ha két Neptunusz tűnik fel az égen, az biztos jele annak, hogy szemüveges törpe születik, kis drágám…

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley · Sybill Trelawney
1 hozzászólás
DZSUDZSEE>!

– Hogy van, professzor úr? – Rita Vitrol felállt, és lapátkezét Dumbledore felé nyújtotta. – Remélem, olvasta a Mágusok Nemzetközi Szövetségének nyári konferenciájáról írt cikkemet.
– Elbűvölően otromba volt – felelte mosolyogva Dumbledore. – Különösen azt a részt élveztem, ahol vaskalapos tökfilkóként jellemez engem.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Rita Vitrol
1 hozzászólás
Mákostészta>!

Harry felvonta a szemöldökét. Elég nagy szemtelenségnek találta, hogy a bácsi bárkit is pufóknak mer titulálni, mikor a saját fia oldalra fektetve magasabb, mint állva.

36. oldal, Harmadik fejezet - A meghívás (Animus, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter
viky0222>!

(…) aminek jönnie kell, jönni fog… És ha itt lesz, szembe kell néznie vele.

675. oldal, 37. fejezet - A kezdet


A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Az angyal
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Nyulász Péter: Helka
Terry Pratchett: Csip-csap népek
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Philip Pullman: Az arany iránytű
Thomas Wheeler: Cursed
Joseph Delaney: A Szellem inasa
Soman Chainani: Jótett helyébe
Margit Sandemo: Nincs menekülés