96. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Harry ​Potter és a Főnix Rendje (Harry Potter 5.) 4149 csillagozás

J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Potter nem hitte volna, hogy egyszer ő fogja megvédeni basáskodó unokatestvérét, Dudley-t. Ám amikor fényes nappal dementorok támadnak kettőjükre, ez történik. De számos más vészjósló esemény is mutatja, hogy a varázsvilág békéjét sötét erők fenyegetik.
Harry nincs egyedül az ellenük vívott küzdelemben: a Főnix Rendje egy titkos főhadiszálláson szervezi a Sötét Nagyúr elleni harcot, ami minden fronton zajlik. Harry például kénytelen különórákat venni Piton professzortól, hogy ki tudja védeni Voldemort erőszakos behatolásait a tudatába.

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2019
752 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244425 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2019
812 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244418 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2019
750 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633240052 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

13 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2520 tag · 9172 karc · Utolsó karc: 2021. január 25., 23:15 · Bővebben


Enciklopédia 100

Szereplők népszerűség szerint

Hermione Granger · Perselus Piton · Sirius Black · Harry Potter · Ron Weasley · Albus Dumbledore · Fred Weasley · Remus Lupin · Minerva McGalagony · George Weasley · Luna Lovegood · Rubeus Hagrid · Dobby · Draco Malfoy · Ginny Weasley · Neville Longbottom · Molly Weasley · Voldemort · Nymphadora Tonks · Bellatrix Lestrange · Alastor 'Rémszem' Mordon · Hóborc · James Potter · Arthur Weasley · Lucius Malfoy · Lee Jordan · Lily Evans · William "Bill" Weasley · Fawkes · Sipor · Filius Flitwick · Percy Weasley · Seamus Finnigan · Kövér Dáma · Pomona Bimba · Sybill Trelawney · dementor · Dolores Umbridge · Angelina Johnson · Argus Frics · Kingsley Shacklebolt · Petunia Dursley · Stan Shunpike · Vernon Dursley · Cho Chang · Cornelius Caramel · Dudley Dursley · Cuthbert Binns · Ernie Macmillan · Lavender Brown · Parvati Patil · Phineas Nigellus Black · Rita Vitrol · Winky · Zacharias Smith

Helyszínek népszerűség szerint

Roxfort · King's Cross · Mágiaügyi Minisztérium · Azkaban · Szárnyas Vadkan · Little Whinging


Kedvencelte 1339

Most olvassa 315

Várólistára tette 282

Kívánságlistára tette 442

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Nemrég olvastam, hogy Rowling a világ leggazdagabb írónője. Első gondolatom az volt, hogy ez a nő az utolsó fillérig megérdemli, még ha most darabokra is törte a szívemet. Pénzben kifejezhetetlen, mekkora értéket képvisel ennek a tizenöt éves fiúnak a története, akinek ekkora terhet aggattak a vállára.

Tudom, hogy sokan kevésbé szeretik ezt a részt Harry viselkedése miatt, de számomra ez a sorozat tartópillére. Itt érzem mind az írónő, mind a szereplők, mind a történet kiteljesedését, itt lesz a gyerekből felnőtt és a meséből keserédes valóság. Itt válik a veszteség és a félelem az élet mindennapi részévé, de a legsötétebb idők szülik a legigazabb embereket is, és a legnehezebb időkben esik legjobban a nevetés.

1 hozzászólás
Xoxoribizli P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

NEM!

Harry ebben a részben annyira irritált, hogy az kimondhatatlan.
Már az elején elrúgta a pöttyöst ezzel a „hát ki mentette meg a világot? Hát ÉN! ÉN! ÉN! ÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉNÉN!” viselkedéssel, de mivel ez folytatódott, így nagyon ellenszenves volt.
Nem csodálom, hogy Piton sokszor leckézteti, engem is idegesített, nemhogy őt!
Ennek fényében pedig többet nem is tudok nyilatkozni róla.

9 hozzászólás
Orsi999>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Nagyon lassan haladtam vele, ez részben az iskola miatt volt, részben meg, azért mert nem akartam a végére érni.
Voltak olyan pillanatok, amikor már majdnem unalmas volt a könyv, amit akkor úgy hirtelen nem is tudtam hova tenni, de utána meg mindig felpörgött a történet és már érdekes és szórakoztató is lett a történet.
Harry karakterét most egy kicsit fárasztónak találtam. Zavart, hogy folyton ideges vagy zaklatott, de így legalább rájött, hogy Cho nem neki való. Dumbledore-t az előző részben nagyon hiányoltam, így reméltem, hogy többet fog szerepelni, de ez sajnos nem így lett. Bár a végén, amit elmondott Harry-nek az nagyon ütős lett, elég sok mindenre választ kaptunk, olyan dolgokra is, ami nekem eszembe se jutott volna.

3 hozzászólás
MissFortune>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Egyszerűen imádtam! Letehetetlen volt. Megszépítette a betegen, ágyban töltött napjaimat. :D
Umbridgeot jobban utáltam, mint szegény Lockhartot. A minisztérium borzasztóan bután viselkedett. Ami meglep, hogy Piton ugyan szemét Harryvel, de kezdem mégis valahogy megkedvelni..
Siriusért azonban fáj a szívem. Olyan keveset olvashattunk róla..:/

Ashriver >!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Én amondó vagyok, hogy ez volt az egyik legdepressziósabb, legszomorúbb és egyben a legdühítőbb rész. De azért a „Weasley, a Gólkirály” című dal nagy kedvenc :D

Pandalány P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Nagyon boldog vagyok, hogy Harry Potterrel nőhettem fel. Emlékszem, ezt a kötetet megjelenés után Karácsonyra kaptam, ott várt a fa alatt és én leírhatatlanul boldog voltam. Azonnal beleszerettem a csodálatosan szép kék borítóba, a vaskos kötetbe pedig még aznap este belevesztem.
Örök élmény, egy életérzés, az életem fontos része az egész sorozat.
Ez a kötet pedig az egyik kedvencem, minden szomorúsága és gonoszsága ellenére. Még mindig ugyanolyan izgalommal tölt el minden momentuma, és ennyi év után volt egy-két részlet, amire nem emlékeztem tisztán. Imádtam ismét a Roxfortban, a DS-találkozókon lenni, harcolni Umbridge ellen és együtt nevetni a Weasley-ikrek által kreált mocsár szépségén (amit a tanárok is értékeltek, pláne, hogy ezzel bosszanthatták Umbridget :D).
Nehéz leírni, hogy mit érzek pontosan a HP-sorozat iránt, mert annyira a részemmé vált, annyira az első és legfontosabb könyv(eim), hogy nehéz megfogalmazni.
Sok remek, csodálatosan megírt, fontos, érdekes, izgalmas könyvet olvasok, elképesztően tehetséges íróktól, mégis ha életem könyvéről beszélek, akkor az Harry története lesz, mind a hét kötet.
Egyébként érdekes, hogy a kedvenceim a sorozatból a páratlan számúak, nem tudatosan.

2 hozzászólás
Ancsúr P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Jó, lehet, hogy elfogult vagyok életem legeslegelső könyvsorozatával kapcsolatban, de akkor is tetszik! :) Ez a könyv az egyik nagy kedvencem a sorozatból.
Emlékszem milyen volt meglátni a 4. rész végén a feliratot: „Folytatása következik!”. Akkor kedvem lett volna sikítani, mert nincs folytatás. (Akkor még nem adták ki.) Kellett vagy két év, mire rohanhattam a boltba, hogy kikönyörögjem szüleimnek, hogy megkaphassam az 5. Harry Potter könyvet is.
Umbridge és Bellatrix a két legkedvesebb negatív szereplővé nőtte ki magát számomra az évek során. És a világ egyik legeslegjobb dolga az, hogy elmondhatom magamról én igenis az elsők között OLVASTAM Dumbledore seregének alapításáról és hősiességéről. :)

2 hozzászólás
Milli88 P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

„Esküszöm, hogy rosszban sántikálok.”

Ezt a részt is szerettem, de mégsem annyira, mint az előző két részt.
Sokszor Harry eléggé idegesítően viselkedett, sokszor nekem kicsit önzőnek tűnt. Persze ezt betudtam a spoiler dolognak. Ismételten felütötte a fejét, hogy nem hallgat a fellnőttek szavára, és a barátaira sem, hanem megy a maga feje után. De ettől függetlenül jár az 5*.
Imádtam a Weasley ikreket, Lunát és „Rémszem” Mordon-t. Umbridge professzort ki nem állhattam, de minden részbe kell egy irritáló személy. :D
A Thesztlárok felbukkanása kellemes meglepetés volt. Egy újabb izgalmas legendás állat.

