60. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
96. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a Tűz Serlege (Harry Potter 4.) 3207 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter vakációja a szokásosnál jobbnak ígérkezik: részt vehet a varázsvilág legnagyobb sportünnepén, a Kviddics Világkupán. Ám az egybegyűltek szórakozása korántsem alakul felhőtlenül: baljós történések zavarják meg az eseményt. A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába visszatérő diákok azonban hamar elfeledkeznek a meccsről, mivel kiderül, hogy ez évben a Roxfortban rendezik meg a Trimágus Tusát. Harry csak szurkolni készül a bajnokoknak, ám váratlanul maga is köztük találja magát. A próbák életveszélyesek, így gyanítható, hogy aki tudtán kívül benevezte Harryt a tusára, az bizony az életére tör.

Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2017
678 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639884762 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2016
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244586 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Pottermore, 2016
ISBN: 9781781103869 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

13 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

1879 tag · 6947 karc · Utolsó karc: 2017. december 15., 17:51 · Bővebben


Enciklopédia 75

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Ron Weasley · Harry Potter · Albus Dumbledore · Fred Weasley · George Weasley · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Dobby · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Voldemort · Molly Weasley · Alastor 'Rémszem' Mordon · Hóborc · Arthur Weasley · James Potter · Fleur Delacour · Cedric Diggory · Csámpás · Filius Flitwick · Pulipinty · Viktor Krum · Dean Thomas · Percy Weasley · Aberforth Dumbledore · Seamus Finnigan · Pomona Bimba · Cho Chang · Sybill Trelawney · Angelina Johnson · Argus Frics · Madame Olympe Maxime · Vernon Dursley · Dudley Dursley · Rita Vitrol · Colin Creevey · Cornelius Caramel · Gregory Monstro · Ifj. Barty Kupor · Peter Pettigrew · Vincent Crak · Parvati Patil

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · Privet Drive 4.


Kedvencelte 1136

Most olvassa 264

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 365

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Így a negyedik kötet végén, ötödik kötet elején illendő lenne összeszedni magam, és írni egy szép hosszú értékelést, amiben kifejtem, miért is lettem majd két évtizednyi tagadás után Potter-függő, de egyszerűen nem tudom szavakba önteni ezt az érzést. Mert hiába mondanám, hogy Rowling egy zseni, aki szó szerint varázsol a könyveivel, és hiába írnám le, hogy a második kötet óta minden egyes történetnél úgy érzem, hogy ennél tökéletesebbet már nem lehet alkotni, aztán később kiderül, hogy dehogynem! – ezek a gondolatok ugyanis a tizedét nem adnák vissza annak a szerelemnek, ami a sorozat és közöttem szövődött. Úgyhogy egyetlen egy dolgot szeretnék csak kiemelni, illetve megüzenni a még „nem hívő” delikvenseknek: ne legyetek olyan buták, mint én, és egy percig se gondolkodjatok azon, hogy kezetekbe vegyétek-e a könyvet/sorozatot vagy sem! Mert ha kimaradtok belőle, az fájni ugyan nem fog, maximum csak később, amikor a fejeteket veritek a falba, mondván „miért vártam vele eddig!?”, ha viszont elolvassátok, garantálom, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodtok!

31 hozzászólás
>!
Orsi999
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Lassabban haladtam vele, mint szerettem volna. Ez főleg azért volt, mert már régebben olvastam a sorozat, és most közbe más könyveket is olvastam kihívásokhoz. Ettől függetlenül ez a könyv még mindig teljesen le tud nyűgözni.
Így is folyamatosan izgultam, hogy mi fog történni, és ugyan úgy meg tudott lepni az írónő a fordulatokkal. Néhol vicces volt, de komoly is tudott lenni, ahol kellett. És még így újraolvasás alkalmával is tudok sírni a végén, hiába tudtam előre, hogy mi fog történni.
Igazából, már mások minden fontosat leírtak erről a könyvről, így nem is húzom tovább a szót. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

>!
Pandalány P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Sajnos eléggé elhúztam a negyedik kötet újraolvasását, mert van bennem egy olyan kényszerképzet, hogy én ezt a részt kevésbé szeretem, mint a többit. Pedig amikor olvasom, vagy épp filmen nézem, mindig rájövök, hogy igenis, ez is nagyon jó kötet. Ez most is így volt. Persze ennél a kötetnél rendesen érződnek már a gyülekező sötét felhők. Mivel ugye ismerem már a sztorit, olvasás közben mindig reménykedem abban, hogy most majd máshogy történnek benne bizonyos események (spoiler) és nem lesz ennyire lehangoló a folytatás.
Mindezek ellenére imádom ezt a részt is, teljesen belefeledkezem olvasás közben, hogy hol is vagyok, és ez J.K.Rowling varázsereje. Kizökkent, kikapcsol és nem lehet nem szeretni.❤
Kedvenceim a könyvből:
– a házimanók és a Roxfort konyhájának megjelenítése
– Dobby drágám sorsa végre jobbra fordul ❤
– a spoiler páros alakulása
– a M.A.J.O.M.
Most mondjuk az új kötettel fogom folytatni az olvasást, de természetesen utána következik az egyik nagy kedvencem, az ötödik regény. ❤

>!
Milli88 P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

„- Aminek jönnie kell, jönni fog, és ha itt lesz, szembenézünk vele.”

