100. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a Főnix Rendje (Harry Potter 5.) 3720 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter nem hitte volna, hogy egyszer ő fogja megvédeni basáskodó unokatestvérét, Dudley-t. Ám amikor fényes nappal dementorok támadnak kettőjükre, ez történik. De számos más vészjósló esemény is mutatja, hogy a varázsvilág békéjét sötét erők fenyegetik.
Harry nincs egyedül az ellenük vívott küzdelemben: a Főnix Rendje egy titkos főhadiszálláson szervezi a Sötét Nagyúr elleni harcot, ami minden fronton zajlik. Harry például kénytelen különórákat venni Piton professzortól, hogy ki tudja védeni Voldemort erőszakos behatolásait a tudatába.

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2019
750 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633240052 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2018
816 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244593 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2017
752 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633240052 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

10 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2400 tag · 8751 karc · Utolsó karc: 2020. február 20., 18:27 · Bővebben


Enciklopédia 98

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Remus Lupin · George Weasley · Minerva McGalagony · Luna Lovegood · Rubeus Hagrid · Dobby · Draco Malfoy · Ginny Weasley · Neville Longbottom · Voldemort · Molly Weasley · Nymphadora Tonks · Bellatrix Lestrange · Alastor 'Rémszem' Mordon · Hóborc · James Potter · Arthur Weasley · Lee Jordan · Lily Evans · Fawkes · Lucius Malfoy · William "Bill" Weasley · Sipor · Filius Flitwick · Percy Weasley · Seamus Finnigan · Kövér Dáma · dementor · Sybill Trelawney · Dolores Umbridge · Pomona Bimba · Kingsley Shacklebolt · Angelina Johnson · Argus Frics · Cho Chang · Cornelius Caramel · Vernon Dursley · Petunia Dursley · Stan Shunpike · Winky · Cuthbert Binns · Dudley Dursley · Ernie Macmillan · Phineas Nigellus Black · Rita Vitrol · Zacharias Smith

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · King's Cross · Mágiaügyi Minisztérium · Azkaban · Szárnyas Vadkan · Little Whinging


Kedvencelte 1250

Most olvassa 273

Várólistára tette 252

Kívánságlistára tette 397

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
Xoxoribizli
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

NEM!

Harry ebben a részben annyira irritált, hogy az kimondhatatlan.
Már az elején elrúgta a pöttyöst ezzel a „hát ki mentette meg a világot? Hát ÉN! ÉN! ÉN! ÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉN!” viselkedéssel, de mivel ez folytatódott, így nagyon ellenszenves volt.
Nem csodálom, hogy Piton sokszor leckézteti, engem is idegesített, nemhogy őt!
Ennek fényében pedig többet nem is tudok nyilatkozni róla.

8 hozzászólás
>!
Orsi999
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Nagyon lassan haladtam vele, ez részben az iskola miatt volt, részben meg, azért mert nem akartam a végére érni.
Voltak olyan pillanatok, amikor már majdnem unalmas volt a könyv, amit akkor úgy hirtelen nem is tudtam hova tenni, de utána meg mindig felpörgött a történet és már érdekes és szórakoztató is lett a történet.
Harry karakterét most egy kicsit fárasztónak találtam. Zavart, hogy folyton ideges vagy zaklatott, de így legalább rájött, hogy Cho nem neki való. Dumbledore-t az előző részben nagyon hiányoltam, így reméltem, hogy többet fog szerepelni, de ez sajnos nem így lett. Bár a végén, amit elmondott Harry-nek az nagyon ütős lett, elég sok mindenre választ kaptunk, olyan dolgokra is, ami nekem eszembe se jutott volna.