*Megjegyzés: Nekem is néha jól jönne egy Szükség Szobája. ;)

Sippancs P>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Ehhem, ehhem…
Aki tudja, hogy hogyan lehet tovább fokozni a „szerelem”, „imádat” és „zseniális” szavakat, illetve a „hatalmas kedvenc lett” és „összetörte a szívem” spoiler kifejezéseket, az kérem, kézfeltartással jelezze! Jutalmul 50 pont jár a Griffendélnek!

42 hozzászólás
Kripley_hadnagy IP>!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Igen! Ez a rész mélyebb volt, mint az összes többi, a mögöttes mondanivaló pedig nagyon komolyan megjelent és ez a kötet volt igazán az, amelyik egyszerre vágott gyomorszájon és szabadította fel a lelkemet. ^^ Már alig várom a következőt… ^^

31 hozzászólás

Népszerű idézetek

Telena>!

– Szóval a legjobb jegy a K, azaz a „kiváló” – csicseregte. – Utána jön az E…
– Nem, a V jön utána – javította ki George. – „Várakozáson felüli”. Szerintem nekünk Freddel mindenből V-t kellett volna kapnunk, hiszen már azzal felülmúltuk a várakozásokat, hogy beültünk vizsgázni.

274. oldal, 15. fejezet - A roxforti főinspektor (Animus, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: Fred Weasley · George Weasley · Hermione Granger
oltidori I>!

– Elvesztett egy knútot, de talált egy galleont, ahogy mondani szokás.

534. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
16 hozzászólás
tataijucc >!

Jobb a most, mint a majd, mert távol tart bút és bajt!

468. oldal, Okklumencia (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: most
17 hozzászólás
bobo1019>!

– Egyszerre ennyi mindent nem érezhet valaki, mert felrobbanna.
– Csak azért, mert te egy teáskanál érzelmi színvonalán állsz, nem kell másokról is ezt feltételezned (…)

398. oldal, Kígyószem (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · Ron Weasley
1 hozzászólás
Bernadetti>!

– Már rég le kellett volna adnunk ezt a hülye tárgyat – bosszankodott Harry.
– Hát most majd leadjuk.
– Mint a pinty! – bólogatott Harry. – Nem kell többet úgy tennünk, mintha izgatna, mi történik, ha a Jupiter összebarátkozik az Uránusszal.
– Mostantól akkor is kidobom a teafüvet, ha csupa nagybetűkkel kiírja nekem, hogy meghalsz, Ron Weasley, meghalsz!

620. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Ron Weasley
Avilda>!

– Nem akarok gorombának tűnni – szólt –, de ki a rosseb maga?

378. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dolores Umbridge · Rubeus Hagrid
11 hozzászólás
Telena>!

Mindenesetre elég dühítő volt egy olyan embertől hallani, hogy ne legyen meggondolatlan, aki tizenkét évig ült az Azkabanban, a varázslók börtönében, aztán megszökött, megpróbálta elkövetni a gyilkosságot, amiért eredetileg elítélték, majd elmenekült egy lopott hippogriffen…

14. oldal, 1. fejezet - A dementált Dudley (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Azkaban · Sirius Black
2 hozzászólás
sassenach>!

PISZKOS ÜSTBEN A BÁJITAL BAJ-ITALLÁ VÁLIK!

419. oldal, A Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotály (Animus, 2003)

15 hozzászólás
Zsucsima>!

– (…) Te, ifjú lévén, nem tudhatod, hogyan gondolkodik és hogyan érez egy idős ember. Az öregen viszont számon kérhető, ha elfelejti, milyen volt fiatalnak lenni.

713. oldal, Az elveszett jóslat.

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore
Morn>!

– Gyere gyorsan, Ron, nekünk kell felkísérni az elsősöket!
– Ja, tényleg! – kapott észbe a fiú. – Hé! Hé! Hahó! Tökmagok!
– Ron!
– Mi bajod? Olyan kis törpék…

191. oldal, Tizenegyedik fejezet - A Teszlek Süveg új dala (Animus, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · Ron Weasley
6 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Az angyal
Nyulász Péter: Helka
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Terry Pratchett: Csip-csap népek
Soman Chainani: Jótett helyébe
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Philip Pullman: Az arany iránytű
Thomas Wheeler: Cursed
Margit Sandemo: Nincs menekülés
Joseph Delaney: A Szellem inasa