Jesszusom! Aztamindenit!
I M Á D T A M ! ! !
Sajnos nem volt túl sok időm olvasni, de amikor mégis akadt egy szabad percem, azonnal kézbe vettem.
Ismét egy varázslatos és hihetetlen történetet olvashattam J. K. Rowling tollából.
Imádtam Pulipintyet, az orrontó furkászokat, a Trimágus Tusa három próbáját, Hermione nyomozásait, Dobby-t, Winky-t, „Rémszem” Mordon-t a karácsonyi bált, fúúúú… Mindent!
Nem is nagyon tudok értelmes gondolatokat megfogalmazni. Nem is csak a kései óra miatt, hanem azért, mert tudom, hogy alig fogok tudni aludni, mert még mindig a történetben élek. Letehetetlen olvasmány volt, még így 30-hoz közeledve is. :)

5 hozzászólás
>!
DarknessAngel
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Eddig a legjobb rész volt a Harry Potteres könyvek közül.
Jó volt megismerkedni más varázslókkal is a Roxfortbelieken kívül.A Trimágusi Tusa valami istenien volt megírva, nagyon tetszettek a feladatok és ahogyan a versenyzők megoldották őket.
Cedric Digori-t nagyon sajnáltam, kedves és nagyon bátor srác volt. Az előző részben csak egy rövid ideig szerepelt, itt annál fontosabb szerep jutott neki.
Krum egy nagy kedvencem lett, a mogorva külső egy igazán szerethető lelket takar. Persze nagyon örültem a kis románcának Hermionéval, tetszett Ron féltékenykedése is :))
Fleur, először nem volt szimpatikus, de fokozatosan megkedveltem őt is….hajrá Bill.
A történet vége nagyon ütősre sikeredett. Lélegzetvisszafolytva olvastam mi is lesz az egészből. Persze a filmet láttam, de egy könyv mégiscsak más.
Ebben a részben sokkal jobban kedveltem Siriust és Dumbledoret is. Nemsokára neki is kezdek a folytatásnak…nem bírom ki Roxfort nélkül.

3 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Oly sok év után még mindig kedvencemnek tartom a HP sorozatot, és ez valószínűleg nem is lesz másképp. És nem csak azért, mert ezen nőttem fel, hanem azért is, mert minden egyes olvasásnál újra rabul ejti a szívemet. Most, hogy már felnőttem, más szemmel olvasom újra a könyveket, próbálok hibákat találni benne, de egyszerűen nem megy. Olyan jól és részletesen felépített világ ez a könyv, hogy az írónő még a legapróbb részleteket is kifejtette, nem nagyolta el a magyarázatokat, a leírásokat, nem hagyott semmit kitöltetlenül, megválaszolatlanul, hanem minden kérdésre választ adott előbb vagy utóbb.
Ahogy haladunk egyre előrébb a sorozatban, úgy válik egyre izgalmasabbá a cselekmény. Harry egyre nagyobb, bátrabb és ügyesebb lesz a varázslóvilágban, bár ehhez nagy mértékben hozzájárulnak barátai is, Ron és Hermione. Menetközben azonban újabb és újabb emberek, segítő kezek társulnak hozzá: Dumbledore, Sirius, Lupin, Rémszem Mordon. Ezzel egyetemben azonban egyre több ellenséget is szerez, egyre több atrocitás éri őt, amiket képes a lehető legjobb módon kezelni. spoiler

>!
Ashriver
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

A legmegrázóbb és legsötétebb rész volt. Külön öröm volt, hogy Sirius sokat szerepelt benne, őt a filmből kihagyták (a szemetek). Bámulatos és meghatározó rész volt a további kötetekre nézve. Egy fejezet lezárult és követi őt egy másik, ami sokkal komorabb és veszélyesebb, mint az elődje volt. Fel kell készülni az eljövendő harcokra és tragédiákra, amikkel majd szembesülünk. Sokkal jobban át tudom érezni olvasva a történteket, mint a filmeket nézve.

>!
Vivi_
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Az egyik kedvenc részem, mind filmben, mind könyvben.
Emlékszek, mikor legelőször láttam a könyvet elrettentett a vastagsága, hiszen gondoltam, egy ilyen hosszú könyvet, hogy nem lehet megunni a végére, mert azért az előző kötetek sokkal rövidebbek voltak. De hihetetlen Rowling mennyire fent tudja tartani az érdeklődésedet, hiszen az ilyen hosszúságú könyveknél a cselekmény lapossá válik egy idő után, esetleg elnyújt dolgokat, amikre semmi szükség nem lett volna, azonban a Harry Potter egyik részénél sem érzékeltem ezt sose.

