Harry ​Potter és a Főnix Rendje (Harry Potter 5.) 2999 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter nem hitte volna, hogy egyszer ő fogja megvédeni basáskodó unokatestvérét, Dudley-t. Ám amikor fényes nappal dementorok támadnak kettőjükre, ez történik. De számos más vészjósló esemény is mutatja, hogy a varázsvilág békéjét sötét erők fenyegetik.
Harry nincs egyedül az ellenük vívott küzdelemben: a Főnix Rendje egy titkos főhadiszálláson szervezi a Sötét Nagyúr elleni harcot, ami minden fronton zajlik. Harry például kénytelen különórákat venni Piton professzortól, hogy ki tudja védeni Voldemort erőszakos behatolásait a tudatába.

Eredeti mű: J. K. Rowling: Harry Potter and the Order of the Phoenix

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2016
816 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244593 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Pottermore, 2016
750 oldal · ISBN: 9781781103876 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2015
752 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633240052 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

7 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

1819 tag · 6666 karc · Utolsó karc: 2017. szeptember 22., 18:20 · Bővebben


Enciklopédia 86

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Ron Weasley · Harry Potter · Albus Dumbledore · Fred Weasley · George Weasley · Remus Lupin · Luna Lovegood · Minerva McGalagony · Rubeus Hagrid · Dobby · Draco Malfoy · Neville Longbottom · Ginny Weasley · Voldemort · Molly Weasley · Nymphadora Tonks · Bellatrix Lestrange · Alastor 'Rémszem' Mordon · Hóborc · Arthur Weasley · James Potter · Lee Jordan · Lily Evans · Lucius Malfoy · William "Bill" Weasley · Sipor · Fawkes · Filius Flitwick · Seamus Finnigan · Percy Weasley · Kövér Dáma · Pomona Bimba · Cho Chang · dementor · Sybill Trelawney · Argus Frics · Dolores Umbridge · Kingsley Shacklebolt · Dudley Dursley · Petunia Dursley · Rita Vitrol · Vernon Dursley · Cornelius Caramel · Cuthbert Binns · Ernie Macmillan · Phineas Nigellus Black · Zacharias Smith

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · King's Cross · Mágiaügyi Minisztérium · Azkaban · Szárnyas Vadkan · Little Whinging


Kedvencelte 1047

Most olvassa 266

Várólistára tette 197

Kívánságlistára tette 336

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Xoxoribizli P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

NEM!

Harry ebben a részben annyira irritált, hogy az kimondhatatlan.
Már az elején elrúgta a pöttyöst ezzel a „hát ki mentette meg a világot? Hát ÉN! ÉN! ÉN! ÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉN!” viselkedéssel, de mivel ez folytatódott, így nagyon ellenszenves volt.
Nem csodálom, hogy Piton sokszor leckézteti, engem is idegesített, nemhogy őt!
Ennek fényében pedig többet nem is tudok nyilatkozni róla.

7 hozzászólás
>!
Ashriver
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Én amondó vagyok, hogy ez volt az egyik legdepressziósabb, legszomorúbb és egyben a legdühítőbb rész. De azért a „Weasley, a Gólkirály” című dal nagy kedvenc :D

>!
Ancsúr
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Jó, lehet, hogy elfogult vagyok életem legeslegelső könyvsorozatával kapcsolatban, de akkor is tetszik! :) Ez a könyv az egyik nagy kedvencem a sorozatból.
Emlékszem milyen volt meglátni a 4. rész végén a feliratot: „Folytatása következik!”. Akkor kedvem lett volna sikítani, mert nincs folytatás. (Akkor még nem adták ki.) Kellett vagy két év, mire rohanhattam a boltba, hogy kikönyörögjem szüleimnek, hogy megkaphassam az 5. Harry Potter könyvet is.
Umbridge és Bellatrix a két legkedvesebb negatív szereplővé nőtte ki magát számomra az évek során. És a világ egyik legeslegjobb dolga az, hogy elmondhatom magamról én igenis az elsők között OLVASTAM Dumbledore seregének alapításáról és hősiességéről. :)

2 hozzászólás
>!
Sippancs P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Ehhem, ehhem…
Aki tudja, hogy hogyan lehet tovább fokozni a „szerelem”, „imádat” és „zseniális” szavakat, illetve a „hatalmas kedvenc lett” és „összetörte a szívem” spoiler kifejezéseket, az kérem, kézfeltartással jelezze! Jutalmul 50 pont jár a Griffendélnek!