3 hozzászólás
>!
MissFortune
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Egyszerűen imádtam! Letehetetlen volt. Megszépítette a betegen, ágyban töltött napjaimat. :D
Umbridgeot jobban utáltam, mint szegény Lockhartot. A minisztérium borzasztóan bután viselkedett. Ami meglep, hogy Piton ugyan szemét Harryvel, de kezdem mégis valahogy megkedvelni..
Siriusért azonban fáj a szívem. Olyan keveset olvashattunk róla..:/

>!
Ashriver
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Én amondó vagyok, hogy ez volt az egyik legdepressziósabb, legszomorúbb és egyben a legdühítőbb rész. De azért a „Weasley, a Gólkirály” című dal nagy kedvenc :D

>!
Ancsúr P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Jó, lehet, hogy elfogult vagyok életem legeslegelső könyvsorozatával kapcsolatban, de akkor is tetszik! :) Ez a könyv az egyik nagy kedvencem a sorozatból.
Emlékszem milyen volt meglátni a 4. rész végén a feliratot: „Folytatása következik!”. Akkor kedvem lett volna sikítani, mert nincs folytatás. (Akkor még nem adták ki.) Kellett vagy két év, mire rohanhattam a boltba, hogy kikönyörögjem szüleimnek, hogy megkaphassam az 5. Harry Potter könyvet is.
Umbridge és Bellatrix a két legkedvesebb negatív szereplővé nőtte ki magát számomra az évek során. És a világ egyik legeslegjobb dolga az, hogy elmondhatom magamról én igenis az elsők között OLVASTAM Dumbledore seregének alapításáról és hősiességéről. :)

2 hozzászólás
>!
Sippancs P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Ehhem, ehhem…
Aki tudja, hogy hogyan lehet tovább fokozni a „szerelem”, „imádat” és „zseniális” szavakat, illetve a „hatalmas kedvenc lett” és „összetörte a szívem” spoiler kifejezéseket, az kérem, kézfeltartással jelezze! Jutalmul 50 pont jár a Griffendélnek!

42 hozzászólás
>!
Milli88 P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

„Esküszöm, hogy rosszban sántikálok.”

Ezt a részt is szerettem, de mégsem annyira, mint az előző két részt.
Sokszor Harry eléggé idegesítően viselkedett, sokszor nekem kicsit önzőnek tűnt. Persze ezt betudtam a spoiler dolognak. Ismételten felütötte a fejét, hogy nem hallgat a fellnőttek szavára, és a barátaira sem, hanem megy a maga feje után. De ettől függetlenül jár az 5*.
Imádtam a Weasley ikreket, Lunát és „Rémszem” Mordon-t. Umbridge professzort ki nem állhattam, de minden részbe kell egy irritáló személy. :D
A Thesztlárok felbukkanása kellemes meglepetés volt. Egy újabb izgalmas legendás állat.

*Megjegyzés: Nekem is néha jól jönne egy Szükség Szobája. ;)

>!
Borka_V_Szabó IP
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Igen! Ez a rész mélyebb volt, mint az összes többi, a mögöttes mondanivaló pedig nagyon komolyan megjelent és ez a kötet volt igazán az, amelyik egyszerre vágott gyomorszájon és szabadította fel a lelkemet. ^^ Már alig várom a következőt… ^^

31 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Talán ez a könyv nevezhető a vízválasztónak a HP sorozatban. Az előző részekben – bár a Tűz serlegében már komolyabb veszélyhelyzettel kellett megküzdenie Harrynek – ha lehet ilyet mondani, akkor „gyerekesebbek, könnyedebbek” azok a veszélyek, amikkel szembe kell néznie Harrynek. Ez a mostani rész azonban más… A hangvétele szomorúbb, a stressz szinte végig felőrli a fiút. De persze ő hősiesen kiáll mindenféle büntetést és bántalmat: Umbridge-t, Pitont, Malfoyékat, de még a halálfalók tömkelegét is. A szomorú végkifejlet tovább erősíti ezt a negatív vonalat a kötetben. Sajnálom, hogy a film sok jelenetet kihagyott ebből a remek részből! Legfőképpen azt hiányolom a filmekből, hogy szinte teljes egészében kiírták a manókat belőle. Ebben a részben is sokat segített Dobby Harrynek, de a filmben másképp oldották meg ezeket a segítségeket.