A Trimágus Tusa szintén fantasztikus ötlet volt, imádtam olvasni a próbákat. A történetben ismért kapunk egy kiállhatatlan karaktert, Rita Vitrolt, akit néha jól megcsaptam volna. Itt már érzékelhetően kezdenek felnőni a szereplők, és megjelenik, ha csak kis részben a szerelem, amit még nem is igazán nevezhetünk annak. Sokat megadnák, ha megint először olvashatnám a részeket, úgy, hogy semmit se tudok róluk és megint meglepődhetnék a történteken. Mondjuk újraolvasva is hatalmas kedvencem, bármikor a kezembe tudnám venni.

>!
Eviii
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Hogy is nevezik magukat a HP rajongók? Segítsetek, mert azt hiszem, én is az lettem…

Az eleje érdekesebben indult, mint szokott. Most nem a megszokott „Harry haldoklik a nagybácsiéknál” bevezetést kaptunk, aminek nagyon örültem. És bár azzal kezdődött, most nem a kviddics volt középpontban, hanem a Trimágus tusa… És a vége sem úgy végződött, ahogy szokott… Kezd komollyá válni a sorozat…

Nem nagyon szeretek szereplőkről beszélni, de muszáj megemlítenem, hogy csalódtam a Weasley családban. Kezdve Ronnal, és az anyukával, Mollyval, amiért elhitték minden hülyeséget. Percy egyszerűen hülye volt…

Eddig kissé gyerekesnek tartottam a sztorit, de most olyan szépen látszik, hogy kezd felnőni a sorozat… spoiler

Kell az ötödik rész a szekrényembe.

8 hozzászólás
>!
Navi
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege

Az első gondolatom az: látszik, hogy nőnek :) Már nem csak a barátok és az iskola, hanem az élet egyéb részei is érdekelni kezdik őket, sokkal felelősségteljesebbek. Hermione a MAJOM-mal néha már egy kicsit idegesítő volt, de meg lehet érteni ezt is. Szegény Neville :( Ronon annyira még nem látszik, hogy idősödne, ő a későn érő típus.
Kviddics Világkupa, Trimágus Tusa, koboldok, házimanók, óriások, sárkányok, sellők, aurorok, titkok, politika, családi örökség – volt itt minden. Gyors, pergő cselekményű, titok titok hátán, lelepleződések, testet öltés. Izgalmas, egyre sötétebb, komorabb.


Népszerű idézetek

>!
andy332488

– Egy ember igazi természetéről az árulkodik legjobban, ahogy az alárendeltjeivel bánik. Ne azt nézd, mit csinál, mikor vele egyenrangúak között van.

491. oldal, 27. fejezet - Tapmancs visszatér

Kapcsolódó szócikkek: emberi természet · Sirius Black
5 hozzászólás
>!
Miamona

– A jó házimanó arról ismerszik meg, hogy olyan, mintha ott se volna.

24 hozzászólás
>!
Barnus

Ha igent mondanak, üzend meg Pulival, és vasárnap öt órára érted megyünk. Ha nemet mondanak, üzend meg Pulival, és vasárnap ötkor ott leszünk érted.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ron Weasley
>!
tataijucc

– (…) nem az számít, minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel!

652. oldal, 36. fejezet

>!
VioletHill

– Kis éji sétákon születnek a nagy ötletek…

447. oldal, Huszonötödik fejezet - A tojás és a szem (Animus, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: ötlet
11 hozzászólás
>!
VioletHill

Harry felvonta a szemöldökét. Elég nagy szemtelenségnek találta, hogy a bácsi bárkit is pufóknak mer titulálni, mikor a saját fia oldalra fektetve magasabb, mint állva.

36. oldal, Harmadik fejezet - A meghívás (Animus, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter
>!
DZSUDZSEE

– Hogy van, professzor úr? – Rita Vitrol felállt, és lapátkezét Dumbledore felé nyújtotta. – Remélem, olvasta a Mágusok Nemzetközi Szövetségének nyári konferenciájáról írt cikkemet.
– Elbűvölően otromba volt – felelte mosolyogva Dumbledore. – Különösen azt a részt élveztem, ahol vaskalapos tökfilkóként jellemez engem.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Rita Vitrol
1 hozzászólás
>!
DZSUDZSEE

– Nekem itt két Neptunuszom van – szólalt meg Harry, s értetlenkedve meredt pergamenlapjára. – Az nem lehet, ugye?
– Ááááá – felelte Ron, Trelawney titokzatoskodó suttogását utánozva –, ha két Neptunusz tűnik fel az égen, az biztos jele annak, hogy szemüveges törpe születik, kis drágám…

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley · Sybill Trelawney
>!
Sentis

(…) aminek jönnie kell, jönni fog… És ha itt lesz, szembe kell néznie vele.

675. oldal, 37. fejezet - A kezdet


A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
Neil Gaiman: Coraline
Christopher Paolini: Eragon
Diana Wynne Jones: A másik palota
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
Sarah Mlynowski: Melltartó és seprűnyél
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?