42 hozzászólás
>!
Petrasek
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Kicsit más volt ez, mint a többi Harry Potter kötet.
Nagyjából a könyv feléig nehezen haladtam vele, vontatott és kicsit unalmas volt. A másik részében, végre éreztem az izgalmat és már nehezen tudtam letenni.
Végre kicsit éreztem hogy kezdenek felnőni a szereplőinek, korban hozzám közelebb állni. Kíváncsian várom a következő részt.

>!
Roxan
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Én még mindig úgy gondolom, hogy Rowling egy igazi boszorkány.
Mintha átkokkal szórta volna meg a könyvet, mint például a letehetetlenség és a lefegyverző bűbájjal. Imádom a Weasley ikrek csínytevéseit, vicceit. Hermione és Ron közötti kapcsolatot mert látom ám ;). Meg úgy az egész Harry Potter világot! A misztikus lények, a rengeteg izgalom hogy félő hogy szívroham lesz a vége. Hogy mindig valahogy átver az írónő. Imádtam ezt a könyvet is, bár hozzá teszem ennek volt a legjobb kezdése eddig.
És hogy én hogy elsírtam magam spoiler

Fogalmam sincs hogy lehet elviselni azt, mikor befejezed a sorozatot hogy nincs tovább, egyszerűen belegondolni is rossz, mi lesz velem Harry, Hermione és az össze Weasley és a Roxfortos kedvenc karaktereim nélkül.
De ahogy Hagrid mondaná: aminek jönnie kell, jönni fog… És ha itt lesz, szembe kell nézni vele.

>!
Black_Angel
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Csak azt tudom mondani, mint minden részhez, hogy FANTASZTIKUS!!
imádom.. egyszerűen annyira bele tudok mélyedni, hogy még enni is elfelejtek..
Most olvasom először a könyveket, és így az 5. elolvasása után, már bánom hogy nem kezdtem előbb..
Nagyon tetszik hogy végigkövethetem ahogy ezek az emberek felnőnek.. ahogy komolyodnak, felnőttek lesznek.. egyszerűen varázslatos

>!
puncsoscukor63 P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Mint minden eddigi rész, ez is totálisan elnyerte a tetszésemet!
Amit még megemlítenék, az az, hogy most tűnt csak fel, hogy a kedvenc részem (fejezetem) ezekben a könyvekben mindig az, amikor mindenre magyarázatot kapunk, ami eddig esetleg nem volt világos. Az összes gyanús, rejtélyes titokra fény derül és ez engem nagyon pozitívan érint:)
Szeretek titkokra rájönni…

>!
Adryenne1991
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Meg kell mondjam, hogy a kötet a legjobbak közé tartozik. Imádtam.
Izgalmas, habár pörgősnek nem mondható.
Egyre több információt tudunk meg, ami csak arra ösztönöz, hogy neki ne merjek fogni másnak, kezdjem is rögtön a hatodik kötetet. :)

Engem már néhány kötet óta már foglalkoztat a dolog: spoiler

>!
joopsy P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Sajnos kicsit lassan haladtam vele, mivel be kellett szúrnom közbe egy másik könyv elolvasását is csere miatt és egyébként is picit vegyesek az érzéseim ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Ebben a részben Rowling valószínűleg az olvasói kívánságoknak tett eleget: részletesen kifejtette a roxforti mindennapokat. Én ezt nagyrészt élveztem, de egy idő után jó lett volna, ha végre történik is valami. Valami, ami a fő szálat is előbbre viszi.
Borzasztónak tartottam, hogy a könyv felénél még nem tudtuk, mi van Hagriddal és Dumbledore sem tűnt fel a tárgyalás után nagyon sokáig. A Hagrid-szál engem most mérhetetlenül idegesített (Pedig eleinte Hagrid volt a kedvenc szereplőm), akárcsak a folyamatos információ-visszatartás… 700 oldalon keresztül.
Az egész valahogy az okklumenciától kezdett izgalmas lenni.
Mégis nagyon élveztem az olvasását. Annyi fantasztikus ötlet és annyi érzelem volt ebben a részben, mint eddig egyikben sem.
A Little Whinging-ben zajló történéseket eddig sosem szerettem, de a Grimmauld tér 12. már tetszett, bár nagyon sötét hangulata volt. Itt zajlott az egyik legemlékezetesebb jelenetem: Molly Weasley és a mumus. Nem véletlen, hogy Molly a kedvenc szereplőm.
Talán Lunát szerettem legjobban ebben a részben. Azt a pár apró momentumot, amiben szerepelt, nagyon élveztem: Már a Roxfort Expresszen jót mulattam rajta, majd jöttek a fagyöngylakó narglik és az oroszlános fejfedő.
Persze szokásukhoz híven a Weasley ikrek is kitettek magukért, de ezen már meg se lepődtem.
Eleinte Umbridge is érdekes volt a büntetőpennájával és a csipkés-cicás berendezési tárgyaival, de utána untam az újabbnál újabb rendeleteit. Persze a végső monológja nagyot ütött spoiler és nagyon tetszettek a McGalagonnyal lezajlott szócsatái.
A DS edzések is tetszettek a Szükség Szobájában és a diákok kapcsolatának alakulása és a viszonyulás Harry-hez. spoiler
A könyv vége pedig hát őrület! Végre egy csatajelenet, ami nem izzadságszagú. Olyan ritka az ilyen.
Két nagy hátborzongásom is volt a könyv végén: spoiler
Most pedig várhatom az RBF-vizsgák eredményét spoiler és a további eseményeket, mivel innentől kezdve csak a végkifejletre emlékszem. Arra, hogy hogyan jutunk el odáig, nem.