2 hozzászólás
>!
Roxan
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Én még mindig úgy gondolom, hogy Rowling egy igazi boszorkány.
Mintha átkokkal szórta volna meg a könyvet, mint például a letehetetlenség és a lefegyverző bűbájjal. Imádom a Weasley ikrek csínytevéseit, vicceit. Hermione és Ron közötti kapcsolatot mert látom ám ;). Meg úgy az egész Harry Potter világot! A misztikus lények, a rengeteg izgalom hogy félő hogy szívroham lesz a vége. Hogy mindig valahogy átver az írónő. Imádtam ezt a könyvet is, bár hozzá teszem ennek volt a legjobb kezdése eddig.
És hogy én hogy elsírtam magam spoiler

Fogalmam sincs hogy lehet elviselni azt, mikor befejezed a sorozatot hogy nincs tovább, egyszerűen belegondolni is rossz, mi lesz velem Harry, Hermione és az össze Weasley és a Roxfortos kedvenc karaktereim nélkül.
De ahogy Hagrid mondaná: aminek jönnie kell, jönni fog… És ha itt lesz, szembe kell nézni vele.


Népszerű idézetek

>!
Telena

– Szóval a legjobb jegy a K, azaz a „kiváló” – csicseregte. – Utána jön az E…
– Nem, a V jön utána – javította ki George. – „Várakozáson felüli”. Szerintem nekünk Freddel mindenből V-t kellett volna kapnunk, hiszen már azzal felülmúltuk a várakozásokat, hogy beültünk vizsgázni.

274. oldal, 15. fejezet - A roxforti főinspektor (Animus, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley · Hermione Granger
>!
lollippi I

– Elvesztett egy knútot, de talált egy galleont, ahogy mondani szokás.

534. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
15 hozzászólás
>!
tataijucc

Jobb a most, mint a majd, mert távol tart bút és bajt!

Kapcsolódó szócikkek: most
16 hozzászólás
>!
bobo1019

– Egyszerre ennyi mindent nem érezhet valaki, mert felrobbanna.
– Csak azért, mert te egy teáskanál érzelmi színvonalán állsz, nem kell másokról is ezt feltételezned.

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · Ron Weasley
1 hozzászólás
>!
Bernadetti

– Már rég le kellett volna adnunk ezt a hülye tárgyat – bosszankodott Harry.
– Hát most majd leadjuk.
– Mint a pinty! – bólogatott Harry. – Nem kell többet úgy tennünk, mintha izgatna, mi történik, ha a Jupiter összebarátkozik az Uránusszal.
– Mostantól akkor is kidobom a teafüvet, ha csupa nagybetűkkel kiírja nekem, hogy meghalsz, Ron Weasley, meghalsz!

620. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley
>!
Telena

Mindenesetre elég dühítő volt egy olyan embertől hallani, hogy ne legyen meggondolatlan, aki tizenkét évig ült az Azkabanban, a varázslók börtönében, aztán megszökött, megpróbálta elkövetni a gyilkosságot, amiért eredetileg elítélték, majd elmenekült egy lopott hippogriffen…

14. oldal, 1. fejezet - A dementált Dudley (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Azkaban · Sirius Black
2 hozzászólás
>!
Avilda

– Nem akarok gorombának tűnni – szólt –, de ki a rosseb maga?

378. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dolores Umbridge · Rubeus Hagrid
11 hozzászólás
>!
Morn

– Gyere gyorsan, Ron, nekünk kell felkísérni az elsősöket!
– Ja, tényleg! – kapott észbe a fiú. – Hé! Hé! Hahó! Tökmagok!
– Ron!
– Mi bajod? Olyan kis törpék…

191. oldal, Tizenegyedik fejezet - A Teszlek Süveg új dala (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · Ron Weasley
6 hozzászólás
>!
Zsucsima

– (…) Te, ifjú lévén, nem tudhatod, hogyan gondolkodik és hogyan érez egy idős ember. Az öregen viszont számon kérhető, ha elfelejti, milyen volt fiatalnak lenni.

713. oldal, Az elveszett jóslat.

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A villámtolvaj
Ransom Riggs: Üresek városa
Joss Stirling: Misty
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Jennifer A. Nielsen: The False Prince – A hamis herceg
Krencz Nóra: A követ
Michael J. Sullivan: Trónbitorlók
George R. R. Martin: Kardok vihara
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz