Megjelenésének várható időpontja: 2022. november 14.
99. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a Főnix Rendje (Harry Potter 5.) 4832 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter nem hitte volna, hogy egyszer ő fogja megvédeni basáskodó unokatestvérét, Dudley-t. Ám amikor fényes nappal dementorok támadnak kettőjükre, ez történik. De számos más vészjósló esemény is mutatja, hogy a varázsvilág békéjét sötét erők fenyegetik.
Harry nincs egyedül az ellenük vívott küzdelemben: a Főnix Rendje egy titkos főhadiszálláson szervezi a Sötét Nagyúr elleni harcot, ami minden fronton zajlik. Harry például kénytelen különórákat venni Piton professzortól, hogy ki tudja védeni Voldemort erőszakos behatolásait a tudatába.

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2022
576 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636140854 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Neil Packer, Jim Kay · Megjelenés időpontja: 2022. november 14.
>!
Animus, Budapest, 2022
752 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636140847 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2021
754 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244425 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

17 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2686 tag · 9803 karc · Utolsó karc: 2022. október 6., 16:52 · Bővebben


Enciklopédia 103

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Remus Lupin · Minerva McGalagony · George Weasley · Luna Lovegood · Rubeus Hagrid · Dobby · Draco Malfoy · Ginny Weasley · Neville Longbottom · Molly Weasley · Nymphadora Tonks · Voldemort · Bellatrix Lestrange · Alastor 'Rémszem' Mordon · Hóborc · James Potter · Arthur Weasley · Lucius Malfoy · Lily Evans · Lee Jordan · William "Bill" Weasley · Fawkes · Sipor · Filius Flitwick · Seamus Finnigan · Percy Weasley · Pomona Bimba · Kövér Dáma · Sybill Trelawney · dementor · Argus Frics · Dolores Umbridge · Kingsley Shacklebolt · Angelina Johnson · Stan Shunpike · Vernon Dursley · Cornelius Caramel · Petunia Dursley · Cho Chang · Dudley Dursley · Lavender Brown · Cuthbert Binns · Ernie Macmillan · Mógus · Parvati Patil · Phineas Nigellus Black · Rita Vitrol · Winky · Zacharias Smith

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · King's Cross · Mágiaügyi Minisztérium · Azkaban · Szárnyas Vadkan · Little Whinging


Kedvencelte 1424

Most olvassa 339

Várólistára tette 315

Kívánságlistára tette 537

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Nemrég olvastam, hogy Rowling a világ leggazdagabb írónője. Első gondolatom az volt, hogy ez a nő az utolsó fillérig megérdemli, még ha most darabokra is törte a szívemet. Pénzben kifejezhetetlen, mekkora értéket képvisel ennek a tizenöt éves fiúnak a története, akinek ekkora terhet aggattak a vállára.

Tudom, hogy sokan kevésbé szeretik ezt a részt Harry viselkedése miatt, de számomra ez a sorozat tartópillére. Itt érzem mind az írónő, mind a szereplők, mind a történet kiteljesedését, itt lesz a gyerekből felnőtt és a meséből keserédes valóság. Itt válik a veszteség és a félelem az élet mindennapi részévé, de a legsötétebb idők szülik a legigazabb embereket is, és a legnehezebb időkben esik legjobban a nevetés.

6 hozzászólás
Xoxoribizli>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

NEM!

Harry ebben a részben annyira irritált, hogy az kimondhatatlan.
Már az elején elrúgta a pöttyöst ezzel a „hát ki mentette meg a világot? Hát ÉN! ÉN! ÉN! ÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉN!” viselkedéssel, de mivel ez folytatódott, így nagyon ellenszenves volt.
Nem csodálom, hogy Piton sokszor leckézteti, engem is idegesített, nemhogy őt!
Ennek fényében pedig többet nem is tudok nyilatkozni róla.

11 hozzászólás
Klodette>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Most kicsit lassabban haladtam vele, mint régen, de ennek inkább a nagy meleg az oka.
Umbridge még mindig a legutálatosabb karakter, Voldemortnál is jobban gyűlölöm, mert a Sötét Nagyúrnak legalább van célja, megkérdőjelezhető, de van. Dolores néni egyszerűen csak élvezi, hogy másoknak kárt okozhat. Borzalom. Tényleg mindenki utálja őt. :)
Rowling újabb zsenialitása ez.
A vége nagyon izgalmas, megható, Neville szüleinek sorsa pedig ennyi idő után is sokkoló.
Luna új/régi kedvenc, Dobby pedig most is imádnivaló.

Orsi999>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Nagyon lassan haladtam vele, ez részben az iskola miatt volt, részben meg, azért mert nem akartam a végére érni.
Voltak olyan pillanatok, amikor már majdnem unalmas volt a könyv, amit akkor úgy hirtelen nem is tudtam hova tenni, de utána meg mindig felpörgött a történet és már érdekes és szórakoztató is lett a történet.
Harry karakterét most egy kicsit fárasztónak találtam. Zavart, hogy folyton ideges vagy zaklatott, de így legalább rájött, hogy Cho nem neki való. Dumbledore-t az előző részben nagyon hiányoltam, így reméltem, hogy többet fog szerepelni, de ez sajnos nem így lett. Bár a végén, amit elmondott Harry-nek az nagyon ütős lett, elég sok mindenre választ kaptunk, olyan dolgokra is, ami nekem eszembe se jutott volna.

3 hozzászólás
nemeth97>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Nagyon bánom, hogy a filmeket láttam előbb mint olvastam volna a könyveket, mert akkora a különbség, hogy leírni nem tudom…határozottan olyan ez a sorozat, hogy leülsz vele és akkor kapcsolsz mikor 300 oldal múlva elfogynak a lapok, elképesztő.:D
Karakterek még mindig zseniálisak, DE SIRIUS…hát nem sokon múlt, hogy ott ne dobjam el a könyvet, rendes sokkban vagyok azóta is.
Óriási amit Rowling letett az asztalra, imádom!

gazibla IP>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Minden rész után azt érzem ez volt a legizgalmasabb, most így van. Harry ebben a részben elég sokat hisztizik, de szerintem az ő helyzetében ez teljesen megérthető. A könyv vége igazán pörgősre sikeredett, valamint ennél a résznél tudatosult benne igazán, hogy nekem Hermione a kedvenc szereplőm a sorozatban. :) Hamarosan olvasom a következő részt is. :)

Ashriver>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Én amondó vagyok, hogy ez volt az egyik legdepressziósabb, legszomorúbb és egyben a legdühítőbb rész. De azért a „Weasley, a Gólkirály” című dal nagy kedvenc :D

MissFortune>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Egyszerűen imádtam! Letehetetlen volt. Megszépítette a betegen, ágyban töltött napjaimat. :D
Umbridgeot jobban utáltam, mint szegény Lockhartot. A minisztérium borzasztóan bután viselkedett. Ami meglep, hogy Piton ugyan szemét Harryvel, de kezdem mégis valahogy megkedvelni..
Siriusért azonban fáj a szívem. Olyan keveset olvashattunk róla..:/

Pandalány P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Nagyon boldog vagyok, hogy Harry Potterrel nőhettem fel. Emlékszem, ezt a kötetet megjelenés után Karácsonyra kaptam, ott várt a fa alatt és én leírhatatlanul boldog voltam. Azonnal beleszerettem a csodálatosan szép kék borítóba, a vaskos kötetbe pedig még aznap este belevesztem.
Örök élmény, egy életérzés, az életem fontos része az egész sorozat.
Ez a kötet pedig az egyik kedvencem, minden szomorúsága és gonoszsága ellenére. Még mindig ugyanolyan izgalommal tölt el minden momentuma, és ennyi év után volt egy-két részlet, amire nem emlékeztem tisztán. Imádtam ismét a Roxfortban, a DS-találkozókon lenni, harcolni Umbridge ellen és együtt nevetni a Weasley-ikrek által kreált mocsár szépségén (amit a tanárok is értékeltek, pláne, hogy ezzel bosszanthatták Umbridget :D).
Nehéz leírni, hogy mit érzek pontosan a HP-sorozat iránt, mert annyira a részemmé vált, annyira az első és legfontosabb könyv(eim), hogy nehéz megfogalmazni.
Sok remek, csodálatosan megírt, fontos, érdekes, izgalmas könyvet olvasok, elképesztően tehetséges íróktól, mégis ha életem könyvéről beszélek, akkor az Harry története lesz, mind a hét kötet.
Egyébként érdekes, hogy a kedvenceim a sorozatból a páratlan számúak, nem tudatosan.