Update (03.19.): Tegnap este megnéztük a filmet és minden várakozásomat alulmúlta. Már tudom, miért nem emlékszem az utolsó 4 részre igazán. Ez a film a könyv ismerete nélkül igencsak összefüggéstelen jelenetek halmazának tűnhet. A narglik pedig tönkre lettek téve, ahogy Luna is.


Népszerű idézetek

>!
Rysonne

– Szóval a legjobb jegy a K, azaz a „kiváló” – csicseregte. – Utána jön az E…
– Nem, a V jön utána – javította ki George. – „Várakozáson felüli”. Szerintem nekünk Freddel mindenből V-t kellett volna kapnunk, hiszen már azzal felülmúltuk a várakozásokat, hogy beültünk vizsgázni.

15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley · Hermione Granger
>!
lollippi IMP

– Elvesztett egy knútot, de talált egy galleont, ahogy mondani szokás.

534. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
13 hozzászólás
>!
bobo1019

– Egyszerre ennyi mindent nem érezhet valaki, mert felrobbanna.
– Csak azért, mert te egy teáskanál érzelmi színvonalán állsz, nem kell másokról is ezt feltételezned.

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · Ron Weasley
1 hozzászólás
>!
Bernadetti

– Már rég le kellett volna adnunk ezt a hülye tárgyat – bosszankodott Harry.
– Hát most majd leadjuk.
– Mint a pinty! – bólogatott Harry. – Nem kell többet úgy tennünk, mintha izgatna, mi történik, ha a Jupiter összebarátkozik az Uránusszal.
– Mostantól akkor is kidobom a teafüvet, ha csupa nagybetűkkel kiírja nekem, hogy meghalsz, Ron Weasley, meghalsz!

620. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley
>!
Rysonne

Mindenesetre elég dühítő volt egy olyan embertől hallani, hogy ne legyen meggondolatlan, aki tizenkét évig ült az Azkabanban, a varázslók börtönében, aztán megszökött, megpróbálta elkövetni a gyilkosságot, amiért eredetileg elítélték, majd elmenekült egy lopott hippogriffen…

1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Azkaban · Sirius Black
2 hozzászólás
>!
Avilda

– Nem akarok gorombának tűnni – szólt –, de ki a rosseb maga?

378. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dolores Umbridge · Rubeus Hagrid
11 hozzászólás
>!
tataijucc

Jobb a most, mint a majd, mert távol tart bút és bajt!

Kapcsolódó szócikkek: most
7 hozzászólás
>!
Morn

– Gyere gyorsan, Ron, nekünk kell felkísérni az elsősöket!
– Ja, tényleg! – kapott észbe a fiú. – Hé! Hé! Hahó! Tökmagok!
– Ron!
– Mi bajod? Olyan kis törpék…

191. oldal, Tizenegyedik fejezet - A Teszlek Süveg új dala (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · Ron Weasley
6 hozzászólás
>!
Zsucsima

– (…) Te, ifjú lévén, nem tudhatod, hogyan gondolkodik és hogyan érez egy idős ember. Az öregen viszont számon kérhető, ha elfelejti, milyen volt fiatalnak lenni.

713. oldal, Az elveszett jóslat.

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
>!
Marsie

– (…) Azt mondta, hogy olyan vagy, mint egy disznó, ami megtanult a hátsó lábán járni? Ez nem szemtelenség, Dud, ez a szomorú igazság.

Kapcsolódó szócikkek: Dudley Dursley · Harry Potter

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
Diana Wynne Jones: A másik palota
Christopher Paolini: Eragon
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
Sarah Mlynowski: Melltartó és seprűnyél
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Neil Gaiman: Coraline
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?