2 hozzászólás
Ancsúr>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Jó, lehet, hogy elfogult vagyok életem legeslegelső könyvsorozatával kapcsolatban, de akkor is tetszik! :) Ez a könyv az egyik nagy kedvencem a sorozatból.
Emlékszem milyen volt meglátni a 4. rész végén a feliratot: „Folytatása következik!”. Akkor kedvem lett volna sikítani, mert nincs folytatás. (Akkor még nem adták ki.) Kellett vagy két év, mire rohanhattam a boltba, hogy kikönyörögjem szüleimnek, hogy megkaphassam az 5. Harry Potter könyvet is.
Umbridge és Bellatrix a két legkedvesebb negatív szereplővé nőtte ki magát számomra az évek során. És a világ egyik legeslegjobb dolga az, hogy elmondhatom magamról én igenis az elsők között OLVASTAM Dumbledore seregének alapításáról és hősiességéről. :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Telena>!

– Szóval a legjobb jegy a K, azaz a „kiváló” – csicseregte. – Utána jön az E…
– Nem, a V jön utána – javította ki George. – „Várakozáson felüli”. Szerintem nekünk Freddel mindenből V-t kellett volna kapnunk, hiszen már azzal felülmúltuk a várakozásokat, hogy beültünk vizsgázni.

274. oldal, 15. fejezet - A roxforti főinspektor (Animus, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley · Hermione Granger
oltidori I>!

– Elvesztett egy knútot, de talált egy galleont, ahogy mondani szokás.

534. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
17 hozzászólás
tataijucc>!

Jobb a most, mint a majd, mert távol tart bút és bajt!

468. oldal, Okklumencia (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: most
17 hozzászólás
bobo1019>!

– Egyszerre ennyi mindent nem érezhet valaki, mert felrobbanna.
– Csak azért, mert te egy teáskanál érzelmi színvonalán állsz, nem kell másokról is ezt feltételezned […]

398. oldal, Kígyószem (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · Ron Weasley
1 hozzászólás
Telena>!

Mindenesetre elég dühítő volt egy olyan embertől hallani, hogy ne legyen meggondolatlan, aki tizenkét évig ült az Azkabanban, a varázslók börtönében, aztán megszökött, megpróbálta elkövetni a gyilkosságot, amiért eredetileg elítélték, majd elmenekült egy lopott hippogriffen…

14. oldal, 1. fejezet - A dementált Dudley (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Azkaban · Sirius Black
2 hozzászólás
Avilda>!

– Nem akarok gorombának tűnni – szólt –, de ki a rosseb maga?

378. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dolores Umbridge · Rubeus Hagrid
12 hozzászólás
Bernadetti>!

– Már rég le kellett volna adnunk ezt a hülye tárgyat – bosszankodott Harry.
– Hát most majd leadjuk.
– Mint a pinty! – bólogatott Harry. – Nem kell többet úgy tennünk, mintha izgatna, mi történik, ha a Jupiter összebarátkozik az Uránusszal.
– Mostantól akkor is kidobom a teafüvet, ha csupa nagybetűkkel kiírja nekem, hogy meghalsz, Ron Weasley, meghalsz!

620. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley
1 hozzászólás
sassenach>!

PISZKOS ÜSTBEN A BÁJITAL BAJ-ITALLÁ VÁLIK!

419. oldal, A Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotály (Animus, 2003)

17 hozzászólás
Zsucsima>!

– […] Te, ifjú lévén, nem tudhatod, hogyan gondolkodik és hogyan érez egy idős ember. Az öregen viszont számon kérhető, ha elfelejti, milyen volt fiatalnak lenni.

713. oldal, Az elveszett jóslat.

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
Morn>!

– Gyere gyorsan, Ron, nekünk kell felkísérni az elsősöket!
– Ja, tényleg! – kapott észbe a fiú. – Hé! Hé! Hahó! Tökmagok!
– Ron!
– Mi bajod? Olyan kis törpék…

191. oldal, Tizenegyedik fejezet - A Teszlek Süveg új dala (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · Ron Weasley
6 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Az angyal
Lucy Strange: A nővérek átka
Soman Chainani: Jótett helyébe
Neil Gaiman: A temető könyve
Christopher Paolini: Eragon
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Rick Riordan: Hádész Háza
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Csóti Lili: Hetedvérig
Naomi Novik: Az utolsó tanítvány